- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
dkess
őstag
Nem megy át, hogy maga a HDR esetén mások a követelmények egy LCD TV, OLED avagy éppen PC monitor esetén. A post -odat követően emlegetett CHG70 (1440p, VA panel, 350 nit) HDR600 minősítést kapott és a tárgyban szereplő 4K monitor árának a duplájáért - főleg csak gaming -re ajánlott (ha OK a görbe képernyő és a 1440p).
írják többen, hogy PC monitor esetén 300 nit (tényleg csutkára tekerve, de igazság szerint már a felén is) 28" -ban fél méterről nagyon durva és a HDR élményt is adja. Amennyiben van ismeretségi körben akár ilyen CHG70 vagy mondjuk bármilyen egy éven belüli Samsung modell legalább 300 nit -el (HDR se kell, felbontás is mindegy - 28" legyen legalább mondjuk), akkor tekerjetek mindent maximumra és ülj elé egy órára.
Mást tényleg nem tudok mondani - kérem kapcsolja ki ...
-
dkess
őstag
Igen, a 300 nit totál parasztvakítás - mondjuk TV -re (az előző hozzászólásom alapján). PC monitorra nem feltétlenül. 28" -on 0,5 - 1 méter távolságról konkrétan megvakulsz (már a fele is necces).
TV más. 2 méterről 50" vagy 65" -on 1000 nit kényelmes. Nem véletlenül az előző linkek alapján is :
- PC monitor HDR plecsni már 300 nit -től is jár hivatalosan,
- házimozi képernyőre (pl. TV) 400 nit a minimum (nagyobb kategória az ajánlott). Egyébként OLED esetén is - igaz, OLED -re külön HDR kategóriák vannak. -
dkess
őstag
válasz
PrinceHerceg #20 üzenetére
6-bit + FRC van még? Úgy emlékeztem az a TN esetén már vagy 15 éve kipusztult. Mindenesetre ezen új 4K 10 bit -es monitoroknál ennek semmi relevanciája.
Kugliban gyors keresés erre és úgy látom 6-bit + FRC a fentebb emlegetett IPS olcsó "csodapanelek" esetében van. Ilyenformán az a "8 bit" is inkább csak "6+2" . Ráadásul e mellé a 250 nit meg a minden más hiánya stb. és még itt is ezeket ajánlgatják. Lehet meg kéne nézni egy ilyen 4K 10 bites HDR (stb.) TN panelt is 300 nit -el és szterintem sok embernek félreállna a szája széle. Ez a TN már nem az, ami 15-10-5 éve volt.
Én baromira nem vagyok TN párti (igaz az van és még meg is vagyok vele elégedve), de amikor ilyen 4K (!!) monitorok helyett ajánlják a legalja f@s IPS -eket (bizony IPS -ből is van sokféle kategória), akkor azért én is ledobom a láncot néha
300 nit monitor -ban mire nem elég? MicroSoft szerint (link fentebb) PC esetén HDR plecsnit is kaphat már. TV vagy egyéb az más tészta. Monitornál, ahol 0,5 - 1 méterről nézel egy 28" -t például már a felénél kiégeti a szemed. TV -nél (2 m vagy felette) egy atomvillanáson is könnyedén átlép az ember (még az 1000 nit is bőven kényelmes) ...
-
dkess
őstag
válasz
Foglalt név #19 üzenetére
Köszönöm szépen. Engem egyébként - ahogyan írtam is - még mindig 4K esetén érdekelne a 120 Hz (meg a többi is persze). Ezért is írtam a "két irányt" előzőleg. Jelenleg aki előre szeretne lépni annak van vagy 1080p/1440p és akkor mehet a 120Hz vagy felette avagy a 4K, de akkor csak 60 Hz - legalábbis a 100K körüli kategóriában. Ez nem a "TN/nem TN" függvénye hanem DisplayPort 1.2 -é ...
-
dkess
őstag
válasz
AxBattler #13 üzenetére
Ésszerű és jogos a válasz. Konzolhoz én sem ezt venném. EZ PC -hez lehet jó választás. Valami nagyobbat ami igazából már TV -ben gazdaságos.
Kicsit más, de pl. filmet (azaz nem YouTube vagy hasonló) én is egy 1080p plazmán nézek 50" -on (50GT60). Ez erre a célra zárójelbe tesz minden monitort és egyébként a mostani TV -k legjavát is. Igaz PC -hez monitornak nem használom/használnám.
Van egyébként QHD TV? Avagy ezek gyakorlatilag egy tunerrel rendelkező monitorok lennének?
-
dkess
őstag
válasz
Pete55555 #15 üzenetére
27" (egy collal kevesebb
) , 250 nit, 8 bit -es panel (no HDR meg 1 Mrd szín stb.), 1080p és lehet az a 1 ms is csak fekete villogtatással van meg és inkább 4-5 ms valójában. Egyedül IPS (melynek szintén megvannak a gyengéi - bár én is jobban szeretem a TN -nél) és 144 Hz az előnye (a 4K 60Hz a DisplayPort 1.2 miatt van ...). Ez nagyon nem az a liga a negyedakkora felbontásával stb. - más a célcsoport ezt lenne érdemes megérteni.
Mutass kérlek 28" -on, VA/IPS 10 bit -es panellel, HDR, 300 vagy feletti nit -el, 120 vagy feletti Hz -el, valós 1 ms -es 4K monitort légyszíves 100 KHUF alatt. Rakom a kukába a mostanit és most megyek megvenni.
-
dkess
őstag
válasz
antikomcsi #10 üzenetére
A MicroSoft szerint Win10 esetén elég:
[Kijelzőre vonatkozó követelmények a HDR-videók lejátszásához Windows 10-ben]
Igaz, a displayhdr.org szerint 400 nit -nél kezdődik a mutatvány ...
-
dkess
őstag
Kérdésként merült fel - TN? 60Hz? 28" 4K? HDR? 300 nit? Hozzáteszem 85 KHUF -ért? Azt mondom igen - megvan ennek is a piaca és nem feltétlenül csak a "hülyének is megéri" alapon.
Én is ilyen paraméterekkel (HDR plecsni nélkül, de 10 bit -es panellel, 1 Mrd színnel stb.) rendelkező monitort nézegetek. Előtte bő 10 éves 28" 1980*1200 volt. Hát ég és föld. Ez a TN már nem az a TN . Az 5 éves hasonló árkategóriájú VA vagy IPS -eket tönkreveri. Ja VA/IPS -ből nem is volt semmi értelmes 28" -on 100 KHUF alatt (pláne 4K, HDR , 300 nit és 1 ms -el nem) ?
Aki a 300 nit -et kifogásolja - mire nem elég? Konkrétan nálam 50% felett kisüti a szememet. A 4K/60 Hz meg a DisplayPort 1.2 miatt van. Ez a monitor ennyiért azért jó hír, mert amennyiben elterjed a DisplayPort 1.3, akkor lesz megfizethető árú 4K/120 Hz (+ HDR , 300 nit és 1 ms stb.) monitor is. Ez kinek fáj? Miért kell nekünk még 1080p (avagy max. 1440p) ?
Alapvetően kétfajta módon is megközelíthetjük a dolgot, ha csak a gaming érdekel:
1.
Az ilyen monitorok. Általános tartalomfogyasztás mellett a Single és a nem-competitive multira ez tökéletes. Apró betűvel - amennyiben nem vagy ménkű nagy "pro" akkor compoetitive -re is.
2.
1080p vagy 1440p 120 vagy nagyobb Mhz -en. Ez leginkább csak a competitive multinál előny (főleg, ha ménkű nagy "pro" vagy). Általános felhasználásnál a 120 Hz nem előny - főleg, ha előtte nem szoktál hozzá (akkor nem hiányzik). Igen, én is látom a különbséget, de ez van. A kisebb felbontás viszont monitornál szembetűnőbb átlag felhasználónál. Vegyük észre - ezek is mind TN panelesek és az eredeti felsorolásból többminden is hiányozni szokott ilyen ársávban ...
Plussz egy ráadás, ha még a 60 Hz -nél több sincs meg. Ez akkor, ha nincs zsé. Azonban ebben az esetben is öröljünk annak, hogy az említett paraméterek lassan csúsznak a megfizethető kategóriába. Avagy kisebb felbontáson VA vagy IPS? Egyfelől ezeknél az 1 ms sincs meg a többivel egyetemben általában és nem is ebben az ársávban mozognak ...
Szerk: Most nézem oldalsávban a reklámot - DELL ULTRASHARP U2719D (IPS, 8 bit -es panel - azaz se HDR se semmi, 5 ms -el, 60 Hz ,1440p): 170 KHUF . Lehet válogatni ... (a lányeg, hogy van választék)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Router gondok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hobby elektronika
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged