Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ddekany

veterán

válasz janos666 #106 üzenetére

"mióta megmutogattam neki c-PVA-s Samsungja hibáit. (Lehet, hogy kár volt. ;]"

De legalább utólag zavarja! Egy sztori... Múltkor megláttam valahol egy hibás notebook-ot, ahol 2. pixel oszlopból hiányzott a piros komponens. Tehát közelről lényegében függőleges kékes-zöld csíkos volt a kép, mintha valami retró pizsama, messziről meg ocsmány kékes-zöldes. Szóval, odamegyek és persze rögtön mondtam, hogy "Úristen... ennek kinéz egy szerviz látogatás!". Felhasználó néz rám, hogy miért mi a gond? Mondom neki mi: durván kékes-zöld csíkos az egész. Nem látja, akárhogy nézi. Oda hívta két kollégáját (aki normális LCD-k elöl álltak fel!)... és ők sem látták! Gyanakodva néztek rám, hogy talán én vagyok elmebeteg. Egyik miután belenyomta fejét és koncentrált, mondta, hogy ja, kicsit ilyen csíkos, de nem biztos benne, hogy ez nem simán a képernyő felépítéséből adódik. ÁÁÁ!!! :W Na... most akkor TN vs VA vs IPS, meg 6 bit + FRC vs 8 bit, meg SD vs HD... ugyan kérem. Pár csodabogárnak számít. (És itt 100x felemlíthetném 970P esetét is...)

"minden árnyalat közel egyformán kékes, kivéve a 100% fehéret, ami inkább sárgás (hatalmas bravúr, nem tudom hogy szülik ezt...)"

Ez a mechanizmus kb minden LCD monitornál megvolt amit eddig láttam... Olyan, mintha alapból teljesen "nyitott" (nem tudom rá a szakkifejezést...) folyadékkristályokkal vajsárga lenne a kép, de mikor épp nem hugyoz vért az LCD hogy minél világosabbat mutasson, akkor kompenzálni tudná ezt kékes irányába úgy, hogy a kék szubpixelt kicsit jobban nyitva hagyja mint a többit. (Ha mind a három nagyon nyitva van, akkor ugye nincs mihez képest kevésbé nyitottnak lenni, nincs "tartalék" LCD natív sárgás színének kompenzálására.) Nem tudom így van-e, de így néz ki. Épp ezért a kontraszt lejjebb vételével a sárgulás is látványosan csökkenthető. Nem tudom, hogy miért nem lehet egyszerűen kékesebb háttérvilágítást használni, de nyilván megvan az oka... egyszer valaki aki benne van monitor iparban elmondhatná.

"ez a szerencséje, hogy a HD5850 kártyája effektív 10 bit precizitásra dithereli a 8 bites kimenetet DVI-n"

Ez mindenre vonatkozik, vagy csak bizonyos felületekre (film)? Tehát ha állítod a videokártyán a globális kontrasztot/fényerőt/gammát, akkor tradicionális kiválasztom-a-legközelebbit-a-256-ból sávosodás helyett statikusan ditherel alkalmazástól függetlenül? Nem volt még kártyám ami ilyet tudott. Érdekes lenne tudni, melyikek tudják ezt.

Új hozzászólás Aktív témák