Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• beteg

őstag

szerintem kicsit is figyelve a trendeket, hogy merre megy az MS, milyen területeken fejleszt gőzerővel, nem nehéz kitalálni, hogy milyen is lesz a Windows 8. (Bár szerintem nem ennek fogják hívni.)

Ez a magánvéleményem! Csak hogy ne legyen félreértés. Nem vagyok tagja a fejlesztő csapatnak :)

Szóval: A következő Windows gyökeresen el fog térni felépítésében az eddigiektől! A lényege a Virtualizáció lesz! A magja egy 200 mega alatti méretű kód, egy hypervisor lesz. Ezen fog ülni egy core, ami tartalmazza a kernelt. Ezen keresztül fognak hozzáférni a driverek az eszközökhöz. (Hogy milyen driver modelt fognak használni, azt nem tudom, de valószínűnek tartom, hogy vegyeset. Lesznek, mert kell, hogy legyenek olyan driverek, amikhez tartozik fizikai hardver is, mint mondjuk egy videó kártya, de bőségesen kapunk majd virtuális eszközöket is. Mint virtuális hálókártyákat, switcheket…) De vissza a fő gondolathoz: Virtualizáció. A különböző szolgáltatások egymástól akár teljesen elszeparálva fognak futni. Az alkalmazások szintén, ahogy a felhasználó adatai is. Az egész egy nagy virtualizált „katyvasz” lesz.

Mit jelent ez a gyakorlatban!? Egy egyszerű példával – az Internet explorer nem lesz olyan szinten az oprendszer része, hogy ha leáll, dől az egész oprendszer. Vagy ha megtámadják, meghekkelik, nem férnek hozzá az egész géphez, csak az explorerhez, vagy csak kicsit beljebb. A rendszer ezt a tört alkalmazást egyszerűen letörli és egy mentésből visszaállítja a helyesen működő verziót.

Aztán. Sok olyan alkalmazásunk lesz, amit egyszerűen nem kell telepítenünk. Csak elindítanunk és használnunk. Még inkább –kevés olyan alkalmazásunk lesz, amit telepíteni kell. A telepítés azonban ezeknél is mást fog jelenteni, mint most. Megszűnnek az inkompatibilitások.

Emiatt sokkal rugalmasabbá válik egy oprendszer reinstall. Amire azért már nem is lesz szükség, mert lelassítja a gépet a sok fölösleges teher.

Ez egy egészen más szemléletmód, gyökeresen más felépítés. Sokkal rugalmasabb, biztonságosabb, menthetőbb, visszaállíthatóbb, energiatakarékosabb és még egy sor leg leg leg.

Amiben szerintem „rosszabb” lesz, az a hardver igény. Legalábbis a Vista/7 arányát nem fogja idézni. A következő Windows minden porcikájában ki fogja tudni használni a többmagos procikat, a több tucatnyi giga ramokat. (És igényelni is fogja.) Ezeken viszont elképesztően gyors lesz. Olyan teljesítménnyel, hogy pl. gyerekjáték lesz bonyolult és erősen sensitive [Surface] alkalmazások futtatása akár otthoni, 7köznapi környezetben is. Talán még az egeret is le lehet váltani végre valami emberközelibb beviteli megoldással.

Ezek után szerintem más is úgy gondolja, hogy nem egyszerűen hozzá adnak egyet a 7-hez, hogy megkapják a nevét.

A konkurencia? Ugyan. Linux már rég elvitte volna a win piacának nagyobb részét, ha erre képes lenne az az „üzleti” modell.

A váltás szükségessége? Nem értem, hogy miért a fanyalgás. Eddig sem volt kötelező váltani. Most sem az. Viszont kifizetődőbb lesz. De a következő években; és bocsánat, esküszöm nem marketing, ez az igazság: Már a Windows 7 Okos, Tudatos bevezetése is itt tart!! - szóval a jövőben ezerszer egyszerűbb lesz egy oprendszer váltás! Egy feltétele van: fel kell készülni a virtualizációra. Már most. Onnan kezdve percek kérdése lesz kicserélni a felhasználói adatok, beállítások, alkalmazások alól az oprendszert.

Jó, befejezem, nem erről szól a topik.

Még egyet :D Világ vége? Igen! Most éljük! Az eddigi világunknak vége. Minden pillanatban. És a jövő nagyon durva lesz! Alig várom! :))

Új hozzászólás Aktív témák