- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Magisk
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Nem lett arányos a fogyókúra
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zirowe
nagyúr
válasz
wassermann #46070 üzenetére
-
Zirowe
nagyúr
Közben tegnap felraktam egy "stretch" lite raspbian-t, mint amivel régen használtam, és azzal megint tökéletes.
Java is felment, ha-bridge is, minden tök jó.Viszont újabb kérdés: külön táp helyett rákötöttem az asus AC-65P router usb 3.0-ás portjára.
Működésével eddig nincs gond, ténylegesen nem csinál mást, csak a ha-bridget futtatja, elég lesz neki hosszútávon ez a táp ellátás? -
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, adott egy régi pi zero w.
Régebben ezen egy domoticz és ha-bridge futott minden különösebb gond nélkül.Aztán szereztem egy erősebb szervert és áttértem home assistantra és évek óta nem nyúltam a fiókban heverő pi zero w-hez.
Most viszont szükségem lenne a szerver 80-as portjára, ezért a ha-bridget átraknám a zero w-re, más nem is futna rajta.Leszedtem a legfrissebb raspberry pi imagert, jó állapotban lévő, korábban használttal megegyező sd kártyára felment a raspbian lite 32 bit, a pi pedig szépen be is bootolt.
Viszont ssh-n keresztül nagyon lassan reagál putty-ban.
Korábban nem volt ilyen lassú, illetve a lassúság sem mindig adott, ha putty indítás után maradok a nyitott ablakban, akkor egy ideig jó, aztán egyre lassabban reagál arra, amit beírok/másolok.
Maguk a folyamatok tökéletesen futnak, nem akadnak, nincs lassulás, a pi-n az alap rendszeren kívül nincsen semmi más telepítve.
Mi lehet a baja?Ha esetleg ez a lite rendszer már túl sok neki, milyen light rendszert ajánlanátok?
Amire szükségem van, az a java 8 a ha-bridge futtatásához, ssh, wifi, más nem kell.
Esetleg később pi-hole, de azzal legutóbb nem voltam megelégedve, egyelőre csak a ha-bridge-t akarom bepöccinteni rendesen. -
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, korábban kérdeztem már pi 4-el kapcsolatban, mostanra jött meg minden hozzá.
Ami adott: pi 4b 4gb ram, rajta passzív hűtésű alu ház, samsung 830-as 64gb-s ssd usb 3.0-ás házban, 2tb-s 2,5" hdd usb 3.0-ás házban, usb 3.0 Y kábelek, usb c 5v 3A táp, orico usb 3.0 hub táppal (5v 2A-t ír a doboza), 5V 6A lapos táp usb c átalakítóval, zigbee usb stick, később ezekhez adódik még egy zigbee usb stick, bluetooth stick és egy usb uart ttl stick.
Jól gondolom, hogy a pire hiába kötöm az 5V 6A tápot, ő max 3A-t fog felvenni?
Ugyanez igaz az usb hubra is?
Hogy érdemes elosztanom a terhelést: ssd direktbe a pire kötve, minden más az usb hubról kapja a tápot vagy inkább a kis energiaigényű stickek a pire kötve és az ssd meg a hdd a hubra (elég ennek a kettőnek 5V 2A?)?
A teljesen szűz pire Ubuntu 20.04.1 for Raspberry Pi-t szeretném telepíteni ssd-re, ez a leírás jó? -
Zirowe
nagyúr
Hubokkal nem igazán tökölnék a kis hely miatt.
5V 10A laptop töltő usb C átalakító al járható út?
Van itt vmi aki így használja? -
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, pi4-el kapcsolatban lenne pár kérdésem.
Gondolkodom, hogy egy ilyen eszközre költöztetem át a dolgaimat, ami menne rajta: home assistant, transmission, samba, minidlna.
Lanon csatlakozna, a rendszer usb 3.0-ás házban lévő ssd-ről menne, a letöltések pedig usb 3.0-ás házban lévő 2,5"-ös hdd-re, illetve még egy cc2531-es és egy usb programozó lenne rácsatlakoztatva.Kérdés egyrészt, hogy mekkora tápra lenne ezek mellett szükséges?
Illetve, hogy ha a letöltés olyan 4-5MB/s-ben van maximalizálva, mellette problémamentesen menne a samba megosztás olyan max 20MB/s-el, vagy egyszerre csak egy folyamat? -
Zirowe
nagyúr
Sziasztok, jelenleg egy raspberry pi zero w-t használok raspberry pi os lite-al okosotthon szervernek domoticz-al.
Évek óta működik, az egyetlen probléma, hogy néha elszáll az sd kártya, amiről megy a rendszer a sok írási művelet miatt.Szeretném a rendszert sd kártya helyett inkább ssd-ről futtatni, de ahogy látom erre alkalmas frissítés csak 3as és 4es pi-hez van.
Viszont ahogy nézem a berryboot-ot, gyakorlatilag meg tudná oldani ezt az egészet.
A letöltéseknél csak a sima pi zerot említi, de mivel a vezeték nélküli rész kivételével nem tér el w tőle, gondolom jó lesz, nem?
És akkor gyakorlatilag így megoldható lenne, hogy a raspberry pi os lite az ssdre kerüljön és az egész rendszer onnan működjön?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GAMER PC - RTX 4070 Ti - Ryzen 7 5700x - 32GB DDR4 - 1TB Nvme SSD
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged