- Mindenki Z Fold7-et akar
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Kikristályosodik a Razr 60
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Magisk
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Celtis
veterán
válasz
huliganboy #14673 üzenetére
Ez csak hardver kérdése. Nincs elvi korlát.
Több kliens kiszolgálásához értelemszerűen több tunerre lesz szükség a szerver oldalon, különben csak az azonos transzponderen/multiplexen található csatornák nézhetők a többi kliensen. -
Celtis
veterán
Ja persze, hiszen beszéltük korábban. Ebben az esetben nincs sok ötletem. A szokásos dolgok
- SSH-n top parancs
- Kodi log megnézése
- Próbálj meg pl. egy Windows-os gépen futo Kodiban VDR klienst telepíteni és azzal csatlakozni a Pi-hez. Nálam is az volt a gond, hogy a Tvheadend kliens kifagyott, de háttérben a szerver vígan futott.Egyébként nekem pont 5.95.5-ön lett stabilabb a Tvheadend. Talán egyszer sem fagyott ki, Néha ugyan széthullik, de Stop gomb után újra kiválasztva a csatornát, többnyire jó lesz. Most már megüti a használhatóság határát. Érdekes, hogy csak RPi-n ilyen fos. A rendes HTPC-n nincsenek ilyen problémák a Tvheadend klienssel.
Viszont akkor nem fogok VDR-rel kísérletezni
-
Celtis
veterán
-
Celtis
veterán
válasz
chemand #14455 üzenetére
Ha csak Openelec kell (médialejátszónak tökéletes választás), akkor talán egyszerűbb, ha magadnak telepíted.
Nagyon egyszerű.
1. Letöltöd a disk image-et. OE 6.0 legutolsó béta.
2. Kicsomagolod.
3. Kiírod a .img fájlt egy SD kártyára a win32diskimager segítségével.
4. Bedugod az SD kártyát a Pi-be és ráadod a tápot.Igaz, hogy ez béta verzió, de elég stabil. Már kár az 5-ös-ön berendezkedni.
-
Celtis
veterán
válasz
Warter #14411 üzenetére
Akkor olvass vissza egy picit, ha már hozzászólsz. Nem arról van szó, hogy távirányítani akarjuk a Kodit, hanem távolról elérni a Kodi felületet különféle konfigurációk elvégzéséhez. Mert adott esetben így kényelmesebb.
Én hoztam a saját példámat a padláson lévő Openelec szerveremről. Az addon frissítés is csak egy példa volt. -
Celtis
veterán
válasz
Geripapa #14391 üzenetére
Vártam, hogy erre fogsz kilyukadni. A távoli asztal hiánya nekem is komoly fejfájást okozott. Nézegettem a fórumokat, de nem találtam megoldást, Valami X11 VNC ment, de csak fekete képernyőt mutatott. Nemrég aztán a padlásara telepítettem egy Openelec-es kütyüt szervernek, így égetővé vált a távoli elérés. Már-már nekiálltam egy primitív parancsküldő-screenshot készítő alkalmazásnak, hogy ha nyögvenyelősen is, de elérjem a Kodi-t.
Aztán megtaláltam ezt az addont: AML-VNC
Ennek is vannak limitációi, de remekül működik.
Azt nem tudom, hogy Pi-n működik-e. -
Celtis
veterán
válasz
Geripapa #14389 üzenetére
Még mindig nem világos. A Kodi saját felületén mit nem tudsz beállítani? Mihez kell a windowsos gép?
Egyébként az Openeleces gépen be kell kapcsolni a samba megosztást és akkor a hálózaton keresztül egy halom foldert elérsz. Ezekben szépen strukturáltan vannak meg a beállítások, médiafájlok, logok, stb, Viszont fájl szinten ritkán kell belenyúlni a konfigba. -
Celtis
veterán
válasz
vargalex #14362 üzenetére
Openwrt-ből ismerem az overlay-t, de itt ilyen nincs. Az Openelec filozófiája, hogy csak az van benn, ami kell. Szándékosan szednek ki belőle mindent és annak a lehetőségét is, hogy belenyúlkálj. Volt, hogy nekem is nagyon fájt, de ez van.
A rendszer viszont nyílt, mindenki építhet magának olyat, amilyet akar és tud. -
Celtis
veterán
válasz
crissprivat #14358 üzenetére
A baj az SD kártya sebessége.
Nekem ugyanez volt a tapasztalatom, hiába volt Class 10-es az SD kártya. Meg lehet próbálkozni egy valóban gyors SD kártyával vagy egy valóban gyors USB3-as pendrive-ra költöztetni a storage mappát.
Én az utóbbit választottam. A fanart betöltés kb. 5-10-szeresére gyorsult. De vigyázz, mert USB3-as pendrive-ok között is hatalmas a különbség. Olyat válassz amelyikre megadják a konkrét sebesség értékeket. A többi csak parasztvakítás.Mindazonáltal a GUI gördülékenységén illetve annak hiányán azért érezni a Pi véges erejét. Egy AEON NOX skin elég döcögős. Érdemes kisebb erőforrás igényű skint választani. Nekem pl. az Eminence skin jött be. Egyszerű, mégis igényes kinézetű, jól áttekinthető, modern és gyors.
-
Celtis
veterán
válasz
OnlineWolf #14359 üzenetére
Még egyszer: read-only a fájlrendszer. Nem a jogosultság a baj.
-
Celtis
veterán
válasz
golya87 #14276 üzenetére
Kipróbáltam. Tényleg valami kavartak a CEC-cel, mert ha tovább nyomom a gombot, gyorsabban scrolloz (tehát többszörözi a gombnyomást), de szerintem épphogy jobb ezáltal, mert hosszú listákban gyorsabban lehet lépkedni. Egyszeri gombnyomásnál viszont nekem csak egyet lép. Szóval nálam hibátlan.
-
Celtis
veterán
válasz
gyurkikrisz #14253 üzenetére
Kell hozzá egy plusz tranzisztor és két ellenállás. Ilyesmi.
Csak én átfordítanám a polaritásokat.
- GND és +5V felcserélése (tehát a tranzisztor emittere megy testre és a LED +5V-ra)
- NPN tranzisztor pl. BC337
- A LED-et fordítva kell bekötni.A bal oldali pont megy egy GPIO lábra. A GND és az 5V szintén levehető a PI tüskéiről.
-
Celtis
veterán
válasz
huliganboy #14227 üzenetére
Kicsit konkrétabban milyen érzékelőre gondolsz? Attól függ ugyanis, hogy milyenek a jelszintek, impedanciák.
-
Celtis
veterán
válasz
Ultrazord #14106 üzenetére
Létezik HDMI elosztó.
A CEC akkor is működik, amikor a TV ki van kapcsolva, mert a HTPC CEC-en be is tudja kapcsolni a TV-t. Szóval egy elosztó esetén érdekes dolgokra számíthatsz.Mi lenne, ha inkább vennél egy másik Pi-t a másik TV-hez, és akkor eleve lehetne egymástól függetlenül egyszerre is használni őket? Nem egy akkor összeg és az elosztó sem ingyen lenne. Tegnap rendeltem 11,5-ért ebay-en egy Pi2-t.
-
Celtis
veterán
Tudtok ajánlani ebay-en olcsó wifi dongle-t, ami biztosan jó Pi-hez (nem W10)? Esetleg külső antennásat, mert határeset a jelszint.
-
Celtis
veterán
Nekem megvan évek óta a rendszerem, csak lecserélem a vezérlőmet. Elsősorban azért, hogy távolról tudjam irányítani.
Egyébként szerintem nem kell drága szelepet venni. Sokkal inkább érdemes egy mesterszelepet rakni a rendszerbe. Anno a legolcsóbb szelepeket vettem meg. Épp 10. éve mennek gond nélkül. . -
Celtis
veterán
Ha valaki gondolkodna RPi alapú öntözőrendszer vezérlésen, ilyenen: opensprinkler, akkor szóljon.
Én építek magamnak, és ha van még érdeklődő, akkor rendelnék több alkatrészt. Kb. a fenti ár harmadáért kijön a cucc.Moderátorok! Ez nem kereskedelmi ajánlat, hanem közös megrendeléshez partner keresés.
-
Celtis
veterán
válasz
Ittnemaz #14058 üzenetére
Szerinted mennyi munka egy ilyet összedobni? Illeszteni az RPi-t teljesen dokumentálatlan hardverekhez. Egy egységes jól működő rendszert összehozni, stb. Ezek szerint a 300 EUR töredékét szánod a fejlesztésre és ebben benne van a HW is.
Esetleg keress egy diákot, aki megcsinálja diplomamunkának.Amúgy én sokkal inkább keresnék valakit, aki mégis megjavítja, de biztos nem filipsz márkaszerviz környékén. Ebben inkább látok működő üzleti modellt.
-
Celtis
veterán
válasz
Kicsirics77 #14003 üzenetére
Akkor nem tudja használni a Pi-t.
-
Celtis
veterán
válasz
sanzi89 #14002 üzenetére
A beállítások/rendszer/perifériák/CEC adapter beállításokban vedd ki a pipát a Kodi legyen aktív a kezdésnél mellől, továbbá szerkeszd meg a Pi config.txt fájlt (samba megosztáson eléred a "flash" mappában) Add hozzá a hdmi_ignore_cec_init=1 sort.
Egy ismerősömnek ezekkel a beállításokkal is bekapcsolja a TV-t a Pi. Ha nálad sem lenne ez megoldás, akkor hagyd állandó tápon a Pi-t. Az a 2W fogyasztás nem fog földhöz vágni. -
Celtis
veterán
válasz
Ultrazord #13919 üzenetére
Azt elfelejtettem írni, hogy esetleg kényszeríteni kell a frissítést, hogy lásd a telepíthető addonokat.
Amúgy annyit csináltál, hogy a gyárilag telepített két addon forrás (Kodi és Openelec hivatalos) mellé felraktál egy harmadikat (Openelec nemhivatalos). Ez az új forrás is úgy telepíthető, mint bármely más kiegészítő.
Ebben a forrásban további addonok vannak, így pl a trasnmission torrent kiegészítő is. -
Celtis
veterán
válasz
Ultrazord #13911 üzenetére
Mert nem jó addont tettél fel.
Az Openelec Mediacenter OS addons repositoryból először a kiegészítő tárolóhely mappából fel kell raknod az Unofficial Openelec addon repository-t.
Majd ebben a repositoryban a services mappában találod az transmission szolgáltatást. Azt kell felraknod és máris állíthatod be a letöltési mappát, akár az addon konfig felületén is.A Kodi repositoryban a programok között található "transmission" csak egy vezérlő addon. Olyan mint PC a transmission remote GUI.
-
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #13739 üzenetére
Nekem az vált be, hogy az Openelecben bekapcsolom a samba autentikációt.
-
Celtis
veterán
-
Celtis
veterán
válasz
Mr Dini #13681 üzenetére
Ezt azért cáfolnám. Hiába van az oprendszer a RAM-ban, ha az adatbázist a kártyáról szedi. A borítóképek lapozása igen lassú lehet még egy class 10-es SD_vel is. Nálam kb. 5-szörös gyorsulást hozott az, hogy a rendszert USB3-as pendrivra telepítettem. Hozzáteszem, hogy pendrive és pendrive között is hatalmas különbség van. Nálam egyazon márka egyazon típusának eltérő kapacitású változatai voltak. A 16GB-os gyors, a 8-as használhatatlanul lassú volt.
-
Celtis
veterán
válasz
HoTaZo #13577 üzenetére
A kétsoros kijelző előtt görnyedve próbálhatsz a mappákban böngészni, lépkedni ide-oda. Ehhez képest a telefonon választasz előadót, albumot, évet, mappát, stb. Mindezt borító képekkel és egyebekkel. És anélkül, hogy felállnál a fotelből miközben hallgatod a zenét. Ja és ingyen.
-
Celtis
veterán
Próbáld ki az Eminence skint.
Nekem van rendes htpc-m is és ehhez képest nagyon érezhető a Pi lassúsága a GUI-n. Például az Aeon NOX skin elég darabos, főleg a médiatár vagy élő TV-n a csatornák lapozása. Viszont ez az említett skin nagyon erőforrás barát. Ráadásul egyszerű, jól áttekinthető és elegáns is. Pi-re ideális. -
Celtis
veterán
-
Celtis
veterán
Ha a winfos hálózati tallózójában nem jelennek meg a megosztások, akkor az mondhatni normális.
A teendő annyi, hogy a fájlböngésző címsorába beírod a Pi IP címét ebben a formában:
\\192.168.x.y\Ha így sem megy, akkor mindenféle alkönyvtárakkal szoktam próbálkozni, aztán egyszer csak beugrik, és onnantól kezdve minden megosztás látható.
\\192.168.x.y\Backup\
\\192.168.x.y\Downloads\
\\192.168.x.y\Userdata\stb.
-
-
Celtis
veterán
A konfig backupot szintén az Openelec configuration-ban lehet csinálni. Az készít egy zip fájlt a backup mappába, amiben minden (addonok, beállítások, médiatár, stb) benne van. Ebből a backupból teljesen vissza lehet később állítani a rendszert.
Amit írtál, az szerintem csak a médiatárat exportálja egy megadott folderbe.
A leírásod alapján valamilyen alapvető gond van nálad.
Milyen Openelec-et használsz, hogyan telepítetted? -
Celtis
veterán
Windows alól simán el kéne érned a Pi-n megosztott mappákat. Rendszeresen ezt használom.
Ja igen, meg is van. A Programok/Openelec configuration-ben a samba megosztásnál állíts be samba autentikációt és adjál meg usernév/jelszót, mondjuk openelec/openelec.Utána be fog engedni a windows-ról.
Ezt az addon telepítés probléma dolgot nem értem. Mennie kell gond nélkül. Semmilyen addont nem tudsz telepíteni a standard repo-kból? Skin-t se?
-
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #13454 üzenetére
Nem itt tartottunk már 3 nappal ezelőtt is?
-
Celtis
veterán
válasz
bucihost #13424 üzenetére
A CEC beállításoknál vedd ki a Kodi legyen alapértelmezett a kezdésnél, illetve a Pi config.txt-ben az alábbit kell beállítani:
HDMI_IGNORE_CEC_INIT
Setting this to 1 will prevent the initial active source message being sent during bootup. This avoids bringing a CEC-enabled TV out of standby and channel switching when rebooting your Raspberry Pi. -
Celtis
veterán
Openelec alatt is lehet fájlt másolni, a Kodiban van fájlkezelő ablak. Ez megy Openelec alatt is. Aztán stopperrel mérni.
-
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #13371 üzenetére
És nem lehet, hogy a különbség abban van, hogy melyik NAS-ról akarsz lejátszani? Egyikről jó, másikról meg nem?
Felrakhatod a 4.2.1-et, de szerintem nem a Pi környékén kell keresni a hiba okát.
-
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #13369 üzenetére
Nem azzal lesz a gond. Az 5.0.8 jó. A különbség a filmekben illetve a letöltés idejében van.
Hol vannak tárolva ezek a filmek, NAS-on? -
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #13346 üzenetére
Csak a kódolással lesz gond, ahogy már írták is. Vannak erre eszközök (pl. mediainfo) amelyek részletes információt mutatnak. Érdemes összehasonlítani a régebbi és új filmeket.
De azért ugye a HW-es gyorsítás be van kapcsolva a video lejátszásnál? Mert nekem még az az 50% is soknak tűnik a működő esetben.
-
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #13338 üzenetére
A raspbian helyett már OSMC van, habár azt a vonalat én nem nagyon követem. Én Openelec-et használok. Szerintem az van leginkább kicsontozva és Kodira optimalizálva. Másnak lehet más a véleménye.
Openelecben szívesen segítek is. OE5.0.8_Rpi2 disk image. Ezt töltsd le. Ez az utolsó stabil.
A letöltés után kicsomagolt image-et a Win32diskimagerrel tudod SD kártyára írni.
Utána az SD-t bedugod a málnába és megy az Openelec.Fogod látni a 4 gigát, és sokáig elég is lesz. A rendszer jó ha 100-050 megát foglal.
-
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #13336 üzenetére
Nem. Az ext partíción van a Kodi.
A sok szenvedés helyett inkább csinálj egy backup-ot (Openelec esetén Programok/Openelec settings/Rendszer -> mentés).
Hálózaton keresztül mentsd le a backup fájlt a gépedre. (Openelec esetén a backup hálózati mappában van)
Telepíts az új kártyára egy új rendszert
Másold vissza a backup-ot ugyanabba a folderbe.
Állítsd helyre a teljes konfigurációt (Openelec esetén Programok/Openelec settings/Rendszer -> visszaállítás). -
Celtis
veterán
Kodi default billentyű kiosztás
Kodi egyedi billentyűk beállítása és segédlet a lehetőségekhezTovábbá ha beállítod a preferált nyelvet, akkor nem kell az audio menüt lejátszás közben turkálni.
-
Celtis
veterán
Beállítások/kiegészítők/engedélyezett kiegészítők -> kikeresed a transmissiont -> letiltás.
Ezzel tuti leáll.
Ugyanebben az ablakban lehet az addont konfigurálni is. Nem tudom milyen beállítási opciók vannak, de a foldereket nem lehet itt beállítani?Egyébként az indító-leállító script is az addon saját folderében van, azaz /storage/.kodi/addons/ ...
A transmission nagyon jó kliens, kár megfutamodni.
-
Celtis
veterán
Nekem a NAS-on fut a transmission, így pontos útmutatót nem tudok adni Openelec alatti beállításhoz, de alapvetően a settings.json fájlt kell szerkeszteni.
Sejtésem szerint a ....userdata/addon_data/... folderben lesz.incomplete-dir: String (default = default locations) Directory to keep files in until torrent is complete.
incomplete-dir-enabled: Boolean (default = false) When enabled, new torrents will download the files to incomplete-dir. When complete, the files will be moved to download-dir.Szóval szerintem a "incomplete-dir-enabled": false, beállítás lesz a megoldás.
-
Celtis
veterán
válasz
szalay_1 #13175 üzenetére
Szerintem te az "Openelec settings" program kiegészítőre gondolsz, de abban nincs semmiféle távirányító konfiguráció lehetőség.
A KODI automatikusan betölti a megfelelő konfigurációs fájlokat, ha talál a megfelelő helyen. Lásd pl. samba.conf. Ha nincs, akkor minden default, ha van, akkor aszerint megy a samba megosztás. -
-
Celtis
veterán
válasz
sztanozs #13080 üzenetére
Pedig de. Felbontásonként képarányonként külön kalibráció van. (Régebben legalábbis biztosan volt) Nekem pont emiatt volt is már gondom, hogy vagy a 4:3 vagy a 16:9 megjelenítés volt helyes.
A megoldás az, hogy bekapcsolod az említett pipát, és helyes képfrissítéssel nézed a filmet. Ha úgy látod, hogy egy adott filmnél rossz a kalibráció, akkor a film közben nyomsz egy OK-t és az ottani kép beállítás menüben végzed el a kalibrációt. Ezután az a felbontás/frekvencia jó lesz.
-
Celtis
veterán
válasz
Kicsirics77 #13055 üzenetére
Valami szerver gond lehetett. Most már megy.
-
Celtis
veterán
válasz
Kicsirics77 #13024 üzenetére
Miért is? Az Openelec sokkal inkább Kodira kihegyezett, ezáltal gyorsabb is.
Amit én futva olvastam: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- PC - Hardcore Gamer - Snowflake Edition - i7-14700K / RTX 4070Ti SUPER / 64GB DDR5 RAM / 2TB SSD
- PC - Hardcore Gamer - Snowflake Edition - i7-14700K / RTX 4070Ti SUPER / 64GB DDR5 RAM / 2TB SSD
- AKCIÓ! DDR5 GAMER PC: Intel Core Ultra 7 265KF +RTX 3060Ti/3080/4060/4070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- AKCIÓ! DDR5 GAMER PC: Intel Core Ultra 5 225F/245K +RTX 5050/5060/5070/Ti +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA!
- AKCIÓ! GAMER PC: Intel Core Ultra 7 265KF +RX 6600/6700XT/6800/9060XT/9070 +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA
- Fotó állvány eladó
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3059
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3041, 96% Akkumulátor
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL Precision 5560 i7-11850H 32GB 1000GB T1200 FHD+ 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest