- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Google Pixel topik
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Yettel topik
- Netfone
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Mobil flották
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sztanozs
veterán
válasz
DrojDtroll #7965 üzenetére
Feltehetően:
- nem azonos vezérlőt használtál
- nem jól implementáltad a neten találtakat
- sz@r a szervó -
sztanozs
veterán
válasz
UsagiYojimbo #6187 üzenetére
Szerintem már nem nagyon lehet kapni olyan cuccot, amiben nincs automatikus kábel konfiguráció...
-
sztanozs
veterán
válasz
lord.lakli #6150 üzenetére
Nem tudom, mostanában hogy van, de egy kb fél éve a VC1 és MPEG2-vel szoftveresen sem próbálkozott, simán kiírta, hogy nem támogatott és slussz.
Én egyszer DVD lejátszót szerettem volna belőle építeni külső dvd olvasóval, de nem volt hajlanó felismerni rendesen a külső dvd meghajtót (mármint DVD-ként, bemountolt könyvtárként tudtam browse-olni) és nem volt túl viccess egyesével indítgatni a VOB fájlokat... -
sztanozs
veterán
válasz
Cyber_Bird #5489 üzenetére
Nekem az XBMC is vitte a full HD-t ftp-n kersztül. Egyedül a 10bit-es videókat nem vitte (pontosabban vitte, de nem jól dekódolta így tele volt a kép artifactokkal), de ez hardveres támogatottság hiányában nem meglepő...
-
sztanozs
veterán
válasz
wassermann #4957 üzenetére
Viszont érdemes hozzátenni, hogy a cucc saját fogyasztása mellett (normál táplálás esetén) már annyit esik a polifuse-on a feszültség, hogy némely háklisabb USB-s eszköz már azt sem szereti.
-
sztanozs
veterán
válasz
peter9228 #4913 üzenetére
Egy bordát még rakhatsz az usb chipre. Simán fel tud úgy forrósodni normál használat alatt, ami szerintem már nem egészséges... Nekem is fagyott az elején, de egy ideje már nem csinálja - van már rajta borda is (meg persze sokkal újabb a futtatott rendszer is), szóval nem tudom, hogy az újabb kernel vagy a borda oldotta meg a problémát (ugyanazzal az USB-s Samsung töltővel használom kezdetek óta, vagyjából azonos kiépítéssel).
Mondjuk pendrájvnál az USB-n megjelenő feszültségel tényleg lehet gond - a polyfuse több tized Voltot lenyes nagyobb terhelés esetén, az USB-s eszközök viszont elég hárklisak a pontosan szolgáltatott 5V-ra.
Ahogy íták korábban egy powered HUB és/vagy USB portos (nem power, hanem a két US port egyikén) visszatáplálás megoldhatja a gondod (persze csak ha rev2 utáni lapod van). -
sztanozs
veterán
Otthon van az index.hu RasPI fronton - február óta már európában is kapható a PI
-
sztanozs
veterán
válasz
matthewhu #4614 üzenetére
Szerintem az smsc dobálja el az usb csomagokat és ezt nem igazán szíveli a wifi driver.
-
sztanozs
veterán
válasz
wassermann #4572 üzenetére
Amúgy ezek ugye TTL szintű soros pinek?
Ha jól rémlik közvetlenül összekötve élesztette fel ezzel valaki a routerjét... -
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
válasz
wassermann #4479 üzenetére
Tudom, nekem ugyanígy megy probléma nélkül egy 700mA-es táppal - ezt is írtam...
-
sztanozs
veterán
Szerintem, ha nem a hivatalos betápon van táplálva (GPIO vagy USB-n), akkor nem fagy egy pendrivetól sem.
A betápon levő polifuse jól lenyomja a feszültséget nagyobb terhelés esetén. Legfőképp azért kell powered hub, mert az USB-s eszközök nagy része igen hárklis a "pontos" 5V-ra, és 1A körüli terhelésnél a polifuse után már a 4.5V sincs meg - akármilyen is a táp.
-
sztanozs
veterán
Kell, hogy a TV/erősítő, amire kötöd támogassa. Nekem sajna olyan Samsung TV-m van, ami nem támogatja, így marad az Androidos (web alapú) távirányító. Tápnak simán jó egy 1A-es (stabil) táp. Nekem most egy 700 mA-es Samsung töltőről megy gond nélkül (SMB-n keresztüli médialejátszással, bármilyen plusz USB-s eszköz nélkül).
-
sztanozs
veterán
Az én Pi-m egy Galaxy S töltővel üzemel - Raspbmc-n simán tudok vele filmet nézni hálózaton keresztül. Kérdés, hogy nálad a külső pendrájv mennyit eszik, és hogy elfut-e 4.x voltról. Próbáld meg első körben perifériák nélkül és ha azzal megy, akkor egy powered HUB-bal. Az is lehet, hogy valamelyik USB-s cucc akar nálad túl sokat (vagy nem powered HUB van a Pi-re kötve, és még azt is táplálnia kellene a szegénynek - ahogy írtad
34 eszköz van rákötve, ami USB HUB nélkül már ugye nem megy (amit nem ítál, hogy az is rá van dugva a Pi-re)... -
sztanozs
veterán
válasz
Benoe77 #4446 üzenetére
Egyszerűbb, ha nem a polyfuse-on keresztül van táplálva, úgy nem esik (annyit) a feszültség - bár úgy könnyebb megsütni a lapot, ha túl nagy a pluszban rákötött cuccok ármfelvétele.
Mintha az rémlene, hogy a board-nak 2A a max áteresztőképessége - a effelett van terhelve, akkor átüthet / megsülhet. -
sztanozs
veterán
válasz
Hyperion #4061 üzenetére
Python topic
Amúgy egyszer van csak értelmezve a fájl, utána hiába változtatod. Ha olyan config kell, ami futásidőben változhat, akkor le kell programoznod a fájl figyelését és az adatok frissítését. A python magától ezt nem csinálja meg. -
sztanozs
veterán
Belső hálózati IP-t nem fognak kívülről látni, csak ha megosztod a "világ" felé (akkor sem a belsőn fog látszani a szolgáltatás, hanem a netes IP-den). Úgy viszont inkább FTP-t vagy valami egyebet volna célszerű osztani, mert egyrészt a szolgáltatók néha blokkolják a szükséges portokat, másrészt a smb nem a legbiztonságosabb protokoll...
-
sztanozs
veterán
válasz
lord.lakli #3906 üzenetére
A 2A-t sem egységesen osztja szét a cucc - ha rádugsz egy egeret és egy billentyűzetet, az kb 2*80 mA terhelést jelent, szóval a maradék 7 csatira jut már 400 mA - persze ha mind a 7be pendrive-ot, wifi sticket és DBTV vevőt akarsz dugni, úgy biztos nem lesz elég. Ráadásulk a kínai 2A-es tápok gyakran csak címkére 2A-esek. Huzamosann terhelésnél az elégtelen hűtés miatt simán elszállnak vagy nem is tud leadni 10W-ot, csak mondjuk 8W-ot és 2mA terhelés mellett már csak 4V lesz a kimenő feszültség...
Érdemes inkább venni egy jobb minőségű (30-40W-os) tápot külön, ha huzamosan nagy terhelés kell. -
sztanozs
veterán
válasz
qgetata #3888 üzenetére
Nem hiszem, a liszensz az MPEG2 (DVD) és a VC-1 (VMW) fájlok hardveres lejátszásához kellenek. De aviban egyik sem szokott lenni. Amiért neked nem megy, az a valószínűleg olyan kézzel beállított kódolási paraméterek, amelyek meghaladják a hardveres képességeket és szoftverből meg nem tudja már lejátszani.
-
sztanozs
veterán
válasz
wassermann #3825 üzenetére
Az a gond a polifuse-zal, hogy nem csak a határon, vagy annak környékén esik miata a feszültség, hanem már minimális terhelésnél is...
-
sztanozs
veterán
válasz
wassermann #3823 üzenetére
Igazából azért szokott fagyni (ha normálisan mikroUSB-n van táplálva) mert a táp után bekötött polifuse (ami a jelenlegi verzióban is ott van védelemként) nagyobb teljesítmény mellett jelentősen csökkenti a tápfeszt és 4.5 volton már nem stabilak egyes USB cuccok.
Viszont ha USB-n vagy GPIO-n van táplálva, akkor csak a táp minősége számít - viszont nincs védelem a cuccon. -
sztanozs
veterán
válasz
jackbacsi87 #3749 üzenetére
lehet, hogy a pi ntfs drivere nem komálja az eszközt...
-
sztanozs
veterán
Ezen nem igazán lehet eligazodni... Inkább az látszik rajta, hogy FW függő a sebesség, nem eszközfüggő. Amúgy mintha azt olvastam volna, hogy a C10-es cuccokban a szekvenciális R/W sebességét növelték a random access kárára a C6-os specifikációhoz képest - viszont a rPI nem egy kamera, hogy a szekvenciális sebesség volna a meghatározó. De majd valaki kijavít.
-
sztanozs
veterán
válasz
vzoltan #3367 üzenetére
A háromból melyik az így?
Amúgy vannak mérőpontok a rpi-n (sárgaréz körök) és azokon (meg egy főldelt részen) tudod megnézni a board feszültségét. Szonte biztosan nem elég a táp. Próbálj meg beszerezni egy márkás tablet (pl. iPad, Samsung) töltőt próbára - azok tuti bírják, ami rájuk van írva.
-
sztanozs
veterán
válasz
wassermann #3365 üzenetére
Sőt, az a gond a multifuse-zal, hogy a növekvő fogyasztás mellett nő az ellenállása, és így csökken a board-on a feszültség. Ez okozza (okozhatja) a fagyásokat a nagyobb energiafelvételű cuccoknál. Próbáld meg GPIO-n vagy USB kimeneten táplálni.
-
sztanozs
veterán
-
sztanozs
veterán
válasz
Proci85 #3248 üzenetére
Nem ez a régiekben tervezési hiba. A rev 2.0-ban javították (asszem v4 és afelettiek) - de nem hiszem, hogy az én v2-es boardomat kicserélnék egy normálisra.
azbest: Ahogy most utánaolvastam a gond az, hogy az SMSC magasabb 1.8V-ot állít elő és így a másik feszültség-regulátor nem is dolgozik.
Viszont az USB IC alapvetően nem tápegységnek van tervezve így jobban is melegszik, mint kellene, mivel ő látja el az egész board-ot 1.8V-al. Ráadásul a melegedés miatt a saját működése is problémássá válik: USB akadások, hálózati problémák, boot-hiba, stb. -
sztanozs
veterán
Faxa - tervezési hiba...
-
sztanozs
veterán
Az normális, hogy a LAN/USB IC sokkal jobban melegszik, mint a CPU? Míg a CPU csak langymeleg a LAN IC egyenesen éget. Most ráraktam egy régi memóriabordát az USB IC-re, de az is forró. A CPU-ra ragasztott két borda meg most még hűvösebb (ami azért várható volt). Ja és húzva sincs, "normál" üzemi körülmények között (700 MHz core freq) csinálja ezt. Még bedobozolva sincs.
-
sztanozs
veterán
Lehet, hogy érdemes jó összerakni és utána csak readonly használni (usb-s merevlemezzel)? Így legalább nem szálna el az OS és legfeljebb csak újra kell indítani.
Nekem egy 8 GB-os kártyámat gyilkolt le a raspi úgy, hogy a kártya belső logikája letiltotta az írási műveleteket az adatvesztés elkerülése érdekében... -
sztanozs
veterán
válasz
Benoe77 #3000 üzenetére
Gondolom nem fognak azonos firmware-rel menni (a memóriakiosztás különbözősége miatt) - miért nem nevezik át "C" verzióra? Másrészt szívesen lecserélném a jelenlegi "B"-met egy új "B"-re, bár nem igazán használom memóriaigényes dolgokra, de lehet, hogy így másra is befognám...
-
sztanozs
veterán
válasz
sztanozs #2990 üzenetére
És ahogy nézem DWG Viewert is lehet, hogy neked kell forrásból fordítanod arm architektúrára...
-
sztanozs
veterán
válasz
MasterDeeJay #2983 üzenetére
Nem - ez úgy működik, hogy az egyik oldalon (routeren) fut egy apache, ami fogadja és küldi a http(s) csomagokat, amibe az IP csomagok vannak belepakolva. A kliens oldalon (nálad) pedig fut egy putty, ami egy http-tunnel kliensen keresztül http(s)-en kommunikál a szerverrel. Így a céged számára http(s) kommunikáció látszik, de te igazából putty-on keresztül eléred az otthoni ssh-t.
Viszont a nagy "furcsa" forgalmat így is ki tudják a cégnél szúrni (és utána szűrni a címedre, vagy a forgalom szignatúrájára), ha nagyon tiltani akarják... -
sztanozs
veterán
válasz
MasterDeeJay #2980 üzenetére
ip over https proxy?
[link] -
sztanozs
veterán
válasz
MasterDeeJay #2967 üzenetére
RPI fórumában kitárgyalták.
Röviden, nincs ARM-os TS szerver. -
sztanozs
veterán
válasz
szabi__memo #2950 üzenetére
Memória...
-
sztanozs
veterán
Audio minőség változásról dobhana valaki egy személyes tapasztalatot
-
sztanozs
veterán
válasz
wassermann #2849 üzenetére
csak HDMI-s médialejátszót
Szeretnék egy PC-t venni, de nem kell drága, csak játékra lesz.Szóval médialejátszó is csak kompromisszumokkal lesz belőle...
-
sztanozs
veterán
válasz
designREX #2845 üzenetére
Autó infóhoz OBD to USB konnektor kell hozzá és valami linuxos driver, ami tudja olvasni az OBD-s olvasót. Közvetlenül szerintem nem tudod a GPOI-ra kötni. Viszont ha építnasi szeretnél, van ODB-to-UART IC csak 10 dodóért és meg tudod építeni a sajét konnektorodat...
-
sztanozs
veterán
válasz
sztanozs #2378 üzenetére
No már emlékszem mi volt. Az ntfs-t alapból csak a root tudja írni (nálam így volt), de a transmission nem root nevében futott, hanem saját userrel. Az fstab-ba be kellett állítanom, hogy a transmission user is tudjon írni az ntfs partícióra.
wiki linkNálad szerintem nem ez a gond, de beírom, hátha más is belefut...
-
-
sztanozs
veterán
válasz
Neil Watts #2218 üzenetére
Amúgy tök jó ez a távirányító amit linkeltetek azzal az USB adapterre (ami itt a HA-n 2k) de nincs valami olyan szerkezet amivel bekapcsolni is lehetne a szerkezetet? Már unom rángatni a töltőt.
Szerelj egy kapcsolót a táp kábelére
Amúgy a linkelt cuccal is az a baj, hogy csak meglevő RGB jelekből csinál VGA-t. Azt pedig a rpi nem adja ki magából. Egy rendes (aktív) átalakító 10eFt felett van. Inkább megéri egy használt DVI-s monitort venni. -
sztanozs
veterán
A külső USB meghajtómat megsütötte valami - az időzítés alapján úgy tűnik, pont akkor kezdett el amortizálódni, amikor a rPi-al elkezdtem tesztelni.
Nagyon fura, de most kereshetem meg a garanciajegyet (remélem nem pont most múlt el egy éves). Most 22%-on áll az állapot és napról napra csökken -
sztanozs
veterán
válasz
Neil Watts #2091 üzenetére
A 2,3 A a 2300 mA. Amúgy jó hozzá - nekem a 700 mA-es töltővel 2-3 nap után vacakolni kezd. Most nincs nagyobb töltőm - ezzel használom, ha bekapcsolom.
Torrent meg ment vissza a régi asztali gépemre. -
sztanozs
veterán
Én is úgy jártam, hogy a 700 mA-es táp nem elég
Egy Samsung SGS töltővel ment három napig úgy hogy egy külsö merevlemez van rá csatolva (saját táppal) és mellé hálózat. A negyedik nap eldobta a felvett partíciót és hálózati hibáktól hemzseg a system log
Érdekes módon az szintén oda beállított swap partíció gond nélkül működik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- BestBuy topik
- Google Pixel topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Android szakmai topik
- További aktív témák...
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged