Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• kispx

addikt

válasz Mauzes #221 üzenetére

"Tehát a fentiekből jól következtetek, hogy csak akkor van értelme az egésznek, ha az automatikus mentést mindenképpen bekapcsolom?"
    Pontosan

"kell-e ram drive"
    Mint (#222) radi8tor1 írta, SSD mellett nem érdemes.

Ha esetleg mégis úgy döntesz, hogy csinálsz, akkor nálam a Firefox-nál éleg csak a profil könyvtárt átraknod. Nálam bőven elfor egy 250 MB-os ramdisken.

• radi8tor

MODERÁTOR

válasz Mauzes #219 üzenetére

3, 4: Igen jól gondolod, az SSD kímélése miatt lett ez kitalálva. Egy gyors SSD mellett már nem nagyon érdemes RAMdiskre pakolni.
    Én az előző gépen úgy csináltam, hogy a gépben levő másik HDD-n volt a RAMdisk mentése így nem az SSD-t terhelte mindig írással.

• kispx

addikt

válasz Mauzes #219 üzenetére

1) Temp könyvtárat szerintem nem szabad áthelyezni. Egy program telepítésekor sok szemét belekerülhet. Pl.: nekem Qt Creator telepítésekor 2 Gb-ot beleír a temp könyvtárban. (természetesen ezt a szemetet a telepítés végeztével automatikusan eltakarítja) Ha ez ramdisken lenne, és ennél kevesebb tárterület lenne neki adva, akkor a program telepítő hibát fog dobni.

Hogy programot érdemes-e ramdiskre telepíteni az programfüggő. Pl.: Az Operánál csak annyi lehet észrevenni, hogy gyorsabban fog betöltődni. De vajon érdemes-e pár másodpercért megcsinálni? (SSD-nél gondolom 1 másodperc se) De, hogy ellenpéldát is hozzak, a Qt Creatornál, ha a teljes programot beleteszem ramdiskbe az összes függőségeivel (MingW, függvénykönyvtárak), akkor egy nagyobb méretű programnak a fordítása a töredéke lesz.

2)
    "Nem teljesen értem, hogy kikapcsolás után a ram drive tartalma alapból törlődik, ha nincs képfájlmentés beállítva. Tök üres lesz, majd pl. a böngésző bekapcsolás után újra oda kezd el szemetelni, és így tovább?"
    Ezért kell a ramdisk tartalmát kikapcsolás előtt menteni, és bekapcsoláskor betölteni.

"De akkor hogyan gyorsítja a böngésző cache-ből történő betöltését, ha minden nap kiürül?"
    A cache tartamának az írását és az olvasását gyorsítja. Aminek következtében a programnak az I/O műveletnek csak a töredékéért kell várnia. Ezért fog gyorsulni. (de csak olyan programnál érdemes megcsinálni, ahol sok írás/olvasás történik). Természetesen a bekapcsolás és a kikapcsolás egy pár másodperccel tovább fog tartani (amíg beolvassa / kiírja a ramdisk tartalmát)

3 4
    Nincs SSD-m szóval ezeket inkább másra hagyom :)

5) Amennyivel a ramdisk képfájl tartalmát fellehet olvasni. HDD/SDD függő, hogy az írás olvasás milyen sebességgel történik. Ezzel kapcsolatban a CrystalDiskMark programmal tudhatod meg.

De vannak olyan programok amikkel meglehet oldani, hogy ne a teljes ramdisk tartalmát írja ki leálláskor, hanem csak azokat a fájlokat amik megváltoztak. Így kevesebb időt fog tölteni leálláskor. (Ilyen program Linuxon a rsync, Window alatt még nem próbáltam ilyet)

Új hozzászólás Aktív témák