- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Motorola Moto G77 - kis motor, nagy karosszéria
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Jolla és SailfishOS tapasztalatcsere
- Soundcore Sleep A30 - a hosszú házasság titka
Új hozzászólás Aktív témák
-
Én csak megosztanék veletek egy kis tapasztalatot, hátha mással nem fordul elő.
Adott 4db 1TB-os (2 WD, 2 Samu) merevlemez, amiből RAID5-öt csináltam linux softraid-del, rajta egy darab ext 4 partíció volt.
A lényeg annyi, hogy az egyik lemezen szektorhiba miatt 3 szektornyi adat (pár száz kilobyte) reallokálásra került egy teljes SMART teszt során, majd elkezdtem újraszinkronizálni a tömböt, ami sikerült is, de a tömbön lévő ext4 partíciót nem tudtam felcsatolni, mert sérült a filerendszer. Az fsck.ext4 futtatása az okát is megmondta: nagyobb a partíció mérete mint a fizikai lemez (RAID tömb). Újraméreteztem a tömböt 100MB-tal kisebbre, majd az fsck futása sikeres volt igaz jelezte az fsck hogy történtek javítások a filerendszeren. Ezután már föl lehetett csatolni, és használatba venni.
Az eredmény egyetlen sérült file lett a közel 2,5TB-nyi adatból, szóval boldog voltam, a lemezek azóta is hiba nélkül mennek.
A tanulság az, hogy soha ne hozzunk létre pontosan akkora partíciót mint amekkora maga a tömb, mert így járhatunk. Én azóta 2-300MB-tal kisebb partíciót használok. A másik, hogy az ext4 superblockok helyét érdemes kimásolni (akár kinyomtatni, kb. fél oldal), mert rengeteget segíthetnek a helyreállításban. Ugyanez igaz a tömb alapbeálltásaira is.
Dchard
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti játékok OFF topik
- Tőzsde és gazdaság
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bittorrent topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Crosshair VIII Extreme alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HP Zbook Fury 17 G8 - üzletből, garanciával
- 2000GB NVMe SSD, 1 év gar
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 16GB RAM 512GB SSD 1 év garancia
- Frissen pasztázva! Playstation 4 Pro 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest