Keresés

Hirdetés

!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz kovisoft #12432 üzenetére

Köszönöm, most már össze tudom hozni remélhetőleg. A gyorsaság még nem számít. Keresgéltem a Googleba is, sztringkereső algoritmusok, ott pont volt egy ilyen DNS-s mintás, de az algoritmus bonyolult volt nekem (Reverse Colussi algoritmus).

törölt tag

válasz #83580928 #12429 üzenetére

Az úgy például jó elgondolás, hogy mondjuk megnézem az első két karakterláncot (CG) és megnézem string maradék részében, hogy ismétlődik-e, ha igen akkor elmentem egy segédtömbbe. Utána megnézem az első három karaktert, megnézem hogy ismétlődik-e a maradék karakterekben, ha igen elmentem a segédtömb következő indexébe. Így tovább.Viszont ha az első két karakter nem ismétlődik, akkor tovább ugrok a következőre (GA).Ha mondjuk egy változóban mindig tárolnám a leghosszabb hosszt és ha mondjuk az elején lenne egy 4 karakternyi hosszúságú ismétlődés, akkor azután már 5 karakternyi hosszúságút keressen, mert a többi nem érdekel minket. Sokkal kevesebb találat lenne és kevesebb adat is kerülne a segédtömbbe. Ez így jó ? Meg eleve csak a string feléig kell keresnem, mert utána már nem ismétlődhet.

Példa: CGACCGACCGAT

törölt tag

Srácok, segítséget szeretnék kérni, mert teljesen elakadtam. Kaptam egy ilyen feladatot, amit anno 8. osztályosoknak adtak fel és nem tudom megoldani :D

Szóval maga a feladat:
    3. feladat: DNS (30 pont)
    A DNS mesterséges előállításáért folytatott kísérletek során sikerült előállítani egy óriásmolekula-szálat. Ennek leírása legfeljebb 255 karakterből áll (C, G, A és T betű le­het benne). Ismétlődésnek nevezünk egy legalább 2 karakterből álló sorozatot, ha a DNS-leírásban legalább kétszer előfordul (egymást nem átfedően).
    Írj programot (DNS.PAS, DNS.C vagy DNS.BAS), amely beolvassa a DNS-leírást, majd megadja a benne szereplő leghosszabb ismétlődő szakaszt (ha van olyan).
    Ha valamelyik részfeladatra több megoldás is van, akkor az elsőt kell megadni.
    Példák:
    DNS: CGACCGACCGAT
    Leghosszabb ismétlődő: CGAC
    DNS: ACGTCG
    Leghosszabb ismétlődő: CG
    DNS:GSRVNKASRVKHPGQGOIOIIGUMXKABKEMOROHJHDNNAXOHYXJPDLFSYGHQPBFQLAORVCIHCUANOLVVHTIVVDBKMEPTEFQYTNTEHNGE
    Leghosszabb ismétlődő:SRV

Ezt kellene megoldanom, de egyszerűen lövésem sincs. Annyi szakaszos feladatot csináltam már, de itt egyszerűen elakadtam. Valaki tudna segíteni, pár mondtam elmagyarázni, milyen algoritmust írjak.
    Előre is köszönöm.

Új hozzászólás Aktív témák