Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Z Flip6 - színt lép
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
Új hozzászólás Aktív témák
-
Taci
addikt
válasz
pelyib
üzenetére
Köszönöm a részletes választ!
Így már sokkal jobban rálátok erre az egész collation-dologra, ez az _ai _as, _ci _cs magyarázat különösen hasznos volt.
És így, hogy jobban rálátok, még több kérdés merült fel...
Megtaláltam én is végül ezt a választ, amiből idéztél, és én is azt találtam, hogy ha úgy akarok keresni, hogy meg tudjam különböztetni az ékezetes betűket a nem ékezetesektől (_as), de nem számít, hogy kis- vagy nagybetű-e (_ci), akkor
utf8mb4_0900_as_ci-t kellene használnom, ami viszont 8.0-tól elérhető csak.utf8mb4_bin-nel igazából többet vesztenék a keresésen, mint nyernék, mert ez ugye binárisan hasonlít, tehát a kis- és nagybetűk meg lesznek különböztetve, ami egy keresésben nem szerencsés.Így a következő kérdéseim lennének:
1)
PHPMyAdmin-ban azt látom, hogy ami táblákat én csináltam, az mindutf8_unicode_cicollation-nel készült, amit pedig a WordPress csinált, az mindutf8mb4_unicode_ci.Így, hogy igazából a fentiek (és az egész dolog túlontúl bonyolult mivolta) miatt inkább lemondok arról, hogy megkülönböztessem a keresésben az ékezetes betűket az ékezet nélküliektől, van bármi értelme
utf8-ról átállnomutf8mb4-re?
Azon kívül, hogy emoji-téren future proof lennék.2)
Vagy inkább azt szeretném tudni, hogy elronthatok vele valamit? Ami kód működik, az most szépen működik. Elromolhat valami ezzel az átállással?
Pl. már nem is emlékszem hol olvastam, de azt írták, hogy ennél a típusú váltásnál vigyázni kell rá, hogy a mező karakterszáma mondjuk 255-re volt beállítva utf8-nál, akkor ez valójában kevesebb lesz utf8mb4-nél a 3 vs 4 byte miatt.Illetve itt írnak pár lehetőséget, hogy mi sülhet (és a témaindítónak sült is el) rosszul:
[link]3)
Ha jól látom, akkor ahhoz, hogy megfelelően hozzam létre a táblákat, ezeket kell csinálnom PHP-ben, ami intézi az SQL-es műveleteket:
-$conn->set_charset("utf8mb4");(most utf8 van)
- a mezőre vonatkozó részekhez (VARCHAR):CHARACTER SET utf8mb4
- táblára vonatkozó részekhez:CHARSET=utf8mb4 COLLATE=utf8mb4_unicode_ci(a _bin helyett ez jobb lesz a keresés miatt)Jól látom, hogy ezekre kell figyelnem? Vagy van még valami?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kés topik
- A napi Windows-hiba? Teljes adatvesztés Bitlockerrel
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Lelövi a Messengert a Facebook Windowson és Macen
- DJI topic
- Gumi és felni topik
- iPad topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- Glorious Model O 2 Wireless fekete
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T560 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T550 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 32GB I 512SSD I Nvidia I 15,6" 4K Beégett I Cam I W10 I Gar
- Armani Emporio Stronger With You Intensely
- Lenovo L14 Thinkpad Gen2 FHD IPS i5-1135G7 16GB RAM 256GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro WiFi6 Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 171 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest