Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• BlacKSouL

addikt

válasz 3psilon #65 üzenetére

Nos, javult az igaz, de jó lenne valahogy 70 alá szorítani, az alatt talán már throttling se lenne. Mivel azt írrtad, hogy nyitottan és jól kiszellőztetve alacsonyak voltak a hőmérsékletek, ezért feltételezem, de nem merném állítani, hogy a hűtő még úgy-ahogy fel van rakva, de a ház szellőzése nem az igazi, valószínűleg kevés neki az az egy venti a tápban, mégha az 12-es is. Arra kéne valahogy megoldást találni. Pláne mert az alaplap is sokkal melegebb mint kéne. Szerintem a hűtőventi csak keringeti a meleget bent, de a táp nem szívja le róla eléggé. Ha van hely hátul, nem ártana esetleg egy plusz venti ami hátrefelé kiszívja, vagy ha nem elég lyukas a ház, akkor előlre egy ami befújja a levegőt. Amúgy sem szerencsés csak a táppal szellőztetni a házat, pláne nem ezeket a Prescottokat.
    A hűtőt csak akkor vedd le, ha biztos vissza is tudod jól, vagy esetünkben jobban rakni. Elvileg nem nagy dolog. Ha olyan a gyorsoldója mint a gyárinak, akkor csak el kell egy csvarhúzóval fordítani az óramutató járásával ellentétesen negyedfordulatnyit a rögzítőt, és az átellenes oldalon párosával óvatosan, de határozottan meghúzni az alaplaptól elfelé. De most megnéztem a honlapján, hát...nem biztos hogy olyan mint a gyári, úgyhogy inkább ezt passzolom. De a leírását ha átnézed, biztos nem olyan bonyolult. Ha viszont mégis leveszed, akkor visszarakás előtt érdemes kiszedni a procit, hogy letisztítsd a régi pasztát róla, meg persze a hűtőről is. A procit csak egyféleképp lehet betenni, de figyelj oda, ha a helyén van ne nyomogasd. A pasztázásnál először csak keveset tegyél a visszarakott proci tetejére. Azt óvatosan kend szét valamilyen műanyag lapocskával úgy, hogy egyenletesen fedje a tetejét, de ne legyen túl vastag, mert akkor csak szétnyomja a hűtő a proci mellé meg befolyhat. Ha kevés, tegyél még. Amikor a hűtőt rárakod, ne mozgasd rajta ide-oda, hanem előre nézd meg hogy megy rá pontosan. Mindig átellenes oldalon csavarozd meg vagy nyomd le a rögzítőpöcköt. Hogy pontosan hogy rögzítsd, az már a leírásban pontosabban benne van. Kis segítség esetleg: [link]
    A te hűtőd nem biztos hogy így működik, de a proci ki/berakás stimmel. De ha nem nagyon bízol magadban, akkor inkább vidd el valakihez, aki csinált már ilyet, és nézd meg hogy csinálja. Legközelebb neked is menni fog.

• BlacKSouL

addikt

válasz 3psilon #63 üzenetére

Hmm :)
    Bizony nem árt néha a portól megszabadítani őkelmét. Én részemről azt szoktam csinálni, hogy a porszívó csövét átteszem a kifújó oldalra, (nem Rakéta :DDD ) És azzal az erkélyen szépen kifújatom belőle. Alapból nemlehet baja, de a ventiket érdmes addig lecelluxozni nehogy túlpörögjenek. Rengeteget számít a bordás léghűtőrendszereknél az, ha nincs vastagon rajta a por.
    A 40->60 °C már egész elfogadható, 65 fölé nem nagyon kéne engedni. A fal közelében a 67-68 fok ugye a terhelt hőmérséklet?Mert akkor még egye fene belefér. De a teljes terheltséget mégsem játék közben kéne megnézni, mert egyrészt az szerintem nem 100%-os prociterhelés, másrészt ahhoz akkor naplózni kell. Két Prime-ot kéne legalább 15percig nyomni, mert ha rövidebb, akkor mire felmelegszik, már vége is. Szerintem már 70 fölé nemigen megy akkor sem.
    A 47fok még mindig egy icipicit magas, de már sokkal jobb, mint ami volt.

[Szerkesztve]

• BlacKSouL

addikt

válasz 3psilon #61 üzenetére

Mint az a leírásából (és most nézem a tiédből is :) ) kiderül, a venticsatlakozó 3pin-es, tehát nem valószínű, hogy a PWM működne. Attól még tudod szabályozni ha akarod, de nem szoftveresen, hanem a jó öreg potméterrel. Azokból meg van sokféle.
    Ha a ház két oldala, mármint az oldal+tető le van véve, akkor azért két irányba már távoznia kellene a melegnek, de ha egy kicsit is szűkösebb helyen van a földön, (a 20-30centi nem mindig elég) akkor a meleg nem távozik el így sem a házból olyan gyorsan, mint ahogy újratermelődik, vagyis körforgás alakul ki. A meleg levegővel ''hűtött'' erősen melegedő procinál meg nincs szörnyűbb. A táp ugyan hasznosan leszívja a hőt a prociról, de ha a ház mögé csapva azt visszaáramlik a nyitott oldalfalon, az nem okés. Továbbá az sem lényegtelen, hogy nem csak a melegnek kell eltávoznia, de a helyére meg hidegnek kell valahonnan érkezni. Amúgy személyes példa: Mivel nekem (szombatig még) a gyári hűtő van, tudom, hogy az a gépben szétcsapja a meleget. Nekem a 12centis összerakva a házat a ház hátulján kiszívja a meleget, mondjuk 42°C a proci. Ha viszont csak leveszem az oldalfalat(a fanduct így nem irányítja a levegőt) akkor a proci elkezdi a szétcsapott meleglevegőt visszaszívni, a 12-es hatása szinte 0 lesz, nincs ''huzathatás'' a gépben a proci körül, a hőmérséklet 50°C-ra emelkedik.
    A melegedés sebessége szerintem jó, nekem is kb így melegszik 42-ről 63-ra, de éppen ezért furcsa, hogy ha nem ''lóg'' a hűtő a procin, mégis hagyja túlmelegedni. A boltban valóban reklamálni kéne, ha van rá lehetőség kérd hogy nézhesd amikor felrakják immár rendesen a hűtőt, mert mégis ez lehet a gond. Mivel gyárilag pasztás az alja(bár nemtom mennyire megbízható) nemigen spórolták le róla, de ki tudja.
    Egyébként ha nem kivett alaplapon szerlik a hűtőt, akkor nem is tudnak meggyőződni róla, hogy át van-e tolva rendesen a rögzítőpöcök, és ha akár egy is visszacsúszik...Gáz lehet. Pl ilyen, mint a tiéd :)
    Egyébként nem biztos, hogy a boltban a ''szakértők'' jobbak, mint a szomszéd srác aki óvoda óta már a 13. gépét nyúzza, és még mindegyik működőképes. :DDD De lehet hogy többet láttak, az igaz. Van ilyen is olyan is. Én pl ezért szerelem magam a gépeimet.

• Atapi

senior tag

válasz 3psilon #57 üzenetére

Valoszinüleg döglödik/kicsi a tápod. Azért nem indul ujra csupán proc terhelés miatt, mert azt még birja, de ahogy megrántja egy 3d alkalmazás a videokaridat, ami szintén nem elhanyagolhato fogyaszto, megadja magát. Legalábbis szerintem.
    Viszont a hűtőd valoszinüleg nem tudja ellátni a rá bizott feladatot, és azért nem megy 83fok fölé (ami sztem 80fok alatt van pár fokkal a valoságban), mert throttlingol a procid... Lehet hogy csak a ház szellőzése nem elégséges, de igazábol mindegy hogy miért, valamit kezdj vele, mert igy drasztikusan csökken a kivehetö teljesitmény. Intel proci lévén más baja a _procinak_ nem lesz a melegtöl.

üdv

• x_o_n

veterán

jól van a cooler felrakva?lehet lékéne szedni és ujra pasztázni

• BlacKSouL

addikt

Hát ez már elég sok, mégha korai is a proci. Ennyire azért nem lenne szabad melegnek lennie. De pláne meg ha 2100-on megy a venti. Összetett lehet a probléma, először is a ház szellőzése szerintem hiányos. Van benne legalább egy venti a tápon kívül ami kiviszi a meleget? Vagy a táp se 12-es ugye? Az is használ ha valahonnan hideg levegőt kap, ha alaplap felé fújó a hűtő, akkor a leghasznosabb a proci szempontjából a fanduct(légkürtő) ha jól illeszkedik a prociventihez.
    Másik ok szvsz a pasztázás nem igazán okés, vagy a hűtő nem tökéletesen van felrakva. Némelyiket nehéz átpasszírozni a lukon, vagy ha csavaros, azt is jó határozottan, de nem trancsírozósan kell meghúzni. Meg kéne nézni, hogy milyen meredeken emelkedik és esik a hőmérséklet nagy terhelés hatására, mert ha hirtelen, akkor ezek az okok, ha szép egyenletesen, közel lineárisan, akkor ezeket kb. kizárhatjuk.
    Valószínűleg azért fagyogat, mert az érzékelő, a TM1 és a C1E már leállítja a procit, nem csak lelassítja. ha ilyenkor tényleg 80 fok fölött van a proci, akkor az már gázos lehet rá nézve(szerintem). Ezzel aztán szerintem kizárhatjuk azt, hogy
    az alaplap rosszul mér. Ennyire nem hiszem.
    A játékot nem tudom, hogy rossz-e, mindenesetre ki kéne próbálni olyannal, ami úgy terhel, hogy közben látod a hőmérsékleteket. Prime95, SuperPI, CPU Burn-in, meg közben a Throttle Watch, az meg mutatja is, hogy bekapcsol-e a TM1. A PC Probe közben szépen mutatja a hőmérsékleteket. Ha ezekkel hosszabban nyúzva sem indul újra, fagy le, akkor alighanem a vga körül is gondok lehetnek. Azt meg 3DMark200x-ekkel kéne kipróbálni.
    Mindenesetre az elsődleges a jó szellőzés/huzat kialakítása a házban, és a hűtő/paszta kérdéskör ellenőrzése. (Addig ne szedd le a hűtőt amíg nem szereztél pasztát, tapasztalat :DDD )
    Ha már ezekkel sikerül lejjebb szedni a hőmérsékletet, akkor jöhet a fordulatszám probléma(BIOSban mennyire van állítva a Target Temperature? azt azért ne tedd 66°C alá szerintem) Biztos hogy a venti szabályozható? A CPU_FAN csatlakozóra van kötve?

Nekem ugyanez a konfigom kb, csak RX600-as kártyával. Én sem érzem tökélynek a hőmérsékleteket, de azért tűrhetően szellőzik a ház(12cm+fanduct) és húzva 3.0@3.6 is 63-64 °C-ra áll be terhelve. Gyári hűtővel! Én 60°C-ra tettem a Target Temp-t, és így 63 foknál 1900 körül pörög a venti, 64nél már feltekeri 2350-re is. Viszont terhelés függvényében jól működik az automata.
    Ja, és a prociizzasztókból 2-t futtass párhuzamosan, mert ugye a Hyper-Threading.

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés