Hirdetés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- iPhone topik
- Sony Xperia 1 VI - egyből hat
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Két Redmi Note 14 Pro és egy Pro+ futott be
- 2026-ra halasztotta a Siri felturbózását az Apple
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Peterson_ #71064 üzenetére
Mármint szigetelt = árnyékolt, ugye? Nem piszkálásként, csak, hogy akkor már legyenek tiszták a fogalmak.
A sima 230 voltos hálózat érdemben nem kavar be az Ethernetnek, aminek nagyon jó oka van: a frekvencia. Az Ethernet kábelek bőven a 100 MHz-es tartományban működnek, így az 50 Hz nem igazán érezhető az ezt figyelő elektronikának. Arról nem is beszélve, hogy maga a csavart érpár mint megoldás meglepően jó zavarkioltási tulajdonságokkal rendelkezik. (Ezért is nem mindegy, hogy hogyan kötjük be a színeket.)
Meg aztán áramerősségből is nagyobbacska kellene a zavarhoz...
Pár saját példa:
Itthon kb. 15 évig ment kb. 40 méteren az Ethernet kábelem konkrétan rácsavarva a 230-ra.
Jelenleg van egy kb. 130 méteres szakaszom, ahol egy csőben utaznak.
Volt egy irodaház, ahol Cat5e helyett Cat5-öt húztak be, de azt aztán mindenhol a 230 csövében.
Volt egy üzem, ahol a három fázisú, 400 V 25 kW-os betápvezeték mellett futó árnyékolt kábelt cserélték le UTP-re.
Egyik esetben sem volt gond.MaCS
-
Alex91
félisten
válasz
Peterson_ #71031 üzenetére
-Na én most direkt nem rendeltem aljzatot, csak kábelkivezetőt, mert mindenki óva intett a az aljzatoktól.
Akkor ezek szerint nem para?Most kokanyolni akarsz, vagy rendesen megcsinalni
Amit Borisz76 leirt az legyen az útmutatás, az van normálisan megcsinálva... A kábelezés legyen jo, az eszközök úgyis cserelodni fognak, de azokat egyszerűbb is cserélni.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Peterson_ #71031 üzenetére
Ahogy korábban javasolták, mindenképpen gondoskodj arról, hogy azokban a helyiségekben, ahol várhatóan szükséged lesz stabil ÉS gyors wifi-re, legyen UTP kiállás a plafonon AP-hoz (UFO).
Ahogy korábban javasoltam, gondoskodj arról, hogy legyen egy kellően erős routered, ami csak router! Ennél az eszköznél a hw erőn kívül fontos, hogy a rá telepítendő szoftver kellően okos legyen. Igen, neked kell majd szoftverezni! Persze próbálkozhatsz valami fancy, hype-olt gyári megoldással is, de az egész hálózat hosszú távú tudását és szolgáltatását tekintve, csak magadat szivatnád
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Peterson_ #71024 üzenetére
Szia.
Nálam a következő a helyzet :
- Digi optika oszlopról , padláson át , le egy kis helyiségbe.
- Kis helyiségben a Digi eszköze : ONT
- ONT-ból rövid patch kábel ( sodrott rézkábel ) egy switch-be.És innen érdekes a dolog :
- Switch-ből sodrott rézkábelezés a FALI PATCH PANEL-ba !
A switch majdnem összes portja bedugva a patch panelba.
A panelek LAN csatlakozásai általában számozottak.
Így tudom, hogy melyik "szám" hová fut a házban...
[Patch panel]
- Patch panelből TÖMÖR rézvezetékek futnak a fali csövezésbe.
- Fali csövezés szétszalad a házban mindenfelé
- Szobákban, konyhában , előszobában végződnek.
Fejből nem is tudom már....16-18-20 db ?
- Minden ilyen végpont : DUPLA FALI ALJZAT
Van olyan szoba ahová 4 db dupla aljzat is került.
Ennek oka.....mi van ha átrendezem a szobát.....nehogy már a fal mellett kelljen elhúznom a kábelt. Elegánsan átcsatlakozok egy másik aljzatra.
[Dupla aljzat]
- Fali alzatból megint "sima" sodrott rézkábeles megoldás.Minden kábel CAT6 ami elviekben a 10GBit-es sebességet átviszi 55 méteres távolságon ( Wikipédia szerint )
Tehát a központi helyre kell egy PATCH PANEL.
Minden végponthoz kell FALI ALJZAT
A kettő között TÖMÖR réz kábelezés.
Patch panel ELŐTT és fali aljzat után pedig a "sima" SODROTT rézvezetékes megoldás. -
válasz
Peterson_ #70994 üzenetére
Csatlakozva a többiekhez, plusz: csövek-csövek-csövek! Másfélszer nagyobb keresztmetszettel, mint aamit a legpesszimistább számításaid kihoztak. De inkább kétszer... Minden kanyarban hozzáférési lehetőséggel. (Én mondjuk gyűlölöm a lefestett dobozokat, mert szerintem meg lehet oldali praktikusabban és esztétikusan.)
MaCS
-
Patice
nagyúr
válasz
Csatlakozom az előttem szólókhoz.
MINDEN LAN kábel fusson össze egy helyre, nem muszáj a nappaliba, talán jobb is egy külön helyiségbe, ahol elrejthető, vagy egy dedikált kis polc / jól szellőző szekrénybe tudod rakni.
A szolgáltatói eszközre tekints úgy, mint ami csak a netkapcsolatot adja, a routerkedést is már saját eszközre bízd.
Ha minden ilyen eszköz egy helyen van, akkor tervezz be egy szünetmentes tápegységet is, akár az elején, akár idővel építkezve.Kábel: tömör réz (fali) CAT6 UTP részemről a minimum, CCA kerülendő!
Ha már "zöldmezős beruházás", akkor akár kamerarendszerhez is csináltatnék kültérre kiállásokat (csövet és kábelt odahúzni).
A wifi-t ne mesh routerekkel akard megoldani, hanem dedikált Access Point-okkal. Ezek sokszor plafonra szerelhető eszközök, tehát a plafonra is tervezz kiállást egy LAN kábellel.
Ezeket lehet megtáplálni a LAN kábelen keresztül (ez a POE), így elég az AP-okhoz csak egy LAN kiállás (inkább csak kábelvég csatlakozóval).Ha kültéren is kell(het) wifi, akkor a ház megfelelő külső falára tervezz egy kiállást ahoz is. Vannak kültéri AP-ok is.
Ill. akár a utcafronti kapuhoz is lehet húzni kábelt, ha egyszer video kaputelefont szeretnétek.
-
Essejó
veterán
válasz
A 3 db mesh router jó gondolat, az is hogy lan kábelen keresztül kapják a netet. Viszont a T ONT az nem képes a mesh rendszert vezérelni. Ezért az alső routert opcionálisan az ONT közelébe kell rakni, az ONT-on bekapcsolod a PPPOE Pastrought-ot a routeren meg beállítod a PPPOE kapcsolódási adatokat. A másik két router meg mehet a lakás két végébe ahol lan kábelen kapja az adatokat a mesh vezérlő routertől. A garázsba kerülő routert nem értem, talán sz ottani WiFi elérés és eseteg az udvar? Ahelyett inkább egy POE injektoros Outdoor WiFi AP lenne a célszerű a ház külső falára.
A kábelekről - a Cat5e otthoni körülményk közt 100 méterig átviszi a 2,5 Gigát, a Cat6 - Cat6a a 10 Gigát. Ha idötállóbbat akatsz akkor a Cat6a a javasolt a falba, de tömör legyen és ne CCA ez utóbbi jelölés a rézzel bevont alumínium magos kábelt takarja. A falkábelhez fali konnektor dukál amiből van szerszám nélkül szerelhető (drágább) és betűzővel szerelhető is. A fali konnektor és a gépek, router közé meg patch kábel ami sodrott elemi szálas, de szintén figyelni kell nehogy CCA-s legyen ez utóbbit a boltok szerényen sokszor a leírásába sem teszik bele, rá kell kérdezni. A patch csatlakizóból is létezik szerszám nélkül szerelhető (szintln nem olcsó) és krimpelhető. Ez utóbbiból én az áthaladó tipust javasolom link
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Okos Otthon / Smart Home
- Mini-ITX
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honda topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Nintendo Switch
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- További aktív témák...
- Nintendo Switch Lite Grey
- Lenovo Gamer PC , i5 12400F , RTX 3060 , 16GB RAM , 512GB SSD
- Új Zsír Lenovo Yoga 7 x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 16" -60% i7-1260P 16/1TB 2,5K Intel Iris Xe
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- UH!! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Strapabíró Laptop 15,6" -70% i7-10610U 16/512 NVIDIA MX250 2GB FHD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest