Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Egon
    nagyúr

Én is fáztam az OLED monitortól hasonló okok miatt.
    Most már lassan egy hónapja van meg a 27"-os 4K felbontású QD-OLED, és maradéktalanul meg vagyok elégedve vele.
    A szöveg tűéles VS Code-ban is, munkára is használom és nem fárasztja a szemem.
    Játékban nem sok címmel teszteltem eddig, de nem volt villogás.

Attól függően hogy mennyiért számolom az eurót, kb. 200k Ft-ért abszolút jó vétel volt szerintem (549€).
    Annyit hozzátennék, hogy ha dokkolóval is használnád, nem sokon megy keresztül 4k@240Hz, arra azért figyelni kell.

Persze törölgetni még nem mertem... :DDD de nem is tapogatom meg nem eszek a monitor előtt.

Nem akarok 27 colon ragadni, a jelenlegi és az előző monitorom is akkora volt, szeretnék nagyobb méretre váltani.
    Btw a végtelen ppi elméletben sem hiszek: tapasztalatom szerint 1080p felbontás az ideális 22 col környékén (max. 24 inch-ig, bár nekem ekkora méretben már valamivel nagyobb, 16:10-es képarányú monitorom volt, 1200 sorral, az jónak volt mondható), a 27 colos kijelzőkhöz 1440p "dukál", 4K pedig 30-32 colos méretben jó (adott nézési távolságról ofc; laptopokat pl. ne keverjük ide), de mivel sajnos 16:9-es képaránnyal tudtommal nem készülnek 30 colos 4K-s kijelzők (amit ideálisnak tartanék), így marad a 32 col.
    De nem akarok vitát nyitni ezzel kapcsolatban (sem), ez a magánvéleményem.

• Egon
    nagyúr

"A lényeg ,hogy 4K-ra lépve nem kell jobb vga az azonos látványhoz."
    Ugye csak vicc?
    A tény, hogy jobb VGA és jobb CPU is kell a 4k játékhoz, mint a 1440p-hez.

.

• Egon
    nagyúr

Minden évben a Samsung széria magas felárral nyit ellenne nem sokat vagy semmit változik az előző évhez képest így a G81SF helyett a 2025 szériát nézném. Ami pedig a Matte kijelzőt jelenti másabb mint a Glossy.
    Nekem G6 1440p Matte OLED volt a Philips 4K Glossy előtt. Szerettem azt is és ezt is, és nem egyforma.

De ezek mind teljesen felesleges összehasonlítások két különböző technológiában. Almát Almával.
    Aki fél a beégéstől és drága neki a technológia az vásároljon LCD-t. Aki szeretné kipróbálni a mostani legszebb képmegjelenitő technológiát OLED.

Mind a kettőnek vannak hibái mert nem létezik tökéletes megjelenítő

Zavar a bevilágítás a jelenlegi panelnél, ezért (is) gondolkodom OLED kijelzőben.
    Mindenesetre köszönöm az infókat, tájékozódom, alszom párat a problémára, és meglátjuk.

• Egon
    nagyúr

Ne habozz, hidd el, egy öreg szárcsának, nekem csak 2020 óta 13 monitorom volt, a jelenlegi egy Dell [link] Ezt bátran megveheted (eddig 2 haverom jött megnézni, másnap megvette) ha nem tetszik, és miattam úgy érzed rossz döntés volt, kifizetem neked, és ez nem vicc, annyira jó, én a 4k-tól ódzkodom, mert 5070ti és 7800x3d van, és nincs kedvem még 1-2 millát belefeccolni hogy legyen az általam játszott játékokban (full grafikán) 70fps. ne agyalj rajta olyan sokat, mert csak még rosszabb lesz, én speciel soha többet nem vennék már csak Oldel monitort, persze ha megjelenik valami jobb :) (2 éve használom) szóba se jöhet ips vagy va, max chat monitornak, amin felesleges dolgok futnak.

Jó fej vagy, :R de sajnos ennek a monitornak van két olyan tulajdonsága, ami miatt nálam no go: egyrészt ultra wide, másrészt ívelt.

• Egon
    nagyúr

A C2 TV Subpixel nem ugyanolyan mint a Monitoroké, és már a 2th genes QD is javított rajta --> Nem rossz a 27" 1440p látvány amin a Clear Type tud javítani. 4K-n pedig semmi ilyen jelleggel nem találkozol.

Soha nem voltak még ennyire alacsony áron mint manapság főleg 1-1 akcióban a 4K-s kijelzők sem (250-300k). az 1440p 27" pedig 150-200k.

IPS esetén is kompromisszumos a megjelenítő mint képesség. OLED garancia időn belül pedig semmi kompromisszum nincs. Sőt pont az LCD technolgiára van meghatározva minimális pixel probléma, általában ha 1-2db van nem érvényesíthető a jótállás, minimum 3-5 közötti darab kell.

A C2 TV Subpixel nem ugyanolyan mint a Monitoroké, és már a 2th genes QD is javított rajta --> Nem rossz a 27" 1440p látvány amin a Clear Type tud javítani. 4K-n pedig semmi ilyen jelleggel nem találkozol.

Ez jó hír, egy problémával kevesebb, de sajnos úgy érzem, maradt elég.

Soha nem voltak még ennyire alacsony áron mint manapság főleg 1-1 akcióban a 4K-s kijelzők sem (250-300k). az 1440p 27" pedig 150-200k.

Lehet hogy magukhoz képest olcsók, de az IPS paneles monitorokhoz képest nem azok, legalábbis abban a tartományban, ahol én nézegettem (32 col, 4K, legalább 160-180 Hz), alsó hangon másfélszeres különbség van. Nyilván az IPS feketéje meg színei meg képminősége nem olyan, de úgy érzem, egy sor más területen nem kell akkora kompromisszumot kötni vele, illetve kevesebb pénzért jobban elfogadom, hogy kompromisszumos.

IPS esetén is kompromisszumos a megjelenítő mint képesség. OLED garancia időn belül pedig semmi kompromisszum nincs. Sőt pont az LCD technolgiára van meghatározva minimális pixel probléma, általában ha 1-2db van nem érvényesíthető a jótállás, minimum 3-5 közötti darab kell.

Hogyne lenne kompromisszum. Beégés, karcolódás, tükröződés stb.
    Néztem pl. a Samsung-ot (G81SF),amiről írják, hogy a tükröződésmentes kijelző "szemcsésség" betegségben szenved. 300K+-ért ez nem túl megnyugtató (volt Dell U2410-es monitorom, szerettem hogy nem tükröződik, de a "vizesképernyő" illetve "kristálycukor" effekttől a falra másztam).

• Egon
    nagyúr

Egy ideje használom már a ColorControl programot az LG 42C5 monitorként való kezelésére, és a mai nap lettem figyelmes, hogy van egy olyan opció, hogy a Chrome-ban kijavítja a nem RGB sub-pixel elrendezés miatt rosszabban olvasható szöveget azokon a kijelzőkön, amik más sub-pixel struktúrát használnak, pld OLED. Ugye a MacType-t tudtommal csak a Windows-t álllítja át, chromium alapú böngészőket nem. Nekem segített, egyből látni a javulást. Gondoltam megosztom, hátha valakinek érdekes lehet.

a Chrome-ban kijavítja a nem RGB sub-pixel elrendezés miatt rosszabban olvasható szöveget azokon a kijelzőkön, amik más sub-pixel struktúrát használnak, pld OLED.

A korábbi vitához csatlakozva: a fentebb elhangzott hátrányok mellett az ilyen jellegű problémák miatt fázom még mindig OLED kijelzőt venni.
    Ritkán veszek monitort, eddig legalábbis elég volt minden 2. gépcserénél új monitort venni (tehát 8-10 évente). Jelenleg már a 2. 27 colos, 1440p-s monitort nyúzom, korábban jellemzően méretben is előreléptem, legutóbb viszont "csak" az Adaptive Sync + Quantum dot volt a fejlődés. Most már szeretnék 4K-ra és nagyobb méretre váltani, de rettenetesen nehéz a döntés. Ebben a méretben úgy láttam, hogy az OLED kijelzők szignifikánsan drágábbak, mint az IPS paneles monitorok (legalábbis amiket én néztem), és meglehetősen fáj sok pénzt kiadni kompromisszumos megoldásért (a drága cuccoknak pont az lenne az értelme, hogy kevés kompromisszumot kell kötni velük a használat során, és ez sok mindenre igaz is).

• Egon
    nagyúr

Üdv!

Az alábbi két monitor közül melyik a jobb vétel? Közel egy árban vannak most:
    - ASUS ROG Strix XG32UCWG
    - Asus ROG Strix OLED XG32UCDS

Azt látom, hogy az egyik QD-OLED, a másik meg W-OLED, és olvastam az összefoglalót is, de nem igazán tudom, hogy melyik lenne jobb választás...
    Az ablak mellett van a monitor, szóval a tükröződés valid probléma.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés