- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- MIUI / HyperOS topik
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Gáboromm #27669 üzenetére
Van 12mm gyújtótávolságról induló zoom objektív több is az m4/3 rendszerben, pl. 12-32, 12-35, 12-40, 12-50, 12-60, 12-100. Szélesebb kezdő látószöget adnak mint a 14mm-ről induló objektívek. Ez jó dolog, ha nincs hova hátrálni.
De hogy ez kell-e neked, vagy inkább a tele vég a fontosabb azt csak te tudhatod. -
tvamos
nagyúr
válasz
Gáboromm #27666 üzenetére
Bocs, hogy belepofázok, meg nincs is jó ötletem, de próbáltam kis, iskolai előadást videozni ekv. 27mm-en, és nem tudtam olyan messze menni, hogy minden jól beleférjen. (Rendben volt azért minden így is.) Szoval a 25-ös MFT-n lehet szük lenne. Én lehet, hogy a 12mm-es kezdőt nézegetném, ha minőségben jó.
De én abszolút nem értek hozzá. Pláne az MFT-hez... -
Tin_Shield
őstag
válasz
Gáboromm #27666 üzenetére
"Ez jó ötlet! viszont ettől is függhet a gépvásárlás. Mert ugye a gépek olcsóbbak obival együtt. De lehet veszek kettőt egyszerre (pár nap különbséggel), kipréselem valahogy.
"
Vedd meg használtan nyugodtan bármelyik fixet, ha nem akarsz anyagilag bukni egy próbán. De a kitobjketívet - legyen az a 14-42, a 12-32, 12-60 vagy a 14-140II - viszont a géppel együtt érdemes, olcsóbb lényegesen mint ömagában.
"Kezdem érteni, bár nem teljesen világos."
Érdemes egy kicsit utánaolvasni, rengeteg jó fotóleméleti írás van a neten. Az optikai alapok fotóban és videóban ugyanazok
"Értem. én. Viszont árban egyik 150 vs 170 k. Újonnan. Ekkora különbség van a kettő közt?"
Meg ne vedd annyiért! A régi már szerintem csak beragadt készlet, ha tényleg létezik valahol, nem csak egy webshop ki tudja mikor frissített árlistájában van. Ha kitben veszed akkor nagyjából 90-100e körül megáll a 14-140II.
"- Melyik kellhet jobban erre a célra?
14-42-es?
vagy 14-140-es?"Továbbra sem tudok egyértelmű választ adni, nem ismerem a körülményeket. A 14-140II lényegsen rugalmasbb, főleg a ráközelítsésben nyújt sokkal többet. De nagyobb, nehezebb és drágább. Viszont nem kell cserélni ha kiderül, hogy kevés a 14-42. Ha belefér a keretedbe válaszd 14-140-et, képminőségben nem ér hátrány.
"- fényerős zoom-ot néztem, de 1.8 vagy 1.6 szinten egyet sem láttam. Vagy rossz helyen keresgélek?"
f2.0 cserélhető zoom létezik néhány rendszerre, ha meg bírod fizetni
Az f2.8-as zoom az elterjedt, szinte minden rendszerre létezik, az is két teljes fényértékkkel jobb mint a kitobjektív f5.6-os vége.
De ragaszkodsz a cserélhető objektíves géphez? Én erősen megfontolnék a helyedben egy Panasonic FZ1000-ret vagy egy Sony RX10-et.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Gáboromm #27664 üzenetére
"Kösz, tudom, hogy vannak. Ez az olympus jó pana-hoz is? 100k különbség csak azért, hogy "picit" jobb kép legyen? Lehet valamilyen oldalon csekkolni, hogy mik a képek (videók) közti különbségek? ugyanilyan gép, csak különböző lencsével?"
Jó az Olympus a Panára, és viszont is.
Mindenben jobb, de nyilván a legerősebb árnövelő a Leica feliratHogy neked melyik jó azt senki nem tudja helyetted. A legegyszerűbb megoldás, ha már megvan a vázad akkor veszel egy 25 f1.7-et használtan (40e körül), ha elégedett vagy vele megtartod, és nem foglalkozol a "mi lenne ha" dolgokkal. Ha jobbra vágysz akkor meg árában eladod és keresel egy Olyt vagy egy PanaLeicát.
[I"]Másrészt, ez a lencse fix mérete, leszámítva a fényerőt, miben különbözik a mozgótól?"(14-140)
Mármint a látszögre gondolsz, vagy nem értem a kérdést? A fix egy adott látószöget tud, ha változtatni akarsz a képen akkor közelebb vagy távolabb kell lépned. A zoom látszöge (gyújtótávolsága) bizonyos határok között változtatható.
"Azt honnan tudjam, hogy második generációs?"
Szerepel a nevében. De ha ott nem tüntetik fel akkor a fényerőből is lehet tudni, a 14-140II a tele végen f5.8 helyett f5.6.
"Meg, hogy én úgy értettem, hogy előadásokhoz (kinti, benti) melyik használhatóbb?"
A körülmények ismerte nélkül ezt a kérdést nem lehet megváltoztatni. Ha szabadon kiválaszthatod az optimális nézőpontot, ha nem kell felvétel közben a képkivágást módosítani (ráközelíteni, vagy éppen nagytotált venni) akkor a fix jobb minőséget tud, és a fényerő is mellette szól. De ha a körülmények nem optimálisak akkor inkább a zoom, sokkal rugalmasabb. De létezik fényerős zoom is, csak úgy megjegyzem
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Gáboromm #27660 üzenetére
Jobb objketív a PanaLeica, fényerősebb, kontrasztosabb, élesebb, jobban tűri a szembefényt, komolyabb felépítésű stb. De hogy ezek megérik-e az ekkora felárat azt senki nem fogja tudni helyetted eldönteni. És hogy tovább bonyolítsam a helyzetet van még Olympus 25 f1.8 is, ez árban és minőségben a kettő közé esik
(#27661) Nyilván a 14-140 az univerzálisabb, de inkább a második a generációt keresd, az kisebb és jobb minőségű. Ha nem zavar az objektívcsere a 14-42 és 45-150 kombó olcsóbban beszerezhető, a 45-150 pl 100 Euró környékén szürkeimportból.
De ezek a kérdések mehetnek az mft topikba is nyugodtan
(#27662) bigsee
A 12-40 csak az E-M10II-n használható, az E3-on nem. A 14-54II elvileg mindkettőn, az E-M10II-n adapterrel. De hogy milyen hatékonysággal azt nem tudom, úgy rémlik inkább az E-M1-en működinek a 4/3-os objketívek jobban a PDAF miatt. Az mft topikban Studi vagy Lassú Víz többet tud mondani erről.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Napelem
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Házimozi haladó szinten
- További aktív témák...
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- Canon EOS 1300D gép szettek, objektívekkel, kiegészítőkkel (1400 - 7900 expos gépek, újszerűek! )
- Eladó egy DZOFILM Pictor Zoom objektív szett: 20 55mm T2.8 és 50 125mm T2.8
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C ( Canon ) -Újszerű-
- Fuji X-S20 2.5 év gari + 33 f1.4 + 25 f1.8
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest