- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Magisk
- HMD Skyline - jó szerelés
- Ez össze van rakva - Segway Ninebot F3 Pro
- Fotók, videók mobillal
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pipó
őstag
válasz
Livius #23789 üzenetére
Ha bebizonyosodik, hogy ram probléma, teszteld le, hogy bírják-e a gyári értékeket és add el, vegyél 2*2 gigát, de ne corsairt. Nekem még sosem volt, de valamikor csak problémát olvastam vele (főleg inkompatibilitást) A DDR3-ak őrült olcsók most. Esetleg próbáld meg a biosban a nord bridge feszt kicsit megemelni. (az egy próbát megér, nem kerül semmibe)
-
Pipó
őstag
válasz
Livius #23787 üzenetére
Ha tippelnem kellene a ram-ra gyanakodnék. Szerintem vegyél ki kettőt. Ha tovább csinálja, cseréld ki a másik kettőre. Persze egy memtest-et is érdemes lenne futtatni kb egy órát. Az win nélkül ellenőriz induláskor (floppiról és cd-ről is fut) Még az is lehet, hogy a 4 modul mindegyike jó, de a memóriavezérlő nehezen bír velük (esetleg északi hídnak biosban egy kicsit több feszt). Vinyó nemigen kékhalálozik. Ráadásul, ha azzal van probléma, azt általában konkrétabban ki is írja induláskor, vagy elkezdi ellenőrizni. HDD sentinellel ezt is tudod ellenőrizni. Ha minden rendben a teszt szerint, akkor is érdemes lehet a csatlakozóját cserélni, akár a régi 40-80 eres szalagosra is (gondolom ata), abból mindenkinek van valahol egy dobozban.
-
Pipó
őstag
válasz
Livius #23785 üzenetére
Ahogy írtam, szerintem nem vga, de mivel itt tetted fel a kérdést, úgy gondoltam erre gyanakszol. Ezért írtam, hogy akkor legalább a minimumot hajtsuk végre vele. Persze a legegyszerűbb az lenne, ha be tudnád tenni másik gépbe. Akkor legalább tutira ki lehetne zárni. Javaslom még a gép újraindul, miért topikot is. Legalább olvasás szinten.
-
Pipó
őstag
válasz
Livius #23783 üzenetére
Valószínűleg nem a vga a probléma. Ennek ellenére vedd ki, táp csatlakozókat is vedd le, kézzel pörgesd meg a ventit, szagold meg, majd ha nincs semmi külsőleg rakd vissza. Ha több ram modulod van, akkor próbálkozz csak eggyel. Ha úgy sem indul, cseréld ki a modult egy másikra, másik slotban. Vedd le a nem rendszer vinyód, ha van. Csináltál ugyan bios defaultot, de attól még egy cmos clear nem árt (pár másodpercre jumper áthelyezése áramtalanítva, majd vissza). A táp alaplapi csatlakozásait vedd le, majd vissza. Szagold meg a tápot is, nincs-e égett szaga. Ha továbbra sincs semmi, javaslom a nem induló gépek topikját.
-
Pipó
őstag
válasz
dime27 #23781 üzenetére
Szerintem gondold át. Hiába az oldalsó ventid, szerintem erre a kártyára minden passzív megoldás kevés. Akkor inkább afterburnerrel feszeld alul a gpu-t, talán az oc-t is érdemes kissé visszavenni (nem vesztessz vele annyit, mint amennyit a hőmérsékleten és így a zajban nyersz) és akkor nem lesz hangos. Ez ráadásul nem kerül semmibe. Nekem valamikor a 280-on volt egy 12-es venti leállítva a ház aljába, megdöntve, hogy befújjon a kártya végén. Ez különösen a vrm-nek tett jót. Ha gondolod vedd le az sli csatlakozó gumiborítását is, az is ér valamit, valamint a kártya alatti és feletti takarólemezt vedd ki. A kártya alatt, a ventije alatt közvetlenül is volt egy 8 cm-es ventim betéve (4 db tiplin állt) fölfelé fújt, mint egy turbó rásegített a saját ventijére. Na így viszonylag halkan tudtam tartani, de alapon (608MHz) 1,18V helyett 1,03-on használtam 3D alatt. 260-on szerintem 1 V alatt is lehet használni.
-
Pipó
őstag
válasz
Butcher-HUN #23775 üzenetére
A ramok biztosan nem kapnak feszt. Nem is nagyon van értelme azt húzni, a sávszélessége bőven elég még a húzott a gpu-nak is. Én egyébként egy jó hete megváltam a 280-tól, amit újonnan vettem még 2008. augusztusában. Szóval jó sokáig kiszolgált, ilyen hosszú ideig talán nem is volt kártyám. (Leszámítva talán egy 1 mb-os pci virge kártyát, bár az azért húzta csak tovább, mert párhuzamosan egy másik gépben már dobogott egy 3Dfx)
-
Pipó
őstag
válasz
Butcher-HUN #23773 üzenetére
Nem tudom, mert sosem adtam neki plusz feszt, inkább visszavettem. Nem vártam tőle annyit tuningban, mint amennyivel többet fogyasztott volna, illetve alapból sem egy hűvös csendes kártya. Az eredményed szerintem így is becsületes. Ha mégis feszt adnál neki, 1,25-1,27V fölé szerintem nem érdemes menni, úgy letesztelni mit megy és abból már lehet következtetni, hogy megéri e egyáltalán még emelni rajta. Drasztikusan tud ám emelkedni a fogyasztás a plusz feszültséggel.
-
Pipó
őstag
-
Pipó
őstag
válasz
Butcher-HUN #23768 üzenetére
Az az igazság, hogy nekem azóta vissza volt véve a gpu fesz, mióta az AB-vel erre lehetőség nyílt, így már nem emlékszem a pontos értékekre. Úgy rémlik, hogy Crysis alatt alapból belenyalt a 90 fokba, de fesz visszavétel után megállt 81-82-n. Nekem maradt auto ventin a kártya mindkét esetben, nem csináltam hozzá profilt. A VRM fesszel nem foglalkoztam, nagy a huzat a házamban, van egy 14-es venti, ami szerintem pont rá fújt, így ahogy néztem, az mások kártyájához képest nálam nagyon alacsony volt. Valamikor csináltam olyat, hogy egy 8 cm-es venti lukaiba tiplit tekertem lábnak, letettem a ház aljába a kártya alá és felfelé fújt. Na az sokat jelentett. Egy másik ventit az oldalára állítottam, a kártya elé, kicsit döntve és úgy fújta rá a kártyára a levegőt, a ház vége felé irányítva (kivettem egy záróvasat alóla). Miután visszavettem a feszt, idővel ezeket megszűntettem, de egyébként nagyon sokat jelentettek.
-
Pipó
őstag
válasz
Butcher-HUN #23765 üzenetére
Ha nem bekapcsolás után ennyi, hanem mondjuk fél óra, óra múltán, akkor szerintem nem abnormálisan magas. Időnként internet alatt is (lap nyitogatáskor) felvált rövid időre 3D órajelre és olyankor magasabb feszt kap. Célszerű visszavenni a 3D feszültséget pl. afterburnerrel, nekem a 2D feszültségen ment 3D-ben is, ha jól emlékszem 1,035V-on és simán bírta. Így emiatt 2-3Dben is alacsonyabbak voltak a hőfokok. Kísérlet képpen -ha jól emlékszem 1,01-re is visszavettem a 3D feszt és még az is ment fagyás nélkül, de visszatettem a 2D-sre, mert fura volt, hogy 3D-ben leveszi a feszt.
-
Pipó
őstag
válasz
Dave946 #23750 üzenetére
Töltsd már ki az adatlapodat a cuccoknál, vagy írd le milyen tápod van, mik vannak a gépben. Nem mindegy, hogy egy 1000W-os enermaxról beszélünk
, vagy egy 420-as codegen táp körül keresgélünk. A rejtélyes hibák feltárása interneten keresztül elég reménytelen, de azért próbálunk segíteni. Ha megy most a gép, teszteld már le a tápot egy rendszer stabilitási teszttel (pl. everest-aida64), hogy droppolnak az egyes feszültségek. Amit írtam tegnap megvoltak?
-
Pipó
őstag
válasz
Dave946 #23744 üzenetére
Húzd ki, dugd vissza a kártyát. Tápcsatlakozókat ellenőrizd, jól illeszkednek-e. Az a fura, hogy időnként be sem bootol, máskor meg megy egy órát. Lehet akár táp is, a kártya ha halódik nem megy egy órát gond nélkül. Indítsd csökkentett módban, bár nem tűnik szoftveres gubancnak. A táp problémát esetleg tesztelheted úgy is, hogy ha elindult, afterburnerrel visszaveszed az órajeleket (gpu-mem) és a feszültséget is, így kevésbé terheli a tápot. Ha van proci fesz emelés és tuning, állítsd alapra. Legjobb, ha a biost defaultra teszed. VGA ram hibáktól szokott színesedni a képernyő, de azok inkább pöttyök, csíkok. Ha semmi változás, a kártyát tedd másik gépbe.
-
Pipó
őstag
válasz
Dave946 #23700 üzenetére
Szerintem próbáld ki pl. 2,8-on és 3,5-ön a procit valami jobb tesztprogrammal, és kiderül, hogy a proci limit okozza-e a problémád. Sok programnál nálam is 60-75% között ingadozik a vga kihasználtság, de van amin 90% fölött. A driverben kísérletezgethetsz magasabb élsimítással is, akkor is magasabb vga kihasználtság kell legyen. Szerintem egyébként drájver függő is. Ha új játékkal játszol, tegyél fel minél újabb drájvert.
-
-
Pipó
őstag
válasz
no1boy #23624 üzenetére
Helló! Nem tudom mióta van meg a kártya, így hogy lehet-e táp probléma. Ettől függetlenül én az alábbiakat csinálnám: először föltennék egy új DX-et, nv. drájvert. Csökkentett módban is elindítanák egy régebbi játékot, ami nem terhel annyira. Ezután msi afterburnerrel visszavenném a 3D feszültséget GPU-ra kb. 1,1V-ra, majd csökkenteném az órajeleket 3D-ben úgy 150 és 100MHz-el (GPU, RAM). Ha így működik, monitoroznám GPU-Z-vel a szenzorokat, miközben terhelem. Ha ugyan ez a jelenség megmarad, akkor kipróbálnám a kártyát másik gépben. A táp miatt.
-
Pipó
őstag
válasz
Gomi_Wilde #23563 üzenetére
Monitorhoz esetleg drájver (nem plug and play), esetleg drájver eszközkezelőből történő törlése, majd cc cleaner-el egy registry pucolás, ezt követően új, más verziójú drájver fel. Ha jól sejtem, a kártya hátoldalán két csatlakozó van, dugd át a másikra.
-
Pipó
őstag
válasz
Gomi_Wilde #23561 üzenetére
A drájverben van olyan opció, hogy csak egy megjelenítőt használjon. Talán segít.
-
Pipó
őstag
Szerintem bios frissítéssel, vagy átírással orvosolható a problémád véglegesen. Ha nem probléma, vidd be a gariztató helyre, mondd el a problémát és ha ők is járható útnak tartják, próbáld meg rávenni őket, hogy csinálják meg, ne kelljen várnod. Ha továbbküldenék a kártyát, én nem várnék rá heteket, hanem utánaolvasnék (nibitor programmal szerkeszthető is a bios) és megcsinálnám magam. Itt a PH!-n is van talán topik.
-
Pipó
őstag
Javaslom az msi afterburner szoftvert kipróbálni. Ezzel vissza tudsz venni a feszültségből is (8-10%-ot simán lehet, és az jelentősen csökkenti a hőmérsékletet), valamint a ventilátort is tudod szabályozni, hogy lineárisabb legyen. Ott lehet a problémád talán, hogy miután teljesen elkezd pörögni a venti, rögtön visszahűti annyira, hogy már veheti is vissza 70%-ra. Nagy a lépcső a kettő között. Ezzel a progival szerintem először tesztelgesd, príma grafikonokon látszik minden, mi hogy változik. Ingyenes, letölthető.
-
Pipó
őstag
válasz
Butcher-HUN #22857 üzenetére
Én egyébként javaslok egy kis alulfeszelést a vga-nak msi afterburnerrel, alapórajelen elég sokat lehet vele spórolni energiából és sokkal hűvösebb, halkabb is lesz. A táp is jobban bírja.
-
Pipó
őstag
Közben rájöttem, hogy ez a 3D-s fesz, lefelé pedig azért nem tudtam állítani (mindig visszaugrott az eredetire), mert nem állítottam vissza eléggé (csak 1.180-ra, de 1.174-et már elmentett). Sajnos a fesz. monitorozásra még nem jöttem rá, a monitoring fülön nem aktív a gpu voltage, annak ellenére, hogy "unlock voltage monitoring" be van pipálva.
-
Pipó
őstag
Helló! Zotac GTX280 kártyám van, már jó ideje. Segítséget kérnék az MSI Afterburner program feszültség állításához. Most tettem fel, még nem ismertem korábban. Beállítottam, hogy monitorozza a gpu feszültséget, ennek ellenére nem jeleníti meg.
Amit kiír alapból terheletlenül az 1.187V, amit 3D terhelésre sem változtat a csúszkán, de gondolom egyébként emeli és ez a 2D-s állapotot jelzi.A lényeg: igazából picit csökkenteni szeretném a 3D-s feszültség értéket, hogy ne melegedjen annyira (csak a Crysis vacakol vele, 1-2 óra után kikapcsol a monitor, amikor valami videobejátszásra vált a játék). Hogyan csökkenthetem 3D alatt feszültséget?
-
Pipó
őstag
válasz
zsolt1129 #18437 üzenetére
Szerintem meg egyáltalán nem problémás az új drájver. A GTA lassuláson és hogy egyeseknek kétszer kellett újraindítani a gépet, más problémát itt még nem olvastam. Nekem Vista 64 alatt kifejezetten jól működik. És csak egyszer kellett újraindítani, nem mintha ez számítana. Akinek problémája van vele, jó lenne, ha nem csak annyit írna, hogy már le is szedte, hanem, hogy miért.
-
Pipó
őstag
válasz
mcsaba2324 #17919 üzenetére
Az órajelek rendben vannak? Felvált rendesen 3D-be? Fentebb panaszkodnak hasonlókra.
-
Pipó
őstag
Nézd meg terhelés alatt, hogy emeli-e a venti fordulatszámát, mert lehet, hogy 40%-on marad. GPU-Z-t indítsd el a szenzor fülnél, mielőtt terheled. Én raktam alá és rá is egy ventit, sőt a beömlő nyílásához is tettem egyet, bár a normális működéshez ez nem indokolt, de nálam nyáron a legfelső emeleten 34 fok is van a lakásban.
-
Pipó
őstag
A legújabb drájverben nem tudom láttátok-e, hogy van egy olyan opció, ami akkor is ráerőlteti az AA-t, hogyha a játék HDR miatt azt nem engedi (pl. Oblivion) "vonalsimítás mód - bármely alkalmazás felülírása" Az Oblivion magyarítás miatt tettem fel a játékot és ugyanakkor új drájvert is és örömmel tapasztaltam, hogy már megy együtt a kettő.
-
Pipó
őstag
válasz
(Darkwood) #17404 üzenetére
A hdd miért olyan meleg a többi alkatrészhez képest? Nálam a Samu a leghűvösebb a vinyók közül. Szerintem sem a kártyával lesz a gond.
-
Pipó
őstag
Felbaszarintottam az új drájvert vista64 alá, majd le is szedtem és ment vissza a 180.48
Telepítés közben kilőtte a monitor drájvert alapértelmezett monitorra, de ezt utólag orvosoltam. Viszont ennél sem működik nekem rendesen az órajelvezérlés. Desktopon ugyan visszavette rendesen, de már az admirális kártyajáték alatt is feltette 3D-re. Ezen és a space cadet flipperen szoktam tesztelni az új drájvereket, de a legutolsó jól működő a 180.48. -
Pipó
őstag
válasz
rup1u5 #14915 üzenetére
Szerintem első jelentős különbség lehet a tömege. Azok az adatok még messze nem jelentenek semmit. Egyszer vettem egy vga-t, úgy hogy a tulaj hozta el hozzám. Nem indult el a gépem egy 450-es táppal (persze nem volt egy nagy név) A gyerek elrohant a 350-es Enermaxáért és ragyogóan üzemelt. Mehettem tápot venni, egy 480-assal már ragyogóan elvolt. Ezután ismét vga-t cseréltem és vehettem egy 550-est. Most is ez van, de egy kiegészítő 350W-os vga-táppal. Nekem ez elég tanmese volt.
-
Pipó
őstag
válasz
NEISSE #13742 üzenetére
Van egy ilyen csúszkád a driverben: [link]
Ha nem tudod beállítani rajta a megfelelőt, akkor a powerstrip lesz a barátod, ott létre kell hozni egy új drivert a monitorodnak, ahol a max felbontásnak állítsd be amit akarsz és az ahhoz tartozó frissítést. Mentsd el, majd azt állítsd be monitorként az eszközkezelőben. Ügyelj arra, hogy a monitorod bírja azt a frissítést, amit megadsz.
-
Pipó
őstag
válasz
hülyegyerek #13108 üzenetére
Vedd vissza alap órajelekre a kártyát, kapcsold ki a tuningprogikat. Ja, és használj whql drivert. Ha így is gond van, akkor rakd újra a drivert.
-
Pipó
őstag
A VRM hőfokot kiegészítő ventivel nagyon jól le tudtam húzni. Idle 44 fok egy óra után is, load 60 és mindez egy 27-28 fokos szobában. Egy 8 cm-es venti a kártya alá raktam vízszintesen, az felfelé tolja a levegőt, egy 8 cm-es-el a tetejéről tolom a hátlap felé a legegőt és egy 12-es-el, azt megdöntve a kártya beömlőnyílásába tolom a levegőt. Mindegyik halk venti (a 12-est szabályozom egy potival). A GPU nagyon sokat nem hűlt, olyan 82 fok max, ha komolyabb játék fut szűrőkkel, de a VRM nagyon hűvös.
-
Pipó
őstag
válasz
Beowulf_78 #12887 üzenetére
Összevetettem az alap 280-am gpu-z értékével és nálam annak ellenére, hogy minden órajel lényegesen alacsonyabb, a texture fillrate valamivel magasabb - 48,2 GTexel/s. Ez mitől lehet?
-
Pipó
őstag
Kipróbáltam az új drájvert vista64 alatt, semmi probléma nem jött elő. 177.41 óta ez az első nálam, ahol legalább olyan jó az órajel visszavétel, talán még jobb is. Korábban kellett pár másodperc indulás után, mig visszaállt alapra, most rögtön 300-on van, mire bejön tray-ben az órajel rivával. A venti vezérlés is jobbnak tűnik, az előzővel (177.41) volt, hogy huzamosabb teljes terhelés után csak 60%-ra ment vissza a venti, most úgy tűnik sokkal gyorsabban visszaáll rendben 40-re. Sebességeket nem vizsgáltam, az nem izgat annyira, mint a stabil, problémamentes működés.
-
Pipó
őstag
A GPU-n meg a ramon kívül még van egy csomó szirszar meg biszbasz a nyákon, aminek a hőmérsékletét nem ismerjük, de akár a melegedésük okozhat is ilyen problémát. Elég zárt ez a kari, de én megpróbálnám az erkélyen levett oldallappal, ráfújt asztali ventivel meggyötörni. Ha ott is fagy, csak akkor zárnám ki a melegedést.
-
Pipó
őstag
válasz
Beowulf_78 #7067 üzenetére
Mert perpill nem tuningolom és ahogy néztem feljebb 1,19V helyett 1,06-al is beérné 3D-ben. -30 Watt és -10C.
-
Pipó
őstag
Üdv! Lehet szoftveresen GPU feszültséget csökkenteni a kártyán?
-
Pipó
őstag
válasz
MrLaszloMan #6994 üzenetére
Ezt a feszültség csökkentést bios mod-on kívül szoftveresen más progival is meg lehet csinálni? Persze úgy, hogy továbbra is működjön az energia gazdálkodás.
Nálam a 4.60-as everesttel már nem emeli fel 2D-ben az órajelet (nem telepített verzió), de előtte mindegyikkel megemelte. Még mindig a 177.41 a legjobb nálam az energia gazdálkodásra vista64 alatt. Ez teljesen jól működik, ahogy kell.
-
Pipó
őstag
válasz
Laraxior #6588 üzenetére
Próbáltam már egykét tuningprogit, de azokkal mindig volt valami bibi. (nem váltott fel 3D-ben, vagy visszaváltott játék közben 2D-be, visszaváltás után magasan hagyta a ventifordulatot) Igaz a rivát még nem használtam húzásra, de ha van az NV-nek olyan, ami korábban jól bevált (akkor még a coolbits reg-el) még másik karimmal, gondoltam kipróbálom.
-
Pipó
őstag
Használja valaki tuningra az Nvidia System Tools programját (amelyik beépül a drájverbe)?
Most feltettem a 6.02-es verziót, prímán lehetne huzogatni a csúszkákat felfelé, de ha van valaki aki használja, előtte megköszönném a tanácsait, tapasztalatait. Fent van a riva is, de azzal inkább csak az aktuális órajelet jelzem ki a tálcán, nem akarom azzal húzni a karit.
-
Pipó
őstag
válasz
szucsinka #6504 üzenetére
Így van, ezzel működik a legjobban, a többivel ezen a téren problémák vannak. Nekem rivával le van téve az óra mellé az aktuális órajel, mindig látom mennyi (persze, ha az asztal látszik és nem game megy) és hiába áll be 2D-s órajelre a 178.13 is, indokolatlanul emelgeti fel az órajelet időnként akár weblapmegnyitásra is.
-
Pipó
őstag
válasz
AdamMcKraken #6398 üzenetére
Milyen pontosan a táp típusa? Nem a teljesítménye miatt, hanem hogy valóban vga csatlakozó-e a nyolc pines?
-
Pipó
őstag
Nem tudja valaki, hogy vistán crt monitorral hogyan lehetne játékok alatt a képfrissítést fixálni? dx10 alatt 60Hz-nél, dx9-ben pedig 85Hz-nél magasabbra nem lehet állítani. (vagyis lehet, de nem ér semmit)
Larat láttam már más topikban ezzel szenvedni, de mindenki ötlete jól jönne priviben. Aki megoldja vendégem 3 sörre. THX
-
Pipó
őstag
válasz
Motion_Blur #6205 üzenetére
Ezt a képet én is csinálhattam volna. Ugyanez a kártyám van ugyanezzel a klaviatúrával.
-
Pipó
őstag
Megnéztem, Vista 64 alatt 177.41 drájverrel megy nálam az energiagazdálkodás.
-
Pipó
őstag
Nálam 280-al működik az órajel visszavétel frankón. Először nem akarta (főleg a vista 64 alatt), de felraktam a megjelenéskor kijött whql drájvert és azzal már működött (újabbakkal nem) Ennek már egy hónapja, a legújabbakkal nem tudom mi a helyzet. XP alatt eggyel későbbi van fönt (az is whql), mint a kiadáskori (a számokat most nem tudom, mert nem vagyok otthon), de lehet hogy azt is a legelsőre telepítettem rá (megmaradhattak registry bejegyzések). Szóval próbáljátok ki azzal, ha nem megy visszarakjátok az újat.
-
Pipó
őstag
válasz
Beowulf_78 #4312 üzenetére
Ha csak azt a két kártyát hasonlítom össze, amit írtál, akkor minden a 4870 mellett szól, az egy príma kártya (bár nekem sem volt) A 4850 cf felejtős, mert jön a sokkal hatékonyabb 4850x2, valószínűleg kisebb fogyasztással (legalábbis idle).
260 vagy 280 csak ha nagyon jó árban tudsz hozzájutni. Annyi azért ezek mellett szól, hogy az energiagazdálkodásuk, nagyon el lett találva. Nálad még a crysis szólhat emellett.
-
Pipó
őstag
Egyébként innen van a kártya, vadi új, minden kütyüjével együtt, csak a doboz nem. Teljesen megbízható kolléga, még pici alku is belefért, így nagyon jó vételnek tekintem.
Aki parázik a tápja miatt vegyen egy 5,25-ös helyre szerelhető kiegészítő vga tápot (kb 8k) 300W-os, két 6 pines ága van, amit összekötöttem a kapott átalakítóval és így meg is volt a 8 pines. A maradék hatos meg a ház tápjából lett csatlakoztatva.
Egy jótanács még a táp miatt: Érdemes nagyobbat használni (venni) mint ami írva vagyon, mert sok táp a terhelése függvényében emeli a ventije fordulatszámát, így a határértékhez közel már nagyon hangos tud lenni. Ezen felül arra is figyelni kell, hogy a lap pcie1 vagy 2-es, mert a 2-es kétszer annyi wattot vesz fel a sínen keresztül, így kisebb amperterhelésű ág is elég a kábelcsatlakozásoknál. Ezt csak azért írtam, mert sokan azt írják, hogy nekik röhögve viszi gyengébb táp is, de lehet hogy másnál a sín különbözősége miatt már nem vinné el.
Nah, egy hétre kiírtam magam.
-
Pipó
őstag
Rivával csináltam az óra mellé egy gpu aktuális frekvencia kijelzést, atitool-al pedig mellé egy gpu hőmérséklet kijelzést. Most már nem kell állandóan nézegetni a gpu-z-t, hogy mennyin megy és hány fokos. Mindkettő a windossal töltődik be, így nem kell indítani semmit. A tálcáról elrejtettem a fölöslegesnek látszó elemeket, ezeket pedig beállítottam, hogy mindig látszanak. Ezt csak azért írtam, hátha valaki kedvet kap az energiagazdálkodás figyeléséhez.
Egyébként én a gyári hűtésemet az alábbiakkal egészítettem ki (legfelső emeleten lakom panelban, a 30 fok teljesen átlagos ilyenkor, nagy kánikulában 36 is van):
- Van egy 8 cm-es venti a kártya ventilátora alatt közvetlenül, ami felfelé fúj. A négy lukba tipliket tekertem, hogy elálljon a padlólemeztől, így be tudja szívni alulról a levegőt.
- Van egy 12 cm-es venti a kártya mögött, kb 60 fokban döntve, ami alulról hűti az egész kártyát és a gép hátulja felé tolja a levegőt, közben még a kártya beömlőnyílásába is tol. Ez egy coolink potméterrel van kicsit leszabályozva. A ventit itt ráragasztottam egy műanyag profilra, ami a konyhaszekrény vágólapjának belsó felülete és a fal közötti illesztését szolgáló szegélyből lett levágva. Persze bármilyen kreatív ötlet megfelelő a venti megdöntéséhez.
- A kártya tetejére a vége felől nekitámasztottam döntve egy korábban pci helyre szerelhető elszívóventit (csak leszereltem a fém részét ami a hátsó falba becsavarozás miatt volt rajta). Ez egy lapos venti, ami így lefújja a meleget a gép háta felé irányítva (itt ki van véve az eredeti zárópanel és ritka rácsú van bent helyette.Mindezek ellenére idle 57 fok a gpu, igaz pont 30 fokos a lakás és egész nap ment a gép.
-
Pipó
őstag
Nekem a nagyobb testvére van, de a minimum nálam is a 40% (720 körüli fordulattal). Ilyenkor van visszavéve 300/100-ra. Rájöttem, hogy itt a visszavétel nem olyan gyors, mint mikor valami utils programmal visszavesz 2D-re válta, itt (gondolom mivel áramköröket kapcsol le a bios) el kell telnie egy kis időnek (kb fél perc) Vista 64-en a 177.41-et használom, mert szerintem a 83-as alatt a visszavétel sokszor nem történt meg.
Néha ezen is figyelem, hogy indokolatlanul vált fel 602-re, de legtöbbször kis idő múlva először 400-ra (low 3D), majd 300-ra veszi vissza magát.
A GPU-Z-t le lehet úgy tálcára tenni, hogy mutassa a hőmérséklet/órajel értéket, vagy csak az a kis kártya motívum látható mindig?
-
Pipó
őstag
A GPU-Z 0.27-es verziójában két gpu hőmérsékletet ír ki egymás alatt. Miért van ez, melyik a valós? Nem lehet ezzel a progival tálcára tenni óra mellé a hőmérsékletet?
-
Pipó
őstag
Nem próbáltam, de nem sokára már az jön. Ez a legújabb whql driver, végre sikerült Vistán a nekem megfelelő felbontáshoz tartozó Hz értéket is belőni (korábban az csak az omegával ment), nem akartam rögtön leszedni. Ha valakinek tuti jól működik ez az órajel váltás, megírhatná melyik drivert használja. THX (Egyébként kártya bios hiba nem lehet?)
Szerk: bár a bios gondnak ellentmond, hogy a két oprendszer alatt nem teljesen egyforma a viselkedése. Vistán a net alatt mindig fullon megy.
-
-
Pipó
őstag
válasz
Firestormhun #4198 üzenetére
Nah, korán örültem. Everestet elindítottam és anélkül, hogy bármilyen benchet néztem volna egyből felugrott 602-re a gpu. Everest kikapcsolása után sem állt vissza. Csak az asztal, majd gpu-z elindítva és ugyanúgy 602-n ment. Miért nem vált vissza, semmi nem megy? Újra kellett indítanom a rendszert, hogy megint 300-on induljon.
-
Pipó
őstag
válasz
Firestormhun #4196 üzenetére
Nálad net alatt milyen frekin megy a kártya? Engem nagyon bosszant, hogy csak akkor vált le, ha semmi nem megy (ja, a winamp alatt marad alapon). Mindjárt megnézem xp alatt jobb-e a helyzet.
Na, XP alatt semmi gond. Ott rendben vannak az órajelek. Vista 64 driver rulez.
-
Pipó
őstag
Szert tettem ma egy 280-asra. Vista 64 alatt olyan gondom van, hogy bármilyen alkalmazás megnyitásakor (pl. internet explorer) az alap 300MHz-es GPU órajelről egyből 602-re a memória pedig 1107-re vált, anélkül, hogy bármi 3D-s alkalmazás menne. Mivel tudnám ezt frankón beállítani, hogy 2D-ben fix órajelen és feszültségen tartsa a kártyát?
Atinál valamikor az Atitool tökéletes volt erre. Itt mi a jó megoldás? THX
-
Pipó
őstag
Teljesítményét tekintve szerintem teljesen rendben van a kártya, engem inkább a gyári hűtő hangja riaszt. pl. gts512 = 43.5, míg gtx280 = 58 decibel load. [link]
Ilyen hűtéssel soha nem tenném ezt a kártyát a gépembe, pedig nem vagyok csendmániás (volt 1900xt-m másfél évig)
-
Pipó
őstag
Ezzel azért vitatkoznék, persze ez szubjektiv. Most 88gt-m van, de a korábbi 1900xt képe nekem sokkal szebbnek tűnt. Valamikor az ősszel olvastam egy tesztet, két teljesen egyforma gépet tettek egymás mellé, két azonos monitorral, csak a vga volt ati-nv. Ha jól emlékszem 16 embert ültettek le egymás után egyszerre a két monitorral szemben, amin egyidőben ugyanaz ment, de hogy melyik-melyik nem tudták. A 16-ból 8 egyértelműen az ATI-t hozta ki szebb képűnek 4 egyformának látta, 4 pedig az NV kártyát. Szóval van abban valami, hogy szebb az ATI képe. Ezt a korábbi kártyáimra (gef2gts, ti4200, x800xt, 5900xt, 1900xt) is alapozom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Hivatalos a Pixel 10 startdátuma
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Diablo IV
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest