Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• And

veterán

válasz ---Lasali--- #653 üzenetére

Pár kiegészítés: a töltési idő már C/10 töltőáramnál is minimum 14 óra, tehát a kapacitásnál 40%-kal több töltést kell bevinni. A 140mA-es töltőáram 2650mAh-s celláknál mindössze a kapacitás 1/19-ed része, ha el is fogadjuk a csupán +40%-os többletet, a töltési idő 26,5h-ra jön ki, az pedig elég sok. A másik, hogy 11,2V szerintem 8 db. NiMH-cellához kevés. A töltési végfeszültség ugyanis simán 1,4V fölé emelkedhet cellánként, ez pedig annyit jelent, hogy az adott feszültséggel képtelen leszel teljesen feltölteni a pakkot.
    #653: "Gyors töltésidejű töltőket nem ajánlják ni-mh -s aksiknál, azt olvastam hogy károsodik a túl nagy töltési áramerősségtől, és túl is melegszik."
    Ez nem feltétlenül igaz. Attól függ, mint jelent a 'gyors' töltésidő. Ha 15 percet, az bizony nem túl hasznos, pedig léteznek ilyen negyedórás töltők is. De a 3-4 órás gyorsított töltés manapság egyáltalán nem számít extrémnek. Természetesen a cella típusától is függ, hogy mekkora töltőáramot szeret: van, amelyik C/4 (esetedben 700mA körüli) töltőáramtól is túlmelegszik, de olyan is akad, amelyik az 1C áramot is bírja (pl. a jól sikerült Sanyo eneloop az adatlapja szerint, de ezt tesztek is megerősítik).
    "Arról is olvastam hogy ki lehet nyírni őket ha nem egyformán vannak kisütve és úgy töltöm fel, de ez pontosan miért történik?"
    Pontosan azért, mert nem egyforma szintről indítod a töltést. Amelyik a legtöbb induló töltéssel rendelkezik, az fog a leghamarabb feltöltődni, és az akkucsomagot egyben vizsgálva ez nem derül ki, a töltés nem áll le. Így a szóban forgó példány(ok) túltöltődhet(nek).
    "Töltőből létezik olyan ami leállítja a töltést ha feltöltődött az aksi?"
    Természetesen, a gagyi dugasztáp-töltőkön kívül szinte az összes gyorsított töltő tartalmaz valamilyen védelmi automatikát, általában nem is egyet. Ezek lehetnek:
    - akkufeszültség változásának figyelése (-dV, zero slope vagy 'inflexiós pont'-módszer), de ezek a védelmek csak cellánkénti kezelésnél jöhetnek szóba,
    - cellahőmérséklet vizsgálata (határérték felett töltés leállítása),
    - biztonsági időzítő.

• LukE

veterán

válasz ---Lasali--- #651 üzenetére

nagyon nagyon nem ajánlott. Esélyes, hogy kinyírod az aksipakkot, mert sorba vannak kötve, és az egyik már feltöltődik, de másikba még "férne". Ezt kívülről (hacsak nem méregeted mindegyiket) nem tudod megállapítani. De akkor is csak azt tudnád, hogy a 8ból 1 feltöltődött...
    Ha végképp nincs más, és az összes aksi egyformán ki van sütve, megpróbálhatod, hogy 2650/140 = majdnem 19 órán keresztül töltöd.
    De szerintem inkább vegyél egy rendes 1-2 órás töltőt, ami külön-külön tölti a cellákat.

Új hozzászólás Aktív témák