- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Kérlek, írd le a számítógéped alkatrészeit, a probléma előzményeit, a problémát és azt, hogy eddig mit próbáltál tenni, hogy könnyebben és hamarabb segíthessünk!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bepken #45415 üzenetére
1) HDD-(ke)t a tápról, ház venti(ke)t az alaplapról lehúzod, CPU venti(ke)t lefogod egy nagyon rövid időre.
2) Csak a tápot indítod két pin összezárásával, de csak nagyon-nagyon rövid ideig mehet így "fogyasztó" nélkül, mert tönkre mehet .
...én az 1)-gyel próbálkoznék. -
-
Pitterix
őstag
válasz
bepken #45217 üzenetére
Most néztem, enyém felment 2400-ra youtube videók nézése közben, proci meg 40fokra.
Lehet megpróbálom a silent módot.Csak azt nem értem, eddig miért nem csinálta. Tényleg, mióta visszajött BIOS frissítésből a videó kártya, azóta cseszkülődik itt nekem. Előtte nem is hallottam, hogy megy a ventije.
-
Pitterix
őstag
-
bepken
veterán
válasz
bepken #45195 üzenetére
na így pár nap után közelebb kerültem a megoldáshoz, bár azért agyon nem teszteltem a dolgokat....
először is köszi a tippeket! én eddig nem mertem ilyesmihez nyúlni, mert gondoltam az alaplap ügyesebben érzékeli, hogy mennyire van hűtésre igénye. azonban megnyugodtam, hogy kvázi full lehúzva a minimumra (értsd: proci hűtő 1000-1000 RPM, az Arctic ventik pedig 400-500 RPM mörül mennek) se megy fel az egekbe a hűmérséklet.
én most csak a minimum résznél piszkáltam igazából, tehát a 40-50°C környékén meghagytam a gyári értékeket, ilyenkor szépen fel is pörögnek a ventik (bár hozzáteszem, hogy mintha korábban terhelésnél nem mentek volna ennyire....mivel azonban ilyenkor játszok, ergó fejhallgató van rajtam, hagyom neki hadd pörögjön)
ami viszont picit még zavar, az továbbra is a hang....és itt most szerintem el is értünk oda, hogy valószínűleg csak túlságosan rágörcsöltem erre a témára és csak azért hallom, mert tudom, hogy hallanom kell valamit
tehát valamelyik venit, rohadjon meg, kicsit "reszelősebben" pörög vagy franc se tudja...lényeg, hogy van egy élesebb hang, ami folyamatos. én most a tápra tippelek. ilyen tápom van: [link] - csak hogy megnyugodjon a lelkem...tudom e valahogy egyesével ellenőrízni a ventiket? eseleg külön a táp ventijének hangját? (ha ehhez le kell mindent húznom alaplapról, akkor felejtős, annyit nem ér a dolog
)
-
Grave_444
nagyúr
válasz
bepken #45192 üzenetére
Szerintem keresd meg biosban a beállítását. Valószínű ugyanúgy lehet állítani a sys_fant is, mint a cpu hűtőt. Tehát saját grafikonnal és akkor nem kell plusz programnak sem futnia.
Nekem CM TX3-al a silent is hangos volt, úgyhogy leszabályoztam, max 1200rpm-re terhelve. -
válasz
bepken #45195 üzenetére
Böngészés közben, jó beállítások mellett stabil 1000-1100 RPM lenne az elfogadható, nagyobb kiugrások nélkül.
Kinyírni nem fogod, de elvben csökkenhet az élettartama (mondjuk 15 évről 12-re, csak példa!), mert a több hő semminek sem tesz jót.
Van, aki hisztérikusan jajveszékel, ha procija 40 fok felé megy, van aki már 35-nél megveszi a legdrágább hűtőt. Nyilván jobb a hűvösebb az élettartam szempontjából....és innen csak saját felelősségre olvasd tovább: Én saját gépeimet leginkább tapintásra szoktam belőni, ha a borda néhány óra átlagos használat után kellemesen meleg, akkor megyek lejjebb a fordulatban. Ez tapasztalati úton szinte mindig 800 RPM körül, de inkább alatta van 90-120-as venti méretnél és max. 50-55 fok közötti hőmérsékletet jelent egy-egy mag esetében. A CPU egészét illetően kb. 40 fok átlagos hőfokot (webböngészés, kis Youtube a háttérben, stb.). Én hagyom kicsit melegedni a rendszert, mert szeretem a csendet.
-
válasz
bepken #45192 üzenetére
Ha már átlátod a vezérlését a ventiknek, akkor javaslom felejtsd el a programot és csináld meg a profilokat a BIOS-ban.
...és szedd le a progit (uninstall), mert elég egy "rossz mozdulat" és felülírja a BIOS-beli beállításokat - az UEFI már csak ilyen.
Milyen proci? Ha a gyári ventin nem piszkáltad a pasztát és nem 30 fokos a helyiség folyamatosan, akkor még van 4-5 éved nyugodtan.A progiban válassz quiet módot. Ha kell, úgyis megemeli a fordulatot. Nem hagyja addig elmenni, hogy a hővédelemnek kelljen beavatkoznia. Ezek a profilok inkább arról szólnak, nagyon leegyszerűsítve: hogy mennyi a ventik fordulata és e közben mekkora a hőmérséklete a komponenseknek. A qiuet kicsit hagyja melegebben járni a rendszert az alacsonyabb fordulat érdekében, a performance meg a lehető leghűvösebbre próbál hűteni, zaj és fordulat mindegy alapon.
Ezért javaslom, hogy kiismerve a quiet profilt, tudod majd a BIOS-ban a saját elképzelésednek (a helyiség hőmérsékletének és a gép jellemző terhelésének függvényében) finomhangolni. -
abdulka1
őstag
válasz
bepken #45186 üzenetére
Szia!
A lapodon levő SYS_fan csatlakozók képesek PWM(4 pines ventilátor), és DC(3 pines ventilátor) vezérlésére is, ez csak UEFI beállítás kérdése.
Ellenőrizd a beállításokat, mert a nem megfelelő vezérlési mód is okozhat problémát.
A lapod kézikönyvének 32. oldalán olvashatsz arról, hogy milyen néven találod meg a beállításokat. -
válasz
bepken #45186 üzenetére
Ezt a lapot nem ismerem, de le merném fogadni, hogy nagyon nem különbözik a BIOS ebben a tekintetben a B460 HD3-tól, amit már raktam össze.
Ha minden venti az alaplapra van kötve, akkor mindegyikhez lehet a manual beállításokkal profilt csinálni a BIOS-ban (koordináta rendszer 5 mozgatható ponttal) - Smart Fan 5 a neve emlékeim szerint.A proci hűtésnél Normal/Silent/Manual/Full Speed van; tedd a Silent-re.
Ebből lelesheted a beállításokat és Manual-ban finomíthatsz rajta. ...és ezt minden ventire külön-külön meg kell csinálni és menteni.Milyen proci? A felpörgések ebben a házban 3 ház venti mellett nagyon nem jó beállításokra utalnak!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Revolut
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Hálózati / IP kamera
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- További aktív témák...
- Kaspa bányász szett - kaspa miner eladó
- Komplett PC - Intel Core i7-9700K, 32GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER
- Gamer Félgép - MSI Z370-A PRO + Intel I7 8700K + Kingston HyperX 2x8GB 2666MHz CL13
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Új, Gamer - GIGABYTE Z790 D + Intel I7 14700K + Apacer Panther RGB 2x16GB DDR5 6400MHz CL32
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged