- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- iPhone topik
- Yettel topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorbep
senior tag
válasz
Technical #68056 üzenetére
Tiszta ovi, baromira unalmas már...
Mindenkinek lehetősége van tájékozódni, aztán hozni egy döntést. Vagy regisztrál vagy nem. Aztán majd élvezi döntése előnyét/elszenvedi a hátrányát...
Akár egyet értesz vele, akár nem, fogadd el, hogy úgy dönt ahogy akar.... felnőtt, képes mérlegelni a döntése következményeit.
-
eegerferenc
csendes tag
válasz
Technical #68049 üzenetére
Tényleg csak az új rendszereknek kell majd adatot továbbítani?
Ezt most nem lehet tudni, mindenki összevissza beszél. A VET Vhr. nem tesz különbséget "régi" és "új" rendszer közt így elvileg mindenkinek kell (kivéve buta inverter vagy ha nincs net). FEAK szerint viszont a régieket csak regisztrálni kell, de ha nincs kapcsolat, nem mennek utána. Majd 2026 júniusban megtudjuk... -
asdf_
veterán
válasz
Technical #66986 üzenetére
A többi beállítást nem értem... 22:15- től 1 órát? Reggelre kihűl, veszteség szerintem
Nem, az még elhasználódik aznap este. Valószínűleg. Ez még a kiindulóállapot, hogy tuti legyen elég melegvíz, aztán majd a tapasztalatok alapján finomítom. Meg eldöntöm, hogy kell-e hőmérséklet-alapú vezérlés nekem, vagy elég csak a simán időzítés.
-
-
313313
addikt
válasz
Technical #65623 üzenetére
Ez kivételesen eu-s rendelet. Kb minden környező országban vannak hasonló feltételek. Aki több villanyt fogyaszt, többet fizet...
2027 vagy 2028-tól minden 3000kwh feletti fogyasztót (nappali tarifa csak) Smart mérővel kell ellátni.
Lassan újra megérheti a H tarifa és a vezérelt tarifa... -
gorbep
senior tag
válasz
Technical #65592 üzenetére
Hogy a manóba ne... a KIF4 egyetemes, és teljesítmény díjat fogsz fizetni az előzó hónap csúcsideji (17h-22h) 15 perces átlag fogyasztás maximumod alapján. "Elméletileg " ez 2025-ben még 0 Ft. De 2026-ban már fizetni fogunk, kérdés a mértéke...
A másik ösztönző a csúcsideji RHD jelentős emelése lesz...
rossznyelvek szerint 3 jegyű is lehet akár...
Másik ösztönző a völgyideji RHD csökkentése lehet, de ez nem túl valószínű...
-
Strezi
őstag
válasz
Technical #65102 üzenetére
Na, ezt írtam én is, ha az (álltalam) alap ismeretnek tartott tudás nincs meg hozzá mekkora baromságnak hallatszik elsőre
Mintha az ufók hatnának rá, kb.
Néha túl sokat feltételez az ember a beszélgetőpartnerekről, nem fejt ki dolgokat. Hisz mindenki professzor fotelből, csak az alapok sokdszor nincsenek meg -
eegerferenc
csendes tag
válasz
Technical #65099 üzenetére
Az lehet, hogy ha az inverter miatt a hálózati 50Hz-en felül van még egy kis nagyfrekvenciás ripli (pl. kapcsolási f közelében) és az órának túl kicsi (vagy nincs is) a hiszterézise, akkor a kelleténél több nullátmenetet regisztrálhat egy periódusban. Én azt az órát az inverter zajproblémájának kezelésétől függetlenül is kukáznám...
-
Harkovz
aktív tag
válasz
Technical #64708 üzenetére
Igen most rákerestem,van hozzá,de 40-50 ezer forintot nem adok érte.Ez azért rossz vicc egy darab műanyagért.Amúgy most néztem,hogy a fedélen csak egy plomba van,de szerintem azt felesleges plombálni,mivel az órán minden plombálva van és ami rajta van takaró lemez,az is.Szóval lehet nem véletlen nem volt plombálva eredetileg a külső fedél.
-
JMP
kezdő
válasz
Technical #64682 üzenetére
Ezt én értem, de nem lehet úgy hogy kecske káposzta? Ha van egy port amihez hozzá lehet férni akkor azt miért nem engedik? Erről nem hiszem,. hogy a központba azt mondják nekik, ne engedjétek. Mindegy is sose tudjuk meg... és nyílván mindg függ adott szakitól is persze. tisztába vagyok vele, találkoztam normális szakikkal is már akik értettek is a dolgokhoz. De valszeg sok az értetlen idősebb akik megszokták az van amit Ők gondolnak vagy nem tudom mire ez a nagy értetlenség és túl szabályozás akarás egy szimpla okos villanyóránál. Gáz a másik de ez a topic nem erről szól
-
gorbep
senior tag
válasz
Technical #64483 üzenetére
sok a "rossz" kapcsoló üzemű fogyasztója... hallgatók mérnek nálam nemlineáris fogyasztókat teljesítmény analizátoron, megmérünk mindent amit hoznak... telefon meg laptop tápok tudnak olyanokat produkálni, hogy csak pislogunk... na meg az occó LED izzók se kutyák... ezek nem nagy fogyasztók, de tud sok lenni belőlük egy háztartásban, IOT cuccok, hőmérők, bólogató rózsaszín cukik, villogó bizbazok... Amúgy elég lenne gyártókkal betartatni a CE előírásokat... már az nagyon lecsökkentené a torzítást meg a meddőt... de mindent (IS) lehet árulni...
-
gorbep
senior tag
válasz
Technical #64472 üzenetére
A korszerűekben egy full 3F híd van, ami egy kapacitásra dolgozik ki/be.... az bármilyen meddőt tud, ráadásul nagyon gyorsan képes változtatni... ezek az ún aktív kompenzátorok... a régiekben egy kapacitás dekád van egy csomó vezérelhető kapcsolóval, azok induktív meddőt tudnak a kapacitásokkal kompenzálni.(régen induktív eltolódású volt a hálózat)
Na most az összes Grid Tie inverter tud(na) meddőt kompenzálni, ez csakis SW kérdés. Amelyik tud meddővel betáplálni túlfesz esetén, az is ezt csinálja. A gyártók , ha akarnák, egy FW frissítéssel meg egy okos mérővel tudnának automatikus meddő kompenzációt csinálni, és akkor a PF mindig 1 lenne... ha lesz rá piaci igény, biztos tudni is fogják... mint ahogy nagy duzzogva többé-kevésbé elmentek az aszimmetria irányába is, mert lett rá piaci igény. (no meg fenyegető konkurrencia
)
Az aszimmetrikusak fázisonkét különböző meddőt is tudnának kompenzálni... de a nagy meddőt nagy teljesítményű berendezések termelik/fogyasztják (inkább termelik, mert kapacitív) és azok tipikusan 3 fázisúak, szóval egy szimmetrikus kompenzáció is sokat segítene.
-
axioma
veterán
válasz
Technical #64410 üzenetére
Atyaeg... talpnyalas a javabol
Raadasul hazudik arrol, hogy mire kell az inverter termelesi adata, a halozatfejleszteshez pont eleg lenne ami kimegy az oran. Ez csak a kvota [hatekonyabb] lenyulasahoz kell... nyilvan az aremelesrol is de azon nem lepodunk meg mar semmilyen fronton, sajnos. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
Technical #64377 üzenetére
Van erre a németben egy jó kis szó: Dunkelflaute (kb. borús szélcsend). Az energiastratégia tényleg félrement, de nemcsak nálunk, sőt talán nálunk még kevésbé (köszönhető a még és a talán majd üzemelő atomerőműnek).
Az hogy ez az újságíró a szélerőműben véli megtalálni a borús szélcsendre a megoldást több mint tudatlanság (erre a portálra egyébként is jellemző, hogy sokkal inkább a nagytőkések kegyeit keresi mint a műszaki megoldásokat, azaz ez inkább egy propaganda oldal).Már régen lehet tudni, hogy kicsiben akku, nagyban meg kiegyenlítő erőművek kellenek. Csak ugye ez rengeteg pénz. Nem kell messze menni, ha normális mennyiségű akkuval akarsz napelemes megoldást bizony jócskán megtolja az árat. Annak az erőműnek ami borús szélcsendben üzemel vagy csak amikor már huzamosabb ideje nem termelnek a napelemek kb. akkora beruházás igénye mint ami folyamatosan, csak az üzemeltetése meg a megtérülése más.
Többek közt ezt kellene felismerni az EU hatalmasainak és nemcsak ímmel-ámmal támogatna, hanem rendesen beállni mögé. Ja, hogy mindenre is van pénz csak erre nincs elég.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vannak ezek a szopó hidegpárnás időszakok, jellemzően novemberben és decemberben, de ezeken kívül a szélerőmű nagyon jó komplementere a napnak. A szélerőművek inkább ősszel és télen termelnek többet, nyáron meg kevesebbet. Szóval nem lenne baj vagy 3 GW szélerőmű. Az viszont tény a mostani helyzeten nem segítene. Viszont ami segítene a sokkal vastagabb határ keresztező kapacitás, látható, hogy több kéne belőle Európa szerte.
-
asdf_
veterán
válasz
Épp azt nem értem én, hogy a cikk írója miféle megváltást remélne a szélerőművektől szélcsend idején? (Már ha volna számottevő mennyiségben...)
Nincs mindig szélcsend, és az különösen nem esik mindig egybe azzal, amikor napos fronton szar a helyzet. Eleve, ha napnyugta után bármennyit is termel egy szeles erőmű, az csak nyereség. És ne feledjük, ilyenkor télidőben van rá napi 14-15 órája, azaz a nap kb. kétharmada, ami azért nem kevés. Hogy mennyit termel ez lehetne a befektető kockázata, de esélyt sem adnak neki, izomból tiltják a p-ba az egészet agyatlanul egy évtizede, aztán sikerült már megint tátott szájjal belemenni abba a bizonyos erdőbe... Még egy kicsit rombolnak az ukránoknál energiafronton és majd csak pislogunk a télközepi energiaárakon, mint hal a szatyorban.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Technical #64373 üzenetére
De mennyi lesz? +600 MW. Lópikula. Csak a minimumot teljesítik és kész. Mellesleg egy szélerőművet sokkal hosszabb idő felépíteni mint egy naperőművet. 4-5 év az ötlettől a kész erőműig (ez Vestánál dolgozó újvidéki szerb mérnöktől van akivel véletlenül összeismerkedtünk Gironában
).
-
eegerferenc
csendes tag
válasz
Technical #64337 üzenetére
Miért ne tettük volna?
Mondjuk azért, mert oroszország immár a 2000-es évek közepe-vége óta egy olyan autoriter rezsim, ahol az egyetlen gázexportőr a kapitalista piaci logikától függetlenül, parancsra dönti el, hogy kinek mikor ad olcsó és bőséges energiát és kitől mikor tagadja meg...Az autoriter rezsimeknek pedig nem csak ideológiai/emberijogi vonatkozása van, hanem a hatalom-központú gondolkodású vezetés által kézivezérelt gazdaság miatt óriási gazdasági (és ez által a kritikus területeken biztonsági) kockázata is. Legfőképp akkor, ha a hatalmi törekvései nem korlátozódnak belföldre...
Az a baj, hogy amikor a Szovjetúnió összeomlott, örültünk neki, hogy "hurrá, oroszország is kapitalista lett, hozzá tudunk férni szabadpiaci alapon a fosszilis készleteikhez". Közben pedig elfelejtettük, hogy milyen felbecsülhetetlen kockázata van annak, ha egy stratégiai jelentőségű valamit (pl. energiaellátás) szinte teljesen, alternatíva nélkül kiszervezünk egyetlen szereplőnek, ezzel kiszolgáltatva magunkat. Naivan remélve, hogy a szereplő mindig piaci logika szerint fog működni, és nem fog visszaélni a helyzettel.
Közben az oroszok meg jól rászoktattak minket az olcsó és bőséges orosz gázra, most pedig fegyverként használják ellenünk a saját hülyeségünket.
Kb. ugyanaz, mint kína. Rászoktattak minket az olcsó kínai munkaerőre, amikor pedig az összes nyugati ipari szereplő visszavonhatatlanul leépítette és kiszervezte saját kapacitásait, ők az einstandolt technológiával lemosnak minket a pályáról...
PS. Ha jól emlékszem, az oroszok voltak azok, akik a 2010-es évek közepén szinte minden szomszédjuknál elkezdték felrugdosni a '90 óta fennálló status quo-t. Onnantól pedig minden következmény jogos önvédelem annak az oldalán, aki elkövette.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
Technical #64208 üzenetére
Smart mérő nekem = kicsiny antennáján keresztül automatikusan jelentette az óraállást a központba és onnantól kezdve, hogy ezt az órát felszerelték, nem láttunk villanyóra leolvasót. Vagy ha láttunk is, akkor az órát meglátva megörült, hogy "jééé, itt ilyen van, de jóóó, akkor nekem ezzel nincs is dolgom, viszon'látás"
Illetve a távleolvasási portált is használtam már azzal az órával. Ha jól emlékszem a portál pár évvel az óracsere után indult (vagyis hát akkor találtam én rá).
Lehet nincs még 20 éve, de az biztos, hogy legalább 5-10 évvel azelőtt rakták fel, hogy a köztudatban elkezdtek volna megjelenni a lakossági napelemes rendszerek. -
Zoltán99
csendes tag
válasz
Technical #64100 üzenetére
Köszi a kérdésedet. Tűzvédelmi kapcsoló (TLK) nincs. A kivitelezőt talán kétszer kérdeztem ebben a témakörben (írásban). Az volt a válasz, hogy ilyen kapcsolóra nincs szükség, ha a DC kábel 5 m-nél nem hosszabb, akkor nem kell. És úgy vélekedett, hogy az ilyen távolság nem lesz 5 m-nél hosszabb. Szóval az 5 métert jól tudta. Ha az 5 méter csak a beltéri szakaszra vonatkozik, akkor a helyzet még jobb, hiszen ha a tetőn a DC kábel még mondjuk x méter lenne, és a beltérben pontosan 5 méter, akkor az már probléma lenne. Őszintén szólva nem mértem meg a DC kábel beltéri szakaszát, de megmérem. Az biztos, hogy szemre 2 méternél hosszabb lehet. Ami a helyiségben van, azt könnyű megmérni, ha jól értem az inverternél lévő bekötési pont az egyik végpont. De hogyan mérjem meg a vezeték hosszát pontosan, ami eltűnik a helyiség sarkában és valahol a tetőn kijön? Ha a helyiségben a DC kábel mondjuk 2,5 méter, és a felette lévő tetőig mondjuk még egy métert halad a kábel beltérben, még akkor is jó eséllyel (bőven) az 5 méter alatt maradunk.
Rendben, van még egy kép az inverterről, feltöltöttem. Vannak elosztó dobozok is, úgy tűnik hogy ezzel minden rendben
Itt még a gégecsöveken kábelcsatorna is van, nem panaszkodhatok, habár éppen ezért nem látni, hogy milyen és hány kábel fut ezekben, de ezt soha nem kifogásoltam. (A korábban feltöltött képen látható, a plafonon a kissé hullámosan vezetett (inverterből kilépő) fekete gégecsöveket itt elfogadtam, a hullámok miatt az 5 méter remélhetőleg nem került meghaladásra
)
-
eegerferenc
csendes tag
válasz
Technical #63995 üzenetére
Bár nem vagyok eon-os, de a korszellem alapján ennek úgy kéne kinéznie, hogy egy központi helyen megnyomják az enter-t, kimegy az OTA frissítés, és már meg is van mindenhol a kellő számú tarifa...
Habár hazánk csúcsvállalatainak informatikai színvonalát tekintve lehet ez a sci-fi
-
VaZso
senior tag
válasz
Technical #63832 üzenetére
Továbbá ennek nyomán beépítettek egy ellenőrzést a digitális fogyasztásmérőkbe, ami figyeli, hogy próbálkoztak-e mágnessel befolyásolni, és ezt jelzi a kijelzőjén az áramszolgáltató emberei számára.
Mindezt persze úgy, hogy őt már a mágnessel nem tudod befolyásolni, ellenben jól megszívathat bárki, aki vicces kedvében érzi magát... ugyanazzal a neodímium mágnessel... és persze újabban, ha lehet, közterületről elérhető helyre kell szerelni a fogyasztásmérőket.
-
VaZso
senior tag
válasz
Technical #63828 üzenetére
Az örvényáramú elven működő fogyasztásmérőknél általában betáplálás esetére fék van, de régebben is raktak fel három 1-fázisú mérőt három fázisra - láttam ilyet, és azok is fázisonként összegeznek, ha valaki összeadja a számlálóállásokat.
Ugyanakkor ezek a fogyasztásmérők meddőt nem mérnek, ahhoz külön mérőeszköz kell.
A mai mérők nem rosszabbak mint a régiek, de azt sajnos el kell fogadni, hogy a régi mérőeszközökön már túlléptünk.
Amikor ezeket általánosságban használták (tudom, hogy sok helyen még "fent maradtak"), visszatáplálásról semmilyen szinten nem esett még szó, ami esetleg villamos forgógépek kapcsán létrejött, azzal pedig nem foglalkozott senki.Tény, hogy elég nagy kiszúrás volt kifejezetten szimmetrikus invertereket erőltetni az itthoni szabályzó által, de az aszimmetrikus termelésre képes inverterekkel (ha van visszacsatolásuk) a három fázist érintő elszámolási problémák nagy része automatikusan megszűnik.
...kár, hogy a rendszerek jelentős részét már telepítették, újabb telepítések pedig mérsékelten várhatók a jelenlegi szabályozást látva...
-
-
DJ. Ru$y
nagyúr
válasz
Technical #63593 üzenetére
Nem olyan "schwarcz" ez mint gondolnád... A másik telepítés amiről beszélünk is pályázatos napelem, és megcsinálták, és nem ez az egy amiről tudok.
Nyilván csakis azzal a céggel rakatnám fel, akik kiviteleztek, mivel, ha nem ők nyúlnak a rendszerhez 100%, hogy megtagadhatják a 10 év rendszergaranciát.asdf_
Köszi!
Tudok szerezni olyan panelt olcsón, amivel dolgoztak, így a "békesség" kedvéért, ugyanolyat rakatnék nyilván."Pályázatban voltak mindenféle állásfoglalások, olyan is (ez évi!), hogy bővíteni szabad, ha a pályázatos meglévő megmarad, tehát ugyanaz az inverter, és maradnak a meglévő panelek."
Ez igaz a 100%-ban támogatottra (részben EU-s) is vagy csak az állami támogatottra?
-
Strezi
őstag
válasz
Technical #63309 üzenetére
Gyakorlatban nem így érdemes megcsinálni
Sajnos nekem is régebbi a villamos rendszer, és ugyan védőcsövezett, de nem volt opció új vezeték(ek) behúzása a kapcsolókhoz.
Tehát gyakorlatban nekem az működött, hogy a kapcsolókat kiszedtem és fixre wagóztam ott a fázist. Ezután, a lámpáknál, világítótesteknél szereltem be egy-egy plusz okosrelét (konkrétan Sonoff WiFi + RF 433 RF R2). Végül a kapcsolók helyére bekerültek gombelemmel működő, valódi kapcsolók (IoTec RF3 RF (rádiós) fali kapcsoló).
Első körben a Sonoff szép, érintőpaneljei kerültek fel, de bizonytalan volt a működésük, vacak az érzete, és hamar leszipkázta az elemet is...
Nem kellett bontani semmit, a relé elfért a csillárok szerelvénydobozában, vagy burkolata alatt, Kapcsolók meg felragadtak (illetve fúrtam) a régi kapcsolók helye fölé. Ez a kiépítés már évek óta stabil, egy hiányzó váltót a központi csillárokhoz is ki tudtam így alakítani, ami a ház elkészülte óta hiányzott. Egy reléhez hozzárandelt kapcsolók automatikusan kialakítják ugye a tetszőleges számú váltó kapcsolást -
JMP
kezdő
válasz
Technical #63302 üzenetére
Nem tudom melyik részére gondolsz pontosan.
- Ha a villanyóra mérésére akkor azt HomeWizard P1 mérővel: Link
- Ha a gázra akkor egyel lejjebb leírtam
- Ha a sok kapcsolóra, klímára, Fan-Coil-ra azokat meg vagy zigbee, vagy zwave stb dolgokkal.Alapvetően nem gond ha nincsen internet, mivel a rendszereim nagy része nem felhő alapú integráció ezért belső hálón kommunikálnak vagy saját rendszereinken, ha megáll az internet szolgáltatás akkor is megy minden. Akkor lehet gebasz ha egy switch megáll stb..
A kapcsolók 99%-a zigbee-n keresztűl megy de mindegyik buta kapcsoló, tehát működik kézzel is, mögé van építve egy okosító relé, ezért mindegy, hogy kézzel vagy távolról kapcsolod mindig működni fog, még akkor is ha tönkremegy a relé akkor is lehet kézzel kapcsolgatni a kapcsolókat.
Egyébként nem vagyok programozó se.. se villanyszerelő.. csak érdekelt a téma és mindennek utána olvastam és amit lehetett megcsináltam magamnak.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Technical #63302 üzenetére
Van külön topikja
Általánosságban amit csak lehet (és invertert, fogyasztásmérőt vagy P1-et lehet) helyben integrálsz, nem kell net. -
313313
addikt
válasz
Technical #63219 üzenetére
Méri az, csak nincs kijelezve. Pár éve már az 580 és 880-at olvassák. Jó egy éve álltak át rá rendesen (Démász). Egyébként még nincs HMKE/Kiserőmű a 380-ba ugyan az megy, mint az 580-ba, 480-ba meg ugyan az mint az 880-ba. 580-ba és 880-ba nem méri bele az inverter által termelt meddőt....
-
Reggie0
félisten
válasz
Technical #63196 üzenetére
Nagyon egyszeru oka van ennek: a kapacitiv es az induktiv meddo nem idoben egyszerre fordul elo nalad, hanem hol ez, hol az. Tehat lehet, 12:00-13:00-ig induktiv meddot termeltel, 13:00-14:00-ig meg kapacitivat. Ezert szamolja kulon. Az osszegzes oka pedig nagyon egyszeru: a vezetekeken keletkezo vesztesegnek mindegy, hogy azt fazis sietes vagy keses miatt folyik nagyobb aram a hatasoshoz kepest, mivel az csak az aram effektiv ertekenek negyzetevel aranyos.
-
szacsa33
tag
válasz
Technical #63111 üzenetére
Próbáld meg hasznosítani a mondandó lényegét.
Nem politikai témájú topik. Átment? Ha nem olvasgasd a fórum szabályzatot. Remélhetőleg található benne hasznosítható info.
[ASZF] Moderáció 10.11.
A politika és a vallás mint téma csak a linkelt topikokban kaphat helyet. -
ftamas0201
senior tag
válasz
Technical #63066 üzenetére
Szintúgy kevesebb lett nekem is mint tavaly ilyenkor, a nyár többi része jobban teljesített a dög meleg és a forró panelek ellenére.
Tavaly szeptember 879kWh, idén 732kWh lett Tolna megye 6.4kWp.
Főleg a május volt idén brutális eltéréssel, több mint 200kWh-val több lett mint az előző év. (813kWh/1043kWh) -
válasz
Technical #63060 üzenetére
Figyelj azért amennyi dilettáns ember van… szomszédba beköltözött egy ukrán család, azt vettem észre hogy állnak a telkemen a fa tetején és láncfűrésszel vágják a 60-70 éves hársfát, a törzs közelében. Nekik állt persze feljebb… de az egész telket letarolták amit vettek. Ezért kell ennyi klima.
Nekem 1 db van a nappaliba, azzal is untig megvan az egész család. Szerintem hiába a sok szabályozás legtöbb ember telibe lesajnálja… amíg nincs drasztikus vonzata.
Nem az idióta szabályok mellett állok, de az idióta emberek ellen mindenképpen. -
313313
addikt
-
313313
addikt
válasz
Technical #63036 üzenetére
Ilyen van MVM-nél is, 10m-es oszlopot 14m-re cserélték, szabadvezetéket kötegeltre. Oszlopról már a mért fővezeték távozik. Az oszlopon több helyen mászásgátló....
És lopják így is a villanyt. Kötelet átdobták a kötegelt vezetéken, azzal felhúztak egy gyereket. Csavarbehajtóval opel csavar az ssxv-be, arra a tescos hosszabító és problem szolved. Koléga szeme láttára csinálták meg....
-
RandomName
senior tag
válasz
Technical #62433 üzenetére
Cserébe talán jobban tudnak ipari elektronikát. Ja, nem....
Én inkább úgy fogalmaznám meg, hogy minden fiatalabb korosztály azt hiszi a friss tudás birtokában, hogy többet tud az idősebbeknél. Cserébe az idősebbek azt látják, hogy minden fiatalabb generáció egyfajta degeneráció. És bizoony minél nagyobb a generációs különbség, annál jobban tud ez működni.
De nem én is, és te is ugyan olyan degenált voltál az idősek szemében fiatal korodban. De lett tapasztalatod, munkamorálod, és pár év után jön a micimackó szindróma, hogy aki nem ismeri miért jó a méz az hülye...
Engedd el, ez a generációs, és a korkülönbség miatt van, de ki fogják mozogni. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Technical #61540 üzenetére
Ez működik, sőt az ajánlott megoldások egyike. Egyedül a dupla áram problémás, mert a legtöbb régebbi inverter 16A körüli értékre van belőve, viszont a panelok meg 10-12A-es Impp árammal rendelkeznek így hamar túllóg a párhuzamos elrendezés miatt az áramkorláton a rendszer. Az újabbakkal már nem gond ez, mert pl a Fronius Gen24-es invertere egyik lábán 25A-ert a másikon meg 12,5A-ot tud ha jól emlékszem.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Technical #61534 üzenetére
Azért az év ezen szakaszán amikor a zenithez a legközelebb van a nap lesz közel dupla áram, főleg ha kinéz a felhő mögül. Egy 10A-es panelnél nyugodtan lehet méretezni 20A-re, mert valahol ott lesz a max mivel a 10A is egy adott besugárzáshoz van mérve, nálam a papíron 9,63-as áramú panel simán tolt már 10,5A-ert magából.
-
asdf_
veterán
válasz
Technical #60979 üzenetére
Nem, mert ha már volt egy éve (volt, mert 2022-es telepítés), akkor nyilván nem egy 2-8 évvel ezelőttihez viszonyítunk. Számlát az utolsó leolvasás/számlazárás/elszámoló számla megjötte (ki hogyan hívja) óta keletkezett fogyasztás és betáplálás alapján kell majd fizetni a következő olvasáskor, azaz jelen óraállás mínusz utolsó leolvasáskori állás.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Mafia: The Old Country - Íme a hivatalos gépigény
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Formula-1
- Kuponkunyeráló
- Nintendo Switch 2
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen TV-t vegyek?
- Hamarosan megjön az ASUS házak új zászlóshajója
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- BESZÁMÍTÁS! Asus B360M i7 9700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650 XT 8GB ZALMAN N4 600W
- Akció! Gigabyte Vision Z590 D Wi-Fi Alaplap! LGA 1200!
- BESZÁMÍTÁS! Asus A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 2080 Ti 11GB Zalman M4 FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest