- iPhone topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Légies iPhone halvány színei
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Egyesíti a Google az Android és a ChromeOS rendszereket
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Itt az igazság a Samsung állítólagos Android Auto alternatívájáról
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
A topik mindazokhoz szól akik foglalkozni szeretnének, vagy már foglalkoznak vasútmodellezéssel. Nem csak szegecs számláló technikákról szól az oldal, elfér rajta minden ami modellvasút. Vagyis a legpontosabb, profin kivitelezett modelltől, a házilagosan, papírmasé-fűrészpor technikával készült terepasztalig bármi.
Új vagy régi, digitális vagy analóg, bárki bármilyen témával jelentkezhet, hogy a közösség okuljon, szórakozzon általa. Kiállításokon készült képekkel, vagy a saját alkotásokról készült fotókkal és persze megfelelő magyarázó szöveggel a képekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pirosvilamos
tag
válasz
Kraptor #1822 üzenetére
Szia!
N-ben a Fleischmann, és a Trix, ha európai a téma.
Amerikai témákban a Bachmann.
Az árak meg....az egekben
Mert a Roco-t felvásárolta a Fleischmann, és ha igaz, N-ben Roco néven már nem jön ki semmi.
Az N-es gyártás az a Flm. de az a legdrágább.Jah, a minőségük nagyon jó.
(Ha TT-s cuccot akarsz vásárolni, van elég sok eladósorban nálam, pl MÁV-os NOHAB-ok, rengeteg teherkocsi, sínek, ilyesmik )
-
YanezTTrain
tag
válasz
Kraptor #1286 üzenetére
3-4 mm vastag farost, rétegelt lemezből ki tudod vágni az íves rész alá az emelkedőt. Az emelkedő alá lábaknak akár egy darab cserép léc is jó, tudsz vágni megfelelő darabokat. A vízszintes rész alá meg rétegelt lemez, oda keret már nem kell alá, csak lábak, sztem oda is jó a cserépléc. Csak derékszögbe legyenek vágva a lábak, hogy neálljanak össze vissza. Ha van valami ismerősnek gérvágója semmi perc alatt méretre vágja neked ammit kell. Íves emelkedőt meg dekopír fűrésszel ki tudod vágni.
Mivel fix asztal nem kell sajnálni az anyagot, hogy stabil legyen. -
YanezTTrain
tag
válasz
Kraptor #1254 üzenetére
Ha vissza lapozol a topicon, tettem fel egy képet. Valami barkács áruházban vettem 2-3 ezer pénzért egy kis ketyerét, amibe be lehet fogni vékony, kicsi vágókorongokat, különböző profilú köszörű köveket, kisebb fúrószárakat. Adnak hozzá egy zacsek ilyen cuccot. Én avval vágom a sínt, akár még a kész pályába is lehet szakaszolást vágni vele. Meg csomó más modellező munkához is hasznos.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Kraptor #1230 üzenetére
Ganz már csak darabokban van. Talán megvan még a kapcsoló és a mérőműszer gyár, a trafó gyárat leszanálták a volt nehézipari minisztérium mögött, annak a helyén van a csodák palotája, a vonat gyártás megszűnt, bár egyes forrásokból úgy tudom, hogy a fentebb bemutatott Skoda villamost itt rakják össze a néhai Ganz telepen.
-
YanezTTrain
tag
-
YanezTTrain
tag
válasz
Kraptor #1160 üzenetére
Na igen. Sikerült leamortizálni a magyar vasutat. Is! Azért elég gáz, hogy a ferdeszeműek akik itt árulják a van szok olcót, otthon mágnesvasúton száguldoznak.
Mi meg örülünk, ha eljutunk A-ból B-be 20-30 éves kocsikon, mozdonyokkal és nem rohad le a vonat vagy nem megy neki az előtte levőnek jelzőhiba miatt. A tisztaságot és a vasúti dolgozók udvariasságát már nem is feszegetem, ami megint csak nem az ő hibájuk végső soron. De tényleg interneten lehet rákeresni pl. a bahn TV-re olyan dolgokat mutatnak, hogy a nyál folyik az ember szájából.
Hiába na! Régebben azt mondták, hogy el vagyunk maradva a nyugattól 20 - -30 évvel, most már legalább fél évszázaddal. Mást ne mondjunk a 21-ik században nálunk még mindig kábelek futnak a sínek mellett a jelzőkhöz, amikor egy komolyabb terepasztalon már mindent digitális úton vezérelnek. Persze, hogy meghibásodik a jelző, ha beázik vagy rézművesék belejavítanak. -
YanezTTrain
tag
válasz
Kraptor #1151 üzenetére
Magyar o. az Linzbauer bácsi könyve, Elég jó sok oldal, de azért lehet, ha tudom befényképezem és felteszem valahová.
Ausztria német o. abban nem tudok semmit mondani, talán modellboltokban akad valami kiadvány. Vagy ha megy a német nyelv, akkor neten próbálj keresni németül oldalakat, tuti, hogy van. -
YanezTTrain
tag
válasz
Kraptor #1148 üzenetére
Taut sztem nem csak piko gyárt, talán tillig is. De ez nem biztos. Viszont árban a különbség óriási szerintem.
Melyik ország vasúti közlekedésére vagy kíváncsi? Ha magyar országéra akkor a Linzbauer féle vasútmodellezés c. könyvet tudnám ajánlani ott le van írva az összes alak és fényjelző, rendeltetése, a térközi közlekedés, régi és új fényjelzőkkel, a sebesség jelzéses rendszer, stb, de akár a régi tárcsás, vagy gúlás és kosár jelzőket is meg tudod építeni belőle.
Erdei vasutaknak megest csak más a jelzésrendszere, arról [link] itt olvashatsz.
Külföldi vasutak passz.
-
pirosvilamos
tag
válasz
Kraptor #1100 üzenetére
Szia!
Van kimondott ágyazat "őrlemény"
Ezt hígított faragasztóval lehet ragasztani, nagyon jól néz ki.
Ha nem felejtek, fényképezek...
Az ágyazatot én úgy csinálom, hogy 2mm-es parafa, a sín mellett 2-2 mm kilógással, leragsztva.
Injekciós fecskendővel óvatosan a talpfák közé nyomom a hígított ragsztót, aztán kiürült sószóróból rászórom az ágyazatanyagot.
Száradás után morzsaporszívóval leszedem a felesleget, ahová esetleg még kell, oda újra ragasztó, és újra szórás, majd újra porszívó.
A porszívó porzsákjába feleség által leselejtezett nylonharisnya kerül, a felesleges ágyazatanyag reciklálasa érdekébenÜdv
-
YanezTTrain
tag
válasz
Kraptor #1098 üzenetére
Az újakat nem tudom. A régi TT motorok 0,16A megjelöléssel voltak ellátva, de a legtutibb ha fogsz egy ampermérőt és egyenként leméred a mozdonyokat. Mondjuk egy darab jobb minőségű sínen. Akkor nagyjából pontos értéket kapsz, de szerintem tegyél még hozzá legalább 10 százalékot.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Kraptor #1081 üzenetére
Na igen. Ezt mind analóg rendszerben nem lehet megoldani sajnos. A két mozdony együtt működtetése se egyszerű ezt germánium diódákkal lehet csinálni, hogy kiegyenlítsd a két mozdony sebességét, a motorral sorba kötsz x számú diódát. Ha jól emléxem 0,7 volt esik egy diódán, ezekkel lehetett régen nagyjából szinkronizálni a mozdonyok sebességét, persze mindig a gyorsabb mozdonyt kellett hozzálassítani a másikhoz. Nem volt egyszerű, mondjuk a TT be begyömöszölni menetirányonként 2-3 diódát.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Kraptor #1077 üzenetére
Hi!
Legelőször is képzelő erő, mit szeretnél látni a terepasztalodon. Utána mindenféle anyagok szóba jöhetnek. A hegyek kialakításához először valami vázat kell építeni. Itt használhatsz fát, farostot, papírt, drótot, bármit amiből a hegy "csontvázát megcsinálod. Kellő helyeken papír galacsinokat alkalmazva lehet kitüremkedéseket, sziklákat stb. imitálni. Amikor ez megvan, teszel rá jó sok réteg tapétaragasztóval bekent papírt. Leginkább az újságpapírt ajánlanám, abból is a sima fekete fehér matt papírt, mert a színes csilli-villi reklámújságok az istennek se szívják be a nedvességet.
6-8 réteget felpakolsz, hagyod kiszáradni, nagyon kemény réteg lesz. Erre önthetsz gipszet, tehetsz rá terepfüvet, szórós anyagot, bár mit. A vizes ragasztós papír teljesen képlékeny azt csinálsz vele amit akarsz.
Másik, Hungarocellből kifaragod az egészet és arra építed a terepet. De az elég drága móka és hihetetlen szemeteléssel jár. Plusz nem árt némi szobrász hajlam :-)
Sziklák öntéséhez lehet kapni valami gumi öntőformát, gipszből öntöd, fested, stb...
Ezeket kombinálgatva elég érdekes terepet lehet összehozni. Ami a lényeg, nem sablonos, és viszonylag pénztárca kímélő. Újságpapírt össze lehet szedni, maradék faanyagot megint csak, vastagabb kartonnak a bordákhoz megfelel pár kartondoboz a sarki közértből, stb. Amit venned kell az a terepanyag és a ragasztó.
Sziklák: Akár igazi kisebb köveket is beépíthetsz. Nálunk itt a Mátrában pl. príma köveket szoktam találni amiket be lehet építeni a készülő terepbe és annál igazibb szikla nincs! -
YanezTTrain
tag
Ha szépen megcsinálod az ágyazatot akkor a talpfa szinte nem is látszik. Beépítés előtt szétkapod a síneket, talpfát lefested szürke vagy barna matt modellfestékkel, a sínszálakat rozsdavörös lakkal. Ha szépen csinálod és az ágyazatot is rendesen megépíted szinte észre sem venni, hogy nem modellsínt használsz. Pepecs munka az biztos, de nagyon sokat lehet spórolni vele a pályaépítés költségein. Váltókat meg vegyél csak TT hobby gyártmányt, annak le lehet szerelni az állítóművét. El tudod dugni épületbe, vagy az asztal lapja alá. Ahhoz is gyártani kell közdarabokat az állítómű és a váltó közé, de itt megint nagyot fogsz a pénztárcádon és még jól is néz ki, mert annyi állítómű sem látszik mint a Tillignél. Végül is modellezünk nem? Ez a hobby a kreativításról is szól valahol. No meg kompromisszumokról.
-
-
YanezTTrain
tag
Elsőre zsúfoltnak tűnik nekem is. De a hegyek, völgyek alagutak, stb. talán segítenek valamit, hogy ne tűnjön egy káosznak az egész.
Ez a terv. A felső szint állomása és a hozzá vezető pályarész még nincsen meg, az holnap érkezik remélhetőleg. A többi már provizore össze van illesztve a leendő asztallapon. A 220x125 centibe kényelmesen belefér. Ebbe kell majd még beleilleszkednie a TT pályás erdei vasútnak. -
YanezTTrain
tag
Alapvetően kicsi. H0-ban olyan 3x1,5 méternél kezdődik egy jobb asztal, ahogy a pályaterveket elnézegetem. De vannak 1x2 méter körüli tervek is. Ezekből kiindulva vagyok kénytelen valami elfogadható pályát összerakni. Nagyjából már összeállt a fejemben a dolog. De igazából majd jövő héten esténként, amikor az asztalon tudom próbálgatni, el e fér amire gondoltam.
Kétvágányos fővonal, egy három vágányos állomással plusz 2-3 csonka vágány, és egy mellékvonal, ami felmegy egy magaslati részre. Ott egy 2-3 vágányos állomás. Ebbe még belekombinálódik a TT hajtásra és sínre készített keskeny nyomközű vasút is. Mozgalmas pálya lesz. -
pirosvilamos
tag
Azért, mert ezek majdnem "fixen" összeállított szerelvények.
Nem kell a mozdonynak körüljárni.
Az egyik vége mozdony, a másik vezérlő.
A Keletiben is mindíg mozdony van az ütközőbaknál, vezérlő meg az elején.
A mozdonyvezető csak lezárja a Taurust, átsétál a túlvégre, fékpróba, és már indulhat is vissza a szekér Bécsországba -
pirosvilamos
tag
Yeah!
Ez nem egy szerelvény volt, hanem kettő.
Az első videon is láthatod, a "középső" mozdony után egy Dostow vezérlőkocsi jön, utána egy komplett szerelvény, a végén még egy Taurus
A második videonál pedig a cím is ez: Dupla Railjet (tehát két szerelvény)
Az első video valószínűleg a tavaly év végi teszt alatt készülhetett.Üdv
-
YanezTTrain
tag
Persze az új mai mozdonyoknak szinte semelyiknek nincs hangja. Fejlődött a technika rendesen. Sokkal pontosabb alkatrészeket csinálnak, jobb anyagokat használnak, na és a minőségi motorok is sokat számítanak. Bár pl. Van egy Mechano dízel mozdonyom, olyan nagy hat tengelyes kék szörnyeteg, az sem túl hangos. Épp most áll átfestés alatt, kap "magyaros" színeket. Az a fröccsöntött-kék kaszni borzalmas volt.
-
YanezTTrain
tag
Terepasztal magasság relatív. Vannak bizonyos szabványok, de ha nem akarsz kiállításra, versenyre menni az asztallal akkor szabadon választott. Nekem a készülő asztal lapja pillanatnyilag két OBI-ban vásárolt összecsukható munkapadon van. Az pontosan 80 centi magasság a földtől. Nekem éppen kényelmes, dolgozni az asztalon, Stabilan meg is áll rajta az asztal, és mozgatni is könnyű a cuccot.
-
YanezTTrain
tag
Hi!
Ez ha jól látom egy TT Nohab. Gyári motort Vaterán, vagy esetleg börzén, hétvégén Pesten a Pecsában tudsz szerezni. nagyjából 1000 pénz körül adnak egyet. Ha más mondjuk ötpólusúra akarod cserélni akkor vidd a mozdonyt is magaddal, belepróbálni, befér e, kihajtás megegyezik, stb.
-
YanezTTrain
tag
Belerajzoltam a tervrajzodba pirossal amire gondolok.
http://janibacsi.dnsalias.com/tervrajz/
ezen a címen meg tudod nézni. A nagyon régi TT kocsiknak elképzelhető, sőt biztos, hogy kicsit nagyobb volt a nyomkarimájuk. Onnan vettem észre, hogy van ilyen kocsim és lehet hallani, hogy a talpfákon megszámolja a sínszögeket. A régi Zeuke meg Rokal síneken nem volt kidolgozva a talpfa rendesen. Az utána készült síneken, viszont már kidudorodik a talpfából a sínszög és pattoghat rajta a kocsi.
-
-
YanezTTrain
tag
A teg tutibb a forrasztás. Minél kevesebb csatlakozási pont van egy vezetékben annál kisebb a lehetősége a kontakt hibának és a feszültségesésnek. Gyári dolgok nagyon szépen tudnak kinézni, arra biztosan jó, hogy ha csak időnként összerakod a vasutat, de állandó pálya, terepasztal építésénél a fix bekötések a biztos dolgok.
-
YanezTTrain
tag
Na ez már sokkal jobb mint az első verzió. Én még benyomnék két átmenő vágányt a tároló melletti ferde egyenes szakaszba és akkor egy hatalmas nagy állomás lenne az egész jobb alsó sarok vonatfogadó átmenő és tároló vágányokkal. Különben az elgondolás jó és lehet rajta játszani
-
glutamin
őstag
Én ezen sokat átvariálnék. Sztem fölösleges mind a 2 hosszabb oldal mentén a négy vágány és a rövidebboldalakon is a három. Meg nagyon szimmetrikus is az egész. Szerintem elég lenne körbe egy duplavágány és esetleg a főállomáson kívül egy kisebb állomás és kacifántosabb vonalvezetés. Ehhez később érdekesebb kiegészítőket lehet tervezni. (épületek esetleg kisebb domborzati elemek stb.) A szintkülönbés is nagyon meg tudja dobni a látványt, bár a méretek miatt azzal nagyon csinján kell bánni.
-
YanezTTrain
tag
Tegyél alá vázat, mert, ha álló helyében nem is hajlana meg a rétegelt lemez, mozgatni nem nagyon tudnád az asztalt, akkor biztos deformálódna. Szerintem a munkálatok folyamán is mozogna az asztal. HA több szintesre tervezed, akkor meg rendes süly kerül az asztal lapjára, mindenképpen kell alá merevítés. Körbe egy keretet és fél méterenként egy kereszt merevítőt. tizes colos deszkából sztem 3-4000 pénzből megúszod. Gyalulatlan anyag a leg olcsóbb. Ha van kéznél egy elektromos kézi gyalu, szárítás után legyalulod magadnak. Kerethez a lábakat is könnyebb hozzáfogatni, mint a sima rétegelt lemezhez, meg jobban is néz ki a szerkezet.Nem tudom mennyi vezeték lesz az asztal alatt, ha analóg rendszer akkor ekkora pálya alatt lesz rendesen. A vezetékeket is könnyebb elhelyezni, mert a keresztmerevítőkbe fúrsz pár jó nagy lyukat és meg van oldva a vezetékek tartószerkezete is. végül is melyik méretarányban fogsz nyomulni?
-
YanezTTrain
tag
Üdv!
Szerintem bőven elég a 12 mm még sok is. 8-10 mm-nél nem kell vastagabb. Mindenképpen csinálj alá vázat, hogy ne hajoljon be az asztal lapja. Elég nagy méretű asztalt csinálsz, Jó erős vázat építs neki 2,5x10 cm-es gyalult deszkát javasolnék. Az anyagot valami fatelepen vedd meg és jó szárazat, vagy szárítsd ki valahol és utána csináld a vázat. Lehet venni anyagot barkács áruházban is, de az sem biztos hogy száraz, viszont háromszor drágább.
http://tt.gportal.hu/picview.php?prt=358622&gid=1611763&index=1
ezen az oldalon találtam ukrán gyártású TT katalógust. Nem rossz! Érdemes megnézni. A tehervagonok elfogadhatóak, a ruszki mozdonyokat inkább nem tenném fel a pályámra
-
-
YanezTTrain
tag
Üdv!
Én úgy tudom, hogy az ukránok, vagy oroszok is gyártanak TT méretet, legalábbis valahol láttam valami erre utaló oldalt. Minőségről fogalmam nincs, aki emlékszik még a junost tévékre az tudja milyen volt a szovjet elektronika. Meg talán valami cseh, vagy szlovák kis cég is van.
-
-
pirosvilamos
tag
Meg mondjuk sokkal nagyobb a választék, mert több gyártó van....
Bár(
Most nagy átalakulások vannak N-es méretarányban
Megalakult a Modellbau Holding München.
Ez a Fleiscmann cég volt, akik felvásárolták a Klein Modellbaut, és a Roco-t.
Ezért a gyártást elosztják.
A Roco fog gyártani H0-t, és TT-t is, az N-es gyártás teljes egészében a Fleischmanné lesz, ami már most láthatóan kb. 10-15%-os áremelkedést hoz magával, mivel eddig is a Fleischmann volt a legdrágább gyártó (na meg néhány kisszériás, de az elhanyagolható)Ma kezdődött Nürnbergben a Spielwarenmesse, ami február 10-ig tart.
N-ben 12 kiállító/gyártó van jelen, TT-ben 5...
Nürnberg után pár nappal majd kiderülnek az árak, én most közvetlenül a Roco importőrrel vagyok kapcsolatban, ezeket tőle tudom. -
YanezTTrain
tag
Jól mondja jákob13 a váltókhoz is kell venni digitális állítóművet. Szóval nem olcsó. Egy Tillig váltó elektromos állítóművel, ami nem digi, csak analog 9 ezer körül sétál. digivel gondolom még odébb van. Analog rendszerhez meg nem kell semmi extra drága dolog, max. a gyári relék, jelzők, amik húzósabbak egy egy kapcsolás megépítéséhez, mondjuk egy önműködő térközbiztosítás esetén.
-
YanezTTrain
tag
Úgy tudom a régebbiek nem. ott kell valami kütyü ami kiiktatja a dekódert. Ez is csak a fogyasztói társadalom jelensége. Vedd meg! Nekem analóg az egész pálya, Ha nekiállnék digitalizálni, csak a váltók cseréje több száz ezer lenne. akkor még nem beszéltünk mozdonyok digitalizálásáról, plusz valami brutálisan komoly vezérlőről.
-
pirosvilamos
tag
Hát, ma már nem annyira...
Reggel börze, miegymás, valamikor délután érek haza
Áthozok olyan mozdonyt apámtól, ami van N-ben is, és összefényképelem.
V200 lesz, asszem, mert a NOHAB csak PIKO van itthon N-es, és az nem szép
Más meg nem annyira van egyforma
Maximum 4 tengelyes tartály, de ott az N-es ver mindent
Meg esetleg konténeres vagon, abból is van TT-s 3 konténerrel, van N-es is 3 konténerrel, és kétféle gyártótól (PIKO, RÖWA)
A Röwa-t nem adom el, kisszériás gyártmány, és nagyon szép -
pirosvilamos
tag
Szia!
Balról jobbra:
V/NEM : V. korszak
2. : ütközők közötti hossz
3. : legkisebb bejárható ívsugár
4. : előre 3 fehér fény, hátra 2 vörös, menetirány szerint
5. : NEM szabványú kuplungfoglalat, és kurzkupplung-kinematik. Ez azt jelenti, hogy felszerelhető az új Tillig kupkung is, ami NEM szabványú, a Kurz pedig a rövid kuplung, ami összébb húzza a vagonokat, élethűbb lesz a szerelvény.
6. : NEM szabványú digitális dekóder foglalat van beleépítve
7. : na erről lövésem sincs
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- World of Tanks - MMO
- iPhone topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Háztartási gépek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Honor 400 Pro - gép a képben
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest