Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• dezz

nagyúr

válasz plekk #10603 üzenetére

"Tulajdonképpen mi értelme van annak, hogy a CPU,GPU,RAM -ot egybegyúrjuk?"

Szükségszerűség. Nem az a célja, hogy lekorlátozza a választási lehetőségeket, ez csak egy "mellékhatás". Hogy mi az értelme, bocs, de azt már azért kapizsgálhatnád, ha olvasgatnád pl. Abu cikkeit... Három fő dolog van itt: 1. Az egyre kisebb gépek egyre nagyobb integrálást követelnek. Pl. az okostelefonokban már most is minden szükséges elemet egy lapkára integráló (un. SOC, system-on-chip) megoldások találhatók, és ez a trend x86 vonalon sem elkerülhető (legalábbis a hétköznapi gépek terén), ahogy itt is az egyre kisebb gépek irányába tolódik el a fogyasztói igények fő árama. 2. A grafikán kívüli számítási feladatok teljesítményigényével nem tudnak lépést tartani a sima processzorok, és nem is lenne okos dolog mindent rájuk bízni, amikor ott vannak a GPU-k hatalmas számítási blokkjai. (Ezt a tényt korábban a megfelelő GPU-val nem rendelkező Intel és az általuk befolyásolt média igyekezett elfedni.) A GPU-k korábban nem igazán általános számításokra voltak optimalizálva, ezért ezen a téren is komoly változások következtek be, a GPU-k egyre alkalmasabbak más irányú felhasználásra is, és mindezt egyre könnyebb megvalósítani programfejlesztői szinten. 3. A nagy számítási blokkok hétköznapi programokban való felhasználását több szempontból is elősegíti a CPU-val való szoros integrálás. Egyrészt ez lehetőséget ad az ugyancsak szorosabb együttműködésre, másrészt biztosítja, hogy ne opcionális, hanem minden gépben adott legyen a dolog.

Megjegyzem, szerintem a diszkrét videókártyákra még jó ideig szükség lesz (hacsak nem "felhőösödik be" az egész számtech).

(#10619) lee56: "128bit meg ddr4, ez is jól hangzik, de még a 64bites szoftverek sem túl általánosak"

Az SSE kódok már most is 128-bitesek, az AVX pedig a 128 bit mellett a 256-ot is támogatja. Bár ez nem ugyanaz, mint az x86-128 (amiről még nem hallottam), de ezek is igénylik a sávszélt. Nem beszélve a GPU-ról. A DDR4 szükségszerű, nagyon is, tulajdonképpen már a Trinityhez is jól jönne.

(#10620) FireKeeper: A HyperTransport Assistet már korábbi CPU-k is támogatták, a többprocis szervereknél segít redukálni a procik közötti (a cache-tartalmak szinkronizálását célzó) adatcserét. A Trinityt nem ilyenekbe szánják, így hát nem támogatja.

Szerintem a Excavatorból már csak APU lesz. Vagy ha mégis lesz belőle sima CPU, az desktopra már nem nagyon jön le és valószínű szerver szinten sem lesz kizárólagos.

(#10623): Szinte biztos, hogy az AM2 2-csatornás.

• lee56

őstag

válasz plekk #10605 üzenetére

Ez rosz kifogás, mert éppen az történik hogy a PC világa zsugorodik, és kicsit talán átalakulóban is van, elég ha egy reklámot megnézel, nem kell ide PC-szaktudás meg naprakészség, 10éve hol láttál konzolt vagy játékot reklámozni például? A játékok fejlettségi/összetettségi szintjének degenerálódását már meg se említem, persze van összefüggés azért :)

Új hozzászólás Aktív témák