- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bebe159 #18915 üzenetére
Akkor egyszerű huzalozással valóban nem megoldható, de:
A LED szalag, ha nem túl hosszú, akkor egy egyszerű FET beiktatásával megoldhatod, hogy a PWM jel a FET-et vezérelje, az pedig a LED szalagra a 12V-ot engedi (vagy épp lerángatja 0-ra típusa válogatja)
A kapcsolás bonyolultsága konvergál a nullához, ha szeretnéd, szerintem vágj bele
u.i.:
Valahol van egy elkészített elektronikám, amit innen a fórumról kért egy kolléga. Csak aztán felhúztam magam, mert jöttek a kívánságok, hogy még ez, még az, még amaz, persze mind azután, hogy egyessével megcsináltam mindent.
A lényeg, hogy abba pl rátettem egy erősítőt a PWM jelre (valami 20 ventit akart vezérelni) és erősen túlméreteztem, szóval ha azt az elektronikát használod, szerintem működne is vele a dolog. Annyi, hogy ez indokolatlanul nagy (kb 100x60x25 mm doboz)
-
Kernel
nagyúr
válasz
bebe159 #18915 üzenetére
Így nem, mert a PWM-ventilátor fix 12V-ot kap, a PWM-jel pedig csak egy gyenge vezérlőjel, ami nem terhelhető. Tehát lényegében csak információt hordoz (konkrétan a kitöltési tényező), ami alapján a ventilátor szabályozza önmagát.
A PWM-jel és a LED-szalag közé további elektronika kellene, amivel ez megoldható lenne. Egy jel tud vezérelni több áramkört is.
Sőt, felhasználható akár a ventilátorról visszajövő fordulatjel is, ha már elektronika, arra is lehet áramkört tervezni, hogy annak függvényében világítson.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
bebe159 #18869 üzenetére
Ventilátorszabályzó is van többféle, lehet PWM, lehet lineáris, utóbbi tranzisztoros, vagy szimpla potméteres is.
Eltérő sajátosságokkal, de mindkettő szabályoz LED-szalagot, ha terhelhetőség szempontjából elbírja.
Előbbivel kapcsolatban egyébként szimpla LED-ekkel számoltam (pl. 3528), de van 5050 méretű LED is, ahol egy tokban van 3 chip, 3 x 20 mA.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged