- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Most a Galaxy S25 FE megjelenésére tippelnek
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Mobil flották
- Android szakmai topik
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
Hirdetés
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
Nade erre írtam, hogy az Eu-s kereskedők nem az usából veszik, szóval annyi euró lesz, mint amennyi dollár kint...
Az nem annyi, amennyit te írtál.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROTRON: Nem egészen értem amit írsz, ilyen dolgok az online számla rendszerben már réges-rég nem működnek, mindent lát a nav, és azonnal ki is dobja, ha valami hasonló látszik...
Visszaigényelni semmiféle nagyker áfát nem lehet, se lehetőség nincs ilyesmire, se törvény. A bolt beszerez egy terméket, itthoni nagykerből megfizeti a nettót és az áfát. Eladáskor eladja a terméket az ő árrésével növelt áron, ezt az áfa összeget teljes mértékben be kellene fizetnie, de mivel már a beszerzéskor fizetett áfát, így csak a különbséget fizeti. Amennyiben külföldről, nettóban vette, úgy a helyi 25=-os áfával növelt áron adja el a terméket, és az áfát teljes egészében befizeti, abban az esetben nem kell a teljes összeget nettó áras beszerzésnél befizetni, ha a vállalkozás bármilyen más költséget produkált, autó, ingatlan, bérlés, lízing, üzemanyag, stb, aminek van áfa tartalma, és a visszaigényelt összeg kisebb, mint a befizetett, amennyiben többet igényelsz, mint amit befizetsz, az automatikus nav ellenőrzést von maga után...
Nincs semmiféle dupla áfa, és nincs "vásárlónak+ nettó áron értékesítés sem. Legalábbis ha van is, ez nem a hivatalos út, és akármennyiért adhatja a terméket, az az ő dolga, mekkora árréssel dolgozik.
Szóval ismét válasszuk külön, hgy valaki az usából vásárol, ahol pc iparon belül gyártás nem nagyon van, azaz a disztributor, nagyker nem az usán belül van, így a magyar kisker megveheti nyugodtan a magyar vagy eu-s disztributortól, képviselettől a helyi piac árképzésének megfelelő beszerzési áron ugyanazt a terméket. -
Rick4
félisten
válasz
flashpointer #57707 üzenetére
Oké, ennyi sok éve, szerintem tudja mindenki!
De mit akartál ezzel mondani?
Az uniós szabályok értelmében, ha te áfa visszaigénylésre nem jogosult vállalkozásként, vagy magánszemélyként vásárolnál Németországból, akkor a lakóhelyed szerinti (feltételezem ez Magyarország, azaz 27%-os) áfát kell felszámítsák, és azt kell megfizetned.
Az áfa visszaigénylésre jogosult vállalkozások nettó áron, német áfa nélkül vásárolnak Németországban, és itthon a 27% áfát számolják fel, majd számlázzák a hazai vásárlóknak, vagy ha egy szlovák, lengyel, olasz vásárol, akkor fő szabályként a célország áfa mértékével növelt bruttósított összeget számlázza áfa- visszaigénylésre nem jogosult vállalkozásnak, vagy magánszemélynek, viszont másik eu-s országba eu-s adószámos cégnek nettóban számláz tovább.
Megint csak az van, hogy senkit sem érdekel, mennyi a német áfa.Akkor lehet jó a német- magyar áfa- különbség közötti résen gondolkodni, hogy ha olyan értékben vásárolsz magánszemélyként, hogy az megéri a macerát, amikor a nettó+ német áfás árú cuccot a kinti baráthoz küldted, majd ő hazahozza, ekkor garid így is meg úgy is garid kintre lesz, és azt is csak vele tudod majd intézni, stb stb, ritkán jön ez ki jól, kevesen akarnak pár %-ért hazardírozni, gari esetén nyűgöt venni a nyakukba, eladásnál a külföldi garival problémás esetként rosszabb helyről indulni a hazai kisker garis hasonló termékek között...
Az persze egész más kérdés, hogy itt nem kapható, csak ott, akkor megveszed, és kész.
-
Rick4
félisten
Mármint melyik áfa, és melyik áfa közöttit? A merlin nettóban vásárol, majd itt ráteszi a használt, és áfázza, majd a tranzakció után a teljes áfát befizeti. Mivel kereskedőként valószínű a kiírt német áraknál olcsóbban kapja, elvileg egy áfa különbséggel (nettó +19% vs nettó+27%) lesz több, mint a németeknél.
-
Rick4
félisten
Ha forgalmazzák európában, jellemzően ugyanannyi euróban, mint a németeknél, az árfolyam eltéréssel több. Ha nem, és csak az usából lehet hozatni, és sehol a bolygón máshol nincs, akkor lesznek igazak az általad írtak.
hidd el, ezzel foglalkozom 18 éve, tudom, hogy megy ez..
-
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57677 üzenetére
Ez egy eladásra szánt gép, szóval mindegy, technikailag mi van benne, ez amúgy egy 1TB-os adata 750-es ssd, nem a rosszabik vége szerintem. De volt benne egy 500-as Kingston, azt vettem most ki, azzal is érezni lehetett, sőt, azelőtt egy samsung p981-est próbáltam, a különbség ugyanúgy megvolt még a ryzen 7-es konfiggal is, igaz ott alig volt érezhető.
Ha a trabantba Ferrari motort raksz, úgy fog menni, mint az állat, ez nem lesz példának jó...
Pláne úgy nem lesz jó, hogy csak az SSD-re szűkíted a példákat meg a mondatokat, miközben én azt írtam, hogy :
"bár nyilván több más dologgal együtt egyben érezni."
Mert a kolléga vacillált, hogy rakjon-e be másik konfigot a házba, azaz foglalatváltással, jobb procival, gyorsabb ramokkal tovább jutna-e, én meg mondtam hogy tovább.Nyilván tudjuk, hogy az újabb konfigok tesztekben mutatott erősebb számai a klasszikus használat során is megmutatkoznak, (hiszen a szintetikus teszt pont a vlaó életben használt funkciókat szimulálja) és ennek az SSD is részese, bárhogy is nézzük. Én se mondtam azt, hogy egy régi P4-es gépbe SSD-t téve megtáltosodik, és lever minden 13 genes cuccot, nyilván nonszensz is lenne.. Hanem azt, hogy ugyan a kolléga nem akar konfigot fejleszteni, pedig összességében érezni a különbséget egy 2 éves cucchoz képest is.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57674 üzenetére
Nade ha játék alatt semmi, meg irodai programok alatt se, akkor én hogy érzem böngészgetve? A kattingatások mellett sok más dolog van, ami egy ilyen újabb cuccnál gyorsabb... Oké, ha van egy GPU bottleneck, akkor mindegy már, mi van előtte...
Pont ezokból felbuzdulva foglalkoztam egy kicsit az elhanyagolt hobbimmal...
Itt volt már egy ideje egy összerakni való gépalkatrész- halom, volt olyan, ami már össze volt válogatva, pont azt vettem elő, mert hasonló a gépemhez, de mégis kicsivel gyengébb. Egy Gigabyte H470i itx lap, egy i7-10700, 32 ddr4-3000, 1tb adata SSD..Össze se lehet a kettőt hasonlítani, pedig erre most került fel ugyanarról a pendrive-ról ugyanaz a rendszer, mint a sajátomra, mértem néhány SSD írást, az enyém a 7000/4000, ez 2500/2000, ram teszt nálam 90 ezer fölé megy, emitt 45 ezer körül. Nyilván a proci is gyengébb, de egy ugyanolyan VGA kártyával lehet mindkettő elbír, nade amíg oda jutsz, és kattintgatsz, addig is érzed ami történik...
És pont ezt mondtam, ha dobsz rá, mást fogsz kapni, ég és föld.
Pl most vettem a gép meg a monitor közé usb-c kábelt, mert a monitorban van usb hub, és közelebb teszem a vevőt, mert ma is elemet cseréltem, szerintem lagolt a sajátom...Egy furcsa csak, még kint fekszik a cucc az asztalon, egy idcooling frostflow 120-as aio került fel rá, és bármeddig toltam a P95-öt, nem igazán akart 50°C fölé menni a cpu hőmérséklet, pedig 1300 a 120-as radihűtő venti max fordulata, hangja nincs. Namost ennek nem így kellene történnie, mégsem értem, miért nem melegszik a cpu. Még a radi se volt meleg.
-
Rick4
félisten
válasz
sff-cucc #57672 üzenetére
es hat meg a 4.0-sok kozott sem volt olcsonak nevezheto.
Január 27-ei vásárlás:
KINGSTON - KC3000 PCIE 4.0 NVME M.2 SSD 512GB - SKC3000S/512G 27180ft volt, most 23170ft
7000-et ír és 4000-et olvas, hidd el, érezni, bár nyilván több más dologgal együtt egyben érezni.Pont ugyanennyibe kerül minden más is ebben a méretben, még egy sima sata3 is lehet 20-26 ezer között. Szóval ez az olcsó vagy nem olcsó az marhaság.
-
Rick4
félisten
válasz
sff-cucc #57653 üzenetére
Tudok a problémáról, írtam is többször róla, sőt, már a proci vétel előtt is tudtam, de mint mindenben, itt is lebegtették, hogy majd lesz olyan széria, ahol ez már nem bug, hanem feature, és első sorban a 12. generációt írték ilyen meghajlósnak, az első tapasztalat után már megvettem a lefogató keretet, csak még nem ért ide.
-
Rick4
félisten
Csak leszedtem, pont úgy, ahogy kell, egyszerre emelve, nem tetszik a lenyomat.. Igaz szedtem már le mindenfélét, azok se voltak "szépek", deitt feltűnően nem az...
Mindent végignéztem, életemben nem raktam még fel ennyire körültekintéssel hűtőt, pedig valamikor 2 éve rakhattam fel az elsőt, elvileg jó (jobb mint előtte) lesz, mert a pasztát is óvatosan kentem......
-
Rick4
félisten
válasz
FireKeeper #57649 üzenetére
Ez már a 13th gen, de a probléma még megvan, ez a lefogató keret már úton van, direkt sok pasztát nyomtam, hogy pár próba után lenyomatot nézzek, de nem sikerült túl jól a csavarok leszedése után a lehúzás, szóval el is kenődhetett, de kicsit kevés a hely a pumpának, hivatalosan nem is fér be, mert az ssd takaró nagy fémtömb útban van, de addig nyomtam, amíg befért.
Holnap lesz időm, leveszem, megint fotózom, hátha ugyanaz látszik, és akkor már gyanús lesz, aztán ha megjön a lefogató, úgyis csere, meg tervben van a 240-es AIO is, szóval ha nem is 100-as, úgyis ideiglenes most...
-
Rick4
félisten
válasz
AxBattler #57612 üzenetére
Nade ennek ugyanolyan létjogosultsága van, mint egy vizesüvegbe hajót építeni, vagy bonsai kertecskét építeni, pont az a lényeg, hogy problémás, hogy fejtörést, kézügyességet okoz az összeépítés...
Hogy utána 600W-ot eszik majd a konfig? Az nem alaplap meg házméret függő, attól, hogy kicsi, még lehet az embernek igénye arra, hogy néha valami játékot is lehessen tolni rajta!Pont ugyanúgy megfér az erős de kicsit tulajdonság egymás mellett, mint amikor ATX -ből építenek valami rettentő gyenge gépet!
-
Rick4
félisten
válasz
viperabácsi #57583 üzenetére
AM4 és LGA1700?
utóbbira kellett ami ma érkezik, és aminek benne kellene legyen az újakban..
-
Rick4
félisten
válasz
viperabácsi #57576 üzenetére
Mondjad..
Péntekre itt egy új is ugyanebből a hűtőből, kíváncsi leszek, abban benne lesz-e. -
Rick4
félisten
válasz
viperabácsi #57482 üzenetére
Elég gyorsak voltak a noctua-s srácok, most jött a mail az 1700-as felfogatóról, expressone hozza...
-
Rick4
félisten
válasz
sasNAXO #57562 üzenetére
A jelenlegi 25-26K-s piaci árhoz képest szerintem ez se rossz kedvezmény, az meg, hogy régen mennyi volt, a világ egyetlen pontján se mérvadó már, mindig minden drágul, a kert végében kapirgáló tyúkok is tudják, hogy minden mindig drágább, aztán ők is drágább tojást tojnak, pedig nekik tényleg mindegy lenne!
-
Rick4
félisten
Amúgy ha valaki akar egy jó hűtőt a jelenlegi körülmények között normálisnak mondható áron, most megveheti ezt: [link], nekem péntekre az easyboxban lesz ha minden igaz! Van már egy ilyenem, azt se használom, de elfér a polcon!
-
-
Rick4
félisten
válasz
FireKeeper #57547 üzenetére
300W-os pico PSU-k világában nem sok 750w egy sokszoros méretű dobozban...
Én is 750-es tápot tettem be, max fogyi eddig mérve 380W volt, szóval ki lehet ezt maxolni, de szerintem a kolléga is erőteljes ráhagyással számolta. -
Rick4
félisten
válasz
flashpointer #57545 üzenetére
Talán ez tudja a kívánalmaidat: [link]
-
Rick4
félisten
válasz
AxBattler #57527 üzenetére
Gyárilag rácsos az oldal, az üveg melletti 11 centis sáv rácsos- porszűrős mindkét oldalon, kap is a VGA levegőt..
Zsírkrétamen: Na így beférne a 240-es aio hűtő, utánanézve a mérete: 277 x 120 x 38 mm
azaz 280 kell a leghosszabb részen legyen a keret, és mondjuk 65-70mm magas kell legyen. Rápattintod, átdugod a csöveket, és meghúzod a 4 csavart...
-
Rick4
félisten
Illetve hátra kell neki egy kicsit hagyni, mert a radi (Arctic Freezer II 240-est néztem) 277 x 120 x 38 mm, vagyis a keret kb 60mm magas kell legyen, és hátra kell nyúlnia kb 6 centit, ami a legkisebb gond, hiszen pl tápkábel is ott van, hátsó venti is... Így nyűgösebb, de még mindig a legkevesebb idő- pénz- átalakítással járó megoldás.
-
Rick4
félisten
válasz
Zsírkrétamen #57525 üzenetére
Az előbb is benéztem felülről, nézegettem mindenhogy, mi a helyzet, méricskéltem de, átalakítás nélkül nem adja ki sajnos sehogy. Viszont támadt egy forradalminak tűnő ötletem, a felső rácsos részt kivéve be lehetne tenni oda egy emelő keretet, ami csak 3-4 centit emel, sima fémlemez körben, belől két merevítővel, amin ott vannak a lyukak a radinak.... Oda viszont kiválóan elférne a 240-es radi, a felső rácsos cucc mehetne annak a tetejére, mint záró elem, és kiadja a 240mm-t, megvan a nagy hűtő, de nem látszik semmi, se az oldala nincs szétvágva, se hátul nem lóg ki semmi....
Azaz ez jár a legkisebb átalaktással, a legkevesebb anyagköltséggel, és a keretet kivéve bármikor visszaállítható az eredeti állapot.
Itt egy hevenyészett rajz róla:
A balos az eredeti, a jobbos az én frankensteinem, gondolom 3d nyomival a legegyszerűbb, még a dupla bepattintó részt is meg lehet egy lépcsős megoldással csinálni, tehát ez a keret bepattintható a rács helyére, ennek a tetejébe pedig a rács pattan be...
Na ilyet ki csinál nekem? -
Rick4
félisten
válasz
Zsírkrétamen #57517 üzenetére
Ahogy nézem a képet, nálad ugyanaz van, mint először nálam. Felülről kapja a hideg levegőt a radi, majd gyönyörűen nyomja befelé a meleg levegőt, alsó venti meg alul tolja ki.
Ígí volt 1 napig, majd megfordítottam a levegő irányát, alulról beszív (tápegység lefelé van fordítva, ott egy porszűrős rács amúgyis, plusz így a saját melegét tolja ki, és másba nem szól bele), felülről kitol, és a hátsó venti is hideg levegőt fúj befelé, szépen jut mindenhova, főleg a VGA ventijeire....
Nálam bevált, a VGA is 7°C körül megáll, a proci meg amúgyis limitálva van a 90°C-ra...Valóban nem néz ki jól az alsó venti lefelé fordítva, de ez van, lényegesen jobban a hőfok értékek, az esetek többségében, mint csak a dolgomat csinálom, 40°C- alatt van a cpu, a VGA ventik nagyon néha kapcsolnak be pár percre, úgyhogy hang sincs, ha meg menne valami (arra még nem volt idő) majd felrakom a fülest!
Az a helyzet, hogy egy ilyesmi proci szinte minden házban problémás, kereszthuzatot bármilyen házban lehet csinálni, kicsiben is, nagyban is, a hő elvezetése már nyűgösebb. Ma délután is ezen agyaltam, arra jutottam, van kint az usában többféle méretben, A5-A4-es méretű kiegészítő váltóhűtő, még vékonyabb is, mint az arctic LF II radija, és simán egy cső átvágással megoldanám, hogy a ház jobb oldalára, vagy a nagyobb a hátuljára bekerüljön, és nem külön hűtőként, hanem csak plusz hőleadó felületként be legyen téve ebbe a körbe, azaz egy sima ventivel még lehetne 8-10°C-ot lefelé hozni.
Ha a váltóknál működik, itt miért ne működne? És van belőle olcsón, sokféle méretben... Pl egy: [link] -
Rick4
félisten
válasz
sff-cucc #57503 üzenetére
Nem is ezzel lesz a baj, az elérhetetlensége csak másfelé viszi az irányt, a forrasztott i7-es procinál 51X51-es felfogatás van (és rajta egy kis "gagyi" PGA988-as hűtőcske, rajta a pici 50-es venti, és akkor már egyben cserélem) most kutakodtam utána, elvileg akár egy utólagos VGA hűtővel is meg tudom oldani ugyanazt.. Amennyit elszöszöltem az adapter kutatással, azalatt előbbre jutottam volna, ha rögtön komplett hűtőt keresek..
Firekeeper: Pedig nagyon fontos, hogy ne bentről keveredjen a venti elé meleg levegő, mert azzal már rontod a hűtés hatásfokát...
-
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #57491 üzenetére
Jó a mostani felállás, csak nem a végleges, ez is meglesz oldva, bármennyi idő és bármennyi pénz, bárhova kell elmenni a megoldásért, de ettől még minden nap úgy kelek fel, hogy ez így nincs jól... A "rendes" ház kérdés is felmerült, de az olyan "snassz" megoldás lenne, amibe nem kellett kreativitást tenni, és a égén nem fogom érezni, hogy na igen, ez is megvan. Nem iszom, nem dohányzom, én ilyen kis problémákat generálok magamnak!
..
De egyelőre csak az átalakított oldallapos megoldás tűnik jónak.
-
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #57485 üzenetére
A 120-as radi bent van, teljesen jól működik, igaz a biosban max 90°C-ra van a cpu temp állítva, szóval ha azt eléri, elkezdi visszavenni úgyis. Ami viszont alatta van, az nekem bőven elég, most is 39°C-on megy, semmi extra, és így telnek a napok, azaz ezt lehet kár lenne bántani, hiszen az NH-D9L nem lesz annyival jobb, amennyi nyűgöt okoz a radi kipakolás...
Azért ez furcsa, hogy egy id cooling SE 214X kemény 6500ft-os árral jobb, mint ez, egy ventivel, és gyakorlatilag ugyanott van, mint egy plusz ventivel megtámogatott de 26 ezer forintos hűtő..
-
Rick4
félisten
válasz
viperabácsi #57482 üzenetére
Csak rápróbálok..
-
Rick4
félisten
válasz
viperabácsi #57480 üzenetére
De ha kölcsönadod a számládat, igényelek én hozzá!
-
Rick4
félisten
válasz
viperabácsi #57478 üzenetére
Oké, de ettől még nem fogja lehűteni a procimat sajnos...
És a rosszabbik része még csak most jön, ahhoz, hogy legyen egy ilyen szettem "ingyen", elő kellene keresnem a számláját, be kellene szkenneljem, ugyanannyi idő alatt annak a többszörösét megkeresem, ha a dolgom csinálom..
És itt nem a sok pénzt keresésen van a hangsúly, hanem hogy fogalmam sincs, merre lehet a számlája, azaz lehet egy óráig tökörészek vele! -
Rick4
félisten
válasz
viperabácsi #57472 üzenetére
Tudok róla, írtam:
vagy a gyártó által megküldött szettre pluszban várni,
itt az időfaktor volt kérdéses, de nem az a 3000ft számított volna, ha azonnal kézbevehettem volna, hanem írtam: mivel ide amúgyis kicsi lett volna
szóval erre már felesleges lett volna költeni is, meg várni is.Qkacka: Olvastam rengeteg tesztet, véleményt, itt is írják többen, 220W-ot már nem tud normál körülmények között kezelni: [link]
Nyilván azt is értem, amit PROTRON kolléga írt az eltérő felület- elhelyezkedés kérdésben, nyilvánvaló, hogy sok összetevőből áll a megfelelő hűtő kiválasztása, nade megint ott tartunk, mint a 2000-es évek elején, hogy úgy kellett összeguglizni minden infót, mert sehol sem volt hiteles tény leírva? -
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #57469 üzenetére
Ez még a régi NH-D9L, azaz nincs benne az 1700-as mounting kit, így ez itt már nem fog felkerülni, de értelemszerűen én is látom azt, amit te írsz, valóban profi a cucc minden téren, de az említett dupla árért ez teljesen jogos elvárás is. Igaz, ez a boltban is 27K, szóval itt nincs annyira túllőve a többihez képest.
Mivel a gépcsere elég adhoc dolog volt, láttam valahol egy 13700K tesztet, és brutál volt a ryzen7- 5700g-hez képest, szóval azonnal elfogott a megveszem érzés, el is kezdtem összenézni, mi kellene az új gépbelsőbe, így nem akartam ahhoz külön lefogatót venni, vagy a gyártó által megküldött szettre pluszban várni, mivel ide amúgyis kicsi lett volna. Ezért aztán kerestem napokig az ide passzoló levegős hűtőt, de vagy a házzal nem passzoltak (ha nem is méretben, de esztétikában tuti nem, egy komplett lapot kitakaró csak akkor jöhetett volna szóba, ha az minden tekintetben túlteljesíti a proci max képességeit, de olyat most se nagyon találok, maradt a víz, de abból a ház miat kellett kompromisszum) és tizenév abszolút mini házak sorozata után végre kiléptem a körből, és nagyon sok idő után jött szembe ez a thermaltake, amire azt mondtam, hogy na ez oké, szóval abból se akartam már engedni...
De még tegnap este is keresgéltem a neten, hátha van a házamhoz eladó jobbos oldallap, amit átalakíthatok, mert azért ez így még nincs kész...Szóval még mindig keresem a tuti hűtőt...
-
Rick4
félisten
válasz
flashpointer #57464 üzenetére
Ennél van egy sokkal egyszerűbb megoldás, akinek nincs mondanivalója, az csak olvasgat, akit nem érdekel, az tovább teker.
Bármennyire is nem ITX hűtő, egy 1 kilós borda is a topichoz tartozó dolog, hiszen egy ATX házas topicban felesleges olyan kérdéseket feltenni, hogy az egyik vagy másik kis házba, ide vagy oda befér-e, hogy szellőzik, stb, ott nem tudják, de itt igen! -
Rick4
félisten
válasz
AxBattler #57460 üzenetére
Mindig ki lehet ezt- azt fogni, ezt pl:
asus rog b250 +i5-7500
tegnap vettem 35 ezerért...
Nekem van itt egy csomó cucc, lassan pakolgatom össze őket, és nyomkurászva nem igazán látom két normálisabb proci. lap- ram szett között a hatalmas szakadékot, még 2-3 generációnyi elférésnél sem, ha a tesztekben az egyik sokkal jobb, akkor sem...
A kimaxolás meg nem a pénztárca barátja, szóval először kell eldönteni, merre induljon az ember.
De ha a tudat, hogy min gépezek, nem lenne fontos, egy 6. genes cuccal vidáman ellennék. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57454 üzenetére
Jó a videó, már az elején kódolva volt az ujj elvágás!
Tudok erről a delidről, se sosem éreztem magaménak a dolgot, van elég gondom az életben, nem szeretnék még mellé gyűjteni.
Meg aztán annyira nem kiélezett itt a helyzet, tök jól megy a technika most is, még úgy is, hogy nem igazán passzul a hűtés a procihoz.. Ha lenne fél órám, akkor se ebbe kezdenék bele, mivel nincs meg a végleges megoldás, próbálkozni meg nincs idő..AxBattler:
ilyenek vannak itthon, de pont ma délelőtt telepítettem egy asus rog b250 +i5-7500-at, teljesen jó a mindennapokban az is, árban ezeknek a cuccoknak töredéke! A ddr5 brutál teszteredményeket nyom, de működés közben semmit (talán egy hajszálnyit) sem érezni belőle...
Ha a büdzsé nem engedi, én keresnék az apróról dolgokat, és 2-3 évig ellennék vele, elég sűrűn bele lehet ilyesmibe nyúlni, 40-50K-ért már itx lap +i7-7700 is előfordul, 16K a 2X8GB RAM újonnan, tegnap vettem egy 1 éves evga 1660 sc-t még 2 év garival 45-ért, szóval picivel 100 fölött elég jó gépet össze lehet pakolni.. -
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #57450 üzenetére
Mostmár látom, én valóban a másikról írtam, de nyilván félpénzért minden más is érdekes lehet, szóval ettől függetlenül én várom a tapasztalatokat...
Nálam az a baj, hogy nincs ezzel az 5-6 hűtővel tényszerű, érdemi tapasztalat, amiből én indokoltnak látnám pl a noctua dupla árát, holott van itthon noctua NH-D9L-em, igaz a dobozában pihen, a minőség szembeötlő, de nem látom benne a kétszeres árat érő technikát. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57437 üzenetére
Egyébként most nézem, (eddig nem néztem, de valamiért 7-800 grammnak lőttem be) ) az NH-D15 tömege 1.3 kg, szóval akkor ha nincs nála nehezebb cucc, hiába nézem én 7-8-900 grammos hűtőkkel, végülis a Noctuának is csak a nagy tömeg, nagy felület, meg a dupla 140-es ventik maradtak...
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57437 üzenetére
Érdekes dolgok ezek, sosem kerestem erős hűtőt, mert nem kellett, mindig elvoltam egy normálisabbal, de a csúcs, vagy egyenesen a nem létezőig nem jutottam el, pláne nem kellett ilyen mélységig beleásnom magam, most meg kissé bajban vagyok, és nincs jó megoldás...
Mindig keresi az ember a problémát magának! -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57434 üzenetére
Pl ott van az IceGiant PowerSiphon Elite.
...cserébe 91k huf.
A haldokló imperialista nyugaton annyira nincs pénze az embereknek, hogy ez is csak 65k hufba kerül dodóban.Nyugaton annyira nincs pénze az embereknek, hogy ezt a cuccot megvenni se tudják, mert nem kapható, szerintem prosiphon lesz az, viszont az meg itt is csak 65k hufba kerül: [link]a feltörekvő keleten, ahol a festő 2 nap melóra kap 3 kilót, az autószerelő meg napi 70-et keres...
Azt értem, én, hogy noctuáék csak ezzel foglalkoznak, meg hogy megtalálják a maradék 1%-ot, de én nem erről beszéltem. Ha valaminek a tömege 20%-kal több, akkor annak egy része pl a cpu hűtők esetében biztosan plusz lamellafelületként mutatkozik, azaz a fizikát nem nagyon lehet meghazudtolni, nagyobb felület több hőelvezetésre lesz képes. Namost ha mások 15%-kal nagyobb felületet adnak, akkor létezik-e olyan érdemi összehasonlítás, ahol fel van tüntetve, hogy a két hűtőből melyik alkalmas a tesztelt proci hűtésére? Mert hoctuáék is adnak AM4 AM5 lefogatót az intel 1151-1155-1200-as hűtők mellé, de náluk az működik, hogy a talp jó? A mérnökös részt értem, működhet is, de nem ekkora %-ban... Az nem jön le, hogy most tolva van a marketing, vagy a fizikával mit lehet tenni, amit csak ők, és senki más nem tud! Hiszen az imperialista nyugat már csak ilyen, sokmindent megtennének ha egy kis módosítással, és nem több anyaghasználattal a régihez hasonló terméket dupla áron el lehetne sütni, miért nem teszik? Furcsa!
Ugye én ebben élek nap mint nap, tartom fél amerikával a kapcsolatot, látok pár dolgot, ami az autóiparban még kiélezettebben jelen van, és a drágább termék sokszor nem hogy jobb minőségű, épp ellenkezőleg.. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57423 üzenetére
Érdekes ez hűtés dolog, ha az NHD15 ennyire jó, akkor a tömegben vele azonos, vagy nagyobb tömegű hűtők hogyhogy nem képesek ugyanarra a teljesítményre? Igaz, én se figyeltem, mi zajlik a hűtők piacán, de sok nagyobb hűt van jóval kevesebb pénzért, és furcsa, hogy nem lépik le teljesítményben a noctuát...
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57421 üzenetére
Itt írja hogy a tesztelt darabok között nem áll rosszul: [link]
Ez meg ugyan egy elég furcsa mérési módszer, de 340W-ról írnak: [link]
Persze mindig az lenne a jó, ha bármi kiszemelt alkatrészt ugyanolyan körülmények között tesztelné le valaki, és az alapján már csak rendelünk, felrakjuk, és működik... -
-
Rick4
félisten
válasz
Zsírkrétamen #57394 üzenetére
Nálam ennyi, és nem jégkunhóban lakom, szóval normál szobahőmérséklet környezeti hőben simán lehet ugyanez. Nyilván ha más ventik, más cpu hűtő, az javíthat, vagy ronthat a dolgon...
Nagyon fontos: a szétszedés úgy indul, hogy a felső rácsot kipattintod hátul a kétoldali sarkon simán lenyomva. Mikor lecsavarozod a műanyag tetőt a 4 csavarral, ne nagyon fogdosd, mert az oldallapokat véletlen odanyúlással simán le lehet verni, én majdnem bevertem az edzett üveg oldallappal a 49"-os monitor sarkát első alkalommal.
A többi meg teljesen egyértelmű dolog. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57390 üzenetére
Belenyúlnék, mert a hátsó venti se hajj de nagyon pörög, és az szépen nyomja oda oldalra is, azaz biztos lenne olyan ventisebesség, ami mellet tmár nem kapcsolnának be a ventik sima böngészés alatt, viszont a sima 1200-as fordulaton mennek, és gyakorlatilag nem is hallatszik. Ma fedeztem fel, hogy úgy volt 36°C-on, (én kis naiv, gondoltam magától annyi) hogy előtte minden bizonnyal visszahűtötte magát!
Aztán figyeltem, és kezdte elölről...
-
Rick4
félisten
válasz
Zsírkrétamen #57388 üzenetére
Most pont figyelem, a hátsó venti befelé tolja picit a levegőt, 900 körüli fordulaton megy, a ventik néha bekapcsolnak a kártyán, akkor lemegy 36°C körülire, aztán amikor leállnak a ventik, szép lassan elkezd visszakúszni 50°C körüli értékre.
Furmark alatt sincs gáz, nálam csak a vga ventik kezdik el tolni, a többi emelkedő cpu hőmérséklet híján marad az 1000 rpm körüli tartományban. Szóval játéknál simán tolja neki mind a levegőt, ebből a szempontból nem olyan rossz a helyzet!
Milyen színű lesz a ház, hol és mennyiért sikerült hozzájutni?
-
Rick4
félisten
válasz
Zsírkrétamen #57374 üzenetére
Itt a thermaltake the tower 100-ba berakott 240-es radi, ez tűnik az egyik jo (a kettő közül a jobb) megoldásnak [link]
A másikat momentán nem találom...hátsó venti visszafordítva befújkálásra, amikor kifelé szíbásra állt, akkor gpu temp szép lassan felkúszott 60°C-ig sima böngészés mellett, persze fanstop volt, de akkor is mérte a házban lévő hőt, és visszafordítva 2 perc alatt leesett 36°C-ra, most mikor rátoltam a falra, felkúszott 46-99 közé, szóval marad így, amíg nem sikerül egy jobbos oldallapot szerválnom.
mod: ehh, itt is visszakúszik 56 fölé a falra tolva...
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57377 üzenetére
Hááát, akkor keresni kell valami nagyon bivaly egymagos procit erre a célra.
Ezért írtam, hogy én se találtam meg a teljes mértékben kielégítő megoldást, pontosabban megvan, egy 360-as-420-as aio képében, csak azt itt nincs hova pakolni...
Nade ettől szép az élet, tök unalmas lenne, ha összerakod a gépet, és nem kell hozzá nyúlni!Most a vicc kedvéért megfordítottam a hátsó ventit, kíváncsi vagyok, mi fog történni...
-
Rick4
félisten
válasz
Zsírkrétamen #57374 üzenetére
Írtam már korábban, hogy nálam is az a gond, hogy a házba 120-as aio-nál nagyobb nem fér el, ekkora procihoz 240-es kellene, de nincs hova tenni. A jobbos oldal üvegét ki lehet szedni kis melegítéssel, és annak a helyére mehet a 240-es aio, és akkor meg van oldva. Most az előbb kipróbáltam, a két oldallap megfordítható, mert a rács hátul van, de akkor meg belülre nem fér semmi, mert ott van az alaplap széle...
Ördögi kör, de ügyesnek kell lenni. Elmegyek a kutyával sétálni egyet, utána előkerítem a képeket, ami alapján lehet jobb megoldásban gondolkodni! -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57372 üzenetére
Ez nem úriemberség kérdése, volt egy elképzelésem, amit átgondolva még csak- csak igazat adtam magamnak, de miután te írtad, találtam benne logikát, és végülis 20-25 csavar az egész, mi tarthatna vissza, kipróbáltam, marad is így, tényleg bevált.
Nade pont ezért van a fórum, ami nekem logikus, másnak nem, és simán lehet másnak igaza...A Lucifer2 úgy jött képbe, hogy a procivétel előtt végignézegettem a 250W körüli TDP-re, majd a 300W körüli TDP-re ajánlott levegős hűtőket, nem egy mai darab, de a hőcsöves hűtőknél a tömeg és az össz lamellaméret általában sok új fejlesztést nem kíván, forró cpu-k meg eddig is voltak, szóval valahol egyenes a képlet, ami nagyobb felület, az jobban fog dolgozni.
Ez is lett volna a végső döntés, meg is rendeltem, de aztán a firstshopnál szóltak, hogy ehhez nincs 1700-as lefogató, válasszak másikat, hiába mondtam, hogy de a gyártó oldalán ott van, szerintük nincs benne a dobozban... És utána már nem sok lehetőség maradt, a ház és az itx ház nem sok opciót hagyott, maradt az arctic liquid freezer 120 aio. Végülis megy szépen, de nyilván nem tökéletes megoldás..
Kár érte, mert szerintem nálam is remekül teljesített volna... Volt néhány teszt, ami alapján más ársávban kellene mozognia, és mégis 20K körül mérik most is... [link] Van ph teszt, és ott használók is írnak, rá lehet kérdezni: [link] -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57351 üzenetére
Csak nem hagyott ez a dolog nyugodni, most megfordítottam a ventik irányát, tehát az alsó befelé nyomja a hideget, lentről szív, felső, ami a hűtő alá van csavarozva, keresztülhúzza a cpu blokk- vrm előtt, húzza kifelé, a felső is kifelé keresztül a radiátoron, egyedül a hátsón gondolkodtam, hogy mi a jobb, be vagy ki, de maradt befelé, mert hátulról hűti a alaplapot, és a hideg levegő plusz légnyomása csak jól jön odabent, viszont nem töri meg az első levegő útját... Nos, meg kell mondjam, az átlag hőmérsékletek tényleg jobbak lettek, nincs annyi hő a házban, minden érték jobb lett. Persze a prime95 azért elmelegíti a technikát, kellene a 240-es radi, de sebaj, úgysincs hely, és úgysincs úgy veretve, hogy gond legyen...
Azaz jogos a felvetés, hogy a legtöbb hőt termelő részről minél előbb kifelé kell vezetni a meleget. Köszi a mondatot, ami végülis erre az útra vitt!
-
Rick4
félisten
válasz
Zsírkrétamen #57367 üzenetére
Szia, persze, nincs akadálya, íme a kép:
de szerintem nálad ugyanaz lesz, mint nálam, kissé bajos lesz a hűtés, most itt van az asztalon az infrás hőmérő, normál használat mellett a vga ventik állnak, végigméricskéltem, maga a ház, meg alul a kifújós résznél is csak 30°C- tehát megoldja ha nem transzkódolsz állandóan
de tekerve sok hűtő lesz kevés... Viszont amit elfogadhatónak találtam, az egy 240-es aio hűtés a jobb oldali üveg helyére, vagy pedig a hátlapon kidugva a csöveket, a két venti lefelé szívja róla a meleget, és a házban a hátsó venti is kifelé fúj, szóval lehetőség van, kérdés, melyikkel tud az ember élni.
Sima léghűtésben 20K körüli áron van még a deepcool lucifer v2 hűtés, passzívban is megy, a hozzáadott hűtővel a gyártó 300W TDP -ről beszél... Beférni is befér.De maga a ház kb így néz ki részleteiben: [link] , körben mindent le tudsz bontani a gondtalan szereléshez..
-
Rick4
félisten
válasz
Grave_444 #57359 üzenetére
Közben látom megírtad a foglalatot, ha nincs sok hely, víz nem fér el sehogy? Szerintem itt én idegenkedtem tőle leginkább, de aztán kézben fogva teljesen jó döntésnek tűnt, és a hozzáfűzött reményeket is beváltotta, van itthon még két doboz id cooling frostflow 120-as, valami vicces 15 ezer volt darabja, és van olyan gépház, ahol sok szempontból előnyösebb, mint a sima léghűtők..
Hűtőből a Cooler Master Hyper 212 nézném meg, olcsó, és nem rossz! -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57351 üzenetére
Én egy teát ittam, és tlaán etőtl értem, hogy működik a ph..
Szóval írtad, hogy szerinted megreked a levegő:
Amúgy tesztelted is a házgyártó által javasolt venti elrendezést, vagy csak saját kútfőből jött ez az elmélet hogy nem bírná tartani a turbót ha a VRM miatt felmelegedett levegőt kapná a radi venti?
Azátn olvasgattam többfelé, és találtam másokat is, akik a gyártói ajánlással szembe menve felfelé tolják ki a levegőt. Vili már?Tehát attól függetlenül, hogy mi a gyártói ajánlás, tények igazolják, hogy mások is felfelé tolják ki a levegőt, meg a gyártó is úgy "ábrázolja", ez ugye azért volt macskaköröm között, mert az csak egy olyan kép, ahol az esztétika miatt tüntették el a venti tartó konzoljait, de valahol utólag mégis engem igazol.....
Azaz az állítás utóbb pontosítva igazzá vált, nem csak én különcködök, mások is úgy csinálták, mint én, ha náluk működik, nálam miért ne működne, csak igyekeztem megmagyarázni, hogy nem minden esetben kell felfelé tolni a meleget...
Nem kell ehhez inni semmit.Nem gyűjtöttem be semmilyen játékokat, nekem erre amúgysincs sok időm, péntek óta itt volt a kártya, de szombaton végképp más dolog volt, ma se volt sok szabadidőm, de ha ma nem rakom be, jövő hét végéig megint nem lett volna rá lehetőség, hét közben mindig dolog van, és állandóan csörög a telefon... Gyorsba feltettem 2-3 játékot, próbálgattam, jó minden, nem kockás a fánk, kikapcs....
Holnap meló ezerrel, attól nem fog 70°C-os levegő jönni belőle, hogy elküldök egy oldalba kapott Mustangra egy minden javítandó alkatrészt tartalmazó 1.5 milliós árajánlatot!Szóval jó ez perpill így ahogy van, amúgy már megvan a tuti, ha találnék egy ugyanilyen ház jobbos oldalát, kiműteném belőle az edzett üveget, és a helyére menne egy lézervágott szép rács, mögé meg beférne a 240-es aio, és akkor nagyjából kiküszöböltem az első problémát...
-
Rick4
félisten
Amúgy mások is felfelé nyomják ki a levegőt ugyanebből a házból: [link] , sőt, még a gyártó is úgy "ábrázolja" a ventit, hogy az felfelé, kifelé fúj: [link] plusz a youtube-on is úgy rakja össze, hogy felfelé kifelé, igaz ott a hátsó befelé, az alsó meg lefelé fúj, de szebb számokat ő se kapott teszt alatt! :D Azaz nem csak én gondolom úgy, (vagy nem csak az én hibás elgondolásom) hogy jól van az úgy..
Játékok alatt amúgy kb 60°C volt a proci, gpu is, nyilván pont úgy, mint aki 20 éve játszott utoljára, annyira lehetek felkészült e téren, szóval úgy tudtam megnézni, hogy inkább próbálkoztam, de nem ment semmi se csutkán pl far cry alatt...
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57348 üzenetére
a CPU a biosban lett limitálva 90°C-ra, meg a power akármi visszavéve 185w-ra, ment kb 10 percig, nem gyötörtem, nem változott semmi. Úgyse elsz úgy hajtva a gép, hogy 100%-on kell mennie a procinak, egyelőre jó ez így, igyekeztem a lehető legjobb hűtést összehozni neki, de eléggé szabottak voltak a lehetőségek is.
Nem tudom, te mit hűtesz, és mivel, de prime 95 alatt nem hinném, hogy másnál megáll 70°C fölött kicsivel ugyanez. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57345 üzenetére
Ventik inkább le vannak véve, mint fel, ezért megy feljebb, ott van jobbról, 800-1000-es fordulaton mentek, tehát arra még rá lehet állítani, hogy ha eléri az 50°C-ot, menjen 1200-zal vagy fölötte.
Nekifogtem veretni egy furmarkkal, és a cpu kb ugyanott maradt, azaz a fentről jövő hűvös levegő miatt nem kezdett el rámelegedni, mert a vga meg minden más befűtötte a benti levegőt...
CPU hűtő az alsó meg a felső RGB-s venti duplában (a ventikábel végén van toldó, össze lehet őket dugni)
Chassis fan a legfelső venti ami a radi fölött van, és kívülről szív.
blokk "pumpa" venti a hátsó falon lévő venti van odadugva, az aio a cpu fan csatiról kapja a delejt.F!ngom sincs, ezek milyen értékek, szép szőrös volt a fánk!
Lejjebb írtam, nem akarom menet közben a 40°C-os belső levegővel megküldeni a cpu radit, mert a kintről érkező 20°C-os levegő több hőt visz el, a hátsó venti meg tolja be, alul a 12-es mindent szív ki. Fogdostam minden felől furmark alatt, szerintem jó ez.
Persze lehet hogy nincs igazam, ezért is írtam, hátha van nálam okosabb, de egyelőre ebben több logikát látok, mint hogy alulról keresztülszívom a gépházon, aztán még azt a meleget küldjem át a radiátoron... A manual nem ad eligazítást, mi a tuti: [link]viszont egy gyári hibát már megjavítottam, a powa lednél szivárgott a kék fény a résen kifelé, kapott a két led egy kis zsugorcsövet, és már csak a neki megfelelő nyíláson jön fény.
Kicsit feljebb vettem a ventiket, eddig 50°C-is 30-35% körül voltak, most 3-4% load van és 42-45°C CPU, így már jobb? Ventik 1000-és 820.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57341 üzenetére
Alulra nem lehet radi a cpu blokk fölött kell legyen, mivel a rendszerben van egy pici levegő, ha melegszik a cucc, az fog rugózni. Amúgy megszívtam, mert a két háthűtő mindig csutkán ment, nem engedte szabályozni, szétszedtem az egészet, nem akart jó lenni. Utána jöttem rá, hogy mivel a két thermaltake venti 3 pines, nins mese, a biosban kell pwm-ről dc vezérlésre átállítani a cuccot, és tádámm, a két venti most már 6-700-as fordulaton, halkan dolgozik...
Jól érted, oda lövi, de van kb 2 centi hely, szóval el tud az menni 3 irányba is. A CPU felől érkező levegő nem reked meg fent, mert a két 120-as venti nyomja lefelé, az alsó meg tovább tolja szépen az alsó rácsokon kifelé..
Ha fent megrekedne, akkor ezek a hőmérséklet értékek nem itt állnának, de minnyá tolok valami tesztet neki.
Amúgy amit nem hittem volna, hogy a B550m-itx lap mennyire semmi BT fülesen keresztül ehhez a ROG strix B760i laphoz képet! Brutál, amit lehet állítani, és ahogy szól tőle a füles!
-
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #57342 üzenetére
Szívesen veszem a kritikát, érvekkel meg lehet győzni, bár ilyesmi előtt azért igyekszem alaposan átgondolni, mi a jó, szóval szerintem meglepetés ebben már nem lesz....
Nálam az alapelv, hogy minél hidegebb levegő jöjjön be, a cpu hűtőre, az itt meg legkönnyebben csak felül tud, tehát sok opció nem marad, hivatalosan alulról ereszti be a gyártó, az viszont annyi résen kell hogy bejusson, hogy inkább kilőttem, szóval maradt a jól bevált direktben keresztülfújásos megoldás, egyelőre működik..
Ráadásul ez mér a ram hőmérsékleteken is hozott 6-8°C-ot.A kéményhatás csak kis légmozgással működik, passzív rendszereknél jó, ha a hűtőborda fölött van a fedélen a rácsos rész, de több ventivel már mindegy, hogy fentről le, vagy lentről fel.
-
Rick4
félisten
válasz
Qkackca #57339 üzenetére
Nem jön, az a szekció még hiányzik, egyelőre marad a mikrós popcorn!
Amúgy tervezek bele pár kis plüss játékot, meg egy lelógó kart, csak legyen már meg a feeling!Gondoltam, hogy valakinek egyből fel fog tűnni, igen, felülről lefelé áramlik a levegő, azt a kicsi konvekciót félretesszük, és magunk irányítjuk a luftot!
Bár elsőre nekem se tetszett, de végül egy út maradt, ez. Maga az alkatrész összeválogatás sem ment egyszerűen, mert olyat akartam mindenből, ami semmiképp se passzol egymással!
Kicsit erős a proci, amihez nem egyszerű hűtőt se szerválni, ráadásul aio-ból ebbe a házba max 120-as fér el, és minimum 240-es kellene, szóval a szokásos jöhet minden, és hogy majd megoldom én, fogd meg a söröm! :D
Úgy okoskodtam, hogy ha felülről szív, akkor a vizes hűtőre mindig kb 20°C-kal hidegebb levegő érkezik, (az a felső kis kijelző mögött van) mint ha bentről kapná, ami ilyen kiélezett szituban pont jól fog jönni. Így most felül van egy venti, ami beszív a tetejénél a rácsos részen, alatta a vizes hűtő, arra rácsavarozva alulról a felső RGB-s venti, ami lefelé nyomja a levegőt, és alul van egy márig RGB-s venti, ami rögtön lefelé a "tápra", onnan meg körben kifelé nyomja. A hátsó venti befelé fúj, tehát a többi dolognak is megfelelő a légmozgás, az alaplap hátulról telibe kapja, oldalt a videokari irányába is megy bőven, most azt írja, 51°C-on van a GPU, és a ventik állnak, jobbról a VRM is kap rendesen, arra 44-et ír, szóval elvileg nincs melege semminek, cinebench, prime95 alatt is jók az értékek, bár itt volt a kiélezett rész, ez csak úgy megy, hogy a lap biosában 90°C -ra limitáltam a procit, onnan már elkezdi visszavenni, addig viszont jelentős előrelépés az előzőhöz képest.
A táp direkt lefelé van fordítva, alul szív, és tolja is ki hátul a levegőt, tehát nem kapja a nyakába az egész gépházból érkező meleg levegőt, hanem szintén a 15-20°C-kal hűvösebb levegővel kell átjáratnia az alkatrészek körüli részt.Gondolkodtam, mi a jobb, még fordigattam is a dolgokat, de összességében így tűnt logikusabbnak, nem tudom, mit nyerek vele most, de szerintem ha csak 1°C-ot is, már jobb...
A thermaltake ventik viszont már újonnan hangosak, vagy a rácsozás meg a szűrő bonyolítja a dolgot, vagy ezek ilyenek, majd ráérek még próbálgatni...
Jó lesz ez így...
-
Rick4
félisten
válasz
viperabácsi #57336 üzenetére
Mindkét alap gyárilag wifis volt, így a két saját kártya ki, az ax210-esek be, és kész.
Balról a kis fémszínű téglaforma a wifi kártya árnyékolása, két csavart kell kitekerni, és már ki is kihúzhatod a kártyát a slotból. A laphoz kapott antennák meg ugyanúgy fel lettek tekerve a csatlakozásra.Ott meg a másik lap, aminek a bal alsó sarkában látszik az épp üres wifi kártya slot a leszedett árnyékoló alatt.
Szóval nekem csupaszon kellett a kártya, mert minden más adott volt hozzá. A mostaniban meg már gyárilag AX211 van, ahhoz egy kis furcsa antenna van mellékelve, de kábelesen használom amúgyis a gépeket, csak gondoltam legyen már jobb kártya benne, ha ott a hely.
-
Rick4
félisten
válasz
viperabácsi #57331 üzenetére
A bluechipnél vettem kettőt ilyen kártyából, szinte napra pontosan egy éve volt, 15600ft volt a kettő, tökéletesen mennek, egész 2.4Gbit linksebességig képesek elmenni....
De hogy lesz ebből mobilnet meg sim? -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #57321 üzenetére
10 webshopból 8-nál elírás van, ráadásul egymástól lopkodják. Sokszor nem csak hogy félrevezető, de megtévesztő infók is vannak a leírásban, van akinek véletlenül, sajnos van, akinek szándékosan. Mindig a gyártó honlapja a tuti forrás. Egy időben az összes idióta egy az egyben kimásolta a listáról hogy valami videokártya széria nem phoenix, hanem pheonix, és ment végig mindenkinél... Még mindig találni belőle... [link] A leírásban pheonix, a képen a dobozon phoenix.
Én amerikai autók alkatrészeit importálom tizensok éve, nap mint nap szembesülök azzal, hogy vélhetően máshol is, de az általam jól ismert szegmensben különösen, hogy az egész bolygó arról szól, hogy a gyártók még csak- csak tudják, mit gyártanak, a forgalmazók már nem annyira, az adatbázisokat hozzá nem értők szerkesztik, akiknek lövésük sincs, az adott valami épp micsoda, fals infókat, rossz összefüggéseket írnak oda, hiteles infóként tálalva, még az európai tecdoc, aminek azt kellene tudnia, hogy pontos, hiszen gyártói adatbázisokból épült, is tele van ilyesmivel..
Azt mondja a rendszer, hogy az adott alkatrész jó az adott autóhoz, miközben én tudom hogy nem, és lehozzák itthoni üzletek keresői, ott van, megveheted, aztán majd a szerelőnél derül ki, hogy nem jó......
Ugyanez van egy csomó számtech céggel, műszaki termékekkel, pl tv-kkel, ahol pl sem a mediamarkt, sem a samsung, se más cég nem jelöli, hogy egy 75-ös TV nem VA paneles, hanem IPS panellel szerelt, és vihettem vissza 2 nap múlva, meg lehetne ezt napestig sorolni. Mindig a gyártó honlapja, leírása a jó infó. -
Rick4
félisten
Olyanom van kettő is, nincs ott semmi. Pontosabban oldalra, a táp feé nincs, előre a dvd olvasó helyénél két kis fül van, amit kézzel simán le lehet nyomni. Tényleg belefér eggyel nagyobb lap is.
Szerk: Megnéztem gyorsan, fül ugyan van, de olyan magas gyárilag az alaplap tartó tüske, hogy nem kell lenyomni...
-
Rick4
félisten
válasz
Pista0001 #57288 üzenetére
Nyilván nem azt akartuk kiszámolni, hogy milliwattra mennyit eszik a gép, hanem hogy belefér-e mindenféle teszt közben a komplett áramfeltvétel a tápegység által biztosított max keretbe. 0.9-cel szorozva a konnektorból mért értéket elég jól megközelítjük a valós fogyit.
-
Rick4
félisten
Ha a hiba reprodukálható, én rátennék egy 300W-os atx tápot, hogy egy bika táppal ki legyen zárva bármi másnak a hibája, onnan viszont már megvan a következő lépés, fogyimérővel a beállítások alapján mérhető legmagasabb fogyasztás érték megmondja, mekkora tápegységet kell vegyél.
-
Rick4
félisten
Az, hogy a biosban mi volt beállítva a procinak, sokszor lényegtelen, a konnektorból felvett összes teljesítmény érdekes, ami egy sima fogyimérővel monitorozható. A kockatápok elvileg 90% hatásfok fölött vannak, szóval a felvett teljesítmény 90%-a a gép teljesítményigénye, ennek egy része lesz a processzor, az a TDP érték is egy hosszútávú mért átlagolt eredmény, nincs köze a pillanatnyi és nincs köze a max kifejezésekhez sem, én is az i7-8700 csere után tanultam meg ezeket, ami a 65W TDP ellenére (ezt maxnak gondolja az ember, de valójban hosszútávú átlag) bekajálta a 150W-ot is bizonyos teszteknél..
Ha a 75W-ot tápegységet megkínálod akár csak pár pillanatra is, de 90-100W-tal, nem kell csodálkozni, hogy reset lesz belőle. -
Rick4
félisten
válasz
Pista0001 #57282 üzenetére
Nekem volt 75W-os LC power adapter, amit 2-3 évig nyomtam i7-6700-as kisgéppel, gond nélkül ment, sőt az i7-8700 esetén is csak egy aida64 fpu teszt alatt restartolt vele a gép, a mai napig megvan, kb 8-9 éves lehet már, hibátlan, igaz kb 3 éve csak egy kis asrock q1900b-s szerverkét kell hajtania..
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3130, 94% Akkumulátor
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Vision RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Apple iPhone 13 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS C246M i5 9400F 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1660 Super 6GB Zalman N4 Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest