- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Patice
nagyúr
válasz
Patice #24408 üzenetére
Bolt válasza a 60W vs. 120W kérdésre:
"Sajnos nem fogja elbírni ezt a konfigurációt!
Ehhez amit leírt terhelés alatt cirka 100-120W, terhelve terheletlenül 40-60 W.
Ezzel az értékekkel kell számolni.
Feszültség ill frekvencia csökkentéssel sem bírná el ez a tápegység.
A ram moduloknak a merevlemeznek és az alaplapnak is van fogyasztása, nem csak a cpu-nak."Nem akarok velük vitába keveredni, de a fentebb linkelt, jelenlegi gépemben ITX alaplap + i3 3440 CPU + 8 GB RAM + 2 SSD + 4 WD RED vinyó + ventik konnektorból mérve induláskor 75-78 W-ot vett fel egy Be Quiet 300W-os táppal. Indulás után pedig idle 40-45W volt.
Induláskor nem tudom mennyit eszik, mennyire pörög egy proci (szerintem nem 100%-on), de azért kicsit erősnek érzem a szagértő becslését. Ha figyelembe veszem a fenti mért értékeket és mondjuk levonom a 4 WD RED fogyasztását (kb. 3-4 W idle ~4x4W = 16W), pláne induláskor + ventik sem lennének + csak egy SSD, egy RAM modul, akkor induláskor kb pont a max. 60W jön ki, amit a táp bír. Utána pedig idle 20-30W közé saccolnám, amennyit enne a HTPC.
Vagy ennyire ne centizzem ki a tápot, mert hosszú távon ráfázhatok?
Igazából egy 90W-os megoldás lenne jó, de pont 60W és 120W verzió létezik, a kettő között nincs átment. Bár amilyen hatékonyak ezek a paneltápok valószínűleg nem lenne észrevehető a fogyasztásbeli különbség, és biztosabb lenne induláskor is a táp. No meg később is, ha esetleg egy két perifériát még rákötök a gépre USB-n.
Tök jól megbeszéltem magammal, hogy igen, a drágábbat kell sajnos vennem, ha az MS-Tech mellett döntök.
Ez a házikó azért szimpi, mert elég vastag alumíniumból csinálják + lenne egy kis plusz hely a dobozban egy halk ventinek a CPU hűtőn.
A Kozuti (40 mm) tetejére, vagy felé be tudnék tenni egy lassúra szabályzott 12-es ventit, biztos ami biztos alapon. Teljesen passzívan nem hiszem, hogy menne ebben a házban, de még az Antec-ben is necces szerintem.
MS-Tech-ben szerintetek melyik lenne jobb (a ház tetején van pár kis nyílás), a CPU hűtő feletti venti felfelé/kifelé fújjon, vagy befelé szívja a levegőt és fújja a Kozutit + kapjon a környező elektronika is egy kis levegőt, ami tudna távozni oldalt?
-
Patice
nagyúr
válasz
Mercutio_ #24404 üzenetére
A fő gépet nagyon nem használom filmnézésre, inkább netezős, fejeshez zenehallgatós, mindenre használt PC. Ezért gondoltam, hogy a 4 GB RAM modul nem lenne gond, mert általában 2-3 Giga körül alakul a kihasználtság.
És ha nem kellene, nem költenék most RAM-ra.
A média PC-nél már megérteném a dual channel-t de talán elég lenne. Lehet kipróbálom milyen az 1-1 slot-os felállás, mennyire érezhető a teljesítményben. Aztán ha nagyon zavar, akkor apróról szerzek 2x2 GB-ot (~10k) és ámen.
Ház: Most képbe került ez az alumínium csoda. Valakinek van esetleg tapasztalata vele? Szimpi kuckó, csak az ára....
A 60 W-os verzió kicsit olcsóbb (közel van árban az Antec-hez), de ez elég lenne az 54W TDP-s procihoz ? Vagy egy kis fesz-csökkentéssel és/vagy órajel visszavétellel pont elég lenne? Nem terhelném amúgy sem a procit, a videolejátszás, meg zenelejátszás szerintem általában 50% alatti proci terhelést jelentene.
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
Pár hónapja elkövettem ezt. NAS-nak indult, de költségvetési gondok miatt jelenleg ez az asztali gépem is. Egy Asus H87I-PLUs alaplap + Intel Core i3 3440-es proci ketyeg benne Scythe Kozuti hűtővel + 8 GB Kingston 1600 MHz DDR3 RAM.
A zenélős, filmezős, több OP rendszeres gépet most tervezem megvenni, amit szintén mini-ITX alapon képzeltem el.
Az első kérdésem, hogy egy Antec ISK110-es ház a 90W-os tápjával szerintetek jó kiindulási alap?
A "média forrás PC"-be átraknám majd a fenti procit és helyette egy Haswell Pentiumot gondoltam, ami kb. proci erőben tud közel annyit, mint az i3. (Pl. Pentium 1, Pentium 2 vagy akár egy Cerka is elég lehet?)
Jól gondolom? Melyik proci legyen szerintetek?
Ebbe a PC-be tehát csak egy 1150-es mini-ITX lap kerültne (kinézett darab: Gigabyte GA-B85N) + a fenti Core i3-as proci (54 W TDP) némi RAM és egy SSD menne (SSD már készleten).
Az Antec 90W-os tápját én elégnek érzem ehhez, szerintetek is?
A RAM árak miatt még az jutott eszembe, hogy a meglévő 8 GB-os RAM KIT-et nagy eretnekség lenne megbontani? 4 GB elég lenne a NAS-nak szánt PC-be is, meg ebbe a médiás kisgépbe is. Származna valamilyen hátrányom ebből szerintetek? Lassabb lenne számottevően a két rendszer emiatt?
Előre is köszi a tanácsokat, észrevételeket!
-
Patice
nagyúr
Végre valakinek eszébe jutott már ez is....
Régen a fejemben volt már ez az ötlet, sosem találkoztam még gyárival és már már ott tartottam, hogy megcsinálom majd sk. De addig sosem jutottam el.
Én inkább szélesebbre csinálnám és nem középen lenne a lába, hanem két oldalt. Stabilabb is lenne + több hely maradna az egyes komponenseknek, kábelezésnek, ventinek, tápegységnek, stb.
-
-
Patice
nagyúr
válasz
Patice #22407 üzenetére
Pár adat érdekesség képen:
Fogyasztást mértem tegnap egy Lidl-is olcsó fogyasztás mérővel, konnektorból felvett teljesítményt:
Induláskor 60-75W között ugrál, néh a 60 alá is esik. Idle: 42-44WHőmérsékletek: Eddig csak HW infóval néztem meg külön + UEFI-ben. A vinyók a legalacsonyabb venti fordulat szám mellett 34-36 fokosak voltak, de akkor elég meleg volt a szobában is (25-27 fok). Tetszett, hogy utána alegnaygobbra állítva lehúzta 30 fok körülire őket. Proci alapjáraton 35-38 fokos, terhelve még nem néztem, de nagyon csendes lett.
A kábeleket majd még rendezem + szerzek majd be röviebb SATA kábeleket + kikerül az egyik melegebb, rezonálós Samsung vinyó, ami miatt nagyon halk morgás azért hallható.
-
Patice
nagyúr
Köszi mindkettőtöknek, de akkor már inkább ez. Azt hittem ezek olcsóbban is beszerezhetőek. De Aliexpressen is hasonló áruk van (2-3 $ között/db).
31-én kellett volna vennem.
-
Patice
nagyúr
válasz
Mercutio_ #22451 üzenetére
Igen, azokat már néztem. Én is rövid SATA kábelekre gondoltam, ami javítana a helyzeten.
Hol lehet őket beszerezni jó áron? Ismertebb boltban néztem, de 400-900 Ft között mozog darabja.Vagy miből lehet csinálni SATA kábelt?
Esetleg valaki, aki gyárt ilyeneket?
(eBay-en, AliExpressen még szétnézek...)
-
Patice
nagyúr
válasz
SQX_Barto #22419 üzenetére
Szerintem is hatékonyabb lenne egy toronyhűtő, de ahogy írtad is, mindenki azzal főz ami van otthon.
Nem kizárt hogy később beruházok egyre, de az biztos, hogy nem most lesz. Tegnap néztem, 30-35 fokos volt a proci ezzel a hűtővel, meg a 8 centis Noctuával rajta. Szerintem ez elég jó.
Tápot pont cseréltem, mert előtte SFX volt, ebbe meg vettem ATX-et, aminek meg szinte minden ágát, minden csatiját felhasználtam a sok vinyó miatt. Ezt tudtam előre és nem láttam értelmét emiatt a moduláris tápnak.
Jelenleg elég csendes a gép, az egyik vinyót kihallom, de az sem fog sokáig benne maradni.
-
Patice
nagyúr
Eddig teljesen meg vagyok vele elégedve. Van benne elég anyag és szerelni sem volt nehéz, adnak hozzá elég csavart.
Legalacsonyabb fokozaton alig hallható a gép fél méteren belül is.
Ha sok 3,5-es vinyóhely kell + mini-ITX méret, akkor szerintem elég jó választás a Node 304.
(#22414) miklosss2012:
Az egy Scythe Kozuti, csak kivettem belőle a gyári ventijét (ami a borda alatt volt) és rátettem egy 8 centis Noctuát, ami eddig ház szellőztető volt, de mióta Haswell-re váltottam, azóta csak a régi gépem bekapcsolásakor indult el. Aztán meg leállt és nem kellett működnie, nem melegedett annyira.
Eredetileg egy kisebb, laposabb konfighoz vettem ilyen lapos hűtőt, de nem akartam cserélgetni, mert meg vagyok elégedve a teljesítményével.Tervezem egy nagyobb (12 centis) ventit venni rá, ami PWM-es is, hogy tényleg tudja magának szabályozni a proci.
-
Patice
nagyúr
válasz
kisza25 #22409 üzenetére
Így van! Még nem végleges teljesen a belső a vinyókat illetően, csak gyorsan belepakoltam, hogy lássam milyen, hogy bírja. Meg a korábbi gépből átrakott SSD-n lévő rendszert is még rendbe raktam, felraktam az új alaplap driver-eit.
+ tegnap éjjel 1 után realizáltam, hogy nincs otthon elég egyenes végű SATA kábelem, ezért trükközni kellett, hogy mindegyik meghajtót be tudjam kötni. Most még össze vissza vannak bekötve, de majd szépen sorba akarom rakni a vinyókat is, meg a kábeleiket is.
Be Quiet System Power 7 (300W) tápon pont elég tápcsati van a vinyókhoz, alaplaphoz + ventikhez. Ha egyel is kevesebb lenne rajta már bajba lennék. Így is kellett egy elosztót használnom a tápokhoz.
Ma a nagyobb SSD-re elkezdek új rendszereket felrakni. Össze akarom hasonlítani én is a különböző OP rendszerek hangját.
Még kell szereznem egy hátlapi takaró lemezt, hogy ebbe a házba is be tudjam építeni a külön koax kimenetet. Az jelenleg egy low-profile hátlapra van szerelve. Azt is még át kell raknom.
Tetszik nagyon ez a ház, a szellőzése is nagyon korrekt, a legalacsonyabb fokozaton is rendben van, de ha teszem azt tudom, hogy jobban terhelem, akkor csak feljebb rakom a hátsó kis kapcsolójával. Ez is nagyon tetszik, hogy gyárilag van ilyen.
Az alaplapon még csak a CPU hűtője van bekötve, bár csak 3 tűs. Agyalok egy 12 centis (PWM-es) Noctuán, vagy a hátsó nagy venti alaplapra kötésén. Bár ez utóbbit nem tudom 3 tűs létére tudná-e szabályozni magának az alaplap.
-
Patice
nagyúr
válasz
kisza25 #22402 üzenetére
Köszönöm.
Eddig tartott a költözés, összeszerelés:
Tudom, jó ronda lett, de ez van, ha mindegyik HDD helyet kihasználja az ember. Viszont jóval csendesebb az előző konfigomnál. Proci szépen elvan a Kozutival rajta egy 8 centis Noctua ventivel.
Hőmérsékleti és fogyasztási adatok később.
(De nagyon hűvös levegőt tol a táp is, és a hátsó nagy venti is.)
-
Patice
nagyúr
válasz
Grave_444 #22399 üzenetére
OK.
Régóta követem ezt a topikot is, nem ismeretlen a téma már, csak eddig mATX lapra esett a választásom (lesz egy eladó) + korábbi ház (LC-Power 1400MI) + táp (Be Quiet SFX Power 350W) is megy a háztól.
És ebbe a házba elméletileg csak mini-ITX lap mehet, gyakorlatilag mATX is simán. Max. az optika rálóg a RAM-okra.
-
Patice
nagyúr
Igen, legtöbbször csak a NAS funkció lesz aktív, azt 24/7-re szánom és alkalmanként futna még mellette 1-2 virtuális gép vagy pár program.
Ha idle fogyasztásban szinte nincs különbség, akkor maradok a Haswell-nél. Köszi!
Az alulfeszelés (+ akár freki visszavétel) volt a másik ötletem nekem is, csak nem voltam biztos ebben, hogy a normál Haswell-ek mennyire tűrik az alulfeszelést, de ezek szerint nem probléma. A plusz teljesítmény meg persze jól jön bármikor, ha rendelkezésre áll.
-
Patice
nagyúr
válasz
Mercutio_ #21789 üzenetére
De a tervezett egyik virtuális gép egy "HTPC" lenne. Haswell is a pontos(abb) 23,976 miatt kellett.
Agyaltam a 1155-ös Ivy Bridge vonalon is, de mire rájöttem, hogy fogyasztásban az jobb lenne, addigra már megvolt a lap. Most már nem akarok variálni.
De lehet a szoftver tesztek után mégi 1155-ös vonal lesz a vége.
-
Patice
nagyúr
Üdv Urak!
NAS építésen dolgozom, alkatrész összeszedés fázisban vagyok.
1150-es mini-ITX lapom már van, most a procin agyalok, hogy melyik lenne jó hozzá.
A fogyasztás miatt szimpatikusak a "T"-s jelölésű, 35W-os TDP-jű Celeron vagy Pentium procik, de árban sem szeretnék nagyon elszállni
Akár több (3-4 max.) virtuális gép futtatására ti melyiket ajánlanátok?
Elég lehet mondjuk egy Celeron 1820T szerényebb árcédulával, vagy szükséges lehet akár egy Pentium 3420T?
Ill. lehet érdemesebb lenne még egy kicsit várnom a frissített Haswellekre (Celeron 1840T, Pentium 3240T, Pentium 3440T) hogy beálljon kicsit az áruk, vagy ezek nem nagyon szoktak változni?
Előre is köszönöm!
-
Patice
nagyúr
válasz
Polllen #21433 üzenetére
Ha tényleg később szeretnél OSX-et (nem rábeszélni akarlak), akkor Intel (Ivy Bridge szerintem kijön ekkora keretből).
Amúgy AMD is jó Win-re Linuxra, bár ez utóbbira tudtommal szegényesebb a támogatás driver ügyileg, de zenehallgatáshoz nem kell túl sok körítés.
Egy alaplapi tüskére nem nagy cucc barkácsolni egy SPDIF kijáratot, bár spórolsz egy csatlakozást, ha közvetlenül ki tudod vezetni a DAC-od bemenetére.
A másik megoldás ugye az USB --> S/PDIF átalakító.
-
Patice
nagyúr
válasz
radi8tor #21426 üzenetére
Nem a hardverek saját hangjáról írtam, hanem a rájuk rakható szoftverekéről.
Aki még nem hallotta, annak furcsa lehet, hogy OP rendszerek más hangot produkálnak. + többre létezik optimalizálás, amivel fejleszthető a hang. Más más karakter hozható ki OP rendszer + lejátszó program + esetleg optimalizálással az egyes rendszerekből.
AMD-t azért írtam csak mozira inkább, mert OSX problémamentesen inkább Intel alapú gépre rakható fel viszonylag stabilan. Jelenleg OSX az egyik legjobb hangú rendszer, vagy legalábbis a legtermészetesebben szólónak titulált.
Ízlésfüggő, ki melyiket részesíti előnyben.
-
Patice
nagyúr
válasz
Polllen #21423 üzenetére
Ha elsősorban a hang lesz a fontos, akkor Intel, hogy OSX kompatibilis legyen. Ivy Bridge minimum. (Nem az én tapasztalataim alapján írom)
Ha inkább a 3D mozi, akkor AMD, de ugyan ezen platformon Win Server 2012 + mondjuk JRiver lejátszó is tud szépen szólni (szintén nem az én tapasztalataim alapján írom).
Mindkét esetben az alaplapi koax limitáló tényező lehet a hangminőségben. USB viszont nem egyszerű falat. Lehet ebből is jó minőséget kihozni, csak akkor egy jó USB --> S/PDIF átalakító kell. + Sok próbálgatás.
-
-
Patice
nagyúr
válasz
radi8tor #21399 üzenetére
A Brazos a low end konfig lett volna, de időközben hardveraprón találtam egy Asus H87I-Plus alaplapot egész jó áron.
Lecsaptam rá. Innentől kezdve megvan a döntés.
Elkezdem összeszedegetni az alkatrészeket. Lehet nagy része apróról jön majd, hogy a költségeket kicsit faragjam.
AMD AM1 jó cucc, én várnék még a(z integrált) Kabinire és lehet majd építek rá egy minimál kis mozigépet, minimál kis házban.
(Remélem Kabiniből jól rémlik, hogy integrált megoldások lesznek.)
-
Patice
nagyúr
Köszönöm a választ!
És a többieknek is!
Kicsit tisztul bennem a kép, hogy mi az amire mindenképpen szükségem van és próbálom leszűkíteni a kört, kompromisszumokat kötni, hogy ne szálljon el a költségvetés.
A Fractal Design Node 304-es ház marad, mert elég kompakt és szerintem NAS-nak ideális választás. Másrészt, ha később tovább bővítenék, akkor marad még két lemeznek hely és akkor csak lapot kell max. cserélnem.
De ha azt nézem, hogy most egy 2 lemezes NAS-ról akarok váltani, akkor lehet a 6 lemezre ugrás most kicsit sok lenne. Itt kötném az első kompromisszumot: limitálom magamnak 4 HDD-ben a dolgot, azaz így elég olyan ITX lap, amin 4 SATA csati van. Az csak jobb, ha mind SATA3-as, és tud a lap kezelni 3-4 TB-os (vagy akár a későbbiekben nagyobb) HDD-ket.
A másik kompromisszum, amit kötnöm kell, hogy milyen erős gépet akarok.
Mert ha azt nézem, hogy 4 SATA csati a 4 HDD-nek, akkor már egy Brazos E350-es Asrock lap is elég nekem, ami biztosan erősebb a jelenlegi Synology NAS ARM alapú chipjénél.Ja igen, a terv szerint XPenology menne a gépre, így nem kell hardveres RAID meg semmi ilyesmi, viszont az itteni XPenology topikban olvasottak alapján lehet jó lenne olyan lap, amin Intel-es a hálózati vezérlő. A komolyabb Synology vasakban is Atom proci van.
Viszont ha erősebb procis gépet rakok össze NAS-nak, akkor a kihasználás miatt HTPC-t is lehetne csinálni belőle, mert egy jobb lap és IGP-s procival már a NAS funkciók mellett szerintem elgrurulna egy XBMC is.
A jelenlegi max konfig:
ASUS H87I-PLUS lap + Intel Pentium G3220. 4 GB RAM szerintem egyelőre elég.
Az XPenology-t állítólag lehet futtatni virtualizálva is, mai prociknak ez már nem nagy teljesítmény, nem tú megterhelő szerintem. Arra gondoltam, hogy alapnak egy Win Server 2012-őt felraknék, kigyomálnám, hogy csak a szükséges szolgáltatások fussanak, így zenére is egész használható lesz. Grafikus felületet azért hagynék rajta + egy 13.3-as XBMC-t ráraknék az XPenology meg mehetne rajta virtualizálva.
A rendszer 24/7-ben menne, így a médialejátszás + távvezérlés is megoldható lenne könnyen, mert nem az XBMC-t futtatnám virtuálisan, hanem csak az XPenology-t.
Viszont így egy SSD nem árt majd a rendszernek + programoknak, virtuális gép képfájljának, így ez elvinne egy SATA csatit, de mondjuk maradna 5 a HDD-knek.
A minimálabb konfig:
Asrock E350-es lap, csak XPenology natívan futtatva (USB-ről), csak NAS-nak használva 4 HDD-vel. Ebben az esetben már lehet elég lenne egy paneltáp, vagy egy picoPSU is, mert induláskor sem lenne olyan nagy az áramfelvétel egy ilyen konfig esetén.
Mit gondoltok?
-
Patice
nagyúr
Sziasztok!
NAS építésen agyalok, egy Synology DS213-at nyúzok már másfél éve, de kezd kevés lenni a 2 lemez, a több lemezes NAS-ok meg nagyon drágák. Arra gondoltam, hogy kb. 60-65.000-ért el tudnám adni a DS213-at, így ebbe a keretbe, vagy mondjuk 10-zel többe bele kellene férnie az utódnak.
(HDD-k megvannak.)
Amit eddig kinéztem:
Ház: Fractal Design Node 304 az akár 6 3,5-es HDD helymiatt. (PCX-en most kb. 20e)
Alaplap: mivel a házva csak mini-ITX méretű megy, ezért nézelődtem és Intel-es lapokon általában max. 4 SATA csati van. AMD alaplapokon (FM2) már találtam 6 csatlakozósat is.
Proci: az alaplapi SATA csatik száma miatt AMD is szóba jöhet, viszont nem kell integrált grafika, mert csak NAS-nak használnám a gépet, szóval csak a procierő és a fogyasztás a fontos.
RAM: 4 GB szerintem egyelőre elég lenne, akár egyben. Dual KIT szerintem itt nem olyan fontos. Mit gondoltok?
Táp: nem akarnék ezen sprórolni, 24/7-es igénybevételre kellene, tetszenek a félig fanless megoldások, amik csak akkor használják a ventit, ha kell. Milyet javasolnátok ATX méretben?
Szóval milyen alapon legyen szerintetek?
Procit ~10 körül jó lenne, alaplap max. 20, táp is jobb lenne, ha 10-hez lenne közelebb, mint 20-hoz, a RAM meg sajnos annyi most amennyi.
Használt cuccoktól sem zárkózom el költségcsökkentés szempontjából. Szerencsére az idő sem szorít.
Mit javasolnátok?
Előre is köszi!
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
válasz
.:GoliBali:. #19790 üzenetére
Használtan (szökőévben) Gigabyte MIB-T5140?
-
Patice
nagyúr
Most láttam, hogy a SilverStone-nak van új ház sorozata Petit néven. Nekem még új infó, tetszenek. Hátha hasznos lesz másnak is.
-
Patice
nagyúr
Kevésbé vibrálnak, mert a RED-ekben (elméletileg) két ponton rögzített a vinyó tányérok tengelye, mérsékeltebb fogyasztásúak a Green-eknél is. Nem parkoltatják a fejet, ahogy a zöldeknél + az egész sorozatot a folyamatos működésre tervezték.
Csendes hűvös vinyók, ennek megfelelő teljesítménnyel. Persze nem olyan gyorsak, mint a 7200-asok, de nem sokkal maradnak le.
-
Patice
nagyúr
válasz
szabi__memo #16527 üzenetére
Asus lapban 15 W-os proci van... Szerintem elég lesz oda az a borda. Ciripelőt meg ki lehet venni és egy nagyon lelassított, nagy légkeverővel szépen hűvösen tartható.
-
Patice
nagyúr
válasz
jilian #15472 üzenetére
Ház: Bitfenix Prodigy
Alaplap: (AMD) FM2-es
"Proci": AMD FM2-es Trinity APU + 65W-os TDP
HDD: igény szerint
Táp: Prodigy-be megy (ha jól emlékszem) sima ATX táp is. Sharkoon-rémlik, ami nemrég dobott piacra egy 350W-os egységet.
Procihűtő: ebbe a házba elég nagy, torony hűtők is elférnek. Egy nagy bordával akár passzívban is mehetne, vagy nagyon alacsony fordulatszám is elég lesz. (Kérem a nálam tapasztaltabakat ajánljanak itt helyettem egy megfelelő hűtőt.)
-
Patice
nagyúr
válasz
canniball #15090 üzenetére
Desktop gépem van, az asztalon fent ketyeg. Még nem HTPC....
Prohardver cikk a hibáról. A követő hozzászólásokban rákereshetsz hogy még melyik típusokat érinti. Elég sokat.
-
Patice
nagyúr
válasz
canniball #15081 üzenetére
A többi komponens hangosabb, de írtam, hogy amikor egy ventivel kevesebb volt a gépemben, akkor is csak a procihűtőt hallottam csak, a vinyókat nem. Olyan közel nincs a fülemhez a gép.
A házhoz gumialátétes csavarokkal rögzítettem a HDD-ket, így semmilyen rezgést nem adnak át a háznak.
-
Patice
nagyúr
válasz
szente #15076 üzenetére
Igen, 5400-as notivinyók.
A ventik viszonylag csendesek. Az SFX tápot nem hallom, a Procin egy Scythe Kozuti van, + felette egy 10 centis Slim Sycathe venti. 16 dB(A) max. zajszinttel. Amikor csak a procihűtő + a táp venti volt a gépben, akkor jóval csendesebb volt, de még akkor is csak a proci ventijét hallottam, a vinyókat nem.
-
Patice
nagyúr
válasz
szente #15072 üzenetére
Szerintem a játékokat tedd az SSD-re (ha fér), a többinek meg elég egy 5400-as notivinyó is. Az legalább nem rázkódik annyira, mint egy 7200-as. Hangban túl nagy különbség talán már nincs a 7200-as és az 5400-as notivinyók között, de zenékhez, filmekhez, letöltéshez elég az 5400-as. Szerintem.
-
Patice
nagyúr
Ha a virtualizációt kivesszük a követelményeid közül, akkor egy 2-lemezes NAS el tudja ezeket a feladatokat látni.
Mit ajánlanék? Pénztárcafüggő kicsit a dolog. Újonnan a "legkisebb" Synology NAS majdnem 60ezer. Sajnos most felment az áruk. De pár éves modelleket használtan is kereshetsz. Bővebben róluk.
Újonnan hasonlóan jó alternatíva még: Zyxel NSA325, vagy D-Link DNS-325, vagy QNAP TS-212, stb.
-
Patice
nagyúr
válasz
radi8tor #14735 üzenetére
Negyedik: ITX méretben több réteg kellhet a megfelelő struktúra kialakításához, tehát a méret miatt is bonyolultabb a gyártása.
Asrock új alaplapjáról már van címoldalas hír is. Nekem tetszik a kicsike.
-
Patice
nagyúr
Szerintem a táp ventije meg pont a ház belsejéből szívja a levegőt és hátrafelé fújja ki. A procihűtő meg a procira fújja, így egymás ellen dolgoznak tulajdonképpen.
Szerintem próbáld ki, amíg ketyeg az időd. Pár nap alatt úgy is kiderül mennyire melegszik, mennyire lesz hangos.
-
-
Patice
nagyúr
válasz
Horvee #14518 üzenetére
Szerintem egy SFX táppal megoldható a dolog: Be Quiet! 350W SFX Power. 100W teljesítménynél már 80+ a hatékonysága és eléggé kussban van.
Normál ATX táp helyére is beépíthető egy beépítő keret segítségével, tudtommal.
Ennyi HDD-nek kell a hely. Egy mATX ház-ban fog csak 8 db elférni. De még így is keresgélned kell majd.
-
Patice
nagyúr
-
Patice
nagyúr
válasz
#16939776 #13863 üzenetére
Jelenleg a konfigom egy LC-Power 1400-as házban van (álló helyzetben használom) és az egyik oldallapon van egy kerek szellőző rács, ami nagyjából a proci fölé esik. A szellőzőhöz felraktam egy 10 centis low profile Scythe ventit (volt készleten) úgy hogy kívülről szívja a levegőt a procihűtő lamelláira és az alaplapra is. Felül, közvetlenül a procihűtő felett pedig egy Noctua 8 centis szívja ki/felfelé a meleg levegőt a házból.
-
Patice
nagyúr
válasz
#16939776 #13860 üzenetére
Köszi a kifejtést!
Csak tény, hogy ilyen alacsony profilú hűtő nem sok van és ha szempont, hogy kicsi legyen az egész konfig, akkor nincs túl sok alternatíva és ezek közül papíron persze, a Noctua eddig a leghalkabb tudomásom szerint, de nyugodtan javítsatok ki, ha nem jól tudom.
Nemrég raktam össze egy gépet egy Scythe Kozutival és most az az egyik leghangosabb venti a gépben, bár igen csak visszafogottan forog.
Nekem személy szerint már a 20 dB is elég zavaró, 10-15 dB az már elég csendes közelről is, asztalon tartva a gépet, minimális ház zajszigeteléssel is.
-
Patice
nagyúr
válasz
Gabesz26 #13855 üzenetére
Asrock-ék raktak alkatrészeket arra a területre, amit az AMD megadott "biztonsági területként" a proci köré a hűtőkkel való kompatibilitás érdekében.
Tehát az Asrock döntéshozói kúrták el, nem a Noctua.
(#13856) Duracellm... :
Ilyen alacsony profilú hűtő esetén tudsz HALKABB alternatívát mondani?
Az ellenállással 1800 rpm-re limitálhatod a max. fordulatszámot, ahol kb. 14 dB a zajszintje. Ez nem elég halk? -
Patice
nagyúr
válasz
Gabesz26 #13852 üzenetére
mini-ITX lap + AMD FM2 proci esetén a kompatibilitási lista alapján az Asrock mini-ITX lapja felejtős ezzel a hűtővel.
Azaz az AMD-s változat FM2-es procival mini-ITX lapon csak az MSI terméke támogatott.
-
Patice
nagyúr
válasz
szabi__memo #13746 üzenetére
-
Patice
nagyúr
válasz
leslieke #13734 üzenetére
Nem próbáltam, de ez volt a kiszemelt nekem kb. 1 hónapig. Aztán nem bírtam várni a megjelenésére, ill. az elérhetőségére Mo.-on ezért Asus-t vettem, mATX méretben.
Amúgy MSI-nek az FM1-es lapja sem volt rossz. Volt rajta minden finomság. Ezt is megrakták kellő képen. Persze nem egy Zotac, de az ára sem ott van.
-
Patice
nagyúr
Elérhetővé vált Mo.-on is az MSI mini-ITX, FM2-es alaplapja. Ha valaki esetleg erre várt.
-
Patice
nagyúr
válasz
Mirman #13683 üzenetére
Ha szeretsz több dolgot csinálni egyszerre, akkor pörgősebb a Trinity vagy a Llano. Atom/Brazos kicsit döcögősebb, de használható. Nekem lassú volt a Brazos, ezért egy alap Trinity-t vettem a jövőállóság miatt.
Bár most Llano kifutó, elég jó árakon van.
Trinity:
AMD A4 5300
Asus F2A85X-M LE (vagy 75-ös de akár 55-ös chipkészlettel)
Samsung 64GB 830 SSD (most a legolcsóbb helyeken 15.000)
4 v. 8 GB 1600 MHz memória
HDD ízlés szerint, ODD, ha kell
mATX-es ház: Fractal Design Core 1000
Táp hozzá: FSP Hexa 400W vagy igény, pénztárca szerint kisebb teljesítményű, halkabb, jobb hatásfokú (drágább) -
Patice
nagyúr
Megérkeztek az új AMD Trinity alá való Zotac lapok!
-
Patice
nagyúr
válasz
radi8tor #13537 üzenetére
1. Trinity APU 65W-os TDP-je + a többi fogyasztóhoz legalább 120-as paneltápot raknék, de inkább 150-est.
2. Az ilyen paneltápok nem olcsók egy megfelelő adapterrel együtt.
3. SFX tápos házak elég olcsók, cserébe ratyi és hangos a tápjuk.
4. Be Quiet! SFX táp elég halk, újonnan kicsit borsos az ára, de pont amikor agyaltam a vételén találtam használtan egyet 6.000-ért.
5. Ez a táp 80 Plus minősítésű és a gyártó honlapja szerint 20% terhelésnél 83% a hatékonysága. Nem hiszem, hogy 10% terhelésnél sokkal rosszabb lenne ez a szám.
6. Az általam írt fogyasztási értékek általam, konnektorból mért értékek. Ilyen fogyasztás mellett kb. le****om, hogy milyen a táp hatásfoka, ha ráadásul nem is hallom ki a gépből a hangját és még csak nem is melegszik.
-
Patice
nagyúr
válasz
mrbig25 #13535 üzenetére
Nekem Be Quiet! SFX 350W-os van. Alig van hangja mert a rendszerem 40-70 W között fogyaszt, ami kb. 10-20% közötti terhelést jelent a tápnak, így alig melegszik és nem pörgeti nagyon a saját ventijét sem ezért.
A "leghangosabb" venti a konfigomban a procihűtő (Scythe Kozuti) + egy Noctua házventi. Hallható, de elég csendes és egyáltalán nem zavaró.
-
Patice
nagyúr
válasz
nemdan #13509 üzenetére
Esetleg olcsón használt mITX ház + új Be Quiet! SFX 300W-os táp.
Kicsivel ugyan többet költenél a ház + táp kombóra, de megbízható tápegységed lenne jó pár évig.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged