-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
Grrr...kellett nekem ránéztem HDplex-ékre...grrr
Most megint elkezdtem agyalni a sub 3l x box killer S hűtőjén, mert hogy tápegységnek ez tökéletes lenne hozzá: [link]
Most hogy felszabadult a GTX 1070 a nagy gépből még lenne is mivel tesztelgetni... -
PROTRON
addikt
válasz
Melorin #57236 üzenetére
Naja a 80W ACDC tégla tápegységed valszeg kevésbé zabál mint az én 120W-os LED tápegységem...csak azért van akkora használva a homeserverhez, mert még nem fogtam neki az I3-8100 proci alulfeszelésének, meg az egyéb energiahatékonysági finomhangolásnak.
Így minimum 0,093A-t mérek a 230V-os betápkábelen viszonylag pontos lakatfogóval.
Tehát ez kb 21W hatásos a Te 12W-hoz képest.De ez nálam a legidle-bb leminimumabb state, LAN kábel lehúzva, ha bármit dolgoznia kell, felmegy 0,110-0,130A közé, ami már inkább 30+watt terhelés...ráadásul ekkor még nem voltak benne a háttértárak, csak 1 db M.2 a rendszerhez.
Ez naponta kb 0,5kWh többlet fogyasztás a tiedhez képest, ami 1 év alatt kb 160 egész kWh, ami pénzben: kb 6k huf. Szal ha pár óra alatt megoldom a fogyasztás csökkentést, akkor megérte vele foglalkozni...ha hetekig tart akkor nem hozza be az ár-értéket.Köszi az infot.
-
PROTRON
addikt
válasz
viperabácsi #57224 üzenetére
Átfogalmazva mások számára:
Ha nem teljes értékű tápegységgel, hanem valamilyen pico-vagy panel tápos megoldással akarod meghajtani a gépedet, akkor gondosan válogasd meg, pl egy erősebb VGA-hoz a panel tápból is erősebb, 300W-os kellhet, ahogyan az AC-DC kockából is valami dell géphez tervezett 300W-os kelleni fog, átalakító adapterekkel a Te PICO psu-dhoz. -
PROTRON
addikt
-
PROTRON
addikt
Vártam hogy pislant egyet a smiled, de nem csinálta, szal nem vagyok biztos a tippemben, mostmár azt gondolom trollkodtál a géppel és csak a PC Builder Simulatorban raktad össze, majd valósághűre renderelted.
Az hogy a 2,5 slot kártya belefér, meg az hogy a 2 slotos kártya kap rendes levegő mennyiséget az két dolog, na ezért volt bizonyos gyártói ajánlás.
Egyébként bármelyik házba belefér a 4090 TI is, csak győzd folyadékhűtéssel.Amúgy a házad matetmatikailag mATX házikó, hogy ha PICO psuval és külső téglával használod...mert úgy a tápegység nélkül simán elfér egy mATX alaplap magasságra.
Ez a fenti házad ugye csak kb 300 mm hosszú jól gondolom?
Mert az én eredeti koncepcióm is ilyesmi, a lényeg hogy fogom a ház elejét, építek rá egy 160x40-es zártszelvényből kéményt hogy legyen helye a 3090 TI flow through végének a kipuffogáshoz, a zártszelvény elejére függőlegesen felmegy a EVGA 1000 tápegység, a segge felfele áll hogy a rácson keresztül a hő eltávozzon, meg kap fedlapot minden irányból...szemből esetleg valami turbina kinézetet, ahogy a tápegység ventije befele szív...Ráadásul ha szerzek zártszelvényt, akkor az elég merevítést ad hogy fogantyút tudjak erre a részre szerelni, ami tekintve a VGA és a tápegység elhelyezkedését, valszeg a súlypontot jelenti majd. Bár a Thermalright Silver Arrow Extreme hűtés sem egy könnyű darab ami a cpu-n ketyerészik...
-
PROTRON
addikt
Ez valami bányász rémség, hogy nem kell neki processzor sem légáram a VGA orrához?
Azt a számítási egységet amit egy ekkora hűtő lehűt, ma már nem tekintem procinak, max nagyon ügyes logikain áramkörnek.
A táp meg befogja a szerencsétlen VGA orrát...Bár ezeket tuti akkor is megkaptad amikor először felraktad ezeket a fotókat.
#57172 hoffman_
Mester...mond csak mit iszol? Kérek belőle...vagy még inkább iszol Te rendesen?
Ehhez így este 10-kor nekem kellene 2-3 pohár bor...mármint ahhoz hogy 10x-e átolvasva megértsem...mármint pohár alatt erre gondolok:
És a poharat is.
-
PROTRON
addikt
Azt fentebb el is felejtetted írni hogy épp átfogó elemzést készítesz a prohardver hasábjaira és ezért 10+ konfiggal bűvészkedsz épp.
Én most jelenleg emellett a fektetett állag mellett ücsörgök homeofficeban, mert hétközben nincs időm az ideiglenes állapotot véglegesíteni, hogy aztán a végleges gép moddolásával foglalkozzak.
Mármint természetesen üzemel, be van dugva az a 12 pines szörnyeteg....és bocsi hogy egyelőre nem az mATX házikó...
-
PROTRON
addikt
A saját tapasztalataidat megírni mióta istenítés? Ott az árukereső, vannak ott szép számmal hideg-meleg történetek minden cégről, ezért is írtam hogy korábban nem mertem az adott boltnál vásárolni.
Az Alzaban 10 éven át nem voltam hajlandó vásárolni a TV reklámuk miatt, annyira idegesítette minden porcikámat.
Amúgy a PCX-el kapcsolatban súlyos "becsmérlést" nem írt, pedig nekem van a tarsolyomban tapasztalat, akárhányszor vásároltam náluk usb pendriveot, sd kártyát, minden egyes példány esetében azt tapasztaltam, hogy más boltban vásárolthoz képest fele-harmad akkora sebességgel tudok csak rámásolni adatokat, az az érzésem mintha kínai hamisítványokat árusítanának...na ha ilyet írt volna, akkor még akár ki is akadhattál volna. De nem írt.
Upsz...A garis külöbségeknek egyébként nehéz hinni, mert pl a pcland áruház is évtizednyi működés után lehúzta a rolót és most vadászhatod az elérhetőségeket ha garanciális gondod van.
De a nagy cégek is szeretik kerülni a garanciális ügyintézést, egyszerűen spórolnak a kisemberen. Minden cégről olvasni ilyen történeteket.
A sajátodat megírni az nem becsmérlés.Az Alza-s ügyintéző is amikor én intéztem az elállásomat neki állt fenhéjázva fényezni magukat, hogy bezzeg ők megadják az elállást a cégeknek is pedig jogilag nem kötelező...egyébként igen gálánsan
...majdnem az arcába röhögtem. -
PROTRON
addikt
Egyrészről kérlelve lett hogy leírja a tapasztaltait, nem saját magától nyomult.
Másrészről csak akkor esik szigorú tiltás hatálya alá, ha a saját cégét reklámozza.
Harmadrészről az hogy van 1-2 termék ahol a piaci ármozgások randomitása alapján változás látható, nem volt kérdés, az volt a fő kérdés hogy milyen az egyes boltok által az ügyfelek felé tanúsított magatartás, panaszkezelés, garanciáztatás, ezekről osztottunk meg tapasztalatokat.
Nem mindig csak az ár számít, mert akkor az Alza nagyon sokszor megbukik.
hujajjj...most akkor büntit kapok? -
PROTRON
addikt
válasz
Grave_444 #57153 üzenetére
Nekem most sikerült a frászt hoznom magamra.
Beüzemel az új 3090 TI kártyát, mondom az oké hogy a 1070-hez beállított nvidia driver nem tud vele mit kezdeni, a winfosnak meg szándékosan ki van herélve a frissítő motorja (nem megyek bele a vitákba hogy miért, amúgy kolléganő minden héten a haját tépi hogy a gépen megnyitva hagyott dokumentumok és weblap oldalak egyszer csak nincsenek ott, mert a winfos frissített, ő meg nem tudja hol tartott, szóval k.pja be mikrofos), szal oké, nem értékeli a kártyát, DDU telepít, régi driver leszed, újraindít, driver kártya gyártó Asus holnapjáról letölt (mert gondolom ők csak azt ajánlják amivel letesztelték), gép újraindít, minden király, 2 db 1920x1200-as monitoromon a 4k 360 fokos videók akadás mentesen mennek, 1070 ezt nem bírta.Nu akkor jöjjön furmark.
NEM FUTOTT SEMMILYEN ÁLTALAM BEÁLLÍTOTT VGA VENTI VEZÉRLŐ PROGRAM AKTÍVAN A GÉPEN. Hardverinfo is csak szenzorra van bekapcsolva.A TUF kártya oldalán a "P" módra van állítva a kapcsoló.
Sima 1080p-s benchmark elindít, 10 sec után visít a Furmark, egér nem mozog, ESC billre nem reagál, Furmark még 10 sec után lelövi magát, látom a VGA-n a ventik:
NEM FOROGNAK!!!
Hardverinfo szerint 80 fok felett minden hőmérséklet szenzor a VGA-n...na mondom mi a tök...miért nem indulnak el terhelésre a ventik? Pedig bekapcsoláskor felpörögtek.Végül kínomban elindítom az afterburnert, látom hogy be van rajta kapcsolva egy csendes profil, ami valóban 60 fokig 10%-on tartja a VGA ventiket, majd 70 foknál már 50%-ra, 80 foknál meg 80%-ra engedi felpörögni, onnan felfele meg 100%-ra...
De még se indulnak el a ventik.
Kilövöm manuálisan ezt a profilt, na ekkor azonnal felpörögnek a ventik mert meleg van, amíg fut az afterburner. Kikapcsolom, megint leállnak a ventik.
Nem tudom mit hol állítottam el, de a 1070-esemen tuti mentek a ventik 60 fok felett...Ezután:
afterburner vissza, furmark 1080p benchmark...ventik pörögnek, csak 65 fok a VGA, de 3600 pont a benchmarkon, nézem mások 3060 kártyával értek el 6-8k-t ugynazon a teszten.Újraindítom, utána afterburnerben maxra veszem manuálisan a VGA ventit, újrafuttatom a tesztet, most már megnyugtatóbb eredményt kapok.
Szal óvatosan ezekkel a fan control progikkal.
Amúgy is érik egy teljes rendszer újrainstallálás, mert sok vackot felraktam az elmúlt 3 évben meg az SSD-n is ideje rendet rakni... -
PROTRON
addikt
Én pl a hétvégén szembesültem azzal hogy a Biosom túl régi és az alaplapi érzékelő a GTX 1070-et ismerte, azt ki tudta írni, de a RTX 3090 Ti-t, csak nvidia alkatrészként ismerte fel.
Nem merek bios frisíteni, mindig is paráztam attól hogy elrontják a programozók és nálam galibát okoz. -
PROTRON
addikt
Oké, akkor segítek, nem a gombnyomásra gondoltam, hanem arra a módszerre amit automatizál a "restarttouefi" app, csak így eddig egy appot használtál, a több lépcsős manuális megoldás helyett.
Erre gondolok (hogy erről hogyan lehet 3 percnyi videót csinálni azt nem értem, de nekem nem is kell) :
[link]Ha nálad nincs ott az opció a kék képernyő részen, itt egy vidi hogy megold:
[link]szerk.: De köszi a leírást, csak ugye az pötyögős első alkalommal amikor másvalaki új gépéhez ülsz.
-
PROTRON
addikt
-
PROTRON
addikt
Jó de azt mivel magyarázod hogy akárhány Be quiet ventit próbáltam, mindegyiknek kellően hangosnak találtam a motor hangját?
Nem mást, a motor hangot...azért az valami. Noctua-val ilyen gondom nincs, szal ha csak nem követelmény nem használok Be quietet, hanem inkább valami quietet. -
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #57123 üzenetére
A bronze 300W-os amit irodai PC-be vettünk eléggé komoly coil whineja(ahogy tlac írja a seasonicnál) van kikapcsolt PC állapotban csak simán áram alá helyezve.
Bekapcsolva azért a ventilátorát nem mondanám halknak, de nálam a BE quiet ventik alles zuzammen nem számítanak halknak más ventikhez képest, szal lehet csak nálam nem működik a hangtompításuk.
De TFX kategórián belül lehet hogy halknak számít, azt nem tudom. -
PROTRON
addikt
-
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #57103 üzenetére
Én nem vagyok ügyvéd, de javaslom hogy ha nem vagy biztos a tulajdonjogban és a használt piaci adásvételi szerződések jogi és kötelezettségi tételeiben amiket jogszabályok szabályoznak, akkor kérhetsz konzultációt ügyvédtől, 2018-ban 15k huf volt 1 óra konzultáció díja ismerős ügyvédnél.
A teljesség igénye nélkül, csak felhívnám a figyelmet pár apróságra, pl a tulajdonjog átruházása szempontjából bizonyos minimális és maximális értékeket leszámítva teljesen irreleváns hogy mennyi volt a használt piaci vételár.
A tulajdonjog átruházás nem csak egy hangzatos kifejezés, mögötte jogi tartalom van, ennek eleme például(de nem kizárólagosan) a kockázatviselés, a kötelességek, hibák ismeretére vonatkozó lehetőségek ( melyik hiba típus esetén gyári, melyik esetén a magánszemély a felelős), de ugyanígy eleme a haszonszerzés joga is.
Ez utóbbiról mindenképp lemondasz egy adásvételi folyamatban, tehát az hogy eladod és még a használtpiaci vételáron felül, a nem a Te tulajdonlási jogi időd alatt jelentkező pénzvisszafizetési dolog 100%-ig hozzád kerül, semmiképp nem tekinthető jogszerintinek.Tehát jogilag igen is az új tulajdonosnak jár a 100% pénzvisszafizetés a nem rentábilis hiba esetén, hiszen jóhiszeműen járt el, használni akart egy használati tárgyat, annak a rejtett gyári hibájáról nem tudott és nem akart vele visszaélni, ugyanakkor elesik a jövőbeni haszon szerzéstől, miközben megvásárolta a tulajdonjogot.
Mivel az eredeti vevő X hónapig használta, simán a többszörös összeget haszon szerezhette az adott eszközön mielőtt eladta...(csak ugye erről elegánsan megfeledkeznek az emberek. Pl veszel VGA-t, az a Te dolgod hogy a számítási kapacitását My Little Pony MMORPG-re költöd, ahelyett hogy pénzt szereznél vele.)Visszafele fejtve: a GPU válság idején eladnak egy fél éves VGA kártyát 250k-ért, amit eredetileg 200k-ért vásárolt az adott személy a boltban legalább 1 év garanciával.
Mit szólsz ahhoz, ha 3 hónappal a használtpiaci tranzakció után bedöglik a VGA mivel nincs utánpótlás a garanciális ügyintézés során még a 200k-t is az eredeti tulajnak fizetik vissza? -
PROTRON
addikt
Szólhattál volna hamarabb a Firstshopos pozitív élményeidről nekem is, nem mertem korábban náluk vásárolni, most meg épp nem kell olyan cucc (hisz meg van a kártya).
Inkább nem merek kockáztatni a pénzvisszafizetéssel, mert itt forumon más járt már úgy hogy hiába lobogtatta a használtpiaci adásvételit, a garanciális ügyintézés keretében mivel nem volt rentábilis a hiba javítása a megkérdezése nélkül az eredeti vásárlónak visszautalták a pénzt, mivel nem készpénzben volt vásárolva hanem bankkártyával.
Aztán meg írogathatott annak az illetőnek akitől vette hardveraprón hogy héló hol az igazság.
Hisz ő vett egy használt piaci terméket, amiért a pénz visszafizetés járt volna neki hogy tudjon venni másikat.
Az eredeti vevő meg úgy gondolta hogy mivel Ő bukott rajta 50%-ot a használtpiaci eladással 1 év használat után, ezért neki visszajár az egész, aztán mivel annyira jófej hajlandó valamennyit átengedni a pénzből a vevőnek, mondjuk lássa kivel van dolga legyen 50%...persze itt az eredeti boltból vásárló volt a bunkó, na erre írom hogy az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.Még gondolkodom hogy ha nem regisztrálták ezt a kártyát Asus honlapon, lehet ott megpróbálom bevédeni magam...
Amúgy eléggé offtopicok vagyunk.
De szerintem hasznos. -
PROTRON
addikt
Érdekes a mostani 3090 TI szerzeményemet használt piacról úgy vettem (adávételivel) hogy eredetileg egy cég vásárolta meg a PCX-ből tavaly augusztusban és a jótállási jegyen a teljes összeg( nem, nem 400k ba került nekik) mellett 12+24 hó gar szerepel (csak hát azok a fránya piaci trendek, kénytelenek voltak továbbadni rajta).
Aztán nagyon bízom benne hogy sose kell garanciáztatni, mert az elmélet és a gyakorlat között csak elméletileg nincs különbség...
Amúgy Alza-nál kellett kérdezősködnöm még másfél éve, akkoriban nem csak hogy a garanciát teljes egészében megadták cégeknek is, de még az elállási jogot is, viszont ez utóbbi esetben ha a csomagolás felbontása után akartál elállni, akkor levontak 5% vagy 10% kezelési költséget. Meg olyan termékekre nem élt, ami magánszemély esetén sem, tehát pl amiben volt szoftverkulcs.
Viszont nagyon fontos dolog: hogy a termékkel kapcsolatos ügyintézést bárki elindíthatta a cég nevében, de pénzt visszaadni csak és kizárólag a cég nevében hitelesen eljáró személynek adtak vissza!
Tehát a cégkivonat és aláírási címpéldány szerinti cég tulajdonos, vagy a cégtulajdonos által, aláírási joggal bejegyeztetett személy, aki ezt meghatalmazással igazolta...amellett hogy a meghatalmazás hitelesítéséhez szükséges papírokat is vitte magával.A jóhiszeműség mondatja velem, hogy biztos a tolvajokkal szemben fejlesztettek ki ilyen eljárást, nehogy az eredetileg céges bankkártyával vásárolt, majd a kocsiból kilopott alkatrészt készpénzben kifizessék a tolvajnak.
A mostani kártyám esetében is banki átutalással történt a vásárlás, ezért sem akarok semmi zűrt vele...valszeg eladni csak vasárban fogom, amilyen hűtése van.
Egyszerűen ragaszkodom a régi de anno jól teljesítő cuccaimhoz, szentimentalista vagyok no...ezért van meg a 20 éves mATX gépem. -
PROTRON
addikt
válasz
viperabácsi #57089 üzenetére
Jaja ez így a tisztességes, elvileg a 3 napon belül jelzett jogos hibára vonatkozik az azonnali kérdés nélküli csere nem? Vagy ez már nem érvényes? Vagy csak cégekre nem érvényes?...na majd meglátjuk mi lesz.
-
PROTRON
addikt
válasz
Crabface #57065 üzenetére
Nu az szép hogy Ti kártyák is beleférnek.
Mondjuk alap levegős kiszerelésben halk nem lesz az tuti.
Ellenben ha a VGA venti beszívó oldalára egy komoly tartó szerkezetet fabrikálnak hogy megtartsa a monitort, lazán el tudnám képzelni irodákba....mármint ahol komoly grafikai munka folyik.A másik oldal azért nem jó, mert akkor a GPU flow through ventije az arcunkba fúj.
-
PROTRON
addikt
válasz
Pista0001 #57057 üzenetére
Ebből volt némi problémázás, nem minden gen 3.-as riser ment együtt akármelyik gen 4.-es VGA-val, pedig elméletben semmi akadálya nem szabadna hogy legyen. Ez inkább hiszti.
Tecsőn nincsenek fent videók az adott vga adott riser kártya kapcsolatáról?
Pl a pcházhoz kaptad és valaki csinált reviewt? -
PROTRON
addikt
Szia,
Az a fura hogy az FSP esetén nulla az érték.
Igazából a 12-120W-os AC/DC adaptered mindenképp felvesz készenléti áramot.
AZ FSP esetén valszeg azért 0, mert ezek az egyszerű fogyasztásmérők a valós fizikai teljesítménynek nem minden elemét mérik, csak azokat amiket lakosságként ki kell fizetni.
De vannak olyan elemek amiket nem mérnek, na ott mérnél az FSP esetén is.Ha zavar, akkor magát az elosztót amibe beledugod, abból kell kapcsolósat szerezni, nekem is olyan van amelyiken egyesével tudom az aljzatokat kapcsolni.
-
PROTRON
addikt
Nu 3 évvel az eredeti munkaállomás sleeper config elkezdése után, ami félbemaradt, most jön csak az igazi meccs.
Hogy az Apollo 13 filmet idézzem amikor arról beszélnek hogy a feladat egy négyzet alakú szűrőt hatékonyan belehelyezni egy jóval kisebb és hosszabb kör alakú szűrőnek készített befogadó készülékbe...na így érzem most magam:
Ahogy most haza hoztam az Asus TUF RTX 3090 TI-t és vakarom a fejem hogy hogyan fogom a 326 mm hosszával a kis mATX házamba belepaszírozni, amibe a gigabyte gtx 1070 G1 a maga 280 miliméter hosszával is csak rutinnal beforgatva ment bele.
De legalább az elülső szekció hátfala ami a helyzetet okozza, pont jó lehet "anti-sag" rendszerré átfarigcsálni.A cél továbbra is a sleeper konfig kinézet, de most már a hangerő tuti meg lesz hozzá, egy kis coil whine-al.
Addig is a gép egyelőre rendes atx dell gépházban dolgozik, de csak holnap fogom tesztelni az új kártyát, ma már nem maradt erőm.Tudom építsem át folyadék hűtésre, mert a PCB csak 275 mm, de annyira még nem vagyok olyan profi mint itt egyesek, szal folyadék hűtéssel még nem barátkozom.
-
PROTRON
addikt
válasz
PROTRON #57011 üzenetére
Tudom már nem releváns az eredeti kérdezőnek, de még kiegészíteném magam hogy van még piacon 1-2 kisebb méretű mATX alaplap, na azok még lehet beleférnének abba az ERA házba
pl Seggszikla H470M HDV [link]#57014 AxBattler
jaja az a házikó pont 1 slottal magasabb, így a normál mATX lapok alsó furatainak is van hely flexelés nélkül, igaz a legalsó PCIe slotba a ventik miatt nem nagyon raksz mit, de nem is érdekes.
Ellenben feleannyiba kerül. Tényleg volt értelme a kollégának benéznie ide mint aki kinéz. -
PROTRON
addikt
válasz
punterhun #57007 üzenetére
Én még tavaly építettem mITX gépet, tényleg a minél kisebb méret volt a cél.
Akkor új bolti alkatrészekkel 213K volt bruttóban egy 10600K-val, tehát elég erős egyszálas procival a kódoláshoz.
De a ház az jóval olcsóbb volt, Akyga Ak-730, legolcsóbb mitx házikó, műanyag nyeklik nyaklik, nem volt cél a minőségi ház csak a kis méret, az csak 7500 huf volt, tehát a többi alkatrész kb 205k, konkrétan:
i5-10600k proci: 76k (akcióban olcsóbb volt éppen mint a sima nem "K" jelű)
H570 csipset mItx alaplap: 48k
BE QUIET 300W TFX 80+ bronze tápegység: 22K
500 GB A2000-es m.2 SSD (mostanra már nem lehet kapni): 20K
Procihűtő: 9K
2x8GB 3200 CL16 alacsony magasságú ram: 30KNa most az akkori árakhoz képest az igazi változás az hogy a kifejezetten mini itx lapok a csiphiány miatt alig lehet kapni és emiatt dupla-triplázódtak az árak.
Ez azért fontos, mert a ház amit kinéztél nem ad lehetőséget elméletben nagyobb alaplap, pl mATXméretű alaplaphoz. (De lehet itt a srácok ismernek 1-2 trükköt, pl flexet) .
Ha ezt a helyzetet "tehát hogy 2x annyiba kerül az alaplap mint indokolt" meg tudod oldani, akkor a boltban 46K-ba kerülő házaddal együtt beleférhetsz bolti alkatrészekkel együtt kb 250k-ba.
De pl proci hűtő terén nem muszáj boltit venni, abból csak a venti számít hogy mennyire hangos, nem kell az egész hűtőnek újnak lennie.
Tápegységen is lehet fogni valamennyit, ha nem kell legkisebb TFX méret mint nekem.
Procin is lehet spórolni, mert nem tejtermék, elvileg ha az első fél évben nem szállt el és nem ugráltak rajta, akkor elvileg gond nélkül el ketyegnek x mennyiségű tulajdonos váltás után is.De hát írta hogy nem akar VGA-t, ha meg később meggondolja magát az már nem a mostani eszmecsere reszortja.
BTW a házat én nem ismerem, nem ismerem a hűtési lehetőségeit tapasztalat szinten.
Azt látom a kiadott anyagban, hogy a felső üveglapot lehet szűrős szellőző rácsra cserélni, oldalán is van perforáció, tehát elvileg adott a lehetőség alulról felfele szellőzést kialakítani, amíg nincs benne VGA.UI::
Most nézem csak ez amúgy nem is annyira vészesen emelkedett, ráadásul ami kiváló hogy nem az M.2 SSD alatt van a csipset, hanem mellette és a felesleges második M.2 nem ott van, ahogyan a szintén felesleges "shield"-ért sem kell fizetni:
[link]
B660M-ITX 65k huf boltban...persze seggszikla, nem mindenki szereti.
Meg persze az inbuilt "type c" usb-t is kispórolták a hátlapról, ami másfelől viszont jó hogy az alaplapi csati megmaradt, így 5k-ért kábelt vásárolva oda raksz csatit ahova szeretnéd. Tehát megint egy olyan pozícióban lévő alkatrésszel kevesebb, amit amúgyse tudtál kihasználni.
Meg amivel még kevesebb azok a sima USB portok, valamint a 2,5GBe ethernet sincs rajta.Szal azért spórolós...
-
PROTRON
addikt
Pont erre akartam felhívni a figyelmet, hogy lehet vagizni ITX ház méretekkel, de amikor már a folyadék hűtéshez szükséges VGA elemek se férnek be, akkor méretileg valamerre ki kell lépni a klasszikus "itx" kategóriából a ház befoglaló méretét tekintve. De akkor már legalább szellőzhet.
Persze ott tartható ahol régi vga elég, vagy egyáltalán nem kell vga...ott még a mini-ITX is tartható.
De ahova rendes teljesítményű VGA kell, oda már akár mATX alaplap is elférne az adott házikóban. -
PROTRON
addikt
Srácok majd ha X BOX series S killer céllal a sub 2,699 literbe próbáltok legalább 6 mag 12 szálas procit és RTX 3060 VGA-t beleszuszakolni úgy hogy csak halkan zajonghat (nem kell full csend, ciol whine zavaró), de 1440p-vel legalább 60 FPS-nek meg kell lennie "HDR"-el...
no addig még messze vagytok a mentál higiéniás szenvedéstől. -
PROTRON
addikt
Az én tapasztalatom is hogy Hwinfo szerint cpu power 220W már elfogy a sima Thermalright-SilverArrow-SB-E-Extreme ami kb egy NH D15 kategóriájú léghűtés. Persze lehet hogy ha vízszintesen lenne az alaplap még éppenhogy beleférne, de 230W-nál már jön a dry out sajna...
Pedig próbáltam 3 ventivel is. -
PROTRON
addikt
válasz
fatpingvin #56901 üzenetére
De adnak hozzá 1 év garanciát hogy nem dog nem is tudom, mondjuk megsavanyodni, fing szagot eregetni, nem fog kifolyni a beépült motorikus alkatrészek kenőanyaga. Nemfog visszabeszélni se.
A viccet félretéve amikor nem hobbyból a biztos állásod mellett, vagy munkaidő után "túlórában" csinálsz ilyet, hanem saját garázsodban igyekszel egy céget fenntartani ami kizárólag ennek a gyártásából és nincs más fajta terméke, hogy több lábon állva másból isbkitermelje a számlakat és béreket, akkor azért mas a leányzó fekvése...no meg nem azért vállalja valaki a saját vállalkozás minden felelősségét és extra stresszét hogy bolti árufeltöltő fizestést kuporgasson össze...pláne higy nem létszükséglet termékről van szó.
-
PROTRON
addikt
De amúgy meg is érkezik a throttling? Vagy miért gond az hogy ha ki van használva akkor melegebb hőmérsékleten, de megcsinálja amit kell? Hát a hanegerő az lehet...
Egyébként nálam épp emiatt a proci hűtő függőlegesen áll, azaz a ventije lentről szív fölfele kipufog. Igaz nálam van VGA is, szal annak a meleg hátlapja által felmelegített levegőt szívja.
BTW mivel nekem x299-es procim van, ott kicsit mások az elosztások, szal csúnyán belefutottam a heatpipe technológiai Dry outba...nálad is ez a gond?
-
PROTRON
addikt
válasz
hoffman_ #56830 üzenetére
"szinte minden RTX3000 és 4000 GPU így van kialakítva, nem csak a Founders."
Az elején még valóban így állt a dolog, de aztán sok olya példány lett, amelyiknél nincs ez a pass-through a hátulsó részen, meg is látszik a gpu ram hőmérsékleteken.
Egyébként a MSI Suprim X széria esetln pl a hátlap takarja a leghátulsó ventinél az áramlást és az egyik legjobb hűtésnek tartják 3xxx esetében.Pont azért estem megint problémába, mert lenne 3080 TI supmri X ami erősebb gyári OC-val rendelkezik a 3090 sima Suprim X-hez, emiatt minden tesztben veri a saját márka-saját VIP kategórián belüli 3090 vetélytársat.
Aminek az egyetlen előnye hogy 2x akkora ramja van...meg persze munka felhasználás terén nagyobb a potenciál a több számoló egység miatt.
Cserébe %-osan jelentősen drágább. -
PROTRON
addikt
Főnökömet se tudtam időben rábeszélni hogy az irodában lévő 3 régi PC-t még idejében cseréljük le, most már az alaplapok árain elég szépen elmegy jó pár hétvégi ivászat ára.
-
PROTRON
addikt
Sajnos jogos, annyival emelkedtek a mini itx alaplapok árai, hogy ha nem szempont a kinézet, az egyetlen érv a mini itx mellett már csak az hogy ha fontos a hordozhatóság.
A szekrényben mindig lehet találni még egy kevéske helyet hogy a mini itx helyett micro elférjen.
Mert egyébként lehet ilyen Fractal Design Ridge házikóba pakolni, ahogy egy alacsony teljesítmény igényű 3050 a kevéske hűtésével még pont beleférhet.
De akkor a ház már is 64k, miközben az alaplap is 50-el drágább, tápból is speckóbbat kell szerválni, szal az "50 ezerrel" drágább merészen alulról szagolja a tényleges különbséget.
Inkább 100k-t verdesi...
Pl egyik boltban kapásból 146k az EGYETLEN mini itx alaplap(igaz legalább minőségi)...miközben micro ATX-ből már 50k alatt is kapni minőségi változatot...
Persze használt piac az más. -
PROTRON
addikt
Nekem az első tettszett meg, mert irodába monitor hátuljára pont jó lenne irodai pc-hez. Már csak a tégla tápot kéne eldugni, mert ha jól látom ebbe beleférhet mATX alaplap is. : O
Ez azért jó mert olcsóbb.
De lehet végül a 25-ös lesz és akkor nem kell mókolni.
Ellenben ha a monitor hátára kerül, halál mind1 hogy milyen előlapi usb van...vagy inkább nincs, mert úgy se fogják használni, inkább alaplapi portról indított külön kivezetés lesz a nyerő. -
PROTRON
addikt
De az ACDC tápról írja. A bemeneti oldalon mért 90 watt hatásos teljesítményt, ami eszköz a kimeneti oldalon 12V 10A-t küld tovább a picopsu-ra.
Az hogy a pico-psu-n belül hogyan oszlik el egy minőségi külső ac-dc esetén nem kéne hogy befolyásoljon dolgokat.
Az én gépeim el vannak így.Kivéve ha át lett verve és nem minőségi az a tégla és már pár tesztelés alatt elkezdett szétfolyni benne valami mert hogy 90 / 120 = 75%, ami már túlterhelte.
-
PROTRON
addikt
Elsőként az a tippem hogy erre pontosabb választ tudnak adni a "Hobby elektronika" topicban, lévén hogy a tégla tápod elektronikai részére kérdezel.
Amúgy szerintem igazad van a diagnosztikáddal, az már elég alapos ok egy gariztatásra, hogy a 12 V 120W-os adapteredre kötött 12V 20W-os fogyasztó rendellenesen viselkedik.
Monjduk a mini pc-d paramétereit nem írtad le, mert lehet hogy egyébként nem jól mérted fel és a folyamatos túlterhelés kikezdhette a tápot. Nem minden ilyen kombó bír ugyanakkora teljesítményt leadni a 12V-os ágon, aztán ha még is elkéred tőle, akkor lehet "megoldja" valamiért cserébe.Amúgy mennyi volt szállítással magyarországra a pico+ac-dc táp csomag?
ui.: most gyorsan rákerestem és a 12V ágon állandó üzemben 8A = 96W a max amit tud a PICO, efeletti folyamatos terhelés esetén már túlhajtod, amivel túlhajtod az ac-dc tápot is, aminek nem feltétlen van azonnali hatása, lehet csak később pukkan el végleg valami.
De szerintem továbbra is garancia esetkörbe tartozik a dolog.
-
PROTRON
addikt
Hú ez állat, kellene irodába.
Kivételesen igazat adok főnökömnek hogy halogatta a PC-k lecserélését, most hogy már több AIO-nak is döglődik a hűtése amihez ugye eleve nehezebb a méret és felfogatás okán a ventit beszerezni, végre rátudom majd erre beszélni, mert ez a dizájn még őt is megfogja majd. -
PROTRON
addikt
válasz
Nirvanus #56589 üzenetére
Nekem Giga H110T-N alaplapom van, abban csücsül a 7500-T meg 2x4 GB ram, meg a fenti Samu evo 840 250 GB msata ssd, rendszer alá elegendő.
Autocadhez is néha használom, de van mellette nagy dög munkaállomás, szal inkább második, hurcibálós, fosbúúkozos gépnek építettem.
Nem gond ha vírusok ellepik, míg a nagy gépen a céges adatok, megrendelői belső műszaki anyagok miatt más a helyzet. -
PROTRON
addikt
válasz
Nirvanus #56587 üzenetére
Hékás hogy képzeled hogy ellopod az én gépemet és belegyömöszkéled egy ilyen fekvő házikóba?
jaaa várjál csak...nekem nem is ilyen a hűtőn lévő venti, mert ez túl hangos nekem...meg van benne VGA-m...huhh...még is itt van mellettem, most megnyugodtam...
De mi az a msata SSD nálad? Honnan? Hogyan? Én örültem hogy sikerült használt piacról 256-ost szereznem, értékelhető minőségben, nekem 840 EVO van, de vásárláskor Sentinel szerint csak 2 év garantált élettartam volt már csak benne, ez 1 éve volt...tudom attól még működni fog tovább...
-
PROTRON
addikt
válasz
nihil41 #56362 üzenetére
Most sznob leszek, de én inkább innen vettem VGA bekötéshez: [link]
A neked minimálisan szükséges, nyitott végűt kiválasztva 6 dodó maga a riser kábel, én biztonsági alapon inkább olyat vettem aminek a másik vége rögtön x16, hogy stabilabban álljon. Persze ugye nincsen bekötve a többi adatszál aminek nincs kiinduló pontja a rövidebbik felén.
Ez már 16 dodó.
Ebayről is lehet, van eredeti fiókjuk.( mondjuk nálam nem csak a pciex slot hosszával, de irányával is kenyér törés volt. )
-
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #56315 üzenetére
Már csak összekéne passzintani az álló és a fekvő módhoz való konzolokat, alá berakni egy tehermentesítőt és be is kerülhetne a monitor mögé.
Meg persze opcionális kiegészítőként a monitor aljára egy "frontpanel" kivezetést, amit rá tudsz aplikálni akármilyen monitorra, 2 db USB-A, 1 db USB-C, 1 db kártya olvasó, kombi jack, power-restart gombok...
Már rá is beszélném főnököt a vételre. -
PROTRON
addikt
Én meg tudom mondani, az a célja hogy minél hamarabb felforrjanak az USB-hez tartozó dolgok és lehessen egybe cserélni az egész alaplapot...
Az én x299-es lapomnál[link] is van ilyen "pajzs", a VRM bordát jó méretesre csinálta az MSI, de persze nem bordázták be rendesen amilyen okosak voltak, így inkább csak dísznek való...most hogy lejárt a gari lehet le is szerelem róla és valami rendes bordázatot gyártok a helyére, ami felfekszik a forrópontokra.Mert eredeti felállásban még a légáramlat is beleakad a ramok mögött...
Annyira hülyén lett kialakítva a proci fölötti borda rész is, hogy agyam eldobom...abban is elakad a levegő ahelyett hogy elszállítaná a hőt. -
PROTRON
addikt
Igen, ez a hivatalos megfogalmazás. Persze nem tartják magukat hozzá, jóformán senki.
Másik kedvencem a top-listáról:
állami intézmény konyhája(többet nem írhatok a beazonosíthatóság miatt):
A falon van 2 db dugalj elosztó, amit 20 éve gyárilag előszerelve hoztak, benne kismegszakítókkal és 4-4 dugalj-al.
Erről jártak az 1 fázison papíron max 13A-et kérő ételmelegítők, összesen 4 db, hogy biztosan az egyik fázisra kettő darab jusson.
Észrevették hogy folyton levágja a 16A-C 3 pólusú kismegszakítót, hát cserélték először 20-asra, majd 25, végül egy okos gondolattal 63A-es kombi-ÁVK-ra.
Kb 5 éve már így üzemelt.Most teljes főelosztó felújítás, az új elosztót szerelő vezető villanyszerelő meg közölte hogy esze ágába sincs az 5x1,5-ös(!!!) kiskábelt visszakötni arra a 63A-es kombi-ÁVK-ra, rákötötte egy 16-osra(azt is csak azért mert falon kívül, szellősen van vezetve a kábel, nem vakolat alá süllyesztve), ha levág, akkor levág, vezeték csere nélkül nem vállalja a felelősséget nagyobb védelemre kötés esetén.
Le is vágott...végül csak kellett egy rendes ellenőrizés.
Kiderült hogy a 2x4-es dugalj csoport közül, az egyik ételmelegítő konnektorában a nulla vezeték a csavaros kapocsba olyannyira bele volt égve a dugaljba, hogy fizikailag nem lehetett kiszerelni belőle...mármint a dugalj korábban beleolvadt műanyag házával együtt lehetett csak szétbontani. Nem a fázis, hanem a nulla.
Onnan lehetett tudni hogy hol a helyzet, hogy a 10A-es terhelés során az adott ételmelegítő kábele tűzforró volt, de csak a dugvillánál.
Közben az elosztónál egyidejűleg 13-15A maxot lehetett mérni lakatfogóval, tehát normál üzemi állapot során nem tűnt fel hogy gond lenne. ű
A melegedő csatlakozás miatt nem az előszerelt elosztóban vágta le a kismegszakítót, hanem a betáplálásnál a 4 pólusú kombi-ávkt.Most már nem vág le. Egyidejűleg nem megy fel a terhelés 16A fölé, mivel nem pont egyszerre járnak maxon az ételmelegítők, így meg tudják versenyeztetni a kábelcsere kivitelezést, nem kell azonnal 3x-os áron megcsináltatni valakivel.
De előtte simán átkötötte egy okos zseni az 5x1,5-ös kiskábelt először 25-ösre, amikor az is levágott akkor meg 3x63A kombi-ÁVK-ra.
-
PROTRON
addikt
válasz
T0mBd1gg3R #56164 üzenetére
Feltételezem abból indul ki a kollega hogy egy valóban összerakott PC tápegység nem nagyon akar meghibásodás esetén több áramot igényelni, mint az eredeti névleges értéke.
Csak hogy nekem a bajom azzal volt hogy általánosságban kezdte ide citálni a nem csak PC tápegységre vonatkozó adatokat, ahol már bármi mást is rádughatnak az adott vezetékre.A PC tápokhoz van olyan gyártó aki 0,75-ös kábelt ad gyárilag, mert hogy úgy se lesz baj...valamiért az én EVGA 1000-es tápomhoz 1,5-öst adtak...nem hülyeségből.
Mivel sose lehet tudni mit dugnak rá, én a kínaiakban nem bízom, ezért erőltettem az alap dolgok helyrerakását, ahogy Te is.
Simán benéznek forrasztási pontokat aztán ott a baj... -
PROTRON
addikt
válasz
T0mBd1gg3R #56155 üzenetére
Én meg csak viccelődtem azzal hogy kinek mi a végzettsége...
-
PROTRON
addikt
"falba szerelhető tömör réz kábelre vonatkoznak"
Ez volt az első problémám amikor megláttam a fentebbi írásod.
Pont erre reagáltam hogy nem hogy az 1,0-ra nem igaz, de még az 1,5-re sem automatikus amit írsz, mert "falba szerelhető" esetén nem választottad külön hogy csak vakolatba, vagy vakolat alá védőcsőbe. Mind a kettő a laikus számára falba szerelést jelent, hidd el eléggé sok vitánk van ebből épületvillamossági kivitelezés terén hogy mi a különbség.De a táblázatod "B" oszlopa vakolatba gipszelés esetén valójában az "MM" szerű kábeleket jelöli(akárhogy is fogalmaz), tehát nem a concentrikusan elhelyezett 3 eres kiskábelre vonatkozik hogy 1,5-öst vakolatba gipszelve szabadna 20A-el terhelni.
Mivel a concentrikus elrendezés esetén csökkentő tényezőt kell használni ahhoz képest ahogy az "MM" kiskábel elrendezése hogy egymás mellett kis távolságra vannak az erek, külön-külön külső köpennyel...jobban le tudja adni a Hőt.Tudom hogy viszonyítási alapot hoztál fel, csak nem valós adatokkal, így aki olvassa problémákat okozhat magának.
BTW nem akarok az illetővel vitatkozni, mivel a főoldalon ki is írja magáról:
"Az itt leírtakat kérem kellő kritikával értelmezni! Fenntartom magamnak a tévedés jogát!"Nem írja a végzettségét, annyit ír hogy elkezdett építeni egy hobbi cnc gépet és ahhoz ollózta össze a neten az adatokat, többek között ezt az alapterhelési táblázatot is.
Amit sok ilyen honlap elfelejt jelölni, hogy ez a táblázat az un. "Alapterhelési táblázat", amihez tartozik egy több tényezős képlet hogy mi a valós tartós terhelhetőségi adat...amihez a szabványok szerint tartaniuk kéne magukat a gyártóknak.
De nem tartják magukat a gyártók, rengeteg a gyártási pontatlanság ami már a szabványos értékek alá érkezik, így ez a táblázat végképp veszélyes.Mert csak annyit látnak az emberek hogy "hülye villanyász rárakta a 1,5 vezetékre a 10A-C kismegszakítót ami folyton levág(mert túlterhelésre levág), közben a táblázatban benne van hogy 1,5mm2 20A, hülyes óvatoskodó béna villanyász"
Aztán rárakják a 20A-C kismegszakítót és ráküldik a 4600W fűtőtestet ami állandóan ennyivel terhel, de időnként felmegy 20A fölé, majd néznek nagyokat hogy meggyullad a tapéta, vagy hogy leég a konnektor.Feltűnt hogy Rick4 kolléga nem olyan béna mint én szoktam lenni hogy dupla kommentet írna, de tényleg koncentrálni kellett hogy megkülönböztessem a pólótokat.
A tied kicsit kékebb. -
PROTRON
addikt
Ezt elkéne felejteni nagyon hamar. És javaslom 1,5-ös kábelnél kisebbel szerelt hosszabbítóidat dobd ki, nem tudhatod hogy amit 10 évig csak 1 db éjszakai kislámpához használtál, nem fogja valamelyik családtag egy költözés után véletlenül felcserélni és mondjuk éjszakára több fűtőegységet rádugni...nem véletlenül buktak meg a fogyasztóvédelemnél a 0,75-el szerelt hosszabbítók.
Ez a rakjon fel Fi relé-t nagyon lekezelő szöveg, hiszen Te mint végzett villanyszerelő/és/vagy villamosmérnök tűpontosan tudod hogy a Fi relé csak a veszélyes helyzetek egy része esetén nyújt bizonyos fokú védelmet. Zárlat és az abból keletkező tűz ellen pl pont nem feladata.
#56138 ANOka
Szóval szerintem 500W-nál nagyobb teljesítményű PC-t nem engednék erre a vezeték keresztmetszetre.Ami a nagyobbik gond hogy ismeretlen a kötési pontok minősége, amik kiszakadhatnak ahogy a terhelés változás hatására meglágyulnak, melynek egyik része adódik a felmelegedő vezetékből.
Szerintem ennyiért inkább szerezd be egy elektronikai boltban a vezetéket (tudnak segíteni hogy hány wattos PC-hez milyen vékony a minimum vezeték) meg ezekhez hasonló csatlakozó fejeket, a forrasztáshoz meg kenyerezz le némi sörrel egy gyakorlott forrasztó ismerőst.
-
PROTRON
addikt
Azért óvatosan az ilyen adatok zabolátlan eregetésével, még a végén valaki komolyan veszi, állandó jelleggel ráküldi a max terhelést mert papíron lehet, aztán csodálkozik hogy lakástűz.
Az 1,5-ös vezeték amennyiben vakolatba kerül gipszelésre (pl 3 eres kiskábelként) abban az esetben az elméleti max a 16A.
Ezeket az elméleti max-okat le is tesztelte az egyik ipari elosztók összeszerelésével foglalkozó cég, 10 gyártóból 7 esetben egyszerűen az adott elrendezési környezetben a táblázatban szereplő max értéket ráküldve megolvadt a vezeték köpenye és jöttet a szikrák, meg a zárlat ha nulla és fázis futott egymás mellett ahogy pl kiskábelben szokott.
SOSE max-ra tervezünk.
A vezetékekre van egy több tagból álló képlet, amivel meg lehet határozni a valószínű elméleti határt, aminél kisebbre kell venni a kismegszakítót...hidd el nem véletlen hogy ez a képlet sose 1 vagy 1-nél nagyobb számot dob ki.Falba vakolat alá süllyesztett 1,5-ös vezetékek esetén 16A alatti a valós max terhelhetőség, ezért 13,5A a max kismegszakító amit szabad rárakni. Elhiszem hogy "már 10 percre rá van dugva a 16A-es bojler még se volt baj, akkor ez a tuti!"...nem, mert mások nem csak 10 percig fogják ráengedni a veszéyles terhelést...
A tűzoltók tudnak mesélni hányszor hallották hogy "dehát 10 évig nem volt gond, nem értem"
Vagy a "haveromnál nem gyulladt ki a tapéta, nem értem..." aztán kiderül hogy a havernál csak rövid időszakok voltak max terhelés közel, míg ahol probléma lett ott meg komolyan vették és komolyabb terhelést küldtek rá.Szomszédom a kedvencem, 45 éves építésztechnikus, a lakásában 20A van a mérőóránál, 16A ía dugaljak védelem.
Meghegesztette a bicikli eltört részét, mire végzett a hosszabbítóhoz hozzáérve jött a rácsodálkozás, hogy érinthetetlenül tűzforró a kábel. Valóban, a legkülső köpeny nem olvadt meg...még...addigra. De nem lát belülre.
Idézem: "Pedig nem vágott le egyik kismegszakító sem, pedig ha veszélyes lett volna le kellett volna vágnia"...mai napig nem hajlandó felfogni hogy a lakásának felgyújtásával játszott és az egyetlen szerencséje hogy hamar végzett a melózgatással. -
PROTRON
addikt
Jó de más nem olyan okos mint Te és direkt pazarló procit vesz (pl 10940X, cinebench alatt 200W önmagában), így amikor meglátja hogy fekete pénteken 42k az EVGA platinum 1kW tápegység rámozdul, a szintén minőségi 650-es helyett ami akcióban 33k-ba kerül.
Persze 85k-ért az 1kW-ost meggondoltam volna... -
PROTRON
addikt
Öhmm...kérdés hogy jött ki az a 2400 forint / hónap?
Mert 44W x 5 óra, az 220Wh.
Amiből lesz 1 hónap alatt 6820 Wh, ami 7kWh. "Kedvezményes áron" ez ugye még alig 260 forint...bár ki tudja meddig fogjuk odahaza 36,7 forintért kapni az energiát.
Vagy Te már 342 forintért kapod a delejt?
De a törekvéssel egyetértek. -
PROTRON
addikt
Krumpli vagy burgonya.
Olyan hogy túl forrófejű nincs, megfelelően kell méretezni azt a bordát hogy a feladatot ellássa, tehát hogy lehűtse a célt.
Na most számoljunk:
Egy akkora méret kategóriájú alaplap+ hasonló teljesítményű proci+ az adott procihoz való hűtőegység összesen mennyibe kerül?
Adjuk még hozzá súlyozással hogy alacsony fogyasztású, hisz Te is kérkedtél vele. : PPersze én se venném meg, mert én nekem magasabbak az elvárásaim rugalmasság terén ezért az összegért. De aki nem akar vacakolni és csak "célgépet" keres, alacsony fogyasztással, azokat megeheti a marketing.
-
PROTRON
addikt
Oké, vitaindítónak szántam a javaslataimat.
Én pl a kisgépemet is párhuzamosan 2 monitoron, 3-4 megnyitott böngészővel és böngészőnként 30-40 tabbal használom, ahogy a cégnél minden irodista is lusta bezárogatni a dolgokat, ott van leterhelve a ram mindenkinél, feleslegesen, de lassítja a gépet.A 2x4 GB felépítés azért kellhet, mert tényleg van amikor az a kevéske plusz ami a dual channelben van beleszámít a felhasználói élménybe. Nem azt kell nézni hogy Neked megfelel, Te együtt tudsz élni valamivel, hanem hogy a röcögéseket nem szeretik az emberek. Engem nagyon irritál.
Ha lenne 2x2GB akkor azt javasoltam volna próbaképp, aztán ha nem elég cserélni 2x4-re, de annyival egyszerűbb eleve 2x4-et szerezni jelenleg, nem akkora költség az 1x4-hez képest.Az integrált procis lapot a kérdező igényeihez mérten említettem meg, mert bizony a kérdése alapján úgy látom nem nagyon szerelt korábban, tehát igazából a legjobb lenne neki egy előre szerelt gép ajánlása, de azok feleslegesen drágák, míg a proci belerakását el lehet azért szúrni.
Árakat ilyen szinten már nem néztem, de szerintem minimum 5 ezres szériás "J" proci alá manapság nem szabad adni a trendeket figyelve.Eleve mini-itx topicban kérdezni már eleve nem a legolcsóbb kategóriát jelenti, arra mATX alaplapot kell nézni, de akkor meg nem mini-itx házikó, hanem nagyobb, ami már "nem szép", ezért feltételeztem hogy mini-itx méretet keresünk.
A winfos gyorsabb felhasználói élményt biztosít menet közben is(nem csak betöltéskor) ha SSD-ről futtatod, valahol legmélyen konkrétan leellenőrzi a gépedet és direkt belassítja a rendszert. Nevezhetsz konteó hívőnek mert most nem fogok eredményeket idehozni, de tapasztaltam.
-
PROTRON
addikt
válasz
gabor1974 #55871 üzenetére
Szia,
Ez a topic főként az egyedi építéseket fejtegeti ki, de persze sokszor előkerülnek előre épített megoldások is, csak azok régebben jóval drágább összegért adták ugyanazt a tudást.
Pl magadnak összeépítve régebben egy facebookos gépet teljesen új bolti alkatrészekből még ebben a drágított mini-itx közegben is ki lehetett hozni max 120k huf körül, míg az előre épített megoldások 160-200 között mozogtak.Facebook+youtube-ra amúgy alaplap terén nagyjából mind1 hogy melyik árkategóriát nézed, az extra funkciók nem adnak hozzá.
Vannak integrált processzoros alaplapok, amikkel egyszerűbb az építkezés, azokból érdemesebb a frissebb évjáratúakat nézni, meg kell nézni hogy mikor voltak először a neten róla hírek-cikkek googliban.
A régebbiek full hd youtube alatt kicsit akadoztak.
Az a fontos hogy megnézd beleférjen a házba az alaplap, a többi tulajdonságból a processzor foglalat egyezzen a kinézett processzoréval.Ha neked kell belerakni a processzort, akkor én intelből tudom hogy a celeron procik még gyengék voltak korábban, minimum pentium gold kellett a biztos netezéshez szerintem, ebben már van videó csip ami eléggé erős youtubehoz, tehát nem kell bele +30-40k-ért videókártya.
AMD-t kevésbé ismerem, de ott a "G" végződésű procikban van VGA csip.Ram terén én továbbra is a 2x4GB híve vagyok, 1x4 külön videókártya nélkül szerintem kevés, az 1x8-hoz képest a 2x4 meg kicsikét gyorsabb rendszer működést jelent árban nem sok különbséggel. 2x8 jelenleg még felesleges facebookhoz.
Tápegységet én mindig megválogatom, mert nem akarom hogy gyártási hiba miatt elszálljon, nem a legolcsóbbat kell venni.
SSD mindenképp kell, mert winfos úgy van megírva, legalább 250GB-os ajánlott, mert azok gyorsabbak a 120-asoknál(már ha kapni 120-ast), persze ár-értékben az 500-as jobban megéri, akkor már családi videókat is tudsz rajta tárolni. PL Crucial MX500 250GB típus egy jó középút.
-
PROTRON
addikt
Ez sajna valid érv, Budapestiként nem szokott érdekelni hogy hova kell elgyalogolnom a cuccokért.
De HA-n én most nem látok "T" procit, csak olyat aki nagy tételben felvásárolná.
Esetleg az adott boltot megkérhetnéd ha már úgyis ennyire dugig vannak ilyen Tiny PC-kkel, próbálják már ki egy nem "T" 7500-al a kedvedért. -
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #55779 üzenetére
Azért azt se felejtsük el hogy aki ilyen gépet használ általában olyan dolgokra használja, ahol a rövid burst-ök a jellemzőek, ahhoz meg ezek a kis hűtők is elegendőek a magas fordulaton vernyákoló ventivel.
A"T" proci-t ritkábban lehet szerezni, tehát ne várjon feleslegesen rá, mert a "T" jelzés csak annyi hogy rövidebb ideig boostol, ami miatt statisztikailag átlagolva tényleg alacsonyabb watt-os teljesítmény lesz, de boostolás közben közel azonos hőleadást produkál, miközben a beállított parasztvakító korlátok miatt a kivehető számítási kapacitás elmarad a hőfejlődéstől...tehát összefoglalva: 7500T proci boost alatt ugyanannyi hőt termel mint a 7500-as, tehát ugyanúgy terheli a hűtőegységet, de kevesebb számítási teljesítményt produkál, csak rövidebb ideig boostol automatán, hamarabb visszavesz a sebességből, ezért tűnik úgy hogy hoszabb benchmark alatt hűvösebb maradt.
Csak hát átlagos felhasználás jóval rövidebb ideig igényel boostot mint a benchmarkok...Aztán ha mégis azt tapasztalja hogy röcög a rendszer még mindig próbálkozhat később kisebb terhelésű procival, a proci leeégni, károsodni működő venti mellett nem fog, hisz a védelmei nem engedik.
Ehhez még nem kell alulfeszelni. -
-
PROTRON
addikt
Felhasználói szokásokon múlik.
A 7xxx-es szériánál elméletben szinte 0 előnye van a "T" jelzésű prociknak, egyszerűen nem annyival jobbak sem fogyasztás, sem hőtermelés terén hogy megérné a fáradstágot a beszerzésük. Magyarul a nem "T"-s 7500 is hasonlóképpen fogja érezni magát abban a gépben.
Nálam végül i5-7500T lett, mert bedőltem én is a marketingnek.
Tény hogy 2x4GB rammal és külön dedikált videókártyával tökéletesen elegendő minden átlagos felhasználáshoz játékon kívül (arra nem nagyon használtam a gépet így nem tudom), most is két 25-25 tabos chrome van megnyitva, de a boost időtartam miatt szerintem jobb ha nem limitált procival használod.
Nálam egy AIO pckhez tervezett szintén papíron 65W TDP HTS1155LP hűtőegység van, direkt cseréltem a ventit halkabbra, ami ezáltal kevesebb légáramlatot jelent, így se megy normál használat során 55 fok fölé a cpu.Passzívan is teszteltem, ott Cinebench alatt, tehát rendesen megterhelve nem bírta 1 percnél tovább 0-ás ventivel, így ezért lett beállítva egy alacsony de fix fordulatszám.
De simán böngészéshez még akár passzívan is elketyeghet...na ehhez képest ha rendes 7500-as lenne benne szerintem azt is elbírná ez a méretű hűtőrendszer így fixen alacsony ventivel. -
PROTRON
addikt
Nekem csak 60Hz monitorom van és amikor volt időm onlinefps-ezni megéreztem amikor softweres hiba miatt beesik 58 FPS alá...Nekik meg ez a dolguk hogy legalább ennyit pusztán tapasztalatból megtudjanak állapítani, miközben ezernyi dolog átfut a kezük alatt munka okán...szal de, ebben pont lehet "ránézésre" reális megállapítást tenni.
BTW végül csak megmutatják a bench eredményeket is és ott írja hogy upgraded PC Average 69 fps az általad megkérdőjelezett Tomb raidernél...
-
PROTRON
addikt
válasz
flashpointer #55720 üzenetére
Igazából vízhűtéses VGA-t szerepeltetnek a weblapon a prospektusban és az elülső venti lentre helyezéséhez egy csatornát vájtak az alsó lap elejébe, így ez a 3 slot VGA mélység ennek a szellőzésnek szól...
BTW kb 1 cm légrés marad a tápegység felett ha ventilátoros hűtésed van, amellé ha csak 2,5 slot akkor meg lehet úszni a dolgot. -
PROTRON
addikt
Kéretik nem nagyon lenézni a hülye kérdésemért.
Jól érzékelem hogy a 3080 TI kártyák, a kb 18%-al több CUDA mag miatt elvileg a munka programok típusú felhasználás terén megérheti a felárat a sima 3080-hoz képest?Azt levettem hogy játékok terén ár-érték arányban nem...de munkafelhasználás során picit másképpen skálázódik a teljesítmény amennyire látom...
Mert az alaplapom csak gen 3.0-ás és még jópár évig nem tervezek váltani, így valszeg 3090 kártyát már nem tudnék kihasználni, mert ahol már megmutatná az árbeli különbség miatti nagyobb teljesítményt, ott már elfogyna a gen 3.0 : O
Egyébként a Ti-hoz képest CUDA magokban ali pár % a különbség, a memóriával viszont jelenleg nem tudom hogy tudnék-e miat kezdeni. -
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #55418 üzenetére
Cégnél ilyen HP-k vannak, gyűlölöm hogy csak veszélyesen lehet szervizelni őket, tehát hogy a monitor üvegre rakod arcal előre hátulról meg rendesen csavarozol...jobb a Lenovonak az a szériája, amelyiknél a monitor hátuljában van egy dokkoló egy rendes kis miniPC-nek(normálc asztali cpu+ laptop rammal szerelve), így szervizelés alkalmával csak kikattintod és kiveszed belőle.
-
PROTRON
addikt
Nem, nem csinál vele semmit, csak méri és megszakít ha túllépi a megengedett fesz értéket.
A "csinál vele valamit" azt mindig arra értjük hogy ha "transzformál", egyik feszről másik értékre és egyéb nyalánkságok.A "T" proci arra jó hogy gyárilag be vannak állítva benne olyan bios korlátozások, amiket egyébként a nomál prociknál Te magad is be tudsz állítani. Pl hogy mennyi ideig engedjen turbózni. Ezt sajna saját példámon tanultam meg hogy gyakorlatilag semmi haszna nem volt kivárni hogy tudjak szerezni "T" procit.
Csak rendesen át kell nézni a bios beállításokat és mindennek utánaolvasni. Nagyobb nyereséget lehet így elérni.A vinyók pontos gyártói adatlapján általában szerepel hogy melyik fesz értéken mennyi ampert kér.
-
PROTRON
addikt
válasz
Melorin #55392 üzenetére
Én 8100 i3 cpu-val mértem még régebben:
--a 15 éves "nem hivatalosan 80+os" 450W-os asztali táppal:
...kb 20-25W között volt idle,
--led trafó+inter tech 200W NAS pico posu-t (ami fentebb is linkelve volt):
...felugrott 22-27W közé az idle.Aztán komolyabban nem teszteltem, nem volt időm rá.
-
PROTRON
addikt
Azért a TDP és a wattos teljesítményigény eléggé eltérő dolgok.
Én már erre várok mióta a mATX házba szerelendő normál ATX leendő multigpu-s munkaállomás konfigommal kapcsolatban:
[link]
Majdnem elcsábultam az első verzióra, csak az inkább threadripperekre való, nem az én 14 magos intelemre, ami kisebb kupakkal rendelkezik. -
PROTRON
addikt
Szerencsére csak egy konkrét iparág van tele mérnökökkel hogy ezt ténylegesen kimérjék...milyen gáz hogy arra jutottak hogy az általuk tervezett megoldások esetében az általad taglalt elmélethez képest a valóságban alig pár tized foknyi tényleges eltérés van.
Amit viszont a kolléga ír az tényleg valós, nem mind1 hogy magasabb terhelés esetén mennyire könnyen távolodik el a felmelegített levegő a proci alaplapi környezetétől...Amúgy nekem a tápegységem is arcára van állítva, így szemből mint egy turbina szívja be a friss levegőt majd megy ki magától a hátulsó rácson, ami így felül van a tápkábellel együtt és a belső komponensek annyira melegszenek(simán kézzel tapogatva érzem hogy olyan meleg mint egy meghajtott laptop alja, ami ugye kb 45 fokot jelent a kéznél, tehát belül 50+) hogy simán kialakul rendes légáramlat, mint ha egy 12 centis venti 500-on pörögne, kb annyira erős. Így sose kapcsolom be a ventit, lehet ha majd kellene erősebb VGA miatt nézek majd nagyokat.
Kémény hatás még kicsit a gépházból is szívja a levegőt... -
PROTRON
addikt
A Verkhoról nem találni nagyon infot, kevesen próbálkoztak vele. Papíron azt írja hogy Jonsbo HP400-al egysz8inten lehet, de kételkedem benne mert keveslem a hőcsöveket...
A HP400-as szerintem el viszi a 5600G-de, csak hangosabb mint a kb ugyanolyan teljesítményű Noctua amit találtál, ellenben ha nincs szükséged rá tudsz kicsit az 5600G-vel spórolni hőtermelés terén, a biosban a felesleges dolgokat kikapcsolod...nem írtad mire lesz használva....meg nem tom van-e AM4 kit hozzá...Jaja felül az a hosszanti lemez, az a HDD lemez azt kell kiszedni a hűtéshez, az alaplapnak nincs külön tálcája, hanem csak 4 távtartó a hátlapon. Emiatt nem is biztos hogy a hátoldalra odafér az SSD slot, lehet kio kell majd kicsit hajlítgatni a házat.
-
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #55216 üzenetére
A Cooltek HP-400, ha Jonsbo akar lenni akkor arról vannak tapasztalataim, 10600K alatt eléggé süvít a ventije.
De azért 35W-nál jóval többet el tud szívni, inkább olyan 75-85 a határ, ahol még hatékonyan használható. Persze HDD felejtős...
Amúgy mint ha pár oldallal visszább talán féléve valaki csak belefogott egy olyan házba történő építkezésbe. -
PROTRON
addikt
válasz
hegegabi80 #55042 üzenetére
Indukciós pohármelegítő/hűtő a tetejére?
Amúgy maga az elrendezés tényleg jó, így hogy a kevésbé halk ventik közül GPU ventin kívül minden venti háttérben van, valszeg valamivel halkabb a történet. Persze tuti az alsókat kapásból lehet majd cserélni noctuákra.
De az jó hogy ebben tuti nem fognak megsülni a VRM bordák.
Meg hogy a kábeleket is szépen el lehet vezetni.De azért az a piros fülecske szerintem lerontja az összképet, szerintem abba az árkategóriába ahová ez érkezik belefért volna egy ötletesebb nyitó megoldás felülre. Mert ugye tökéletes nem létezik, muszáj belekötni valamibe.
-
PROTRON
addikt
válasz
#25954560 #55018 üzenetére
A "nem gazdaságos"-ra azért reagálnék csak azzal hogy tessék körbenézni a piacon mennyiért vannak sorozat gyártott komplett PC ház megoldások hűtéssel, aztán már is ráébredünk hogy a fenti se sokkal drágább.
Persze pazarlás a fémtömb oldaláról nézve, de a minap is láttam videót ahol a "lemez" kinézetű házat 1 komplett alu tömbből faragják ki, mert hogy nem akarják elrontani a dizájnt furatokkal, meg szegecseléssel.No meg amikor "open air" szlogennel a 8 db vascsövet meg 1 db 50x50-es plexi lapot 100k hufért akarják eladni (tudom magyar áfa+vám+szállítás) az is más megvilágításba helyezni a fenti CNC-s költséget.
-
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #55014 üzenetére
Nekünk cégnél BQ TFX power 3 Bronze van, kikapcsolt állapotban is cicereg a coil whine-ja és szerintem hangos a ventije, igaz az csak 80 mm-es.
Szal szerintem SFX-ben is lehetnek vele ilyen gondok, sose értettem miért van úgy mindenki oda a BQ cuccokért, nekem amikkel eddig találkoztam egyik "halkságától" se dobtam hátast a felárért. -
PROTRON
addikt
válasz
hegegabi80 #54881 üzenetére
Örülök hogy a 47K nálad bevált, nem akartam a falra festeni az ördögöt, ezért inkább csendben maradtam az alábbi vidivel [link]
Másik vidiben azt mondja a csávó hogy amikor rendesen elterül a paszta, akkor is gyengélkedik, ezért nem vettem végül ezt. -
PROTRON
addikt
válasz
d.tiborz #54871 üzenetére
Manapság már kevesebb a probléma a ramok kompatibilitásával, de az említett Ballistix széria általánosságban gond mentesen el szokott menni a gépek 99.99999%-ban. Persze mindig lehet szabályerősítő kivétel, de elég biztos hogy menni fog.
A beállítások terén az automata "xmp" (amd-nél nemtom hogy hívja) elég szokott lenni mezei felhasználáshoz. -
PROTRON
addikt
válasz
hegegabi80 #54858 üzenetére
Dobd ki azt a PC-t...vagy ha mini-itx akkor szereld át.
-
PROTRON
addikt
válasz
hegegabi80 #54855 üzenetére
20 percel előtted ott egy másik HSZ benne némi utalással arra, hogy talán érdemes lejebb tekerni az adott linken lévő cikk folyamban.
Még ez is tettszik irodai PC építéshez, csak azért van ám költsége:
[link] -
PROTRON
addikt
válasz
Grave_444 #54852 üzenetére
Nagyon ötletesen oldotta meg a PICO psu méretbeli problémát, mondjuk sokan elborzadnak hogy "kötési" pont, dehát ez van.
Ha már akkor a kedvenc ovisaink is alkottak:
[link]
Na ehhez hasonlóan okoskodva én normal ATX teljes munkaállomás konfigot akarok belezsúfolni micro-atx házikóba, rendes 1000W tápegységgel(EVGA platinum nem kicsi) és minimum 2 VGA-val. -
PROTRON
addikt
A panel tápom magasságra kb fele akkora mint egy normál PC táp és nincs benne venti., tehát alapvetően csendesebb mint a régi PCből kukázott atx táp.
Sajna olyat kaptam a boltban ami coil whineos, de mindenből kilehet fogni szépség hibásat, nem ágy mellett üzemel, így ezt a hangot még pont elnyomja a bútor, de a surrogó ventit már nem tudta.
Az alacsonysága miatt elfér a táppal a konfig egy olyan vékony házban, ami esetében a normál PC tápot kívülről kellett bevezetékeznem.
De mindig is tettszettek az olyan modok, ahol valami hasznos dolog miatt ki van flexelve a ház egy részen hogy valami fontos ki tudjon lógni, mint pl CPU hűtés...na nálad mehetne maga a táp a ventijével. -
PROTRON
addikt
Jaja, na igen a szállítási idők érdekes alakulnak mostanság. Amúgy IPON ilyen téren korrekt, mert általában az elképzelhető maxot adják meg, nekem eddig mindig vállalt határidő előtt teljesítettek.
Viszont PICO-psunál nagyon fontos hogy 12V-os legyen az a "laptop tápegység". Én ezért vettem inkább szerelhető paneltápot elektrronikai boltban és hozzá való szerelhető DC dugót. -
PROTRON
addikt
Jól látod, fentebb írtuk is, hogy emellé még kell ACDC átalakító, tehát mondjuk 12V-os laptop táp, a 19,5 voltosak nem jók.
Nos, a PC-k nem így működnek hogy "akkor kell a 200+".
A 200W a PEAK érték, azt jelenti hogy addig terhelhető maximum a PICO, nem pedig azt hogy fel is veszi, vagy hogy nem kapcsol be ha kevesebb a tégla táp ereje. EGyszerűenm 200W-nál van neki a túl terhelés védelme, az alatt nem védi meg a téglatápot, ki küldi az igényt abba az irányba.
Én 120-assal járatom, mert a tényleges igényem 90 alatti. Ha 150-en járatnám, akkor a PICO fel akarná venni a nagyobb teljesítményt, amire az ACDC paneltápom túláramvédelme leold, vagy ha az hibás akkor elfüstöl.
Ha 300W-al akarnám járatni, akkor a PICO-ban lévő túláramvédelem is leoldana.
Persze érdemes mindig lépcsőzetesen építkezni és a fogyasztó berendezés irányába csökkenteni, de ettől még a rendszerem él, csak be kell tartanom a szabályokat.
Egyébként az a gond hogy a laptopoknak szánt, általában 19.5 V-ról üzemelő tápokon kívül nincs nagyon olyan téglatáp ami ventilátor nélkül tud üzemelni 150W felett, de már a 150W-os is ritka a 12VDC-k közül. -
PROTRON
addikt
Inkább azt mondanám, hogy a sima procik is tudnak alacsony energiával üzemelni, na nem a csúcsrajáratott procik.
Amúgy ott van a listában: Inter-tech Mini-itx psu 200 NAS.
De igaz hogy normál PC táppal is szerintem jól elleszel.
Egy rendes gyári NAS alacsony energiafogyasztásával amúgy se tudsz versenyre kellni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Trollok komolyan
- Interactive Brokers társalgó
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- EAFC 25
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen széket vegyek?
- Xbox tulajok OFF topicja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3050 8GB DeepCool Tesseract SW 500W
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged