Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pista0001
addikt
sasNAXO: X47-et szerettem volna, de az sajnos nem fér bele, a magas IX tető meg kell a másik géphez. Sajnos nem vettem még egyet, amikor még csak 4-5e forint volt.
Pedig azzal még talán az 53-as is belemenne. Elégedett vagyok vele, teljesen jól teljesít. A 47-es egy Xeon L3426-on van a Lian li PC-Q07-ben.
TurboK0: köszi. Valami ebay-es 12 V/ 10 A-es kocka van hozzá.
-
Pista0001
addikt
Annó az Asrock B550M-ITX/ac-be botor módon saját hűtős m.2 ssd-t vettem. A baj az, hogy az alaplap gyári távtartó csavarja magasabb, a gyári hűtőbordával kompatibilis.
Kínai forrásból sikerült távtartókat találnom, a méréseim alapján viszont nem voltam biztos abban, hogy a 2 mm-es elég, úgyhogy rendeltem 3 mm magasat is.
A belső átmérő 3,1, a külső 6 mm, így tökéletes a célra. A 2 mm-es sajnos kevés volt, egy nagyon kicsit lötyög az ssd vele, úgyhogy a 3 mm-es kellett.
Végül két kép a komplett gépről, mert miért ne.A ház Chieftec IX-03, a táp Pico 160XT, a proci R5 5600G, a ram G.Skill Ripjaws V 3600/cl18 2×16 GB
-
Pista0001
addikt
válasz
hegegabi80 #62090 üzenetére
Meg nem foglal helyet az aljzat. Meg házon belül pont annyi kábel lehet, amennyi kell. Ha aljzat van, táptól függően van, hogy el sem ér ameddig kellene, más esetben győzd elhajtogatni erre-arra.
-
Pista0001
addikt
A
tuning"tuning" mindkét gép esetében kimerül az xmp profil aktiválásában, mindkét gépben 3600 MHz cl18 ramok vannak.A táp is különbözik, de nem vennék mérget rá, hogy olyan sokat számít. A 40-50 watt a sem a piconak, sem a kockának nem 50% mellesleg a kocka valami nem feltétlenül jó hatásfokú kínai darab. Még ha a pico hatásfoka jó is, a kocka rosszabb szintre is ronthatja, mint amit a 80+ gold Silverstone tud 10-15%-on (50-75 watt).
Több kijelző nincs, a dvga-s gépen hdmi-vel van 27" full HD, az igp-sen 32" 4K displayporttal. Idle vagy kis terhelésnél nem tudom, ez mennyire számíthat.
Nyilván nem lesz annyira mérvadó a mérés eredménye, ahhoz túl sok különbség van a két konfig között, de azért csak megcsinálom, ha megtalálom a fogyasztásmérőt, mert tényleg érdekel a dolog.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pista0001 #62001 üzenetére
Ha megtalálom a fogyasztásmérőmet, lemérem a különbséget.
Vannak más különbségek is, és mivel napi használatban van mindkét gép, úgyhogy az átépítés nem játszik...
DGPU:
Asrock B550M-ITX/ac
Ryzen 5 5600
2×16 GB DDR4 3600
Sapphire RX-6650XT Pulse
Silverstone 500 watt gold
2×2,5" ssd + 1×2,5" hdd
2×120/25 venti plussz 1×120/15 rgb venti
USB bill. és egérIGP:
Asrock B550M-ITX/ac
Ryzen 5 5600G
2×16 GB DDR4 3600
Pico PSU 160XT + kínai 12 V 10 A kocka
1×m.2 ssd
1×92/15 venti
PS/2 bill., USB vez. nélküli egér, USB infra távirányító vevő, bt egérMindkét gép kábelen csatlakozik a hálózathoz, a wifi elvileg le van kapcsolva. Kiváncsi vagyok az eredményre. De hol van vajon a fogyasztásmérőm?
-
Pista0001
addikt
válasz
Francia91 #61975 üzenetére
Sajnos ha kell ODD, nincs sok lehetőség... Bazi nagy az a ház.
Nézegesd az aprót, hátha felbukkan egy jó Lian li.
A PC-Q08 igazi nagyágyú ha a nappaliban jól kell mutasson, ha legyen odd és jó sok (6) hdd/ssd. A PC-Q11 kisebb, abba alapból csak 2 db 3,5-es hdd fér, szintén van odd lehetőség. A PC-Q07 még kisebb, csak 1 db 3,5-es fér bele, de odd hely szintén van. Panel/pico táppal csak az ATX táp helyére való dupla 3,5-es tarto kell csak, és tudja, amire szükséged van. Manapság nagyon ritkán bukkannak fel, annó se volt gyakori a 08 és a 11, a 07 azért előfordult. Nekem is van egy, abban van a 1st gen konfigom P55 alaplappal, Xeon L3426-tal, R7 250-nel (a 07-nek csak szimpla bővítőkártya helye van, a másik kettőnek dupla), 1 ssd-vel és odd-vel.
-
Pista0001
addikt
válasz
Francia91 #61971 üzenetére
HTPC-nek még egy jó darabig egy 5600G is sok lenne, de ahogy érzed.
Én tavaly év elején vettem B550-t 5600-zal és 6650XT-vel játszósnak, idén év elején (csak mert kidőlt a Kabini, különben azzal is elvoltam) B550-t 5600G-vel HTPC és böngeszés funkcióra, mindkettő maradni fog nagyon-nagyon sokáig. 4-5 éven belül talán a játszós kap majd újabb vga-t, talán még azt se.
-
Pista0001
addikt
Össze akartam vetni a 21-es a 31-essel, hogy a 31-esbe is beleférne-e a táp ugyanúgy, mint a 21-be, de nem tudtam az usb portokhoz viszonyítani, mert a 21-es képein fordítva van odasoppolva a hátlap.
Amúgy nekem a 21 jobban bejön, jobb úgy, hogy felülre biztos befér pár venti. vagy egy radi...
-
Pista0001
addikt
válasz
rxmiss #61878 üzenetére
Játékot egyelőre lusta vagyok próbálni, de megzavartam egy Cinebench R24-gyel. Kb 10 perce fut, egyelőre így állunk:
A minimum értékek nem túl relevánsak, már futott a Cinebench, amikor a HWInfot indítottam. Normál használatnál a(z alaplap szerinti) cpu hőmérséklet nem éri el az 50 fokot, utána durvul be a ventiprofil. 60 fokig még játékhoz elmegy, de azért már hangos, alatta kis terhelésen hangtalan. Mivel a valós használat során ez van, nekem ez így tökéletes. -
Pista0001
addikt
Értem, ezek szerint félreértettem. Akkor ugyanaz a szitu nálad is, mint TurboK0nál meg nálam is az 5600G-vel (illetve nálam nem váltott cpu+dgpu gépet), ugyanaz volt a motiváció.
-
Pista0001
addikt
válasz
TurboK0 #61861 üzenetére
Tehát nálad az 5600G már nem ment soha dvga-val, és ez is volt a cél az apuval.
Ilyen folyamatok nálam kb 10 éve voltak. Akkoriban egy i5-760/8GB RAM/HD7870 gépem volt, amiben az alaplap (úgy tűnt, hogy) beadta a kulcsot. Volt mellette egy Sandy Celeronos gép igp-vel (illetve a Gigabyte alaplap valamit bénázott vele, nem ment az igp, ezért egy HD4350-nel, de az alapötlet az igp volt) multimédiára, meg nem sokkal korábban vettem egy Intel NUC minipc-t Ivy i3-mal, mert nagyon jó áron volt, és ki akartam próbálni. Akkoriban már nem nagyon játszottam, úgyhogy teljesen jól elvoltam ezekkel, gyakorlatilag a NUC lett a fő és egyetlen gépem. A Celeront eladtam rá egy évre egy ismerősnek, akinek bedöglött a régi gépe (csak netezés), illetve a "nagy" gépből a processzort és a vga-t is még egész jó áron. A minipc elég zajos volt, hdd-t se tudtam tenni bele, ezért megint egy év múlva vettem egy Kabinis Asrock QC-5000/PH-t multimédiára, szerencsére a ram megmaradt még a régi gépből. Később pár laptop lett melóból, majd 2021-ben egy brand desktop is Haswell i3-mal. Akkoriban foglalkoztatott újra a játék gondolata, úgyhogy cseréltem benne a procit i5-re, és vettem bele egy 1050ti LP vga-t ez a gép kicsit más formában most is megvan (Lenovo sff, i5-4570, 16GB ram, 1050ti), de időközben elkapott a gépszíj, akartam olyan játékokkal is játszani, amikhez ez már kevés volt, így lett a Ryzen 5 a 6650XT-vel tavaly év elején, majd az időközben elhalálozott Kabini helyére az 5600G. Ja, és kiderült, hogy a 10 évvel ezelőtt elromlott(nak hitt) alaplap működik, Kínából kapot egy Xeon L3426-ot, és egy kallódó R7 250-et, azon játszok azokkal a játékokkal, amikkel azelőtt játszottam, hogy 10 éve abbahagytam játszani.
-
Pista0001
addikt
A dgpu-s Ryzen játékra van elsősorban (gyakorlatilag csak arra
), szóval a dgpu alap, valamint a sima 5600 sokkal előnyösebb játékra. Pcie 4.0 (nincs kihasználva 3.0-s riser miatt
), nagyobb cache, stb. Nem tudom, nálad miért volt apu+dgpu az eredeti felállás. Biztonsági tartalék miatt volt igp-s proci?
Az apu ahogy írtam, csak net és multimédia, oda nem kell lóerő. Igazából ide overkill az 5600G, de nem nagyon volt élhető alternatíva. Az "Atom" vonal mindkét oldalon elhalóban van, minipc-t nem akartam, meg így hogyha kellene még egy gép aktuális(abb) játékokhoz, akkor a 6650XT belekerülne az 5600G-vel egy alkalmas házba, a sima 5600 mellé meg szerintem vennék valami 7600/4060 körüli megoldást.
Szerencsére ez a veszély egyelőre nem fenyeget, beosztjuk egymás között a használatot, régebbi címekhez meg van még két dgpu-s gép 10 és 15 évvel ezelőtti alapon, 5 és 10 éves vgakkal.
-
Pista0001
addikt
A dvga-s gépbe nem vettem G-s procit direkt, a G-sbe meg nem valószínű, hogy kerül dvga. Illetve a jelenlegi házában kizárt.
ITX gépem nincs is, aminek lenne igp-je, és van benne dgpu is. A jelenlegi eszközeimmel 5-ből csak 2 gépben tudnám megoldani egyáltalán, értelme viszont csak egyben lenne egyáltalán.
-
Pista0001
addikt
válasz
HUN_Sector #61817 üzenetére
Ahogy a többiek írták, szerintem is a venti profil túl agresszív. Két gépemben van AXP90, egy 36-os meg egy 47-es, mindkettő a sima szürke változat. A 36-os Chieftec IX-ben van 5600G-n, a 47-es Lian li PC-Q07-ben Xeon L3426-on, az előbbi Asrock, az utóbbi DFI lappal. A Ryzen gyakorlatilag csak Windows 11 vagy Manjaro desktop, net és film felhasználásra van, gyakorlatilag hangtalan, mióta belőttem a ventiprofilt, a másikat is variáltam kicsit, de ott nem volt rá igazából szükség, a vga hűtése elb*szott darab, az úgyis k*rva hangos...
-
Pista0001
addikt
válasz
TurboK0 #61786 üzenetére
és sb:
Nálam az 5600G szólóban szigorúan pico/paneltáp kategória, nálam egy 160XT hajtja. A "nagy" gépben (R5 5600 + RX6650XT) 500-as Silverstone van, épp ez volt jó áron. Integrált procis alaplaphoz csak paneltápot használok 8-10A-es 12V-tal, 120W-os kockával, eddig mindent elvitt. A (fél)retro Lynnfieldben (Xeon L3426 + R7 250) van jelenleg a leginkább túlméretezett táp, alig több, mint 100W tdp-hez 450-es Corsair. Nem ez volt benne eredetileg, akciós volt, lecsaptam rá, aztán ha már van, ne a polcon álljon.
-
Pista0001
addikt
válasz
viperabácsi #61780 üzenetére
A gyártók még szép, hogy bőven fölélőnek.
Egyrészt a nagyobb teljesítményű táp drágábban adható, több a profit.
Másrészt biztosra kell menniük, hogy ha a paraszt egyszerre 4 telefont a gép usb portjairól tölt, meg 12 merevlemezt tesz a gépbe, akkor is elmegy.
Annó én is elcsodálkoztam, miért adnak a 17 watt TDP procis Intel NUC-hoz 65 wattos tápot, amikor merevlemez hely nincs is benne, csak egy msata meg egy mini pci-e. Egyrészt ezt a kettőt is ki kell szolgálni, ott a 3 usb meg a Thunderbolt. Meg az apróságok az alaplapon. Meg a ram. Szóval bőven van mivel számolnia a gyártónak, a felhasználó viszont átgondolhatja, neki mi is kell.
Én pl soha nem töltök telefont/tabletetet, nem teszek 3,5-es merevlemezt a gépbe, külső tápos dokkolót használok, stb. Ha ezt csak ennyire átlátod, máris jobban tudsz tápot választani.
-
Pista0001
addikt
válasz
viperabácsi #61761 üzenetére
Az előző géped is még határeset középkategóriának, a mostani meg teljesen az.
-
Pista0001
addikt
válasz
viperabácsi #61754 üzenetére
Kivételek mindig vannak, inkább általánosságra gondolok. Itt a topikban aktív résztvevő vagyok több mint 13 éve, és az azt megelőző ~4700 hsz-t is elolvastam. Nem mondom, hogy nem volt, aki csúcskategóriát akart építeni, de úgy rémlik, a nagyobb többség inkább középkategóriát rakott össze. Középkategória alatt a(*)*60-70-es nvidiákat, és az ezekkel KB egyenértékű HD*770/*850, RX-*60/*70 és RX-*600/*650/*700/*750 AMD-ket értem.
-
Pista0001
addikt
válasz
viperabácsi #61747 üzenetére
ITX-ben szerintem a középkategóriát tekinthetjük hétköznapi igénynek, ahhoz meg szerintem elég kell legyen, ha minőségi a táp.
-
Pista0001
addikt
válasz
viperabácsi #61686 üzenetére
12 volton mennyit tud? Ha 150 felett, akkor jó lehet, de olyan játékot nem nagyon erőltetnék vele, ami teljesen kihajtja a gépet.
-
Pista0001
addikt
válasz
Grave_444 #61669 üzenetére
Túl nagy jelentősége nincs, a hűtőbordák miatt úgyis jóval nagyobb lesz, mint ventikkel lehetne. Értelme szerintem sincs, a komponensek élettartama kérdéses lehet a légáramlat nélküli házban. DGPU nélküli ITX-ben szerintem jelenleg a legjobb az alaplap felett és két oldalt rácsos ház legalább 92-es, inkább 120-as top-flow hűtővel. Nálam pl Chieftec IX-ben van így egy 5600G, csak m.2 ssd, pico táp és egy Thermalright AXP90-X36. Miután belőttem a ventiprofilt, csak a power led-ből tudom, hogy megy, és biztos, hogy minden kap a huzatból.
-
Pista0001
addikt
válasz
viperabácsi #61627 üzenetére
Lejátszhatjuk 3dmark2001-ben, ha gondoljátok...
18711 pontot hozott 3,3 GHz-re húzott P4 mellett, 2×512 MB 733 MHz/cl5 ram-mal...
-
Pista0001
addikt
Mivel az Nvidia megalkotta vele a mindenre tökéletesen alkalmatlan gpu-t, kb semmire.
Van rajta d-sub, dvi és hdmi, ha ezek közül kell valamelyik, és az alaplapon nincs, vagy igp nélküli gépet kell használjak, akkor kerül elő.
Bár, 945-ös lapban Intel P4 630-cat tunongolgattam, a 210-zel futtattam a 3dmark 2001-et.
-
Pista0001
addikt
-
Pista0001
addikt
válasz
flashpointer #61609 üzenetére
Asztalon össze lehet előtte rakni riser nélkül, és be lehet állítani a bios-t. Vagy ha van 3.0-s kártya, első indításra azt kell beletenni.
Nekem Kolink Rocket Heavy-ben van ASRock B550m-ITX/ac és RX-6650XT, ez se bootolt be 3.0-s riserrel. Az alapbeállítás auto, fix 3.0-ra kell állítani. Én egy R7 250-nel oldottam meg, az csak 3.0-s így auton is indul, át tudtam állítani, és mehetett bele az RX.
-
Pista0001
addikt
válasz
HUN_Sector #61555 üzenetére
Hát, a Be Quiet ponf fordítva van, a venti(k) felpörögnek, de a gép nem indul.
A Seasonicot nem tudom, az másnál ment tönkre, de van egy másik Seasonic nálam az alsó szomszédtól, annak a primer körén van baj, mert egyből lecsapja a kismegszakítót.
Azt az alaplap is megsínylette kicsit, de bios drissítéssel menthető volt.
-
Pista0001
addikt
válasz
viperabácsi #61548 üzenetére
Nekem is van egy olyan első eresztéses 350-es, az enyém kibírta a garanciaidő végéig, meg még kb 2-3 hónapig, aztán adta be a kulcsot. Asszem az i5-760 volt akkor rajta HD7870-nel. Szerintem bírnia illett volna... Seasonic G360-at kapott aztán a gép, az egy Celeron G540+HD4350(!!!) alól halt ki, szintén gariidő után pár hónappal...
-
Pista0001
addikt
Én is jobban szeretem azokat, amiket irányítottan lehet szellőztetni. Annó volt egy mATX Am3 konfigom CM Elite 341-ben (ha jól emlékszek). Akkoriban nagy divat volt az oldalfalra ventihelyeket tenni, ezen is volt 2 120-as ventinek való. Elöl és hátul volt nekem 1-1 szintén 120-as venti, az első fix 75%-on (az alaplap fix 50, 75 és 100%-at tudott erre az aljzatra), a hátsó a procihő szerint volt szabályozva. A procin egy Scythe Ninja 1 rev B volt külön venti nélkül. Remekül működött a dolog, de csak azután, hogy vágtam egy plexilapot az oldalfali ventihelyekre.
-
Pista0001
addikt
válasz
Vigneau #61535 üzenetére
Wow! Elég jól teljesít, örülök, hogy bevált.
3 Tr hűtőm van jelenleg, nem hallottam eddig fura zajokat. Elgondolkodok, hogy tudnám megoldani, megérdemelne a Lynnfield jobb hűtőt a jelenleginél.
Van Scythe Ninja minim, az 115 mm magas, az már tuti túl magas...
Azt nézem, hogy az SI-100 ventirögzítő drótja sajnos slim ventihez nem jó, pedig azzal lehetne 1 centit nyerni.
-
Pista0001
addikt
válasz
4captainhero #61514 üzenetére
Nálam Asrock B550M-ITX/ac-ben van 5600G 2×16 GB DDR4-gyel és egy M.2 SSD-vel, eddig nem produkált semmi anomáliát, pedig csak egy Pico 160XT-vel hajtom, a kocka meg kínai 120 wattos. Mondjuk eddig nem hajtottam meg játékkal vagy tesztprogrammal, csak netezés és filmezés megy róla.
Meg se fordult a fejemben, hogy esetleg kevés lehet a táp.
-
Pista0001
addikt
válasz
hszilard666 #61492 üzenetére
Venni bele drágább belet?
-
Pista0001
addikt
válasz
hszilard666 #61485 üzenetére
Ha arra gondolsz, ami azon a felhajtható lemezen van, amire a hdd/ssd-ket lehet lenni, akkor csakis befelé!
-
Pista0001
addikt
-
Pista0001
addikt
válasz
Vigneau #61418 üzenetére
Elgondolkodtam rajta, esélyes, hogy beférne a PC-Q07-be. 70 mm-t találtam mint cpu cooler clearance, de az nyilván ATX táppal. Nekem SFX van asszimetrikus átalakítóval, szóval be kell férnie.
Most AXP90-X47 van benne, az ide indokolatlanul kicsi.
Mi ez? Látom, hogy SFX táphoz van, meg talán ATX táp helyhez, de annyira nem evidens.
-
Pista0001
addikt
válasz
HUN_Sector #61409 üzenetére
#61410: Ez ilyen, lehet nézegetni képeket, méricskélni mindent, de becsúszhatnak hibák. Ezek ellenére se térnék vissza nagyobb méretre, 2009. óta csak ITX alaplapot vettem, hozzájuk csak ITX házat.
-
Pista0001
addikt
válasz
HUN_Sector #61405 üzenetére
Dremellel vágj bele, hogy lapos csavarhúzóval ki tudd tekerni.
Vigneau: francia Amazonon találtam 63€29-ért AXP-200 Muscle-t
-
Pista0001
addikt
válasz
Vigneau #61390 üzenetére
A Thermalright SI-100 pont 100 mm magas, ha a ramok fölé lehet lógatni, akkor minimálisan takar rá a táp. Csak egy jó tesztet kéne találni.
Esetleg az AXP-200 Muscle, ha elérhető valahol, az 73 mm ventivel.
Jelenleg két AXP90-et és egy XP120-at használok, szerintem egész jók.
-
Pista0001
addikt
válasz
HUN_Sector #61370 üzenetére
Perifériakábeleket kevertem eddig, jó tudni, hogy kevernek.
-
Pista0001
addikt
válasz
viperabácsi #61364 üzenetére
3 moduláris táp alapján merem azt mondani, hogy ugyanolyan csatlakozókat használnak a különböző gyártók a táp felőli végen (is
). Van egy Seasonic, egy Corsair és egy Silverstone, már meg nem mondom, melyik kábelei melyikben vannak, de eddig minden passzolt.
-
Pista0001
addikt
válasz
Vigneau #61354 üzenetére
Alapvetően tetszik a C6, de a nagyon lyukacsossága miatt nem merek venni. Ha a ventilátorok mellett is lyukacsos lemez van, tartok tőle, hogy a venti ott keringeti a levegőt inkább. A perforáción keresztül az átfújt levegő egy része visszaáramlik a ventilátor alacsonyabb nyomású szívó oldalára. Olyasmi, mint a hangszóró esetében az akusztikai rövidzár, ha beépítés nélkül hajtod. Talán magas statikus nyomású ventikkel jobb a helyzet, de azok meg kevésbé alkalmasak házat szellőztetni.
-
Pista0001
addikt
válasz
HUN_Sector #61300 üzenetére
A másodiknál össze vanak keverve a fotók. A külső képek szerint az alaplapba megy a vga, és a táp elöl lehet, mert van hozzá ac toldó kábel, a belső képen meg szendvics ház van, amiben alul van a táp, mint az első linken a másik házban. Mielőtt rendelsz, ezt nyomozd ki, vagy kérdezd meg az eladótól.
-
Pista0001
addikt
válasz
HUN_Sector #61291 üzenetére
Igen, az 1U a flex ATX szerintem is. Az 1U magas szerver házakba legalábbis többnyire az kell. Alin és ebay-en flex ATX tápokat szoktak 1U-nak nevezni.
-
Pista0001
addikt
A Silverstone Milo szériát nézd át, élére állítva nyerhetsz vele helyet, de tápot sfx-re kell cseréld, a gyári AMD hűtő meg akár be is férhet.
Ja, hogy on legyen, Chieftec IX 120 wattos paneltáppal úgy 40e körül van, de ahhoz kell alacsonyabb hűtő, vagy magas fedél a házhoz. Előbbinek a Thermalright AXP90-X36 nekem bevált (IX03, ASRock B550 itx, 5600G nálam), utóbbi kb 12e forint.
-
Pista0001
addikt
válasz
cinemazealot #61232 üzenetére
Gyanítom, hogy cég, Windows köll nekik, Linux nem jó, a Winhez meg kell a száppört, meg biztonságos legyen, meg a böngésző is támogatott legyen, szóval Win 10, maholnap Win 11,... Még a 10-hez jó a 4. gen is, de a 11 már nem megy rá (mókolás nélkül).
Részemről USDT 4. gen Linux-szal, oszt' csíny letudva. Erre a felhasználásra még hosszú évekig jó lenne. Pici is, talán nem is túl zajos.
Szerk.: ezt én is 4. gen gépről írtam, de van itthon 1. gen is amolyan félretró játszósnak
-
Pista0001
addikt
Ingrált procival az intel n100 jött ki mostanában, 60e egy olyan alaplap... más kb nincs. AMD oldalon vannak kínai mobil apu-s minigépek, de azok sem olcsók, sőt.
Cserélhető procis vonalon még rosszabb a helyzet. A megoldás valóban a használtpiac lehet(ne), de ott se túl bőséges a választék.
-
Pista0001
addikt
válasz
AiRLAC #61223 üzenetére
Az ötlet remek, de nem új. Korábban szóba került egy rendes gyári ház, de nem emlékszek már a típusára.
Az alap ház kb akkora (ha jól emlékszek), mint egy Chieftec IX, asszem 2 féle bővítő van hozzá, odd-s és 3,5-es merevlemezes. Úgy rémlik, ezekből bármennyit lehetett egymásra pakolni, tehát pl 1 alappal és mondjuk 4 hdd-ssel volt egy kompakt 4 lemezes nas-od.
Itt is...
-
Pista0001
addikt
válasz
hegegabi80 #61214 üzenetére
Valamikor AM3 időkben vettem amúgy utoljára MSI alaplapot, azután DFI lett, még mielőtt kivonultak volna a piacról. Ez volt az első ITX alaplapom, egy DFI LanParty MI P55-T36. Megvan a mai napig, Lian Li PC-Q07 házban van, Xeon L3426 van benne 2×4 giga rammal, r7 250-nel és egy Goodram Iridium 240-es ssd-vel. Azóta csak Asrock lapot vettem, 1 QC5000-ITX/PH-t 2016-ban, 1-1 B550M-ITX/AC-t tavaly és idén. Valamikor 2020-21. körül vettem MSI 1050ti lp vgat, más MSI-m csak egy régi 775-ös mATX lap van kukázott gépből. Mondjuk így Asus is van, egy 462-es barebone és egy szintén 462-es ATX alaplap.
-
Pista0001
addikt
válasz
sasNAXO #61211 üzenetére
Hű, az a ház!
Azt nem tudom, ez (sajnos?) márkavallás nálam. Amúgy sose volt problémám MSI cuccokkal, nem tuningolok, úgyhogy alapvetően a vrm problémák nem érintenek. A Gigabyte nálam még AM2 korban vágta el magát, de màr nem is emlékszek, mivel. 3. gen-nél adtam neki egy esélyt, de nem ment a Z77-ben a Sandy Celeron igp-je... Az Asus meg valamikor 2-3. gen. környékén lett annyira (túl?)hype-olva, hogy már azért unszimpatikussá vált. Az MSI az a márka, ami nem feltétlenül kiemelkedő, de amit tud, azt megbïzhatóan, stabilan hozza. Az Asrock meg nagyon szépen felépítette magát, másodvonalbeli márkából joggal került a másik 3 közé. Nálam MSI, Asrock, Asus, Gigabyte a sorrend, de a két A betűs között mély a szakadék nekem.
-
Pista0001
addikt
válasz
Czimby #61188 üzenetére
Mini-box Pico psu 160XT vagy 150XT. Ment nálam éveket hasonló funkcióval 24/7-ben, 3 darab 3,5-es (2×7200, 1×5900 rpm) vinyóval is megbízhatóan indul. 3 lemez egyidejű felpörgése azért felvesz pár ampert, mellesleg 12 volton, ezért nem ajánlok kisebb pico tápot (4A 12V-on többnyire csak). A 12V-os kocka pont jó hozzá. Magyar kisker forrást nem tudok, én ebay-en vettem 11-12 éve (nemrég néztem, forgalmazzák a mai napig), most egy B550/R5 5600G-t hajt.
-
-
-
Pista0001
addikt
-
Pista0001
addikt
válasz
AxBattler #61117 üzenetére
Van mááásik...
DP-vel másik monitoron megy, köszi.
Másik HDMI-vel nem próbáltam, a másik géppel rendben van az a kábel (B550, 5600, 2×16, 6650XT).
Francia91: Végre valami jó hír...
A processzor "csere" miatt volt amúgy némi hiszti az ftpm miatt, szóval esélyes, hogy nem én pattintottam először procit a lapba... Szöveges hibaüzenet volt, azzal nem bírt el a Dell. Na mindegy, ráakasztom a Win 10-es vinyót, aztán ha minden ok, akkor visszadugom a Dellre, és meglátjuk.
-
Pista0001
addikt
Asrock B550M-ITX/ac alaplapban R5 5600G 2×16 giga 3600 cl18 RAM-mal.
Ez mennyire szokásos nyavalyája?
Ugyanezzel a monitorral a másik gépem (ugyanilyen alaplap, sima R5 5600-zal és RX6650XT-vel) problémamentes ugyanezzel a kábellel. Hogyan tovább? Elvileg minden új, az alaplap dobozában a komplett belsőség fejtetőn volt, de fene tudja, hogy visszáruzva volt-e... -
Pista0001
addikt
-
Pista0001
addikt
válasz
HUN_Sector #61090 üzenetére
E hét végére várható az alaplap és az apu, mérek majd konnektoros mérővel, ha szeretnéd. Nem tudom, a mai prociknál hogy van ez a tdp keret, milyen körülmények közt meddig engedi a 65 watt fölé. Nálam Mini-Box féle Pico psu 160XT lesz sima kíbai 120 wattos kockával.
-
Pista0001
addikt
válasz
zolika15 #61088 üzenetére
Alu lamellás, szürke ventis.
A mért értékek fenntartásokkal kezelendők, az alaplap a magasabb értéket nem tudom, honnan szedi. Emellett ez egy 1. gen. Core i proci, más részegységek más elrendezésben lehetnek, a kupak is más, stb. Ma még megnézem, hogy bekapcsolt turboval mit tud, a játékos próba a gyárival is úgy volt...
-
Pista0001
addikt
Megjött tegnap a lockerbe a Thermalright AXP90-X47, ma el is hoztam. Mivel a matek szerint a Chieftec IX-be úgysem férne bele (rendeltem időközben egy X36-ot ahhoz), megszavaztam egy másik gépemnek. Afféle félretrónak van egy 1156-os konfigom Xeon L3426-tal, gondoltam, a 45 wattal csak elbánik. Azt kell mondjam, hogy csalódás a hűtő, nem vagyok vele beljebb az i5-760-hoz annó kapott rézmagos gyári hűtőnél. Utóbbival bírta a folyamatos turbo órajelet, a Thermalrighttal ki kellett kapcsoljam... 1,86 GHz-en idle 2000-es fordulaton áll meg 60 fokon (alaplapi szenzor, nem tudom, hol van pontosan), illetve 40 fok maghőmérsékleten... A gyári hűtővel sajnos nem jegyeztem fel idle hőmérsékletet, némi játék közben volt 88 fok az alaplapi szenzor értéke, 60 fok körül a maghőmérséklet, a Thermalrighttal bekapcsolt turboval idle 70 fok felett járt már az alaplapi, 50 körül a maghőmérséklet, amikor újraindítottam a gépet kikapcsolni a turbot. Ezek után fenntartásokkal várom az X36-ot és az AM4-es alaplapot és procit, nagyon kiváncsi leszek a produkcióra...
-
Pista0001
addikt
válasz
HUN_Sector #61079 üzenetére
15-ös gyárilag...
Bármilyen kicsi légmozgás számít szerintem. Sok alkatrésznél nincs mérés, ezeknél lehet, hogy pont ez segít határértéken innen tartani a hőmérsékletet, vagy évekkel meghosszabbítani az élettartamukat. Top flow hűtéses cserélhető proci esetén talán kevésbé van jelentősége, mint passzív hűtéses bga esetén, utóbbihoz szerintem kötelező a 2 kis venti.
-
Pista0001
addikt
válasz
HUN_Sector #61072 üzenetére
Úgy fogom, most épp az a kérdés, hogy a 47 mm-es hűtő befér-e.
Szerk.: ja, mértem tegnap, az alaplap távtartójától 52 mm, úgyhogy szinte biztos, hogy nem fér bele
tippm86: köszi. Szemre se nagyon akad plussz 1 centi felette?
eastsider: ilyen hűtési megoldást én is használtam.
Az MK-35 előlapját nem cseréled át a teli változatra? Értem én, hogy nem látja kutya se, de na!
Bármilyen 5010-es (50 mm széles, 10 mm vastag) venti jó, ha ebay-re, alira beírod a keresőbe, tuti lesz ajánlat. Noiseblockert ajánlottak korábban, azt is tett bele a fórumtárs, de abból 5-6 forint a 2 darab.
-
Pista0001
addikt
válasz
sasNAXO #61070 üzenetére
Igen, azzal számolva esélyes...
Jó kérdés, hogy mivel számoltak. Nem clearance-t írnak, ami a rendelkezésre álló hely, hanem max cpu height, ami felett számolhattak légréssel is. A hdd tray hdd-vel együtt 12-13 mm, az a 30 mm-rel együtt 42-43. Ha számoltak légréssel, jó lehet, mert a fedélnél nem kell... Na előszedem a házat, az alaplap távtartóitól tudok mérni, már csak HookRt kéne megidézni, hogy megmondja, hány mm van az alaplap aljától az AM4 proci tetejéig.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600X / RTX 3070Ti / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3059
- ASUS X540SA-XX004D Notebook - 4 napot használt
- Felsőkategóriás Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest