- Yettel topik
- Android szakmai topik
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Apple Watch
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
Hirdetés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Beri
addikt
válasz
Brogyi #12715 üzenetére
Tehát két különböző eszközzel ugyanaz volt a problémád. Rajtad kívül rengeteg ember használja ugyanezt a routert ugyanolyan kapcsolattal. Egyértelmű user error, nem lehet más.
StLui: Köszönöm, sajna valahogy ez a router, hálózat dolog annyira kínai, hogy jelszót sem tudok beállítani a routeren, semmiről fogalmam nincs mi micsoda rajta.
Ilyenkor szokás megfizetni egy embert, aki látott már hálózatot, hogy lője be a tiedet.volt olyan aki megkérdezte miért pont ezt a szerinte vacakot vettem
Mert neki annyi csapódott le az őt körülvevő világból, hogy router=linksys. Bár lehet, hogy neki mondjuk belkinje van, aztán arra gerjed -
Beri
addikt
válasz
gabork77 #12705 üzenetére
740N-ből egyféle létezik, ez. Ha valahol más képet látsz fenn róla, az az adott weblap hibája. A 740N és a 741ND közötti egyetlen különbség pedig a levehető antenna.
741ből volt kétféle verzió különböző dizájnnal, viszont kihozták a 743ND-t, ami tud kliens módot pluszban.
-
Beri
addikt
Ez a lista arra való, hogy ne kelljen ezerszer leírnunk ugyanazt. Ha valakinek nem szokványos megoldásra van szüksége, adunk tippeket, de a szokásos ilyennetemvanmitvegyek kérdésekre már válaszoltunk ezerszer.
Ha fel tudsz vinni kábellel egy második routert a második szintre, természetesen magasabb jelszintet el tudsz érni. A 941 és a 1043 drótnélküli része ugyanaz, ha csak arra kell, mindegy melyiket veszed. Meg neked 8/512-vel egyébként is az. Sőt, még n-es wifi sem kell.Gubek-Einste: Csak kaki a wifije szegénynek. Mondjuk ha vele egy szobában vannak a kliensek, akkor mindegy.
Geri85: Most volt téma, olvass vissza. Egyébként 1043ND, vagy attól fölfelé.
A 150es n (n-lite) olyan 50Mbit körül tud, a 100as portokon meg 92-93Mbit valós forgalom szokott kiférni. Egy kapcsolat megosztásakor viszont nem a portok sávszélessége lenne a szűk keresztmetszet, szegény kis N10 processzora sokkal hamarabb kifullad. -
Beri
addikt
-
Beri
addikt
120+10 megát átvinni wifin esélytelen. Ne gondolkozz ilyesmin. USB-s vevőből a TP-LINK TL-WN821N teljesen rendben van, 80-100Mbit köré jó vagy vele.
Ronnie12: 3 falon át senki nem tippeli meg előre, mennyit sikerül majd átvinned.
Az ájfónod is tud majd kapcsolódni, ha nem n-onlyra állítod a routert.
Egyébként [link] -
Beri
addikt
válasz
Intelligencs #12653 üzenetére
Legalább akkor sem kéne routert váltanod, ha megdupláznák a 120as fájberpajjeredet.
-
Beri
addikt
válasz
Intelligencs #12643 üzenetére
Tény, hogy a WNDR3700-ban elég durva vas van, de:
mybook world 1500MB + tp-link 1043ND = cirka 47-48k
wndr3700 + WD 1500GB Elements Desktop = kábé 50-55k.
Az első kombináció SOKKAL gyorsabb megoldás fájlmegosztásra, sőt, olcsóbb is egy csöppet.Közben pedig a gépről vagy a NAS-ról 1080p-s mkv filmet nézünk az Asus O!play-en.
Ti a gépről vagy a NAS-ról néztek 1080p-t, nem a routerre dugott USB-s vinyóról. Nagy különbség. Ha a wndr3700-ad helyére dugna valaki egy 1043ND-t, míg alszol, fel sem tűnne. -
Beri
addikt
Intruder2k5 valszeg meg tudja mondani, hogy megoldható-e, hogy az n16 ftp szervere látszódjon wan felől. Bár lehet, hogy ő is csak a fw update menüpontot látta a gyári szoftból
Sanraith: Az a baj, hogy gyors a netcsomagod. Ha valaki elkezd tölteni 80 megával, egy wndr3700-zal is megröccenhet a fullHD mkv... Persze minden a bitrátától függ.
-
Beri
addikt
válasz
#95590400 #12625 üzenetére
Ha kikapcsolod a DHCP szerverét és a másik routerből a kábelt az egyik LAN portjába dugod, ha akarna, sem tudna route-olni. Nem kell semmi hókuszpókusz ezen kívül. A második router gyakorlatilag egy switchként fog viselkedni, ami wifis klienseket is fel tud csatlakoztatni, ha akarod. Az első routered ad majd IP-t minden kliensnek.
Kojak: Mit jelent a fw frissítés nálad? Telepítenél valami alternatív linux alapú szoftvert az eszközre?
-
Beri
addikt
válasz
Intelligencs #12616 üzenetére
Lehet olyan hálózatot építeni, ahol több ap között vándorolhatsz szabadon, mindenhol ugyanazt az ssid-t látod és nem kell gondolkodnod soha. A funkciót WDS-nek hívják.
Kojak: Alapból?
need: Igen.
avman: AP mód? Hát az a default mindig, minden eszköznél. Nem kliens módra gondolsz?
-
Beri
addikt
válasz
Intelligencs #12614 üzenetére
Az a range extender és egy ap ugyanaz a vas, csak a szoftver más egy picit. A range extender az, ami kifejezetten arra lett kitalálva, amire szükséged van.
Azzal a routerrel szintén meg tudod oldani a dolgot. -
-
Beri
addikt
válasz
dethroner #12586 üzenetére
Vannak odakinn emberek ADSL-el, lassú kábellel, akik belső hálón se mozgatnak sok adatot, ők teljesen jól meglesznek egy 741ND-vel is. Kevesebb mint feleannyiba kerül, ugyanúgy öt év gari van rá és valószínűleg később sem fizetnek elő olyan gyors internetcsomagra, ami a váltást indokolná. Velük semmi baj nincs. Én azokat nem értem, akik 80/25 mellé sajnálnak 13k-t egy 1043-ra.
-
Beri
addikt
válasz
nagyfejü #12577 üzenetére
1043ND-t pl.
Hoffer: Ha a 941 v2-ről vagy v3-ról van szó, akkor igen.
Szalutal: Ugyanazt kell beállítanod a routereden, amit a gépeden, amikor közvetlenül a modemre dugod. Ha nem kell név/jelszó, akkor automatikus IP-kérés kell (DHCP).
Zolás: Neked elég egy 741ND is, az egyes kliensek sávszélesség-kiosztását is meg tudod oldani, a szolgáltatást QoS-nak hívják.
-
Beri
addikt
válasz
dethroner #12569 üzenetére
Hogy hány méteren belül hány megabit? Megint elő kéne venni hozzá a falmentes környezetet vákuumban...
Nézd, 100%-os jelszint mellett 80-100Mbit körül át lehet vinni vele egy tisztességes hálókártyával. Fölé is sikerült már csúszni pár tüske erejéig, de az nem számít különösebben. -
Beri
addikt
válasz
Intelligencs #12565 üzenetére
Egy asztali gép esetén könnyen kicserélném a wifi kártyát
Nem kártyacsere kéne, csak egy nagyobb antenna valószínűleg.Egyébként a G32 rev.A dd-wrt által támogatott. Mindenesetre tekerd rá azt az antennát, aztán meglátod, mennyit jelent.
-
Beri
addikt
válasz
Intelligencs #12561 üzenetére
Ahogy már nagyon sokszor leírtam itt, senki nem garantálja, hogy adott hálózati eszközzel meddig ér majd el a wifid. Ha nincs MIMO-s ellenoldal, nem sokat érsz egy MIMO-s routerrel. Sőt, egyáltalán nem biztos, hogy a routerváltás (bármire) segít rajtad, ha a kliensoldalt nem erősíted.
Milyen az a "kis Asus"? Esetleg megpróbálhatnál rátekerni egy nagyobb (mondjuk 8as) antennát...A kertet beteríteni a szobából meg kábé impossible mission. Hacsak nem tünteted el a falakat és nem hozol létre vákuumot. De az nagyon egészségtelen
-
-
Beri
addikt
Egy WNDR3700, vagy egy DIR-825 talán megkarcolja alulról, egy irányba, kevés szálon, rövid ideig, lógó nyelvvel, lihegve. Ha torrentezni akarsz 0-24 ekkora tempóval, 40k körül össze tudsz rakni egy minimális fogyasztású atomos kisgépet a célra. Azzal meg akár a duplájával is tolhatod éjjel-nappal.
-
Beri
addikt
válasz
freaghill #12526 üzenetére
Fel tudsz kapcsolódni a drótnélküli részével egy hálózatra. Arra jó, hogy tovább tudsz osztani dróton egy vezetéknélküli hálózatot.
C0d3r: A gyártók szerint a vezetékes soho routereknek nincs piaca. Ultra-low-end eszközök vannak wifi nélkül (amik ugye nem bírnak el 80/25-tel), meg vállalati megoldások, amik ára közelebb van a 100ezerhez, mint a 10hez. Ha olyan routert akarsz, amiben nincs wifi, de mégis van kraft a kis procijában és nem is kerül sokba, nem a linksysnél és társainál kell keresni. Ilyen pl. a Routerboard 750G.
Vagy veszel egy wifiset olcsón, pl. tp-link 1043ND. -
Beri
addikt
válasz
CoolBoy323 #12514 üzenetére
hogy nézzek szét mégis?
Ezzel.de csak hogy örülj, végig fogom zongorázni az összes csatornát!!! (de biztos vagyok benne, h nem ez a gond!)
Bármilyen meglepő is, nekem nem okoz örömöt, ha te csatornákat próbálgatsz. Ha 300on csatlakozol fel és 100%-os a jelszint, más hiba nem lehet. Azt még mindig nem írtad le, mennyi fér át a 40/20-ból.a netem digi, 40/20-as!
Nem ez volt a kérdés. Ha felcsatlakozik a kliens a routerre, a wifikapcsolatnak van egy névleges sebessége. Na, arra voltam kíváncsi. -
Beri
addikt
válasz
CoolBoy323 #12512 üzenetére
Én meg azt gondoltam, hogy ha valaki segíteni próbál, akkor megteszed, amit tanácsol.
Nézz szét, melyik csatornán forgalmaznak mások, aztán lődd be a saját hálódat egy szép légüres térbe (már ha lehetséges). Ha túl sok az interferencia, nem lehet csodát művelni. Mégis mennyi fér át a 40/20-ból?
Egyébként max 13 csatornát tudsz kipróbálni, akár végigzongorázni sem túl nagy meló.hány mb-en kapcsolódik fel? az mi?
A kapcsolat névleges sebességére vagyok kíváncsi. -
-
Beri
addikt
válasz
CoolBoy323 #12502 üzenetére
az auto azért van, h ne én váltogassak
Kivéve ha 38467583465876475637563 háló van a környezetedben. Akkor dönthet rosszul az automata megoldás.Egyébként jelszintről még nem is írtál semmit. Sőt, arról sem, hogy hány Mbiten kapcsolódik fel a kliensed.
Hajlandó vagy végre csinálni is valamit, vagy azt várod, hogy könyörögjön valaki? Mégis mit gondoltál? Lesz egy medzsik feliratú gomb a router alján, jól elrejtve, amiről nem írnak a manualban és minden problémádat megoldja?
-
Beri
addikt
válasz
CoolBoy323 #12493 üzenetére
1. Rossz topicban kérdezel.
2. Csatornát állíts kézzel, ne hagyd auton.
3. Titkosítás nélküli próbát sem azért erőltetik, hogy majd úgy hagyd.
4. Ha az ftp jön, a "net" nem lassú.
5. Ha valaki segítségét kéred, vegyél erőt magadon és csináld, amit mond. -
Beri
addikt
Mekkora sávszélesség elérése a cél a két pont között? Ha nincsenek extra elvárásaid, ajánlom, hogy egy n-lite eszköz fölé ne menj, mivel sokkal olcsóbban ki lehet hozni a vele 100%-osan használható antennát (ugye csak egy rádió van, egy csatlakozó).
Az, hogy mekkora antennára van szükség, nem megjósolható, maximum tippelni tud az ember. Jaés mind a két oldalt nagyobb antennával kell támogatni, én irányítottakkal próbálkoznék.ceaser: Nem, a 940 kevés, mondom 1043ND kell minimum.
-
Beri
addikt
-
Beri
addikt
Nas-t is fel kell dugni valahova, laptop kiesik, marad a router.
Csak hogy tisztázzuk: a NAS-ból UTP jön ki, amit a (már meglévő) routered egyik LAN portjába dugsz, majd elérhetővé válik a hálózati tároló tartalma a hálózaton.A kérdés csak az hogy ha veszek egy Usb vagy E-sata-s routert, elég -e a sima hdd blokkolo, vagy Nas kell-e? Mert olcsobb a dokkolo, mint a nas.
Ha usb-s routert veszel, arra usb-s vinyót dugsz, viszont sokkal lassabb lesz, mint egy tisztességes NAS.Esetleg van olyan amin van e-sata, nem csak usb, és nem horror ára van? Mondjuk 20k környékén.
Nincs.Illetve a másik kérdésem, hogy a ugyebár wifinél lehet állitani a szabványt, hogy melyiken forgalmazzon. Lan-nál is lehet állitani? Mert olvastam, hogy asus hdp-r1-es nem szereti a gigabites kapcsolatot, és akadozik, persze lehet már megoldották azota. de biztos ami biztos Szoval lehet-e 100mbitesre butitani esetleg csak az egyik kimenetét?
Nem. -
Beri
addikt
NAS mellé nem kell USB-s router, bármi jó. Mennyi a keret?
MZsoltee: 54es kártyával 20-25Mbit között tudsz adatot mozgatni tízcentiről, hibátlan jelszint és nulla interferencia mellett.
Egyáltalán mért mérsz g-s klienssel? Nem úgy volt, hogy a 741ND, meg a lite-n-es adapter között akarsz mérni? -
Beri
addikt
Elég lesz.
MZsoltee: Hiába írod hány fal, meg hány méter, teljesen fölösleges. Senki nem mondja meg előre, mi lesz belőle (le is írtam már pármilliószor itt is).
A 722N jó lesz a 741 mellé egyébként.starwars:
1. reseteld
2. állítsd be újra
3. lődd le a tűzfalát, mindenféle flood-védelmét, stb.
4. enjoyjordan9: Használj tisztességes böngészőt és törölj cache-t.
vizimento: Ha annyira gyenge a jel, hogy csak épphogy látszik néha-néha a háló, akkor arra tekerhetsz nagyobb antennákat, rakhatsz bármit bárhová, 15Mb nem lesz belőle. A meoldás: kábel, vagy kábel, aztán egy AP a végére, ha mindenképp wifit akarsz.
-
Beri
addikt
válasz
mackosajt #12394 üzenetére
Nézd, harmincezret kidobni egy routerre azért, hogy torrentezzen, szerintem hülyeség. Nemrég volt téma, hogy mennyiből lehet egy tisztességes kisgépet építeni a feladatra, ami akár 120Mbittel is töltene gond nélkül, ha lehetősége adódik rá.
Egyébként a 3 közül én wndr3700-at vennék, ha mindenképpen választanom kéne és nem számítana az ára. -
Beri
addikt
válasz
mackosajt #12390 üzenetére
Akkor vegyél valami moddolható usb portos megoldást (tp-link 1043ND, netgear wndr3700, asus n16...), aztán reszelgesd kicsit
Mondjuk az n16 tudja amit akarsz alapból is, csak a letöltőkliense többek szerint hulladék, a wan to lan sebessége nevetséges a gyári szoftverrel, stb.
-
Beri
addikt
-
Beri
addikt
válasz
#95590400 #12356 üzenetére
Természetesen nem helyettesít a tápélink egy itx gépet, ezzel teljes mértékben egyetértek. Ezért vagyok én az antikrisztus a 1043 topicban, mert ezt le merészeltem írni ott is
Viszont egy routerrel sem tudsz kiváltani egy atomos kisgépet, a közelébe sem ér egyik sem. Próbáltam már másolgatni mindent mindenfelé, sok szálon, töltöttek az ftp-ről wan felől is, futott a torrentkliens a gépemen, stb., mégsem hasalt el a kis fehér doboz. Minden a szoftvertől függ. Viszont ilyenkor nem lehet tisztességesen mérni, túl sok dolog befolyásolja az eredményt.Winne: Tisztességes táp nem süvít, pláne akkor nem, ha 30 wattot szednek ki belőle. Ha rászánod az időt és összeraksz egy ilyen megoldást, 30 centiről kell fülelned egy süketszobában, hogy halld a ventiket.
-
Beri
addikt
válasz
#95590400 #12353 üzenetére
közben menjen pár torrent és/vagy egy ftp letöltés
Ugye nem úgy gondoltad, hogy a routeren fusson a kliens? Csak mert nincs fenn egy darab sem.
Egyébként a "valós használatot tükröző" mérésből meg ahány lenne, annyiféle értéket adna. Semmi értelme. El lehet indítani párhuzamosan több másolást, meg lehet hádéjutúbot nézni közben 4 gépről, nem fossa össze magát, viszont ilyenkor a számokat bámulni - mondom még egyszer - értelmetlen. -
Beri
addikt
válasz
Armagedown #12348 üzenetére
[link] parancsolj. Ha 100/100 jön a falból, nehogy már harmadannyival szüttyögj.
A 741 n-lite, a 841 300 n 2xMIMO, a 941 meg 3xMIMO. Különböző processzorokkal is szerelték őket, de az hw verziónként is változott.
avman: Minden attól függ, mekkora terhelés mellett, meg minek van prioritása mi előtt. Ha mondjuk épp 120Mbittel töltesz lefelé netről, nem fog tízmegával olvasni vinyóról, mert nem marad rá processzoridő. Ez ugyanígy igaz minden másra is. Nem tudom ki mér úgy bármit, hogy valamennyi ilyen terhelés, valamennyi olyan, aztán nézem a harmadik folyamat sebességét...
A számok nagy fájlok mozgatására értendők, nem cache-be hirtelen kétmegás fájl beírására. Vegyem fel videóra, ahogy 9-10MBps körül másolok NTFS vinyóról ftp-n gépre? Épp van kéznél hozzá minden. -
Beri
addikt
válasz
Armagedown #12346 üzenetére
Hol van a környéked?
30 megához elég a 741 is, csak meg kell adni egy globális le/feltöltési korlátot, hogy ne boruljon meg a router. -
Beri
addikt
válasz
Armagedown #12343 üzenetére
Összecsinálja magát kb.
100/100-hoz följebbről kell válogatni. Ha a legolcsóbb megoldás érdekel és nem kell wifi, akkor a mikrotik routerboard 750G lehet számodra érdekes. A másik alternatíva az EnGenius ESR9850, neked tényleg szükséged van a wan to lan sebességére. Picit följebbről, sokkal szofisztikáltabb kidolgozásban meg ott a netgear WNDR3700. -
Beri
addikt
Zaj? Nem hallanád, hogy megy. Fogyasztás? Egy NAS, meg egy router is fogyaszt annyit együtt.
avman: Gyári szoftverrel 7-8MB/s olvasást és olyan 4MB/s körüli írást produkál. DD-vel NTFS vinyóval ez 9-10 olvasás és olyan 5-6 írás köré megy föl, ext2-vel 13MB/s-el olvasott nálam, írni valamivel 7MB/s körül sikerült.
Armagedown: 100/100ról van szó? Nem, egy 741 nem elég, még 100/0.00001-hez sem.
-
Beri
addikt
Van olyan NAS, amire lehet mókolni torrentklienst, meg olyanok is, amik alapból tudják. Routereknél is ugyanez a helyzet, csak szegények lassabb processzort kapnak, többnyire kevesebb memóriát stb., meg más dolguk is van a fájlok kezelésén kívül (internetet osztanak pl.).
Én is azon a véleményen vagyok, hogy ha már egy csöppet érdekel a dolog, gereblyézz össze egy kisfogyasztású gépet, ami majd osztja a fájljaidat olyan sebességgel, amit a vinyók bírnak, torrentezik sok cache-el, sok kapcsolattal gond nélkül, vagy akár internetet is oszt, sőt, odarakhatod a tévéd mellé, aztán játszhatja a filmeidet is. Sokan építettek már ehhez hasonlót itt a ph-n, biztosan van topicja is, nézelődj, kérdezz, ismerkedj a dologgal.
Esetleg vegyél kész célhardvert (synology-tól pl.), ha nincs kedved barkácsolni, egy olcsó gigabites portokkal szerelt routert, nameg valamilyen lejátszót, ami majd lejátssza a megosztott videóidat.
-
Beri
addikt
válasz
Robez88 #12315 üzenetére
- fontos hogy mindenhol erős jelet kapjak, akár az udvaron is lehessen használni a wlant
Még mindig nincs rá módszer, hogy látatlanban megmondja valaki, meddig ér majd el a wifi.- szeretnék rákötni egy USB/Ethernet (még nem tudom ) külső vinyót, amely család külső tárolójaként szolgálna
NAS-t keress, ha komolyan gondolod.- szeretném használni torrent kliensként is
Majd a NAS torrentezik.- jó lenne megoldani hogy képes legyen lejátszani audio-video tartalmakat melyeket a TV/házimozi-re/ra (VGA-HDMI) küldene
WD TV live.- valahogy nyomtatóra kellene kötni, hogy bárhonnan lehessen nyomtatni ( bár a nyomtató wifiképes azt hiszem...)
Jó lenne tudni.Aláhúzva, összeadva: ha hálózatos a nyomtató, akkor egy 1043ND-vel is megleszel (persze a hatótávjáért senki nem vállal felelősséget). Ha nem, ott az ASUS N16.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Yettel topik
- Anime filmek és sorozatok
- Milyen processzort vegyek?
- Android szakmai topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A lemondást javasolja az Intel vezetőjének Donald Trump
- Musk feloszlatta a Tesla Dojo szuperszámítógépes részlegét
- Eredeti játékok OFF topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Samsung LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- LG 55QNED87T 139 cm-es 4K QNED Gaming Erőmű, 120Hz-el és 3ms válaszidővel!
- LG 65QNED87T 165 cm-es 4K QNED Gaming Erőmű, 120Hz-el és 3ms válaszidővel!
- MacSzerez.com - 2022 MacBook Pro 13" Retina M2 / 8GB RAM / 256GB SSD / Asztro / Garancia / Magyar
- 3x ASUS Turbo RTX 2080 Ti (11 GB) / Frissen pasztázva / Igény esetén + EKWB vízesblokk.
- LG 75QNED87T 190 cm-es 4K QNED Gaming Erőmű, 120Hz-el és 3ms válaszidővel!
- Szép állapotban levő Apple iPhone 15 256GB / 12 hó jótállás
- AKCIÓ! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3047, 94% Akkumulátor
- Huawei P30 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest