- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- iPhone topik
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
AmunRa
senior tag
válasz
Milan24 #7683 üzenetére
Megvetted a k-x-et? A szet obi műanyag bajonettes?
Az inden fórumon is nézelődj és kérdezz, vagy csak olvass vissza.Rica:
Lehet rendelni nyugodtan a neten. Én személyesen szoktam átvenni.
Ki lehet próbálni, hogy tényleg működik és hogy nem sérült, vagy bontott a csomagolás.
Sokan kipróbálják a MM és hasonló helyeken és neten megrendelik. -
AmunRa
senior tag
válasz
Milan24 #7657 üzenetére
Szerintem ilyet nem mondott.
Ha a MM megvetted volna 116-ért a kx-et maradt volna pénz obira.
A D3100 váza nem a legjobb jelenleg és az infók alapján túlárazott jelenleg.
Ami pénzt rááldozol egy D3100-ra érdemes lenne esetleg egy használt d90-es.
3 év garancia van rá és a D7000 miatt fognak váltani sokan. Most is vannak jó áron d90-ek.
Bár én nem vagyok szakavatott, de eddig nekem ezt sikerült kihámoznom.
De a kx se olyan rossz, csak obit kell cserélni.
Nikon gépekre több a használt cucc. Több nikonos van mint pentaxos. -
brumi1024
veterán
válasz
Milan24 #7644 üzenetére
Ennek a kártyának bőven elég az írási sebessége(itt ugye az számít) ahhoz, hogy 30+ képet csináljon teljes sebességgel. De vehetsz sandisk ultra-t extremet, azokkal sem jársz rosszul, sőt. Viszont arra figyelni kell, hogy ha be van kapcsolva a két lencsekorrekció bármelyike a gépben max 3 képet készít egy sorozatban.
-
brumi1024
veterán
válasz
Milan24 #7633 üzenetére
Alulexponálás: Ezzel nem találkoztam. Fotóztam vele bulit, egy londoni kiruccanást és egy kirándulást+csináltam vele rengeteg tesztképet, de gyakori alexpó nem volt.
Élőkép: Élőképpel van 3 féle fókuszálási mód: 1. Arcfelismerő (ez egyszerre max 16 arcot ismer fel ha jól emlékszem, ha nincs arc a képen a 2.mód működik) 2. Kontraszt alapú (ezt használják a kompaktok ma, és tényleg lassú, de nem vészesen) és a 3. amikor visszamegy a tükör, fókuszál, és visszajön az előkép mód.
Tölthető akksi: Én elhasználtam a hozzá adott lithium akksikat, az elég volt 1100képre. Azóta sanyo eneloopot használok, mással nem is használtam, azokkal jól bírja, 600kép+sok nyomogatás, két szettet vettem 6000ért nagyon jók.
AF segédfény: Hát működik, ha kint van a vaku stroboszkóp szerűen villog a vaku, ad fényt és általában talál fókusz 1 vagy két sorozat után. Sötét kertben szépen megtalálta az embereket.
-
TeeJay
félisten
-
brumi1024
veterán
válasz
Milan24 #7488 üzenetére
Szten Márs kolléga már leírta a válaszom, igen boltban nyomogattam+egy ismerősömnél saját képem a d3000-el nincs. A k-x-el meg itt van két jobban sikerült kép(a délutáni napsütés örömére kimentem fotózni), igaz nem magas iso, sok fantázia sincs benne, de nekem tetszik.
PS: Érzékenységeket összehasonlítani jók a dpreview-os tesztképek de ha azis kell töltök fel.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Milan24 #7488 üzenetére
Szerintem a nyomogatás azt jelenti, hogy boltban próbálta, és aligha van meg képe onnan. Mindenesetre nem kérdéses, hogy a K-x magas és nagyon magas érzékenységeken jobb, a kérdés inkább az, hogy ez mennyire kell, hogy befolyásolja a vásárlást, mennyire fogja kihasználni a leendő vevő. Én azt hiszem, hogy a felhasználók igencsak kis részének kell amiatt aggódnia, hogy a D3000 majd nem teljesít elég jól zajban - a D3000 sem rossz magas érzékenységeken, csupán a K-x még jobb. Szóval bőven jó a D3000, és aligha fogja megbánni az, aki azt választja. Persze ez igaz a K-x-re is
-
Ijk
nagyúr
válasz
Milan24 #7433 üzenetére
Sem a DSLR sem a MILC-es gépek nem csinálnak "szép" képeket. Szép képek úgy készülnek hogy te, mint fotós nem kis nehézségek árán megteremted a körülményeket, és megkomponálod a képet. A nagyérzékelős gépek különböző paraméterek miatt nagyobb teret adnak a fotósnak a kibontakozáshoz (szűkebb DOF, nagyobb dinamika, kevesebb zaj, raw).
Ezt csak azért írom, mert sokan abban a tévhitben vannak, hogy amikor meglátnak egy 500k-s portréobival és másfélmillás stúdiószettel lőtt képet, akkor azt hiszik, hogy ők majd a 130k-s kittel ugyanazt fogják produkálni pocsék körülmények között.Fényképezőválasztásnál azt vedd figyelembe, hogy a MILC akkor jó, ha nincs szükséged optikai keresőre, ill. ha fixeket használsz, mert zoom obikkal már nincs meg igazán a méretbeli előnyük.
Ha viszont elfogadod az optikai keresőt akkor meg is szeretheted, mert egy teljes más élményt ad a fotózásnak. Az EVF/LCD-nek és az optikai keresőnek is megvannak az előnyei-hátrányai.
Először is azt javaslom, hogy személyesen ismerkedj meg a kiszemelt vázakkal, mert leginkább a TE tapasztalataid a döntő jelentősségűek.
Belépő szintű dslr-ként én mindig nikont javasolom, mert nagyon jó vázaik vannak, jó kezelhetőséggel és használt piacon és újonnan is könnyen szerezhetsz kiegészítőket. Első körben amit már írtál a d3000-et javaslom, ha fontos a HD videó akkor a d3100-at, ami viszont jóval drágább.Esti bulifotókhoz amúgy nem ajánlok ilyen gépeket vinni, mert nem tudod zsebrevágni, ott cipelni macera, túl drágák és tönkremehetnek, vagy ellophatják.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Milan24 #7428 üzenetére
ez érhető (ami kell hozzá, az részben a jó AF, részben használat is, pl. a megfelelő érzékenység/zársebesség kiválasztásával),
viszont amire a kollégák céloznak az az, h kompaktról érkező friss DSLR tulajnak néha meglepő a sokkal szűkebb mélységélesség, amit miatt gyakran csak a kép fő témája éles, a környezete már nemez azonban nem hiba, hanem fícsör, mert így sokkal jobban kiemeli a témát (és persze amikor kell, pl. tájképnél, rekeszeléssel elérhető az is, h minden fontos kellően éles legyen)
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
Milan24 #7419 üzenetére
Ha hobbi célra veszed, és nem pénzt keresel a fotós cuccoddal, semennyire sem hozza vissza az árát... Ráadásul - de gondolom ezt már átlátod valamennyire - a fotózás nem egy költségtakarékos hobbi. Bármit is veszel, ha komolyabban belebonyolódsz, a kiinduló cuccod árának a többszörösét el tudod még költeni "tartozékokra" (obi, vaku, táska, kioldó, szűrők, stb...)
Mint írtad, a kompakt-bridge kategória is megfelel neked, és 100K-t szánsz rá. Szerintem bármelyik 100K-ért kapható belépő váz+kit tökéletesen kiszolgál egy kezdő fotóst, és a képminősége magasan odaver minden kompaktot. Aztán ha korlátozva érzed magad valamiben, elkezdhetsz objektíveket vásárolni.... Én azt vallom, hogy egy kevesebb tudású váz egy jó objektívvel még mindig szerencsésebb párosítás mint fordítva.
-
Messer22
senior tag
válasz
Milan24 #7416 üzenetére
HI
azt válaszd ami neked tetszik
(amire kereted van)
A D3000 nagyon alap, ha nem akarsz később fejleszteni akkor szódával elmegy.
Ha fejleszteni szeretnél, akkor ezeket nézd meg: canon 450D, nikon D5000, pentax Kx,De nézd meg élőben fogdosd meg ha lehet és a szimpatikus objektíveket is érdemes átnézni.
-
Byk01
őstag
válasz
Milan24 #7416 üzenetére
Ne a szerint válassz, hogy valaki szerint melyik a jobb, hanem úgy, hogy neked melyik tetszik jobban, és melyiknek az objektívparkja fedi le inkább az igényeidet.
Bár ez így túl tudományos szerintem egy kezdőnek, és az igények majd később jönnek, és ahhoz választasz majd objektívet.
Szóval menj be egy áruházba, fogdosd meg azokat a gépeket, amik az általad elérhető árkategóriában vannak, és amelyik a legkényelmesebb, legjobb fogású (ha be is lehet kapcsolni, akkor a legkönnyebben kezelhető menüvel rendelkezik), azt vedd meg. -
Messer22
senior tag
válasz
Milan24 #7414 üzenetére
HI
A jelenleg kapható kompaktok közül én már nem vennék 1-et sem..
kivétel néhány csúcskompakt, aminek az árán már dslr-t is vehetsz (pana LX5,canon s90, G10 G11)
a pana FZ szériája jó volt, egészen az FZ50-ig..
(iiletve még az igazi bridge gépek a megapixel háború elött, fuji, canon, sony 828) -
Messer22
senior tag
válasz
Milan24 #7411 üzenetére
HI
A 4/3-os, m4/3-os gépek (oly/pana) tudnak 16:9 képarányt is, igaz kisebb felbontásba.
élőképbe pedig 16:9 módban látod a képet az lcd-n.
(2 drága modell pedig teljes felbontásban is tud több képarányt , GH1, GH2)Egyébként, mire kell, mennyi a keret, mennyit költenél kiegészítőkre a későbbiekben..?
a Pentax Kx-et is érdemes megnézni..jó kis gép, jó áron.
Az általad említett 2 modell a legbelépőbb jelenleg.
Lehetőleg úgy kell számolni, hogy a váz árának többszöröse is elmehet objektívekre..Vagy esetleg használt gép..
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Milan24 #7411 üzenetére
ha lenne egyértelmű, mindenkinek egyformán jó döntés, akkor már rég nem lenne verseny a tükrös gépek piacán, hiszen a többi gyártó/modell kikopott volna...
csak magad tudsz dönteni, rengeteg szempont alapján (aminek még az is fontos része, az ismeretségben mit használnak)
16:9 felejtős, hiszen optikai a kereső!
abban csak nagyon drágán (kimaszkolással) lehetne megoldani jól, egy egyszerű, fölfestett jelzés pedig nem éppen tökéletes, ezért aztán nagyon ritka az eltérő képformátum lehetősége, 3:2 a tipikus, és utólag, otthon vághatod más formátumra
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezeskonzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA CM 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged