-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
istvan170 #33753 üzenetére
Mivel a DSLR eladása óta nemigen fotózok repülő madarakat, vízből kiugráló halakat, nem akarok raw-manipulálni, ET-arcra lockoló spéci követő AF-et használni, ill tevehátra se kötöm a gépet egy félig homokkal telt szatyorban, így nekem a profi vonal kevés extrát ad. Amit értékelnék, az a videó - amihez át kell nézni a Panasonichoz ha már m43, a GH4 egész komoly etéren. Ha vmi véletlen folytán nem a sanyi rx100mkIV-nél kötnék ki, akkor vagy a kolléga által is szorgalmazott a7sII vagy a GH4 lesz a befutó - inkább az utóbbi, rájöttem, hogy egy fél kocsi árát nem kéne fotós cuccokban tartani. Az RX100 szenzorilag ugyanott van, mint a m43, így max fotóban nem fejlődök, csak szinten maradok, videóban pedig szuper 4k-t tud a gépecske.
#33754: Sajna a Mikulásom nem utazik stadionépítésben
. Pedig jó lenne tőle egy ~15k$-os ajándékutalvány a nagyobb amcsi boltokba + egy retúr repjegy.
-
Golota
aktív tag
válasz
istvan170 #33743 üzenetére
Még szerencse, hogy én már megvettem a Pl6-ot, mert ha most néznék Olympust, ettől a marketing szövegtől öklendeznem kellene. Melyik elmebeteg találta ki, hogy ezzel a szemét szöveggel reklámozzanak??? Szerintem ez még a célközönségnek sem jönne be. Először azt hittem, valami hülyegyerek megtrollkodta az oldalt, de nem: ez a hivatalos marketing szöveg. Jézus ereje...
-
80hun
addikt
válasz
istvan170 #33743 üzenetére
De ha átkattintod kit-re mindjárt csak 30e a különbswég ott is.
A mintaboltban kapsz klubkártyát aminek van egy pár előnye.
Ráadásúl ha még így van akkor ott 3év garit kapsz és nem 2évet. -
MC Pite
veterán
válasz
istvan170 #19908 üzenetére
+1
Sok műszaki cuccból szeretném az aktuális kínálat helyett magam összelegózni a cuccokat, és egy számomra mesterművet építeni. PC-n kívül másból nem adatott meg a lehetőség, és fényképezőből sem volt igazán fogam alá való sose - főleg mióta rátaláltam nagyapám filmes gépére. Súlya van, fém, bőr, mindennek ellenállása van, szaga van, érzed amikor fordítod a gyűrűt és csúsznak a lamellák egymáson, tolod a filmet, bekattintod a megfelelő paramétereket... Feláll ember kezén a szőr közben.
Nyilván azért a nagyobb X-ek nem lehetnek teljesen ilyenek (meg q..a drága filmre fényképezni, és a hívás/nagyítás is problémás ha jót akarsz), de hangulatban, kezelésben (újra) azt nyújtják, amit egy fényképezőtől elvárok. Ezer mód, piszlicsáré hülyeségek, gagyi plasztik minden mennyiségben (ok, olympus kicsit felszívta még magát), vevők igényeit letojó magatartás (főként nagy dslr gyártók), és igazából kényelmetlen/felesleges dolgok kezelésnél: bye-bye.Visszakanyarodva az offlavina után, ha magamnak összelegózhatnék egy fényképezőt, azt hiszem úgy ahogy van az E2 jönne ki (árat is nézve meg az egyes). Papíron pl jobb a T1, de nekem az E meg a Pro jobban tetszik, és ennyi. Egyébként a gép tulajdongait (jpg moci, vaku logika, kezelőszervek, evf, stb-stb) sokan leírták meg ezer teszt szól róla. De azok mérhető dolgok, paraméterek, stb.
Viszont az nem írható be egy táblázatba, ahogy imádod felvenni a gépet hogy 'ma mit fotózunk
', imádod a tapintását a (mű)bőrnek [esetleg szeretsz mosolyogni amikor még fotósok is filmesnek nézik], a fémnek, és érzed a fém+üveg súlyát, értékeled a kezelését (miért nem találta fel újra más is a magától értetődőt még?), a gyártó korrekt hozzáállását (szerencsére régóta jó tapasztalatom van velük, és másoknak is), a hangulatát - főként retró kiegészítőkkel... Azt hiszem ez az érzés priceless!
-
k1csi
senior tag
válasz
istvan170 #18127 üzenetére
hogy emberek 18-55-el, meg 18-105-el "fecsérlik az idejüket"
Lehet, hogy őket nem érdekli mélyebben a dolog, nekik már az is elég, ha jobb mint amit a kompakt kiköpött. Vagy anyagilag ennyit tudnak rászánni.
Nem mindenki van Stauffenberg hozzáálásával, hogy évekig zsíroskenyéren hajlandó élni egy obiért vagy kihagyja a nyaralást (ami eleve nem biztos, hogy jó ötlet mert egy távolabbi helyen lehet sokkal több érdekes dolgot lehet találni fotós szempontból is).
Aki teheti persze miért ne vegye a jobb cuccokat, viszont kétlem, hogy érdemes a végletekig elmenni. Sok érdekes téma van amit meg lehet lőni csúcs 1.2-es obi nélkül is. -
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
istvan170 #18127 üzenetére
A Fujifilm X rendszerrel az igazi gond, hogy már az X-M1 sem volt beleillő, hát még az X-A1. Ezt csupán úgy értem, hogy aki ilyen belépő vázakat vesz, az ritkán költ objektívek darabjára ezer dollárokat. Még akkor is, ha azok világklasszis darabok. Több XC jelölésű objektív kellene ahhoz, hogy a rendszer tényleg népszerű legyen.
Ha az amerikai fórumokat olvasgatja az ember (ahol híresen ostobák és előítéletesek minden MILC rendszerrel szemben), akkor ott is főleg a Fujifilmre mondják sokan, hogy "jó-jó, ez tényleg tetszik, de iszonyú drága etetni egy ilyen gépet". A Fuji most az "elérhetőbb Leica" imázsra gyúr és a 2014-es lens roadmap-re fel sem kerül egy darab XC objektív sem. Szóval leghamarabb 2015-ben jöhetnek új, megfizethetőbb objektívek.
Felülről és nagyon tudatosan építi a rendszert. Nem alulról, hogy előbb a kis pénzű amatőrökkel kedveltesse meg magát, meg nem össze-vissza, hogy se a kis pénzű amatőrnek, se a profinak ne legyen elég jó. Inkább elkezdi kiépíteni a profik és tehetősek számára, amivel együtt jön az elitizmus imázsképe, aztán ha ez megvan, jöhetnek az olcsóbb fogások. Lassabban megtérülő üzletpolitika, de van benne nem kevés ráció, hogy beválhat.
-
k1csi
senior tag
válasz
istvan170 #18121 üzenetére
Ha neked a Fuji tetszik vedd azt.
A valóságban a fotózásban nincsennek hatalmas különbségek. Az, hogy valami 2x annyira drága nem biztosan 2x jobb (10x árfaktorra még jobban igaz).
Ezzel sokan akkor szembesülnek amikor megveszik a méregdrága cuccot aztán kiderül, hogy nem lesznek a képeik annyival jobbak (aztán egy idő múlva magy a használtpiacra féláron).
Tipikus közhiedelem, hogy az ugyanolyan szenzoros pro váz azért kerül a többszörösébe mint az amatőr váz mert a szenzor jobban bírja az ISO-t...
Persze egy fényerős obi mindig jobb mint egy fényerőtlen, egy újabb váznak mindig kicsit jobb szenzora, jobb JPG motorja lesz stb. -
FEDman
addikt
válasz
Az X-E1 most újonnan 250e. Ha 350-ért veszed akkor meg már adnak mellé egy XF 18-55/2,8-4-es obit is. Ez nem elhanyagolható, főleg, hogy egy durván jó csupa fém/üveg obiról van szó. Sony vonalon ha valami ehhez hasonló építési és optikai teljesítménnyel rendelkező obit szeretnél, akkor a Zeiss 16-70/4-ig kel elmenned. Utána lehet nézni azzal Zeiss obival együtt mennyibe kerül egy NEX-6-os.
A Fuji X-A1 meg elsősorban azért tud sokkal olcsóbb lenni, mert ahhoz már más, olcsóbb kit obit ad a Fuji. Ami egyébként még mindig nem rossz, de fényerőben már csak átlagos és a fém helyett is már "csak" műanyag borítást kapott.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Nem tudlak hibáztatni, hogy ennyire tetszik a Fujifilm képe. Én minden racionális érvet félredobva ugrottam rá erre a rendszerre. A legfájóbb pont, hogy videóban nulla, nekem pedig fontos lett volna (bár tudom máshogy pótolni, de akkor is). A másik meg, hogy nálam ez másod rendszer (elvileg
), így nagyon sajnálom, hogy nincsenek olcsóbb objektívek. De amikor megnéztem, hogy mit művel az XF 23mm f/1.4R vagy az XF 56mm f/1.2R objektív, akkor végleg le lettem győzve. Ha emiatt két-három évig nem megyek nyaralni, meg több zsíroskenyeret eszek, akkor is kellenek azok az üvegek. A gépből kieső JPEG fotók egyszerűen.... egyszerűen nincs szó rá, hogy mennyire karakteresek. Olyan ez a találkozás, mint a filmes korszakban, mikor befűztél egy addig sosem használt típust és aztán tátott szájjal bámultad a papírképeken a színeket, kontrasztot vagy magát a szemcsésedést magasabb érzékenységnél. Pedig én nem is X-Trans szenzoros gépet vettem, de ez (meg már anno az X100) igazolja, hogy nem az X-Trans adja ezt az egyedi karaktert, hanem egy másik woodoo mágia.
-
Tin_Shield
őstag
-
FEDman
addikt
válasz
istvan170 #18116 üzenetére
Nem egészen értem a logikádat, a Fujinál miért ne lenne keresős váz?
Ami a méretet illeti, ezek a gépek már tényleg nem az a farmerzsebbe vágom kategória, még palacsinta obival se. Ellenben egy DLSR-hez képest tényleg sokkal kisebbek. Ennek megfelelően sokkal kevesebb helyet foglalnak és mondjuk egy nagyobb (kabát) zsebben, vagy akár egy övtáskában már tényleg nem gond őket hordani.
Viszont ilyen szempontból meg a leglényegesebb paraméter a váz + obi vastagsága. Na ilyen téren meg az általad nagynak tartott X100 vékonyabb, mint bármelyik általad eddig említett Sony vagy Fuji váz palacsinta obival. -
jjeahh
nagyúr
válasz
istvan170 #18116 üzenetére
megint tévedsz sztem, már bocs
inkább sony-nál adják drágán a keresőt, kezelőszervet, mft fronton ott a panasonic g széria. és képminőségben mit értez "az a plusz" alatt? egészen biztos vagyok benne, hogy két azonos körülmények, beállítások, gyútáv, stb. mellett készült sony és mondjuk oly képet ha eléd tenne valaki, nem mondanád meg melyik a sony. ne haragudj, ezzel én is így voltam, könyökből elítéltem az egész mft rendszert, annó pentax dslr-t akartam venni, itt aztán lebeszéltek... így lett nekem is olympus-om, és egyáltalán nem bánom
pedig az enyémben aztán elég ősöreg szenzor van. most nemazért, én is nézegettem a nex-6-ot sokáig, de én csak a focus peaking miatt...
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
istvan170 #18111 üzenetére
Nem akarlak kiábrándítani, de sem a NEX-ek, sem a Fuji X-A1 nem zsebgép, akármilyen palacsintát is raksz rá. Mindkettőt testközelből ismerem, X-A1-em van is.
A NEX-6 jó gép, de ha a Fuji esetében nem fontos az EVF, akkor a Sony-tól miért várod el? NEX-5R vagy 5T van olcsóbban is. Ugyan az, csak EVF nélkül.
A Fuji X-A1-et nagyon kedvelem, mesés a Jpeg motor, hát még a magas érzékenységen produkált alacsony zajszint és annak a mintázata. Viszont akinek fontos a gyors AF az ne ezt válassza (meg a Sony-t sem). Illetve el kell fogadni, hogy a Fujihoz nincsenek olcsó objektívek.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
istvan170 #18100 üzenetére
van, ilyen van a gh3, e-m5, e-m1, e-pl5, e-p5, e-pm2-ben, ezekből e-pl5, e-pm2 igazán pici. A képminőség nem csak dxo szerint jobb mint egy canon aps cucc-é, hanem szerintem is..mostanában nálam tanyászik egy 60d, volt alkalmam tesztelni...ami talán mondanom sem kell, nem éppen belépő kategória...+tegyük hozzá azt is, hogy az mft fix obik nagyon jók, tényleg nyitva is használhatóak, amin nem kevés múlik ugy-e. Szerintem komolyan nézz szét egy picit mft fronton, mert később nagyon megbánhatod a vásárt tájékozatlanság miatt
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Az abszolút zsebgép a Pana GM1 duplakit a 12-32-es palacsinta zommal és a 20 f1.7-tel. Mindkét objektív penge, a gép masszív fémházas, a szenzor az újabb Olympus-okkal kb pariban van.
Tudom írtad alul, hogy ez a gép meg nem teszik...van ilyen, olyan gépet nem szabad venni amit nem használnál szívesen -
Tin_Shield
őstag
válasz
Abszolút penge a Pana 20-asa, van aki szerint túlzottan is...
Olyan kitet nem találtam. a hazai boltokban hogy XA-1+27 f2.8, csak árlista alapján tudom összerakni, közel 300e, igaz van hozzá egy kitobjektív is. Mondjuk alternatíva lehet egy Pana GX7+20 f1.7, kb. tíz százalékkal több, nincs kitobi, van viszont jó kereső, dönthető LCD, magnézium gépváz stb.
Azt a Sony objektívet látta már valaki? A nagyobb tesztoldalak sem ismerik, egy ephotzine-ost láttam, aszerint elmegy, de nem egy karcolóbajnok. -
Tin_Shield
őstag
válasz
istvan170 #18096 üzenetére
Nem is mondtam hogy jobbak, csak azt hogy képminőségük ugyanaz mint az OM-D-nél.
A Sony Nex-ektől én nem vagyok hasraesve, hiába a jók a vázak, kevés az értelmes objektív hozzá. Amit te keresel (ekv 30-40 körüli fix) konkrétan csak a Zeiss 24 f1.8 van, ami szuper, csak böhöm nagy és aranyáron mérik. Na meg a Sigma 19 és 30 f2.8 de ezeknél meg a fényerő karcsú a fixségükhöz és a méretükhöz képest.
A Fuji szimpatikusabb rendszer, jók a vázak, világbajnok a jpg motor és jók az objektívek. Mondjuk a 18 f2 palacsinta nem nagy durranás (egy átlagos NEX objektív színvonalát azért így is hozza). A 23 f14 egy álom, sajnos az ára is. A 27 f2.8 jó is, kicsi is, de amit nyersz az APSC szenzorral, azt rögtön el is veszted dofban és zajban egy m43-as váz+Pana 20 f1.7-tel szemben
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
istvan170 #18087 üzenetére
Nem tudom mitől olyan nagy az X100. Ha csak ez az egy gyutáv kell, akkor nagyon jó választás.
A Fujifilm 16-50mm szerintem eladhatatlan. A nagyobb Fuji vázakhoz ennél komolyabb kitobjektív jár. Szerintem itthon nem szabadulnál meg tőle egyhamar, megmondani is lehetetlen, hogy mennyiért kelne el ha elkelne. Akinek szüksége lehet rá az meg amúgy is a vázhoz kapja.
Szerk: Esetleg valamilyen Micro 4/3 váz + Zuiko 17mm f/1.8 (vagy olcsóbban f/2.8) ?
-
válasz
istvan170 #12042 üzenetére
Kérdés milyen obikkal szeretnéd használni? A Nex DX szenzorral operál, ergo az obik (főleg tele, nagylátó) jóval nehezebbek+nagyobbak az mft-nél.
Fentebb írtam, hogy a tuti megoldás egy olympus pm2 lenne, ami az oly OMD szenzorával már pici mérete ellenére is megközelíti a nex-5-öt.
-
MC Pite
veterán
válasz
istvan170 #12033 üzenetére
Mekkora zoomátfogás kell? Gondold végig, miket fényképezel 100mm felett.
Egy (normálisabb) milc 14-42vel már tűrhetően használható (bár ha csak ez az egy obi lenne a cél, akkor sokaknak bekerülhet a Fuji X10 a képbe).
Ha nagy zoomátfogás is kell tűrhető áron, akkor az X-S1 a kétharmad colosok táborát erősíti - bár eszméletlen, feleslegesen nagy az átfogása szerintem.Viszont ha már milc, és manuális obi, én sokkal inkább preferálom az evf-es gépeket... Tudom, olcsó, meg fasza a PM1, de nekem nagyon fura, hogy tudják ezt a vaku nélküli kis szappant az emberek használni... (Értsd X10be kukucskálhatok, fincsibb obija van, és kézi az objektív kellemesebben használható úgy ha fejhez fogjuk a gépet. Az hogy még szebb is meg kisebb mélységélességet tud, meg hordozhatóbb, az már bónusz. Tudom, mindjárt megrugdosnak egy bridge ajánlásáért a topikban, de szerintem pont ezeknek a szappanoknak a konkurenciája.)
szerk: Érdekes, párom legalább olyan szívesen használja a D5000et, mint a G2őt (jobb érzés tekerni a 18-105öt mint a sokkal műanyagabb 14-42őt
). Egy evf+markolat nélküli gépet max akkor használna szívesen, ha palacsinta lenne rajta.
kaligula: Hátő, nem olyan egyszerű. Sokkal hamarább kapsz (meg olcsóbban) egy pár éves belépő tükröst, mint nagyobb szenzoros csúcskompaktot használtban.
A szuperzoomok mind 1/2,3"osak kis fényű objektívekkel (kivéve 1 szem pana) kaphatók, ezeket hagyjuk ki a pakliból ha csak nem a haragosaidnak ajánlod őket. -
kaligula
tag
válasz
Előrelépésnek mindenképpen előrelépés, de az "olcsó húsnak híg a leve" mondás itt is érvényes. A piackutatók belőttek egy célcsoportot, ahhoz mérten megszabtak egy költségvetést, a gyárban meg a mérnökök abból kihozzák, amit tudnak. Ebből következően ugyanabból a pénzből jobb kompaktot lehet venni, de jó MILC-et vagy DSLR-t nem (vagy csak erős kompromisszumokkal)
-
válasz
A Pm1-el nincs tapasztalatom, a dpreview-os teszt nem volt elragadtatva a mozgó célpont követésétől. Nekem GX1-em van, meg vagyok elégedve az AF-sebességgel. (úgy, hogy nikon D7k-ban is utazom)
Azt javaslom, ha van rá esélyed, valahol próbáld ki a gépet. (Nem járok mediamarkt-féle üzletekbe mostanság, hátha van egy kiállítva, a PM1 elvileg még futó széria).
Magasabb ISO/szebb kép: asszem ez inkább a NEX-5n és társai terepe - bár őhozzá a teleobik elég nehezek. Némi utómunkával a pm1 is el fog menni iso 800-ig - alternatíva, hogy megvárod a pm2-t novemberben, azzal az iso1600 sem lesz gond.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- Micro Four Thirds
- Telekom mobilszolgáltatások
- Bevonják az AI-t az atomreaktorok építésébe
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Google Chrome
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Autós topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest