Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi Mi A2 Lite - annyira nem lite
- iOS alkalmazások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Fotók, videók mobillal
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
-
Mobilarena
ÖSSZEFOGLALÓ
Kérdezés előtt kérlek olvass végig!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
[link]
Ritka az, amikor ennyire jól eltalálnak egy retró designt. Tele a piac középszerű vagy még annál is gyengébb, retrónak hazudott darabokkal, ahol az inspirációt nagyítóval kell keresni vagy csak a végeredmény lett rossz, erre szembejön egy ilyen remekmű, ahol minden apró részletet egyszerűen jól oldottak meg.[Prolixus]: akkor jól rémlett
-
dqdb
nagyúr
[link]
úgy rémlik, hogy linkeltem már, de nem találtam rá a keresővel, és hamarosan indul, szóval ...BOOG75, a Zoom75 HE változata egyedi designnal az alján, gasket mount, kétrészes alumínium ház, többféle szín, Gateron Hall-Effect kapcsolók, per-key RGB, "doubleshot PBT" kupakok, sajnos nem QMK/VIA kompatibilis
220 dollár lesz a komplett billentyűzet kapcsolókkal-kupakokkal együtt, vagy Zoom75 tulajdonosok 100 dollárért vehetik meg a HE belsőt (plate + nyák + kapcsolók).
A 60HE eddig is túlzottan drága volt, de emellett már messziről láthatóan túlárazott lesz. A Keychron Q1 HE 215 dolláros előrendeléses árát is kissé magasnak mondanám így még annak ellenére is, hogy Keychron QMK/VIA támogatással jön.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #88404 üzenetére
Ha valaki nem fejlesztő vagy hobbifejlesztő, akkor tényleg ennyi, és nekik ajánlom is, hogy nézzék át a QMK lehetőségeit, mert könnyen akadhat olyan feature, amire még sosem gondolt, de elolvasva már azt érzi, hogy nem élhet nélküle. Ellenben ha valaki szigorúan vett felhasználó, akkor inkább rémisztő és nem fél óra, bár végig tudjuk majd navigálni, ha tényleg a Domonkos által említett kódra lesz szüksége.
Amúgy nem az info.json-be kell tenni, hanem a megfelelő keymap.c fájlba.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Sordoran #88396 üzenetére
Még egy dolgot érdemes megpróbálni, Win+X, ott Eszközkezelő, és nézd meg a billentyűzetnél az Energiagazdálkodás fülön, hogy engedélyezve van-e, hogy felélessze a számítógépet. Ha igen, akkor kapcsold ki. Ne lepődj meg, ha több billentyűzetet látsz egynél, ha az Események fülön Device HID\VID_3434&PID_02A1 azonosító szerepel, akkor az a K10 Pro (a VID értékében biztos vagyok, a PID-et lehet, hogy elnéztem, mert annyi változat van), csináld meg ezt a módosítást az összes ilyenre.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Asycid #88386 üzenetére
Low profile (szerintem ennek hiánya miatt van a folyamatos félregépelés...)
Képek alapján eléggé lapos annál a billentyűzetnél kupakok felülete és kicsi a hely közöttük, ez okozhat sok félregépelést. Low profile esetében ez hatványozottan igaz lehet, szóval lehet, hogy éppen még rosszabb irányba akarsz elmenni.Oké, lassú voltam
-
dqdb
nagyúr
válasz
Sordoran #88381 üzenetére
Sok alaplapnál van olyan USB port, ami kikapcsolt állapotban is ad áramot. Ha az adatlapon szereplő alaplapod van, akkor a billentyűzetet a kézikönyv 8. oldalán lévő ábrán a 7-es jelzésű portok egyikébe dugnám, a kábelt, vagy a 6-os jelzésű közül a felsőbe, mert az alsó a 48. oldal alapján a BIOS frissítését teszi lehetővé kikapcsolt állapotban, és lehet, hogy másképpen viselkedik.
-
dqdb
nagyúr
válasz
[Prolixus] #88374 üzenetére
Igen, Cherry profil. A dyesub a jó iparosmunka szintjén van inkább, ahogy előzetesen is vártam, a csúcstól messze van.
A sárgás alapszín a megsárgult papírlapokra utal, emiatt az ábrák sem olyan élénk színűek. Élőben nagyon illik a készlethez, de emiatt csak kevés billentyűzetszínhez passzol jól, a világos színűekhez pedig szerintem egyáltalán nem, oda fehéres alapszín kellene.
A legnagyobb kitolás, hogy homingból csak bar van, nuku nipple, és az a bar is bolhaméretű, alig érezni, így időnként még el-eltévedek 1 oszloppal. Oké, persze én vagyok a hülye, hogy ezeket az alfákat tettem fel a QWERTY helyett
Szerencsére már vasárnap óta rengeteget javultam, a távolságok ismételt betanulására, és a tényleg vakon gépelésre, amikor még a szemed sarkából akaratlanul lepillantva sem tudsz csalni, tökéletesen alkalmas a készlet.
-
dqdb
nagyúr
válasz
[Prolixus] #88371 üzenetére
-
dqdb
nagyúr
válasz
mályva #88366 üzenetére
Ha kupakokat szeretnél cserélgetni, akkor a low profile nem jó irány. A low profile Keychronokhoz körülbelül csak az jó, amit a Keychron árul, és ott is figyelni kell, hogy milyen kompatibilitást írnak, mert a low profile K Próra jó kupak nem jó a low profile K-ra és fordítva.
A többi gyártó low profile billentyűzeténél csak annyival másabb a helyzet, hogy ott a gyártó sem árul kupakokat hozzá, így azzal kell használnod, amivel jött.
A linkelt garantáltan nem jó.
-
dqdb
nagyúr
Ha jobban megnézed a képet, akkor a Wootingnak se sikerült.
Amikor rákérdeztek, hogy miért nem lett TKL és azon belül a custom világban kváziszabvány H87 méretet követő darab, ha már a 60HE-nél sikerült a kváziszabványt követni, akkor arról ment a félrebeszélés, hogy nem is hallottak még róla.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Az Endgame-nek is van már Hall-effektusra építő billentyűzete, tényleg ez lesz 2024-ben az új RGB.60HE alatti ár, alumínium ház, de ugyanúgy tray mount, állítható érzékelési pont
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #88346 üzenetére
A TKL-ről jókat lehetett hallani, és még készre szerelt változatnak is jó ára van.
215 euró kapcsolókkal és kupakokkal, hotswap, QMK/VIA, USB-C/BT/2.4G, (csak külső) vörösréz súly
170 euró kapcsolók és kupakok nélkül -
dqdb
nagyúr
Ha meg voltál vele elégedve, akkor én maradnék ugyanazon a vonalon.
A low profile 100%-os mechanikus választék eléggé kicsi, Keychronból van a K5 és K5 Pro, ami megfelelne neked, de mindkettő sokkal drágább (ráadásul gyárilag az utóbbi nem kapható clicky kapcsolókkal, szóval azt külön kell venni hozzá). Logitechből az MX Mechanical kapható bizonyos kiosztásokkal clickyben, de az is sokkal drágább. A Cherry pedig nem árulja az MX 10.0-t clicky kapcsolóval, és nem is hotswap, hogy cserélni tudd.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mephike #88339 üzenetére
99%, hogy ez a billentyűzet volt, de én nem aggódnék miatta. Valami tranziens állapotba került belül, amiből a Caps Lock szedte ki, de kiszedte, és ennyi.
Nekem az egyik billentyűzeten olyan parajelenség van, ha újraindítom a gépet, akkor onnantól kezdve a Í lenyomását 4-5 próbálkozásra veszi csak be, és csak ezt az egyetlen billentyűt, a többi működik szépen. Ezen csak a billentyűzet kihúzása és visszadugása segít, onnantól kezdve a Í ismét tökéletesen működik, ahogyan bekapcsolás után is. Ez valószínűleg egy STM32F × ChibiOS × QMK × billentyűzetmátrix együttállás esetén jelentkező bug, legalábbis a nyák tervezőjével erre jutottunk, volt egy kísérlet a mátrix más sorrendben történő kiolvasására, de az sem oldotta meg.
-
dqdb
nagyúr
válasz
mályva #88336 üzenetére
Eleve magyar kupakokkal jön, és a Keychront ismerve valószínűleg Mac alsó sorral, amit cserélhetsz windowsosra, ha szeretnéd (ezek a plusz kupakok a dobozban lesznek).
Ezt nézd végig, csak beletekertem hang nélkül, de úgy tűnik, kitér erre és az általam említett extra kupakokra is.
-
dqdb
nagyúr
válasz
PuffyMinnie #88324 üzenetére
Cherry Stream, de csuklótámaszt nem kapsz, cserébe ollós. Még a szintén ollós Sculptot akartam ajánlani kicsit keret fölött, de mostanra sajnos eltűnt az extrém akciós ajánlat.
És körülbelül ennyi. A keretbe low profile mechanikus nem fér bele (és az is magasabb lesz), egy másik membránossal pedig inkább oldalra és esetleg hátra lépnél, mint előre.
-
dqdb
nagyúr
válasz
PuffyMinnie #88322 üzenetére
Ez van éppen előttem, és mégis magyar szöveget írok, azt hiszem a kérdésedre ez eléggé megerősítő válasz
A billentyűzet scancode-okat küld, hogy melyik billentyűt nyomták le, aztán ezt fordítja át az operációs rendszer az aktuálisan beállított logikai kiosztásnak megfelelően betűkké.
Ha számít az Enter formája és az, hogy legyen dedikált Í, akkor UK, német, francia, nordic vagy más európai kiosztás kell neked. US biztosan nem jó, US International veszélyes lehet, mert azt eltérően értelmezik.
-
dqdb
nagyúr
Kailh Choc V2-ből kijött silent linear változat, és eddig tartott a jó hír.
Ugyanis kár, hogy a Gateron és Keychron LP kapcsolókkal nem kompatibilis mechanikusan, szóval úgy van végre halkított low profile kapcsoló a piacon, hogy az itthoni piacon elérhető billentyűzetekbe nem tudod betenni.
[link]
Monokei piacra dobott egy billentyűzetet erre építve, a Standarddal ellentétben ebből létezik ISO is, és a minősége várhatóan nagyon rendben lesz, az árát sokallom kissé, és a Standardnél használt QMK/VIA helyett a saját firmware is egy eléggé nagy fekete pont. -
dqdb
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #88293 üzenetére
KS-3X47 Pro → Full Milky Pro → G Pro 3.0 → KS-3X47
Én ilyen sorrendben rendelnék Gateront a 30 centes árkategóriából. Ahogyan Molydeus is írta, ha a Keychron nem árulja, akkor Smoother Store.
-
dqdb
nagyúr
válasz
kentis #88255 üzenetére
Legfőbb szempont, hogy ne legyen hangos.
Akkor a harmadikat húzd ki.Fnatic a legolcsóbb, lehet-e olyan halk mint a g80?
Nem, mert a Fnatic egy átlagos gamer billentyűzet halkított kapcsolókkal, míg a 3000N-nek a belseje teljesen más, és az a felépítés a halk működést még jobban elősegíti. Megkockáztatom, hogy halkított helyett sima pirosakkal is halkabb lenne, mint a Fnatic.valamint hogy az o-ringek segítenének-e az első kettőn?
Az elsőn részben, a lefelé irány tompítva lenne, de felfelé megmaradna a hangja. A másodikon nem igazán, az halk lesz enélkül is, minimális különbségért cserébe csak még gumisabb lenne a gépelési érzet.Német Amazonon is érdemes megnézni a G80-3000N árait, az AZERTY változat a TKL-ből például pár napja 65 euróért volt ott, rendszeresen az akciók.pont ezt linkelted -
dqdb
nagyúr
válasz
fuximaxi #88254 üzenetére
valaki tud olyan keycap szeret ami magyar kiosztást varázsol igényes kivitelben az ANSI billentyűzetre?
KAT Napoleonic és körülbelül ennyi, de ahhoz is előbb kell építened egy időgépetÉn a helyedben nem rohannék bele egy kényszermegoldásba, az ISO változat csak akarat kérdése a Keychron oldaláról, mert minden adott hozzá náluk.
Ispy: igen, ez így van. Bár vannak készletek, amelyek hajlamos vagyok a szubjektíven ronda helyett az objektíven ronda kategóriába sorolni
-
dqdb
nagyúr
válasz
4nick8 #88245 üzenetére
Oké, Buger neve sok mindent megmagyaráz
A CRP C64 designját imádtam, azonkívül nagyon nem vagyunk kompatibilisek egymással.
Billentyűzet terén eddig Datamancert kivéve egyetlen jó cyberpunk designt sem láttam (az, mint billentyűzet nem jó, mint design igen), ez szerintem nem cyberpunk.
1299 JPY / 199 USD
1450 JPY / 174.99 USD
érdekes az átváltási matek -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #88242 üzenetére
Olyan, mintha Ifj. Veér István 10 éves pro gamer lett volna a célcsoport.
-----
Kijött a zFrontier IC ehhez a csomaghoz, amiről decemberben mindenki azt hitte, hogy vicc vagy nyilvánvaló csalás, de közben beállt mögé pár vendor, köztük Geon, szóval ebből talán mégiscsak lesz valami.Mindenesetre a 200 dollárért 5×100 kapcsoló és egy fémházas tented Alice még hihetőnek tűnik, de 230 dollárért 5×100 kapcsoló, egy tented Alice, egy 75%-os és egy numpad továbbra is hihetetlen számomra.
-
dqdb
nagyúr
[link]
elsőre sokadik recolornak tűnik, aztán jön ez a kép és a kifejtés:Clip-In Switches
Our clipper series of switches is made in collaboration with Haimu, and features mounting pins that can clip into the PCB. This helps with builds without a plate, and can improve the overall building experience.While these switches can be used in 1.6mm and 1.2mm PCBs, the experience is very different.
If used in 1.2mm PCBs, Clipper Switches fully clip into the PCB, and are not able to be removed.
If used in 1.6mm PCBs, Clipper Switches will not fully clip into the PCB. This allows for a strong connection while maintaining the ability to use them multiple times.
1.6mm PCB pictured
Ezzel elérhetővé válik a plateless hotswap, az már más kérdés, hogy mennyire lesz egyszerű kiszedni ezeket egy 1,6 mm-es nyákból.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #88234 üzenetére
A numpadek árát nehéz jól belőni, mert fejben akaratlanul is a területtel arányosítod az árat, csak ez nagyon nem így van, nem lineáris a skálázódás. Ettől függetlenül szerintem mindkét Keychron numpad túl van árazva, a Q0 Plus kevésbé, a Q0 nagyon. A Q0-t 60-70 dollárért kellene adni 90 helyett, a Q0 Plust 110 helyett 90-95 dollárért , bár inkább azonos áron egy Q0 Plus Maxszal kellene leváltani.
-
dqdb
nagyúr
válasz
agaron #88212 üzenetére
Szerintem neked ezek vagy más relegendable kupakok lennének a legjobbak, ezeket a legkönnyebb feliratozni, ha pedig színek is kellenek, akkor főleg. Gépelni nem gépelnék ilyeneken, de olyan makróbillentyűkre, ahol nem elég az M1, M2, ... szintű általános felirat, biztosan ilyet tennék.
A legegyszerűbb alternatív megoldás a matricázás, aminek a tartóssága a gyenge pontja. Ha PBT-ből vannak a kupakok, akkor a házilagos dyesub is opció, de ez már eléggé nagy ugrás nehézségi szintben és sok rákészülést igényel. Ha van hozzáférésed egy egyszerű 2D CNC-hez, akkor a felirat kivésése és akril festékkel feltöltése is opció lehet.
Vannak lehetőségek egyedi dyesub kupakok gyártására, de ezek tipikusan Cherry profilosak csak, az pedig nem biztos, hogy a legjobb választás erre a célra, ide szerintem uniform profil kell.
-
dqdb
nagyúr
válasz
0xmilan #88210 üzenetére
Hmm, ij.
Érdemes megjegyezni, hogy az ilyen relegendable kupakok teteje tipikusan polikarbonátból készül, emiatt úgy csúszik, mint egy korcsolyapálya. DCS-ből van relegendable itthon, jól néz ki, de rossz megérinteni/használni, rosszabb, mint kifényesedett-csúszós ABS-en gépelni. Persze ez erősen egyénfüggő.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #88203 üzenetére
H87-ról szóltak a hírek főleg, H88-ról is jött infó, és Geon megerősített 60%-os változatot is, szóval a két legnépszerűbb billentyűzetméret le lesz fedve.
Plate-ről még nem láttam semmit, így F1-Frog-Frog Mini plate-ekre tippelnék, amivel nem kockáztatok túl sokat
-
dqdb
nagyúr
válasz
Domonkos #88197 üzenetére
A NIZ nem örvend túl nagy népszerűségnek a custom világban, és az eredeti Topre komponensekkel sem teljes a kompatibilitása.
Szerencsére pár hónapja már a Deskeys és a KLC is komplett megoldást kínál a kapcsolókra a stabilizátorokkal bezárólag, valamint ezzel párhuzamosan elkészült QMK-ban is az EC támogatás, és már több open source PCB design is elérhető.
Jelenleg így néz ki a helyzet.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Mephike #88193 üzenetére
Nem doblak meg. vagy magamat is meg kellene, mert amint Geonnál megjelenik a Venom PCB, abban a pillanatban rendelem meg Raptor HE kapcsolókkal együtt, és megy majd egy plate rendelés is ezzel párhuzamosan.
És emellett alig várom, hogy elkészüljön az EC nyák az egyik billentyűzetemhez, a kapcsolókat az IC megjelenésének másnapján megrendeltem és már itt vannak, miközben a nyákból a prototípust csak most fogják legyártani ...
HE esetében a gamer brandeknél eléggé nagy lesz majd a felár, ahogyan most is az, mert
1. ez az új hype, a gyártók kaszálni akarnak (a Keychron előrendeléses ára egészen jó)
2. tényleg drágák a HE kapcsolók és nagy választék sincsen belőlük még. -
dqdb
nagyúr
Ha valakit érdekel a Neo80, akkor itt hamarosan kezdődik egy build stream.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Throme #88177 üzenetére
Olyasvalakiként reagálnék, akinek legutoljára tegnap volt legutoljára forrasztópáka a kezében: a hotswap fontossága túl van kicsit tolva itt a topikban. A legtöbb ember csak venni akar egy jó billentyűzetet és használni azt, mert jó neki úgy, ahogyan van, nem pedig cserélgetni ezt vagy azt rajta. A Varmilo és a Leopold nekik gyárt billentyűzeteket.
Nem kell mindenkit rábeszélni a Keychronra csak azért, mert te/én a billentyűzetben a potenciális tamagocsit is belelátjuk, akkor, ha megfelel neki egy Varmilo, ami azért magasabb minőségi szintet képvisel.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #88038 üzenetére
Bekerült billentyűzetbe is a lineáris változata.
Először is piros, nagyon piros, még pocsék mesterséges világítás és elcsúszott fehéregyensúly mellett is nagyon piros
Másodszor még mindig utálom a hibrid MX-Alps nyákokat, mert a közös láb az valójában egy nagyobb ovális, így több ónt eszik meg, míg az "ikerlábat" csak egy szögben lehet jól forrasztani, ami éppen 180 fokkal el van forgatva ahhoz képest, amit kedvelek.
Próbáltam alma-alma buildet összehozni, hogy a 205g0-lal megkent Durock Silent Linearral releváns legyen hang terén is az összehasonlítás, inkább alma-birsalma lett, de következtetés levonására szerintem alkalmas:
* mindkettő nehézsúlyú ház nagy darab rézzel, ez TKL, az ergo TKL, ez egy kicsit nehezebb, szóval előnyben van, de a 10% eltérés nem releváns,
* egyik házban sincsen semmiféle szivacs, se a nyák alatt, se a nyák és a plate között, se PE sheet a kapcsolók alatt, semmi
* nuku flex cut, se a nyákon, se a plate-en, ez igaz mindkét billentyűzetre,
* mindkettőben műanyag plate van, de a másik POM, ez pedig PC, aminek kissé magasabb tónusú a hangja, de elhanyagolható a különbség,
* mindkettő tab gasket mount, de eltér a megvalósítás: míg a másik keményebb U alakú gumiprofilt használ és a legjobb gasket mount implementáció, amit eddig használtam, addig ebben az unalomig megszokott poron csíkok vannak, nem rossz, de semmi extra,
* a másikban Durock V1 stabilizátorok vannak, ebben TX R3
* a másik billentyűzeten 2.25u+2.75u split space van, ezen 7u, amin ráadásul még hangolni kellene egy kicsit, szóval ezt nem vettem figyelembe az összehasonlításban
* dyesub PBT Cherry kupakok kerültek fel, azon MT3 ABS van, de ez nem számít, a másikon volt már mindenféle kupak, elenyésző a különbség hangosságra.Ami a legfontosabb: nulla gumis érzés, amiben a Durock Silent Linear és az össze többi halkított kapcsoló többé-kevésbé bővelkedik, ez úgy jár eléggé halkan, hogy nem nyúlós a vége az útnak, ha minden más téren rosszul teljesítene a kapcsoló, akkor azt mondanám, hogy már csak ezért megérte, de nem teljesít rosszul.
Nekem kelően simának érződik, ha egyszer elindult. Azonban az extra hosszú rugó miatt nehezen indul el, érzetre a még hosszabb, 22 mm-es Geon rugós Cherry MX Blacknél is nehezebben, emiatt tényleg lehet úgy érezni, hogy nem jár simán. Ha legközelebb használom ezt a kapcsolót, akkor rugót cserélek majd benne a jól megszokott 22 mm és 62,5 vagy 65 grammos Geonra.
Hangra hangosabb, mint a Durock Silent Linear, ezért majdnem azt írtam elsőre, hogy ez egy halkított kapcsoló és nem egy halk kapcsoló, aztán elővettem a szekrényből a Kailh Box Silent Brownt, és azonnal korrigáltam magam: ez egy halk kapcsoló, de azok közül a hangosabbak közé tartozik, míg a Durock Silent Linear az egyik leghalkabb a piacon.
TL;DR olyan számára, akinek fontos a gépelési érzet bármennyire is, de halkabb billentyűzet kell, nehéz bármi mást ajánlani a jelenlegi piaci választékból. A rugócsere erősen megfontolandó, főleg olyannak, aki a puhább kapcsolókat szereti.
A kapcsoló nagyon sárga taktilis változatával is teszek majd kísérletet valamikor a közeljövőben, nagy az esélye, hogy ez úgy fog megtörténni, hogy a Durock Silent Linearok repülnek a másik billentyűzetből, és azok helyére mennek majd.
-
dqdb
nagyúr
válasz
[Prolixus] #88157 üzenetére
Az extrém esetektől eltekintve, a space alá kerülő kapcsolókba érdemes minél hosszabb rugót tenni szerintem, ami relatíve gyenge (de annyira még nem gyenge hogy ne tudja visszanyomja a kupakot leütés után).
Ez egy nagyon jó ötlet. Tipikusan nehezebb kapcsolót szoktak a space alá tenni, de ez halkítás terén jobban fog működni.Mindenesetre tökre igaz hogy a space a legkényesebb billentyű az egész billentyűzeten, azzal kell a legtöbb mágia hogy jó legyen, mind stabok mind a kapcsoló szempontjából.
Pontosan, sokszor eléggé fejvakarós tud lenni, hogy most mi a baj.steewcv65: még az is segíthet, ha rövidebb úton járó kapcsoló kerül a space alá, mert ekkor a stabilizátornak esélye sem lesz bottom outolni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
steewcv65 #88149 üzenetére
Amelyik rugó felfelé nem löki nagy erővel a kapcsolót, annak gyenge a rugója, azaz sokkal könnyebb bottom outolni, így valószínűleg a lefelé ütközés lesz hangosabb, valamint mivel a space sokkal nehezebb billentyű, mint a többi, így könnyen előfordulhat, hogy a többi billentyűhöz képest egy hiperérzékeny space lesz a vége (extrém esete, amikor a rugó nem tudja visszatolni a kupakot, de ilyen erősen taktilis vonalon szokott előfordulni), amit véletlenül lenyomsz, és ami szintén nem jó.
Egy próbát persze megér, hátha sikerül összehozni egy nem túl érzékeny, nem túl könnyű, de mégis halkabb állapotot.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #88150 üzenetére
TX AP = TX almost perfect = TX R4
Ezt még nem próbáltam, de sok helyen olyanokat olvastam, hogy szerintük visszalépés. Így két doboz tesztelésre vett QMX mellett a már kipróbált R3-ból vásároltam be a következő 1-2 évre tavaly ősszel, ráadásul ez az AP miatt akciós volt és olcsóbban adták.
Én jobban kedvelem a clip-in változatot, ha R4-et vettem volna, akkor is azt vettem volna, mert nem kell apró csavarral szórakozni, a túloldalra kerülő ék pedig ugyanúgy garantálja, hogy nem fog kiugrani a nyákból akkor sem, ha extrém szorosan illeszkedő vagy banán kupakot szednél le.
-
dqdb
nagyúr
válasz
steewcv65 #88145 üzenetére
Nem is értem,hogy miért nem csinálnak olyat mint a halkított kapcsolóknál?
1. mert alapvetően nincsen rá szükség
2. erőteljes fizikai korlátok vannak a kompatibilitás miatt, már így sokszor meglepetést okozott egy pár tizedmilliméterrel szélesebb vagy kicsit magasabb stabilizátorház, ahhoz pedig, hogy megmaradjon a teljes út a belső szilikon ütközők ellenére, magasítani kell a házat felfeléAz mindenesetre kijelenthető, hogy nincsen a piacon jó stabilizátordesign. A custom billentyűzeteknél megszokott PCB mount Cherry designú a legkevésbé rossz, a plate mount változatok rosszabbak, a Costar design a legrosszabb, ott esélyed sincsen a csörgés-zörgés eliminálására. Ötletek vannak, a Cherry designt finomítják (részletek később), de alapvetően eltérő megoldást nem láttunk még.
A hangok egyik forrása a stabilizátordrót, ami ha nem egyenes, akkor jön a feljebb említett tickling, amikor forgás közben hozzáér a nyákhoz. A drót két okból lehet nem egyenes: gagyi minőségű és eleve az volt, vagy szállítás közben meghajlott. Erre megoldás lehet:
1. a javasolt szivacsdarab a drót és a nyák közé,
2. a drót kiegyenesítése (DBOKEY fél évvel ezelőtti videóiban rendszeres elem a drót ellenőrzése, mostanában nem rémlik),
3. drót cseréje, az old school és pár éve még lesajnált Cherry clip-in stabilizátorok ismét aranykorukat élik custom vonalon, mert olcsók és szintén olcsó, de jó C3 dróttal vegyítik sokan,
4. cherry picking, lásd az előző pontban említett Cherry clip-in stabilizátorok, ha problémás egy drót, akkor használsz egy másikat, mert a stabilizátor annyira olcsó, hogy belefér egy divatos darabhoz képest,
5. az Owlstab liquid metal megoldása, aminek hatására nagyon nehezen hajlik meg a drót
6. olyan stabilizátor vásárlása, amely zacskó helyett eleve dobozban jön a drótot védveA hangok másik forrás szintén a stabilizátordrót, aminek a vége az insert belsejében hozzáütődik a műanyag falhoz, és emiatt csörög-zörög. Erre megoldás lehet:
1. megfelelő viszkozitású kenőanyag térkitöltésnek, mint erre alkalmas állagú szilikonzsír, Krytox 205g2 vagy Krytox XHT-BDZ. Ha nem megfelelő állagú kenőanyagot használsz, például Krytox 205g0, akkor az tényleg ki fog folyni és sűrűn újra kell kenni, ha megfelelő használsz, akkor erre több év után sincsen szükség, ha pedig mégis, akkor az újrakenés annyi, hogy felhúzod az insertet a keresztnél fogva, és injekciós tűvel a drót köré nyomsz a zsírból, azaz nem kell szétszedni hozzá a billentyűzetet
2. olyan stabilizátort használsz, ahol ez nem létező probléma, mint a TX stabilizátorai, ahol az insert belsejében rugalmas TPU van, és egyáltalán nincsen szükség a drót végének megkenésére, vagy mint a QMK QMX stabilizátora, ahol a kialakítással kerülték ezt el (még nem szedtem szét ilyet, ezért ezt nem tudom részletezni)A hangok harmadik forrása szintén a drót ott, ahol a stabilizátorház megfogja, erre egy TX vagy QMX esetében egy nagyon vékony 205g0 a megoldás, egy régebbi designnál kicsit többet kennék fel és szilikonzsírt. Ezt a részt tipikusan sosem kell újrakenni.
A hangok negyedik forrása a slider súrlódása, erre típustól függően leheletvékony (TX vagy QMX például) vagy vékony (Durock például) 205g0 vagy szilikonzsír réteget kell felvinni a stabilizátorház belsejébe, fehérednie nem szabad, csak opálos legyen. Ezt a részt tipikusan sosem kell újrakenni.
A hangok ötödik forrás a slider hozzáütődése a nyákhoz. A régi clip-in stabilizátoroknál a slidernek volt két extra műanyag lába, hogy a nyáknak történő ütközést tompítsa bottom outnál, ennek mellékhatása egy kellemetlen hang, ezért ezt el szokták távolítani (ez a clipping). Az old school clip-in stabilizátorokat kivéve manapság az össze stabilizátor így jön, szóval vagy vágsz, vagy eleve olyat veszel.
A hangok ötödik forrás a slider hozzáütődése a nyákhoz, erre megoldás lehet a stabilizátorház alá egy vékony szivacsot tenni. A becsapódást tompítja, cserébe a mushy szó elő szokott kerülni, valamint megemeli a stabilizátorokat annak minden mellékhatásával együtt.
A hangok hatodik forrása maga a kupak. Attól, hogy vastag, még lehet problémás, elég csak annyi, hogy a stemek ne álljanak tökéletesen, vagy legyen benne egy enyhe banán (az Y és a Z tengely mentén is előfordulhat), ilyenkor a kupakcsere a megoldás.
A hangok hetedik forrás lehet maga a plate és azon a kivágások. Van olyan buildem, ahol be kellett tömnöm a plate-en pár lyukat a spacebar alatt, mert rossz volt hallgatni.
A hangok nyolcadik forrása lehet maga a ház, egy jó designnál a jó hangú space-t a legnehezebb összehozni és ez szokott tipikusan a legkevésbé sikerülni (a jó hangú space halkított kapcsolókkal tipikusan halk space-t jelent), szóval lehet, hogy akármit is próbálkozol, a Q3-mal sosem fogod elérni azt, amit szeretnél.
Végezetül érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a space a legnagyobb kupak, mindig is ez lesz a leghangosabb, akármit is teszel. Kísérletezéssel és moddolással ezen lehet valamennyit segíteni (a feljebb ajánlott szivacs a kupak alá, másfajta kapcsoló a space-nek vagy az előző bekezdésben említett plate modding), de esélyed nem lesz olyan halkra varázsolni, mint például a B betűt felette.
TL;DR vegyél TX R3 stabilizátort, kend meg a stabilizátorház belsejét leheletvékonyan 205g0-lal, kend meg a drótot vékonyan ott 205g0-lal, ahol a ház megfogja a drótot, és ennyi.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #88090 üzenetére
Szerintem a programozhatóság fontosabb szempont, mint például egy hotswap. Sőt, én a programozhatóságot az ergonómiához sorolom és a kiosztáshoz hasonlóan fontosnak tartom.
Beforrasztott kapcsolót ki lehet cserélni, csak elhatározás kérdése, de egy zárt firmware-be, ami tudásra egyszerű, mint a faék, nem teszed be azt az átmappelést, ami ahhoz kell, hogy kényelmes legyen a billentyűzetet használni.
-
dqdb
nagyúr
Erre gondolsz? Ha igen, akkor én ezért nem adnék ki pénzt.
annyira a neora lett öntve, hogy nem megy bele
Ez amúgy alapvetően pozitív dolog, mert így tartja meg a billentyűzetet a legstabilabban, kivéve akkor, ha másra használnád, mert akkor átokMondjuk én kb sosem fogom kivinni a lakásból egyiket sem, csak tárolásra használom a táskákat.
Ha leméred a billentyűzetet, akkor megnézem, beleférne-e az IKKI68 táskájába, az tárolásra kellően jó és olcsó. És ha lemérted, akkor az is kiderül, hogy belefér-e a fenti piros táskába, az a számok alapján 75%-osig jó, TKL-re már kicsi. -
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #88050 üzenetére
Hogyan találtad meg ezt a táskát a DeltaKeyCo oldalán? Kereső nincsen (vagy én voltam nagyon béna, hogy 2 perc alatt nem találtam meg), végigkattintgatva egyik termékkategória sem dobja ki, pedig a hozzászólásom írása közben náluk is jártam
Én ezt a táskát venném meg, ára rendben van, minőség és funkciók terén is tökéletesnek tűnik.
-
dqdb
nagyúr
Ha nem a maximális védelem a célod, hanem egy könnyű táska/pouch, ami ugyan minimális, de mégis valamennyi védelmet ad, akkor felesleges végigolvasni a lenti wall of textet
Pár hete kellett volna a szuper akciós Ginghamből rendelni, annak a táskája önmagában megérte azt a pénzt, amit a komplett készletért kértek. Jelenleg ez a legolcsóbb, amit látok, de nem dobtam hátast a képek láttán sem minőségre, sem funkcionalitásra, kicsit drágábban ilyenem van, minőségben és funkcióban az elmegy kategóriát képviseli.
Jó minőségű és funkcionális univerzális táskát jó áron nehéz találni, tipikusan időszakosan fordul elő az ilyen. Nem túl jót, de drágán könnyű, ott van az AliExpressről szinte minden és a Keychron választéka.
Én szeretem ezeket a táskákat, tipikusan ezekben tárolom a nem használt billentyűzeteket is.
Én egy táskánál négy dologra figyelek:
1. megfelelően merevített legyen a külseje
Ezen a feltételen átmegy az összes olyan táska, amiben group buy-okat szállítanak és megbukik már ránézésre egy rakás aliexpresses darab vagy a Keychroné. A legtöbb billentyűzetemet eleve táskában szállították, amiket nem, ott azt csináltam, hogy sok group buy esetében extraként meg lehetett további táskákat is, és azokból vásároltam be a hasonló méretű és táska nélküli billentyűzetek számára.2. a táska alsó részében szivacsbetét legyen lehetőleg, amit méretre tudsz vágni, és ne puhább anyag legyen formára fröccsöntve
A fröccsöntés megfelelő lehet, ha szekrényben tárolod, de ha hordozod, akkor a billentyűzet nagy valószínűséggel csúszkálni fog, mert nem pontosan akkora méretű, ezt méretre vágott EVA szivaccsal tudod orvosolni, de egyszerűbb, ha már eleve az van belül.3. a billentyűzetet két tépőzáras pánttal lehessen stabilan rögzíteni
4. a táska felső részében legyen egy zseb, ahová az extra elemeket vagy hordozáskor a kábelt lehet tenni, és ez záródjon jól, vagy legyen cipzáras
Egy USB kábel vége prímán meg tudja karcolni a billentyűzetet magát, nem árt az extra védelem.A Cannon Keys táskái a legjobbak a piacon szerintem. Több billentyűzetem jött ilyenben, kellően merev, belül szivacs, a felső zseb nagy és cipzáros, a fő cipzár jó minőségű, csak sajnos EU-ban nem láttam még raktáron.
A TX táskái is jók, de ilyet az utóbbi 1-2 évben sehol sem láttam raktáron.
Az Omnitype Meka táskája jó lenne, de a felső zseb hiányán elbukik nálam (és megvenni sem lehet most, Oblónál sokáig volt, de onnan is eltűnt 1-2 hónapja).
Geon táskája jó, ráadásul ott a zseb és a billentyűzet közé is kerül egy vastagabb szivacsdarab, a CK után ezt tartom a legjobbnak (bálna méretben van ilyenem, billentyűzettel jött).
A Keygem saját márkás táskája a kép alapján kellően merev lehet, de a belseje fröccsöntött, és egyáltalán nincsen felső zseb.
Az IKKI68 linkelt táskájának a belseje fröccsöntött és 68%-os mérethez készült, azaz 5 cm-re szélesebb, mint neked kellene, szóval kell bele majd némi szivacs. A merevsége nem kiváló, de nem is rossz, a zseb nem cipzáras, de megfelel a célnak. A táskán a megszokottól eltérően nincsen fül, és nálam háromból kettőn a cipzár húzórésze lejárt addig, amíg egy fogóval meggyőztem, hogy ne tegye.
AliExpressen sokszor kerestem már táskát, de jót sosem találtam, ez a MelGeek az IKKI68 táskájával van egy szinten a képek alapján (szerintem meg is egyezik vele, mert a színe hasonlít és ezen sincsen fül), cserébe túl drága.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Ozsi009 #88034 üzenetére
A halk billentyűzet mindig nehéz dolog, mert gépelés közben nagy erővel ütsz műanyagot, aminek hatására műanyag-műanyag és/vagy műanyag-fém felületek súrlódnak egymáson és csapódnak egymásnak. Ha pedig a keret eléggé limites, akkor még nehezebb.
A laptopokban tipikusan használt ollós billentyűzet alapvetően halk lesz, azonban ebből a választék nem túl nagy. Van a Cherry Strean, mint "az" olcsó választék. Ezt itt a topikban még senki sem próbálta, csak az elődjét, játékra valószínűleg kevésbé lesz jó a 2KRO felépítése és játékhoz nem optimalizált mátrixa miatt (a WASD környékén előfordulhat olyan kombináció, amit nem szeret). Felfelé a következő lépés a Logitech MX Keys, a most szuperakciós Microsoft Sculpt Ergo és még egy Dell is, aminek nem ugrik be a típusjelzése (talán ez).
Mechanikus vonalon egyszerű a helyzet: semmi sem fér bele a keretbe. Itt halkított kapcsoló és olyan körítés kell köré, ami halk működést tesz lehetővé, az átlag gamer mechanikus ennek teljesen az ellentéte.
A legolcsóbb készen kapható és tényleg halk mechanikus billentyűzet az ez és innen, itt a tipikus gamer külső alatt nagyon nem tipikus belső van, ami a halkított kapcsolókkal együtt egy tényleg halk billentyűzetet eredményez (a francia AZERTY kupakok ellenben okozhatnak "kellemes" perceket, ha nem gépelsz vakon).
Mechanikus vonalon a másik lehetőség az egy Redragon Kumara, Mitra vagy Vara vásárlása és utólag pimpelése halkra. Árban ez sem fér bele a keretbe, és az egy bekezdéssel feljebb ajánlott 3000N-nél sem lesz olcsóbb és kicsit hangosabb lesz, cserébe magyar feliratos kupakjaid lesznek. Ha emellett döntenél, akkor a topikban hosszú irodalma van.
Membrános vonalon, mint az általad találd MK295, nehéz bármit is ajánlani, mert nem ismerjük a választékot és mert amíg egy ollós vagy egy mechanikus hangszintje konstans marad az idők folyamán, addig egy halkan induló membrános idővel egyre hangosabb lesz, ahogyan a membrán keményedik, és emiatt erősebben kell ütnöd, valamint a műanyag-műanyag felületek is kopnak lenyomáskor, és idővel a kupakok egyre jobbak lötyögni fognak, zörgésbe megy át. Azt, hogy ez mennyi idő múlva történik meg, senki sem tudja megmondani, ha az MK270-re böktél volna rá, akkor fél évet mondtunk volna, az MK295-öt illetően passz, remélhetőleg annál a Logitech nem spórolt ennyire.
Én a fentiekből a Sculpt-Cherry G80-3000N párosból választanék egyet. Az utóbbi garantáltan jó játékra, az előbbiről pedig majd egy tulajdonos nyilatkozik, ilyen akad a topikot gyakran látogatók között.
Egeret illetően a társtopikban kérdezz rá fogásstílust és tenyérméretet megadva.
-
dqdb
nagyúr
válasz
fuximaxi #88036 üzenetére
A külön numpad is opció lehet, ráadásul azt félre lehet tenni, ha nincsen rá szükség, vagy bal oldalon is lehet használni.
A Q6 Max és V6 Max csak idő kérdése, szerintem 1-2 hónapon belül itt lesznek, az ISO változat megjelenése már más kérdés, arra lehet, hogy tényleg sokat kell várni (még egyetlen Max változatból sem jött ki ISO kiosztás, pedig az elsők már jó pár hete piacra kerültek).
-
dqdb
nagyúr
válasz
[Prolixus] #88039 üzenetére
Nem, Geonnak nincsen 20 mm-es rugója. Ezt a kapcsolót a Haimu gyártja a Geon által kért módosításokkal.
Szerintem az átlagnál kicsit jobb a rugó benne, nekem gyári állapotban is tetszik annyira, hogy ne akarjam cserélni azonnal, de én imádom a hosszú rugós kapcsolókat, míg ha jól rémlik, akkor Molydeus nem.
-
dqdb
nagyúr
válasz
grizlisandor #88019 üzenetére
De hogy válaszoljak is: én ezt venném, szerintem gyári állapotában is jó (amivel micafighter nem értett egyet, mindegyikünk eddig kézben tartva próbálta, én most hétvégén fogom billentyűzetbe tenni), vagy ha még ennél is olcsóbban szeretném megúszni, akkor ezt.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #88018 üzenetére
Tolj egy EEPROM törlést, az sokszor segít, ha VIA-nál parajelenséget tapasztal az ember, azaz
1. húzd ki a gépből
2. a bal felső billentyűt lenyomva tartva dugd vissza
3. várj 1 másodpercet és húzd ki megint
4. dugd vissza megintEnnek hatására törlődik a beállított kiosztásod, szóval mindent újra be kell állítani, és ha működik, akkor érdemes lehet lementeni VIA-ban.
Desktop VIA-ból a legfrissebb változatot használod, ami a 3.0.0?
-
dqdb
nagyúr
válasz
grizlisandor #88019 üzenetére
Wut? A nyák lehet hotswap, a kapcsolónak mindegy, hogy dugod vagy forrasztod.
-
dqdb
nagyúr
[link]
fémházas, gasket mount Varmilo, ami kipipálja a legrosszabb trendeket, azaz 68%-os kiosztás, a legrosszabb screwless megvalósítás, amikor a csavarok feléd néznek (igaz, legalább feketék, hogy ne csillogjanak a szemedbe állandóan), 1,2 mm-es meme cut nyákde csak 3 pines kapcsolókat fogad, meme cut plate, ezek miatt teletömve szivaccsal és tipikus szivacshanggal, plate mount stabilizátorok, reverse dyesub kupakok, abból is a legrosszabb változat, amikor az összes kupakot fehér alapból állítják elő akkor is reverse dyesub segítségével, ha nem kellene, mert a gyártó lusta kikeverni az alapszíneketaz tetszik benne, hogy nem seamless és mertek kéttónusú házat gyártani
Mephike: jogos.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #87992 üzenetére
A Q9 Plus támogatása még nem került be a VIA-ba, kézzel kell a JSON fájlt betölteni.
Get the Q9 Plus keymap working on VIA
Since the VIA code for the Q9 Plus version is still awaiting approval from Github, it is not yet automatically recognized. Please download the keymap JSON file below, open VIA, turn on "Show Design tab" on "Settings" tab, and drag the JSON file into the “Design” tab on VIA to get the Q9 Plus keymap working on VIA.Download Q9 Plus ANSI (US) keymap JSON file
Itt olvashatsz a JSON sideloadingról.
-
dqdb
nagyúr
válasz
grizlisandor #87988 üzenetére
Forrasztós switch-eket honnan érdemes beszerezni?
Az attól függ, hogy milyen kapcsolóról lenne szó. -
dqdb
nagyúr
válasz
[Prolixus] #87984 üzenetére
Akkor átfogalmazom:
Egy Unifying vevő képes több 2.4G-n kapcsolódó Unifying perifériát is kezelni. Egy Unifying adós periféria, amiben van multidevice támogatás is, az legfeljebb 3 számítógéphez képes kapcsolódni, ezen kapcsolat lehet BT vagy 2.4G is.
-----
ProtoTypistnál hétfő este lesznek elérhetőek a Neo65 extrák, a jóárasított UPS szállítással már komplett költségben is versenyképes lesz valószínűleg a Candykeys áraival. -
dqdb
nagyúr
válasz
[Prolixus] #87982 üzenetére
nem BT, hanem külön 2.4Ghz-es vevős, de egyszerre több vevőhöz is tud csatlakozni, amik között gombnyomásra lehet váltani?
a Logitech Unifying megoldása ilyen, az három eszközhöz képes kapcsolódni, amelyek mindegyike lehet BT vagy 2.4GDe szerintem is sokkal egyszerűbb egy KM vagy KVM switch, mint a billentyűzeten is és az egéren is eszközt váltani.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87962 üzenetére
A Cherryén kívül nem ugrik be másik hiszterézises clicky.
Megnéztem kíváncsiságból, sajnos nincs menet a ház felső részében a tadpole lyukaiban.
Hmm, úgy nézem, hogy rosszul rémlett a dual mount lehetősége. W1-en elvileg megy a csavaros rögzítés is, bár sosem próbáltam. -
dqdb
nagyúr
válasz
Mephike #87953 üzenetére
A jelenség, amit felfedeztél az a Gasket Mount.
Nem egészen: ez a gasket mount és azon tervezői döntés együttes eredménye, hogy a Keychron a tekerőt a fő nyákra tette rá, így az a nyákkal együtt mozog. Sok esetben a tekerő egy kisméretű külön nyákra kerül rá ezt elkerülendő, mint például a QK75 esetében, amit aztán ház tetejéhez vagy aljához csavarozol, így mindig stabilan áll, hiába gasket mount a billentyűzet. -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87950 üzenetére
Még az lemaradt, hogy a gyakorlatban a tadpole izolálja a platet az alsó és a felső háztól is. Szerintem az eredeti terv az lehetett, hogy összerakáskor a tadpole belekap a felső részbe, így az alsóval nem érintkezik, viszont a belső méretekből ítélve szerintem a tadpole érintkezik az alsó házzal is, így nem tudom mennyivel lenne másabb egy szilikonos gasket mounthoz képest
Semennyire, gasket bean néven szokott futni manapság ez a megoldás. Ahogyan említetted, elméletileg egy módosított top mount lenne a tadpole mount, gyakorlatilag pedig a tadpole nem megy bele a lyukba.Azt amúgy próbáltad már, hogy egyszerűen tadpole helyett becsavarozod a plate-et a ház felső részébe?
a plate nincs izolálva a felső háztól, hanem csavarral van rögzítve, így a rezgések átmennek a felső házra, onnan pedig az alsóra
Már ahol, top mountban relatíve gyakori a burger mount változat, ahol nem direkten csavarozod be a plate-et, hanem alul-felül kerül rá egy-egy O-gyűrű, és úgy. Az Aella esetében pedig még ennél is tovább ment James, és a fülek direktben becsavarozása helyett egy hosszú vékony alumíniumdarabbal szorítod oda azokat a ház felső részéhez.Mondjuk egy klasszikus top mountot ettől függetlenül még ugyanúgy kipróbálnék.
Egy Cyphert kölcsön tudok adni. -
dqdb
nagyúr
válasz
[Prolixus] #87917 üzenetére
Minősége vajon milyen lesz?
A JCS jelenleg az új dyesub PBT sztár a budget custom világban, a hasonló áron kapható XMI-vel egy szinten van, és a sokkal drágább CRP-t kivéve minden mást lever minőségben.Eddig is ajánlgattuk itt időnként JCS/JC Studio/Leek Bros néven, csak azért nem jobban, mert eleinte csak Taobaón volt elérhető, és az ott árult készleteknél az ISO támogatás hiányos volt (ez a készlet komplett ISO UK támogatással jön).
-
dqdb
nagyúr
válasz
Molydeus #87912 üzenetére
Azt érdemes megjegyezni, hogy ez biztosan nem anodizálás, azonban a Keychron nem részletezi, hogy milyen megoldással állt elő a szín (e-coating, porfestés vagy más coating megoldás), de az biztos, hogy az anodizálás tartósabb és kevésbé kényes (persze nekem is van krém és bézs színű billentyűzetem, mert a szín maga szép, de a szépségnek ára is van).
A kupakkészleten a tipográfia rettenetesen igénytelen szerintem.
-
dqdb
nagyúr
[link]
Keygemnél elindult a JCS Arabic, az utóbbi idők legjobb ár-érték arányú készlete -
dqdb
nagyúr
válasz
fuximaxi #87903 üzenetére
Egy bringánál és egy billentyűzetnél teljesen eltérő szempontok érvényesülnek, de még egy egérnél és egy billentyűzetnél is.
A billentyűzetnél a gépelési élmény fontos összetevője a hang, a hangból a mélyebb frekvenciák kellemesek a fülnek, ahhoz pedig minél nagyobb tömeg kell. Persze nem kell túlzásba sem esni, a 2-3 kilós kategória bőven hozza ezt (ez itt 9 kiló, Apiary látványosan szenved is vele, de már 4 kiló is macerás tud lenni mozgatáskor), és csak a nagy tömeg nem egyenlő jó hanggal, de tipikusan bele kell tenni az anyagot.
Ereshkigal: Ha megkocogtatom a Q1 Pro-t, hang alapján az első ami beugrik, hogy üreges, nem pedig tömör.
Ne a Q sorozatot kocogtasd, hanem olyat, ahol az oldalfalak vastagságán nem kellett spórolniuk a tervezés során. -
dqdb
nagyúr
válasz
[Prolixus] #87897 üzenetére
Egy fröccsöntött és egy CNC-zett polikarbonát ház nagyon nem ugyanaz az érzet minőségre, ha kézbe veszed. Ez utóbbiból is volt olyan 3 éve rövid ideig, nem jött be, folyamatosan a sérülékenysége lebegett a szemem előtt, így eladtam, de bőven hozta ugyanazt a prémium érzést, mint egy alumínium ház, sőt. Mai szemmel lehet, hogy maradna.
És persze fröccsöntött házat is meg lehet csinálni olyanra, hogy prémium érzeted legyen tőle, de ez tényleg ritka, azonban a jó minősége, amit jó kézbe venni, már nem.
-
dqdb
nagyúr
válasz
[Prolixus] #87888 üzenetére
KAT-tól eléggé messze van, az MDA-hoz szerintem közel, de azt lusta vagyok elővenni, hogy összenézzem a kettőt.
Nem hiszem hogy megkapnád, ez a keycap profil dolog erősen szubjektív.
Igen, ez így van, ízlés kérdése. Sokak szerint a Cherry egyértelműen a legjobb, aztán sokszor kiderül, hogy azért, mert mást nem is próbáltak.Ennek a kupakkészletnek a kitting egy nagyon gyenge pontja. Nincsen 7u Space, de megvan mindkét 1.5u Alt és Ctrl. Az ISO kompatibilitásban nem vagyok teljesen biztos (nem tüntették fel a képen a sorokat és az, hogy két |\ van három helyett, aggodalomra ad okot). Van 1u num0 két színben (de miért), van mod tilde, de nincsen mod pipe, két Escape van, két Pause, van duplán 1u Alt és Ctrl, ami modern 1800-hoz kell, de nincsen ahhoz passzoló 6u Space.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87865 üzenetére
Az XMI bővített a lehetőségeken.
-
dqdb
nagyúr
válasz
PROTRON #87871 üzenetére
Ehhez a csomaghoz ezeket adják
A kupakleszedő tökéletes, a kapcsolókiszedőt a szelektív kuka felé dobnám.Akkor ez a switch kiszedő nem ajánlatos mert csak kárt okozok vele igaz?
Kárt legfeljebb az idegállapotodban okozol vele, ha a fém hajlik, a kapcsoló pedig marad a helyénA jó kupakkiszedő akkor fontos, ha a kapcsoló a plate-be szorosan beleül, és kell az erő, hogy kiszedd a helyéről. Ha ez nem áll fenn, akkor az is jó lesz, amit kaptál hozzá.
Mert nincs kedvem 3-4 hetet várni az aliexpressre
Ősszel 10 nap alatt itt volt a rendelésem, november legvégi rendelés 15 nap alatt ért ide. Igaz, én mindig a AliExpress Standard Shippinget választom és kifizetem az árát, a királyi posta megtanított arra, hogy olcsóbb, ha nem spórolok.csak ez van, amire szintén írtátok hogy inkább kerülendő
Ez az IC kiszedőknél valamivel jobb, hiába néz ki hasonlóan, azonban a Glorious, mint cég kompletten kerülendő szerintem a billentyűzetes világban, nem csak ez a termékük.Ezt a Temu céget mennyire meritek használni?
Semennyire, 99% valószínűséggel ez is Kínából küldi csak az AliExpress extra szolgáltatásai nélkül, mint az IOSS támogatás és a jól bejáratott szállítási rendszer, így lassabb és drágább lesz a vége. -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87865 üzenetére
Úgyhogy szerintem Cherrynek nem csak az 5 pinnél jön jól a jobb szabvány mérete, hanem plateknél is.
Igen, ez így van. A többiek vagy túl kövérek (Kailh Box + CF plate = fájó ujjbegy), vagy túl soványak, egyik sem követi olyan pontosággal az MX1A adatlapján megadott értékeket, mint a Cherry maga.Amúgy nekem az a linkelt IC kiszedő nem bírta tovább pár kapcsolónál.
Igen, az IC kiszedő makacsabb kapcsolónál szépen meg tud hajlani, aztán onnantól kezdve, hogy visszahajlítottad, sokkal rosszabb lesz. Vagy az általam linkelt darab, ha olcsón kell nagyon jó, vagy az általad említett Wuque, ha még az olcsónál is jobb kell, a többi opciót érdemes elkerülni.Amúgy nem a Wuque cucca az első CNC-zett kapcsolókiszedő, és attól, hogy CNC-zett fémből készül egy kiszedő, még nem lesz jó, mert olyan 3 évvel ezelőtt valaki CNC-zett acélból dobott piacra csekély 70-80 dollárért kapcsolókiszedőt (a nevére és a pontos árra már nem emlékszem), azt az IC kiszedő konkrétan leverte használhatóságban
-
dqdb
nagyúr
válasz
[Prolixus] #87860 üzenetére
2022 júliusában küldtem velük utoljára csomagot, akkor 10:12-kor jött a levél a DPD-től, hogy 16:22 és 17:22 veszik fel a csomagot. Előtte nekem is 9:00-18:00 intervallumot adott meg a Fürgetfutár a rendelést követően.
Na DPD kapcsán meg beszarattatok kicsit. Nekem személy szerint sosem volt velük gondolom (Kőbányán), sok csomag jött már velük.
Ha nálad jó a futár, a túloldalon a vevő azt választotta, mert jó a futár, akkor én nem aggódnék. -
dqdb
nagyúr
válasz
[Prolixus] #87860 üzenetére
Úgy rémlik, hogy aznap reggel jön levél, hogy körülbelül mikor veszik majd fel. Reggel rákeresek a levelezésemben, aztán megírom.
-
dqdb
nagyúr
válasz
ricogsm #87849 üzenetére
Berendeltem egy 205GD0-t
Az a baj az AliExpressről történő Krytox rendeléssel, hogy nem tudhatod, azt kapod-e vagy nem, ahhoz pedig túl drágán adják. Ez a GD0 változat valami kínai találmány lehet, mert még sosem hallottam róla.Amúgy olyan kapcsolókat rendeltél, amelyek gyárilag meg vannak kenve (ezt említettem is neked), szóval azokat nem kell megkenni, igaz, a kapcsolónyitó kimaradt a rendelésből, így nem is tudnád kinyitni a kapcsolókat könnyen.
Amit lehetséges, hogy kell kenni, ha a Keychron nem végzett jó munkát, azok a stabilizátorok (általában rendben vannak), azonban a 205 mérsékelten alkalmas stabilizátorok kenésére az újabb vonalas modelleket leszámítva, mint a TX R3/AP és QMX, mert nem eléggé sűrű az állaga térkitöltésre.
Sapka leszedőt és kapcsoló kiszedőt.
Ezt a designt nem ismerem, kapcsolókiszedőként pedig nem túl bizalomgerjesztő. Ez az olcsó és jó design. -
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87847 üzenetére
Nagyon régóta kapható Spring klón Taobaón.
sajnos csak hotswap nyákkal kapható, úgy látom
Az eredetinél a hotswap mellett volt forrasztható változat is, azonban mivel pontosan ugyanazt a kiosztást támogatta, mint a hotswap, ezért kivételesen a hotswapot választottam. Ezt a döntésemet azóta már eléggé megbántam (kupakkészletet szerettem volna cserélni, ez lett az eredménye).Szóval ha a klónnál is ilyen jó a plate, akkor az a hotswap nyák az átok lesz, nem feature.
-
dqdb
nagyúr
válasz
Synthwave #87851 üzenetére
A Prime_Elise készült hozzá, de az a group buy nagyon régen futott, talán használtpiacon bele lehet futni.
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87838 üzenetére
Jó tudni erről az oldószerről.
A KeebCats maga eladó, nem tudom, hogy mennyi energiát fordítanak mostanában a készletek felöltésébe.
-
dqdb
nagyúr
Pontos receptet gyakorlati tapasztalat hiányában nem tudok mondani, mert az ilyen kis méretű, elsődlegesen ékszermosásra való ultrahangos tisztító kevés ehhez, egy rendes darabra pedig sem pénzt, sem helyet nem akartam áldozni.
Anno ezt könyvjelzőztem be tele hasznos információval, amikor felmerült bennem ötletként.
fuximaxi: jó kérdés, hogy az általad ajánlott oldószerek milyen viszonyt ápolnak a nylon, POM és PC anyagokkal, mert nem túl szerencsés, ha előbb oldják fel a kapcsoló házát vagy a stemet, mint az azok felületére kent 205-öt
-
dqdb
nagyúr
válasz
korte73 #87827 üzenetére
Mit értesz Mac támogatás alatt?
Ha a Win-Alt felcserélhetőségét, akkor azt egy rakás billentyűzet tudja, köztük a Varmilók is.
Ha az alsó sorban Cmd és Opt feliratokat szeretnél látni, akkor Keychronok, bár ezekből nem lesz Cherry kapcsolóval szerelt billentyűzet, csak Gateronnal (bár a legtöbb hotswap, így cserélhető a kapcsoló, ha ragaszkodnál a Cherryhez vagy egy jobb clickyt tennél bele).
Ha speciális karaktereket, mint például a @ is ott szeretnéd látni feliratként, ahol Macen a magyar kiosztásban van, akkor ilyet nem fogsz találni a gyári billentyűzeten kívül.
-
dqdb
nagyúr
-
dqdb
nagyúr
válasz
micafighter #87815 üzenetére
És még tetézi Mac módosítókkal
Cserébe egy kis bünti, mert ha itt a topikban bárki is beleugrik ebbe, akkor az garantáltan te leszel
[link]
KLC mid és low dampenerA mid dampener egy túlméretezett switch film, ami a kapcsolóház felső része és a plate közé kerül, azaz a kapcsoló nem direktben a plate-en ül, hanem ezen. A low dampener ennek a szétszedésmentes változata, a kapcsolóra alulról felhúzható miniszoknya, ami szintén a kapcsolóház felső része és a plate közé kerül.
A plate-re kerülő vibrációkat csökkenti, kissé mélyíti és némileg sterilebbé a kapcsoló hangját, nincsen a kapcsolóház alsó része és a nyák közé kerülő PE sheethez hasonlóan erős hatása, ami mindennek szivacshangot ad, ez csak finomhangolást végez. Cserébe kissé megemeli a kapcsolókat és egyúttal csökkenti a plate-nyák távolságot annak minden mellékhatásával, és a low dampener esetében igazi pia a felrakása.
-
dqdb
nagyúr
Jobb keresni és nem látni, mint látni
Szerintem nem vészes egyáltalán a helyzet, a fotó szöge és torzítása eléggé becsapós, az alapján én nem mondanék semmit, ráadásul reverse dyesub kupakokat használtál, amelyek még tökéletesen egyenes kapcsolón is tudnak ferdének látszódni, szóval engedd el és örülj neki, hogy megépítetted.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kérlek kérdésed előtt olvasd el az Összefoglalót!
Ha kifejezetten egy modellt keresel használd a fórumos keresőt, hátha valakinek már van tapasztalata vele!
10.000Ft alatti billentyűzetekből az összefoglaló szerint érdemes választani!
Tudtad, hogy nem magyar feliratozású billentyűzettel is pont ugyanolyan jól lehet magyar szöveget bevinni, mint akármelyik magyar feliratozásúval? wow
"blue switch has paragraph sense , when you press it ,it have a "kacakaca" sound"
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
- Videó stream letöltése
- Milyen videókártyát?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- Sorozatok
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Last Epoch
- További aktív témák...
- Keychron Q8 és Q0 Plus halkított, magyar feliratozású PBT kupakos billentyűzet és numpad
- Redragon Anivia, wired mechanikus billentyűzet, RGB, magyar
- Keychron PBT Dye-sub Cherry Profile Keycap Full Set MX-style - Iceberg
- Logitech G915 TKL Lightspeed Wireless (Tactile)
- Redragon Draconic Compact RGB Wireless Red Mechanikus, Bluetooth gaming billentyűzet, magyar
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix OC RTX 3070 8GB GDDR6 Videokártya!
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS!ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS1000W
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest