- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Zwodkassy #25087 üzenetére
Nem kapcsolható ki. Vagy legalábbis nem minden eszköz esetében.
A Technicolor FGA2233 (ami nekem több táv mendzselt helyen jelen van) semmi releváns paramétert nem enged változtatni IPv6 tűzfal terén. Ugyanúgy a szívás a GPON (és gondolom más access) Telekom esetében mint a mobil internet. -
mrots
tag
válasz
Zwodkassy #25087 üzenetére
Valamikor 2009 - 2010 kornyeken volt egy projektunk ahol cisco routereket telepitettunk le az ugyfelhez, mindben egy 3G WAN kartyaval. Akkor meg talan vagy nem is volt LTE vagy meg nem volt elerheto. A T halozatat hasznaltuk mivel akkoriban T leanyvallalat voltunk szoval nyilvan nem idegen halozatot fogunk hasznalni.
Nekem ujdonsag volt, de ugyanez volt a jelenseg, hogy nem lehetett kivulrol az internet felol cimezni a vegpontokat, ugy, hogy nem a koznep altal elerheto APN-t hasznaltuk, hanem sajat APN-unk volt, feherlistas SIM kartyakkal.
Az akkor fejemmel nem ertettem, miert tudok kifele kommunikalni de befele nem. Raadasul a projekthez is kellett volna. Miutan mindent leellenoriztem, packet capture-oltem, leadtam hibara a T-nek ahonnan eleinte csak sablon valaszok jottek, hogy semmi hibat nem talalnak. Mivel azonban szegrol-vegrol mi is T voltunk, a kovetkezo lepes az volt, hogy szerveztem egy meetinget megfelelo mernokokkel es leultunk, hogy miert nem mukodik. Akkor magyarazta el nekem az egyikuk, hogy miert nem mukodik. 15+ eve volt, nem fogok neked emlekezni a reszletekre, nekem csak annyi maradt meg, hogy hosszan magyarazott az SGSN-rol, a GGSN-rol es egy tucat masik mobilhalozati roviditesrol amit egyebkent ossze is lehetett rakni es logikus volt. A lenyeg a lenyeg: az architektura eleve ugy van tervezve, hogy a forgalom csak egy iranybol lehet kezdemenyezve, nem bir kivulrol inditott csomag bejutni.
Probaltam most kulcsszavakra keresni amikre emlekszem de nem talaltam relevans dokumentaciot vagy leirast ami elmagyarazna azt, amire nem emlekszem. Mindenesetre 99% biztos vagyok benne, hogy internet felol semmilyen (se privat, se publikus) IP cimet akarmilyen APN-en keresztul nem lehet cimezni. Hiaba az en tapasztalatom osregi es 3G-re vonatkozott (HSxPA) szerintem LTE-re is ugyanugy vonatkozik mert a koncepcio nem valtozott. Nem veletlen van az, hogy akkor is es ma is ha egy mobil vegpontot akar v4-en akar v6-on el akarok erni, akkor azt csak a mobil vegpont altal kezdemenyezett VPN-en at tudom elerni.
Ne tevesszen meg, ha publikus, route-olhato cimed van, ne tevesszen meg a v6-ot hasznalsz, a technologia akkor sem fogja lehetove tenni a kintrol inditott csomagok bejutasat.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Ford topik
- iPhone topik
- Autós topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- OLED monitor topic
- Az időjárás borongósabbra váltott, de a hardverek még vígadnak
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ózongenerátor a háztartásban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S24 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest