- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- MIUI / HyperOS topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 15 Ultra akku probléma?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bacus
őstag
válasz
Kiratheonly #5051 üzenetére
Én nem tapasztaltam ilyet. Local forwarding?
-
bacus
őstag
válasz
janos666 #5047 üzenetére
"Nem tudtam, hogy jelentősen lassíthat a CAPsMAN."
Ezt honnan veszitek?
Szerintem ti keveritek a hasznos adat átviteli sebességét, a kapcsolati sebességet, stb.
A G-s hálózat max kapcs sebessége 54Mbit/sec, a hasznos jelátvitel 27 Mb/sec körüli
Az N egy csatornásé 150 Mbit/sec mellett kb 70Mbit/sec
A N es két csatornás 300 Mbit/sec mellett valahol 150 Mbit/sec körül van.Jó lenne tisztázni, hogy amikor beszéltek akkor ki melyik sebességet mondja?
Amikor azt mondom, hogy felkapcsolódtam a wifire és nem mérek többet 70Mbit/sec nél speedtesten, akkor az lehet, hogy épp a maximum amit egyáltalán mérhetek !
Ha wifin kell a sebesség, pl mert fájlokat másolsz, akkor 5Gigás ac wifi kell, 2,4-en a sok zavarás miatt a 70 Mbit az szerintem nem számít rossz értéknek.
-
bacus
őstag
Tudom, hogy nem az a topik, de jobban bízom egy itteni válaszban, mint egy általános win10 topikban.
Bajban vagyok, ügyfeleknél elkezdett frissülni a win 10, ez a nagy tavaszi csomag? vagy mi a fene.
Az unc pathról indított programok a frissítés után nem látnak rá a hálózatra. pl a putty, ha hálózati útvonalról idnítod, akkor nem megy, ha előtte átmásolod lokálba, akkor megy. (nem az internetre nem látnak ki, hanem sehova, azaz az összes adatbáziskezelős app megdöglött. )
Baxa meg magát a microsoft.. Tud valaki megoldást?
-
bacus
őstag
válasz
#68216320 #4961 üzenetére
Ha mindent tudsz, akkor minek kérdezősködsz?
"ahol eddig a routerrel (23dBm/2dBi) nagyjaból 4-6MB/s átvitelt mért, ott most összehasonlító mérés mellett (23dBm/15dBi) 12-15MB/s az átvitel. "
Nem akadékoskodni, de eddig azt mondtad, hogy elég lassú nálad a net a parkban, az itt idézett szövegben meg 4-6 MB/s átvitelről van szó. Ez azért maradjunk annyiban, hogy nem annyira rossz ! Nem olyan rég (na jó, az én emlékeimben nem olyan rég) egy iroda dolgozott 512/128 kbit/s neten, amin az átviteli sebesség kb 50kbyte/sec volt, AZ EGÉSZ IRODÁNAK. (0,06 MB/s)
Az 5-6 MB/s az 50 Mbit/sec, ha ez a valós adatátvitel, akkor wifin az N-es egy csatornás wifi lehetőségei nagyjából ki van maxolva.
Kicsit fáradt vagyok, ha valamit elszámoltam, akkor mea culpa
-
bacus
őstag
válasz
bambano #4953 üzenetére
igen, sztem nem fog menni. Egy fás, bokros környezet jól be tud tenni.
Itt nem két mikrotik kommunikál egymással, hanem mondjuk 80 eszköz (mondjuk, mert nem tudom mennyi) akar kommunikálni azzal az egy AP-val. Ráadásnak egy AP, egy freki, egyik kliens közel másik távol.De hát ki lehet próbálni, aztán eldől, miért kéne ezt itt elméletben lesakkozni?
"az ap-n rendes antennát használsz, akkor az ap szemszögéből nézve a vétel is javulni fog"
ez részben igaz, DE ha ez ilyen fasza lenne, akkor elég csak az egyik oldalon egy jó eszköz, az mindent megold. (meddig ad el egy mobil telefon wifije? Egy notebooké? Milyen teljesítmény kell, hogy 150m-re az AP érzékeny antennája fogja?) Mondjuk át akarod kiabálni a Balatont, elég az egyik oldalra fasza érzékeny mikrofon és egy bazi nagy hangfal? a másik oldalon elég egy sima ember?Tudom a példa béna egy kicsit...
Ez még mindig az én véleményem. Simán elfogadom, hogy neked nem ez, majd a teszt megmondja, mi a helyes.
-
bacus
őstag
válasz
#68216320 #4951 üzenetére
Az én véleményem az, hogy nem fog menni.
"Nagyjából 100-150m sugarú lehet a körív amit használnánk. Tehát a cél nem az hogy csak legyen valami net, az van egy ablakba kirakott routerrel is, hanem az, hogy gyors legyen, mivel a parkban lévők munkára használnák az eszközeiket jó idő esetén."
Minden zavar, bokor, fa, másik ember, pad, lámpa, és még az eszközök is. Az 5 Ghz, még érzékenyebb erre, mint a 2,4 es. Ha visszaolvasol, számtalanszor elmagyaráztam, hogy hiába az "erősebb" AP, az érzékenységet is növelni kellene, illetve a kliensek adóteljesítményét is, ami egyrészt nem megoldható, másrészt úgy jársz, mint amikor egy osztályteremben mindenki elkezd beszélni, először suttogva, majd ordítva és mégsem ért senki semmit.
Ökölszabály továbbá az is, hogy egy AP-ra hány klienst akaszthatsz, mielőtt az elkezd belassulni, illetve ledobálni a klienseket. Nem írtad hány kliens lesz, de ha dolgozni akarnak, mindenkinél van egy mobil és egy notebook, akkor 15-20 fő felett már ez is problémát fog okozni.Ide bizony több AP fog kelleni, capsman, kültéri AP-k, stb.
Persze ez az én véleményem, szigorúan látatlanba.
-
bacus
őstag
válasz
#68216320 #4945 üzenetére
Bár nem ismerem az ubnt-t, de a leírása szerint rendes AP.
Mondjuk nem tudom milyen a nem rendes (rendetlen) AP. Illetve milyen a nem normális wifi kliens, milyen a normális?
"erősebb 5GHz", milyen az? minél kell erősebbnek legyen? Korlátozva van a max legális adóteljesítmény, ezt akarod túl lépni?
És a legutolsó kérdés, hogy a normál wifi APhez kapcsolódhat közvetlenül a normál wifi kliens, ezt értem, de a nem normál wifi AP hez kapcsolódhat a nem normál wifi kliens? És a normál wifi AP hez a nem normál wifi kliens? A nem normál APhez a normál kliens nem tud, ezt írtad..
Lehet egyszerűbb lenne, ha leírnád mi a feladat amit meg szeretnél oldani, hogyan próbáltad eddig..
-
bacus
őstag
Szerintem idővel majd. Nézd meg honnan indultak pár évvel ezelőtt, ahhoz képest teljesen megváltozott a kínálat. Én azt gondolom, nem lehet még lépni, mert már így sem olcsóak a soho piacon, tp-link és társaival kell versenyezni, amik - ugyan mi itt tudjuk, hogy nem egy liga - de a felhasználóink nem, csak azt látják, hogy én 45+áfáért vetetek velük egy wifi nélküli routert, amíg bemegy a MM-ba és a legdrágább 9 antennás ultra modern designal ellátott is csak fele ennyi..
-
bacus
őstag
válasz
bambano #4907 üzenetére
Én most már 10+ helyre tettem 3011-t, mindenhol meg vagyok vele elégedve, stabil, nincs kihajtva, van ahol elég sok user használja capsman-ként is funkcionál. Igazi jó soho router. De ez az én véleményem.
A pppoe sokat zabál, 952-es router upc hálózat az 500Mbitet (igaz alap tűzfal konfiggal) nevetve viszi, lehet többet is, de ez a max csomag, ugyanez pppoe-n 300Mbit körül tud.
-
bacus
őstag
ha visszaolvasol, akkor már többször előjött a téma, többet le is tesztelték. PPPOE eszi a procit.
A 3011 átviszi ezt, van sfp portja, az a switch tök jó mögé amit kinéztél, ha kevés a port.
Az ennél combosabb routerek (amik árban is azok) szintén jók, de azok mögé is kellhet switch.
Ne haragudj, de nem tudok a te fejeddel gondolkozni. Azt se tudom, hogy mire kell, kis iroda, nagy iroda, otthon. Nekem pl nem ment fel az adrenalinom, hogy a digi átáll a gigabitre ftth-ra stb, mert egyszerüen nem kell. A 100/100 még nagyon sokáig elég nekem mindenhova, egy a fontos, legyen stabil, fix ip-vel rendelhető, és nagyon kevés kiesés legyen egy évben (sőt ne legyen).
-
bacus
őstag
Jó jó, de egymással szembe fordítottad őket? Mert másképp nem is fogják látni egymást.
-
bacus
őstag
válasz
Fooler89 #4845 üzenetére
Eléggé zűr és zavar. Hány AP van most? Capsman?
A guest wifi létrehozásakor létrejön egy új interface, ezt én be szoktam rakni egy saját bridgbe, arra húzom fel a hotspotot, egy másik alhálózatba természetesen, nem abba amibe az állandóak mennek.
Ha van Capsman, csak kicsit bonyolultabb a dolog, capsman forwarding kell és akkor ugyanabba a guest bridge-be rakod.
Ha több wifi AP van, nincs capsman, talán ez a legmunkaigényesebb, minden AP-t konfigolni kell, de remélem nem ez van.
-
bacus
őstag
"sehogy se lehet normálisan használni két netet összefogva"
a legtöbb esetben nem úgy, ahogy a felhasználók elképzelik.
a 250 + 120 az nem 370 !!!Az, hogy nem jönnek be oldalak, lehet router hiba, hogy melyik router kezeli ezt jól, azt nem tudom megmondani. A mikrotik is csak akkor, ha azt jól programozzák fel.
-
bacus
őstag
válasz
Gyurka6 #4761 üzenetére
"nem egyszerű megszerezni"
Ne haragudjon meg senki, de ezzel nagyon nem értek egyet ! Bár a válasz Gyurka6 írására megy, de nem neked szól csak és kizárólag, sőt ne is vedd magadra, ha úgy érzed nem inged.Ma bármilyen tudás megszerzése 3 tényezőtől függ:
- van e idő megtanulni
- érdekel e a téma
- van e némi pénz, ha nem megy az autodidakta tanulásÉn a tudásomat úgy szereztem, hogy ezt még nem igen tudták tanítani, nem is volt itthon hozzá anyag, többnyire arcnet hálózatok voltak (illetve még én is építettem ilyet, 93 Ohmos, majd 50 Ohmos kábelen), aktív eszköz a hub volt, a switch drága dolog volt, routerek talán nem is léteztek itthoni kis kereskedelemben. Az egész egy nagy elméleti katyvasz volt, amit iskolai jegyzetekből, stb próbáltunk megtanulni, kihámozni a lényeget. Internet? nem volt! Kiváltságosok a compuserve -n keresztül hozzáfértek, levelezni BBS szervereken keresztül lehetett ha volt otthon telefon vonalad és anyádék engedték
, hogy kisajátítsd, még betárcsázós net sem létezett itthon. Na ilyen környezetben tanulni, az bonyolult volt!
Ezzel szemben ma, kizárólag nyelv ismeret kell, vagy még az sem, mert rengeteg magyar nyelvű leírás is van már a neten. Net pedig már mindenhol és mindenen van. A wifi olyan természetes, hogy ha valahol nincs, akkor már felháborodás van, de a mobilnet ennek is véget vet, mert már a puszta közepén is van internet. Nagy sebességű !
Egy megfelelően feltett kérdés a megfelelő fórumban és özönlik a válasz!Ez a mikrotikes fórum szerintem nagyon segítőkész ! És ide sorolom magamat is, még ha néha "vitriolos"-nak is tűnhetnek a hozzászólásaim. De segíteni annak lehet, aki tud kérdezni és érti a választ. Számtalanszor ajánlgattunk itt mikrotik tanfolyamokat, az MTCNA erre való. Az nem kizárólag mikrotik tanfolyam, hanem elsősorban hálózati ismeretek, az alapok. (nem véletlenül feltétele a sikeres mtcna bármely másik mikrotik tanfolyamhoz)
És legvégül: nem kell mindenkinek mindenhez értenie. Itt a tudásom, eladó! Nem ingyen akarom átadni, mint ahogy egy autószerelő sem adja az évek alatt megszerzett tudását, műhelyét, hogy te oda bemenj és majd ő jól elmagyarázza mit hogyan és miért csinálj, a végén meg a kuncsaft nem fizet, mert hát mit is kapott a pénzéért? Egy "kollégának" viszont segítünk, mert holnap ő segít nekünk. Ezt nem szeretem, ha keverik itt a fórumon. Megfelelő alaptudással kollégák vagytok, kérdezzetek, kaptok választ, tudás hiányában viszont ügyfelek vagytok, akiknek ez SZERINTEM nem jár.
-
bacus
őstag
Kicsit megbántam, hogy egy éve nem vállaltam el a topik admin szerepét, mert úgy látom nagyon hiányzik egy kis kezdő leírás. (sajnos a moderálás is feladat lett volna, amit egyedül nem szerettem volna)
Mindig jön egy ilyesmi kérdés "hogy a 2011 a lh5 felől a nas felé egy 192.168.1.fix címet már a nas 150.100-as címére fordítana", amiről látszik, hogy a kérdező nem igen tudja mikor kell címet fordítani, mire jó ez, mire használjuk. Ez nem lenne akkora probléma, hiszen ennél kevesebb hálózati ismeretekkel is lehet boldogan élni, csak aki itt kérdez, az rögtön nem is a legegyszerűbb routert - routereket szeretne felprogramozni.
Na akkor egy pici zavart én is hadd okozzak, megpróbálom nem informatikus nyelven elmondani az alapokat, biztos lesz benne hiba, minden hasonlat sántít, itt némelyiknek lába se lesz
, és természetesen nem azoknak szól, akik ezt tudják.
IPv4 cím: erről mindenki hallott, feleltessük ezt meg egy lakcímnek, a publikus az amit mindenki ismer, pl Bazilika, vagy Parlament, a nem publikus, csak emelet_ajtó
azonos alhálózat: azon ipv4 címek, amik közvetlenül azaz routeolás nélkül tudnak egymással "beszélni".Képzeljünk el egy házat 8 emelet, a fsz egy portás (router), az 1. emeleten egy posta láda (switch) 1-4 emeleti lakóknak, 5-8 emeletnek egy másik postaláda az 5. emeleten. Nos itt az 1-4 emelet tud egymásnak közvetlen levelet küldeni azaz ők egy alhálózat. (5-8 emelet is az) Mindenki látja a másik négy emeleti lakó nevét is, ha akar levelet küldeni, akkor közvetlenül bedobja a ládába, a másik kiveszi, a választ szintén a postaládába dobja a megfelelő emelet_ajtónak.
A két alhálózat csak a portáson keresztül tud levelet küldeni, aki oda tud menni mind a két postaládához, nevezzük őt alapértelmezett átjárónak.
Ha bárki levelet akar küldeni a házon kívülre, az odaadja a portásnak a levelét aki eldönti, hogy ezt képes ő maga kézbesíteni, mert a házban van a címzett, vagy tovább adja valakinek (pl a postásnak, vagy ha van egyéb szabálya akkor annak), aki kiviszi a házból.
Hogy működik a kommunikáció? Ha saját emeleti szegmensben kommunikálok, akkor én közvetlenül a postaládájába dobom be a levelem, aki kapja tudja, hogy tőlem kapta és válaszol rá.
Ha nem saját emelet, akkor oda adom a portásnak!Azaz az a csomag, amit nem tudok közvetlenül átadni, nincs rá egyéb szabály (lásd lent), az az alapértelmezett átjáró fele megy.
Mikor kell címfordítás? Ha a címzetthez csak emelet_ajtót írok, attól még a portás kiválóan tudja kézbesíteni a levelet! Oda vissza! De ha a portás továbbadja ezt a levelet, anélkül, hogy ráírna valamit a levélre, kézbesülhet e egy levél? IGEN! A baj, hogy nem kapom meg a választ, mert 4em12 sok házban van. Elküldöm OVI-nak a véleményem, szeretne válaszolni, de nem tudja, hogy hova küldje a válaszát.
Mit csinál tehát a portás? Az emelet ajtót kiegészíti az egyéb cím adatokkal, mondjuk úgy, hogy elmaszkolja az én címem, pl az egész borítékot beleteszi egy nagyobb borítékba, ahol szerepel a ház címe. Erre már tud válaszolni OVI, visszaküldi a házba, ahol a portás kinyitja a választ, és tudja, hogy ja ha ez a MEH-ből jött, akkor ezt a 4em12-be kell betenni.Ha nem publikus ip címről megy ki a csomag akkor mindenképpen kell maszkolás.
Természetesen lehet használni címfordítást a házon belül is, ha mondjuk az a cél, hogy ne tudja a 5.em44 lakója, hogy itt a 3.em7 számból kapta a levelet, de ilyenkor a portásnak megnő a feladata.
A címfordítás lehet védelem is!Egy kis képzelő erővel ezt a rettenetes példát ki lehet terjeszteni egy lakónegyedre, ahol még mindig nem kell publikus címet használni, de minden háznak megvan a saját portása (alapértelmezett átjárója), de ezek a portások kommunikálnak egymással, sőt ha tudom, hogy a szomszéd pl átjár a másik házba prütykölni az ott lakó Mici nénit, akkor van lehetőségem saját útvonalon küldeni a levelet Mici néni szomszédjának is, azaz nem az alapértelmezett útvonalon (portás) Ebben az esetben VISSZAFELÉ is deklarálni kell, hogy jut vissza a válasz, mert ha Mici néni szomszédja odaadja a válasz levelét a saját portásának, akkor az nem fogja tudni, hogy kinek szól a levél.
Amit fontos tudni:
windows esetén csak egy alapértelmezett átjáró lehet, míg linux alapú rendszereken több is.
útvonalakat lehet deklarálni a routerek-en is (portások kommunikálnak, fogalma sincs a feladónak, hogy milyen útvonalon kapja meg a csomagot a címzett), és a vég klienseken is.
A klienseken lehet statikus route vagy dinamikus. Az elsőt kézzel fel kell venni (ha nem permanens akkor ezt a route használata előtt scriptből), a dinamikust pedig a kliens valamilyen szervertől kapja, tipikus példa egy vpn kapcsolódás, ahol a vpn szerver nyomja le a route-okat a kliens torkán. -
bacus
őstag
Ha cinikus választ akarnék adni, akkor azt mondanám a hogyan kérdésre, hogy ügyesen.
Ha normál választ vársz, akkor azért ennél több info kellene, kis rajz, mi az általad felügyelt eszközök, kié az aki a dhcp-t osztja az egyik és a másik helyen, mi van összedrótozva mivel, hol vannak a hálózatban a mikrotik eszközök, ilyesmi.
Persze gondolom ismered az idevágó viccet, mikor az állatorvos elmegy a belgyógyászatra és ott a doktor megkérdezi, hogy mi a panasza?
Erre állatorvosunk: ja bakker, hát így könnyű..Ha erre gondolok, akkor joggal vársz segítséget, már csak meg kell várnod, amíg egy állatorvos is regisztrál ide
-
bacus
őstag
válasz
norbert400 #4734 üzenetére
Ez a fórum erre nem alkalmas. A kérdésed nem mikrotik specifikus, TCP/IP hálózatok alapjai, neked ez a rész ami gondot okoz.
-
bacus
őstag
válasz
bambano #4723 üzenetére
Természetesen használok grey listet is, de átjut rajta egy csomó.
Pl Vass Hella Bluetooth rádiót kínál az autóba , ugyanez Balog Hildától a levél subjectje teljesen más, de maga a levél szinte ugyanaz, a rádió amit ajánlgat az ugyanaz a szar. Gedeon zseblámpát kínál, stb. A greylist ezeket megfogja elsőre, de csak elsőre..
-
bacus
őstag
Most rákerestem, azért ez nem rossz szerintem LINK
igaz ezt itt neked kell frissítgetni, de azért erre már lehetne éppenséggel scriptet írni, hogy automatizált legyen. (persze nem elég hozza a mikrotik, kell egy php futtató gép is, stb)
Nekem valami ilyesmi kellene, de a sok spam mail szerverre. Most az van, hogy amikor már kezd naponta sok szemét jönni, mondjuk több mint 30 az én címemre, akkor kigyűjtöm a kéretlen levelekből az smtp szervereket, ami jellemzően ua a három-öt szerver, és kézzel hozzáadom a mikin a block listámhoz. Sőt, sokszor /24 vagy ha olyan, akkor /16 maszk-al.
Egy két hétig teljes nyugi van, azaz egyáltalán nincs spam, azután kezdődik elölről..A sendmail-ben ugyan régebben használtam spam listákat, de azokra sok ügyfél felkerült, pl upc levelezőszerverei, így az sem jó megoldás.
-
bacus
őstag
válasz
bambano #4702 üzenetére
Nem tudom a jó választ.
Én inkább downgradelném a ros-t, és addig várnék, amíg ezt nem tudja az új verzió.
De az is benne van, hogy sokáig nem fogja ezt tudni, vannak ros requestek amik már a hármas verzió óta ott vannak a legfontosabbak között, de ez csak a felhasználóknak fontos, a fejlesztők hátra sorolják...
-
bacus
őstag
válasz
bambano #4697 üzenetére
Ez a dual boot-os? Választhatsz a ROS és SwOS között?
It has “Dual boot” feature that allows you to choose which operating system you prefer to use, RouterOS or SwOS. If you prefer to have a simplified switch only OS with more switch specific features, use SwOS.
A SwOS alatt se tudod megoldani a hardveres switch csoportokat?
-
bacus
őstag
válasz
Kiratheonly #4686 üzenetére
Ezt egy darab routerrel nem tudod megoldani.
1 gbites nethez aminek wifije is tudja az AC-t, nem tudom, hogy van e egyáltalán ilyen eszköze a mikrotiknak, de szinte mindegy is, mert általában az AP -t nem oda kellene tenni, ahol bejön a net és a routernek kell legyen.
Mennyi pénzt szánsz rá? Szerintem kb a negyedét, ötödét, mint amiből ezt ki lehet hozni.
bambano: előbb utóbb javítani fogják, mert szerintem is több bridge fog kelleni. Az eszköz (amin kipróbáltad) egyébként kifejezetten switch?
-
bacus
őstag
válasz
flexes922 #4646 üzenetére
Másik gépről?
A resetet nem hiszem, hogy jól csinálod, be kellene töltődnie a default confignak, azaz az ip címnek vissza kell álljon 192.168.88.1 címre.
Egyébként egy régi fórumon, ami ráadásnak wine alóli winboxra vonatkozik:
In order for mac-winbox to work properly, you must have an IP address, subnet mask, AND default gateway configured on the interface connecting to the MikroTik.
De el tudom képzelni, hogy ugyanez a probléma előfordul windows alól is.
-
bacus
őstag
válasz
flexes922 #4640 üzenetére
Először is ezt olvasd el párszor, de legalább az első négy sort.
Esetleg kívülről a wan interface felől nincs hozzáférésed? A mac addresses kapcsolódás néha elég instabil, és a win is szereti tiltogatni, meg megszakad. Ilyenkor érdemes lehet a laptopot közvetlenül rádugni a portra és letiltott tűzfal mellett próbálgatni.
Ha pedig semmi nem megy, akkor keress rá, hogyan kell resetelni a routert.
-
bacus
őstag
válasz
Zwodkassy #4618 üzenetére
két szabály kell szerintem, egy a redirect, a másik meg visszafele. Gondolom bejön a kérés, megy a redirect, majd a router úgy válaszol, mintha az eredeti kérés a normál porton jött volna, innentől meg kell a kinyitott tűzfal...
ha belül lenne egy szerver a 80 as porton, ott a router tudja, hogy visszafele is kell csináljon valamit, de itt szerintem nem...
lehet kell még egy redirect az output chainbe is.
-
bacus
őstag
Köszönöm a hozzászólásaitokat, a hóhért nem sikerült felakasztaniuk.
Az 5GHz-es AC-s capsmanos (mind külön frekin) odavert, amelyik eszközt oda regisztrálták az egyrészt gyors és stabil lett, másrészt nem a telített 2,4Ghz-es sávot zavargálja tovább.
A 2,4-es capsmanban végül 1,6,11 csatornák szétrakása, segített 3 db egymástól távol lévő cap maradt az egyébként elvileg legkevésbé terhelt (ennél a cégnél speciel az 1-es) csatornán, a másik két freki ugyan terheltebb, de legalább egymást nem zavarják az eszközök, illetve más SSID, nem akar állandóan váltogatni.
A 2,4 és 5 gigás wifi SSID-je más lett, egyelőre még nyitott, hogy a váltogatás így is teljesen szakadásmentes és stabil e. (Zwod igérte, hogy megnézi és közzéteszi talán, de ha nekem lesz időm én is ki fogom próbálni)
Revideálni kell ezek szerint az eddigi álláspontomat, megfelelően sok eszköznél az AP legyenek külön frekin capsmannál is. És hogy mit jelent a megfelelően sok ?!, azt meghagyom ismeretlen változónak..
-
bacus
őstag
-
bacus
őstag
igen, próbáltam a tx teljesítményt levenni. Csak rosszabb eredményt mért a haver, bármit állitok, csak leromlik a feltöltés is. Probáltam 20Mhz -re átteni, teljesitményt csökkenteni, ill. mindent amit találtam a neten, ötletet. (pl az antennát kifejezetten indoor -ra állítani). Ez a probléma inkább csak érdekesség. (természetesen több router verzióval is próbáltam). Ez nem igazi probléma, mert én nem igen hiszek a speedteszteknek (bár fura, hogy mást mutat), de itthon pl 30 mbitet mérek lefele, ehhez képest torrenten simán jön 10Mbyte /sec
a második az probléma:
én itt külsős vagyok, bár a routert elérem de nincs igazi rálátásom. (bár most próbálják rám nyomni a feladatot, hogy csak akkor fizetnek ki, ha minden flawless), de 3 órai munkámat nem fizetik ki jobb, mintha még beleölök 50-t. Nem AC-s a wifi, sima 1 csatornás N, azaz max 150Mbit kapcsolati sebesség van most.
Eddig is volt itt wifi (persze eddig is szar volt), csak 4 tplink ap volt 4 ssid, 4 csatornán. Szarul működött, lassú volt, és itt is voltak leszakadozások.A mobil eszközöket átirányítom 5 Ghz-es wifire, talán így kevesebb zavarás lesz, illetve amit lehet laptopot azt felfűzetem vezetékesre, mert a hálózat belassulása és a wifi ledobálás egyértelműen a sok rákapcsolódott eszköznél következik be (pedig szerintem a mobilok többsége nem forgalmaz extrát, nem neteznek rajta, csak a szokásos zárolt képernyős forgalom van rajta, a sok messanger, whatsapp, viber, fb, gmail., stb)
Inkább azt nem tudom mi lesz, ha tényleg még bezúdul ide 100 wifis eszköz. Hogy kéne jobbá tenni? Mert térerő az van, csak nő a caps-ek terhelése (de még akkor is csak 25 eszök/AP lesz, amit sztem birnia kéne)
Még több AP segíthet? Vagy ront? -
bacus
őstag
Hát akasztják a hóhért.
Van egy ismerősöm, akinek 5 éve egy RB951Ui-2HnD routert üzemeltünk be, tulajdonképpen boldog volt egészen szeptemberig, amikor is vett egy j5 telefont. (előtte ace3 volt). Nos elkezdett speed testeket nézegetni, és vezetékesen mindig megvolt neki a digi 100/50 -es csomag, de wifin nem mért többet 5Mbit letöltésnél többet, miközben felfele 35Mbit-eket mér.
Persze az ace3-al is nekiállt tesztelgetni és ott is hasonlókat mért, ill. egy kicsit lassabbat.
Elővette a régi tp-link routert és dupla-nat os megoldással (tehát a tplink wan portjával) rádugta a mikrotikre, majd annak a wifijével "két falon keresztül" is 24/40-t mér.
Mondanom se kell, hogy az agyamra megy azzal, hogy isteniti a tplinket és fikázza a mikrotiket. Van valakinek ötlete, hogy ezt mi okozza? A wifi dupla chain-es, a legkevésbé terhelt csatornán, alap+kiterjesztett csatorna, tehát akár 300Mbit kapcsolati sebességget is támogatva van beállítva. A router tőlem 100 km -re van, nem tudok (és nem is akarok) oda menni. Számomra bosszantó az ügy.
-----------És akkor egy másik szopás. 3 napja beüzemeltem egy cégnél egy capsmanos hálózatot, 3011es központi router + capsman, a kliensek ac lite két sávos kis routerek 5 db. Este felprogramoztam, királyul megy, végigsétálva az irodán sehol nincs szakadás, szépen átcsatlakozik egyik ap-ról a másikra, stb.
Másnap éles terhelés, 20 munkát végző eszköz wifin (az 5 , ill. jobbára 4 ap-ra, mert az egyik elég kieső helyen van egy tárgyalóban), látszólag minden rendben, majd dél körül minden dolgozó felcsatlakozik a telefonjával is, összesen kb 34-38 wifis eszköz, a hálózat drasztikusan belassul, az egyik gépen a ping (bix.hu) közel 2 mp-re nő. (azon az ap-n amire rácsatlakozik 1ms), az ap-k terhelése nagyjából egyenletes. Az egyik ap -ra talán 14-15 eszköz is felcsatlakozik. 3 percenként hívogat a rendszergazda...., állítsak át valamit, mert nem jó. Átállítottam 1 csatornás N-re a hálót, mert a userek szerint ledobálja őket a wifi. Talán valamit javult.
Időnként egy egy laptop a "csatlakozáskor nem lehet csatlakozni a hálózathoz hibaüzit kapnak".
Természetesen itt is jól van bekonfigolva a rendszer, capsman forwarding van, se a központi router, se az ap-k nincsenek leterhelve, az iroda 2 szintes, a legnagyobb probléma, hogy sok az olyan hely, ahol kb egyforma térerővel jön 3 ap is.. Minden router 1 frekvencián van, de a környező wifik miatt nem igazán tudom megoldani, hogy az ap-k más más frekin menjenek. (meg szerintem akkor a váltás sem ilyen sima..)A legnagyobb probléma, hogy 1 éven belül még 100 eszközt akarnak wifin rákapcsolni a hálóra. (nem tudom mit jelent, 40 új munkatársat?!).
-
bacus
őstag
válasz
Cirbolya_sen #4531 üzenetére
Gondolom, hogy egy jól megfogalmazott teszt bármelyiket ki tudja hozni győztesként.
Kb mintha egy terep rally autót hasonlítanánk egy mikrobuszhoz.
A 3011-t én még semmivel nem tudtam kiakasztani és egész biztos a másikat se tudnám. (Csak olyanom nincs elérhető teszt közelben)
-
bacus
őstag
-
-
-
bacus
őstag
válasz
#31774976 #4459 üzenetére
Esetleg egy tanfolyam segíthet..
Az eddigi routereknél amit láttál azért merőben más, mert csak soho routereket láttál, ahol van két pipa, firewall on/off, ddos on/off, wan ping on/off de azért csak nem gondolhatod, hogy tényleg egy pipa és utána lehet énekelni a hallelujah-t..
Hidd el nekem több száz fajta routert láttam és most már látatlanban azt mondom, hogy amit egy átlagos user fel tud elsőre konfigolni, az igencsak limitált képességekkel bír, amiről ráadásul fogalma nincs az ember fiának, hogy mégis mi a fenét csinálhat akkor a router, ha aktiválom a webes felületén a tűzfalat.., hogy csinál e egyáltalán valamit..
-
bacus
őstag
válasz
Core2duo6600 #4432 üzenetére
Nem tudom melyikhez hasonlit, de igazából egy idő után mindegy...
Olyasmi ez mint az élő nyelvekkel, ha 5-6 nyelven beszélsz, akkor gyorsan meg fogsz tanulni még egyet..
nekem nincs még aktiválva az ipv6, próbálkoztam, de az androidos telefonok belassultak, nem találtak átjárót.., egy fél éve nem próbálkoztam.
-
bacus
őstag
válasz
Core2duo6600 #4424 üzenetére
több megoldás is van. A név szerinti pingelés, gondolom itt a windows gépek neveit érted, hogy workstation1, meg workstation2, stb (amik netbios nevek)
A mikrotik dns staticjába (feltéve, hogy a mikrotik az elsődleges dns) felveheted a gépeket (csak a fix ip címes gépeket, vagy scriptet írsz rá...) , de azt tudnod kell, hogy a mikrotik dns feloldása akkor megy, ha névben legalább egy . - azaz pont - is van.
(Ha a google szervereit használod közvetlenül DNS feloldásra, vagy a szolgáltatódét, akkor ez nem jó megoldás.)tehát workstation1.local és workstation2.local-t felvéve működni fog.
felveheted minden gépen a host fájlba a gépeket, ott nincs megkötés tehetsz bejegyzést ipv6 ra és lehet csak egy sima pont nélküli gépnév is. Ez biztos, gyors, de csak kevés gépnél ajánlott. Előnye, hogy két gépen eltérhet a szerver, pl az emeleti dolgozók más gépet látnak "szerver"-nek, és ez lehet persze hátrány is.
Vagy használhatsz wins szervert vagy egy AD domaint, stb. Attól függ, hány gép van, és mennyire akarod bonyolítani az életed
, de ehhez kell egy gép, amin egy "normál" oprendszer van szerver funkciókkal, azaz egy win szerver, vagy egy valamilyen linux.
Ezt azért tanulmányozd át, innen vannak linkek is..
-
bacus
őstag
válasz
Core2duo6600 #4422 üzenetére
A két gépen milyen op rendszer van? A windows tűzfalát ki kell kapcsolni, vagy a pinget engedélyezni kell minden címről. (ha a router pingel, akkor az mindig a megfelelő subnetbeli ip-ről küldi a pinget, onnan azért megy)
-
bacus
őstag
válasz
Core2duo6600 #4343 üzenetére
Figyeljetek már oda, hogy amiket leirtok legalább valamennyire érthető legyen. Na jó, legyen a második olvasásra érthető legalább.
Persze csak akkor, ha érdemi választ is akartok!
-
bacus
őstag
válasz
Core2duo6600 #4299 üzenetére
csak az ára, most nincs erre pénz, rommá törték az autóm ami öreg volt, nem úszom meg nullszalldóból, karácsony is mindjárt itt van..
-
bacus
őstag
válasz
Core2duo6600 #4295 üzenetére
2015-ben volt a legtöbb panasz, leginkább, hogy nem volt még
Több helyen használom, problémamentes, gigás pppoe-ra nincs tapasztalat, de nagyon sok kapcsolatnál se sikerül kiterhelni, ha tehetném itthonra is ezt venném.
-
bacus
őstag
válasz
animal1987 #4265 üzenetére
A 20 dodó a belépőszint, ne rontsd a biznicet
-
bacus
őstag
ja, valószínű, hát tudod, egyszerűbb lenne ha adnál valakinek hozzáférést, 2 perc alatt megcsinálja, mert tényleg van probléma. mikrotikisz tudáshiányusz.
Ez egyébként egy múló probléma, napról napra jobb lesz.Sajnos mély víz ez úszni nem tudóknak, még szerencse, hogy hemzseg itt a sok úszómester.
-
bacus
őstag
ez megint kép lett, igy nem tudok belőle kikopizni, úgy látszik ez se megy elsőre
Na az utolsó szabályhoz le kell tiltani a 80 porton a routert, ez az /ip/services fülön.
És tiltsd le a kedvemért alulról a negyedik szabályt, ez elvileg az utolsó filter szabályod...
Belülről kár tesztelni, de kivülről mennie kell..
Nem tudom, hogy hol van deklarálva neked a LAN és WAN interface listád, átirtad a nevét, vagy hol van?
-
-
bacus
őstag
Anélkül, hogy megmondanám a megoldást, gondold végig, hogy mit jelent az alhálózat, mi a funkciója a routernek, és mi az a nat, minek kell az.
Ha ez megvan, akkor nézd meg a nat szabályod, mert ott többféle megoldás is jó, gondolok itt arra, hogy azt mondod, hogy
- ha a source innen van, akkor nat
- ha a dest interface ez, akkor nat
- ha a dest hálózat ez, akkor natés ezek keveréke is lehet. Ezek egy belső hálózat, 1 wan esetén mind jó szabályok lehetnek, de itt most nálad ezt meg kell gondolnod, hogy mit szeretnél, melyiket kell alkalmaznod.
Ha ez alapján nem tudod, v. akarod megoldani, az aláírásomban mindig van megoldás
-
bacus
őstag
Először is tilts le minden olyan szolgáltatást amit nem használsz, pl web felület, api, ftp, ssh, stb
illetve ha használod, akkor add meg, hogy melyik alhálózatból legyen elérhető.A dst-nat szabály elvileg jó, amennyiben jó interface-t adtál meg. Ez ugyanis nem egyenlő azzal amibe bedugtad a kábelt pl egy pppoe esetén..
A tesztelést kívülről végezd, vagy vegyél fel hairpin szabályt is, keress rá.
-
bacus
őstag
válasz
feketegergo #4166 üzenetére
A wifi rácsatlakozás távolság korlátozásánál nem a kimenő teljesitmény korlátozása a jó megoldás. Lehet állitani, hogy minimum milyen jelerősséggel lehet felcsatlakozni, ezt akár mac addressenként.
-
bacus
őstag
Nekem ugyan nincs ps4-em, de sztem valamit nem jól csinálsz.
Itt van, hogy milyen portokat kell megnyitni, a miki dhcp szerverén pedig gondoskodj róla, hogy mindig ugyanazt az ip címet kapja a ps4.
Ja, és a ps4 menüben valahol be kell állitanod a type2 -nat ot.
Type 1 - direct router connection
Type 2 - nat is open
Type 3 - nat restricted
-
bacus
őstag
két routered van, bejön a net, az első router az nat-ol, de onnét a másodiknak nem kell semmilyen funkció, még ip cim se kell neki, ha nem akarsz adni. Azaz config reset, majd egy db bridge, abba bridge beteszed az eth1-t, a többi eth2-eth5 mastere legyen az eth1. A konfigoláshoz érdemes a bridgnek adni egy ip cimet, ugyanabból az alhálóból amit az egyer router oszt, de nyilván abból a poolból, amit nem oszt ki dhcp-n.
Öröm és bodottá..
Persze egy akármilyen gigabites switch ugyan ezt csinálja.
-
bacus
őstag
Ez a quick set lap csak a bajnak van!
Én innen úgy látom, hogy NAT nál hiányzik a pipa, de egyébként most látom először ez a lapot, még sosem használtam!
Egyébként nem igen értem, hogy a 750G miért router üzemmódban van, azt nem csak egy switchnek használod?, mert akkor elég szar ez a konfig hozzá... -
bacus
őstag
válasz
E.Kaufmann #4101 üzenetére
Én nem voltam katona, egy tonna orvosi leletem volt, hogy megússzam.
A honvédelmi oktatás a közép iskolai padok között történt, kb. mint általánosban a szexuális felvilágosítás.Mi jól szórakoztunk rajta, mert sorkatonák jöttek az ország leg eldugottabb falvaiból, és messze nem jutottak volna be az okosabb vagy mint egy ötödikes versenyre. Konkrétan ott hallottam tőlük, hogy ha messzebbre akarsz lőni, akkor fejjel lefele tartsd a géppisztolyt, ezt ők véresen komolyan gondolták.
-
bacus
őstag
válasz
bakonyip95 #4098 üzenetére
ha már így megszólítottál: nem kaptál sosem honvédelmi oktatást, látod most hogy hiányzik neked egy sz@ros ap telepítésnél?
Rébusznak tűnik vagy sem, nem magyarázom el, hogy a kilőtt puska golyó miért nem párhuzamosan repül a végtelenségig a föld körül és megfordított puskából kilőtt röppálya mennyiben különbözik. Hidd el, megkaptad a lehető legtökéletesebb választ, még akkor is ha te nem érted.
De enyhítendő a feszültséget, egy történet: nyáron egyszer odajött egy fiatal mérnők, hogy megtudakolja, hogy a vitorlás csónakjának az árbocára mekkora labdát vegyen, ha felborul, ne fúrjon le az árboc a Balaton aljára. Na képzeld, ennek egy húzó (bőrönd) mérleget adtam a kezébe és hidd el a kérdésére ez volt a legjobb válasz!
Kb 5 perc boldogtalan bamba nézést követően, kivettem a kezéből és mondtam, hogy 18cm átmérőjűt, ezzel az eredménnyel boldogan, mondhatni csillogó szemmel távozott.Sajnos a fórum nem teszi lehetővé, hogy lássam a szemed
és adjak egy olyan választ ami ugyan teljesen pontatlan, hasra ütésszerű, de elégett lennél vele.
-
bacus
őstag
válasz
bakonyip95 #4086 üzenetére
olyan ez mint amikor puskával messzire akarsz lőni. Ha normálisan tartod a puskát, akkor a golyó egy idő után lefele megy és belefúródik a főldbe, ezért ha igazán messzire akarsz lőni, akkor meg kell fordítani a puskát !
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Medence topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Melyik tápegységet vegyem?
- BestBuy topik
- Autós topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Nintendo Switch 2
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- További aktív témák...
- Xbox Series S + 2 kontroller
- Dell laptop eladó i5 11. gen, 8GB RAM, 512GB SSD, újszerű állapotban!
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 128GB , Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest