Hirdetés
- 5 GHz körülre gyorsulnak a mobilchipek, a Huawei lemaradásban
- Motorola Edge 70 Fusion – stílusosan főznek
- Félő, hogy az okosszemüveg a szexuális zaklatók játékszere lesz
- Snapdragon 8 Elite Gen 5 és folyadékhűtés jöhet a RedMagic új gamer táblagépébe
- Nagyobb akkumulátorral jöhet a Motorola Razr 70 Ultra, másban alig változna
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Motorola Edge 70 Fusion – stílusosan főznek
- Mobil flották
- Félő, hogy az okosszemüveg a szexuális zaklatók játékszere lesz
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Poco F8 Pro – titkos favorit lehet belőle
- Nagy aksival és erős hardverrel megjött Magyarországra a Poco X8 Pro és Pro Max
Új hozzászólás Aktív témák
-
FEDman
addikt
Ja nem írtam, dpreview-n fent vannak a studió képek, egyenlőre az ACR konverziókat nézem.
Mondjuk úgy, hogy vannak meglepő és mulatságos részek.
Pl.:
iso3200 E-M5
iso3200 NEX-5nÉrdemes megfigyelni a jel/zaj arányt iso3200-nál a szenzorban etalon NEX-5n-el szemben.
Zajban kb. egy kategória a kettő, ellenben az E-M5 sokkal élesebb, részletgazdagabb!

-
FEDman
addikt
Ujujj, nagyon úgy fest, hogy bejöttek az E-M5-el kapcsolatos megérzéseim.
A G3-nál zajban, dinamikában jobb alap és magas iso-n egyárant.
Ráadásul mindezt úgy, hogy közben az Oly élesebb, részletgazdagabb képeket is készít!
(Most már az is biztos, hogy korábbi a focus-numerique-es képek egyszerűen nem voltak fókuszban.)
-
FEDman
addikt
Ha jól látom azt írják, hogy a tervek alapján egy 10 centi hosszú obiról van szó.

Persze ha kikapcsolás után összehúzza magát fele ekkorára akkor..
Amúgy meg!

És nem az zavar, hogy fényerőtlen kit obi, kell ilyen is a kínálatba, ami bosszantó, hogy már megint duplikál a Pana/Oly páros..Bár lehet ezzel most kicsit előreszaladtunk, a legtöbb szabadalomból nem is lesz semmi.

-
FEDman
addikt
válasz
Daniel Alves
üzenetére
Köszi, madgie megfertőzött ezekkel a csillagokkal, tegnap este is kint bénáztam a vaksötétben.

-
FEDman
addikt
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Azon a "részeges" pilótán én is jót mosolyogtam.

-
FEDman
addikt
Annyira nem is volt sok, mint gondoltam.
Bár az összesen 200 képből párat kivettem.

-
FEDman
addikt
Mondjuk ha azt vesszük, hogy rumos-nak fontos volt a gyors AF videó alatt is, valamint hogy tudja használni a már meglévő obijait is akkor részéről teljesen logikus választás volt az SLT.

Én könnyen beszélek nekem nem fontos a videó és egy szál Sony/Minolta obim sincs.

-
FEDman
addikt
Az a baj, hogy ez nem spéci dolog, a 16-os is ugyanolyan szenzorra tolt obi, mint a rangefinder obik.
Vagy ott van pl. remek Samsung 30/2 palacsinta, az is ilyen jellegű obi és lehet nem véletlen nincs még mindig ilyen NEX-re, mert ott a szenzor miatt egy ugyanilyen obi elvérezne.
Pedig hát nem ártana NEX-re is egy pici fényerős fix alap obi..
-
FEDman
addikt
válasz
rumos14
üzenetére
Jogos, benéztem azt a roadmap-et!

Így van 8-ból 3 fix. Viszont ezek közül valószínű pont az érzékeny szenzor miatt csak egy olyan amit rámertek tolni a szenzorra. A fényerős standard várhatóan nem lesz kicsi, a tele obikkal meg úgy általában nincs ilyen jellegű gond.
A szenzornak meg piszok jó a felbontása, ezt egy pillanatig se vonom kétségbe. Csupán csak annyi, hogy ezt nem sok obi tudja kihasználni, még a jobbak se feltétlenül.
(Az A55 EVF-ébe egyszer néztem bele és engem is nagyon meglepett, hogy messze nincs még az öreg G1-em szintjén se.)
-
FEDman
addikt
Amúgy rengetegen pont azért izgultak rá az NEX-7-re, mert hogy focus peaking-el milyen állat lesz már a távmérős obikkal, egy relatíve olcsó M9-et láttak benne és máris a rendelési toplista élére került a NEX-7-es.
A méregdrága Leica obi meg lehet kicsit túl extrém példa volt. Érdemesebb talán itt a nagyon jó árú és bitang jó Voigtlander 12 és 15mm-es kis pici fixeket megemlíteni. Ezek is míg 5-ösön teljesen jól elvannak addig a 7-esen vadul lilulnak.
sebgutkopf:
Igen, de ez a NEX-7-esen nem segít.
-
FEDman
addikt
Jel/zaj arányával nekem sincs semmi bajom, de amit NEX-7-esen múvel az obik rajzolatával.

Ilyet produkál a rendszer E 30/3,5-ös macro obival.

És többek között az ilyen képszélekre extra érzékeny szenzorok eredményezik, hogy a Sony képtelen a NEX-re kis méretű obit tervezni.
Azaz ennek a lapkának nem kis köze van ahhoz, hogy jelenleg nincs rá olyan üveg amit szívesen rátennél.
Az új NEX lens roadmap is árulkodó, 8 új obi, ebből 7db zoom és egyetlen egy palacsinta obit az is csak 2013-ra.
Ha engem kérdezel jól megszívattak magukat ezzel a szenzorral.

-
FEDman
addikt
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Nehogy azt hidd, hogy bármit beláttak és szenzort cseréltek.

Az A65 az eggyel magasabb kategória, azt jelenleg nem váltotta le semmi, az fut tovább a 24-es szenzorral.
Az A57 az A55-öst váltotta amibe eddig is 16-os lapka volt.
Ez csak a szokásos szenzorral is meghúzom a kategóriák közötti a határvonalat játék.
-
FEDman
addikt
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Ezt nem értem, mit léptek meg?
-
FEDman
addikt
válasz
rumos14
üzenetére
Nagyobb bázistávolság esetén is létezik ez a jelenség, de ott értelemszerűen sokkal kisebb ennek a jelentősége.
Szerintem jó hogy PZ tesztel NEX-7-esen is, nem árt tudni, hogy ott mit művelnek az obik.
Meg hát az obit sose lehet önmagában kezelni. Most képzelj el egy nemrég több százezret kiadó NEX-7 tulajt amint nézegeti a széleken takony képeit és közben azt mondogatja magában, nyugi ember, semmi gond, az obi valójában sokkal jobb ennél..

-
FEDman
addikt
válasz
rumos14
üzenetére
A filmmel szemben a mai digitális szenzorok elsősorban mélységben kiemelkedő mikrolencsék miatt sokkal érzékenyebb a a sarkokban a meredeken érkező fényre.
Ezért is nehéz büntetlenül a mirorless gépeken a szenzorra tolni a palacsinta obikat.
No most ehhez képest nagyon úgy fest, hogy a Sony a 24Mp-es szenzorán olyan mikorlencséket alkalmazott ami különösen érzékeny erre a jelensége.
Hogy őszinte legyek pont egy ilyen szenzort tenni egy csúcskategóriás mirrorless-be az szerintem az utóbbi idők legnagyobb égése..
A Sony-tól ekkora hülyeséget én még nem láttam, pláne hogy ott volt a 16-os lapkája ami ilyen téren is teljesen problémamentes.
Ami meg a 30-as és 50-es obikat illeti meg az a legdurvább, hogy ezek egyike se az a kifejezetten a szenzorra tolt obi, azaz ez a jelenség itt relatíve még nem is olyan erős.
Például ha rácsavarsz a NEX-7-esre egy 2600$-os Leica 24/3,8-as fixet akkor még jól be is lilulnak emiatt a képszélek.

-
FEDman
addikt
válasz
schawo
üzenetére
Én továbbra is azt mondom, hogy nem ugyanaz a szenzor.

A Focus Numerique-es OM-D képek meglepően életlenek voltak a G3-hoz képest, ami kicsit engem is elbizonytalanított.
De azóta egyre biztosabb vagyok benne, hogy azok egyszerűen fókuszhibásak. A kép nagy részén sokkal életlenebb az Oly, míg a kis piros kocsin ami kicsit előrébb van ott meg már az Oly az élesebb.Az általad linkelt összevetésnél pedig írja a csóka, hogy ezt az életlenséget az Oly képeinél plusz élesítéssel korrigálta. A plusz élesítés pedig több zajt eredményez és így lett az eredmény nagyjából azonos.
Korrekt egyenlő körülmények között viszont az Oly szerintem jobb lesz.
Legalábbis én most ezt így látom. Az is lehet tévedek, de előbb utóbb úgyis kijönnek a komolyabb tesztek és akkor majd kiderül mi az igazság.
-
FEDman
addikt
Pár kézből lőtt éjszakai kép.
-
FEDman
addikt
válasz
PRO-peller
üzenetére
Csak keményen!!

-
FEDman
addikt
Ez se így működik ám gyakorlatban. Ez a diffrakció túl van lihegve.
A jelenség persze létezik, de értelmes keretek között messze nem olyan drasztikus a hatása, hogy emiatt félni kéne tőle.
Egy FF vázzal f/16 rekeszen még minimális a hatása. Főleg ha leméretezed 21-ről 8 Mp-elre akkor máris semmi előnye nem lesz annak a 350D-nek.
-
FEDman
addikt
válasz
PRO-peller
üzenetére
Cukorfalat vagy!

Pont azért írtam a dinamikát, mert az egy olyan tulajdonság amit adott esetben felbontástól függetlenül is lehet érzékelni.
De akkor én kérek elnézést, hogy egy ilyen gyakorlati példával éltem!

Amúgy én nem turkáltam a te zsebedben, te se tedd az enyémben.

No nem mintha a fent említett témának bármi köze lenne az anyagiakhoz.
-
FEDman
addikt
válasz
PRO-peller
üzenetére
G1-et használok, ami szintén elavult szenzorban, csak veled ellentétben én nem gyártok intelligensnek beállított elméleteket, hogy mindez azért van mert ez direkt jó nekem!

Nagy divat lett szidni a mai szenzorokat, "mindig csak a megapixelt növelik ahelyett, hogy a dinamikát növelnék" zengik sokan a betanult szöveget.
Az se zavar senkit, hogy a gyakorlat nagyon nem ezt mutatja.

Megsúgom neked megfelelő kidolgozás mellett ez a különbség akár egy 10X15-ös nyomaton kijöhet.

-
FEDman
addikt
válasz
PRO-peller
üzenetére
"Nekem kifejezetten intelligens ez a felbontás."
D'oh!

-
FEDman
addikt
válasz
ROBOTER
üzenetére
Sokkal régebb óta gyárt a Canon fényképezőgépeket.

Viszont ha nagyon precízek akarunk lenni akkor pont a Canon G születésével egy időben szált be a Pana digi világba. Ez is csak azért ragadt meg bennem mert a Pana LC5 és a Canon G1 történetesen ugyan azt a több gépben is megjelenő obit kapta.
-
FEDman
addikt
A G1-emen is rekeszelget a 45-ös, engem ez annyira nem zavar, pláne hogy már kezdem kiismerni.
Szobában valami csúcsfény felé fordulva szokott leginkább lerekeszelni élőkép közben. Mondtad is ha jól emlékszem, hogy koncerten is lerekeszel néha a hülyéje, pedig ott ezzel csak az AF dolgát nehezíti teljesen feleslegesen.
Leellenőriztem és ez gyakorlatban nem teljesen ez a helyzet, legalábbis az én G1-emen nem.
Azt figyeltem meg, hogy ilyen esetben A módban 1,8 rekeszen ilyen csúcsfény felé fordulva (talán a kiégésmentes élőkép miatt?) lerekeszel, viszont ha itt fókuszálok egyet akkor az élesség állítás idejére azonnal nyit teljes nyílásra és amint betalált visszarekeszel.
Azaz legalább annyi esze azért van, hogy az AF dolgát ne nehezítse feleslegesen. -
FEDman
addikt
Szerintem meg jó dolog az Oly stabija, meg a Pana multi-aspect szenzora is!

-
FEDman
addikt
válasz
vendingo
üzenetére
Megnéztem a Raw-ot, ezzel tényleg nem érdemes foglalkozni.

Én ilyet gyakorlatilag még soha nem fotóztam, de ettől függetlenül kapásból látok 3 hibát amin legközelebb akár javíthatnál is.
Első körben ki kell találnod sötétben hogy tudsz a gépeden végtelenre élességet állítani, mert ezen a képen szerintem semmi nincs fókuszban. Ezt nagy kör alakú erősen bokeh-ra emlékeztető fényfoltokból gondolom.
Itt nem árt észben tartani, hogy az mFT obiknál manuálban az élesség nem koppan le a végtelennél, hanem azon túl is tekerhető, ebben az esetben minden életlen lesz.
Ki kell tapasztalnod hogy tudsz a gépeddel végtelenre élességet állítani.
(Pana vázon Pana obival ez nem probléma, minden egyes bekapcsolásnál hajszálpontosan végtelenre áll az obi, hogy Olympusnál hogy működik ugyanez azt nem tudom)A másik hiba, hogy durván alul exponáltad a képet. Gyakorlatilag 3 EV pluszt simán rá lehet még húzni. Mivel iso800-on fotóztál ez gyakorlatilag iso6400-nak felel meg, nem is csoda, hogy ilyen zajos lett.
Végül a 3. és talán legnagyobb baj, hogy lerekeszelted a gépet f/10-re!!
Egy ilyen jellegű képnél ez öreg hiba. Ez sokkal hosszabb expót és magasabb iso-t követel, ami meg több zajt eredményez. A rengeteg zaj meg ilyen esetben sokkal többet roncsol, mint amennyit nyersz a lerekeszeléssel.
Legközelebb nyitott rekesszel próbálkozz.Ezekre ügyelj legközelebb és akkor biztos több sikerélményed lesz.
Persze Madgie a téma nagy ismerője, no de ha valamit hülyeséget írtam akkor majd úgy is kijavít.

-
FEDman
addikt
válasz
Gondwana
üzenetére
És mindezt nyitott rekeszen..

Én ennél a képnél akadtam ki.
45/1,8 nyitott rekeszen iso6400-on és 1/13s záridő mellett készült, ami brutálisan kevés fényt jelent!

Már az is kisebbfajta csoda, hogy egyáltalán megszülethetett ez a kép ennyi fényben, nem hogy még színekben és dinamikában is ennyire okés legyen..
Jól mutatja ez a kép a rendszerben rejlő potenciált. Ügyes szenzor, elképesztően hatékony stabi, nyitva is bitang jó fényerős fixek, valamint gyors és nagyon pontos AF. Nagyjából ezek összessége kellett ehhez a képhez.

Csak a játék kedvéért elképzeltem ugyanezt mondjuk egy Nikon D7000-el. Nagyjából ehhez az ekv. 90mm-hez igazodva milyen obi van, talán az 50/1,4 a legjobb.
Tehát az obi megvan, iso-ban szerintem a D7000-et se tudod nagyon iso6400 fölé tekerni.
Ez azt jelenti, hogy ugyanitt a Nikonnal 50/1,4-el kb. 1/15s záridőd lenne. Ez stabi nélkül ha nagyon jó passzban vagy akkor talán megfogod egy minimális bemozdulással.
De az igazat megvallva a Nikon 50/1,4 nyitott rekeszen még messze nem olyan használható, mint az M.Zukio 45/1,8. A Nikon nyitva lágyabb, kb 1,8-2 rekeszen tér magához.
Azaz ugyanezt a képet kézből hasonló minőségben egy Nikon D7000-el meglőni sokkal nehezebb.
-
FEDman
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Jajj, kandúr téged mindig öröm olvasni!

Tekerd kicsit lejjebb, ez már a második rész.

-
-
FEDman
addikt
A Canontól azért nem vártam volna ilyen Samu féle hazug húzást.
No de valahogy nekik is el kell adni azt csoda kis kompaktjukat.
Ami engem illet én maradok továbbra is a "pici" szenzoros micro43-nál.

-
FEDman
addikt
válasz
ROBOTER
üzenetére
Nekem ez a teljesítmény már bőven jó, a Canont se érzem ennél jobbnak 3 EV plusszal.

Más szempontból viszont nekem is baromira hiányzik a natív iso100, főleg 1/4000s mellett.
Egy fényerős fixnél ne kelljen már tűző napon se csak azért rekeszelnem, hogy ki tudjam exponálni a képet.
-
FEDman
addikt
Egy újabb valag kép természetesen a 12-50-el meglőtt hol ide hol oda fókuszált bemozdult kép.

Mindenesetre arra jó, hogy csekkoljuk az alap iso-s zajt.
Az 1 EV-vel alulexponált képeket felhúztam 3 EV értékkel. Természetesen Raw-ban kikapcsolt zajszűrés mellett.

-
FEDman
addikt
válasz
Mercutio_
üzenetére
Már eddig is piszkosul vékony AA szűrő volt az összes mFT gépben, szóval ezen a téren túl sok mozgás tér már nincsen.

Még mindig sok kérdőjel maradt az OM-D-vel kapcsolatban. Ami biztos, hogy zajban és dinamikában is előreléptek. Kérdés már csak az, hogy ezt egyrészt hogyan érték el, másrészt hogy kellett e emiatt esetleg egyéb területeken kompromisszumot kötni.
Lassan jó lenne látni egy korrekt tesztet is, normális obival.
Van már sok kép, de mondjuk úgy, hogy nem a legprecízebb oldalak ontják az OM-D képeket.

-
FEDman
addikt
-
FEDman
addikt
Ne hagyd, hogy a nagyon hasonló zoom átfogás megvezessen, a micro 12-50-nek semmi köze a ZD 12-60-hoz. Előbb utóbb biztos lesz ZD-nek tényleges micro-s megfelelője, de ez még nem az.

Ellenben már most vannak olyan obik mFT-re, amik FT-re sose voltak:
12/2 - 14/2,5 - 20/1,7 - 45/1,8 - 75/1,8 -
FEDman
addikt
válasz
PRO-peller
üzenetére
Gondolom nézted a vázak vastagságát is, és akkor az obikról még nem is beszéltünk.

-
FEDman
addikt
válasz
PRO-peller
üzenetére
Azt ugye tudod, hogy az E-M5 a kétrészes markolat nélkül nem nagyobb egy G3-nál?

-
FEDman
addikt
Nos akkor lássuk ezt a szenzor kérdést.

Az F-N feltette a szokásos iso sorozatát. Jó szokásukhoz híven letölthetőek a Raw-ok is.
Le is húztam gyorsan az E-M5 és a G3-as Raw-okat.Az egyenlő feltételek miatt mind a kettőt Corel AfterShot Pro-val konvertáltam, a zajszűrést teljesen lehúztam róluk.
Sajnos elég alulexponáltak, különösen az Oly, de azért a lényeg azt hiszem látszik így is.

-
FEDman
addikt

Ennyit arról, hogy tele obiknál a szenzor stabi nem olyan hatékony, mint az optikai.

-
-
FEDman
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Hát e téren azért a G3 is nagyon rendben van.

-
FEDman
addikt
Az almát körtével című történet, az OM-D árából kijön jelenleg 2db G3 is.

-
FEDman
addikt
Az én 45-ösöm is bitang jó, lazán használom nyitott rekeszen!

Ami meg a Robin Wong féle 45-ös képeket illeti, az Olympus brutális zajszűrést + élesítést használ. Raw és Oly Veiwer2 használata mellett ugyanez a helyzet. Azaz ott se jobb a 45-ös, csak komolyabb utómunka van rajtuk.
Aki meg azt szeretné, hogy alapból ilyenek potyogjanak ki a vázából az vegyen Olympust!
-
FEDman
addikt
Az OM-D mintha ezt a kettőt kombinálná.
Az eddigiekhez képest sokkal bátrabban lehet felhúzni az árnyékos részeket és közben a Corel-ban a csúcsfényeknél is bő 1,5 EV-nyi részletet visszalehet nyerni.
Igaz a Corel-t annyia nem ismerem, mit jelenít meg alapból, szóval ettől még lehet akármilyen is.

-
FEDman
addikt
Azért alap iso-n zaj tekintetében az OM-D és a GH2 között nagyon minimális lesz a különbség. Érzésem szerint itt is kicsit egészségesebb, sokkal bátrabban lehet a képeket felhúzni, de a szinte teljesen zajtalan képekhez azért elkéne minimum egy valós iso100.
Dinamikában várok egy kis előrelépést, az érzéseim jók ezzel kapcsolatban, de ezt a legnehezebb korrektül lemérni.Ami viszont a közép és magas iso-n az árnyékokban mutatott zajt illeti ott én egyértelmű előrelépést látok. Megkockáztatom e téren a legjobb APS-C-k szintjén van.
Aztán persze az első tesztek után lehet jól beégek és a DXOmark mérés után kiderül, hogy ez egy sima G3 szenzor.

-
FEDman
addikt
Mondjuk úgy, hogy mikor először kézbe vettem a G3-ast akkor rajtam se lett úrrá a birtoklási vágy. A Pana a korábbi modellekhez képest a Canont megszégyenítő ügyességgel jelzi a G3-nál, hogy ez nem a top kategória.

Ettől függetlenül a szenzor, az AF fincsi! A kezelése G(H)1 után elég furi, de talán idővel összeszoktok majd.

-
FEDman
addikt
Szarnak???

Ezt most komolyan mondod?
Egy ilyen ellenfényes témánál ez szerintem baromi jó eredmény. Ilyen szituban tuti a D90 se bírt volna mindent visszahozni.
Ha megnézed azért elég sokat vissza lehetett hozni az égből.
Egy ilyen naplementés, gyakorlatilag alexpo nélüli képnél szerintem egyetlen mai gép se tudná átfogni az egészet.
Vagy rosszul gondolom?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Engedélyezte Hollandia a Tesla önvezetést, az EU többi része következhet
- Hogyan verte le egy telefon chip az egész laptop ipart? – x86 vs ARM
- Viccrovat
- Milyen joysticket vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- OLED TV topic
- Xbox tulajok OFF topicja
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- További aktív témák...
- Olympus OM-D E-M1 Mark III váz + 12-100mm f/4 PRO objektív
- Cisco TTC8-02 - Konferencia kamera 12x optikua zoommal - több db
- Panasonic Lumix G80 + G Vario 12-60mm 3.5-5.6 ASPH. POWER O.I.S.
- Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art objektív ( Nikon ) - Újszerű -
- Manfrotto XPRO videó monopod + fluidtech talp + MVH500AH fluid fej (MVMXPRO500)
- Dobozos! Xbox Series X 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 17 Pro 256GB Deep Blue Újszerű állapot 100% akku (51 ciklus)
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4517, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest