- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
-
Mobilarena
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DeFranco
nagyúr
válasz @Jocó@ #14890 üzenetére
Ha az ő nevükön van a kassza, hogy lesz ebből nekem részem, tulajdonom?
Aki fizet, és aki a kedvezményezett, különválik. Azt meg lehet csinálni, hogy ők fizetik, de te vagy a kedvezményezett, ekkor a te nevedre mehet a lakás, ha viszont nem így van, akkor aki a kedvezményezett, annak a lakás árában foglalt fundamenta résszel arányos tulajdonrészt kell szereznie.
Azt nem tudom, hogy három szerződés után ugyanarra a kedvezményezettre jár-e a három állami támogatás, de ezt meg tudják neked mondani az üzletkötők.
Halál (ne így legyen) mi lesz a befizetett résszel? Örökölhető?
Úgy tudom igen, de ezt is meg fogják mondani.
Amúgy a fundamenta, ha 4-5 év (nem hamarabb, esetleg később) múlva lakást tervezel, nagyon nem hülyeség...
-
FehérHolló
veterán
A meglévő pénzes részhez:
Mintha nemrég lett volna szó ebben a topicban arról, hogy a bankok nyomon tudják követni valamilyen mélységben az egymás között ide-oda utalgatott összegeket, még azt is, ha különböző személyek egymásnak utalnak körbe-körbe, hogy a kedvezményes feltételekhez jogot szerezzenek.
Tehát annak érdemes utánajárni, hogy mennyi idő múlva számít a "régen" elutalt összeg új pénznek. Ez szerintem 3 hónapnál több, és bankja válogatja.Szerk.: Itt van e: [link]
[ Szerkesztve ]
Skynet is real. It's called Google.
-
FehérHolló
veterán
Azt is érdemes figyelembe venni, a tranzakciós illeték miatt 1%-kal alacsonyabb effektív/nettó éves kamatot tudsz elérni (3 hónapos lekötésekkel számolva). Amennyiben a bankok teljes egészében áthárítják rád az új sarcot, persze.
[ Szerkesztve ]
-
FehérHolló
veterán
válasz @Jocó@ #14894 üzenetére
A referencia dátumnak nincs köze ahhoz, amit írtam.
A lényeg, hogy a bankok nem tekintik új forrásnak az ide-oda utalgatott összeget egészen addig, amíg az utalások között nem telt el X idő. Ha ez az X nálad nagyobb, mint 3-4 hónap, akkor nem jó az ötleted.
Mivel X szerintem bankonként változik, mindkét helyen utána kell járnod. Én nem az OTP-nél kezdeném.[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
válasz @Jocó@ #15438 üzenetére
Tudtommal nincs, rosszat nem hallottam az OTP-ről sem. Egyszer az OTP, egyszer a Fundamenta engedi el a nyitási díjat, tényleg érdemes kivárni egy akciót vele.
A Fundi kifizetésekkel meg nincs baj, teljesen rendben van, vettem már lakást Fundamenta finanszírozással, meg most is pakolok egyet, ha csúszik, akkor azért csúszik, mert a polgár szokásosan hanyag, és cseszik elolvasni, hogy mi kell a kifizetéshez, és mennyi időt vesz igénybe. Nem kell sok minden, 2-3 papír, csak ha utólag kell bekérni, akkor szív az ügyfél - a saját sara miatt. Nekem pontosan, határidőre utaltak, sőt, rugalmasak is voltak.
Az OTP-s kondíciókat nem ismerem, de kollégám oda pakol, csörtéztünk egymással, hogy melyik a jobb, és nem volt ultimate érv egyik oldalon sem. Ha a lényeg (a betéti meg a hitelkonstrukciók) ugyanaz, akkor gond nem lehet.
@concret_hp: ha utánaszámolsz, akkor ennél nincs jobb, ha kell külső finanszírozás. Persze, ha zsebben a lakás ára, akkor nem kell.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz @Jocó@ #24437 üzenetére
Beslattyogsz a hozzad legkozelebbi AK-i kirendeltsegbe (Bp. Arpad hid, pesti oldal, rendorpalotatol egy kopesre), nyitsz egy szamlat naluk (nyitas, fenntartas nulla) web-es hozzaferessel, penzt - limiteknek megfeleloen aka'r tobb reszletben - kartyas vasarlassal teszed fel es konvertalod KK-e. Fizetni egyedul 1x kell, amikor penzt (szla vagy kp) csinalsz belole, penztari felvet es utalas is 3 ezrelek max. 6e Ft (bar lehet hogy kp-nal 6 ezrelek de ugyanugy max. 6e Ft, hiaba a banknal nem).
-
axioma
veterán
válasz @Jocó@ #24439 üzenetére
Kartyas vasarlasert fizetsz a bankodnak? Mert ha nem, akkor odafele nem [Sot, ha van arra megfelelo hitelkartyad veletlenul, akar visszateritest is kaphatsz azert, hogy transzferalod... na jo, ha ingyen utalsz, ha a kartya feltoltese sok penz, akkor nem biztos hogy jo otlet].
Raadasul az 5-7M-ra a 2 ezrelek az >=10e mar 1 evre is, mig igy csak ossz 1x 6e a koltseg. -
KMT
addikt
válasz @Jocó@ #24437 üzenetére
Végre egy ON hsz, ne tedd OFF-ba.
Axioma jól összefoglalta. Még annyi, hogy 3 évre már lehetne venned 2018-ban lejáró PMÁK-ot, az infláció +3%-ot lejáratig. Ugye egy év múlva nem tudjuk, hogy mennyit fog ajánlani az akkori KKJ (ezt ajánlották neked), de az infláció várhatóan nőni fog valamennyit, így a PMÁK 3% fölé mehet. És ehhez nyithatsz TBSZ számlát, amit 3 év után (pontosabban 2018 végén) megszüntetve 16% helyett csak 10% kamatadót kell fizetned.
Ha hamarabb kell a pénz, akkor ez nem éri meg, mert 2%-ot buksz a PMÁK "feltörésén" és szórakozhatsz a megszüntetett TBSZ számla miatti adóbevallással.
-
KMT
addikt
válasz @Jocó@ #24443 üzenetére
be: Már kétszer leírták, hogy állampapírt tudsz venni bankkártyával is. Ez lehet, hogy ingyenes, persze a napi limitet módosítani kell.
ki: Vagy felveszed fiókban, vagy elutalod.
Nem kell több részletben, és nem beszélhetünk lekötésről. A KKJ névértéke 10e forint (a PMÁK-é 1e, a BMÁK-é 1 ft), úgy képzeld el, hogy 10 ezrenként kapsz egy fecnit. Egy milliónál ez 100 db lesz, függetlenül, hogy hány részletben vetted. Eladáskor meg ezekből annyit adsz el, amennyit akarsz. Ha meg lejár, akkor szabad pénzként jelenik meg a számládon, a nettó hozammal együtt.
-
axioma
veterán
válasz @Jocó@ #24443 üzenetére
KMT-hez csak annyit, hogy bankon belul sajat szamlak kozt tr.ado nincs (torvenyileg), persze a bank ettol fuggetlenul mondhatja azt, hogy nala ez az utalas is dijkoteles, a kondilistaban nezd meg (de nem tul valoszinu azert).
Az meg kulon nagy elonye a MAK szamlanak, hogy a kp-felvet is max. 6e.
Amitol en me'g tartanek, hogy a bankod kondilistaja barmikor valtozhat az ertekpapir-szamlara vonatkozoan, fenntartas es tranzakciok tekinteteben is (es raadasul jo esellyel csak akkor tudod meg, amikor felvenne'd, hogy nem annyi lett az a dij mint elore kalkulaltal) -- elvben a MAK is valtozhatna, de sokkal kisebb esely van ra, az allamnak az ingyenes szamla ellenere nagyon olcso ha igy a maganemberektol vesz fel hitelt, nem akarja elriasztani a vegre ide szoktatott embereket.
Egyebkent nem a befektetesi formarol nyilvanitottunk velemenyt (allampapir), hanem arrol, hogy milyen kozvetito segitsegevel szerezd meg az allampapirt. Az egy masik kor lenne, hogy az-e a szamodra legmegfelelobb befektetes, es ha igen, akkor pontosan melyik tipusu. [Ezt most csak arra, hogy biztonsagos-e. Hat annyira, amennyire az, hogy az orszag nem csodol be.][ Szerkesztve ]
-
-
tkazmer
addikt
válasz @Jocó@ #24446 üzenetére
ha becsődöl az állam, akkor valószínűleg bármilyen forint befektetésed lényegében értékét veszti, szóval amiatt szerintem felesleges aggódni.
hasonló kockázati szinten nyilván nem sok alternatíva van, ha kicsit több kockázatot vállalsz, akkor jöhet egy csomó más (részvény, kötvény, befalap, stb.), de ezekről tájékozódj, illetve döntsd el, hogy mit szeretnél: kisebb kockázatért cserébe fix jövedelmet (kötvény, betét jellegű termékek) vagy nagyobb kockázatért cserébe árfolyamnövekedésből származó várhatóan nagyobb jövedelmet (részvény jellegű termékek, vagy legalábbis megközelítés).
5-6m ft felett meg keress fel egy prémium bankárt, ő keres majd neked olyan termékeket amik megfelelnek annak amit a világról gondolsz.[ Szerkesztve ]
úgy tervezték, hogy kibirjon egy atomtámadást is. De nekünk komolyabb fegyvereink vannak, mint pl Béla bá, a földmunkagépkezelő
Új hozzászólás Aktív témák
- Imperium Ryzen 5 Phoenix 8000 PC Ryzen 5-8600G, A620TUF, 16GB DDR5 RAM, 1TB SSD
- Garanciális be quiet! Silent Loop 2 360mm (BW012) ( Light Wings ventikkel )
- IPad Mini 4 - 128 GB - Cellular + Wifi (+ TOK + FÓLIA)
- ÚJ Lenovo Legion 5 16IRX9 - 16" WQXGA 2k 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB - RTX 4060 - 3év garancia
- 1 TB Samsung M.2 2280, NVMe, PCIe, Gen4X4, SSD /számlával / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest