Keresés

Aktív témák

• proximus

senior tag

válasz klewy #29 üzenetére

Ha Win -es szemszögből nézzük, akkor csak szimplán driver; Linuxnál viszont a programok forrása is közkézen forog(nagyrészük), ezért meg kell különböztetni a kész szoftvereket --> lefordított(bináris), a forrás álományoktól.
    ''Nekem is Ati van, akkor gáz?'' Semmivel sem gázosabb, mintha Nvidia -d lenne. :)
    Na jó, Nvidia -ék azért már eléggé ''felpörögtek'' az utóbbi időben a Linuxos driver gyártásban. :)
    Halkan megsúgom hogy én is egy ATI ''nyúzok'', és már elég jók kezdenek lenni a drivereik; viszont sajna a 3D -vel többet törődenek, mint a 2D -s megjelenítéssel:(
    Ha UHU -t fogsz használni, akkor ott menni fog a 3D is alapból(remélhetőleg), viszont az nem az ATI féle driver lesz, hanem egy szoftveres+hardveres keverék, amit ki kell cserélni ATI (bináris) saját driverére, legalábbis ha maxot akarod kihozni a vidkariból. Ha nem szempont a játék, akkor jó az ''UHU -é'' is (xfree-drm driver); + ezzel a 2D is korrekten fog működni. :)

• proximus

senior tag

válasz klewy #5 üzenetére

Ha a C -d Fat32, akkor simán csinálhatod úgy is, hogy a C -n van egy ''boot'' könyvtár, amibe benne van a kernel, grub cuccai, (initrd) és ez indítja a Linuxot, vagy a Win -t (és 1024 -es Cylinder határ problem is kilőve). NTFS -ről viszont nem lesz jó, mert azt nem tudja olvasni a grub:( (ha tudná is körülményes lenne a kernel csere, grub.conf (menu.lst) szerkesztése)
    Nálam jobb híjján ez a fölállás.

• zfarkas

senior tag

válasz klewy #17 üzenetére

Esetleg csinálhatod ezt is:
    1. partíció: Linux (/boot, max. 10M)
    2. partíció: Windows (rendszerpartíció, 3-4G, NTFS),
    3. partíció: Linux (swap, 256-512M)
    -- most jönnek a logikai partíciók
    4. partírció: Windows adatok (bazi nagy, MINDENKÉPPEN FAT32, különben Linux-ból nem tudod majd írni)
    5. partíció: Linux (/, max. 2G),
    6. partíció: Linux (/home, a maradék hely, szerintem max. 3-4G).

Azért jó egy baromi nagy FAT32, mert azt Windows és Linux alatt is tudod írni (persze megfelelő jogok birtokában). Továbbá bármikor lehet Windows reinstallt csinálni, nem vesznek el az értéked cuccaid. Ekkor nyilván elég egy kicsi /home is, ami a felhasználóknak cak a Linux-specifikus dolgait tartalmazza.

• domedee

senior tag

Szóval PQ magic-el csinálsz egy partíciót a linuxnak, meg egyet a swapnak, ez linux alatt a lapozófájl, csak a linux ezt külön partíción használja.

bootra van több lehetőség: használod a linux bootmanagerét, ezt rakhatod floppyra, a vinyóra, használhatod a PQ boot-ot is(ezt én nem ismerem), de csináld azt amit én:

szóval a linux bootmanagerét a linux floppyra telepíted, majd ezt csinálod:

''To start both the systems you have to distract the Linux boot sector to a file. Mount a DOS drive to any name and find out using the mount command on which partition Linux is installed. The following command copies the Linux boot sector to hard disk:

ezt konzolon beírod, a megfelelően változtatva
    dd if=/dev/hdaX bs=512 count=1 of=dos/bootsect.lin <-- ide az jön, ahova a C: meghajtód van csatlakoztatva
    where X is the Linux partition number and dos the name of the mounted DOS drive.

With another entry in the BOOT.INI we enable the NT boot manager to boot Linux:
    c:ootsect.lin=''Linux''
    ''
    ezután nekem így néz ki a boot.ini:

[boot loader]
    timeout=30
    default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS
    [operating systems]
    multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS=''Microsoft Windows XP Professional - magyar'' /fastdetect
    C:=''Microsoft Windows 98 - magyar''
    C:ootsect.lin='' SuSE Linux 9.0''

mint látod én SuSE 9.0-át használok ez is tökéletes kezdésre,( vagy még a Mandrake is jó). így 30 sec után az XP jön be, de lehet a 98 is, vagy ha suse, akkor annak a bootmenüje jön be, ahonnan automatikusan indul 8 sec után a linux, de itt ha a windowsra lépek akkor visszajön az xp-s menü.

azért csak óvatosan a boot.ini és hasonlókkal :P

[Szerkesztve]

• glett

tag

Hát, én olyat még nem használtam. Elvileg gond nélkül meg kell, hogy éljenek egymás mellett, csak arra kell vigyáznod, hogy ne a win-es particióra tedd... :)
    Egyébként mindig jobb először a win-t érdemes feltenni, úgyhogy szerencse fel!
    A bootolasnal meg valami linuxos bootmanagert hasnalhatsz (grub vagy lilo)
    Ciao

glett

Aktív témák

Hirdetés