- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Heteken belül ár/érték bajnokot avat a Poco
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sajnos a beállított prioritás lista semmit nem ér nálam.
Ez egy mini pc.
Intel N3150 proci, Intel® HD Graphics videó.
Körülnézek a biosba, lehet hogy tiltható az integrált hangkártya.Köszi hogy foglalkozol a gondommal.
-
Néhány kérdés.
A legbosszantóbb hiba, ez nem Manjaro hanem linux specialitás mert az eddigi mindhárom disztró ugyanezt csinálta:
Ha bármikor a 10 perc tétlenség után kikapcsol a monitor, amikor visszajön, az összes eddigi hangkimenet megbolondul.
Az eddigi HDMI helyett a belső hangkártya lesz a média alapértelmezett (mediaplayer, youtube videó hangja), viszont ezért cserébe a Viber az eddigi Sennheiser USB fejhallgató helyett a HDMI kimeneten szólal meg. Roppant vicces
Itt hogyan lehetne azt a sok kimenetet eltünteni a fenébe, és csak HDMI maradjon?A Hang és videó beállítóablakba hiába állítom be alapértelmezettnek a hdmi-t, állandóan visszadobja a Belső hangforrás,Analóg sztereo, holott az, mint a képen is látható, szürke, nem is aktív, semmi nincs csatlakoztatva. Akkor miért csinálja ezt..?
A monitor fényerejét a saját eszközök soha, egyetlen disztrón (Mint 18, Mint19, Manjaro), több órai gépépszkedés és terminálbűvészkedés után sem képesek állítani.
Viszont, mindhárom rendszeren bármilyen külső app képes erre, pl. Redshift, Brighty tálcaalkalmazás stb.
Viszont ezeknek meg ugye nem tudok gyorsgombot rendelni.
A legdurvább példa, Wine alatt futtatva a Desktop Lighter nevű Windowsos fényerőalkalmazást, simán szabályozza a monitor fényerejét.
Natívan hogyan lehetne ezt elérni, miért nem tudja a rendszer? -
-
Köszönöm a választ.
A monitor kikapcsolás-bekapcsolás, és ezután a hdmi hangkimenet eltűnésére esetleg valakinek valami tippje?
Ez biztosan nem Manjaro bug, az eddigi Mint18 és Mint 19 pontosan ugyanezt csinálta, megoldást nem találtam.
Vagyis Mint alatt valószínű mások is bajlódnak ezzel mert arra találtam egy a panelra tehető segédappot, [Indicator Sound Switcher] , arra kattintva megjelenik minden kimenet és ott a hdmi katt és helyreáll. Manjaro alatt nem hinném hogy működne.Az Opera böngészőm is minden Linux alatt kisképernyővel indít, 100 féle ajánlott állítgatást próbáltam, nem sikerül hogy teljes képernyővel induljon.
Mégegy, Manjaro Plasma KDE, Dolphin,
napok óta keresem hol lehet beállítani hogy 2 kattintás legyen a nyitás, ne 1.
Lehet béna vagyok, de se a KDE, sem a fájlkezelő, sem az egér beállításokba nem találom. -
Köszönöm, megoldódott, és megoldódott a 4kvideodownloader is, sikeresen telepítve.
Viszont, észrevettem hogy némely program installálása valami iszonyat ideig tart, pl. a 4kvideodownloader 49 perc alatt települt fel, ezalatt folyamatosan 70-90%-on pörgette a procit. Ami máskor szinte követhetetlen sebességgel zajlik a terminálba, az néha lassítot felvétel, 10-20 másodpercig tart míg ugrik egy sort. Ez normális, vagy nálam van valami hiba?
Utána maguk a programok tökéletesen jól futnak, csak a telepítés nagyon lassú.
ssd van a gépbe tehát a merevlemez sem magyarázat a lassúságra. -
Trizen:
[tibi@tibi-manjaro ~]$ git clone https://aur.archlinux.org/trizen.git
Cloning into 'trizen'...
remote: Enumerating objects: 236, done.
remote: Counting objects: 100% (236/236), done.
remote: Compressing objects: 100% (165/165), done.
remote: Total 236 (delta 71), reused 234 (delta 71)
Receiving objects: 100% (236/236), 40.34 KiB | 1.06 MiB/s, done.
Resolving deltas: 100% (71/71), done.
[tibi@tibi-manjaro ~]$ cd trizen-git
bash: cd: trizen-git: Nincs ilyen fájl vagy könyvtárMit rontok el?
-
Köszönöm a felvilágosítást.
Lenne egy kérdésem, aur-ból próbálok telepíteni, konkrétan a 4kvideodownloadert.A hiba:
dcadec build fájlok klónozása...
dcadec függőségek ellenőrzése...
Telepítés ffmpeg2.8...
==> Csomag készítése: ffmpeg2.8 2.8.15-2 (2018. dec. 6., csütörtök, 17:50:19 CET)
==> Futtatási függőségek ellenőrzése...
==> Hiányzó függőségek:
-> dcadec
==> Fordítási függőségek ellenőrzése...
==> HIBA: Nem sikerült teljesíteni az összes függőséget.Nem tudom mi az a dcadec, de a lista szerint az is fennt van az aur tárolóba, akkor miért akad el?
Manjaroba terminálba mi az apt-get megfelelője? Vagyis hogyan kell terminálból telepíteni?
Octopit hogyan lehet indulásnál letiltani, 2 naponta bombáz hogy több 10-100 frissítés van, épp emiatt próbálok win10-ről átállni, oké hogy rolling release, de 2 nap kihagyás után 700 megákat huzigál le, ez természetes?
Most éppen naprakész, kíváncsi vagyok meddig.És a legnagyobb gondom, ez dettó ugyanaz mint eddig bármelyik linux alatt,
ha a beállított 10 perc után a rendszer kikapcsolja a monitort, a visszakapcsolás után az eddigi HDMI hang helyett a belső hangkártya lesz az alapértelmezett, vagyis elnémul a monitor (van benne 2 hangszóró).
Ilyenkor a procedúra, mivel a panelon a hangeszközök között ilyenkor meg se jelenik,
Beállítások--> Multimédia--> Haangerő lap, speciális fül, ott átállítani a belső hangforrást sztereo-ról HDMI-re, leokézni.
Ez marha macerás minden monitorkikapcsolás után. Van valami lehetőség hogy abszolút alapértelmezett legyen a HDMI hangkimenet? -
Talán valami videodriver gond, mert mindegyik lejátszó produkálja a hibát.
Valamint (igaz hogy windows alatt) sokszor segített a kimeneti meghajtó változtatása.Volt egy kis időm, remélem nem untatok vele senkit, néhány formátum procihasználatát megnéztem.
Intel N3150 socmp4 18% mindennel
mpeg2 felbontástól függően 8-28% mindennel
quicktime(mov)13771kbps vlc, smplayer 33% a beépített mpv mediaplayerrel nézhetetlen, 100%
WMV vlc smplayer 18% mpv100% nézhetetlen
mkv h264/4911kbps-ac3 vlc33% smplayer23% mpv100% nézhetetlen
mkv h264/6474kbps-aac vlc27% smplayer27% mpv100% nézhetetlen
mkv h264/15408kbps-aac vlc23% smplayer23% mpv100% nézhetetlen
avi vlc45% de nézhetetlen, 5 másodpercenként akad smplayer45% mpv itt remekel, 24% és tökéletes
mkv vlc33% smplayer21% mpv 100% nézhetetlen, egy régebbi killa_sample, a madarasMindegyik video 1920x1080 FHD felbontású, kivéve az AVI, az 720 és néhány régi mpeg kisfelbontású.
Régebbi, gyatra felbontású videók 10% alatt futnak.Konklúzió nulla, hacsak nem az hogy az mpv, vagyis a rendszer nincs rendesen felkodekezve, ezért marad alul.
Nálam szintén gondok voltak az smplayerrel, a beállításokban be kellett állítanom a video hardveres gyorsítását és a teljesítmény fülön a dekódolást 2 szálra.
Így 70-80% helyett 10-30% között eszi a procit.
VLC-vel nem volt gond alaphelyzetben de én nem szeretem, SMPlayer párti vagyok.Valaki segítene, a képen mi a video-linux és a video-mesa?
Amíg telepítve voltak, addig megbolondult az egérkurzor, de most egyáltalán milyen videodriver van? -
Ráhibáztál.
SMPlayernek valami gyíkja van, procihasználat 70% feletti, én ezt használom. Pedig be van állítva a hardveres gyorsítás.
Ugyanez a video VLC-vel 4-5% de az meg nem szimpi.
Most hálózatról megyek, meg fogom nézni az alap fogyasztást is, meg v.mikor lecsekkolom az elementary os-t is.
Nincs kizárva videodriver probléma, pár hsz-al feljebb az egérkurzorom ugrálását említettem és ezügyben drasztikus változtatások történtek, videodriver és kernel csere. Lehet mégse jó így, de ennyire nem ásom bele magam mert nagyon nem is értek hozzá.
Az biztos hogy most az egérkurzor nyugton van.
Amúgy nagyon tetszene az os+kde, vihargyors és nekem vizuálisan is bejön ezzel a felülettel, van hiányosság (nekem) de alapból nagyon jó. -
Nem így értettem a fogyasztás szót, a sebességével nincs bajom, nagyon gyors.
Hanem elektromos fogyasztásra gondoltam. Tudom nagyon hülyén hangzik.
Ha rámész a blogomra, ott egyik cikkemben leírtam egy allinone házi PC építését, ezt sokat használom akkumulátorról.
És bármilyen furcsán is hangzik, a Windows10 és a Linux Mint 19 Tara egy FHD film nézése közben 21-22 wattot kér, a Manjaro meg 27Watt alá nem megy . Ez nekem akkuidőbe nagyon sok, majdnem 20% az eltérés.
Magyarázatát nem tudom, de a fogyasztásmérő műszer ezt mutatja. -
-
válasz
tordaitibi #724 üzenetére
Ha esetleg valaki belefut Intel socon az egérkurzor nyavajába, megoldottam.
A linux driver gyalu, csak a mesa és a 19 helyett 18-as kernel. Atomstabil a kurzor.
De sajnos megy a Manjaro a levesbe, érdekes módon többet fogyaszt mint a W10 vagy a Linux mint.
Megy visza a Mint 19 Tara. -
-
Nagy vagy, köszönöm!
Van 3 darab is,
Verbatim uefi
Verbatim uefi
Verbatim
Az utolsót választva elindult nem uefi módban.
Viszont, ezen a pc-n (Intel N3150) minden eddigi Linuxnál, kivéve Linux Mint 19, előjött egy problémám, és a Manjarón is ugyanez van, meghülyül az egérkurzor. Konkrétan ez a gond. Ez tuti valami driver probléma, de hogyan lehetne orvosolni?
És mégegy, hol lehet beállítani hogy a 10 perc tétlenség után, mikor kikapcsolja a monitort, ne kérjen jelszót hanem rögtön az asztal jelenjen meg?
Nem találom etr a beállítást sehol. -
CLI módban sem jó, lehet elbltázok valamit mert a konsole azt írja:
Manjaro architect installer v0.3.19-UEFI (x86_64)Hogyan lehetne MBR telepítőt, vagy telepítést? Csak az uefihez ragaszkodik mindenáron.
-
-
-
Valaki beavatna a titokba hogyan kell Manjaro bootolható pendrivét írni Windowsban?
Linux alól sikerült, de kellett a pen másra, most meg nincs működőképes Linuxom.
Win alatt kb. 10 variációban, 4 programmal írtam, meg (Yumi, Rufus, Linux pendrive készítő meg még valami) és képtelen bootolni róla bármilyen PC.Valamint, a Manjarot hogyan kellene telepítenem egy UEFI képes, de jelenleg CSM legacy BIOS módban használt W10 mellé úgy, hogy az is bootolható maradjon választhatóan? A Manjaro telepítő vagy sipákol hogy csináljak neki EFI indító partíciót, ha ezt nem akkor ugyan simán feltelepül de itt vége is a dalnak mert egy abszolút bootképtelen PC-t kapok, se win se Manjaro csak grub error, grub rescue, grub 386... blabla. Miért nem tudja a grubot bepakolni a MBR-ba, mint a másik linuxok, én baltázok el valamit, vagy tényleg nem lehet csak EFI módban használni?
Ezügyben amit elkövettem, ez az előzmény, aztán mivel a wint 3 napi guglizás után sem tudtam a Manjaro átal használt grubnak megmutatni, a Manjaro ment a levesbe, a helyére került Mint19 minden gond nélkül megy dualbootba. 5 nappal ezelőttig, mert mondom ismét megpróbálom a Manjarot, eredmény fennt, grub error hegyek, és a a pendrive kellett gyorsan másra, tegnapelőtt visszakaptam és Win alól képtelen vagyok megírni a Manjaro telepítőt bootképesre. . Linuxos pc meg most a környékemen nincs, így ideiglenesen hazavágtam a dual gépemet.Arra gondoltam, CLI vagy milyen módban megpróbálnám, nem grafikusan mert láttam videókon hogy a szöveges módba van lehetőség a grubot az sda1 MBR helyre tenni. Grafikusban nem kérdez, ez biztos. De nem tudom megírni win alól...
-
válasz
King Unique #692 üzenetére
Pontosan ahogy mondod, sima MBR mód. De amíg ezt az uefi izét nem engedélyeztem a Manjaro telepítőbe, addig a telepítés bár rendben lefutott, a kész oprendszer képtelen volt bootolni, grub se volt. Miután megcsináltam amit kért, bebootolt de ahogy írtam gyalu az adatpartícióm, és a grub ezekután semmilyen módon nem volt hajlandó tudomást venni a win10-ről.
A data partíció nem gond, éppen most húzok át 450gigát az otthoni gépról, amúgy feladtam a Manjarot.
Ráment a szabadnapom ma reggeltől, megpróbáltam minden a neten fellelhető grub javítást, terminálba szerencsétlenkedtem 3 órát, már a SystemRescue is be lett vetve de az arch valami külön állatfajta.
Felrántottam egy Mint Tara-t és ez tökéletes, megvan a W10 is, semmi baja szerencsére, azon kívül hogy nyavajog a mentési utak miat amik az adatpartíción voltak. -
64G ssd, 3 particio, rajta egy win10 a szokasos 500M ntfs es egy 40G ntfs particion. A maradek 20 G a linux probalkozasoknak fenntartva ext4. Van meg egy 1T hdd 2 particioval, egy 900G adat es egy 60 G a linuxoknak, ezt szoktam megadni /home particionak (kicsi az ssd-n a hely).
Eddig ez tokeletesen bevalt, a win 2 eve bekesen elvan, azota tobb proba disztro megfordult a konfigon, zommel a Mint verziok. Ma megprobalkoztam egy Manjaroval.
A telepitesnel olyat irt ki amit meg.sose lattam, kert egy kulon EFI particiot Fat32-re formazva. Mondom legyen ahogy akarod, az ssd-n a 20 gigabol lecsiptem 500 megat, megformaztam neki fatra es beallitottam efi/boot neven. A maradek 19,5 giga lett a / csatolasi pont ext4, az 1 teras hdd-n meg a 60 gigas a /home. Ahogy mar tobbszor is.
Namost felment a Manjaro, es a hdd-n a 900 gigas particio lett az efi/boot, azaz ugrott az osszes rajta levo cuccom... Ez meg felejtheto, zommel filmek, nem gond. De miert csinalta ezt?
Valamint, a linux Mint verziok a telepites utan bar nem lattak a win10-et, de egy sudo os-prober es egy sudo update-grub parancs szepen beirta a w10-et is a grubb-ba es bootolasnal maris valaszthato lett az is. Most ez is eredmenytelen, ugrott a 900G adatom, ez oke, de ugrott a w10 is?
Valami otlet esetleg?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RX 9070 XT 16GB Videokrátya! Bemutató darab!
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Olcsó RTX Gamer Laptop játékra! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest