- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mobil flották
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Vivo V50 5G - új is, nem is
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
reefeer
tag
köszi a segítséget. Bár egy picit ugy érzem hogy nem voltam teljesen érthetőesetleg te értettél félre. Ugyanis én arról az esetről irtam amikor nem csomagkezelővel történik a telepítés vagyis ennél a disztribuciónál nem az rpm -i file.rpm hanem binárisból:
0tar -x akámi
1./configure
2make
3make install-lal.
ekkor -véleményem szerint- a csomagkezelő ''nem tud'' arról hogy ilyen program fell lenne telepítve hiszen nem csomagból telepítettük.
A szóval a kérdésem arra irányul hogy honnan lehet azt tudni hogy a külömbozö programok nem csomagkezelős telepítés esetén mit hova tesznek fel és lehete e egyszerűen kipucolni őket ha már nem szükségesek, vagy manuálisan kell minden egyes program esetén étnézni és törölni a felesleget? (de ezesetben mire való a ''make clean''?)
met30:biztos vgy benne hogy ez parancsikon?? Csak mert egyrészt nagyon nagy 159655byte másrészt F3 megnyitva mindenféle értelmetlen karakter láncot tartalmaz... -
reefeer
tag
Sziasztok viszonylag, kezdő linuxos vagyok mandrake 10.1c-vel. Az alábbi két problémában szeretném a segítségeteket kérni:
1Hogy kell véglegesen kitakarítani a már nem használt programokat a rendszerböl?
Felraktam egy programot (pureftpd) a binárisból. A következőket tettem; 1Kitörítettem a tar állományt.
A hagyományos ./configure make make install-lal a leírást követve elvégeztem a telepítást. Működik is szuperül. A leírás következö része azt állítja hogy ha már nincs szükségem az adott programra és uninstalálni akarom akkor csak annyit kell tennem hogy beírom 'make clean'. Próba képp ezt meg is tettem. Pár másodperc után ellenörizvén az eredményt ugy találtam hogy ''nem mindent'' távolított el. A kitomorített állományokat pl helyből nem de valószínüleg az nem is feladata.
*De* pl.: a telepítés során a /usr/local/sbin/ alá (meg még kitudja hova) is berakott fájlokat. -Ami eddig nem volt ott-. Nem kellene neki ezeket is sajátmagának eltávolítani? Ha nem, akkor milyen módszer van arra hogy az ilyen ''partizán'' fájlokat ellehesen távolítani? Nem a méret miatt hanem azért mert nem szeretném ha a programok teleszemetelnék a gépet azzal, hogy itt is marad 1 kicsi meg ott is.
Esetleg tud valaki adni 1 leírást hogy hogy is mőködik ez az egész? (mi miért mit tesz) Mert a fenti ''varázs szavakat'' már több program telepítésénel olvastam csak épp nem értem mit csinál.
Még valami: a pureftp program ugy indul (amig nincs az init d szuper daemonba -ezen épp most dolgozom-) hogy ezt:/usr/local/sbin/pure-ftpd&
parancsot kell kiadni. Az eleje világos de mire való a '&' -csak azért kérdezném mert a- leírás külün kitért rá, hogy nehogy elfelejtsem beírni.
Másik kevésbé lényeges bár bosszantó dolog a Karakter kódolási problémával kapcsolatos. Az egyik ilyen, hogy a Kwriteban nem mőködik a hosszú ö és a hosszú ü. A bejelentkezési képernyőnél pedig az é betűhibádzik. Ha valaki esetleg tuda iránymutatással szolgálni hogy mégis hol kezdjem az állítgatást az nagyon szuper lenne.
u.i: Nagyon köszönöm mindenkinek aki vette a féradségot hogy elolvassa eme kis irományt és esetleg érdembe tud rá valaszolni. THX
szerk elgépelések.
[Szerkesztve] -
reefeer
tag
válasz
snowflake #102 üzenetére
Kicsit butának érzem magam ugyanis (nagyrészt) megoldódni látszik a probléma. Az amarok megy az mplyaer megy szóval komoly baj nincs. Kiderült hogy azért nem tudtam lejátszani fájlokat amarok-kal mert azokat még korábban routként másoltam és mezitlábas userként nem volt jogom hogy futtassam . A kaffeine továbra se megy de ez nem különösebb probléma mivel ugyis mplayert használok. Még 1 utolsó kérdés : Hogy tudnám alapértelmezett lejátszónak az mplyert választani? Próbáltam már azt hogy megkeresem a binárist és a kiterjesztéshez hozzárendelem (mint a windowsba a *.avi tásitás mplyaer.exe és mindig ezt a programot használja kipipálva) ugyan ezt a teknikát használtam az asztalon levő parancsikon készítéséhez. Most is így tennék, csak az a baj hogy nem találom a .bin-t. Esetleg tudnál nekem adni egy elérési utat? Vagy itt más a neve? Köszönöm szépen a segítségedet.
-
reefeer
tag
Más valakinek van ötlete mandrake 10.1 vs audigy2 ügyében?
-
reefeer
tag
válasz
snowflake #98 üzenetére
1 parancs:
snd-emu10k1 : Creative Labs|EMU10K2 Audigy Audio Processor [MULTIMEDIA_AUDIO] (vendor:1102 device:0004 subv:1102 sub d:2002)
2parancs: látszólag semmit nem csinál
3parancs: na ez jó hosszú ime:
snd-seq-midi 7616 0
snd-emu10k1-synth 7840 0
snd-emux-synth 37312 1 snd-emu10k1-synth
snd-seq-virmidi 6880 1 snd-emux-synth
snd-seq-midi-emul 8192 1 snd-emux-synth
snd-seq-oss 33728 0
snd-seq-midi-event 7328 3 snd-seq-midi,snd-seq-virmidi,snd-seq-oss
snd-seq 52560 8 snd-seq-midi,snd-emux-synth,snd-seq-virmidi,snd-seq-midi-emul,snd-seq-oss,snd-seq-midi-event
snd-pcm-oss 51080 0
snd-mixer-oss 18592 1 snd-pcm-oss
snd-emu10k1 94440 4 snd-emu10k1-synth
snd-rawmidi 21188 3 snd-seq-midi,snd-seq-virmidi,snd-emu10k1
snd-pcm 86948 4 snd-pcm-oss,snd-emu10k1
snd-timer 22724 2 snd-seq,snd-pcm
snd-seq-device 7336 7 snd-seq-midi,snd-emu10k1-synth,snd-emux-synth,snd-seq-oss,snd-seq,snd-emu10k1,snd-rawmidi
snd-ac97-codec 70736 1 snd-emu10k1
snd-page-alloc 8392 2 snd-emu10k1,snd-pcm
snd-util-mem 4256 2 snd-emux-synth,snd-emu10k1
snd-hwdep 8132 2 snd-emux-synth,snd-emu10k1
snd 49028 17 snd-emux-synth,snd-seq-virmidi,snd-seq-oss,snd-seq,snd-pcm-oss,snd-mixer-oss,snd-emu10k1,snd-rawmidi,snd-pcm,snd-timer,snd-seq-device,snd-ac97-codec,snd-hwdep
soundcore 8288 1 snd -
reefeer
tag
felraktam ezt az alsamixer guit de nem lett jobb tőle a helyzet. Kicsit el vagyok keseredve.
-
reefeer
tag
válasz
snowflake #95 üzenetére
Hát elég bonyolult a konfig fájlja de azt hiszem igen. (autobeállítások vannak)Viszont a szöveg 60% azt irja ha auto eállítást észlel akkor kikapcsolja.? De lehet hogy jobb lenne ha kimásolnám a config fájlt mert eléggé elveszve érzem magam benne. Te biztos jobban átlátod.
-
reefeer
tag
valami ötlet? Nem boldogulok az audigyvel. Segítsetek, megtérnem a sötét oldalról.
-
reefeer
tag
amaroK kaffeine kmix egyenlöre ennyi. A rendszer alapértelmezeteit szeretném jólhasználni. Amugy csak szombat óta linuxozom de azóta 1 folytában. Bár már volt 1 korábbi (rövid ) kisérletem a linux meghódítására de az akkor nem sikerült de most sokkal jobban állók.
Még 1 kérdés ha leakarok csatolni vlamit pl a vinyom 1ik particióját és azt irja ki hogy busy de én semmilyen programot nem használok ami onnan igényelne adatot és nem állok benne fájlkezelüvel akkor hogy tudom kideríteni hogy mi az ami fogja? Válaszodat és minden segítséget hálásán köszönök. -
reefeer
tag
sziasztok newbee vagyok linux téren (de gyorsan tanulok) ezért lehet hogy láma kérdés de én már elégsokat tököltem vele és nem tudtam megoldani ezért a segítségeteket szeretném kérni. Szóval adott 1 audigy 2 hangkártya és a mandrake 10.1 community version és a baj hogy nem tudom belöni a hangot. Ugyértem hogy rendszer betöltésnél és kilépésnél van hang. Mplyaerben is de semmelyik más programnál nincs. Mivel amikor van akkor teljesen jó a hang ezért szerintem nem a meghajtó programmal van gond. Hanem valami finom hangolással. Olyat próbálgattam már hogy az ALSA? drivert OSSre cseréltem de sajnos eredménytelenül. Mit tehetnék hogy müködjön a hang más program alatt is?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nyomtató topik
- EA Sports WRC '23
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- BestBuy topik
- Mobil flották
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- További aktív témák...
- KATONAI ÜTÉSÁLLÓ!!! Getac S410 i5-6300u, G3: i5-8365u, G4: i5-1145G7
- BESZÁMÍTÁS! HP ZBook 15 G6 munkaállomás - i7 9850H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Quadro T2000 4GB WIN10
- DELL PowerEdge R630 rack szerver barebone - 2xSocket 2011v4 , 24x DDR4 DIMM, H330 RAID, 39369Ft+ÁFA
- Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730,
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged