- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- Fotók, videók mobillal
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
LógaGéza
veterán
válasz
quailstorm #22740 üzenetére
Chameleon boot -v -x, és teljes képernyőt fényképezd le kérlek
-
LógaGéza
veterán
válasz
HollyBoni #22702 üzenetére
Engem is meglepett, mert anno dolgoztam vele, de valahogy teljesen más volt. Annyira fogom kb használni, ha egy videóval semmit nem kell csinálni, csak egy cimet rárakni, és mehet DVD-re - ezt kicsit túlbonyolitja szerintem az Adobe (Premiere Pro-ba felvenni DV kazettáról, felvinni a Title-t, átküldeni Encoreba, fejezeteni, majd lekódolni - ráadásul az Encore szeret nálam 5,3+Gb-os DVD-ket csinálni mikor be van állitva a 4,7-es méretkorlát
).
-
LógaGéza
veterán
válasz
McSzaby #22700 üzenetére
Pontosan
Esküvői videókat készitünk, helyi televiziót üzemeltetünk, stb.
Premiere Pro (most tanulom a Final Cut Pro-t), After Effects főleg amik eléggé erőforrás igényesek - és még most is be-beakad a FullHD-s effektelt előnézet...
Pl most is egy esküvői videón dolgozok, egy 15secnyi projekt-részlet renderelése AE-ben nem egészen 13 percet vett igénybe. El lehet képzelni akkor egy teljes diavetités az esküvőn készült képekből mennyi időbe kerül -
LógaGéza
veterán
Na megrendeltem a 270X-et (pontosan ezt), ha minden jól megy, idén még megkapom. Mivel megerősitett benne pár cikk, hogy kb a FirePro D300 a 270X átnevezett változata, ezért remélem, hogy nem lesz kompatabilitási hiba, ráadásul a programok is gondolom felveszik majd a támogatott kártyák közé (Final Cut / Adobe termékek), igy még lehet jobb lesz mint a zöldek bármelyikje
Kellemes Karácsonyt Mindenkinek!
-
LógaGéza
veterán
válasz
Lazika #22678 üzenetére
SMBIOSt én igy használom:
<key>SMBIOS</key>
<dict>
<key>ProductName</key>
<string>MacPro6,1</string>
<key>SerialNumber</key>
<string>CK2xxxxF693</string>
<key>BiosVersion</key>
<string>MP61.88Z.0116.B04.1312061508</string>
<key>Board-ID</key>
<string>Mac-7DF21CB3ED6977E5</string>
<key>Family</key>
<string>Mac Pro</string>
</dict>Mindez a CLOVER/config.plist-ben
A SerialNumber részbe a 4db x helyére irj be valami random számokat
-
LógaGéza
veterán
válasz
kelzsoca #22677 üzenetére
Nvidia kártyákkal max a HDMI Audio nem biztos, hogy megy. Ha 2 VGA-s, akkor a váltás nem fog menni, érdemes az egyiket letiltani. Olvasnivaló: [link]
Nagyobb probléma lehet az, hogy a vezetéknélküli kapcsolatok lehet egyáltalán nem fognak működni, max ha kicseréled egy kompatabilis változatra. -
LógaGéza
veterán
válasz
RaZroX #22672 üzenetére
De, jók az Nvidia kártyák, én is most arra tervezek váltani, csak egy újabb generációra - a Kepler magosak már jók pl, 640 felett. Én 760-at szemeltem ki - esetleg a pirosaktól egy 270X-et, bár nem tudom mennyire támogatott...
kabalthenbk
Igen, e-penis növelésre tökéletesLazika
Fel tudod tenni akár sima 10.9-re is, mert van ComboUpdate is. Én 10.9-ről AppStoreból 10.9.1-re frissitett rendszerre raktam. -
LógaGéza
veterán
válasz
RaZroX #22667 üzenetére
Igazából ez a folyamatos harcom a SpeedSteppel eredménye. Utánnanéztem a MacPro6,1-nek, és megtaláltam egy Apple seedben a 10.9.2-t - ez még fejlesztői változat, de egy próbát megért. Megláttam, hogy bennevannak a 6,1-es SMBIOS infók, és hát akkor hajrá, ez lett a vége. Meg az, hogy kaptam 2 új P-State-et
(eddig 8 36 37 volt, most 8 34 35 36 37)
Gépemről - VGA-t kell cserélnem, mert nem nagyon szereti a Fermit az OS X... Akkor lesz jó
Command + Shift + 4 - ekkor behoz egy célkeresztet, amit ha simán húzol, akkor területet fényképez, ha megnyomod a Szóközt akkor pedig átváltozik kis kamerává, és a kijelölt ablakot fotózza.
-
LógaGéza
veterán
Ma este eredménye:
Nem tudom miért jobb, de nekem tetszik
-
LógaGéza
veterán
válasz
turbobusa #22641 üzenetére
Na nyomtam egy 64bites Geekbench tesztet - úgy, hogy megvolt nyitva a Chrome 10+ ablakkal, háttérben iTuneson ment a Petőfi Rádió, plusz pár realtime rendszermonitor működött, igy az eredmények a következők lettek:
Ha ezt összehasonlitjuk az Apple iMac (27-inch Late 2013) modellel, akkor látszik hogy ugyanott vagyok teljesitményben.
-
LógaGéza
veterán
Napi szinten LoLozok, és egyszer se fagyott - na jó egyszer, mikor karakterválasztás után a betöltőképernyőn mielőtt megjelentek a hősök nyomtam egy Alt-Tabot, akkor kaptam a fehér képernyőt, de ez mondjuk Windows alatt is kifagyasztja... Pedig nem sok különbség van a VGAnk között
-
LógaGéza
veterán
válasz
turbobusa #22634 üzenetére
Most nézem a szerkesztésed. Nos én is videóvágásra használom az OS X-et, hasonló rendszeren (i7 4770 a CPU-m). Pl a Final Cut Pro minden magot "csak" 50% körül pörget, de az Adobe termékek maxon kihasználják - az más kérdés, hogy sima HDD-nél már az adatátviteli sebesség szerintem a korlát...
-
LógaGéza
veterán
-
LógaGéza
veterán
Terminallal belépve egy NullCPUPowerManagment kextet fel lehet rakni telepitővel - ha nem akarod újrahúzni. Viszont innen az lesz az érdekes, hogy mi miatt ment a telepitő, és most mi miatt nem megy. Annyi biztos hogy a pmLock miatt, de akkor valami kimaradt, amit a pendriveon van, és a gépen nincs.
-
LógaGéza
veterán
Én is válaszolok mindenre
Az adatlapomon lévő gép alaplapját leszámítva (BIOSt patchelni azért nem szeretnék) tudtommal megfelelő egy OSX futtatásához. Mielőtt rohannék egy új alaplapért, lenne azért 1-2 kérdésem, ami a mindennapos OSX használattal kapcsolatos.
Pedig BIOS patchel lehetne egy jól működő rendszered - HDMI Audio lehet nem menne, csak egy kis mókolással - sorstárs... Én se csináltam még meg...
- Hálózati megosztás Windows-os PC-vel teljes mértékben működik? Értem ezalatt, hogy egy Windowsos partíción lévő képet, videót, stb. láthatok-e OSX-szel.
Windowsos partíción, vagy másik Windowsos gépen? Mert az egyik hálózati megosztás a másik nem
Hálózati megosztás tökéletesen működik, semmit nem kellett beállítani hozzá nálam, egyből látta a Windowson, sőt még a routeren megosztott vinyót is.A partíciós dolog az más téma. Van ingyenes és fizetős megoldás is, az ingyenesek általában jóval lassabbak (ntfs-3g-t nem nagyon fejlesztik évek óta), a fizetősök pöpecek. Ingyenes a TuxeraNTFS pl, fizetős a Paragon NTFS for MAC. Én az utóbbit használom, az nagyon jól megy.
Alternatív megoldás átformázni az adatvinyót exFAT-ra, amit az OS X és a Windows is tökéletesen kezel.- Onnantól, hogy OSX van fut, tulajdonképpen bármi amit csatlakoztatok az azon múlik, hogy van-e drivere OSX-en, hardverösszeakadás kizárt (pl. digitális jelátalakító gitárhoz)?
Pontosan így van, én pl meglepődtem, hogy amikor a Canon iP4600-as nyomtatómat felcsatlakoztattam, egyből kérdezte, hogy ezt érzékeltem, letöltsem-e a drivert. Igenre nyomtam, és 1 percen belül már nyomtathattam.
- A képek, zenék egy másik (windowsos) partíción lennének, ezekre a "mappákra" rá lehet irányítani az OSX képnézegetőjét, iTunes-át?
Amennyiben a fenti fájlrendszeri feltételek teljesülnek (lsd 1. kérdés), akkor igen. Valahol azt olvastam, hogy talán még az iTunes adatbázist is meg lehet osztani a két rendszer között.
- Mennyibe kerül egy friss OSX amit érdemes hackintoshra telepíteni?
App Storeból ingyenesen tölthető. Azt esetleg még meg tudom csinálni, hogy most nekem van egy kész pendriveom, amit MacBookal gyártottam le, arról Win32 Disk Imager programmal csinálok egy képet, amit bármikor vissza lehet állítani bármely 8 GB-os pendrivera, és ezáltal lesz egy telepíthető változat.- iPhone-on használt Apple ID lesz itt is a fő fiókom? Tehát ha veszek az OSX-hez programokat, akkor ugyanúgy ehhez a fiókhoz adódnak hozzá?
Nem kötelező, csinálhatsz másikat, de lehet ugyanaz is.
- Van SSD-m és HDD-m. Elviekben azt szeretném, hogy az SSD-t kettéosztom; az egyik file kapná az OSX-et, a másik a Win-t. A HDD-n meg vannak az adataim (képek, videók, dokumentumok), melyeket használnék, attól függően, hogy melyik rendszert indítottam.
Itt nincs kérdés, de gondolom az érdekelne, hogy megoldható-e. Persze, természetesen, csak arra figyelj, hogy az SSD GPT-re legyen formázva, és legyen az elején egy EFI partíció.
-
LógaGéza
veterán
válasz
V.Stryker #22439 üzenetére
Tuxera egy elég régi NTFS kezelési módszert használ, ami eléggé eszi procit adatmozgatás közepette - valahol még azt is olvastam, hogy Mavericks se nagyon szereti. Nekem egy virágbolti Paragon NTFS for Mac OS X van fennt, azt legalább fejlesztik, és több tesztben is a legjobb sebességet érte el - mondjuk csak azért, ha hoznak egy NTFS-es pendriveot, akkor azt is tudjam olvasni.
pingwin92
Az exFATot kernelből kezeli minden, ha jól tudom, kb olyan szinten, mint a FAT32-t. Nem lesz vele baj. -
LógaGéza
veterán
válasz
RaZroX #22429 üzenetére
Bármilyen furcsa, még a eredeti Macet használóknak is várniuk kell kb 20 secet a Sleepre - csak ugye nem veszik észre a fanless rendszer, és az SSD miatt, de a system logokban látszik.
The delay is not as obvious on the new Apple laptops because the system fan is generally not running, they use silent SSDs, and there is no outward indication of sleep (no flashing LED), but the delay is present on the Apple product as well (as verified by system.log).
Forrás: RehabMan
-
LógaGéza
veterán
válasz
LógaGéza #22410 üzenetére
Tévedtem, érdekli...
$ bdmesg | grep "SSDT"
0:936 0:000 Found table: SSDT Cpu0Ist len=1337
0:936 0:000 Found table: SSDT CpuPm len=2776
0:936 0:000 Found table: SSDT SataTabl len=877
0:936 0:000 Found table: SSDT SaSsdt len=12953
6:367 0:000 Drop tables from Xsdt, SIGN=SSDT TableID= Length=0
6:367 0:000 Table: SSDT Cpu0Ist 1337 dropped
6:367 0:000 Table: SSDT CpuPm 2776 dropped
6:367 0:000 Table: SSDT SataTabl 877 dropped
6:367 0:000 Table: SSDT SaSsdt 12953 dropped
6:367 0:000 Inserting SSDT.aml from EFI\CLOVER\ACPI\patched ... SuccessAkkor végképp nem tudom mi van...
-
LógaGéza
veterán
-
LógaGéza
veterán
Most generáltam újra egy SSDT-t, fixáltam iMac14,2-re az SMBiost (ezzel kapcsolatban más is megnézné, hogy tényleg nincs benne az /S*/L*/CoreServices/PlatformSupport.plist-ben az iMac14,* mint SupportedModelProperties ?), és újrairtam a Clover Configban a SSDT részt, kiváncsi vagyok mi lesz.
-
LógaGéza
veterán
válasz
Lazika #22400 üzenetére
Olyan SMBiost tudok csak használni, ami Haswell megjelenése után jött ki, ergo most iMac14,1 van, és nem sok variációm maradt
Terminálba:
yes > /dev/null &
Ez egy szálat fog 100% körül terhelni, de végtelenszer beirhatod, és akkor több szálat. A végén pedig:
killall yes
És nem, nem láttam még 1,6 körül. Most is csak netezek, és 3,5 körül mozog. Van SSDT-m, maciASL-el generáltam, és a repójukon fennlévő Patchel lett patchelve.
-
LógaGéza
veterán
válasz
Lazika #22398 üzenetére
Pontosan ezzel monitorozom. Megy a SpeedStep, csak nem teljes mértékben. Lemegy akár 2,5Ghz-re is, és változgat (3,8Ghz-ig), viszont ez alá nem megy. Ha egy szálat terhelek, akkor felmegy 3,8-ra, viszont ha 8+-t, akkor 3,7-en fut. Egy grafikon:
V.Stryker
Azzal próbáltad amit linkeltem? Betöltöd MultiBeastbe és telepited. Hang nem az SMBios miatt nincs, hanem mert nincs fenn a kext hozzá. Vagy HDMI hangot akarsz?
-
LógaGéza
veterán
válasz
V.Stryker #22388 üzenetére
Próbáld ezzel, szerintem ebben minden bennevan ami kell ahhoz, hogy menjen. SMBios.plist, hogy pontosan melyik jó neked, annak holnap utánnanézek, egyelőre, hogy menjen, ahhoz jó a 3,1.
-
LógaGéza
veterán
válasz
bobooo #22379 üzenetére
Egyik se releváns sajna... Az első ML, a második MSI alaplap, és azért nem megy...
Inkább ennek kéne nekiesnem: [link], vagy Tony buildjának topikját átnézni, Ő is foglalkozott vele.
V.Stryker
MultiBeastben a Non-DSDT / ALC892 megvolt?
BoboDJ
Ne ajánlj olyat szerintem, ami nem biztos, hogy megy Mavericks alatt
-
LógaGéza
veterán
Valaki tud valami infót jó dedikált hangkártyákról, amik működnek OS X alatt OOB?
-
LógaGéza
veterán
válasz
Lazika #22306 üzenetére
Nekem volt minimum egy jó napos program mire megértettem nagyjából mi/miért/merre, és még mindig vannak fehér foltok...
Kezdetnek jó ez: [link]. Itt megtalálsz mindent egy alap telepitéshez - ha szerencséd van, akkor az Installer lefutása után még el is fog indulni a gépTovábbi tanulmányozásra: [link] és [link]
Nem tudom milyen géped van, keress rá az alaplap tipusod + Clover EFI szavakra Googleban, hátha van kész config, amiből legalább el tudsz indulni.
Javaslom, hogy csinálj egy Chameleonos Pendriveot, és másold rá a mostani /Extra mappádat, ha nem sikerülne elsőre, akkor még mindig tudj bootolni.
-
LógaGéza
veterán
válasz
RaZroX #22256 üzenetére
De - mondjuk megpróbálhatnád ezzel a paranccsal:
sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/USB --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app --nointeraction
Ez van a Cloverhez, nem vagyok biztos, hogy Chameleon felismeri az igy készült pendriveot.
Előtte formázd a telepitő-pendriveot 1 particiós MBR-re, USB néven.Ha maradsz a Chameleon/Chimera megoldásnál, és van külön pendriveod bootloaderrel, akkor 2.2. Patching the installer for a PC már NEM kell, csak az előtte lévők a fenti guideból - mondjuk nem tudom a külön pendriveodon mennyire frissek a cuccok.
-
LógaGéza
veterán
válasz
Nova96 #22194 üzenetére
Ne mondd, FX8320-at cseréltem le a héten i7 4770-re... Átálltam a sötét oldalra...
Egy hülye ötlet: NAS-ban nem gondolkoztál? Torrenteknek épp elég, és sokkal kevesebbet fogyaszt.
FullHD 10-bit (milyen monitorod van hozzá?) egy jó VGAn keresztül megoldható, oda nem nagyon kell hihetetlen procierő, PS meg más tészta.
Házból meg Define Mini, ez nem kérdés
-
LógaGéza
veterán
válasz
Kezdő Balázs #22186 üzenetére
Ez az EFI Shell, itt még nem sok köze van a OS X-hez btw.
fs0:\boot.efi -v npci=0x2000-re mit dob? -
LógaGéza
veterán
válasz
kecsawi #22182 üzenetére
Igazából engem a CUDA teljesitménye érdekelne - megtennéd, hogy a legújabb CUDA driverrel lefuttatnád a CUDA-Z programot? Van benne egy Performance fül, ott Heavy Load Mode elé pipa, majd Export gomb TXT-be. Létrehoz egy szöveges fájlt, engem annak a tartalma érdekelne.
-
LógaGéza
veterán
Valaki használ Hackli alatt GT640/GTX650 kártyák közül valamelyiket?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fotó állvány eladó
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG321QR 32 165Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel - használt
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest