- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Mobil flották
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
Hirdetés
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #37694 üzenetére
nálam is, csak MacBook Pro
jól megy most is a hackbook, de volt lehetőségem használni egy M1 macbookot egy darabig. megvett kilóra
a csendessége (főleg ez), üzemideje, meg az, hogy a teljesítménye is ég és föld egy i7-8850H-hoz képest
úgyhogy az X1 Extreme-től valószínűleg elköszönök hamarosan -
kushwavez
senior tag
Rossz hír amúgy mindenkinek aki BCM94360 alapú wifi kártyát használ (beleértve engem is), droppolták a supportot, ergo no wifi (meg AirDrop és egyéb jó dolgok).
valami patch már készül (https://github.com/dortania/OpenCore-Legacy-Patcher/issues/1076) de egyelőre nincs sok hír
-
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #37682 üzenetére
már kint is van a dev béta, letölthető
Supported SMBIOSes for macOS Sonoma:
iMac19,1
iMac19,2
iMac20,1
iMac20,2
iMacPro1,1
MacBookAir9,1
MacBookPro15,1
MacBookPro15,2
MacBookPro15,3
MacBookPro15,4
MacBookPro16,1
MacBookPro16,2
MacBookPro16,3
MacBookPro16,4
Macmini8,1
MacPro7,1fel is tették már a nagy hackli fanok
csak egy lilubetaall kellett hozzáúgy olvastam hogy a KabyLake supportnak vége, de majd meglátjuk
de nem történt sok változás se Mac se iOS téren szerintem... legalábbis nem érzek késztetést hogy kipróbáljam kb egyiket se
szóval maradni fog a telefonom is iOS 14-en ahogy eddig is -
kushwavez
senior tag
fyi: ha Cloverrel vagy Ventura-n és nem jönnek updatek, az azért van mert a HWtarget nem működik, tehát ha T2-es SMBIOS-t használsz akkor nem fognak jönni frissítések. Kitudja mikor fixálják, OpenCore-on mükszik.
-
kushwavez
senior tag
Na most egy hülye kérdést felteszek. venturaval eltűnt a regi sys settings, helyette jött ez a csoda ahol semmit sem találok meg. Valakinek van ötlete hol van Finderbaron levő orahoz a másodperc kapcsoló?
Eskü nem találom, de lehet csak vak vagyok
-
kushwavez
senior tag
válasz
kushwavez #37594 üzenetére
ok, lemappeltem ezzel. mostmár jo.
https://github.com/corpnewt/USBMap
asszem minden megvanEs működik a Universal Control is!!
naon durca -
kushwavez
senior tag
Ti mivel csináltok USB mappingot ha már fent van a macOS?
USBInjectAll-t szoktam használni hogy az összes USB menjen, aztán Hackintoollal legenerálom hozzá a kextet. Viszont most az asztalin (10th gen) nem jön be az összes USB port az USBInjectAllal, az USBToolBox meg Windows alatt jelenleg nem működik, crashel.
Kéne a Bluetooth-hoz, az nem működik mert nem látja azt a portot amit kéne -
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #37577 üzenetére
a trackpad/trackpointra próbáld ezt:
https://github.com/VoodooSMBus/VoodooRMIolvasd el figyelmesen a leírást, hogy hogyan kell betenni
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #37572 üzenetére
milyen SSD van a gepbe?
nekem pl a gyari SSD ami a 2 Lenovomban volt nem volt tamogatott es random nem mukodtek. Utananezve ezek nem is voltak tamogatottak (Samsung PM) es lecsereltem egy WDC-re. Noha nalam Kernel panic voltde fura, hogy egyszer amikor a telepitobe mentel nem volt SSD aztan a bluetooth kext kiszedese 'magic' modon megszerelte
ahogy tlac irta szedj ki minden kextet ami a telepiteshez nem feltetlen szukseges (ilyen pl a itlwm, bluetooth kext, meg szerintem kivennem az NVMefixet is, nem biztos hogy kell az) es megprobalkoznek megint (nem is szukseges a reinstall szerintem, ha tovabbmegy jok vagyunk)
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #37545 üzenetére
Total commanderre én a Commander One-t találtam egy nagyon jó alternatívának. Ugyanígy a BBedit-et a Notepad++-ra
Legutóbb valami őskövület kamera rendszerhez tettem fel win7-et
hmm nos igen, vannak ilyen esetek is, ritkán de velem is szembejönnek ilyenek. Ilyenkor szoktam mondani, hogy EOL és upgrade needed.Viccet félretéve sajnos ez nem működne VM-en belül már M1/M2-n. Elég workaroundos, de én pl tartok egy régi laptopot amin van VGA még debug célokra, évente 1x van kb elővéve
-
kushwavez
senior tag
válasz
Pista0001 #37543 üzenetére
aha, szóval a High Sierra támogatott. Oké, ebben az esetben az működhet is.
Ha más oprendszer EFI-je megzavarja az macOS-ét, akkor inkább az tűnik logikusnak, hogy az legyen az utolsó, nem?
Nem. A macOS létrehozza a magának kellő EFI-t, ezután már a többi OS telepítése után nem esz gond. A macOS nem szereti a más OS által létrehozott EFI-t mert azok más méretűek. Pl. a Win 100 MB EFI-t hoz létre, ez nem tetszik a macOS telepítőnek ezért failed lesz, neki a 200 MB kell. Azthiszem a Linux sem 200 MB efit hoz létre alapból. Egyébként csak ennyi a baja, ha az EFI 200 MB akkor vígan továbbmegy.
Ha a Mac telepítővel csinálja meg az EFI-t akkor az először feltelepül, majd a Win és a Linux-nak tudtommal nem lesz ezzel baja. Utána már csak azzal kell kezdeni valamit, hogy a default bootorder megváltozik, ergo a Win vagy a Linux fog először bebootolni, de ezzel is lehet kezdeni valamit Linux (efibootmgr) vagy Windows (bcdedit) alatt, hogy a megfelelő .efit töltse be. Ha az be van állítva betölt a Clover, vagy az OpenCore, majd az pedig betölti azt az OS-t amelyiket szeretnéd
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #37540 üzenetére
a 8GB ramot én 100% hogy hanyagolnám. Trust me, Mac alatt Win11 VM-et használok, elketyeg 16 GB RAMmal, de 8 GB az már édeskevés
háááát nem tudom. elég durva árak vannak sajnos. de ha nem elengedhetetlen a Windows akkor én beletanulnék a Mac-be és vennék egyet. Mérlegelni kell. Mik azok amiket használsz? mennek Mac-en? stb. Ennek fügvényében döntenék.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Gabady #37539 üzenetére
támogatott az még
hát, szerintem under the hood ugyan az a téma mint Monterey-nél
Valami teszt partícióra feltenném, és ha megy akkor nyomás. nyílván kell bootloader frissítés és kext frissítés előtteBár én már egy ideje használom amúgy de nem nagyon észlelek nagy változást Monterey után. sőt, mostanában bajom van a bluetooth-al, mégpedig, hogy beragad a bluetoothd és eszi 100%-on a procit alvásból felébredve addig amíg nem nyomok rá egy killall bluetoothd-t, azután visszaáll normálisra. not impressed (ez 13.0-n, lehet javították már)
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #37534 üzenetére
hát igen.. sajnos nem olcsó. esetleg akkor még a virtualizált Win jöhetne szóba real Macen, ami nem olyan rossz, persze attól függ mire szeretnéd használni. A Parallels ARM-on viszi a pálmát, de ha megerőltető dolgokról van szó, teszem azt játékok futtatására akkor azért ott lesznek gondok azzal is
-
kushwavez
senior tag
válasz
Pista0001 #37535 üzenetére
Ha jól látom az Haswell Intel. Ez szerintem még támogatott, szóval oké. Viszont az NVIDIA egyáltalán nem támogatott macOS High Sierra (10.13) felett és semmilyen módon nem lehet működésre bírni, csakis High Sierran (ami már elég EOL). Tehát, vagy az Intel beépített grafikáját kell használnod, vagy váltanod kell valami AMD supported kártyára ha az új OS-t szeretnéd használni.
A multi-boot kérdésedre, igen, simán megoldható. Én macOS+Windows+Debian+Fedora+CentOS-t használtam, mindegyik egy diszken. A Clover jól kezeli ezt, meg szerintem már az OpenCore is, és nekem is van jelenleg is egy külön partíció Data néven mindegyik OS-nek, mondjuk ez nekem nem NTFS hanem exFAT. A telepítés sorrendje szerintem mindegy, de hasznos ha először a macOS-t telepíted, azt szereti megzavarni a más OS által kreált EFI, de mindegyikre van megoldás, ez is megtalálható a leírásban
note that ez a leírás még Monterey-re szól, nem volt időm átnézni Ventura-ra. De gyors utánanézés után úgylátom a Haswell még mindig támogatott. Majd le kell teszteljem az egészet Ventura-val is
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #37529 üzenetére
Szia
Nekem van egy X1 Carbon 6th, eddig ennél jobb Mac kompatibilis laptop nem volt a kezemben. Minden működik rajta, még a Thunderbolt 3 is, egyedül a gyári Samsung SSD-t kellett kicserélnem mert az nem volt jó, vettem bele egy 1 TB KINGSTON-t, illetve a gyári Intel wifit cseréltem Broadcomra. Össze van rakva nekem erre egy nagyon jó kis EFI, talán csak a HDMI portjához kell egy mókolás a connectorokkal, met ha úgy indítod el hogy be van dugva a HDMI akkor nem jó a kimenet, de egyébként az is működik szépen ha utólag van bedugva. Erről olvastam már hogy kéne fixálni, de még nem csináltam meg mert nem is használom.
Akkor ami ezen kívül van, hogy a hang néha elmegy világgá. Ilyenkor egy lid close lid open megoldja (nem is kell alvóba mennie), erre nem jöttem rá mi csinálja, talán egy bug az AppleALC-ben, de ahogy láttam másnak is előfordult ez.
Ezektől eltekintve minden tökéletes, és imádom használni.
Van akkor még egy X1 Extreme is, az is elég jól működik, viszont ott nincs HDMI kimenet (mert az az NVIDIA kártyára van kötve, az meg ugye nincs), az érintőkijelzőt még nem sikerült megszerelnem, meg a Thunderboltot sem, de a többi dolog megy rajta szépen. Még szempont volt nálam az is, hogy a tapipad legyen rajta jó. Na, ez itt teljesült, tökéletes mindkettőn és öröm használni, jobb mint a Windowson.
Van még nálam T440 is, azzal van dolog még, az USB-k néha mennek néha nem, gondolom port mapping, a fényerőállítás nem nagyon szeretne menni (néha igen néha nem) illetve a jack kimenet nem megy ha combo jack-el akarod használni.
Azt van egy X270 is, de ott csak a telepítőig jutottam, mert nem tudtam vele jobban foglalkozni mert helyileg sincs nálam már egy ideje.
De, a best az az X1 Carbon 6th. Volt tabby laptop is a kezem között amin Mac volt, de ez volt az az egy amin tényleg minden elég jól működött
-
kushwavez
senior tag
sosem értettem ezt az "opencore sokkal jobb" dolgot
Csak jól kell bekonfigolni és minden megy úgy ahogy kell. én sosem éreztem különbséget a két bootloader között.
I mean.. pl az említett Ivy Bridge gépre minden fejfájás nélkül felment anno a Mac egy default konfiggal. Egyedül az ig-platform-id-t kellett belőnöm megy egy audio layout id=1-et.
Sure, földről lett újraírva, de pl én valahogy jobban szeretem a Clovert a triple-boot-hoz (Linux, Win, Mac). A config módosítás a menüből meg egyenesen isteni találmány
Sose volt vele gondom még, sőt, az OpenCore a Thinkpad t440 notimon elrontja a wifit Win alatt és sehogy nem tudtam megmókolni, hogy ne tegye.
@atyca: This version of Mac OS X is not supported... ezt a Clover-nél írja?
ott a -no_compat_check arg a Boot Arguments résznél?
az kelleni fog telepítés idejére, utána kell választanod majd egy supported SMBIOS-t, ami az összefoglalóban van említve. -
kushwavez
senior tag
nem próbáltam, de meglesem holnap. egyelőre még csak a telepítést csináltam meg, nagyon nem foglalkoztam vele, majd most jön a finomhangolás
nekem
ASRock B560M Pro4
i7-10700k
AMD 5700 XT (amivel szenvedek) meg RX 470van benne üres m.2 wifi slot is, jöv héten jen meg egy apple adapter, beledobom a BCM943602CS karimat is.
egész jó kis build lesz
-
kushwavez
senior tag
Jobb ha magad rakod össze
tudni fogod mik vannak benne
Egyébént egy ivy bridge buildre nem nehéz feltenni, nekem is hasonló buildem volt, teljesen fejfájásmentes volt a telepítés.
A leírás ami itt készült jónak kéne lennie hozzá, leteszteltem anno azon a buldemenAz Ivy Bridge, meg a Skylake eléggé jól sikerült széria volt hackli téren, nem nagyon kellett mókolni semmit sem velük
Most összeraktam az utolsó hackli buildemet az utolsó supported generációból (10th gen), itt azért már voltak gondok, pl az USB a lapon nemigen akart működni, de találtam egy nagyon jó toolt USB mappingra Windows alól, ajánlom mindenki figyelmébe:
https://github.com/USBToolBox/tool
ezzel le lehet generálni egy USB mappingot, létrehoz egy kextet. olyan mint az USBInjectAll vagy a többi ilyen dolog.Már csak az 5700 XT kártyámmal kell játszanom, az még nem akar működni. pont egy MSI kártya van ami known nem működik OOB macOS-el, mókolni kell..
-
kushwavez
senior tag
szerintem kövesd az itt levő leírást
pre-built efivel, ami egy laptophoz készült nem fog menniannyi, hogy az összefoglaló Monterey-re szól.
de minden ugyanúgy megy Big Sur-hoz is, csak a Windows összefoglaló résznél a telepítő letöltésénél ez helyett: -b Mac-E43C1C25D4880AD6 -m 00000000000000000 download
ez kell majd:
-b Mac-42FD25EABCABB274 -m 00000000000000000 download
-
kushwavez
senior tag
Az mondjuk kemeny, tegnap delben leraktam a laptopot lecsukva/alvoba
Most nezem, ez meguppolta magat 12.5.1-re magatol az esteIlyet se lattam meg
De azt is eszrevettem, hogy latom hogy alvo modban van es hallom a mail notif hangjat.
Logban azt latom, hogy deep sleepbol felkel neha csekkolni ezeket.
nem rossz, nem tudtam hogy van ilyen -
kushwavez
senior tag
válasz
general #37300 üzenetére
Sajna macOS Monterey alatt már így nem lehet létrehozni.
Actually nem is tudom hogyan lehetne, van valami elég workaroundos megoldás asszem ha rákeresel, a Terminal-ba kell matatni hozzá.
De persze lehet van valami más egyszerűbb megoldás is, sajna én soha nem hoztam létre macen win telepítőt
-
kushwavez
senior tag
válasz
general #37295 üzenetére
Csináltál akármi config related módosítást? (akár kext akár akármi más)
Kimeneteknél beállításokban van valami, vagy üres?
AppleALC kext be van töltve?
kushwavez@X1C6-Pro ~ % kextstat |grep ALC
Executing: /usr/bin/kmutil showloaded
No variant specified, falling back to release
53 0 0 0x19e000 0x19e000 as.vit9696.AppleALC (1.7.3) 30D25161-A468-3D3E-BCEB-F4B1406B77B5 <51 16 9 7 6 3 1>Akkor esetleg OS frissítés volt? Lehet kell neki a legfrissebb kext (érdemes az összeset lefrissíteni akkor már)
NVRAM reset is mehet akár -
kushwavez
senior tag
nah haladas, az installer bejott az X1 Carbonon (Clover uj commitokkal)
Ugyfest a YogaSMC.kext volt a baja, miután kiszedtem jo lett. Bar mondjuk vannak kétségeim
Holnap majd talán fel is rakom, csak csinálnom kell egy plusz partíciót neki
Annyira nagyon nem érzem a késztetést mondjukvalahogy nem izgulok az uj OS miatt úgy mint regen
-
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
kár érte, kiváló ügynök volt
Nekem szerintem a Coffee Lake még elmegy a végéig aztán veszek egy MacBookot.
Egyedül az eGPU támogatása és a bootcamp hiányzik nekem nagyon-nagyon az Apple chipes gépekből... Tök jól megvagyok 1 laptoppal amit mindenre is tudok használni.
Ha kikapcsolódásként nyomnék valami triple A-t akkor csak rádugom a vidikarit azt megy is.Na mindegy, majd lesz valahogy
-
kushwavez
senior tag
próbáltad a bétát?
nekem elhasal early bootnál
Először a "++++++" sornál halt be
Olvastam, hogy az AvoidRuntimeDefrag=false továbbjuttatja, igemám, de a gépem anélkül nem megy. Igaz, hogy a ++++ soron túljut, de utána az SSDTk töltése utána behal
Monterey-nél szintén, muszáj true-n lennie
bár lehet valami SSDT-t misselek
-
kushwavez
senior tag
válasz
DIEGO15 #37164 üzenetére
Lehet a secure boot miatt állt be a Clover is, próbáld azt bebootolni megint
Próbáltam egy 3éves HP gépen (erre szeretném telepjteni), de megnéztem egy 1éves thinkpad-en is és ugyanaz.
Tehát ki tudod választani a pendrive-ot, és az OpenCore-on belül már nem jelenik meg a Mac telepítő?
Szerintem kimaradt a "Misc -> Security -> ScanPolicy=0" a config.plist beállításánál, ha két gépen is ez a helyzet akkor valami ott a config.plist-ben siklott félre probably
Van annak bevált módja, hogy csekkoljam a wifi whitelist-et?
Google-ben keress rá hátha foglalkozott már ezzel valaki. Az újabb gépeken már nemigen láttam én személy szerint whitelistet csak max a WWAN kártyáknál. Ha nem találsz semmit akkor sajna próba cseresznye.
Ha sikerül felvarászolnom a gépemre - i5-8250u, +kompatibilis wifi - tudom majd teljesértékűen használni, vagy ez inkább csak hobbiprojektnek való?
Tudod. Nekem munkaeszközöm lett a ThinkPad X1C6 mert annyira franyán működik rajta minden. De ezt persze majd csak az idő mondja meg.
Melyik az ajánlott mód egyébként a clover, vagy az opencore?
Szerintem tökmindegy, amelyikkel sikerül
Ha túljutsz ezeken a nehézségeken akkor max még az Intel grafika konfigurálása maradt, és ha szerencséd van akkor minden működik azután.
Régen validáltam már az összefoglalót, azóta jött ki pár update, de most megtettem, mert simán meglehet hogy valamit módosítottak a beállításokban, viszont nekem még mindig működik a leírtaknak megfelelően. A Clover részét majd megnézem, de szerintem azzal se lesz gond.
Ehhez a "szakmához" elég sok türelem kell, anélkül sajnos nem fog menni. Kitartást!
-
kushwavez
senior tag
válasz
eladohardver #37153 üzenetére
GPT (GUID) táblában kell lennie a diszknek.
Amikor ráviszed az egeret mit ír ki? -
kushwavez
senior tag
válasz
klaus1987 #37132 üzenetére
Mindkettőre lehetséges, talán a noti lesz egy kicsit trükkösebb és találtam egy potenciális bajforrást is.
A Samsung PM SSD-t nem szereti a Mac és kernel panicokat dobál. Fix nincs rá, csak a csere a megoldás. Az, hogy a 830 értinett-e konkrétan nem tudom, ki kell próbálni. Nekem 981 volt, az biztos, hogy nem jó.Állj neki a leírás alapján aztán meglátjuk. A laptopnál a megfelelő Akkumulátor működéséhez kelleni fog pluszban az ECEnabler.kext és az SMCBatteryManager.kext (VirtualSMC része) is, a Trackpad-hez meg a VoodooPS2Controller.kext
Az asztalinál nem tűnik különösebben macerásnak, elv. az a HD 7700 kari natív.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Regiee #37133 üzenetére
valakinek volt itt, de nem emlékszem kinek.
Viszont ezekre az oldalakra látogass el, és kövesd az ott levő útmutatót.
https://amd-osx.com
https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/AMD/zen.htmlIlletve itt találod azokat amik nem működnek AMD-n
https://dortania.github.io/Anti-Hackintosh-Buyers-Guide/CPU.html -
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #37098 üzenetére
Ha a legjobbat akarod akkor BCM94360CD
Ilyen van a Fenvinek is
Fenvi T919, [link]
Illetve van más típus is ami pl 3 vagy 2 antennás (bcm94360cs és bcm94360cs2), azok olcsóbbak, ugyanúgy oobk (szintén van a fenvinek)Mindegyikhez kell egy szabad USB headernek lennie az alaplapon a bluetoothnak
Én aliexpressről szoktam venni, de tuti van ebayen is vagy amazonon
-
kushwavez
senior tag
lol, felfrissített a gépem magától 12.3.1-re
Hozzá sem értem, reggel otthagytam egy pár órára, visszagyüttem azt látom password inputot kér (igen,igen unlockolva hagytam)... mondom mi a szösz.. azt most vettem csak észre, hogy hát ez magától szépen felfrissített...Kellemes csalódás igazából, hogy nem kellett hozzáérni és sikerült neki (gondolok itt a manuális macOS Install Preboot kiválasztására)
-
kushwavez
senior tag
válasz
cadgers #37092 üzenetére
Szia, igen ezt elfelejtettem módosítani.
Nekem régebbi Transmac verzióm volt, az újban valami másképp van és ott máshogy kell.Igazából csak a sorrend ami nem jó, Először transmaccel állítsd vissza a BaseSystem.dmg-t, majd pedig azután jön az EFI create rész.
De már módosítottam is a leírást.
Bocsi miatta
-
kushwavez
senior tag
válasz
attilav2 #37085 üzenetére
"Mindenestre kiderült amit sejtettem hogy Clover alól nem működik a netes telepítés, mások is panaszkodtak erre a topikban, sőt van olyan hsz ahol megemlíti vki hogy módosítottak valamit a Clover-en ami miatt nem működik a netes recovery telepítés, és állítólag a Clover készítője várja el a kextek készítőitől hogy ők módosítsák a hálókártyás kextjeiket a netes telepítés működése érdekében."
Ezt kifejtenéd bővebben?
Berakod a netes kextet és kb ennyi a dolog.
Mi az ami nem működött?EFI: Ha a teljes diszket GPT-ként törlöd miután be van nyomva a "Show All Devices" úgy ahogy @Smiley írta akkor a diszk nevét kiválasztva kell törölni, APFS és valami névvel, szépen létrehozza magának az EFI-t
Egyébként ja a configuratorok nem szeretik a nem "natív" EFI-t, én mindig diskutil mount <efi_partnum> cmd-vel mountolom fel, az a biztos és az mindig működik.
Egyébként nem kell mindent a Cloverre fogni, én eddig nem futottam bele semmi olyan hibába ami az usabilityt akadályozta volna. Insanelymacen is meg mindenhol is megy az, hogy "fúj szar Clover, nem müxik mer szar" azt azért nem megy sztem 98%-ban mert egyszerűen szar a config.plist és nem ért hozzá, szóval user error.. Komolyan inkább fel sem nézek insanelyre mert brutális az az okoskodás ott megy némely usertől.
Tény, hogy a Clover nagyon sok old kódot tartalmaz ami már nem kell/nem működik és az OC meg groundról lett írva. Szerintem is jó az OC, de egyébként felhasználásban nem vettem észre semmi különbséget a kettő OS között. Mindkettő teljesen ugyanolyan gyorsan bootolt be, mindkettőn ugyanúgy működik a gépem.
Én személy szerint azért használom a Clovert mert triple boot-ra tökéletes. Nem bántja a Windowst se a Linuxot, csak bebootolja, míg az OC megpeccseli mindkettőt amit nem értek miért. Legalább lenne opció, hogy ne tegye. Ez azt eredményezi pl a T440-nél, hogy a Wifi Win alatt nem megy miatta, az egyik Ivy Bridge gépemnél meg ACPI errorral megáll, akármit csinálok.
Amíg ezt nem oldják meg addig nálam marad a Clover.
-
kushwavez
senior tag
válasz
attilav2 #37060 üzenetére
az biztos hogy nem fogja meg a bootot, gondolom valami daemont telepít, de semmiféle kernel extensiont nem.
@Gabady hát egyelőre nincs sok ötletem, akkor wifi kizárva. Nekem normálisnak tűnik az is ami a képen van, bár a FIPSPOST majdnem 1 secet várakozik, de ez nem tudom, hogy mennyire normális. Majd megnézem nekem mennyit ír.
Egyébként a boot time így mennyi?
A képen úgy látom valami disk cache dolgot csinál
-
kushwavez
senior tag
válasz
attilav2 #37050 üzenetére
szerintem OC-n is használd a MacPro smbiost
tekintve, hogy nincs iGPU-d használva szerintem az a legmegfelelőbb"Mac névjegye" alatt hogy 27"-os 5k-s retina kijelzőm van
Ja hát igen
ugye SMBIOS alapján neked az a gépedRecovery/NVRAM reset kérdés
Recovery-t nem tudom most így miért nem jelenítni meg, Cloverben ott van, igaz?
ScanPolicy=0 szóval ott kéne lennieNVRAM: Azthiszem a Security -> AllowNVram reset kell true-ra
sajnos OC-t ritkán használok, régen nekem egy Nvramreset.efi tool kellett hozzá, most már nem tudom az kell-e vagy csak elég az a setting
-
kushwavez
senior tag
válasz
attilav2 #37021 üzenetére
Az igaz, hogy volt tobb változás is mióta leírtam, ideje validalni. De szerintem nem azzal van a gond.
konkretan ezt irja, hogy nvram error?
A BT donglet meg koszi, felturom majd a padlást mert szerintem van nekem ilyen valahol, kíváncsi leszek megy-e vele minden Mac related feature (mellette egy airport kartyaval)
-
kushwavez
senior tag
válasz
Gabady #37032 üzenetére
Ebbol nekem úgy tunik hogy rossz particiorol bootol a next restartnal.
Megesik, hogy nem az Install macOS from Preboot-rol bootol be automatikusan hanem a másikról, az pedig ezt eredményezi. Figyelj, hogy az legyen kiválasztva. Nincs semmi gond egyébként, ráindíthatod a frissítest megint. -
kushwavez
senior tag
válasz
attilav2 #37018 üzenetére
hol kapod az errort? miután belépsz OpenCore-ba és bootolnád az OS-t, vagy még mielőtt OC-ba érnél?
Sztem tolj egy nvram resetet Clover-ben F11-el, reboot, majd utána OC. Hátha.
Lehet összegubancolódik valami a két loadertől.Egyébként tudnál mondani egy konkrét márkát a CSR donglera? Meg ha tudsz akkor technikai spec is jól jönne, milyen konkrét chipet használ, ilyesmi.
-
kushwavez
senior tag
válasz
attilav2 #37013 üzenetére
szerintem ha az itteni alapján létrehozol egyet azzal mennie kéne, asztali géphez főleg úgy, hogy egy RX550 natív kártyád van szerintem sokmindent állítanod nem kell.
OpenCore telepítése -
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #36999 üzenetére
https://github.com/corpnewt/gibMacOS
Ezzel le tudod szedni
nyisd meg, és a "C. Change catalog"-gal válaszd ki vagy a developer vagy a public-ot és azok kiadják a bétát -
kushwavez
senior tag
Ha a leírás alapján csináltad akkor kettő Arguments rész is lesz a config.plist-ben, az egyik előtt egy "#" lesz. Az ki van kommentelve és nincs figyelembevéve.
Figyelj melyiket szerkeszted
Ha jot szerkesztettél akkor pedig sztem kell neki egy NVRAM resetClover menübe érve tolj egyet F11-el (nem lesz látható változás) majd reboot
-
kushwavez
senior tag
válasz
attilav2 #36990 üzenetére
OpenCore-nál a FileVault-hoz nem kellenek a fentebb küldött efik, azok csak Clover-hoz kellenek. Viszont arra már nem nagyon emlékszem mit is kellett átbillenteni (ha egyáltalán kellett valamit) az OpenCore config.plist-ben, régen próbáltam OC alatt.
Azt nem tudom miért nem generálta le neked az OC tool az SMBIOS-t, nekem megtette az imént.
azért ajánlottam Broadcom kártyát mert azzal lesz real-Mac experience. Egy BT donglival és wifi nélkül nem lesz pl Airdrop-od sem, meg szerintem az egyéb dolgok sem működnek vele mint pl. Handoff/Sidecar.
Persze ha nincs más Apple eszközöd akkor ezt nem fogod érzékelni ez való igaz.
BT donglekat nem tudom én személy szerint ajánlani mert nekem sose működtek normálisan. Inkább kiadok egy natívért egyszer 5kt és aztán többet rá se kell nézzek.Kösz a findingot tho, akkor ezt be tudom dobni a támogatott listába mint only bluetooth dongle.
Bár ha már egyszer megcsináltad és működik Cloverrel akkor why bother with OpenCore?
-
kushwavez
senior tag
válasz
attilav2 #36978 üzenetére
A Bluetooth-hoz kell valami támogatott kártya/usb dongle
ha van fölös üres PCIe (x1 asszem) foglalatod akkor azt ajánlom vegyél egy támogatott Broadcom wifi+BT kártyát hogy full real-Mac experience legyen
látogass el ide: Támogatott WiFi+BT/Ethernet kártyák
FileVault-hoz a következők kellenek a CLOVER/drivers/UEFI mappába: AppleKeyFeeder.efi és AppleUiSupport.efi.Mivel nem tudom ezeket anno honnan szedtem le ezért megosztom itt.
https://www.icloud.com/iclouddrive/066K67hyiOpuDAwlEEVTb0How#FileVault
(meg.: ez az AppleKeyFeeder.efi nem egyezik a drivers/off/UEFI/FileVault2 mappában találhatóval. Hibát jeleztem a devnek, hogy nem jó, sz*rt rá)Viszont így írás közben eszembejutott, AMD karival nem biztos, hogy lesz kimeneted. Tehát, fekete képernyőn kell bepötyögnöd a pw-t azt gondolva, hogy jó lesz. Ez velem előfordult egyszer, nem tudom mással is ez-e a helyzet.
-
kushwavez
senior tag
válasz
attilav2 #36976 üzenetére
na szupi, akkor ezek szerint az ethernet kexttel volt a gond.
"Úgy érted hogy a prociba integrált vga nem támogatott ? Mert nem azzal használom."
Így van, arra gondoltam. De @tlac szerint az is támogatott, szóval nem valid.Hangra valamelyik alcid kell, tippem az az alcid=1, de a leírásban találsz róla infót
-
kushwavez
senior tag
@attliav2 és @zodes
Most nézem, hogy konkrétan ugyan az a lapotok.
Ha Attila megmondja a BIOS beállításait azzal kipróbálhatnád.
Ha úgy se jó akkor megpróbálkoznék ugyan azzal, hogy létrehozol egy Clover konfigot. Sajna az OpenCore változásait nem nagyon követem szóval nem nagyon tudom mit kellene benne állítani. -
kushwavez
senior tag
A Monterey desktop Haswellen már nem támogatott, csak laptopon úgy tudom.
Nekem nem tűnik rossznak az EFI, nekem akkor csinálta ezt amikor valami BIOS beállítást elnyomtam. Arra sajnos nem emlékszem már mi volt az...
Egy fac resetet tudok mondani, persze utána ellenőrizni, hogy SATA:AHCI és UEFI Only CSM: Ki
De akkor én visszatérnék az előző működő EFI-hez és azzal mennék tovább, az 1 monitor az a WhateverGreen-hez köthető.
-
kushwavez
senior tag
válasz
attilav2 #36970 üzenetére
Valami a nettel lehet pedig. Legalábbis a failed to get bridge device és az msg is erre utal.
Ha van VM-ed akkor ott azon belül hozz szerintem létre egy teljes telepítőt és akkor már nem kell net a telepítéshez. Már sajna nem emlékszem QEMU-nál hogyan mükszik az USB passzolás, de a google biztos megmondja. Miután átpasszoltad a pendrive-ot igazából minden úgy megy mintha egy real Mac-en csinálnád, tudod követni a teljes telepítőre vonatkozó leírást.
Ezt nem hiszem, hogy az OpenCore-ra váltás megoldaná.
Talán a nethez nincs betéve a kext? De írtad, hogy megnézted a netet szóval...Ha nyomsz egy ifconfig-ot ott a telepítőben akkor mi az output?
-
kushwavez
senior tag
FYI: https://hardverapro.hu/apro/fenvi_fv-t919_wifi_adapter_hackintosh_kompatibilis/hsz_1-50.html
Hvaprót böngészve találtam ezt a Broadcom karit. Mivel nagyon ritkán látni itt Mo-n ezért gondoltam megosztom veletek hátha valakinek kéne és nem akar 1 hónapot várni, hogy külföldről megérkezzen.
-
kushwavez
senior tag
válasz
DonMedve #36962 üzenetére
De, jó az úgy. Bocsi, elfelejtettem, hogy alapból így van benne és azthittem máshonnan van ez.
Ha meglévő Win mellé akarod és egy disken akkor ez is fog kelleni, különben nem fog menni:
Windows – macOS Dual-boot egy meghajtón (Hackintosh, csak UEFI, 10.12 - 12) -
kushwavez
senior tag
válasz
DonMedve #36942 üzenetére
Igen, amit @Nite küldött az jó.
Ha a telepítő USB elkészítésén túl vagy akkor szerintem már nyert ügyed van.
nekem volt i7-6700-as konfigom, kb 0 macerával felment. és nagyon nem is kellett semmit sem variálni, talán csak a HD 530-as iGPU-nak kellett egy ig-platform-id, de még az se biztos hogy kell neki.Kövesd a leírást és menni fog.
BIOS beállításokban tedd iGPU-ra a kimenetet, DVMT-Prealloc: 128M, és szerintem más nem is kell.
Milyen alaplappal használod?
Új hozzászólás Aktív témák
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Milyen autót vegyek?
- OLED TV topic
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- Az érkező Call of Duty is megnehezíti a csalást
- Xbox Series X|S
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- További aktív témák...
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- PC Game Pass előfizetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Legion Pro 7 RTX 4090-es laptop 999.000Ft-ért, HP, DELL, Lenovo dokkolók 12.300Ft-tól
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2190, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3087
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 64GB DDR5 500GB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Seasonic 750W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest