- Mobil flották
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
Új hozzászólás Aktív témák
-
H-Zol
senior tag
Érdekes , de ki tudja , hogy mikori gyártású aksikat használtak , milyen körülmények között tárolták , töltötték stb !
Szerszám gép aksijaim nekem is elég hamar tönkrementek , de viszont a zseblámpáimban használt minőségi ( Samsung , Molicel , Sony , Sanyo , LG stb ) aksijaim a mai napig tökéletesek , és van ameik 10+ évesek !! -
qpakcovboy
őstag
Érdeklődni szeretnék, hogy bemutatótermi kiállított készülékeket kínálnak jó áron. A HWINFO szerint a HDD- 4670 órát ment, ami kb 200 nap. Feltételezem, hogy közben végig töltőn volt és 100%-on az akksi. A kopásszint egyébként 8,5 %, ami nem sok, de nem is a legjobb. Mekkora kopásszintnél érdemes az akksit cserélni?
-
H-Zol
senior tag
Nincs mit , végül is ezek a cellák töltési ciklus után avuknak el , 2015 ös cellaim is vannak ( zseblámpába használom Stb 90.2 LED -el és a driver tud 25 A és tökéletesen mennek , 4 aksi megy bele egyszerre ) , ezek az újabb Bms-ek már balaszorral is rendelkeznek ami megpróbálja kiegyenlíteni a cellákat ( de ha fáradnak a cellák , már tud elégett tenni ) !!
Belső ellenálasról itt van egy kis segítség ,
Li-Ion akkuk esetén:
0-50 mΩ – nagy terhelhetőségű új állapotú speciális cella (jellemzően védelem nélkül)
50-150 mΩ – új állapotú normál akkumulátor (jellemzően védelmi elektronikával)
150-250 mΩ – használt állapotú cella, normál terhelésre még megfelelő
250-400 mΩ – erősen használt, gyengülő cella, gyengülő terhelhetőség
400 mΩ felett – haldokló, csere érett cella !! -
H-Zol
senior tag
Ezt így jól csináltad , mérj rá megint külön az aksikra és ha egyformák akkor kezd el használni a gépet ( valameddig lemeriteni ) megint rá mérni és újra tölteni , de nekem gyanús , hogy az az egy cella meghal ( meghalt ) !!
Én csináltam már több szerszám gép aksit , ilyenkor kéne egy másik olyan aksi amiben ilyen cellák vannak ( én kettőből csináltam egyet , de nem lett hosszú életű ) , a másik aksiba meg tettem új cellákat , az a mai napig tökéletesen üzemel ( kis fúró gép , úgyhogy Samsung Q30 cellákat tettem bele ami 15 A fojamatos leadására képes , ide elég és 3000mAh a cellák kapacitása , úgyhogy a gyári 2A aksiból 3A lett ) !! -
Dr. Szilikát
őstag
A védelem figyeli külön a cellákat és ha töltés közben bármelyik 4,2 V fölé szaladna, le kell tiltani a töltést. Az is lehet, hogy erre jelez hibát.
Amikor egy cella elhasználódik, megnő a belső ellenállás, annak ez is egyik tünete, hogy a többihez képest hamarabb szalad túl. Másik, hogy a terhelést is kevésbé bírja, hamarabb esik be a védelmi küszöb alá, bár ez lehet átmeneti, vagyis a terhelés megszűnése után feljebb mehet.
Laptopnál is találkoztam ilyennel, egy betegeskedő cellapár miatt (mivel ott párosával vannak) töltés vagy terhelés közben egyaránt folyton akadályba ütközött, vagyis BMS tiltásba.
-
Dr. Szilikát
őstag
Túlmerült akkut előbb kímélő árammal illik feljebb húzni legalább 2.9 V-ra, mint a TP4056 adatlapja is mutatja, nagyjából a kapacitás tizedének megfelelő árammal.
Ha valakinek nincs kéznél egy TP4056 modul, akkor 5 V-ról egy ellenálláson keresztül is megoldható, vagy labortáppal, ami van.
Egyébként a tévhitekkel ellentétben, két 18650 cella párhuzamos kötése nem jár olyan vészes nagy árammal, ha egyikkel akarnánk rátölteni a másikra. Túltöltés is eleve képtelenség, csak kiegyenlítődnek.
De a túlmerült cellának már nem tesz olyan jót, aminek már megnőtt a belső ellenállása és így hirtelen felrántja a másik akku, nagyobb feszültségre.
-
H-Zol
senior tag
Ha még megpontoztad akkor jó kell az legyen! Nekem ilyen [link] ponthegesztőm van , nagyon meg vagyok vele elégedve .
Csináltam szerszám gépbe cella cseréket, és ahol maradt a régi lemez , azt teljesen le kellett csiszoljam a kiálló részeket , és kiegyenesítettem , mert ha nem fekszik össze a két anyag , akkor a felsőt kilyukasztja és nem fogja össze a hegesztés , új lemezzel olyan a hegesztés mint a gyári ( de mint írtam, egy régi rossz cellán ki kísérleteztem ha túl kicsi az áram azért nem jó , de ha túl nagy az sem jó ( 0,15 - lemezt használtam , vastagabb lemeznek más állítás kell , ott feljebb kel vinni az áramot ! -
H-Zol
senior tag
Hát őszintén nem a legszebb
, az utolsó képen baloldal tűrhető, a jobb oldalt alig fogja , a második képen baloldalt jó közel cinezted ( ezzel az erővel oda is forraszthadtad volna ) , bal oldalt jó szét van égetve !
Én egy rossz aksin kísérleteztem , a lényeg , hogy a két hegesztendő anyag össze feküdjön , másképp szét égeti ( nem hegeszti össze ) , de lehet , hogy erős neki az áram , visszább kéne venni , egyszóval szerintem nem jó fogja a hegesztés , így képek után !
Nem profi a csávó [link] de jól elmagyarázza ! -
Janaboy
veterán
Vettem akkut, gondoltam majd házi barkácsban ponthegesztek, hát nem egyszerű ez...
Szerintetek ez nagyon gány lett?
Mennyire jó ez így?Első képen még nem forrasztottam oda a fület,mert nem tudom hogy ha azon a távolságon forrasztom az elég lehet-e?
20A-s cellák és a Xiaomi pumpaban van.Köszi
-
H-Zol
senior tag
AliExpress - en ezt [link] nézegettem , de már akkor megvolt a másik , elég fapados de egyszerű , egy kocsi , motor bicikli stb akkumulátorról lehet működtetni , de különben nem rossz az oldal és az árak is kedvezőek , ki van írva a készlet is !!
Nikkel lemez is van több féle fajta ! -
H-Zol
senior tag
A forfülest gond nélkül oda lehet forasztani !
Nekem egy ilyen [link] ponthegesztőm van , egyszer használtam , egy fúrógép akuját újítottam fel vele , de van több akus gépem , ami már a végét járja ( csak időm legyen ) , tapasztalat híján azt mondom jól megy a gép , de ott van a sok pozitív visszajelzés , és videókat is néztem rolla !! -
PHM
addikt
Mivel úgy nézem, az eredeti akku nagyáramú típus, nem javaslom a 3500 mAh
kapacitású cellát. Ezek ugyanis többnyire csak 7-10 A-rel terhelhetők.
20A terhelhetőségű akku maximum 3000 mAh-ás van. Pl: [link]
De ha jobb ár-érték arányút találsz, megteszi egy 2500-as is.
Lehet forrasztani, de csak kellő gyakorlattal.
(Felület felérdesítése, forrasztóvíz, biztos, gyors kéz.) -
H-Zol
senior tag
Cserélheted , de valami nagyobb A leadására képes cella kellene , mint mondjuk a Samsung 30Q- ő tud 15 A !
Hát a forrasztást minden fele tiltják ( tűz és robbanás veszélyes ) , de több videóban láttam , hogy megforrasztják , a lényeg , hogy nem vacakolni hanem pillanat állat odalövik és kész , pláne a negatív oldalon ott kell a gyorsaság és minnél kevesebb hő, mert a pozitív oldalán ott dupla az érintkező !!
De már vannak olyan cellák amiken gyárilag rajta van a fül, és azt lehet forasztani nyugodtan !!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- XPEnology
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mobil flották
- A OnePlus ellen biztonsági aggályok miatt indítanának vizsgálatot az USA-ban
- Nehéz helyzetben az SMIC, régebbi chipet használ az új Huawei laptop
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Gamer/Multimédia PC Eladó - GTX 1070 + Ryzen 5 + 16GB RAM
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG UltraWide 29WQ60A-B LED IPS Monitor! sRGB 99% / 5ms / 100Hz / FreeSync
- Honor 400 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG UltraWide 34WR50QC-B Monitor! VA 3440x1440 / 100Hz / FreeSync
- Zebra ZP505 EPL - Hőpapíros címkenyomtató
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Huawei Nova Y70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged