Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• hunluki

senior tag

válasz AtHoS #83 üzenetére

Ez a cím pontosan ugyanaz amit minden tech cég ellő minden évben: Az idei a legjobb, legfrissebb, legfejlettebb. A cikk többi része inkább Linuxot használóknak szól, de egyébként egyetértek veled, valóban nem sok infót ad olyannak aki azt se tudja hogy eszik vagy isszák ezt az egészet.

Az hogy nem tudod hogy mi az a flatpak az maximum azt mutatja hogy a technikai érdeklődésedének halmazának nem része a Linuxos programok világa, ha valóban váltanál vagy használnád kb 2 perc alatt meglenne hogy miről van szó.

A pinás poént elengedtem, kb egyenértékű a winfosozással amit amúgy szintén gyerekesnek és feleslegesnek tartok.

Amúgy a recept egyszerű: Van win specifikus programigény: Akkor windóz. Nincs? Akkor mérjük fel mi kell, tudja egy mint is? Tudja. Akkor go, max ha negatív a visszajelzés visszaállunk winre. Az én mérlegem eddig azt mutatja hogy 10-ből 9-re megfelelő választás, valószínűleg gyengébb régebbi gépeken is jól fog futni, mindemellett van rá rendes folyamatos támogatás, nem lesz ementáli sajt mint egy W10 2025 után.

Ez egy opció amit ki kell próbálni és megnézni hogy beválik-e. Ha igen akkor használni, ha nem akkor meg lehet tovább keresgélni az irányt, legyen az almás vagy ablakosból új verzió ezeknek az új vas árával együtt. Vagy felrufusolni a W11-et és imádkozni hogy az MS nem lövi le ezen gépek supportját egy szép napon.

Én egy kört mindenképpen javasolnék mindenkinek, az elmúlt 3 évben pl a játékok (proton) támogatása akkorát fejlődött hogy tényleg magam sem hiszem el. A döcögős 40 FPS-es Witcher 3-ból lett egy stabil 60FPS-es ami konkrétan simább mint W10 alatt volt ugyanazon a konfigon.

Régi gépek általában azért lélegeznek fel a winhez képest mert itt nincs millió+1 háttérszolgáltatás ami majszolja a CPU-t a háttérben, frissítések is pillanatok alatt megvannak winupdatehez képest (ráadásul akkor amikor te akarod és nem akkor amikor a rendszer).

• hunluki

senior tag

válasz AtHoS #57 üzenetére

Néhány saját példa:

Anyósom aki full antiszámítógép beállítottságú kényelmesen elvan évek óta mint-el. Böngészik, videózik, varrásmintákat keresgél neten, fészbukfügg, telefonjáról képeket/videókat belőttem hogy szinkronizálja a gépére a resilio a háttérben.
    Előtte windowsos gépét 2-3 havonta mentem újrahúzni olyan szinten szét volt vírusozva meg tele volt mindenféle szeméttel. Amióta mint van nála azóta semmi gond a gépével, tök jól elvan vele, nem kell mennem takarítani/telepíteni, szóval az én szemszögemből mindenképp sikersztori.

Párom laptopja is már nagyon nyekergett W10 alatt, ő is mintet kapott. Azóta teljesen jól elvan rajta, pedig ő sem számtech zseni, a kis gép érezhetően tempósabb és az aksija is tovább bírja mint W10 alatt. Ez kb fél éve történt, azóta semmi panasz.

Nagyszüleim gépén 5+ éve mint van, mindketten közelebb a 80-hoz mint a 70-hez, mamával ugyanúgy tudunk hang/videóchatelni, ők is keresgélnek neten, papámnak a Wikipédia létezése egy egészen új dimenziót nyitott meg, mama pedig kezdi a TV-t YouTube-ra cserélni.

Édesanyám macOS-ről jött, Ő ubuntut kapott mert az volt ismerősebb kinézetű. Ő is kényelmesen elvan egy nem mai csirke gépen (i5 2400, 8 giga ram, GT710 vga, SSD+HDD), elmondása alapján "gyorsabb és kicsit szokni kell de jó".

Illetve az egyik legfrissebb a munkatársam akinek konkrétan sose volt PC-je, Ő már az a generáció aki telefonon nőtt fel, volt mellé egy konzolja és ezzel a kombóval ő kényelmesen elvolt. Aztán jött a HO, keresett magának gépet, nézte hogy minden q drága és arra hogy egy vpn+RDP+böngésző+slack kombóra ő nem verne rá sok pénzt. Javasoltam neki a klasszikus jótanácsot: nézzen egy használt asztali gépet 30k magasságában. Megtörtént, 4. gen i5 proci, 8 giga ram, 120 SSD 500 HDD, normális nem egyedi táp. Feltettem neki egy mintet, belőttem a melóhoz a dolgokat (kb negyed óra volt az egész), azóta használja és tök jól elvan vele és azóta is kérdezgeti tőlem hogy erről hogy nem tud senki hogy ilyet lehet.

• Busterftw

nagyúr

válasz AtHoS #57 üzenetére

Hát hogy Windows használata helyett itt van Windows kinézetű skin! :)

Új hozzászólás Aktív témák