- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Légies iPhone halvány színei
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Google Pixel topik
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Aktív témák
-
proximus
senior tag
Itt már én is csak azt tudom ajánlani, amit glett írt; mert ha tényleg végigpróbáltál mindent amit írtam, akkor nem a ''karosszéria nem tartja össze a szerkezetet, hanem a motor rázza azt szét'':) Ha még nem írtam volna, próbálj a beépített frissítővel javított csomagokat keresni, föltenni, főként a ''kernelesek'' közül.:) Ha ez nem segít --> kernelcsere kézzel. Ez nem éppen könnyű kezdőként eleinte, de bele lehet tanulni. Ha az utóbbi mellett döntessz, azt javaslom látogass el a [L]http://www.linuxforum.hu[/L] -re. Keress egy olyan topicot, hogy sikeres 2.6.5 -ös kernel-fordítás leírása, bár lehet picit eltér a cím.:)
-
proximus
senior tag
Az ATI -knak megvan az az előnye, hogy ha nem újabb 9200 -as vonalnál, akkor lehet őket használni az X mesa + drm meghajtójával is, és ezzel nincs annyi gond mint az ATI -féle drierekkel, bár nem ad olyan fullos 3D -t(kicsit lassabb). 1. Egyébként 100% hogy jobban süvítene a drm -es megoldás, ha minden infót megkaptak volna. 2. tuti hogy a legújabb karikkal is menne, persze ehez megintcsak azt az őrült titkolódzást kellene hanyagolniuk.:)
-
proximus
senior tag
Könnyen.:)
Win9x --> fdisk /mbr, WinNT(...,2K,XP) --> fixmbr
Ezt az install CD -kről tudod kiadni, esetleg floppy -ról. Ezzel helyre is lett állítva a ''A Win indul, és semmi más'':) A partíciókat óvatosan távolítsd el az utolsótól halada visszafelé pl az fdisk -el, vagy a 2K -ban, XP -ben lévő partíciómanager -ben(Sajátgép ->jobbgomb ->kezelés(angolban manage)) Gáz akkor van, ha a Linuxos partíciók után később csináltál Win-nek valókat, mert azt biza már nem hagyhatod meg, mert nemigen fog működni. -
proximus
senior tag
Hi!
1. Nézz be a /var/log -ba, ezen belül is a kernel, és system log-jába, hátha többet megtudsz az usb eseményekről.
2. Nyomj Ctrl+Alt+F1 -et, és ott jelentkezz be root -ként(persze ezt még a fagyás előtt:) ). Most írd be: init 2 Ezzel 2 -es futási szintre kerülsz, ahol nincs se graf. felület, se hálózat, viszont még többfelhasználós. (A lényeg, hogy ha itt nem fagy meg, akkor valami a graf. felület elem csinálja a gubancot.) Most írd be: dmesg Figyeld meg az utolsó sorokat, ami viszonyításnak lesz jó. Csatlakoztasd az eszközt, és ismét beírni dmesg(ha még nincs fagyás) Most láthatsz egy rakás usb üzenetet, nézd meg nem Warning -ol -e, esetleg error -ozik, neadj Isten el-panic -olt valamelyik driver. Ha itt minden működött, semmi hiba, akkor ahogy mondtam: graf felület, esetleg ha külön hotplug progi kezeli az usb -t, akkor az a ludas(ami most lehet nem fut a 2 -es szinten). Ha viszont így is fagy, akkor ps aux parancsal keresd majd meg, hogy fut -e tényleg valami hotplug cucc, és állítsd le: rcstop ''a szolgáltatás neve'' (Az rcstop lehet nem jó, de a disztri könyvében benne van). Ha így már nem fagy, tényleg a hotplug progi a hunyó, ha viszont még mindig, akkor az kernel bug lesz, ezért keress frissítéseket a disztri -hez a You -val(azt hiszem ez a neve a frissítő proginak). Egyenlőre ennyi, de csak kérdezz ha valahol elakadsz.:) -
proximus
senior tag
Indítsd el terminálból, és figyeld hogy ír -e ki valami hibaüzenetet.
Tipp: Ha mindegyikkel gond van, akkor valami alapvetõ probléma lehet ott. Már csak azért is, mert ezek az elõre lefordított, letölthetõ változatok nagyban statikusan lettek fordítva. Olyat képzelj el, hogy a Win -ben egy exe fájl pl. saját magában tartalmazza az általa igényelt DLL -eket, így csak egy futó Win kell neki. Egyvalami viszont nincs beléjük fordítva: a GLIBC lib-jei. Szóval elvárnak legalább olyan verziójú, fejlettségû Glibc -et, mint amilyenen le lettek fordítva. Lehet még gond azzal is, hogy a gép amin futtatni akarod, régebbi architektúrájú, szintén a fordított verzióban megköveteltnél, viszont a Linux-od többi része menne akár egy gyors i386 procin is. Az is lehet, hogy bugos a Glibc -d, sõt ez a valószínûbb, mert a fentebb vázolt esetekben lehet el sem indulna. Kérdés: Milyen Disztri. -t használsz? Próbáltad már ezeket másik alatt is? -
proximus
senior tag
''Szerinted a sarge netinstallnak mennie kell a woody csomagjaival?'' Erre sajnos nem tudok érdemben válaszolni, bár az újabb dolgok kompatibilisek lehetnek a régebbi ''cuccokkal'', szóval meg lehetne próbálni, bár én a minél újabb, ugyanakkor megfelelõen stabil progik híve vagyok.:)) (Lásd Gentoo x86 beállítással a make.conf jában:) )
''...hogy Disabling IRQ #18, és baromi lassú lesz a rendszer...'' Ez bizony kernel duma, szóval lehet hogy túl új a lapod. Új a lapod?:) 2. Bug van a kernelben, ez esetben vagy frissíted, vagy ''kényszer'' megoldásokat kell alkalmazni: ''pci=noacpi'', vagy ''pci=off'', esetleg BIOS -ban az apic -ot vagy acpi -t kikapcsolod, vagy ha jól emlékszem van olyan is hogy ''noapic''. Ezeket írd hozzá a bootdrake -ben a kernel options -hoz(vagy mihez:), csak rálelsz ha látod ), persze '''' -k nélkül.:) -
proximus
senior tag
Hi!
''aptitude mountolja magának a cd-t, vagy nekem kell előre?'' Na igen, ha esetleg magának mountolja supermount segítségével, akkor lehetnek gondok. Erre megoldás: umount /cdrom (ha a /cdrom -ba van mountolva a CD), majd mount /cdrom . Ezzel átmenetileg kikerülted a supermountot. -
proximus
senior tag
Szerintem az Nforce -al már most sem lenne gondod, pláne hogy többféle megoldást(drivert) találtak már ki a meghajtásukra. Amúgy jól gondolom, hogy a vinyó nem akart megfelelően írni, olvasni?:)
Ennél az Nforce lapkánál egyszerűen ''túlokoskodták magukat'':) a tervezők, mert mind a Win -esek, mind a Linuxosok panaszkodtak eleinte a gyenge teljesítményre. Én tennék egy próbát egy friss kernellel már csakazért is.:) Különben szoktam figyelgetni hogy milyen változások, újítások jelennek meg a fejlesztés alatt álló kernelekben, és szinte már 0 az Nforce(2) -s bugjavítások száma. Legalábbis én nem találtam bennük ilyet.:) -
proximus
senior tag
Szia!
''ha felrakja a drivert akkor elcsúszik a kép'' Ez szerintem tipikus nvidia -s izé,:) nekem is van vagy 5 mm eltérés az X nv -s megjelenítése, és az nvidia -s között. Annyi, hogy ritkán kell a driverét cserélni, és akkor nem ''kopik el'' a monitor OSD Horiz-posi. -ja.:D
''meg be is lassul a gép'' Uhh, ez hogy jelentkezik? A vinyóról töltés, vagy az X reagál lassabban?
Ha a dmesg üzeneteket, vagy az X logját megnézed, és Error vagy Warning ''gyűjteményt'' látsz, akkor az is lehet a ludas. Mondjuk agp problem-ek, vagy egyéb.
''Vagy érdemesebb inkább Atira váltani?'' Én így tettem, de csak azért, mert ATI -ból találtam megfelelőt a ''régi'' gef2mx ésszerű leváltására(Rad.9200). Azt azért megsúgom, hogy az Nvidia driverei már sokkal jobban hozzácsiszolódtak úgy általában véve a Linux-hoz; ''jóval'' kevesebb gondod akadhat vele. + Az sem elhanyagolható, hogy mostanra már elég sűrűn tudnak drivereket kiadni, nem kell vele várni hónapokat, ráadásul kikérik az emberek véleményét, tapasztalatait a fórumuk-ban. Az ATI mellett maximum annyi szól, hogy van hozzá drm (dri) interface(driver), és ez még a kernelekben is benne van, habár 2.4 -es sorozatnál érdemesebb kintről hozzátenni, az ''öregsége'' miatt. + hozzátartozik még az igazsághoz a dri -vel kapcsolatban, hogy nem tud olyan gyors 3D -t adni{mert az ATI(+nvida), már csak ilyen, hogy a legütősebb részleteket visszatartják a külső fejlesztők elől:( } mint az ATI drivere, viszont kevesebb CPU erőforrást visz el, és már kiforrottabb is. Amúgy nem rossz az ATI egyáltalán, + majd alakul még ''driverileg''.:)
A döntés a tied(illetve párodé). :) -
proximus
senior tag
A Debian telepítést el lehet indítani floppy -ról is, ami viszont nem kizárt hogy többféle, illetve egyre frissebb kernelekkel elérhető. Szóval keress ilyen ''lemezletöltő'' helyet a neten. Ez a floppy -s módszer egyébként elég kézenfekvő. A másik út: felteszed PATA -n a Debiant, forgatsz, vagy letöltesz egy legalább 2.4.25 -ös kernelt, vagy egy 2.6 -ost(ezzel több munkád lesz, ha ezt választod), ami tartalmazza a SATA támogatást beforgatva, vagyis nem kernel modulban, hanem a kernel image -ben(bzImage). Ha a kernellel, és annak Lilo -val, vagy Grub -bal ''összehozásával'' is megvagy, átteszed a SATA -ra, és startolsz.:))
-
proximus
senior tag
''Nálam egészen biztosan'' Mégjobb,:)) de komolyan, mert én is VIA -ás vagyok, csak egyelőre KT266a-s, de a köv lapom is(KT600?:) ) az lesz(nem ám hogy Nforce:DDD). Na jó, nem mondtam hogy a többi ''tabu''(főleg hogy én is néztem konfig-kor), csak az Intel -ét kihangsúlyozva láttam valahol, hogy működik, + ha neki olyan van..
-
proximus
senior tag
''melyik linuxok támogatják legalább a natív SATA vezérlőt?'' Hohó, ez nem Linuxfüggő, hanem kernel-függő.(bár ha pusztán a Linux szó alapján nézzük...:) ) A 2.6-os kernel már elég jól viszi szerintem, de legalábbis az Intelt biztos. Jól tudom, hogy ICH5 van a lapodon? Mert az jóóóó.:)
-
proximus
senior tag
Ha a Linux-ot vesszük alapul, akkor lehet opre. alól is mbr -t matatni, bár Win-nél sosem lehet tudni.:)
+ Régebben poénból teszteltem az XP -t egy DOS -os mbr vírussal, de az XP ledumálta, hogy nincs joga a programnak(illetve a benne rejtőző vírusnak:) ) módosítani az mbr -t. Ja és nem volt fönt egy deka virker sem, csak a friss XP. Na jó, ne gondold hogy én annyira szeretek Win-t újrarakosgatni, ezért le szoktam menteni Linux alól az egészet. :))
A legjobb -én csak azt mondom- floppy-ról, vagy CD-ről megjavítani(ez nem a Linux-os fdisk!) : fdisk /mbr Mégvalami: Hogy tudsz most belépni a Win-be, avagy a Linux-ba, ha a Lilo -nál STOP van?? -
proximus
senior tag
''Xserver nemmegy ATI Radeon 9600 pro-val'' Ha jól tudom, legalábbb 4.3 -as X kell ilyen újabb fajta vidkarikhoz(ha a benne lévő drivert akarod használni), de csak ''közepes'' 3D -t ad, mert ennyi speckót adtak ki ATI -ék.:(
''Aliennel nem sikerült belőle deb-et csinálni'' Pedig fullra kihasználni csak az ATI -féle driverrel tudod a vidkarit. Na jó, ''kihúzlak a vízből'': :DVan egy ilyen progi: rpm2targz, én ezzel szoktam konvertálni, és müxik ahogy kell.:) -
proximus
senior tag
Hali!
Csak semmi pánik, Linuxban mindenre van megoldás, kivéve amire nincs:) (Azon viszont dolgoznak:) )
''USB porton keresztül mobilrack helyett.'' Magyarán pendrive -ként.:)
''Van rá esély hogy menjen?'' Nem is kicsi, de ha mondjuk Mandrake, SuSe, vagy más nagyobb disztribúciót használsz, még attól sem kell megijedni, ha rádugod a cuccot az USB -re, és megjelenik az aztalon egy tároló ikon.:))
Ha nem tetted még fel egyszersem, tehát semmi sem biztos, úgy érdemes csinálni, hogy:
1. Nyitsz egy terminált (kde -ben lévő, vagy futtatás és xterm, vagy rxvt)
2. beírod dmesg + enter: amit most látsz, az egy rakás kernel üzenet. Ha gondolod, nézelődhetsz is benne, mert sok hasznos dolgot közöl.
3. Memorizálod a dmesg üzenetek utolsó sorait, és rádugod a telcsit. Újra dmesg, és most ilyesmit kell hogy láss:
''usb 1-1: new full speed USB device using address 3
scsi0 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
Vendor: Generic Model: Flash Disk Rev: 7.77
Type: Direct-Access ANSI SCSI revision: 02
SCSI device sda: 256000 512-byte hdwr sectors (131 MB)
sda: assuming Write Enabled
sda: assuming drive cache: write through
/dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0: p1
Attached scsi removable disk sda at scsi0, channel 0, id 0, lun 0
WARNING: USB Mass Storage data integrity not assured
USB Mass Storage device found at 3''
Ez egy Pendrive bedugása után ''keletkezett'', de lényeg az: ''USB Mass Storage device found at 3'', mert ez egy szabvány, és ami ezt ismeri(nagytöbbség), az szinte 100% hogy menni fog.:)
Egyenlőre ennyi, de ha nem boldogulsz, kérdezz.:)
Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Milyen légkondit a lakásba?
- Bittorrent topik
- Milyen monitort vegyek?
- Légies iPhone halvány színei
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest