Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz csixy #78072 üzenetére

Látom a disztróhoppolási kalandok folytatódnak :DDD Majd kinövöd, ezt onnan veszed észre, hogy évek óta csak ugyanaz az egy disztró lesz fent. Én azt mondanám, hogy a fent lévő 3 közül elég lenne az Archot megtartanod, és azt belakni.

A Void se rossz, az runit nekem kifejezetten tetszett benne . De vannak a Void-dal bajok:
    1) az installere felrak kacatokat (pl. GRUB), ami nem feltétlen kell
    2) a tárolókban kevés csomag van
    3) kevés mirror, azok nem is a leggyorsabbak.

Süsüt nagyon rég nem próbáltam, a TombolMarihónalja valóban rolling, az OFF topikban az egyik kolléga nagy híve. Az viszont baj, hogy nem tudod hogy keltetted életre, akkor nem volt értelme, mert így nem tanultál belőle.

Egyébként az rtl882xXX egy elég írhedt hardvercsalád, szinte minden disztrón trükközni kell hozzá, fel kell rakni a szükséges firmware-csomagot (vagy általános realtek firmware, vagy általános linux-firmware csomag), és a hozzá szükséges DKMS kernelmodult is ahhoz, hogy menjen.

És tudom mit beszélek, mert az új Ideapadban nekem is rtl8822ce kártya van, meg az asztali gépre egy rtl8821eu Wi-Fi stick van rákötve. Nyilván nekem emiatt már csukott szemmel is megy. Azt hiszem Archon legutóbb már DKMS driver se kellett, ha jól emlékszem.

A másik, amit ajánlok, ha már disztróhoppolsz, hogy mindegyik disztród legyen kicsit másmilyen. Mert így, hogy mindegyiket ugyanazzal az Xfce-vel, ugyanazzal a témával, ugyanazzal a programokkal telepíted, úgy valójában nem igen fognak különbözni. Érdemes lenne mindegyiket olyan grafikus felülettel felrakni, meg olyan programszettel, amit nem annyira ismersz, egyikre Qt, másikra Gtk-s, harmadikra kicsit minimálisabb felület, pl. KDE, Gnome, IceWM, Openbox, LXQt, Mate közül válogatni. Azt látom, hogy a Cinnamont meg Xfce-t már jól ismered. Így legalább tágul a látóköröd, és ha már hoppolsz, megismersz másmilyen megoldásokat is. Azokból is lehet tanulni.

Más részről a hoppolásnak lehet annyi értlelme, hogy nem unalmasodik el a Linux világa. Mindig van egy új disztró, új grafikus felület, új kiadás, amit fel lehet tenni, végtelen testreszabhatóság és témázási lehetőség, csomó betűtípus, minden grafikus felület és progi más workflow, fel lehet vele dobni a gépet időről időre, ha unná az ember a fent lévő, jól megszokott felületet, témákat, dolgokat.

Ez nekem a Windowsban külön nem tetszett, hogy ott elég korlátozott a témázás, azon kívül meg max. a hátteret cserélheted le. Sok Windows user meg ragaszkodik ugyanahhoz a ződdombhoz meg témához, amit 20 éve bambult, ugyanaz a Winamp, Flashget, Internet Suxxxplorer/Edge, és ehhez ragaszkodnak az idők végezetéig, mintha elő lenne írva, hogy csak azt, csak úgy lehet használni. Nekem ezekből kb. 2-3 év után elegem volt, és már Windowson is mindig testre szabtam mindent, nem a gyári megoldásokat használtam, meg mindig próbáltam azon is ki új programokat, másik böngésző, másik text editor, másik kétpaneles fájlkezelő (nem csak Total Commander, de Far Manager, EFCommander, FreeCommander, stb.), így próbáltam nem olyan unalmasan tartani a rendszert.

De még most is, pl. Archon már van fent vagy 5 window manager, dwm fut az idő nagy részében, de van fent IceWM default türkizkék Win95-ös témával, bspwm (ez még nincs bekonfigálva), 2bwm, berrywm (ez el lett távolítva, csak teszteltem). De egy időben használtam IceWM-et BeOS témával, Xfce-t Windows 3.1-es témával, Openboxot classic MacOS fekete-fehér témával, stb.. Másból most nem annyira hoppoltam, de fent szokott lenni több böngésző, eltérő fájlkezelők, text editorok, másik terminál, másik színséma, stb.. Olyan nincs, hogy mindig ugyanazt kéne bambulni, így változatossá teszem a felhasználói élményt, sose válik sivárrá, unalmassá. Vagyis most egy kicsit, mert mióta megyek el ebbe a túlminimalista irányba, meg rákaptam erre a terminálos, billentyűzet és vim-kiosztás orientált workflow-ra, onnantól valahogy már nincs hova váltani, meg nem nagyon lehet már semmit tovább optimalizálni. Rettenet hatékony, de a változatosság egy kicsit kezd hiányozni.

Új hozzászólás Aktív témák