- Poco X6 Pro - ötös alá
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Google Pixel 10 és 10 Pro összehasonlító gyorsteszt
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- iOS alkalmazások
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- OnePlus 8 Pro - a túlgondolt
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dißnäëß #104371 üzenetére
Teljesen mindegy, hogyan fogalmazol, az ott egy titkositott kontener lesz es nem nyul hozza a trim, amig nem nyitod meg es kifejezetten nem adsz utasitast arra, hogy az is trimmelesre keruljon.
A LUKS kontenerek igenis detektalhatok, tehat akarmilyen masik Linuxot futtatsz, legyen az live vagy telepitett, eszre fogja venni.
-
cigam
titán
válasz
Olvasd el még1x a válaszokat. A TRIM nem az egész lemezen fut le, hanem csak az adott partíción. Ha nincs felcsatolva, nem fogja módosítani (fájlokat törölni!), egyetlen szektor státuszát sem fogja módosítani.
Amikor kiadsz egy törlés parancsot, az SSD csak felveszi egy listában, hogy x,y, és z szektorok felszabadultak. Ha jön egy TRIM parancs, akkor fogja ezt a listát, és és mindent nulláz rajta.
Úgy képzeld el, hogy két listája van a szab területről, egy piszkos, és egy tiszta. A TRIM kitisztítja a piszkos területeket, és átteszi őket a tiszta listára.Ha nincs felcsatolva a titkosított(vagy bármely másik) fájlrendszer, hogyan tudna bármilyen OS beletörölni, hogy legyenek rajta új törölt ("piszkos") szektorok?!
A háttérkép ficamokat miért ide kell posztolni?!
-
válasz
Sok érdekes dolgot vetettél fel, sajna a LUKS és társai nekem sötét ló. Amúgy a Live Linux nem fogja trimmelni a külső meghajtót, de még a belsőt se. Alapból teljesen más a külső SSD-k kezelése, de nem is csak a Linuxtól függ. Ha a header megváltozik, az egyértelmű helyzet, de akkor viszont meg már az a biztonsági kockázat, ha fenn marad a régi.
Szerintem ásd bele magad ezekbe, mert tuti ott a válasz is valahol:
Frequently Asked Questions Cryptsetup/LUKS
Enable TRIM on external LUKS encrypted drive
Tetszik az előbbi Cinnamonos desktop képe, csak nem valami NER-es jómunkásember yachtja látható rajta!?
Nekem csak a T-REX van most a desktopon...innen tudom, hogy a négy hasonló rendszer közül melyiken vagyok.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB-2 év gari
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone SE2020 64GB / 12 hó jótállás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3464, 96% Akkumulátor
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest