- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Yettel topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
válasz
Slownz #58062 üzenetére
-Live alatt ugyanúgy viselkedik a rendszer, mint majd telepítést követően (pl. gyorsaság, lehetséges bug-ok kijönnek-e, stb.) - nem 100%, sebesseg se ugyan az, elkepzelheto hogy mas driverek vannak betoltve, stb. de ha valami mukodik az telepites utan is mukodni fog (vagy mukodesre lehet birni
)
-Létezik, hogy a Deepin linux-ba nem raktak live módot? Nekem egyből telepíteni akarja magát. - deepin-t nem ismerem de elkepzelheto, altalaban a kisebb meretu iso-k szoktak ilyenek lenni, pl netinstall, stb. -
Rimuru
veterán
válasz
lev258 #57948 üzenetére
Szerintem eleg csunya is lenne ha hivatalos tarolobol valami kerne, igazabol az ajanlott csomagok koze gondoltam (ugye alap beallitason ezek is jonnek), persze lehet hogy ilyen csomag sincs.
valahogy azert megis felkerult a kolleganak.
Pano: amugy valoszinuleg a legszebb eredmenyt az uby altal linkelt Infinality-val tudod elerni.
-
Rimuru
veterán
válasz
Frawly #57873 üzenetére
Igy igaz, ha nem eladod a gepet felesleges huszszor lenullazni os telepites miatt, telepito megcsinalja.
de bajt szerintem nem okoznak - csak akkor amikor jonnek a hirek hogy megint backdoort tartalmaz valamelyik gyartoi cucc.
Endless OS, alapvetoen flatpak hasznalatra van berendezkedve, elegge le van korlatozva, egy kezdo kb semmit nem lat abbol hogy (milyen egy rendes) linux. Amugy az itteni PH-s linuxosok kozott szerintem jo par embernek beletorne a bicskaja ha a "system" particiot kene basztatnia Endless os alatt.
-
Rimuru
veterán
válasz
Frawly #57866 üzenetére
"Sose értettem miért kell „letakarítani” az új gépet" - szerintem teljesen logikus, sokszor bebizonyosodott mar hogy a gyartok altal elore telepitett eszkozok tobb bajt okoznak mintha csak egy pure os lenne rajta. Igaz ez a dell altal elore telepitett ubuntukra is hogy tobb gond van vele mintha a user rakna fel, tehat nem csak win only problema.
Az pedig hogy egy Endless OS legyen rajta... szerintem egy kinzassal lehet egyenlo a hasznalata.A hogyan telepitsunk windowst pedig nem ezen topic temaja azt hanyagolnam itt.
-
Rimuru
veterán
válasz
Asador #57804 üzenetére
Hat akkor ez egy hosszu menet lesz (neked), apache alapokat kellene megertened.
How To Configure the Apache, hasznos lehet meg archwiki apache oldala is. -
Rimuru
veterán
válasz
Asador #57788 üzenetére
link, a lenyeg hogy van pl
/etc/apache2/sites-enabled/valami.conf
ott pl beallitod aDocumentRoot /mnt
-re.
ala berakod ezt:<Directory "/mnt">
Options Indexes MultiViews
AllowOverride None
Require all granted
</Directory>
igy a /mnt alatt levo fajlok lesznek lathatoak es listazhatoak ha megnyitod a webszervert -
Rimuru
veterán
Viszont olyan volt mar hogy egy csomag letorolte a
/usr
-t (kde), ezt biztos emlitettem valamelyik topicban.
Egyebkent mivel meg tudjuk nezni a forrast (pl pkgbuild) elvileg tudjuk hogy mit csinal.. egy PPA-s csomagban lehet konnyebb elrejteni kartekony kodot, abba ugyse nez bele senki, plusz amugy is binarist szallit.
AURos csomagkoban ha binaris szerepel az is altalaban valamilyen hivatalosan kiadott forrasra mutat. -
Rimuru
veterán
válasz
herdsman12 #57733 üzenetére
Már csak egy "Linux kulcstartóval" cikk hiányzik - ez lenyegeben benne van abban amit BoB irt.
Ugyanugy kiolvashato chromium alatt is a jelszo, es normalis hogy latod searhorseban is.
Frawly: es mit csinal a skype ha nem talal keyring alkalmazast? -
Rimuru
veterán
válasz
herdsman12 #57723 üzenetére
Adj meg ures jelszot.
Tema osszefoglalo: "Linux: kulcstartó nélkül" -
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #57656 üzenetére
Userkent szerintem nincs nagy elonyod vele, max hogy konnyen mozgathatod a csomagot rendszerek kozott. Fejlesztokent viszont kenyelmes lehet mert csinalsz 1 csomagot es az minden rendszeren elfut (amin van snap/flatpak/akarmi tamogatas), nem kell fuggosegekkel vacakolni.
eddig sem foglalkoztam azzal, mi van amúgy a rendszeren. - ezert jonnek toled virusos uzenetek?
Dave™: amugy leteznek mas megoldasok is, pl mopidy, csak ezekhez premium account kell api elerese miatt.
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #57650 üzenetére
Persze hogy nagyok, a libek is mellettuk vannak (minden csomagnal). Ez azert jo mert nem kell foglalkozni azzal mi van amugy a rendszeren, viszont pl azert rossz mert sok lehet a redundans adat.
(#57652) Dave™: Amugy a hivatalos kliens is web (chromium) alapu, es hivatalosan meg mindig nem tamogatott platform a linux.
-
Rimuru
veterán
Van shell script topic
amugy kerdesre pl: kiindulasnak -
Rimuru
veterán
válasz
ArthurShelby #57446 üzenetére
Nem az volt a gond hogy nem megfelelo jogosultsagokkal inditottad el? (tehat sima userkent)
szerk: kozben eszembe jutott mas, nem volt felcsatolva? akkor se fogja engedni.Egyebkent nem irtad mit hasznalsz, de pl gnome-disks ("lemezek") is tudja, szerintem ez fent szokott lenni alapbol (gnome-ra eplulo&/gtk-s kornyezetekben)
-
Rimuru
veterán
válasz
ArthurShelby #57441 üzenetére
Te a label-t akarod megadni nem? azt tujda a gparted
-
Rimuru
veterán
válasz
Geripapa #57408 üzenetére
Nullatol kezdve novekso sorrendben kapnak 2^15-ig, ha atfordul akkor a mar szabadok lesznek "ujra" felhasznalva, szoval igen elofordulhat hogy mas program megkapja.
Egyebkent lehet jobban jarsz ugy ahogy BoB irta, curl nagyon jo eszkoz annak aki tudja hasznalni.okoska74: tul van bonyolitva az egesz, legegyszerubb valsz a
timeout
parancs lesz, ha mar mindenkepp wget. -
Rimuru
veterán
Bedobom ide is, megvalaszolas utan az eppen aktualis statisztika is megtekintheto.
-
Rimuru
veterán
sudo grub-install /dev/sdb (ha sdb-nek hivjak
)
utana(vagy elotte) helyrerakod az sda (ha sda -amin a win van-) bootloaderethogy én rábíztam a rendszerre a partícionálást, ne tudná megoldani korrekten, a másik rendszer rendszerindításának szétcseszése nélkül - nem telepitettel meg windowst nem windows melle, ott ez alap mukodes (talan ha cmdben telepitesz meg lehet kerulni...)
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #57097 üzenetére
Kimeneten lathatod hogy a sleep parancs panaszkodik, de amugy a masodik parancsbol is kihagytal egy off szot (ha ezt akarod).
sleep 2 && xset dpms force off
-
Rimuru
veterán
válasz
amstro555 #57080 üzenetére
Ne keverd a modokat, a legtisztabb szerintem az lenne ha mindent elorol kezdenel, fix beallitasokkal.
Elsonek rakd fel a win(eke)t, ugy hogy hagysz szabad ures helyet a linux(ok)nak.(#57081) tordaitibi: kikapcsolasnal megjelenik egy szamlalo es uzenet hogy mi tartja vissza.
(#57078) nahaggyámár: pl portage, apk
-
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #56815 üzenetére
Tudtam hogy elo fog kerulni az ultimate erv, kezdo topic.
Ez nem jogosit fel arra hogy full hulyesegeket tenykent allits be.
Nem ertesz a fedorahoz? nem baj, csak inkabb legyel csondben, maradj csak a konstruktiv hozzaszolasnal (pl beraktal egy jo linket), a felesleges valotlan sarozas nem kell oda.Amugy ne vedd szemelyes tamadasnak, csak kezdem unni hogy mindenhol ez megy, valaki lat valamibol egy kesevet (de reszleteket nem tudja) es egybol megy a sardobalas.
-
Rimuru
veterán
-
Rimuru
veterán
válasz
longhair #56651 üzenetére
segfault, ennel tobbet mi se nem fogunk ebbol megmondani (nezz logokat)
Amugy systemd is ujra tudja neked inditani, systemd.service (keresesi kulcsszo: Restart)BoB: szep fogas,
csoda hogy valaki elolvassa ezeket a kimeneteket. -
Rimuru
veterán
válasz
adika4444 #56531 üzenetére
"csak hát nem váltotta fel semmi jó" - ott van a komplett systemd. Ezt linkelem, gondolom hogy user szinten futtatod.
-
Rimuru
veterán
válasz
jackal79 #56517 üzenetére
Valtozo, fugghet a programoktol is amik fent vannak, tehat csak ugy egzaktan nem lehet megvalaszolni a kerdesed.
Pl ubuntuban (unity alatt) egy idoben alapertelmezett be volt kapcsolva hogy amazonhoz tovabitotta a keresesi adatokat
firefox rakeredez elso inditasnal
debian telepitesnel megkerdezi hogy reszt veszel-e csomaghasznalati statisztikakban
stb... -
Rimuru
veterán
Kezdesnek egy pelda, ArchWiki Multiboot USB drive
-
Rimuru
veterán
Szerintem tul van bonyolitva.
Az elkepzelesed szerint:
elso particio: (nem ertem miert fat32, windows alol piszkalnal bele?) ez a telepitett rendszer boot particioja
masodik: root particio
Felteszed a rendszert amit akarsz, /boot ala felmasolod az isokat es beallitod a grubot ahogy kell.berus.berus: mikor pl ugyan az a rendszer live alatt mast mutat akkor szerintem nem marad meg a neve. Azt hogy miert mas nem tudom, just systemd things.
-
Rimuru
veterán
válasz
Flowtation #56334 üzenetére
youtube-dl is megcsinalja neked, pl:
youtube-dl -f "bestaudio" -x --audio-format "mp3" <url>
-
Rimuru
veterán
válasz
jackal79 #56327 üzenetére
youtube-dl (ha innen tovabb olvasol akkor latsz peldat is hogy hogyan mukodik)
-
Rimuru
veterán
Nekem ugy van csinalva hogy alt+shift-re valtok a megadott kiosztasok kozott, tehat ha ékezeteket szeretnék akkor váltok, ha nem kell akkor meg visszavaltok angolra.
ideiglenesen igy lehet megcsinalni:setxkbmap -layout us,hu -option "grp:alt_caps_toggle"
Vonatkozo Xorg config:Option "XkbLayout" "us, hu"
Option "XkbOptions" "grp:alt_caps_toggle"Azt hogy lehet-e pl altra ugy bindelni ahogy szeretned nem tudom, ilyenre nem volt meg igenyem.
-
Rimuru
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- E-roller topik
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Sweet.tv - internetes TV
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Suzuki topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Hálózati / IP kamera
- Nintendo Switch 2
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged