- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Képen az iPhone 17 Pro kétféle akkumulátora
- CES 2025: Megjött az Amazfit Active 2
- Yettel topik
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
MasterDeeJay #82000 üzenetére
Ne live linux-ot futtass, az nem tesz jót a pendrive-nak nem is tudsz rá telepíteni, mert újraindításkor elfelejti. Oké lehet persistens egy darabig, de a sok írás kinyírja a pendrive-ot. Viszont ha egy USB házba teszed az SSD-t, és arra telepítesz Linuxot, akkor mi történik? Így kikerülöd az alaplapi SATA vezérlőt, de mégiscsak telepített rendszer fog futni SSD-ről, ami jobban bírja az írást.
-
cigam
titán
válasz
MasterDeeJay #81981 üzenetére
Ellenpróbaképpen egy USB HUB-al próbálj rá a live rendszerre.
-
cigam
titán
válasz
MasterDeeJay #81941 üzenetére
-
cigam
titán
válasz
Sanyi.mTs #81936 üzenetére
Neked kell tudni mit szeretnél telepíteni, de rá is kereshetsz, ha nem tudod a csomag pontos nevét.
Miért nem elég a GUI programkönyvtár? -
cigam
titán
válasz
Sanyi.mTs #81933 üzenetére
Elméletileg GUI-n beállítható:System Settings > Login Window > Settings
Ha nincs ott ez a lehetőség, akkor előtte telepíteni kell a numlockx-t:
sudo apt-get install numlockxMasterDeeJay
Ki kell deríteni milyen (egyedi?)hw-ből rakták össze, vagy a gép pontos modellszáma. Nem biztos hogy lesz megfelelő Linux támogatás az érintőpanelhez. Esetleg ez segíthet beazonosítani. -
cigam
titán
válasz
zoltanz #81880 üzenetére
Azért Debian-on sem megugorhatatlan az aktuális Firefox kiadás használata, akár natívan, akár konténerben.
Bár nem tudom mi a hivatalos meghatározás a telepített (natív), ill. a konténerben futó (???) megoldásra. -
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #81872 üzenetére
Téged zavar, engem nem érdekel, nem játszom. Viszont az határozottan tetszik, hogy nagy valószínűséggel a jövő héten/hónapban is ugyanúgy fog működni. Engem nem érdekelnek a verziószámok, sokkal inkább az, hogy valami stabilan úgy működik a kezdetektől, ahogy azt teszi később is éveken át. Az eyecandy "újításokról" nem is beszélve ...
Csak egy példa: Egyik nap még működik az APOD háttérkép csereberélő app, másnap már nem indul, hetekkel később javították ki amit elrontottak benne. Nekem ez nem tetszik, más meg elfogadja. Ez nagyon egyén függő. Azért mert májkimiki-nek bejön a rolling vonal, attól nem feltétlen megfelelő választás gbor.richard-nak.
Mindenkinek végig kell mennie a saját útján, mert Linux esetében nincs más lehetőség. Menet közben kialakul, hogy melyik fejlesztési modell, melyik desktop jön be neki. -
cigam
titán
Itt nagy dirrel-dúrral bejelentik a Debian 11.2-t, de a letöltés oldalukon még mindég csak a 11.1 érhető el.
Nincs itt valami turpisság? -
cigam
titán
válasz
lev258 #81303 üzenetére
PopOs-en letöltöttem, futtattam (sudo-val), pár dolgot menet közben felülírt, újraindítottam, és bár bejött pár grafikus elem, a jelszót már nem tudtam beírni.
Ez egy múzeumi szökevény, nincs secure boot, nincs uefi,.. nincs képWindows 8 64bit alatt sem 100-as, a letöltött driver nemtelepül, ha kézzel rátukmálom a kicsomagolt verziót, azt felteszi, de újraindítás után elmegy a kép. Bejön a win logó, fut egyet a karika, és gondolom mikor az Nvidia-t tölti be elakad, eltűnik a kép. Szóval a kártya sem tuti
-
cigam
titán
válasz
lev258 #81291 üzenetére
20.4.3 telepítésébe akadtam el, mert a telepytőt nomodeset-el indítva szépen működött a GUI, a telepítő is végigment, de az első boot-nál nem ad lehetőséget a menü módosítására, pedig bőszen nyomkodtam az F2-t, esc-et meg ami még eszembe jutott. Pillanatok alatt átdob grafikus módba, és ott belefagy. Még ctrl+alt+f1-el sem tudok konzolra lépni. az első fotón még debian-al sikerült gyorsabban átlépnem terminálba, minthogy belefagyott volna a gui-ba.
Már arra is gondoltam ,hogy hibás a kártya ha ennyire nem megy a dolog. Vagy az nvidia-val mindég ekkora sz..ás van?PCProfessor
Köszi a tippet, már töltődik a pop-os_21.04_amd64_nvidia_10.iso, este kipróbálom. -
cigam
titán
válasz
lev258 #81284 üzenetére
Persze, de azért tettem bele a kártyát, hogy dolgozzanak a cuda magok. Próbáltam 11-es Debian-al, és 20.04.3-as Ubuntuval is, hátha más verziójú (régebbi) driver segít a gondon.
Live Ubuntuval megpróbáltam beizzítani az Nvidia driver-t, de nem jött össze:
Ez az egész teljesen új nekem, hiszen évekig laptopon próbáltam (meg egyszer iMac-en), de az is integrált VGA volt. Szóval a 2 VGA-s rendszer Nvidia-val számomra teljesen új, ismeretlen terep. -
cigam
titán
Az hogy támogatja, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a Te verziódba is beleforgatták. A kernel-nek kismillió paramétere van, amit vagy a kernel-be, vagy betölthető modulba, vagy éppen sehogy sem forgatnak bele a bináris elkészítésekor. [link]
Na de pontosan hogyan csatoltad volna fel, és mi a hibaüzenet? Ezek nélkül nehéz lesz kitalálni mi a gond.
-
cigam
titán
Nem mentegetni akarom, mert semmi közöm a fordításhoz, és néha én is jelzem a fordítónak, ha találok hibát.
Ugyanakkor én nagyon hálás vagyok neki, hiszen több éve rendszeresen, önszorgalomból fordít különböző témájú cikkeket. Ez nagy segedelem azoknak (nekem) akik nem tudnak külfödiül. Bőven belefér ez az elgépelés, az is lehet hogy az autókorrektor javította ki. velem is gyakran megtörténik, hogy a Bill.t nézve gépelek, és nem látom miket ír át a program. Utólag kell bele javtani, ha észreveszem...
Visszatérve a Trisquel-re, miért olyan érdekes hogy ez megfelel a GNU/FSF feltételeinek?
-
cigam
titán
Sajna nem ismerem, a hup.hu-n szok blogolni/hozzászólni (Oda meg neveznek fel engem
), de itt a "tartalomjegyzék". Sajna az oldal még a régi videókra mutat, de szerencsére az fsf.hu feltette őket az oldalukra.
Érdemes körülnézni a fenti oldalon, rengeteg könyv, leírás össze van gyüjtve. -
cigam
titán
válasz
bugizozi #81126 üzenetére
Itt azt írják, hogy sokféle rendszerre felmegy. Honnan szedted a telepítőt?
RJ45
Egy kis plusz olvasni való a jogosultságokról.Próbálgasd egy fájlon könyvtáron, de vigyázz, mert az x trükkös, nem feltétlenül futtatást jelent, könyvtár esetén belépési engedély
.
Plusz nézd meg ezt a videósorozatot. Zahy nagyon jól, érthetően magyaráz. -
cigam
titán
válasz
tordaitibi #81105 üzenetére
Szerintem meg a W2000-ből volt klines (professional) és szerver (server) kiadás. Ez vonható párhuzamba a linux
kliensdesktop és szerver kiadásaival. Mindkettőnek közös az alapja (kernel), csak a körítés más.A Windows 3.11 for workgroups-nak volt kibővített hálózati támogatása a Windows 3.1-hez képest.
-
cigam
titán
válasz
lanszelot #81096 üzenetére
Többször is írtam, linuxban kezdő vagyok nagyon.
Mégis osztod az észt, lásd szerverv vs desktop verzió stb....
Ahogy lev258 is írta. Attól hogy egy programnak létezik linux-os kiadása, az nem jelenti hogy az összes linuxon futni fog. A futtató számítógép architektúrájától is függ. Egy mezei x86(AMD64)-ra kiadott linux program (bináris kód) nem fog futni ARM platformon, ahogy egy ARM-ra fordított program sem fut x86 PC-n. Operációs rendszeről függetlenül.
VS-ból is csak x64(AMD64)-re fordított binárisok érhetőek el Linux-ra.
Ezek csak x86(AMD64) processzoros gépeken futó linux-on hajlandóak működni.
ARM-on csak akkor, ha azon fut egy plusz program, x86(AMD64) emulátor.
Ez kb olyan mint amikor Windows PC-ken futtatják a ZX Spectrum(Zilog Z80 processzor), Amiga(Motorola 68000 processzor) emulátorokat, és így válnak futtathatóvá a másik gépre (opeációs rendszerre/hw-re) írt programok.De hogy linkeljek is
[link]
"Visual Studio is built to target processors based on the x86 architecture, and there are no versions of Visual Studio for ARM-based processors."
Bár említik az x86 emulátort, de kereskedelmi forgalomban nem érhető el a Windows ARM-os kiadása ami lekezelné ezt a problémát. Plusz még így sincs semmi köze a linux-hoz. -
cigam
titán
Esetleg ez segíthet, ha lighdm a login manager, ill. az
/etc/lightdm/lightdm-gtk-greeter.conf fájlban kell módosítani a
[greeter]
indicators = ~hosts;~spacer;~clock;~spacer;~layout;~language;~session;~ally;~power
Sort, hogy a nyelvválasztó is megjelenjen a bejelentkező ablakban. -
cigam
titán
válasz
MostaPista #81088 üzenetére
A CTRL+SHIFT+u után begépelheted az utf kódot, és egy ENTER után meg is jelenik.
-
cigam
titán
válasz
lanszelot #81085 üzenetére
Az ne zavarjon össze, hogy folyamatosan frissítem, karbantartom, ahogy ídőm energiám engedi. Nem mintha a 2016 óta teljesen másképpen működne a samba, a torrent, vagy éppen a hdsentinel. De kérlek világosíts fel, melyik oldalon találtál "teljesen használhatatlan", vagy elavult, nem működő infót!
Arra is kíváncsi lennék, hogy szerinted mi a difi a server és a desktop verzió között?
Szerintem 3-4 parancs. -
cigam
titán
válasz
lanszelot #81080 üzenetére
Miért nem teszed rá a rászabott Raspberry Pi os-t?! Alapból ezekre a kis gépekre van igazítva, nem csak lefordítva ara-ra, ahogy az Ubuntu esetén.
Nem lehet, hogy, csak türelmetlen voltál? Ez nem egy izmos x86-os pc,! A videó vágást, android emulátort meg sem próbálnám. Egy belépő szintű telefon szintjén(vagy alatta) ketyeg a rendszer teljesítménye, mindenféle GPU rásegítés nélkül(hiába van benne h.265 dekóder, a cpu rajzolja ki a pixeleket!). Még egy egész képernyős YouTube videó is képes megfeszíteni, nemhogy egy videószerkesztő program.Olvasd át ezt a gyorstalpalót kezdésnek.
RJ45
Miért nem jó a sulix? Bár még csak terv, de pár napja futottam bele a Zoltrin grid-be. Tuti van hasonló már működő megoldás -
cigam
titán
válasz
urandom0 #81065 üzenetére
Nekem panaszkodott, hogy deprecated, nem is kérdezett semmit, ha ask-ot írtam be. A nomodeset sem segít. Az lehet, hogy az login manager nem a Xorg-ot használja, és neki külön be kellene állítani valami felbontást/frissítést?
Közben kipróbáltam egy live debiannal, és ott sincs kép a monitoron, csak a nonfree-vel indult el jól a grafikus felület. Egy integrált AMD Radeon VGA-nak mi a csuda kell a nonfree csomagból?
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #81055 üzenetére
A vga= már kiment a divatból, és helyette set gfxpayload= van, viszont így sem jó, kiakad a monitor. Mivel nem hinném, hogy fHD-nál nagyobb felbontást ad egy 10 éves integrált Radeon VGA, a frissítési frekire tippelek, hogy azt tekeri 60 fölé. Sajna régen volt asztali PC-vel dolgom, ráadásul analóg VGA-val ... Így a sötétben tapogatózom.
-
cigam
titán
Egy régi vágású integrált analóg VGA kimenetű gépben próbáltam volna ki a Debian live verzióját, de amint átkapcsol grafikus módba, a monitor kiírja, hogy elérte határait.
Hogyan tudom terminálból menet közben eltekerni a felbontást/frissítési frekit? -
cigam
titán
válasz
peterattila #81005 üzenetére
Miért lenne butaság? Ha egyszer nem ad hőmérséklet infót, hát nem ad. Nem valószínű, hogy az USB miatt, mert nekem 2 lemezem is USB-n lóg, és a HDS tudja a hőmérsékletüket is. Próbáld ki a HDS-el, hátha ...
Ne cikk közvetlen linkjéről töltsd, mert az még "csak" a 0.17-es, már kiadták a 0.19c-t is. -
cigam
titán
válasz
szekzol #80983 üzenetére
Kukkants be ide
/var/log/apt/history.log
, talán kiderül, hogy miket szedett le.
Esetleg a sudo dpkg-reconfigure lightdm is segíthetAz autoremove veszélyes fegyver, öngyilkosság lehet belőle... Előtte érdemes "szárazon" lefuttatni:
apt-get --dry-run autoremove
Így meglátod szerinte miket kellene eltávolítani, anélkül, hogy módosítaná a rendszeredet. -
cigam
titán
válasz
MostaPista #80975 üzenetére
Milyen rendszer (login manager)-t használsz?
-
cigam
titán
válasz
-szabi- #80944 üzenetére
Nem ugrabugrálni kell a distro-k között, hanem tanulni, és gondolkodni. Már eleve rossz stratégia mindenféle Linux-ot párhuzamosan egymás mellé telepíteni. Most meg keresed melyik home mappa éppen hol van. A multiboot-ra koncentrálsz ahelyett hogy használnád.
Nem tudtam lejátszani filmet még VLC-vel sem, h264 nem támogatott.
VLC esetén hogy kevered ide a kódek csomagokat, mikor a VLC beépítve tartalmaz "mindent". Ha valóban mezei videóról van szó, akkor máshol kell keresni a hibát. Plusz le sem írod hogy milyen konténer, milyen kódekekkel, vagy hogy milyen hibaüzenetet kapsz.Nincs Double commander.
Nincs hátPl. innen letöltöd a Portable Linux verziót, és máris lesz. Vagy rákattintasz a bulid szervizbe (Install from openSUSE Build Service). Bár valóban nincs 15.3-ra(attól még ott a portable bináris), de nem emlékszem melyiket tetted fel.
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #80860 üzenetére
Akkor mire jó az asztal? Hogy cserélgessük a háttérképet? Elhiszem hogy hozzá lehet szokni(igazodni), de semmiképpen nem nevezném fejlődésnek azt, hogy ha nem tudjuk leprogramozni, akkor megideologizáljuk, és eldobjuk a szolgáltatást.
A Gnome-osokat az se zavarta hogy egy ablakkezelő függőségbe kerül egy konkrét init rendszertől. Majd pont a kétféle fájlszelőtől pirulnának el. Elég vastag bőrük van ...
-
cigam
titán
válasz
Gyuri27 #80820 üzenetére
A gyártó oldalán van hozzá (béta)Linux driver 2018-ból, szóval még az is lehet, hogy alapból menni fog. Chipset függő.
Legyen vajsima? Cseréld le a gépet egy idei modellre. Az operációs rendszer nem varázsszer, amitől a HW korlátait túllépve felgyorsul, és simán játszani fogja a 4k YouTube videókat, meg a twich-et, és közben döccenés nélkül futni fog rajt a Cyberpunk 2077.
Viszont a light-os desktop sok terhet levehet a CPUról/VGAról, cserébe nem olyan csilivili. Ezeket a felszabaduló erőforrásokat a futó programok használhatják ki, de ettől még egy ilyen régi gépen nem lesz "vajsima".
Töltsd le, írd ki egy pendrive-ra és telepítés nélkül meg is tapasztalhatod, hogy mit tud nyújtani. -
cigam
titán
válasz
Gyuri27 #80818 üzenetére
Elég régi hogy natív támogatás legyen hozzá/benne
Sőt talán olyan régi, hogy azóta ki is kerültek a támogatott HW-ek köréből. Tényleg: Milyen gyakran szórják ki az évtizedes HW-ek támogatását? Vagy a mai napig benne van az összes, eddig megjelent/támogatott chipset/VGA driver?
Amúgy jó kérdés, mert pont egy Athlon-os HP dc5850 gépet üzemelnék be, de nem találtam itthon VGA kábeltHa úgyis csak a böngésző fut rajt (gondolom teljes képernyőn pár füllel), akkor nem mindegy milyen a desktop?
CPT.Pirk
Tudod ronda, definomgyors.tiobe
Köszi! -
cigam
titán
válasz
Gyuri27 #80813 üzenetére
Valamelyik puppy variáns, viszont a játék után a böngészés a második leg erőforrás igényesebb feladat.
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #80809 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a részletes leírást! Így már világos. Lehet egy bónusz kérdésem?
A kettő nem üti egymást? Tehát ha már induláskor sikerült felcsatolni, akkor az automount nem üti agyon? Vagy figyelembe veszi, hogy már sikeresen felcsatolta, és meg sem próbálja újra felcsatolni?
Azért csinál belőle egy mount és egy automount unit-ot, hogy ha induláskor sikerült is csatlakozás, de közben valamiért ledobta, legyen esélye mégegyszer - a használata előtt - megint felcsatolni?Bocsi, hogy belekérdezek, de érdekes dolgokat írsz, sokat lehet tanulni a válaszaidból.
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #80807 üzenetére
Köszi!
Az automount-ot már értem, de ezzel ugyanúgy összezavartál:
A mount point csak egy csatolási pontot definiál, amivel túl sok mindent nem lehet csinálni.Hogy érted azt hogy nem lehet vele sokat csinálni? Mit kéne vele még csinálni azon kívül, hogy induláskor elindul, és (automatikusan?) felcsatolja a benne leírtakat, mintha csak az fstab-ban lenne definiálva?
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #80785 üzenetére
Azért a systemd előtt is volt rá megoldás, más inti rendszert használva is van rá megoldás.
Bocs, de a nem létező angolomnak ez magas. Amúgy is nehezen esnek le dolgok, de nem vágom most sem mi a difi a kettő között, és melyiket mikor kell vagy hogy miért ok okozati összefüggés ha a kettő csak együtt működik.
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #80779 üzenetére
Vagy az fstab paraméterlistába felveszi hogy x-systemd.after=network-online.target
Nem biztos hogy bántani akarom a systemd-t, de ez is egy olyan dolog amire nem kellene megoldást találni, ha nem létezne a systemd
Miért kell 2 (valami.mount, és valami-csatolas.automount)?
-
cigam
titán
válasz
urandom0 #80413 üzenetére
Köszi a tippeket!
De mi változik? Hiszen egy statikus könyvtárszerkezet, statikus tartalommal. Pl. az 1989-05-11 tartalmaira azt írja, hogy "newer", ezért nem másolja át, de az 1989-05-03 tartalmát meg nekiáll újra átmásolni, mert csak? Elképzelhető, hogy egy fájlmegnyitás (keresés az archívumban, az archívum böngészése) megváltoztat valamit a fájlon? Ugye az rsync nem a hozzáférés, hanem a létrehozás dátumát hasonlítja össze? -
cigam
titán
válasz
Sokimm #80293 üzenetére
Szerintem csak annyi az egész, hogy letöltöd a megfelelő csomagokat, és telepíted azokat.
Pontosan milyen drivereket kellene utólag telepíteni? Nem elég egydpkg -i spécidriver.deb
parancs? Persze ez attól is függ, hogy mennyire interaktív a telepítő, vagyis egy totót kell kitölteni, vagy csak felteszi és kész.MostaPista
Már hogyne lenne? shotcut, Davinci Resolve -
-
cigam
titán
válasz
GreenGoblin #80214 üzenetére
- A legtöbb rendszert lehet USB eszközre (pendrive-ra) is telepíteni. 1-2 eleve arra van kitalálva, pl. mxlinux, puppy, slax,...
- A pendrive hamar tönkre fog meni a rengeteg írástól. Eleve olyan pendrive-al érdmes kísérletet tenni, ami rendelkezik az SSD-knél is alkalmazott cellavédelemmel. pl [link]
- Lehet multiboot pendrive-ot készíteni.
- Ez a géptől/pendrive-tól függ. A régi gépek nem tudnak GPT-ről indulni, az újabbaknak minden, vagy a BIOS-ban át kell pöccinteni. Ha csak új (pár évnél fiatalabb) gépekben használod lehet GPT-t.
- A persistens partíción tárolja el a változásokat. Soha nem lehet elég nagy. Hiszen a telepített programok adatok, beállítások mind-mind azon fog eltárolódni. Ugyanakkor ez csak a live rendszerekre igaz, ha pendrive-ra van telepítve a rendszer, akkor ez nem értelmezhető fogalom.
- secure boot nem árt ha van. de csak pár nagyobb distro tudja használni, általában off-ot ajánlják. Ugyanakkor nekem be van kapcsolva, a W10 miatt, és mellett van linux is. -
cigam
titán
Az rsync-el lenne egy kis problémám. A luckybackup-ot használom, ami csak egy GUI előtét hozzá. Miért tölt le mindent a távoli szerverről, ami már eleve a helyi gépen van? Ez több 100GB és lassú kapcsolat esetén elég rossz kombináció, hiszen mire végez, már eltelik annyi idő (több hét) hogy kezdheti előröl.
rsync -h --progress --stats -r -tgo -p -l --update /run/user/... /media/...
A paraméterek miatt?
-h könnyebben olvasható
--progress mutatja a folyamatot
--stats részletes statisztika az átvitelről
-r rekurzívan dolgozik
--tgo megtartja a módosítás dátumát, a csoporttagságot, és a tulajdonost
-p megörzi az engedélyeket
-l a symlink-et symlink-ként másolja
--update csak akkor tölti le a dátuma újabb, vagy a mérete más -
cigam
titán
válasz
urandom0 #80026 üzenetére
Köszi a magyarázatot!
No és akkor hogyan listázom ki az adott könyvtárban található te* fájlokat és mappákat?---
A find parancsnak van olyan paramétere ami a sallagot nem írja ki pl. find / -name trans* parancs bejárja az egész fájlrendszert, de egy csomó könyvtárhoz nincs joga a mezei user-nek, de ezt ne részletezze, csak az user átlal elérhető könyvtárak valós találatait adja vissza? -
cigam
titán
ls -al te*
ls: 'te*' nem érhető el: Nincs ilyen fájl vagy könyvtármkdir teszt
touch teszt/abcdls -al te*
összesen 8
drwxr-xr-x 2 pi pi 4096 szept 18 17:47 .
drwxr-xr-x 17 pi pi 4096 szept 18 17:41 ..
-rw-r--r-- 1 pi pi 0 szept 18 17:47 abcdls -ald te*
drwxr-xr-x 2 pi pi 4096 szept 18 17:41 tesztEzt most nem értem. A "te*"-nak nem kellene kilistáznia minden te-vel kezdődő fájlt és könyvtárat? Ehelyett egyből a "teszt" könyvtár tartalmát listázza ki.
-
cigam
titán
Találtam egy rcS.local fájlt, ami betölti a smb(cifs) és nfs kernel modulokat. Ezt lefuttatva már sikerül a hálózati megosztásokhoz csatlakozni.
De miért nem fut le induláskor automatikusan? Hova kellene beírni? Az inittab-ba, vagy az rcS-be? Azon belül hova?Nem merek kísérletezni rajta, mert nem szeretném téglásítani.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #79957 üzenetére
A box-on futó linux kezel mindent. Van WEB-es felület a beállításoknak, és a felcsatolt hálózat kapcsolatokra képes felvételt készíteni. Na itt akadtam el. Lövésem nincs milyen init rendszert használ, hogy hol lehet megnézni az NFS kezelési képességeit. Ez még bőven a systemd idők előttről való, a 2000-es évekből.
-
cigam
titán
Emlékszik valaki még a 2.4-es kernelre? Hogyan kell azon csekkolni a futó szolgáltatásokat?
Mi lehet a baja?
mount -t nfs 192.168.1.1:/volume1/teszt /var/mnt/nas/ -o rw,intr,nolock,rsize=8192,wsize=8192
mount: Mounting 192.168.1.3:/volume1/h264 on /var/mnt/nas/ failed: No such device
Egy dvb-c box-ot probálok feléleszteni (dbox2) amin linux fut. -
-
cigam
titán
válasz
headhunter #79864 üzenetére
Csak arra céloztam, hogy játékok után talán a böngészés a legerőforrásigényesebb. Ha már egy viccet is meg kell magyarázni, az már nem is olyan vicces.
-
cigam
titán
válasz
Fecogame #79855 üzenetére
CTRL+G-re előjön a súgó, és ott pl a bill.parancsok is fel vannak sorolva:
M-- or M-_ Scroll up one line without scrolling the cursor
M-+ or M-= Scroll down one line without scrolling the cursorIgaz ami igaz nekem macos terminálban nem működött, viszont natívan már működött az ALT+-, ill. ALT++, bár ez utóbbi inkább ALT+SHIFT+3 magyar kiosztás esetén. A numerikus blokkal nekem nem működött.
Plusz a terminál ablak magasságát is meg lehet nővelni, hogy mégtöbb sort láss egyszerre.
-
cigam
titán
válasz
GreenGoblin #79846 üzenetére
Igen. Nyugodtan használhatod így a rendszert, aztán majd később ahogy megismered rájössz, hogy neked kell-e külön swap, vagy /home partíció, és hogy melyik mekkora legyen.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #79844 üzenetére
Linux-on elég a grafikus felületen bepippantani
GreenGoblin
Felesleges ezen gondolkodnod, küzdened (swappot kikapcsolni) meg pláne felesleges. Mind a Windows-t, mind a linux-ot úgy tervezték hogy swappoljon, ezért szükség van swap-ra. Az SSD-k megjelenésével a swap fájlokat szokták használni, mivel fragmentációtól függetlenül gyors az elérésük. És ezzel le is lőttem a swap partíció előnyét. Szóval hagyd az automata telepítőrendszerre. Majd ha menet közben később kézileg akarod módosítani, azt könnyedén megteheted. Csökkentheted, növelheted a méretét. Nem kőbe vésett dolog, nem kell ezért újratelepítened az egész rendszert. És ez a swapfájl második előnye. Nem kell lecsípni bővíteni, módosítani a partícióstáblát.
Sőt!
Azt is meghatározhatod, hogy mennyire akarjon swappolni: swappinessJa és +1 dolog: Nekem is 256GB-os SSD van a laptopban, de általában a telepítőre bízom a partícionálást és a swap beállítását. (Fele-fele arányban osztoznak a lemezen, minden másra ott a NAS(raspberry pi
) , és a felhő. Eddig csak a raspberry pi-n módosítottam, és helyeztem át a swap fájlt a rákötött merevlemezre, hogy kíméljem az SD kártyát. Évek óta nem foglalkoztam a desktop rendszerem swap fájljával
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #79841 üzenetére
Azt azért tegyük hozzá, hogy ilyenkor ugrik a hibernálás lehetősége, mert az a swap-ba menti le a teljes memóriatérképet, és onnan tölti vissza felébredéskor. Ha használod a hibernálást, akkor a fizikai RAM méretével megegyező, vagy nagyobb méretű swap fájlt/partíciót állíts be.
-
cigam
titán
válasz
GreenGoblin #79832 üzenetére
Készíts egy live példányt pendrive-ra, amin van "persistent" fájlrendszer. Ez egy olyan x GB-os háttértár, amin a live rendszer el tudja menteni a módosításokat, így azokat nem felejti el, a kikapcsolás után is megörződnek. Vagy ennek a mesterét, az MX linux-ot is kipróbálhatod.
Így telepítés nélkül, de mégis natívan futtatva ki tudod próbálni, hogy mennyire tetszik, mennyire működik a gépeden. -
cigam
titán
válasz
GreenGoblin #79827 üzenetére
Az első esetben csak annyit tudsz beállítani, hogy mennyit csípjen le a Windows-ból, és az átméretezést, particionálást, fájlrendszer létrehozását automatikusan megoldja magának. Akárcsak a rendszerbetöltő telepítését.
A másik esetben viszont lehetőséged van külön /home (vagy bármi más, különáló) partíció(k) létrehozására, te döntöd el, hogy lesz-e külön swap partíció, vagy akár LVM rendszert is felépíthetsz magadnak. Dönthetsz arról, hogy milyen fájlrendszert hozol létre(az ext4-en kívül, lehet btrfs, zfs,....)is , és hogy telepítse-e, és ha igen akkor hova a rendszerbetöltőt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nintendo Switch 2
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Milyen széket vegyek?
- Építő/felújító topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- HP 440 G6 Intel i5-8265U laptop (Bekapcsoló gomb hibás)
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2650v3 (20 mag / 40 szál, 2.3/3.0GHz), 32GB RAM, 55992Ft+ÁFA
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest