- Milyen okostelefont vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
- Mobilhasználat külföldön
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lathronos
őstag
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló #35142 üzenetére
Én nem vagyok tanár, csak szabadidőmben hétvégenként szoktam unokanővérem tanítványait oktatni abban az általános iskolában ahol tanít.
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló #35139 üzenetére
Például az is előnyei közé tartozik, hogy nem igen van linuxra írt vírus(persze, tudom, hogy android erre az ellenpélda de az más kategória). A baj leginkább az informatikai analfabétizmusból adódik. Amit a gyerekek általános és közpiskolában elsajátítanak, az titkárnőképzés, mert a Microsoft Office a tananyag 90%-a. Nálunk is anno az őskorban így volt. Mikor én voltam 5. osztályos általános iskolában 1992-ben, akkor indították iskolákban a Világbank által támogatott számítástechnika (ma informatika) képzést és mi is leginkább Word és Excel témakörben kaptuk az okosítást(mikor megkaptam szüleimtől az első pc-met 1994-ben, azt se tudtam, mi az, hogy telepítés, meg driver). Aztán középiskolában újra ezzel etettek 4 éven keresztül. És sajnos mostanában is így megy. Akiket én tanítgatok gyerekeket, addig nem is csinálhatnak semmit amíg működőképesen össze nem raknak egy PC-t. Aztán megtanítom a telepítést(Windows+Linux Mint), és aztán rátérünk az adott OS és leggyakrabban használt szoftverei megismeréséhez. Titkárnőképzés kizárva.
-
Lathronos
őstag
válasz
IstvánLászló #35131 üzenetére
Vagy ott a Double Commander(synapticból/szoftver központból telepíthető), ami egy az egyben ugyanazt nyújtja mint a Total Commander. A PlayonLinux-szal a legergyszerűbb telepíteni a SC2-t, persze egy zárt 3D driver telepítése nem árt hozzá(no meg a directx-et se felejtsd el telepíteni).
-
Lathronos
őstag
válasz
CPT.Pirk #35099 üzenetére
Kicsit többért...
47.000 Ft árkülönbség azért szerintem nem kis összeg(vannak akiknek majdnem egy havi fizetése). Nem kötekedésből írom, csak teleahócipőm fórumtársunk szerintem nem szán ennyit a fejlesztésre. De ettől függetlenül igazad van, ha valaki korszerű PC-t vagy HTPC-t rak össze igénytől függően, annak 10 évig biztosítva van a teljesítmény.
-
Lathronos
őstag
válasz
teleahocipöm #35097 üzenetére
Hát igen. Főleg, ha valaki flash alapú online filmeket is akar nézni, nem árt egy 3Ghz-es Pentium 4 CPU, 1 GB RAM és egy jobb VGA pl. Geforce 6600. Viszont most nézem, hardveraprón már 16.000 Ft-tól lehet kapni elég jó dualcore gépeket 2 GB RAM-mal. Az pedig nem túl nagy összeg azért cserébe, hogy még 6-7 évig ne legyen gondod a teljesítménnyel ha csak alapvető dolgokra használod a PC-t.
-
Lathronos
őstag
Örülök, hogy hasznosnak találod. Ami a francia nyelvet illeti, csak a saját scriptjeiben maradt, azokat már lusta voltam lefordítani. Na de majd a következőnél lefordítom azokat is, ne érje szó a ház elejét.
A csomagoknál nem az a lényeg, hogy a legfrissebb legyen, hanem hogy működjön ahogy kell, gondolom ebben mindannyian egyetértünk. Ha a Voyager debian verziójából készítettem volna remastert, na ott aztán találtál volna őskövületeket.
-
Lathronos
őstag
-
Lathronos
őstag
-
Lathronos
őstag
válasz
spammer #35035 üzenetére
remastersys-t használok, és éles telepített, tesztelt rendszerből készítem a remastereket, a felhasználó beállításokkal megpakolva, továbbá a /etc/skel mappába bemásolom az egyedi beállításokat amit a remastersys nem ment, mint pl. grafikus környezet mappái(Cinnamon, xfce, LXDE). Aztán ha ez kész, akkor egy Dist opcióval indítom a remaster készítést. Ezután az ISO-t kiírom Pendrive-ra és DVD-re is, majd telepítés és újabb tesztelés élesben. Ha minden OK, akkor irány fel MEGA-ra és már szedhető is le.
-
Lathronos
őstag
válasz
God Vazzeg #35031 üzenetére
Attól függ, mit használsz. Cairo Dock, Wbar, Plank? Most nézem, rossz hozzászólásra válaszoltam,
(#35033) Gyick-nek szólt a kérdés.
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #35022 üzenetére
Erre válaszul, a vegytiszta Ubuntu kedvelőknek készítettem egy Voyager remastert a 64 bitesből, ami szintén Magyar nyelvű már Live-ban is. Nemsokára lesz 32 bites is. Aki nem ismerné a Voyager-t, egy francia fejlesztésű, extrákkal telepakolt xubuntu 14.04.
-
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #34775 üzenetére
Bitch Please. Látom nem cak én nevelkedtem itt HIP-HOP-on.
Snoopy-nak tényleg voltak egész jó zenéi, de mióta Snoop Lion-ra keresztelte magát és belekóstolt a pop és disco műfajba is, nálam végleg elásta magát. Bár igaz, a Cypress Hill és Xzibit(és még sorolhatnám a nagy neveket) is belekóstoltak más műfajokba az évek során.
-
Lathronos
őstag
Szia!
Ha még esetleg érdekel a Linux Mint, készítettem a 64 bites remaster változatot is naprakészen frissítve, ami már live módban is magyar nyelvű, valamint hasznos kiegészítéseket tartalmaz az alaprendszer kínálatán túl: info és letöltés
-
Lathronos
őstag
válasz
MasterMark #34498 üzenetére
Meg még ezen kívül pár apróság hozzájuk lett adva: skype+magyar fordítás, Google Chrome, Teamviewer, ndiswrapper+broadcom wi-fi driverek, conky manager 80 témával, pár ikontéma, laptop-mode a laptop üzemidejének növeléséhez, ubuntu tweak, teljes MTP csomag az androidos telefonok kompatibilitásának biztosításához, WINE 1.7, gnash, TV time(tv tuner vezérlő), gufw tűzfal, COMODO antivirus valósidejű védelemmel magyar nyelven, Firefox+Chrome kiegészítve adblock-kal, video letöltővel, skinnel, a cinnamon esetében adtam hozzá pár hasznos kisalkalmazást és témát meg néhány háttérképet, stb. Egyszóval semmi extra, csupán mindent belepakoltam, amire egy átlag felhasználónak szüksége lehet pluszban.
-
Lathronos
őstag
Szia!
Hát Intel GMA és Atom kombótól sokra tényleg nem futja(viszont debian vonalon jól támogatott), de talán érdemes megpróbálkozni egy Linux Mint 17 LXDE-vel. Ez stabilabb a Lubuntu-nál. 10 mp után automatikusan bejelentkezik.
-
Lathronos
őstag
válasz
MasterMark #34465 üzenetére
Linux Mint 17 remasterekről. LXDE 32bit és Cinnamon 64 bites változatokban, melyek a Linux Mint fórumon lesznek holnap este 20:00-tól elérhetőek.
-
Lathronos
őstag
-
Lathronos
őstag
válasz
molacika91 #34238 üzenetére
Deluge? Az nem szokott válogatni a grafikus környezetek között, általában mindenen fut.
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #34014 üzenetére
Legelőszőr Ubuntu 14.10-zel próbálkozott, de a pulseaudio nem kezelte rendesen a realtek integrált hangot, majd javaslatomra lett telepítve helyette Linux Mint 17, de itt is a Pulseaudio kavar be neki. Most ott tartunk, hogy készíttettem egy ISO-t, amibe ki van lőve a Pulseaudio és ALSA van helyette alapértelmezett hangvezérlőként(vésztartalékként pedig OSS). Remélhetőleg ez majd megoldja a problémát, holnap kiderül. Ha meg nem, beborul.
-
-
-
Lathronos
őstag
-
Lathronos
őstag
OK, na akkor tehát:
1. kattint jobb egérgombbal a linux-swap-ra majd swap kikapcsolása. Ha ez befejeződött, jobb egérgomb és törlés.
2. extended jobb egérgomb Leválasztás és utána törlés
3. ext4 / jobb egérgomb Leválasztás majd törlés
4. Kattints a Minden művelet alkalmazása gombra(Eszköz menüpont alatti ferde nyíl)
5. Kilépsz a GParted-ből
Újraindítás, telepítőben Merevlemez törlése és Linux Mint telepítése. Még egy órán keresztül itt vagyok, nem kell sietni.
-
Lathronos
őstag
Áááá... Az egyéni partícionálás egy linux-szal most ismerkedő számára kínai, ezért mondtam, hogy az automatikus telepítés egyszerűbb. Vagyis újraindítás, és telepítőben válaszd a Merevlemez törlése, és Linux Mint telepítése opciót. Hidd el, mindent a legoptimálisabban fog beállítani és sok fejfájástól kímél meg. Nekem most sajnos nincs elég szabad helyem, hogy egy képekkel illusztrált dokumentumot készítsek a manuális telepítésről.
-
Lathronos
őstag
Akkor hát, ha jó értem, formáztad az egész SSD-t, vagyis nincs rajta semmi, üres. Akkor indítsd újra a PC-t, és a telepítőben válaszd a Linux Mint telepítése opciót. Így automatikusan beállít magának mindent a rendszer, és nem kell a partícionálással foglalkoznod. Ha már megismerted a rendszert, akkor érdemes az egyéni partícionálással próbálkozni. A valami más opciót egyelőre ne erőltessük.
-
Lathronos
őstag
Ezt a leírást nem én készíttetem, hanem a Linux Mint Magyar közösség vezetői. Szerintem bízd a Mintre a partícionálást és telepítést, az a legegyszerűbb: Merevlemez törlése és Linux Mint telepítése. Persze ha Win-t meghagyod, akkor inkább a telepítése win mellé opciót válaszd.
-
Lathronos
őstag
Őszinte leszek: nekem azért van a Mint mellé telepítve a Win7(persze kizárólag offline), mert sokkal egyszerűbb arra telepíteni a játékokat mint WINE-nal sokszor órákig szórakozni mire sikerül beállítani. De biztos van itt olyan, aki tud ebben segíteni. Én nem értek a WINE-hoz.
-
Lathronos
őstag
Vagy tehetsz egy próbát a Linux Mint 17 Cinnamon 64bit-tel is. Ez egy általam módosított változat, ami már LIVE-ban is magyar, tartalmaz minden codec-et(flash,java, mp3, divx, stb.), Wi-Fi driver-t, magyar nyelvű skype-ot, pár igényes ikontémát, valamint még néhány extrát ami az alap Linux Mint 17-ben nincs. Valamint 2019-ig támogatott rendszer, vagyis még 4 évig biztosít frissítéseket hozzá a fejlesztőcsapat. Az ubuntu 14.10 viszont nem LTS, így azt egy év mulva le kell cserélned egy friss 15.04-re.
-
Lathronos
őstag
-
Lathronos
őstag
válasz
DrojDtroll #28214 üzenetére
-
Lathronos
őstag
válasz
ubyegon2 #27918 üzenetére
Ez a Kwheezy nagyon tetszik KDE létére. Na holnap munka után fel is telepítem és tesztelem egy-két hétig. Az meg, hogy nem a legfrissebb KDE van rajta nem izgat. Ha olyan jó mint amilyen gyönyörű, akkor még a végén megszeretem a KDE-t és ez lesz az új favorit.
Bár a 3.8 GB méret kicsit sok, de majd lefaragom a felesleget.
-
Lathronos
őstag
Én 64 bites Mint17 KDE-t javasolnék(könnyebb konfigurálni mint a Cinnamont), az a legalkalmasabb kezdéshez, még az automatikus frissítés is megoldható úgy mint Windows esetén, továbbá minden lényeges codec-et tartalmaz(flash, java, video-audio) ami internetezéshez szükséges.
-
Lathronos
őstag
válasz
Carasc0 #27186 üzenetére
Szia!
Felhasználó szintű alapismeretek elsajátítása tankönyvek nélkül is menni fog(saját tapasztalat). Ha internetezésre és multimédiára(film, zene) használod, a Windows kezelésén túl nem túl sok mindent kell megtanulnod(telepítés, partícionálás, grub konfigurálás). Ha viszont munkaállomásként(tervezés, programozás, szimuláció, stb.) használnád, esetleg szerver OS-ként, akkor érdemes az ehhez szükséges tudásanyagot könyvekből de méginkább tanfolyamokon keresztül elsajátítani.
-
Lathronos
őstag
válasz
Enxtheone2 #27163 üzenetére
fradi81 jól írja, csak az elérési útvonalat egészíteném ki:
usr/share és itt a mappán belül keresd meg a transmission-gtk fájlt majd ezt társítsd a magnet linkhez alkalmazásként.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- RÉSZLETRE , Bankmentes , kamatmentes Asus Rog Zephyrus G16
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest