- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
I02S3F
addikt
válasz
#63718632 #75921 üzenetére
Bocsi! PrivacyGirl - nek szólt az infó. Figyelmetlenségből neked címeztem.
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #75872 üzenetére
Ha kedved kaptál kísérletezni a https-el és játékos kedvedben vagy, akkor hajrá! Meg később - amikor alap lesz a https a csomagkezelőnél - jól jöhet. :)
Rám az utóbbi időben az a jellemző, hogy "if it ain't broke, don't fix it". -
I02S3F
addikt
válasz
#63718632 #75850 üzenetére
májkimiki - Szerintem, ha jó neki, akkor jó neki. Lesz mit tanulnia még úgyis. Utólag is jöhet rá dolgokra :)
Yerix - Így hamar gyakorlott felhasználó leszel, ha boldogulsz a terminállal
.
Ha már a terminálnál tartunk pont olvastam a Minix-es könyvben, hogy régen terminállal (Képernyő+ billentyűzet egybe öntve) csatlakoztak a nagy gépekhez. Innen a neve :).
-
I02S3F
addikt
válasz
Véreshurka #75840 üzenetére
De végülis van alapja félni, hogy az update során lehallgatnák a hálózatot? Mondjuk abból kiderülhetnek a csomagverziók, abból meg lehet következtetni a sérülékenységekre. (fix me!).+ Van olyan fontos adatod, amit annyira védeni szükséges?
-
-
I02S3F
addikt
válasz
#26097408 #75695 üzenetére
"Az a narancssarga hibauzenet az micsoda?" - Nincs joga olvasni. Root joggal biztosan olvasná azokat a mappákat!
"Amugy eleg sokaig gondolkodik mig ezt az egeszet betolti." - Ha jól tudom, de majd a többiek kijavítanak ez csak az i-node tábla bejegyzéseit olvassa, nem a konkrét fájlokat méri le. Hogy miért lassú, azt nem tudom. Gondolom a sok i/o művelet miatt.
-
I02S3F
addikt
"Ujjlenyomat ahogy olvastam meg gugliztam nem fog osszejonni" - Igen! Hogy nem működik, abban én sem vagyok biztos!
#75650 ubyegon2 - Annyiban nem jogos a hsz. - om, hogy A hölgy Mintet használ, én meg vanilla Ubunturól írtam és a kettő között lehet eltérés (ahogy írtad is)!
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #75647 üzenetére
"szóval amíg nem jár le egy LTS disztró ideje, addig nem is fontos az új verzióra áttérni." - Ezzel egyet értek, viszont szeretném hozzátenni, hogy hamarabb megjelenik a következő lts, minthogy az előzőnek lejárna a támogatása. Legalábbis Ubuntu esetében.
" Természetesen ezeket is folyamatosan frissíteni kell és ezek a frissítések semmilyen tárolt adatot nem érintenek," - E mellé is megjegyezném, hogy köztes kiadás-köztes kiadás frissítése esetén (tehát pl. : Ubuntu 20.10-ről 21.04-re) a frissebb csomagok miatt a konfig fájlokban lehet változás és az, hogy ezért újra szükséges konfolni. Lts-lts esetében még gyakrabban.
-
I02S3F
addikt
válasz
#26097408 #75500 üzenetére
Amit én meg tudok válaszolni:
1. Ha tudod váltsd ki az appokat alternatívával. Wine segítségével tudsz futtatni wines appokat, de bizonytalan, hogy melyik mennyire szuperál (van hozzá db, amiben írják, hogy melyik app hogy megy)
2. Qbitorrentet az appstore-ból telepíts! (Ez érkezik az alaptelepítéssel. Lehet más lesz a neve az appstore-nak. )
3. Igen, minden ugyanúgy működik szerintem!
4. A battery savingre van a TPM nevű cucc. Szemkímélésen a kékfényszűrőre gondolsz? Azthiszem már mintbe is eljutott az éjszakai mód! -
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #75421 üzenetére
"Nekem a legnagyobb élmény volt anno majd 7 éve, mikor nem kellett online víruskergetőt meg tűzfalakat felraknom! Azóta nulla kártevő galádkodott a gépemen. Kb annyi Windows is. " - Csodálkozom, hogy az ms office-t, hogyan váltottad ki? Én szakdogát írok. Megkerülhetetlen. (nekem)
-
I02S3F
addikt
válasz
vadkörte #75404 üzenetére
"Ha elcseszel valamit még mindig egyszerűbb egy VB "gépet" újrahúzni, mint a fizikait." - Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megemlítsem az osboxes.org-ot, ahol kész rendszerképek tölthetőek le. Persze ezzel a telepítést nem gyakorolja, de ha gyorsan szükség van egy oob vm-re, akkor lehet hozzájuk fordulni. Virtualbox és vmware képfájlok is vannak.
-
I02S3F
addikt
válasz
lev258 #75296 üzenetére
Szerintem azért van Kali és Kali1 mappa, mert a Kali-ba már nem tudja felcsatolni a rendszer a partíciót, ezért Kali1-el próbálkozik.
Kérdésem, hogyha nem kezdő, mert úgy veszem ki, akkor miért nem használ alapból fstab-ot?
Szerk. : Hiba2 - A kde csak ír valami logba, hogy miért nem startolt el rendesen.
-
I02S3F
addikt
Nah, hát srácok! Néztem kis 8 és egy 23 perces videót a vimről. Ugye Linuxos környezetben ez az alapműveltség részét képezi. Jó volt, hogy rövid volt a videó. Szabadidőmben nem szívesen ülök sokat a gép előtt egyhuzamban.
Egyelőre ez nem olyan stresszes, mint az lfs. Azt félre szükséges tennem, mert a fő energiákat a szakdolgozatra koncentrálom.
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #75007 üzenetére
Jó volt!
@Synaptic: A win10-nek nem is tudom pontosan mennyit adnék, mert ha raksz mellé office-t, meg az update-ek helyfoglalása... Én a nagyobbik ssd 3/4-ét ssd-t odaadnám neki. A kicsi meg a nagyból a maradék meg a steam-es játékoké.
Szerk. : A Linux alaprendszer mehet egyben, ahova a steam-es játékok mennek.
De javítsatok ki!
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #74943 üzenetére
"Szóval néha barmold csak szét a gazdarendszert! " - Fenéket! Sokáig barmoltam szét a rendszert arra vágyva, hogy egy stabil rendszerem lesz hosszú ideig. Ezt meg is kaptam. Csak úgy, hogy nem bütykölök rajta :).
Tervben van egy lfs (Linux from scratch) építése, amit meg is kezdtem. Csak pihennem is szükséges. Sajnos az lfs is okoz fejtörést. (Hát persze!)
-
I02S3F
addikt
válasz
funkmester #74884 üzenetére
Ablakok rendezése alatt a wingomb+jobbranyíl és a wingomb+balranyíl funkcióra gondolsz?
Fájlkezelésből mi hiányzik neked? Xfce alatt azt hiszem a thunar van.
A windowsra leginkább a kde hajaz, de azt valamiért - a rendszerigénye miatt? - nem ajánlották neked.
Próbálj bele tanulni. Ez "sajnos" nem windows. Szerintem, ha adsz neki időt, akkor jobban fogsz vele boldogulni.
-
I02S3F
addikt
válasz
funkmester #74827 üzenetére
Konkrétan milyen alkalmazásokat szeretnél futtatni Linuxon?
-
I02S3F
addikt
válasz
funkmester #74827 üzenetére
Ez függ disztribúciótól és a telepített csomag-összetételtől.
Van rendszer, ami 100mb alatt eszik, van ami 300 fölött.
-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
3-4 éve használok Linuxot otthon és szeretnék a rendszer részleteibe menő ismeretekre szert tenni, hogy később ezt kamatoztathassam Linux rendszergazdaként. Leginkább olvasni szeretek, ezért az ilyen Udemy és társai kiesnek.
Honnan tudnék tanulni? Érdekelnének példa projektek is. Kerestem ilyeneket, de nem érdekeltek. Pl.: Apache webserver. (De pl.: a virtualiuzáció az érdekel!) Mélységeiben érdekelne a dolog, hogy mi hogyan működik. Ennek a célja az lenne, hogy ha később valami hibaelhárításban kellene résztvennem, akkor tudjak előnyt kovácsolni a rendszerismeretemből.
Könyveket olvasok, de szeretnék olyan blogokat olvasni, ahol, ha van 5-10-15 perc felesleges szabadidőm, akkor okulhassak.
Jelenleg erre a célra olvasom a PH idevonatkozó topicjait és a HUP-ot. Utóbbiban is főleg a felmerült problémákról olvasok.
Tudnátok ajánlani blogokat, esetleg hírportálokat?
(természetesen angol nem akadály!)
-
I02S3F
addikt
válasz
#68216320 #73232 üzenetére
Emlékeim szerint az ntfs partícióknál szokott gond lenni a jogosultságokkal. Már korábban is olvastam itt ezzel kapcsolatos problémákat. Pl. : felcsatolás után nem olvasható/írható a partíció. Persze neked más gondod van és egyszerűsítek, ezt elismerem.
/dev/NTFS-partition /mnt/windows ntfs-3g uid=userid,gid=groupid,dmask=022,fmask=133 0 0
Elvileg így szükséges csatolni, hogy 644-et kapjanak a fájlok és 755-öt a mappák. Link
-
I02S3F
addikt
válasz
#68216320 #73228 üzenetére
Nem a mappa jogait kapja meg a fájl? Úgyértem nem abból deriválódik?
@vadkörte - Úgy tudom a virtualbox és társai otthoni felhasználóknak javallott, mert könnyen beállítható. A kvm/qemu professzionális eszközök, elsősorban vállalatoknál használják őket, de cáfoljatok meg.
-
I02S3F
addikt
válasz
st3v3np3t3r #72530 üzenetére
Értem! Nos az ikont is a. desktop fájlban tudsz megadni. Ha segítség szükséges, akkor mintának nézz meg egy másik .desktop fájlt.
-
I02S3F
addikt
válasz
st3v3np3t3r #72528 üzenetére
Keresd meg milyen paranccsal indítható a ff. Keress egy .desktop kiterjesztésű fájlt és a mintájára gyártsd le az ff paranccsal.
-
I02S3F
addikt
válasz
Necronom #72357 üzenetére
Én kezdetektől fogva Ubuntu-t használok. Kísérleteztem Debian-al, Arch-al és variánsaikkal, de az Ubuntu a legkézreállóbb nekem, mert könnyű telepíteni, sok leírás és szoftver van hozzá és úgy van megalkotva, hogy akár terminál nélkül is lehet használni. Persze ez utóbbit nem kerülöm, csak kényelmes a gui.
-
-
I02S3F
addikt
Ha egy részletes leírásra lenne szükség...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest