-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
BoB
veterán
Ha valaki Korora-t használna: úgy néz ki ennyi volt.
-
BoB
veterán
válasz
Frawly #60159 üzenetére
Ez aztán teljesen felesleges. Nem tudom mit nem találsz, de a csomagkezelők közül a pacman-el lehet a legjobban keresni.
Egyébként a lista készítés teljesen triviális.
Az összes csomag az összes tárolóban:
pacman -Sl
Az összes fájl az összes tárolóban lévő csomagokban:pacman -Fl
(ha ezt például fájlba exportálod, a fjlméret 200MB! feletti, olyan sok)Nyilván ha grep-elni akarod akkor pipeolod:
| grep
a végére, ha fájlba akarod akkor átirányítod a kimenetet:> fájlnév
.De mégegyszer, magával a pacman-el jobb keresni.
Azt nem értem ha ennyire alap csomagkezelési problémák vannak, miért telepítesz staging tárolóból bármit is, nemhogy kernelt?
Egyébként ha listát akarsz azokról amiket kifejezetten te raktál fel:
pacman -Qqen
grep csak akkor kell ha például olyasmit akarsz megnézni, hogy az
/etc
-ben melyik fájlok lettek módosítva az eredeti, csomagban lévőhöz képest (pl. ha beállításokat backup-olni akarod):pacman -Qkk |& grep Modification | grep /etc
-
BoB
veterán
válasz
Frawly #60150 üzenetére
"Grafikus csomagkezelés sincs."
Már hogyne lenne??
https://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman/Tips_and_tricks#Graphical_front-ends
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #60124 üzenetére
"de nem a lánykori nevén Archmerge, hanem az ArchmergeD. ArcoLinuxD most már"
Leírtad hogy az Archemerge nevet váltott, és a D-s lett belőle. Nem váltott, a neve D nélküli. Csak kettő lemezt kínál, ennyi.
Ez olyan mint a Debian. Ott is van netinstall lemez pl.
Attól még nem Debian-netinstall a neve.
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #60122 üzenetére
Ránéztél te már valaha az ArcoLinux honlapjára?
https://arcolinux.info/
Amit írtál az a D-s verzióra vonatkozik. A sima telepít mindent.
-
BoB
veterán
válasz
Frawly #60070 üzenetére
"Archot 30 perc alatt felhúztam. Azért ilyen lassan, mert ott neked kell kézzel gépelgetni a parancsokat"
Azért jegyezzük meg, csak a noob-ok telepítenek kézzel, a jobbak már írtak maguknak script-et ami ezt megteszi helyettük.
"Legdurvább Fedorán az UEFI boot."
Nem tudom hogy régen mi volt, de most nincs ez amit írtál UEFI esetén.
-
BoB
veterán
válasz
lacafaca #60040 üzenetére
Le van írva az általad linkelt oldalon hogyan kell telepíteni.
https://github.com/fedberry/fedberry/blob/master/INSTALL.md
Görgess le a windows részhez.
-
BoB
veterán
Azt írtad kliens-szerver. Pont. Most meg magyarázod hogy így meg úgy, ez nem olyan.
"The open-source reference implementation of Wayland protocol is split in two C libraries, libwayland-client and libwayland-server. Their main responsibility is to handle the Inter-process communication (IPC) with each other,"
[link]Most lehet vitatkozni hogy a fejlesztők a hülyék hogy szerver nevű API-t csinálnak ami nem is az igazából.
Amit az általam berakott képen látsz az ugyanaz, csak ott még ki van emelve hogy IPC-n keresztül történik a kapcsolat.
Igen ez nem a klasszikus hálózattranszparens X, mert ez igaz is, de pusztán az hogy itt már nincs kliens meg szerver azt nem lehet kiejelenteni, én nem szeretem ezeket az egyszerű megállapításokat.
-
BoB
veterán
válasz
ArthurShelby #59930 üzenetére
"azt nem értem, hogy mi köze a grub-nak a driverekhez, fényerőhöz"
Itt megtalálod a választ: Kernel parameters
-
BoB
veterán
válasz
Frawly #59877 üzenetére
Fedora.
Powerline zsh téma problémázik a guake terminálban hogy nem elég a színek mennyisége. Na mondom mi van, Arch alatt nem volt gond, ez a terminál "tudja".
Utánnanézek, kiderült hogy a Fedora-ban a 0.8.8-as verzió van (még GTK+2), kettő évvel ezelőttről, azóta már 3.2.0-nál tart (GTK+3).
Reddit szerint a csomagolónak nincs ideje frissíteni
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
Frawly #59735 üzenetére
Fedora / Vegyesen a legfrissebb a bináris disztrók közül. Van amelyik csomag itt, van amelyik ott újabb.
Nem gáz szerintem a féléves frissítési ciklus, upgrade-re van lehetőség. Ami persze összeomolhat, de szerintem az a ritkábbik eset és inkább olyankor fordul elő ha a felhasználó nagyon elállítgatott valamit.
Ami nekem szimpatikus Fedora-ban hogy be van állítva benne alapból a SElinux. Kevésbé szimpatikus például hogy a python2 még mindig igen erősen ott van, igaz már elkezdték kivezetni, de ha jól emlékszem véglegesen erre csak a hivatalos támogatás megszűnése után kerül sor, 2020-ban.
Ezt a disztrót is kipróbálhatod, veszteni nem vesztesz.
-
BoB
veterán
válasz
Frawly #59732 üzenetére
Nem, mert először testing tárolóba fog kerülni vagy 1 hétre minimum. Majd egyáltalán miután kiadták, mert ugye most az a kernel még nincs is kész. Az sem 1-2 nap múlva lesz. Akárhogy is nézed, a 4.16-os kernel Arch-ba nem 1-2 nap múlva jön az biztos.
A staging repót meg csak fejlesztők használják, azt semmihez ne vedd alapul. Itt nem az a tesztelgetés megy ami a testing repóban.
-
BoB
veterán
Röviden:
Nem megy Chrome / Chromium alatt a VA-API, csak ha azt raknád fel amelyikat azzal forgatták (chrome-vaapi, amit néztél).
TMP méretét tudod állítani:
mount -o remount,size=3G /tmp
Értelemszerűen ez 3GB-ra növeli, nem véglegesen. De vigyázz mert ez a memóriában foglal helyet.
-
BoB
veterán
Megjelent a biztonságra fókuszáló Qubes OS 4.0-ás kiadása.
Az újdonságokról itt lehet olvasni: [link]
-
BoB
veterán
Olyan téma nincs ami eltünteti a title bar-t. Azt úgy hívják Client side decoration, és külön-külön kell támogatnia az alkalmazásoknak és a WM-nek is.
Hogy érted hogy a Gnome Terminal-nak letisztultabb a felülete? Mindkettő tök üres, mi lehet ezen ettől jobban "letisztult"
(ez napjaink egyik legidiótább kifejezése amit manapság sajnos előszeretettel használnak)
Egyébként terminálból KDE alatt a yakuake-t, GNOME alatt a guake-t ajánlom. Egy gombnyomásra (F12 mindkettőnél) előhívható - csukható, nem záródik be.
-
BoB
veterán
válasz
Apollyon #59499 üzenetére
Nem idegesítettem fel magam, ezt nem tudom honnan veszed.
Én mindössze annyit írtam hogy nem kicsit irónikus stabilnak kiadni egy olyan disztrót ahol a hibajavításokat nem adják ki, a hibákat inkább benne hagyják.
Ezután írtad hogy nem verzió hajhásznak ezért én összekapcsoltam a kettőt mivel úgy gondoltam ehez a gondolatmenethez szeretted volna hozzáfűzni mivel erről volt szó.
Egyik oldal a van új verzió másik a nincs új verzió.
Ez a verzió hajhászás csak egy logikátlan kocsma duma. Ugyanaz mintha azt mondanám hogy a nem frissítés meg csak verzió gyöpösödés.
-
BoB
veterán
válasz
Apollyon #59479 üzenetére
Szóval a kizárólag hibajavító frissítések csak verziószám hajhászás.
Hogy is hívják azt amikor valaki már nem tud logikai érveket felhozni az állítása mellett, és ezért a taktikája az hogy a másik oldalt próbálja nevetségessé tenni?
ubyegon2: itt csak azt látni hogy elérhető, de olyat nem hogy ajánlott is.
-
BoB
veterán
Nekem ezzel az a bajom, hogy:
Az nem érdekes hogy az 5.8-as KDE van Debianban, hiszen az még mindig támogatott. LTS, stabilabb, satöbbi, ez ok. A probléma az, hogy jönnek ki a hiba és biztonsági javítások. Ebből a 6-os van itt, ami több mint egy éve jelent meg.
Azóta megjelent az 5.7, 5.8, 5.9. A legutolsó bő egy hónapja.
És ezekben nincs semmi új feature ami bugot hozhatna be, pont ellenkezőleg, csak javítja őket. De neeeem, ez nem kell a Debianba. Ez is legyen régi.
Még szerencse hogy ahogy ránéztem a fontosabb biztonsági hibákat kézzel befoltozza a Debianos security csapat.
Csak ez így azért is gáz mert sokkal több energiát felemészt ezeket kézzel visszapeccselni ahelyett hogy szimplán elfogadnák a "gyári" hibajavításokat.
Így folyton figyelni kell mindenhol a hibajelentéseket, hogy melyik okozhat biztonsági hibát. Már ez rohadt sok időt felemészt amikor van 60 ezer körüli csomag a rendszerben, szerintem ezért is lehet ez a nagy lemaradás.
-
BoB
veterán
Így késő este csak sikerült baromságot írnom, a literális változat nem jó csak kereséshez, de a találatok sem tökéletesek mert olyan csomagot is listáz ami nem qt5 tag (bár igaz az függősége). Ezért be kellene ágyazni mint ahogy colomb írta.
De lényegtelen mert nem ez a helyes megoldás amúgy sem.
-
BoB
veterán
Linux Journal: legjobb asztali környezet a felhasználók szerint:
KDE: 35%
GNOME: 20%
Xfce: 15%
Cinnamon: 11%
MATE: 7%
Other: 7%
Unity: 3%
LXQt: 1%Sorry cinmanó
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
lockdown90 #58797 üzenetére
Chrome betűtípusoknál húzd feljebb a minimum betűméretet.
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
Megjelent a KDE Plasma 5.12 LTS.
-
BoB
veterán
válasz
Slownz #58068 üzenetére
Ha a Budgie asztali környezet tetszik, akkor a Solus-t tudom ajánlani: https://solus-project.com/home/
-
BoB
veterán
válasz
jackal79 #58053 üzenetére
Példa:
rsync -a --delete honnan hová
Csak azokat fájlokat fogja másolni amik megváltoztak. Vagyis nem fog minden egyes alkalommal mindent másolni.
Az
a
kapcsoló rekurzívan fog másolni úgy (vagyis az összes almappákat és azok tartalmát), hogy minden szimlink, fálj tulajdonság, jogosultságok, stb megmaradjon.A
--delete
le fogja törölni azokat a fájlokat, amiket töröltél az eredeti könyvtárból.Ha azt is akarod látni mi történik, add hozzá a
v
kapcsolót.További infó:
man rsync
bob@bob ~ % rsync -av ./data/ ./backup
sending incremental file list
./
file1
file2
file3
sent 282 bytes received 76 bytes 716.00 bytes/sec
total size is 40 speedup is 0.11bob@bob ~ % rsync -av ./data/ ./backup
sent 106 bytes received 12 bytes 236.00 bytes/sec
total size is 40 speedup is 0.34bob@bob ~ % rsync -av --delete ./data/ ./backup
deleting file2
./
sent 107 bytes received 24 bytes 262.00 bytes/sec
total size is 54 speedup is 0.41 -
BoB
veterán
válasz
Flowtation #57984 üzenetére
Ubuntu 18.04 Libreoffice-ből az 5.4-es verziót fogja tartalmazni.
-
-
BoB
veterán
válasz
ubyegon2 #57772 üzenetére
Nem, AUR-ban is vannak beta-experimental dolgok felrakva.
Amikor debian, stb-nél azt mondjuk stable, az azért is van, mert:
A programok csak biztonsági frissítést kapnak, tehát nem fog változni semmi sem, éveken keresztül. Nem fordul elő olyan, hogy ahogy változik a GNOME, egyszercsak a felhasználó máshol talál egy menüpontot, telejsen máshogy néz ki a menü, stb.Ahoz hogy újításokkal, és más, megváltozott dolgokkal találkozzál a következő verziót kell felrakni.
Mint Windows XP -> Vista -> 7. A user nem sír, mert minden a megszokott marad.
(persze itt bele lehet nyúlni -> backport repó, PPA, stb)
Ezért szokták a stabil kifejezést használni. Nem változik.
Remélem így érthetőbb a stable és rolling kapcsolata.
-
BoB
veterán
válasz
Rimuru #57766 üzenetére
PPA-ra nem is akartam kitérni, de ott is pont ugyanakkora az esély. PPA-t is akárki csinálhat, az sem sokkal biztonságosabb ilyen szempontból, meg fel is lehet törni egyet és elhelyezni kicsit módosított csomagot.
Meg a másik fele hogy sokan felvesznek mindenféle kísérleti repo-t, ahol még a beta verziót sem elért programok vannak
Milyen csomag volt az?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Gurulunk, WAZE?!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Filmvilág
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Windows 11
- Íme az új Android Auto!
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad 330S-15IKB - i5-8G I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E6400 - Intel P8400 I 3GB I 160GB I 14,1" I Intel VGA I Garancia!
- PS5 konzolod megvásároljuk: Budapest, Kecskemét, Szeged, Debrecen vagy akár GLS futárt küldünk!
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest