-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Siriusb
veterán
válasz
dim dim #11427 üzenetére
Szia!
Arra kell figyelni, hogy telepítéskor manuális opciót válaszd az automatikus partícionálás helyett, így tudod a szabad területre rakni az új operációs rendszert. A grub telepítésekor létrejön egy lista az észlelt oprendszerekkel, így indításkor tudsz, választani linux, windows közt.
Ha valamiért nem indulna a win, gyere vissza ide, nézd meg a fentebbi linket, vagy kérdezhetsz az ubuntu topicban is, ha azt választottad. -
Siriusb
veterán
Billentyű kiosztás:
1) rc.conf-ban: KEYMAP="hu" illetve
2) /etc/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf - ban:
# keyboard layout
Section "InputClass"
Identifier "Keyboard Defaults"
MatchIsKeyboard "yes"
MatchProduct "keyboard"
Option "XkbLayout" "hu"
EndSectionés ha már itt vagy, a ctrl+alt+bcksp -t is működőképessé teheted az X újraindításához:
Section "InputClass"
Identifier "Keyboard Defaults"
MatchIsKeyboard "yes"
Option "XkbOptions" "terminate:ctrl_alt_bksp"
EndSectionxorg.conf-ot felejtsd el - hacsak nem mindenképpen szükséges valami miatt -, automatán is szépen felismer mindent, illetve a fent említett könyvtárban található fájlokban tudsz konfigurálni.
-
Siriusb
veterán
Ha nem sajnálod rá az időt, akkor jó. Én is hamar megkedveltem ezt a disztrót.
Használd pl. a networkmanager-t, az rc.conf - ban a daemons sorba beírva automatikusan indítja a csatlakozást.
Ha ragaszkodsz a pppoe-start-hoz, írd be az rc.local-ba a parancsot.
Másik alternatíva: pppd.Mindegyik automatikusan indítja boot-kor az internet csatlakozást, függetlenül attól, hogy később milyen felhasználóval jelentkezel be.
-
Siriusb
veterán
Nos, akkor teljesen szembemész a linux filozófiájával és teljesen védtelenné teszed a rendszered, leginkább a felhasználói hibákkal szemben.
Akkor most nem a "/", root vagy gyökérkönyvtárról beszélsz, hanem a /root könyvtárról, ami a root felhasználó home könyvtára. Hacsak nem változtattál a PKGBUILD-en, az AUR-ból telepített programok is a /usr-be mennek többnyire, a /root - ban a konfigurációs fájlokat láthatod, mivel a root felhasználóval vagy bejelentkezve, tehát a /root - ban keresi elsőként a beállításokat.
Jó lenne ismerkedni alapszinten a rendszer felépítésével, ami Neked is jó és a problémákat is jobban le tudod írni. Az Arch Linux használatával rengeteget lehet tanulni, viszont sokat is kell manuálisan ügyködni, energiát és időt kell belefektetni. Ez nem olyan, mint az Ubuntu, ahol "mindent" készen kapsz.
-
Siriusb
veterán
Na, akkor látod, hogy szükségesek az idézőjelek, viszont nem csak a music directory-t kell beállítani, hanem azonkívül még egy-két egyéb dolgot; csak kövesd a leírást.
fakeroot nem egy user: amikor forrásból készíted a telepítendő csomagot, akkor szükség van root jogosultságra a megfelelő jogosultság/tulajdonos beállításhoz a fájloknál. Fakeroot segítségével nem kap valódi root jogot a csomagot előállító program, csak elhitetjük vele ezt, s így elkerülhető az is, hogy tönkre vágd az éles rendszered, hiszen csak egy fals / könyvtárat lát.
Nem a gyökérkönyvtárba települnek a programok, hanem a /usr/bin stb. könyvtárakba (esetleg /opt), minden fájl szépen a neki megfelelő helyre. Helyénvaló ez a működés.
-
Siriusb
veterán
Edit PKGBUILD [Y/n] ("A" abort)
Kizártnak tartom, hogy szerkeszteni akarnád, tehát: N
Így nem is kell default editor-t megadnod.Elindul a letöltés, build, majd megkérdezi akarod-e installálni a kész csomagot és meg kell adnod a jelszót. Ennyi.
Próbáld meg a wiki-t átnézni, szerintem ennél jobb útmutatót nem sűrűn találsz, a közösség fantasztikus anyagot hozott létre. Szinte mindenhez van info.
-
Siriusb
veterán
A config stb fájlokra gondolsz? Azok a home-ban vannak rejtett könyvtárakban.
-
Siriusb
veterán
Ami még érdekes lehet neked, man makepkg - ből, ha módosítgatsz a source fájlokban:
-e, --noextract
Do not extract source files; use whatever source already exists in the src/ directory. This is handy if
you want to go into src/ and manually patch or tweak code, then make a package out of the result. Keep in
mind that creating a patch may be a better solution to allow others to use your PKGBUILD. -
Siriusb
veterán
Javaslom, konfigurációs fájlt állítgasd be magadnak, így meg lesz az az előnyöd, hogy hozzá sem kell nyúlnod az rtorrent-hez az indítás/leállítás kivételével. A megadott könyvárba berakott .torrent fájl alapján automatikusan elindítja a letöltést, a külön beállított könyvtárba menti a letöltött cuccot, s még azt is megoldhatod, hogy egy bizonyos arányt elérve abbahagyja a feltöltést.
-
Siriusb
veterán
válasz
ZCoyote #11179 üzenetére
Arch-on leginkább az inittab-ot célszerű használni gdm stb. esetén.
(#11178) F34R
https://wiki.archlinux.org/index.php/Display_managerés az automatikus bejelentkezés gdm esetén: https://wiki.archlinux.org/index.php/GDM#Automatic_login
-
Siriusb
veterán
Miért probléma az, hogy 1 vagy 2 partíciót mentesz? Úgy látom, clonezilla csak a használt blokkokat menti, tehát méret probléma kilőve. Ha a /home - od külön van, valószínűleg elég csak a / partíciót visszaállítani, ha baj van, tehát így a praktikusabb.
Amit én még megtettem, hogy a konfigurációs fájlokon kívül nincs más a /home-ban, dokumentumok könyvtár stb. softlinkelve van külön adatpartícióra, amit akkor mentek le, amikor akarok, és még le sem kell választani.Részemről rsync-et használok rendszermentésre is, gyorsabb, mintha mindig mindent másolnék, és helytakarékosabb is.
-
Siriusb
veterán
válasz
Fooler89 #11119 üzenetére
Próbáld meg használni az archwiki-t, ott szinte mindről találsz - kiváló - leírást: https://wiki.archlinux.org/index.php/Display_Manager
Szerk:
kipróbáltam a clyde-t, de nekem a pacman kiválóan megfelel, s amikor lusta vagyok, az aurget-et használom, ha az AUR-ból akarok valamit felrakni (vagy frissíteni az innen származó csomagokat). -
Siriusb
veterán
válasz
qamu74 #11094 üzenetére
Először láblécet kell hozzáadni, utána oda beszúrhatsz bármilyen mezőt, pl. oldalszám, s formázhatod is.
Insert menü / Fields és Insert menü / Footer.
Itt eléggé más logikával működnek a dolgok, mint a Word-ben (számomra az OOO / LO kezelhetőbb), tehát érdemes kicsit ismerkedni vele, leírásokat olvasni, ha hosszabb távon gondolkodsz.
-
Siriusb
veterán
A legpraktikusabb recovery-re: SystemRescueCd
-
Siriusb
veterán
válasz
qamu74 #11022 üzenetére
Kiváló eszköz:
http://lmgtfy.com/?q=flash+bios+linuxÉn ezt használtam: http://www.flashrom.org/Flashrom
-
Siriusb
veterán
Bevallom, nem teljesen értem, amit írtál. A pacman az a csomagkezelő, az mkdir meg egy parancs, amivel könyvtárat tudsz létrehozni.
Erősen javaslom, rakj fel egy lxde-t, xfce -t, vagy amit akarsz és utána kezdj el WMFS-sel játszani, ha azt sem tudod, mit csinálsz. Persze az ideális az lett volna, ha először egy virtuális gépen próbálod összehozni a rendszered, s utána telepíted élesben, amikor már tudod mit és hogy kell.
-
Siriusb
veterán
Szia!
Nem kell swap 4 GB memóriánál, ha csak nem akarsz hibernálni. Viszont egy swap fájlt vagy swap partíciót később is hozzá tudsz adni a rendszerhez.
Arch Linuxnak nagyon jó a wiki-je, kezd a Beginner's Guide-dal. Azért jó ha tudod, ez nem ubuntu stb., itt Te vagy a felelős a rendszerért, azt kapsz, amit felépítesz, s ezt Neked is kell karbantartani. Ha Arch-ot használsz, sokat tanulhatsz a linuxról, de időt és energiát kell rászánnod. Amit nem találsz a wiki-ben, a fórumon megkérdezheted, nagyon jó társaság van.Olyan DE-t, WM-t raksz fel, amilyet akarsz, valószínűleg van hozzá wiki.
Grub2 kezeli az ext4-et is, szóval a /boot is lehet az. Javaslom a /home-t is külön rakni, ha gáz van és vissza kell állítani egy rendszermentést (pl egy downgrade nem jön össze), a /home "fölösleges" gigabájtjaival nem kell foglalkoznod.
Az, hogy milyen szoftvereket - zenelejátszó stb - telepíts, nagyban függhet attól, milyen környezetben használod, és kis erőforrás igényűeket akarsz, vagy nincs semmi kritérium.
-
Siriusb
veterán
válasz
#16820480 #10833 üzenetére
Nálam alapból a status iconnal is jelez az empathy, ha volt üzenet. A Preferences | General | Behavior / Display incoming events in notification area engedélyezve van?
Megnéztem a dconf-editort is, ott az org / gnome / empathy / notifications-nél nálam mind engedélyezve van.Értesítésgyűjtő extension-ről még nem hallottam. Egyébként kézzel teszek fel ilyeneket, de ez is csak annyi, hogy 2 parancsot kiadok.
Nagyon jó a közösség és sokan készítenek leíró fájlokat különféle csomagokhoz fordításához, amelyek nincsenek egyik hivatalos repoban sem, szóval minden felkészültség nélkül is elboldogul az ember.
-
Siriusb
veterán
válasz
#16820480 #10831 üzenetére
Régen, 1-2 hónapon át használtam KDE 3.6-t vagy valami ilyesmit, de visszatértem a Gnome-ra, valamiért az áll kézre nekem. Aztán kíváncsiságból felraktam a KDE 4.0-at meg egy későbbit is, talán 4.2-őt, de 1-2 órán tovább nem bírtam elviselni, le kellett írtanom. Persze a k3b most is fent van és egy-két feature-t szívesen látnék a Nautilusban a Dolphinból.
Kb. már 3 hete használom a gnome-shellt folyamatosan és szerintem a fejlesztők nagyon jó munkát végeztek ahhoz képest, hogy ez az első éles verzió. Nagyon tetszik pl. ahogy integrálták az IM-et a message tray-be.
Kíváncsiságból beüzemeltem az Evolution-t is, google calendart is, nem rossz.Felraktam 2 extensiont is, a drive-menüt és a windows navigátort így már teljesen hanyagolni lehet az egeret. Kíváncsi vagyok mit alkotnak a gnome 3.2-re.
Ezért jó Arch Linux-ot használni, ott már a hivatalos repóban van a gnome 3
-
Siriusb
veterán
válasz
#16820480 #10828 üzenetére
Nem biztos, hogy el akarod kapkodni azt a gnome-shellt, gyönyörű memory leaket produkál. Van akinek 1,4GB-ra felment.
Nálam most már csak 200 MB-t produkál 6-7 óra után.
Mondjuk amikor az alfa verziót próbáltam, akkor azt mondtam, inkább jöjjön a KDE, de most változott a véleményem, na meg a shell is. Ha ősszre a 3.2-vel tényleg pótolják a hiányosságokat, jó lesz. Szerintem 100-szor használhatóbb, mint a KDE 4.0 volt annak idején. -
Siriusb
veterán
válasz
audi100td #10819 üzenetére
Mit veszthetsz, próbáld ki az Arch Linux-ot!
Most komolyan, ha beszerzel magad mellé egy másik gépet, amelyiken a telepítés közben olvashatod a Beginners' Guide -ot, 70% hogy sikerélményben lesz részed.Szerk: Persze úgy készülj, 3-4 óráig el fog tartani a telepítés
Szerk2: Én sem vagyok egy power user, mégis 1,5 éve használom teljes megelégedéssel az Arch Linux-ot, vissza nem térnék Ubuntura. És amilyen figurák felbukkanak a fórumokban, nem is nulla linux ismerettel, azt inkább mínusz egy - nek nevezném...
-
Siriusb
veterán
válasz
audi100td #10807 üzenetére
Ha bátor vagy és tényleg meg akarod ismerni a linuxot, próbáld meg az Arch Linux-t. Nagyon jó wikije van, de a telepítése és a karbantartása a felhasználó aktív közreműködését igényli, ugyanis olyan rendszert építesz fel, amilyet akarsz. Itt mindent Te határozol meg.
Őszintén szólva én többet tanultam a linuxról amíg feltelepítettem az Arch-ot, mint két év Ubuntu használat alatt. -
Siriusb
veterán
válasz
BigManus #10666 üzenetére
Ha valaki nem otthonos a linuxban, tényleg jobb, ha nem root-ként futtatott mc-vel és társaival oldja meg a problémát - mint tomtyi említette-, mert nagyon mellé tud nyúlni. Ha szépen beírja a terminálba amit akar, valószínűleg kisebb az esély, hogy elszúr valamit. Nem arról van szó, miként használja az mc-t, hanem arról, hogy biztonságosabban és egyszerűbben tudjon egy ilyen apróságot megoldani.
Érdekes, hogy általában azt lehet tapasztalni, hogy mindent grafikus felületen akarnak az emberek megoldani, s a terminált valamiféle misztikus hókuszpókusznak tekintik, holott néhány alap parancsot tanulmányozva sokkal praktikusabban lehet ugyanazt a célt elérni, s esetleg csekélyebb hibalehetőséggel.
-
Siriusb
veterán
Az Arch Linux király!!! Húúú, micsoda építő és szakmai jellegű hozzászólás.
Na egy kicsit bővítsünk rajta:
Arch Linux = Te magad építed fel. Ha nem akarsz nagyon belemélyedni a linux rejtelmeibe, inkább ne vágj bele. Ám itt tényleg mindent Te magad pakolsz bele az elejétől kezdve, tőled függ, mit tud a rendszer. És a végén olyan ablakkezelőt teszel fel, amilyet akarsz: awesome, dwm stb. -
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
válasz
DeFranco #10599 üzenetére
Linuxot arra a partícióra telepíted, amelyre úri kedved tartja.
Nincs olyan kritérium, mint windowsnál, hogy az első partición kellene elhelyezkednie, sőt a rendszerfájlokat - vagy az egész rendszert - sima másolással lementheted/helyreállíthatod.Ha van hely, azért én 15GB-ot javasolnék, előbb-utóbb úgyis elkezdesz játszani vele. Persze később is adhatsz területet annak a particiónak.
Telepítéskor a maunális opciót válaszd, így saját magad kijelölheted, melyik particióra települjön a linux ( "/" azaz root lesz a csatolási pont), nem kell elfogadnod az automatikusan felajánlott lehetőségeket, ha nem vagy biztos benne, hogy az jó-e.
Fel fog települni a grub is, mely rendszerindításkor felkínál egy listát, mely rendszert (windows, linux) kívánod indítani.
-
Siriusb
veterán
válasz
Segnior_Barthez #10582 üzenetére
Hello,
Válaszd a manuális opciót, és root ( / ) partició csatolási pontja legyen a 17GB-os darab. Swap partició - ha van elég memóriád - nem szükséges, illetve később készíthesz akár egy fájlt is a swap-nek.
Mindenesetre azért én elolvasgatnék valami alap útmutatót a helyedben az installhoz (nem mintha bonyolult lenne) ... -
Siriusb
veterán
válasz
milestone #10542 üzenetére
Nos, én szeretem a terminált. Bizonyos dolgokat egyszerűbben és gyorsabban lehet elintézni, mint kattogtatással.
Arról nem is beszélve, ha innen indítasz egy alkalmazást, még esetleg azt is látod, hol a hiba.
Ez is hasznos lehet számodra: http://logout.hu/bejegyzes/vladi/homerok_kijelzok_porgettyuk_linuxon/friss.html
A Disk Utility (terminálból indítva palimpsest nem felel meg?Grub: Synapticban törölheted a régi kerneleket és az eltünteti majd a listából a bejegyzéseket.
Applet: ami applet, azt a panelhez tudod hozzáadni. Jobb klikk a panelra.
TP menü: ha dual bootos a géped, a windowst indítva az nem jön elő? Egyébként fogalmam sincs
-
Siriusb
veterán
válasz
milestone #10527 üzenetére
Akkor tanulnál igazából, ha nem a windows módszerrel élnél (újratelepítés). Linuxnál nem telepítünk újra, linuxnál megoldjuk a problémát. Legrosszabb esetben visszatöltjük a mentést
Jobb esetben elég egy downgrade.
A /home/usernév könyvtárnak nem állítottad át véletlenül a jogosultságot?Ja, és ha van pontos hibaüzenet, azt mindig érdemes ide bemásolni, mert úgy lehet érdemben segíteni, ha van megfelelő indormáció.
Szerk: most fogtam fel, hogy az egész felhasználó könyvtárt törölted. Hát ez a baj. A /home könyvtáron belül hozd létre ezt a mappát (a felhasználó neved), chown paranccsal beállítod a tulajdonost (tehát a magadat) és célszerű chmod-dal jogosultságokat csak a tulajdonos, azaz magad részére biztosítani.
Egy kis segítség a terminálban:
chmod --help
chown --help -
Siriusb
veterán
válasz
!wannabe #10417 üzenetére
Az újítások
Pl. ahogy ki kell keresni egy alkalmazást, amit futtatni szeretnél, vagy a munkaterületeken az ablakok kezelése. Persze az a lehetőség is fennáll. hogy egyszerűen túl idegen nekem ez az új koncepció, s valójában nagyon jól használható. Majd kiderül, amikor tömegesen kezdik el használni. És tegyük azt is hozzá, én kb. 2 hónappal ezelőtt próbálkoztam vele, s ki tudja, mi lesz a végleges kiadásban. -
Siriusb
veterán
válasz
body007 #10386 üzenetére
És azért mert windows átlag user beteszi a cd-t, és jó esetben a rajta lévő progi a routeren beállítja automatikusan az internet kapcsolatot stb, így legalább nem szúrják el a beállításokat. Persze aztán neked kell rájönnöd, miért nem tud wireless-en kapcsolódni a user. Pl. csak wep-et tud a gépe és wpa van beállítva...
-
Siriusb
veterán
válasz
Studiossrác #10324 üzenetére
Az Ubuntu Netbook Edition-t vagy a Lubuntut kellene kipróbálnod. Unetbootin-nal pendrive-ra is fel tudod rakni és LiveCD-ként - telepítés nélkül - tesztelni.
-
Siriusb
veterán
válasz
Gercsa #10297 üzenetére
Az unetbootin-nal, bármilyen disztrót rárakhatsz pendrive-re, akár windows alatt is.
Mindazonáltal szerintem jobban jársz, ha bebootolsz az ubuntu livecd-ről és ott csinálod meg. Egy kis leírás: https://wiki.ubuntu.com/LiveUsbPendrivePersistent.A network managerben (mindezt LiveCD-n is ki tudod próbálni), jobb klikk a network manager ikonján Edit connections / Wired, és ott létrehozol egy új kapcsolatot, ahol az authentication fülön ki tudod választani az EAP-ot és a hozzá kapcsolódó opciókat.
Ha nincs hangod, terminálban ki kell adni az alsamixer parancsot, és PCM-et, Mastert is felhúzni. Ha ezután sincs hang, a többit is állítsd be, front, lfe stb. Arra figyelj, ha az oszlop alján MM-et látsz, az némítva van, az M billentyű lenyomásával tudod változtatni.
Drivereket felejtsd el, ez nem vindóz.
Itt a kernel tölti be a modulokat, amelyek vezérlik az egyes eszközöket. Gyakran megy minden out of the box, hacsak nem valami egzotikus/régi cuccod van. Ha valami nem megy, írj akár az ubuntu fórumba is, aki tud, az segíteni fog.
-
Siriusb
veterán
válasz
Gercsa #10295 üzenetére
Úgy gondolom, még nem nagyon használtál linuxot, szóval jobb lenne az ubuntuval kezdeni. Egyébként unetbootin-nal a livecd-ket fel lehet pendrive-ra rakni, szóval mindegyiket futathatod arról.
Érdemes lenne úgy csinálnod, hogy cd-re kiírod, elindítod, majd az ubuntu menüjében találsz valahol olyan lehetőséget, hogy készítsen neked egy pendrive-s változatot. Meg tudod adni külön, mekkora legyen a mérete annak a helynek, ahová tudsz dolgozni.Szerk: hálózat: a panelon majd találsz egy network manager ikont, szerintem meg fogod tudni oldani.
-
Siriusb
veterán
Jónapot kisaszzony!
Női agy, ezért elnézzük, gondolom livecd-ről beszél. Ez esetben egy lista kellene hogy megjelenjen az elérhető nyelvekkel, illetve, hogy telepíteni avagy kipróbálni akarja-e az ubuntut (többek közt).
Ha sokáig látja a pöttyöket, vagy egy igen gyenge gépről beszélünk, pl P3, vagy jól kellett volna kiírni a CD-t. Ne tollal vagy ceruzával írjunk, de md5sum ellenőrzésével a letöltött képfájlon. -
Siriusb
veterán
Ha a grub nem a win7-es HDD-re van telepítve, a biosban egyszerűen megváltoztatod a HDD-ék boot sorrendjét.
Egyébként meg javítod az mbr-t: http://www.ehow.com/how_4836283_repair-mbr-windows.html -
Siriusb
veterán
Na azért, szerencséd hogy korrigáltad panelre.
Én pont az ellentéted vagyok, nálam csak felül van két panel és azokon kítűnően elférek az 1600 px szélességben.
Alul szerintem kényelmetlen.
Próbáld még ki a cairo-dock-ot, lehet tetszene, ha egy kicsit csili-vilizni akarod az asztalod. A compizról nem is beszélve.
-
Siriusb
veterán
Jobb egérgomb a panelon / Add to panel és válaszd ki a kívánt appletet. Gondolom a notification area-t tüntetted el. Magyarra nem tudom miként fordították, szóval valami értelemszerűt keress
(#10130): ne akard kikapcsolni, majd megszokod.
Gyakran csak most van rá szükséged, amíg belakod a rendszert, utána a mindennapi használat során nem fog kelleni. Ez nem Windows, hogy szabadon garázdálkodhass.
-
Siriusb
veterán
válasz
sptkyle #10034 üzenetére
Kubuntu = KDE, Ubuntu = Gnome, pusztán ennyi az eltérés a kettő között. Kezdésnek tényleg ezzel érdemes indulni. Ha gyengécske a gép, érdemesebb lehet xfce, vagy lxde-vel kipróbálni, azaz Xubuntu és Lubuntu, ezek kevésébe erőforrás igényesek.
Ha csili-vili effekteket is akarsz, a compiz-fusiont kell majd felraknod a Synapticból.Ha elnyerte tetszésedet, a live környzetből indíthatod a telepítést, és ha van win is a gépen, a grub fel fogja ismerni és a gép bekapcsolásakor választhatsz, melyiket indítod. NTFS partíciókat gond nélkül kezeli az Ubuntu (is), mondjuk win alól nem tartom szerencsésnek linux partícióra írkálást
Szerk: lassan gépelek
-
Siriusb
veterán
válasz
CoolBoy323 #9855 üzenetére
Mindenestre ebből úgy tűnik, jól felismerte a kártyát.
TVTime-ban jön adás?Szerk: úgy emlékszem, felraktad a tvtime-ot, ugye?
-
Siriusb
veterán
válasz
CoolBoy323 #9838 üzenetére
Szóval, be kellene tölteni a követkető modult:
sudo modprobe cx88xxHa így nem megy, akkor:
sudo rmmod cx88xx
[I]majd [/I]
sudo modprobe cx88xx card=61 tuner=71Az első verzióval hagyod, hogy automatikusan ismerje fel a kártyát. Ha nem jó, akkor előbb a modult ki kell lőni, majd újra betölteni a vélhetőleg jó értékekkel (amiket feltüntettem). Ha nem az igazi, akkor ezt a második módszert kell ismételgetni, változtatva az értékeket a card-nál és tunernél.
A dmesg|grep cx88 paranccsal tudod ellenőrizni mindig, miként van felismerve a kártya.
Ezután jöhet a tvtime beállítása a tvtime-configure-ral, majd a tvtime-scanner parancs megkeresi a csatornákat. Mindkettő parancs terminálban futtatandó.
-
Siriusb
veterán
válasz
CoolBoy323 #9835 üzenetére
Akkor kezdjük ott, hogy terminalban add ki az lspci parancsot, hogy lássuk, milyen chipset van a kártyán, mely modulnek kell betöltve lenni.
-
Siriusb
veterán
válasz
CoolBoy323 #9833 üzenetére
Nézd meg ezt és a tuner táblázatot.
A lényeg, ellenőrizd, hogy a megfelelő modul be van a töltve.Még a linuxtv-nél is érdemes nézelődni.
-
Siriusb
veterán
válasz
jahatpersze #9777 üzenetére
Próbáld ki az arch linux-ot, én nagyon meg vagyok véle elégedve. Stabil, gyors, mindig a legújabb verziókat tartalmazza. Itt vannak a csomagok, ha böngészni támadna kedved köztük.
-
Siriusb
veterán
Terminálban létre akartam hozni régi fájlokból újakat, csak más kiterjesztéssel, tehát pl. *.html -ből legyen *.txt. Nem tudok rájönni, hogy egy paranccsal (cp) hogy lehet megoldani. Vagy nem is lehet?
-
Siriusb
veterán
válasz
D®. GeNy@ #8549 üzenetére
Teszek én is néhány megjegyzést, de mindenképp Vladi válaszait vedd irányadónak.
Ubuntunak elég széles a felhasználói rétege, rengeteg írás van róla a neten, tehát ha felmerűl egy probléma, nagy valószínűséggel megtalálod rá a megoldást.Formázás: igen. Én úgy oldottam meg, hogy a fele hdd-t felszabadítottam / töredezettségmentesítettem, majd az üres helyet megformáztam - esetemben - ext3-ra, átmásoltam az ntfs partícióról a tartalmat, aztán ntfs megformáz, két partíció összevon. 320 gigánál nem két perc volt.
Megerősítem Vladit, én is kipróbáltam hogy ntfs partícióra töltök le, s valóban megugrik a processzor terhelése az ntfs-3g miatt.A csomagkezelést úgy kell elképzelned, hogy adott egy keretprogram, pl Synaptic, amely kilistázza azokat a szoftvereket, témákat stb. (csomagokat), amelyek a diszto tárolójában elérhetők, s egy kattintással telepítheted is. A csomagkezelőnek megvan az az előnye, hogy a függőségeket automatikusan figyeli, s mindent feltelepít, ami az adott alkalmazás futtatásához elengedhetetlen. Ezek a csomagokat a netről töltődnek le, de persze offline is meg lehet oldani, amit most szerintem mellőzzünk.
-
Siriusb
veterán
Most biztos utálni fogtok.
Gondolkoztam, hogy ubuntu helyett valami újat kellene felrakni mind az asztali gépre, mind a netbookra. Arra jutottam, mindenféle utánajárás nélkül, amúgy hasraütésszerűenhogy nem feltétlenül lenne jobb egy másik disztro, csak más. Az ubuntut - értem ez alatt a linuxot, mint olyat - sem tudtam mélyebben (még) elsajátítani, szóval úgy érzem, kissé fölösleges lenne másba is belekapni.
Mi a véleményetek? -
Siriusb
veterán
válasz
7Heads Drago #8509 üzenetére
A /home/felhasználónév könyvtár van dedikálva az adott felhasználó mindenféle kacatjának.
ext2/3 win alól -
Siriusb
veterán
-
Siriusb
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Bomba ár! Dell Latitude 3550 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Újszerű HP Pavilion 14-ec0004nh - 14"FHD IPS - Ryzen 5-5500U - 8GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest