- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Netfone
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
#68216320 #80355 üzenetére
Na, felraktam egy Ubuntu 20.04.2 iso-t. Semmit nem állítottam, még update sem volt.
Synaptic szerint ugyanaz a verzió különbség van. A libc6 fent van azonnal 9.2 verzióval, de a libc6-dev csak 9 verzióval érhető el. A kényszerítést megpróbáltam visszatenni 9 verzióra, de nem csinálja meg. Egyetlen függőséget jelez csak, hogy érinti, engedtem neki, de nincs eredmény. A 9.3 verzió ötletem sincs hogy honnét jöhetne. -
törölt tag
válasz
lev258 #80348 üzenetére
Visszaálltam a magyar szerverre, de ugyanazok a verziok vannak fent. Szóval itt megakadtam. Azon hogy nálad miért jó és nálam miért nem.
Ezt használtam: "ubuntu-20.04.3-desktop-amd64.iso", délelőtt szedtem le innét.
Szóval akkor töröljem és tegyem fel mondjuk ... melyik distrot?
Vagy válasszak egy régebbi, mondjuk 20.04.2 verziót? -
törölt tag
válasz
lev258 #80344 üzenetére
peachman@pm-desktop:~$ apt-cache showpkg libc6-dev|head
Package: libc6-dev
Versions:
2.31-0ubuntu9 (/var/lib/apt/lists/archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_focal_main_binary-amd64_Packages)
Description Language:
File: /var/lib/apt/lists/archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_focal_main_binary-amd64_Packages
MD5: 1bbdc717d9acdb44db940928d570e749
Description Language:
File: /var/lib/apt/lists/archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_focal_main_binary-i386_Packages
MD5: 1bbdc717d9acdb44db940928d570e749
Description Language: hu
peachman@pm-desktop:~$ apt-cache showpkg libc6|head
Package: libc6
Versions:
2.31-0ubuntu9.2 (/var/lib/dpkg/status)
Description Language:
File: /var/lib/apt/lists/archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_focal_main_binary-amd64_Packages
MD5: fc3001b0b90a1c8e6690b283a619d57f
Description Language:
File: /var/lib/apt/lists/archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_focal_main_binary-i386_Packages
MD5: fc3001b0b90a1c8e6690b283a619d57f
Description Language: hu
-
törölt tag
válasz
lev258 #80338 üzenetére
Szerintem aktív. Hol tudom megnézni?
$ sudo apt install linux-generic-hwe-20.04
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
linux-generic-hwe-20.04 már a legújabb verzió (5.11.0.37.41~20.04.16).
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
peachman@pm-desktop:~/HandBrake$ sudo apt install libc6 libc6-dev
Függőségi fa építése
libc6 már a legújabb verzió (2.31-0ubuntu9.2).
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
libc6-dev : Függ ettől: libc6 (= 2.31-0ubuntu9) de csak 2.31-0ubuntu9.2 telepíthető
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.
-
törölt tag
válasz
lev258 #80332 üzenetére
Igen, pont az a bajom, hogy a ppa régi. Azóta változott benne pár dolog. Ezért raktam fel flatpak-ból. Felrakott magával még egy halom cuccot, szóval nem vagyok túl boldog. Főként a sebesség vesztés zavar.
Azt hiszem marad az ffmpeg. Gyorsabb és okosabb is igazából. Például handbrake a mai napig nem tud audio normalizálást. FFmpeg pedig 2 fajtát is tud. -
törölt tag
válasz
lev258 #80327 üzenetére
Én most kipróbáltam (smt off, tehát 12 thread van) az alábbi egyszerű paraméterezéssel:
flatpak run fr.handbrake.HandBrakeCLI -i testvideo.mkv -o tv.mkv -e x264 -x threads=4
Ez így az összes szálat terhelni kezdte, legalábbis a htop szerint, nem pedig csak 4-et.Storno. Lehet, hogy egyszerre 4 szálat használ csak ide-oda pakolgatja a magok között.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #80319 üzenetére
Köszi, közben megtaláltam én is.
Feldobom majd és kikapcsolom apt-ből.
De jelenleg töröltem a linux-ot a próbálgatos ssd-ről. Majd feldobok rá újra egy ubuntu20.04+unity kombót. Meglátjuk mi lesz az eredmény.Más:
Hogyan lehet megmondani linux-on egy programnak (ha nincs saját paraméterezése erre), hogy melyik/mennyi thread-et használhat? Például handbrake x264. Nem szeretném 12 thread fölé engedni. (igazából már 8thread felett nem ideális a helyzet, de 12 még belefér) -
törölt tag
válasz
lev258 #80316 üzenetére
Hiába nyomkodtam nem jött elő a grub menü. Aztán kiderült, hogy amikor az alaplap bootselect-nél kiválasztom, hogy mi induljon, akkor a megszokott "Enter"-re valahogy továbblép a grub menün. Gondolom valahogy az "Enter" átmegy a grub menüre és mintha kiválasztottam volna az első pontot. Viszont egérrel kiválasztva a boot drive-ot bejön a menü. Hát, ez is egy érdekes tapasztalat volt.
Viszont megjegyzem az "Esc"-et. Igen, azt tudom, hogy solo rendszerként automatikusan rejve van. Nem emlékeztem régebben hogyan hoztam elő, mikor valami régebbi kernellel akartam bootolni. De akkor biztos ezzel.
Szóval a grub boot paraméter átírásával már kaptam képet és rendben fel is ment az nvidia driver. Most az OS-t nézegetem. Háááát, látványos ... viszont egyelőre nem vagyok meggyőzve. Mindegy, kicsit még próbálgatom aztán ugrom tovább az ElementaryOS-re. Hátha változott valamit vagy én változtam és most jóban leszünk -
törölt tag
válasz
#68216320 #80314 üzenetére
Na, közben annyi, hogy a Deepin telepítőt nem kell safe módban indítanom, ha a grub-ba beírok egy "nouveau.modeset=0" paramétert a sor végére. Mondjuk ez sem egyszerű, mert minden karakterre 2-3másodpercet kell várni. De tudjuk be a régi kernel-nek.
Viszont a feltelepített rendszer grub-ját (EFI mód) képtelen vagyok boot közben elővarázsolni, hogy beírjam a paramétert, hogy legalább elinduljon és fel tudjak tenni egy nvidia csomagot.
Hogy a csudába lehet EFI indítással előhozni a boot menüt?? -
törölt tag
válasz
tordaitibi #80313 üzenetére
Aha, akkor jól sejtettem, hogy az Opera lesz a probléma és nem egyéb komponensek. Köszi a megerősítést. Már teljesen gyalultam a régi rendszert, tehát zero előzménnyel megy majd fel az opera. Hogyan tudom a 78-as deb csomagot beszerezni?
#80309 májkimiki:
Feldobtam a Deepin-t, de a telepítő csak safe módban adott olvasható kimenetet. Az első boot alkalmával szétcsúszott képernyő fogad, olvashatatlan minden, gyakorlatilag a háttér boot zenén kívül semmit nem kaptam a telepítésből. Gyanítom valami xar vga driver lehet a probléma, bár a gtx1660ti kártya azért közel sem új cucc.
Szóval kipróbálni amit említettél nem tudom.
Amúgy nem kéne a telepítőben lenni valami nvidia drivernek? szerintem talán nincs is.
Legalábbis a "pool/main/n/" alatt nem látok ilyet. -
törölt tag
válasz
#63718632 #80303 üzenetére
Oh, igen a Cairo Dock-ra gondoltam, mint macOS-szerű indítóra.
Régebben próbálkoztam az elementaryOS-el, nem is emlékszem végül miért vetettem el.
Telepítést éles rendszeren csinálok, hogy minden esetleges apróbb hw miatti malőr érzékelhető legyen. Van erre ssd a gépben.
A Pantheon alsó dock-ja elrejthető gondolom, ugye?A Deepin-el szemezgetek éppen. Erről van valami tapasztalatod esetleg?
Bár ha jól látom egyben van minden ezen. Vagyis a top-bar-ban lenne minden (indító, taskbar, óra, miegyéb) -
törölt tag
Sziasztok.
Ubuntu 20.04-et használok a jó öreg Unity felülettel. (tudom-tudom, de a gnome3 nem jött be)
Viszont az 1-2 megszokott nyügje mellett, most megjelent egy újabb. Konkrétan az Opera browser összeakad a "program listázóval". Sajnos nem tudom mi a pontos neve a launcher-nek, ami kilistázza a telepített programokat. Amikor fut a browser használhatatlanul akadozik a launcher. Eddig nem volt ilyen gond, valami újabb verzió lehet a probléma oka.
Egyértelműen csak Opera probléma (nem a chromium maga), mert Chrome esetében nincs ilyen gond. Mivel a browsert nem cserélném le, illetve nem is várhatom el, hogy a Unity miatt bármit javítsanak rajta, úgy döntöttem keresek valami újabb DE megoldást.Ebben szeretném a segítségeteket kérni.
Tehát az alap egy Ubuntu 20.04 LTS, jövőre várhatóan 22.04 LTS. (merthogy kizárólag lts-t használnék). Erre szeretnék egy olyan felületet, ami megfelel az alábbi pár egyszerű paraméternek:
- felül egy TOP BAR megoldás, mint Gnome, Unity vagy akár macOS esetében (megszoktam így már nagyon, nem váltanék alsó taskbar-os megoldásra)
- oldalt egy indító+taskbar megoldás (ahogyan Unity vagy Gnome3 esetében)
- a programok listázásához egy ikonra kattintva megjelenne a választó
- nem tudom mi a neve a Unity-ban használatos "file browser"-nek, de azt használnám tovább
- window gombok bal oldalra áthelyezhetőek (bár gondolom ez nem probléma, gnome3 is megoldja)Van a Unity-ban egy számomra nagyon tetszetős megoldás, ami a Gnome3-ban nincsen és jó volna továbbra is használni. Amikor megnyitok teljes ablakos módban egy programot, mondjuk a DoubleCommander-t, akkor program window felső része, amin az ablakot bezáró kis "x" ikon is van, nem a képernyőn lévő top-bar alatt jelenik meg, hanem a top-bar-ba integrálódik bele és így nem foglal egy felesleges sávot a képernyő magasságából.
[kép]Tudnátok valami megoldást ajánlani a kívánt paraméterek ismeretében?
Akár külön-külön komponensek segítségével.
Emlékszem, hogy van valami macOS-szerű indító bar (a nevére nem emlékszem), gondolom azt például át lehetne tenni baloldalra.Update:
Azt elfelejtettem írni, hogy nem szükséges valami "könnyű" megoldásnak lennie, persze azért erőforrás pazarló se legyen feleslegesen. Egy Ryzen 9/5900x CPU-n futna 32GB RAM, GTX 1660Ti társaságában. Illetve később egy laptopon, i7 9750H, 16GB, RTX2060 hardveren. -
törölt tag
Nem steam-es windows játékok esetén kizárólag a Wine van még mindíg, mint futtatókörnyezet? Gondolom proton csak steam-hez használható, igaz?
-
törölt tag
Milyen megoldással lehetne önálló ssd-n lévő (sata és nvme) ubuntu alapú (ubuntu, mint, stb) disztrókhoz titkosított partíciókat/drive-ot használni?
Mindegyik ssd-n 3 partíció van, efi-root-home.
Minimum a home-ot titkosítanám, de legjobb lenne a root-ot is.
Illetve esetleges reinstall esetén szeretném a /home-ot titkosítva használni az új rendszeren is. Megoldható ez valahogy? -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #79415 üzenetére
Mint Cinnamon-ban hogyan tudok "függőleges taskbar"-t csinálni. (Még mindig nem tudom mi a hivatalos neve)
Fotókon alul látok taskbar-t. Én olyat szeretnék, mint uborkában a gnome3 vagy unity a bal oldalon. (Unity indítónak hívja)Más:
Hogyan lehet megtiltani, hogy elinduljon vagy akár végérvényesen kipusztítani a "Frissítéskezelő"-t. Piszok idegesítő, hogy a leglazább beállításnál is pár napont cseszeget, hogy van valami frissíteni való. Csak elindítom a gépet, még "apt update" sem volt, de már a képembe nyomja magát.
Majd ha érdekel ránézek terminal-ból és ott is fogok frissíteni.
[kép] -
törölt tag
válasz
tordaitibi #79406 üzenetére
Köszönöm, de mint fentebb írtam, van egy megoldásom már rá. Gyakorlatilag a rendszer backup-nál (win) mentek EFI partíciót is. Aztán uborka install esetén kukázom a win lemez efi partíciót, így csak az ext4 melletti efi marad és oda teszi biztosan. Aztán install után visszateszem a win efi partíciót. 5 perc a törlés+visszarakás, szóval nem komoly gond. De köszönöm, ismerem az átalad vázolt megoldást is. Az persze profibb, de nekem most a backup miatt talán kényelmesebb a saját megoldás.
Letiltani nem tudom a win lemezt, mivel m.2 pci-e ssd-n van. Ha sata lenne, akkor igen, tudnám tiltani. Alkalmaztam a régebbi gépeken az a megoldást. viszont most desktop és laptop vonalon is pci-e ssd-ket használok.
#79402 growler:
Nem ragaszkodom az ubuntu-hoz, egyre kevesebb okom van rá, inkább csak megszokás.
A Mint distro esetében saját repo-k vannak vagy ubuntu repo-kat használ? Mert azt tudom, hogy a csomagkezelő ugyanaz és nagyon sok a hasonlóság. Másrészt maga a gnome3, mint DE nem tetszik, de a függőleges taskbar/iconbar (vagy mi a pontos neve, nem tudom) az igen. Emiatt szoktam uborkára is feldobni a már halott Unity7 DE-t. Ugyanis azt amennyire utáltam a gnome2 után (amit nagyon szerettem) mikor behozták, végül annyira megszerettem.Gyakorlatilag két dologtól függ nekem a linux distro választásom jelenleg:
- függőleges taskbar használattal DE elérhető legyen, könnyen telepíthetően (mint Unity esetében vagy ubi20.04 gnome3 alapbeállításban) (jelen gépeim esetében az erőforrás igény sem számít)
- deb csomagkezelő (megszokás és sok innen-onnan package miatt)#79408 csixy:
Igen, a flag is megoldás, de mintha próbáltam volna és azzal volt valami gond régebben. Nem emlékszem, hogy mi. viszont ki fogom próbálni újra, mert a trükk szintén jó lehet és mivel amúgy is Live-ra boot-olok folyton és onnét indítom az installt, a GParted elérhető.Utólag is elnézést mindenkitől, hogy ilyen "béna" problémákkal szemeteltem tele a topic-ot.
-
törölt tag
válasz
lev258 #79392 üzenetére
Na, most tettem egy próbát. Az nvme efi-re "do not use" lett beállítva (type fat32-nek jelezte ezután), az sda1 maradt efi. Találós kérdés: vajon melyik efi-re került az ubuntu.efi?
Mindegy, erre van drasztikus megoldásom, de maradjunk annyiban, hogy egy teljesen kezdő felhasználót az Ubuntu tökéletesen el tud riasztani a használattól.
Konkrét példa:
Friss telepítésű 20.04, user átváltana magyar nyelvre, rendszer frissítené a nyelvi fájlokat, de hopp, dependency gond van, a gnome-doc-hu nem érhető el. Emiatt ugye semmi nem frissül neki magyarra. Ha nem tudja hogyan kukázza a doksit, akkor szegény csak pislog. Ez a hiba úgy emlékszem 20.04 kezdettől fogva létezik. -
-
törölt tag
válasz
lev258 #79384 üzenetére
Persze, teljesen manualt választok. Elötte gparted-el mindig megcsinálom a GPT táblában az EFI (fat32/esp flag) és EXT4 partíciókat. És ott választom ki a legördülő listában magát a meghajtót vagy az efi partíciót. De nem csinálja meg. Mondhatni soha nem csinálta meg, ha 2 efi van a gépben. Mindig a legelsőre teszi. De már ezt is megszoktam.
Jaja, az lesz, hogy visszamegyek majd 20.04-re csak kipihenem a 21.04-et
Aztán lehet nekiugrom majd a kernel build-nek. -
törölt tag
válasz
lev258 #79378 üzenetére
Hát már én sem.
A 18.04 óta használok UEFI gépet és rajtuk Win/Ubuntu párost. Mindig 2db hdd/ssd van a gépeimben, egyik OS ezen, másik azon. Mindegyik GPT és mindegyiken 1-1 efi boot partíció. (Azért hogy kivéve a gépből 1 meghajtót, a másik OS működjön önállóan)
A telepítőt a kezdettől fogva nem sikerül rávennem, hogy ne a legelső EFI-re (jellemzően win) tegye az ubuntu efi-t, hanem a saját meghajtó efi partícióra. Próbáltam már a telepítőben magát a drive-ot megadni (pl. most nvme helyett sda) vagy magát a partíciót (sda1), de nem. Csak akkor teszi oda, ha telepítés előtt törlöm a másik drive-ról az efi partíciót és csak ez marad.
Erről már nagyon régen panaszkodtam is itt, de akkor sem sikerült megoldani és azóta sem. Persze a "használj CSM boot"-ot ötleteket passzoltam.CPT.Pirk:
Mármint mire használnám, ha tudnám?
Napi dolgok, meló (java-php-mysql), néha video encoding... fene tudja. Ami éppen jön. Mindenre használnám, kivéve játék. Miért?ubyegon2:
Reggel még 20.04 volt a gépen. Ott nem volt gond a csomaggal.
Igazából már magam sem tudom mi a csomag neve. A 21.04-en először a GUI-s "bigyóval" (nem tudom mi a neve) akartam felrakni a repo-ból, de függőségi hibát jelzett. Persze azt nem mondta, hogy mit. Azután próbáltam kideríteni, hogy mi lehet a csomag neve. -
törölt tag
Letöröltem a 20.04 LTS-t, hogy legyen 5.13 kernel a gépemen.
Update is megvolt.
Én naiv gondoltam felrakom a gnome-tweaks csomagot, hogy a gnome3 csoda elviselhetőbb legyen. Hát persze, ahogy azt elképzeltem:$ sudo apt install gnome-tweaks
Függőségi fa építése... Kész
gnome-shell-extension-prefs : Függ ettől: gnome-shell (= 3.38.4-1ubuntu2) de csak 3.38.4-1ubuntu3~21.04.1 telepíthető
Függ ettől: gnome-shell-common (= 3.38.4-1ubuntu2) de csak 3.38.4-1ubuntu3~21.04.1 telepíthető
Ajánlja: chrome-gnome-shell de az nincs telepítésre megjelölve
Azt hiszem most van az a pillanat, amikor letörlöm a francba az Ubuntut-t.
A 14.04-es verziónál kezdtem, jó pár gépen használtam. De most elfogyott a türelmem. -
törölt tag
válasz
lev258 #79364 üzenetére
Nagyon köszönöm.
Azért akartam volna 5.13 kernelt, mert úgy olvastam valahol és néztem tesztet is hozzá (már nem találom újra), hogy abban sokat javítottak a Ryzen 5000 sorozat támogatásán.Hű de ismerős a "TuxInvader" nick. Valahol belefutottam már.
Update: ja, látom a repokat, nginx-el kapcsolatban lehetett. -
törölt tag
válasz
lev258 #79358 üzenetére
Ez lett az utolsó, ami felment:
$ uname -r
5.11.16-051116-generic
BoB:
Én pedig azt hittem azért, mert a hosszú távon támogatott azt jelenti, hogy funkcióbeli frissítés nincs, de biztonsági, kompatibilitási és bug hibajavítás van. Persze csak magamtól gondoltam így, de akkor ezek szerint nem. -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #79352 üzenetére
Igen, ez elképzelhető.
Fene... Akkor várok.Probáltam build-elni is, de ott is függőségi hibába futottam amit egyelőre nem sikerül feloldanom.
$ sudo apt install zlib1g-dev
Függőségi fa építése
zlib1g-dev : Függ ettől: zlib1g (= 1:1.2.11.dfsg-2ubuntu1) de csak 1:1.2.11.dfsg-2ubuntu1.2 telepíthető
lev258:
Hát, pedig nem szívesen mennék el az LTS vonalról.
Akkor várnom kell 1 évet?
Kicsit ésszerűtlennek tűnik, hogy az utolsó lts így kimarad. Vagyis akkor már nem lts többé. Szép. -
törölt tag
válasz
growler #79347 üzenetére
Köszi, pont erre gondoltam én is. Akkor felrakom.
Update:
Nem tudtam felrakni függőségi hiba miatt.Beállítás: linux-headers-5.13.5-051305 (5.13.5-051305.202107251335) ...
dpkg: függőségi problémák miatt nem állítható be: linux-headers-5.13.5-051305-generic:
linux-headers-5.13.5-051305-generic függőségek: libc6 (>= 2.33); ám:
libc6:amd64 rendszeren lévő verziója 2.31-0ubuntu9.2.
Úgy nézem a libc6 2.33 csak 21.04-től van. Ezek szerint emiatt bukom a kernelt?
Próbáltam felrakni a 21.04 libc6-ot, de fakeroot 2.33 kell neki. A fakeroot 2.33-nak pedig libc6 2.33. Szóval körbeértem -
törölt tag
Ubuntu 20.04-re szeretném felrakni az 5.13.5 kernelt.
Jelenleg 5.8.0-63 van, de úgy tudom Ryzen cpu miatt érdemesebb újabbat használnom.
Az 5.14 RC-t nem akarnám bevállalni, ezért esett a választás az 5.13.5-re.
Hogyan kell felraknom? Ha letöltöm ezeket:{
linux-headers-5.13.5-051305-generic_5.13.5-051305.202107251335_amd64.deb
linux-headers-5.13.5-051305_5.13.5-051305.202107251335_all.deb
linux-image-unsigned-5.13.5-051305-generic_5.13.5-051305.202107251335_amd64.deb
linux-modules-5.13.5-051305-generic_5.13.5-051305.202107251335_amd64.deb
}
aztán simán dpkg-val felrakom, az rendben van? -
törölt tag
válasz
tordaitibi #79224 üzenetére
Ja, hát végülis... így tényleg nincs rá panasz.
Az a gondom, hogy nincs valami nagy felhozatal itthon ezekből.
Külföldről rendelve pedig nem véd a 14 napos elállás, ha mégsem tudnám használni.
Egyelőre nem sürgős a project, elvagyunk (pontosabban a feleségem, én nem tv-zem) az ingyenes dvb-t csatornákkal, de gondoltam meglepném érdekesebb műsorokkal.
Keresgélek tovább...Régebben még használtam a dvb-t-hez kártyaolvasót fizetős mindigtv csatornákhoz, de aztán lemondtuk, mert nem volt kihasználva. Valahol még meg is van talán, ahogy konfigoltam.
-
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #79219 üzenetére
Nekem dvb-c/c2 tuner kell. Dvb-t tunerem van.
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #79217 üzenetére
Szóval ha jól értem a jelenlegi Evolveo DVB-T Dual mellé szintén Evolveo DVB-C usb-t ajánlasz?
Igen, nekem is az a tapasztalatom, hogy ezekkel a vevőkkel akadnak nehézségek linux alatt.
Anno egy pci-e dvb-t vevőt használtam (talán Avermedia), de azt valami külföldi fórum alapján vettem meg. Szerencsére már az Ubi 16.04 is támogatta kernel szinten. Viszont csak egy tunerje volt, emiatt vettem meg az Evolveo-t, ami dual tuneres és azt is támogatja a kernel alapból. Mintha régebben kellett volna egy linux-firmware csomagot felrakni hozzá, de nem mernék megesködni rá.
Mindenesetre most már nem kell semmi, nemrég üzemeltem be a szerveren újra a tvheadend-et (foci eb miatt) és ubuntu 18.04-hez nem kellett semmi.Régebben volt valami elmaradott lista az ilyen tunerekről és a linux támogatásról, de akkor nem volt naprakész, most pedig egyszerűen nem találom sehol.
Update: Csak panaszkodnom kellett, most ráakadtam egyre. Bár szerintem ez sem naprakész. Nagyon nem. [link]
-
törölt tag
Jelenleg az itthoni szerveremen Tvheadend-hez egy Evolveo DVB-T DualTuner usb-s vevőt használok. Ezzel a két ingyenes multiplex szépen nézhető egyidőben.
Szeretnék most DVB-C/DVB-C2 usb tunert vásárolni, hogy Digi kábeltv műsorokat tudjak vele nézni. Szintén dual tuner volna jó vagy persze 2db egytuneres is megfelel majd.
Van esetleg valakinek tapasztalata ilyenekkel? Melyikek mennek linux-al gond nélkül? -
törölt tag
Tudnátok segíteni?
Hogyan kell Ubuntu 18.04 Server-en a cron-ban beállítani, hogy naponta, mondjuk 3:00 órakor futtasson egyfstrim -v /
parancsot? Echo-val gondolom megoldható, hogy log-ot is csinálna erről, igaz? -
törölt tag
válasz
tordaitibi #79143 üzenetére
Nem emlékszem pontosan, de úgy rémlik a DoubleCommander-nek van valami csoportos átnevező funkciója.
-
törölt tag
válasz
lev258 #79137 üzenetére
Akkor nem tudom nálam mi volt.
Én most qbittorrent-nox-ot tettem fel, ez is eszi a cpu időt, de skálázódik és 60-80MB/s sebességgel töltöttem le digi neten. Szóval ez már alakul. Nem tudom nálam a transmission-daemon miért nem volt jó. Eredetileg az ubuntu repo-ban lévő 2.x verziót használtam, de aztán frissítettem a 3.x verzióra külső repoból. Az sem hozott változást.
Egyelőre hagyom a dolgot így, ezzel már elleszek. -
törölt tag
válasz
lev258 #79130 üzenetére
Nálam egész pontosan Ubuntu 18.04 netinstall volt az alap (nem server csak úgy egyszerűbb jelevni a gui nélküliséget) és samba megosztással használom hálózatról.
Jellemzően 80-100MB/s sebességet érek el vele, de itt már ugye a hálózat szűk keresztmetszet. De amikor két benne lévő hdd között másoltam nagy fájlokat, akkor ennél gyorsabb volt. Minden hdd-n ext4 fájlrendszer van alapbeállítással.
Két darab 4TB hdd mdadm-el raid1-ben van, de azok letöltésnél nincsenek használatban, a letöltés egy másik 4TB-os raid nélküli hdd-re történik. Tehát az mdadm ilyenkor nem terhel cpu-t.
Esetleg érdemes valamit még megnéznem rajta ami támpontot ad?body007: Milyen az a 4/4 cpu amivel nézed?
Amúgy hamarosan otthon leszek, dobok rá egy új ubuntu 18.04-et és csak samba lesz rajta és valami torrent kliens. Megnézem úgy.
-
törölt tag
válasz
lev258 #79128 üzenetére
Nem állítottam, hogy a torrent szálakhoz (torrent számához?) volna köze.
Egyszerűen olyan probléma van, hogy egy letöltés esetén egyetlen cpu szálat terhel a transmission és az 100%-on megy, emiatt cpu thread limit-be ütközöm letöltéskor.
Hogy ezt a program melyik része (i/o, sha, fene tudja mi van még) okozza nem tudom. Egyszerűen olyan kliens volna jó, ami linux-on képes letöltéskor megfelelően skálázódni.
Ilyennel van valami tapasztalat? -
törölt tag
Talán picit off a topichoz, de hátha os specifikus a dolog és van tapasztalat a problémával kapcsolatban.
Van egy min-itx integrált apu alaplapom, amit jópár éve használok home-server célokra, többek között torrentezésre is transmission-daemon használattal ubuntu server-en.
Tökéletesen tette a dolgát évekig. Viszont most az eddigi 100Mbit/s internetelérésemet 1000Mbit/s elérésre bővítette a szolgáltatóm. Feltűnt viszont, hogy az eddigi ~10MB/s letöltés helyett max. 20MB/s sebességre emelkedett csak a transmission-daemon-ban az új fájlok letöltése. Ssh-n ránézve a gépre azt látom, hogy a 4db cpu magból az egyik 100%-on teker és a transmission ~90%-ot használ. Vagyis belefutottam egy olyan problémába, hogy a transmission 1db szálon tölt le és nem képes az apu kiszolgálni.
Esetleg van hasonló tapasztalatotok és megoldásotok a problémára, amivel multicore tudnék torrentezni ezen a gépen tovább?
Első körben szeretném megúszni az új hardver vásárlást, mivel ezt leszámítva teljesen megfelel a feladatra a gép és picit túlzásnak érezném új gép vásárlását az 1szálas cpu teljesítmény értékeket figyelgetve.Másik topicban ajánlották a qbittorrent-et, de a neten olvasgatva róla, szintén futottak bele azzal is hasonló problémába.
-
törölt tag
válasz
#08299776 #79110 üzenetére
Nem, a másik kártya (nem ami most benne van csak a 2db plusz sata port miatt) az hw raid kártya. [link] Van hozzá 2db 4-es sata kábelem is. Szóval most 2db 4TB-os HDD mdadm-el van használva raid1 tömbben, ezt raknám át, ha van értelme, a raid kártyára.
fecus: Igen, valami ilyesmi infó rémlik nekem is, hogy csak ugyanolyan kártya tudja használni a tömböt.
-
törölt tag
Van egy AMD FT3 Kabini A4-5050 alapú mini-itx lapom, ami fájlszerver feladatokat lát el.
Csak 2db sata port van rajta, ezért tettem bele egy sil3112 kártyát, de csak a csatlakozók miatt, nem használom a kártya raid bios részét.
Jelenleg 3x4TB lemez van benne, ebből az egyik software raid1 tömbben.
Van viszont egy hw raid kártyám is. Volna értelme lecserélni a swraid-et a kártyára?
Ugye a jelenlegi felálással megvan az előnyöm, hogy gépfüggetlen a dolog, bármelyik lapba teszem ezt a 2db hdd-t, a linux szépen látja raid-ként. Kártya esetén viszont ha jól tudom csak ugyanilyen kártya tudná olvasni, ha valamiért tönkremenne a vezérlő.
Nyernék cpu terhelésben annyit, hogy érdemes legyen hw raid-et használnom? -
törölt tag
válasz
I02S3F #78720 üzenetére
I02S3F: Igen, közben a TPL-t megtaláltam én is, megy majd rá. Viszont volt még valami régebben, de nem emlékszem a nevére.
Ueda: Undervolt-ot kihagynám, nincs kedvem küzdeni vele, esetleg akár instabillá tenni a rendszert. Ugazából, ha ki lehetne kapcsolni valahogy a "Turbo" frekiket, az már elég lenne. MacOS-en is azt csináltam és hőfokban, üzemidőben sokat segített, miközben amire használom, abban sok lassulást nem okozott.
CPT.Pirk: Tudom, hogy a compiz miatt nem könnyű és nem is fejlesztik (utóbbi nem izgat különösebben), de megszoktam desktopon (ott is használom) és emiatt maradnék is ennél. Ez amolyan fix pont lett az elmúlt években. Gnome-tól a hideg ráz, KDE, LXDE és barátai nem tetszenek. Szóval hajlandó vagyok kis üzemidőt áldozni, hogy a Unity maradjon.
Ueda #78723: Na, ez pont olyasminek tűnik, mint ami nekem kell.
Jobban aggaszt, hogy linux alatt browserben (opera) nincs normális video-accel (legalábbis nekem nem sikerült még megnyugtatóan belőni) és az alkalmankénti video nézés (nem csak YT) megeszi a CPU-t.
-
törölt tag
Sziasztok.
Van köztetek aki Macbook Air (2017) laptopon Linux-ot használ?
Úgy döntöttem dobom a macOS-t és Ubuntu 18.04-et tennék rá Unity-val. Igazából az érdekelne, hogyan lehet javítani kicsit az energia felhasználáson, hogy ne merüljön annyira?
Melóra lenne használva (web browsing, IDE, build felhőben Jenkins-el). Jó lenne, ha bírna min 5-6 órát. MacOS-el jelenleg ~8 óra megvan. -
törölt tag
Kis segítségre volna szükségem.
Adott egy Ubuntu 20.04, ami VGA-nak egy CPU-ban lévő HD530-at használ.Az alaplapról HDMI kábellal van egy 4K monitorra kötve. Az alaplap HDMI 1.4, tehát max 4K@30Hz-et tud. Ez nem baj, nekem FullHD@60Hz kellene, mert ez a gép esetleges beállításokhoz kap csak monitort, amúgy a háttérben teszi a dolgát.
A problémám ott kezdődik, hogy alaphelyzetben egy 4K képernyőt nyit az OS.
Amikor ezt átállítom 1920x1080-ra, akkor interlace-szerűen vibrál a kép.Hogyan tudnám a részletesebb videomódot állítani 1920x1080@60Hz-re?
xrandr --output HDMI-1 --mode 0x4e --crtc 1 --verbose
- ez valahogy véglegesre állítva? -
törölt tag
-
törölt tag
válasz
I02S3F #77927 üzenetére
Persze, nem azok. Mondjuk a Kodi-ból nem tudom még melyik verzió van a Fedora repoban, majd kiderül. Mert ugye a hivatalos Kodi repoban (launchpad) deb csomagok vannak.
Az Nvidia driver felrakást is meg kell majd néznem még. Szóval, vár a kipróbálás.
(Elég volt ~10év Ubuntu)
Szerver vonalon is Ubuntu-t használok, ott is cserélném valami másra majd.
-
-
-
törölt tag
válasz
lev258 #77920 üzenetére
Arra gondolok, hogy vannak olyan oldalak, ahol programot nem tárolóból raktam fel, hanem a kész release deb csomagban érhető el és simán letöltve dpkg-val felrakható. Ezzel pár helyen megúsztam a build-et is. Szoktak időnként más csomagot is elérhetővé tenni.
Szóval olyan csomagkezelős distro volna ideális, aminek a csomagjait szintén gyakran használják kész release esetében. Nem tudom az rpm például milyen csomag, de azzal is gyakran találkozom.
Update: közben megnéztem, hogy red hat package manager -
törölt tag
Ha mondjuk elengedném az Ubuntu/Debian vonalat akkor milyen distro/DE párost ajánlanátok? Korszerű desktop/laptop gépre kerülne.
Olyan csomagkezelőt szeretnék, amivel könnyen tudok felrakni külső forrásból is programokat. (Kodi, Opera, etc)
Olyan DE-t szeretnék, ami kicsit hajaz a Cannonical-féle Unity-ra. Bár gondolom nem nagy tudomány valami dock-ot kidobni a képernyő bal szélére. Ha esetleg jól lehetne skálázni laptopon 125-150% a dpi-t az szuper lenne. Desktopon jó a 200%.
Fontos lenne viszont a stabil működés. Az Ubuntu az utóbbi pár évben bosszantott kicsit ilyen tekintetben.
Manjaro vagy Fedora mennyire ajánlott? -
törölt tag
válasz
#68216320 #77660 üzenetére
Hogyaza... Nem tudom minek köszönhető, de iszonyatosan akadozik a UI. Van hogy teljesen megfagy a DE és se előre, se hátra. Hajítom vissza az Ubi 18.04-et. Ez a 20.04 már többször okozott kellemetlen meglepetéseket desktopon, laptopon. De megérdemlem, minek eröltetem a 20.04-et???
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #77644 üzenetére
Zárt nvidia-460 van feltéve. Megpróbálom akkor megkeresni, hogy milyen csomagok lehetnek ezek.
Youtube nem is érdekel annyira, abból jellemzően 1-2 tab van nyitva, inkább twitch amiből több fut egyidejűleg. Bár gondolom az is h264 lehet, nem vc1.Update: nvidia-vdpau-driver lehet talán, ami kell nekem? Vagy vdpau-va-driver?
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #77641 üzenetére
Hm, felraktam a vainfo-t, de hibaüzenetet kapok:
$ sudo vainfo
error: XDG_RUNTIME_DIR not set in the environment.
libva info: VA-API version 1.7.0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/nvidia_drv_video.so
libva info: va_openDriver() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit
Mi azaz XDG aminek nincs ENV beállítva?Ha ez számít, az NVidia szerint ezeket tudja a VGA:
[kép] -
törölt tag
Sziasztok. Lemaradtam picit böngésző video acceleration vonalon. Van már lehetőség nvidia/intel vga mellett browserben video gyorsításra? Például 10-15 megnyitott twitch/youtube megeszi még egy i5 cpu nagy részét? Jellemzően opera/chrome browsert használok, de firefox-ra is válthatok, ha esetleg abba került valami megoldás erre.
-
törölt tag
Urak, az UFW-ben, ha rule-nak ufw allow 'OpenSSH' adok meg, az nem azt jelenti, hogy az ssh-t átengedi bármelyik porton is használom? Ugyanis amint megváltoztatom 22-ről valami másra, már nem tudok belépni ssh-val a gépre.
Természetesen kikapcsolt ufw-vel működik a belépés.
Szóval a tényleges port számot kell megadnom? Csak úgy jó? -
törölt tag
Van egy ubuntu szerverem aminek a syslog-jában az ufw folyamatosan blokkol valami IP címeket. Mi ezzel a teendőm? Hogyan védhetném meg a szervert?
-
törölt tag
Ubuntu alatt hogyan lehet kussoltatni a frissítéskezelőt? Minden indításkor amit van valami apró "xar" frissítés azzal kezdi, hogy frissítsek. Elég idegesítő, hogy folyton a képembe tolja.
Majd frissítem konzolból azt és akkor amit akarok.
Próbáltam a beállításokat a legalapabra venni benne, de a biztonsági frissítés miatt azonnal megjelenik. -
törölt tag
válasz
tordaitibi #76575 üzenetére
Fussunk neki újra.
Sehol nem írtam gamma-ról."Akkor nekem volt csak új egy külső monitor szoftverből állítgatása? Majdnem kiégett a retinám, mikor 100%-ra állította."
A monitoron vette fel a fényerőt és nem a gammával szórakozott.
Szerencsére az rgb kalibrációs értékeket nem változtatta meg. Szerinted egy sima gamma emelésen lepődtem volna meg?
Másrészt nem akarok sem gamma-val, sem a monitor led fényerővel szoftveresen variálni. Majd ha akarom, akkor én beállítom a monitort (ahogy az eddig volt is)Kalibrált eszközt ne cseszegessen és ne emelje meg a fényerőt külső eszközön alapból.
Főleg 10%-ról 100%-ra. Gyakorlatilag fájdalmat okozott és percekig káprázott a szemem.
Ezzel lazán töröltette magát és nem érdekel, hogy amúgy jó vagy rossz disztro.
Ha azt akarom, hogy valami a megkérdezésem/tudtom nélkül okoskodjon egy OS-ben, akkor arra ott a windows. -
törölt tag
válasz
#63718632 #76568 üzenetére
Hát még egyetlen OS-től sem láttam, hogy desktop gépen a 4k monitorom fényerejét szoftverből állitsa. Ez megtette. Mintha csak egy laptop lenne. Félelmetes
Wireshark-ot még nem használtam. Egyszer régebben tervben volt, hogy kipróbálom, de akkor valamiért (sejthetőleg időhiány miatt) elmaradt.
-
törölt tag
Ez mennyire megbízható distro? Itt most nem a stabilitásra, hanem a származás helyére gondolok. (fontos: nem előitélettel kérdem)
-
törölt tag
válasz
tordaitibi #76565 üzenetére
Nekem az imént volt még egy durva uninstall. Már csak röhögök az egészen.
Egy USB-s SSD-re feldobtam egy Ubuntu 20.04 Netboot-ot. Rendben megjött a konzol, ahogy kell.
Csináltam egy "apt install ubuntu-unity-desktop" telepítést. Ez is rendben lezajlott. Telepítek pár cuccot, törlök pár csomagot, ahogy lenni szokott. Aztán beugrott, hogy nouveau driver fut csak, gondoltam teszek fel nvidia drivert.
Ránézve a felajánlott driver-ekre kicsit gyanus lett, hogy kevesebb nvidia drivert ajánl fel és a 455 helyett a 440 a legfrisebb szerinte. Mindegy, legyen akkor az.
Bepötyögtem egy "apt install nvidia-driver-440" parancsot. Lista, hogy miket tölt, stb. Hadd menjen...
Végeredmény az lett, hogy eltünt minden a programlistából. Nem néztem jobban utána, hogy tényleg uninstall lett-e, de az biztos, hogy a "netplan" is törlésre került és "unmanaged" lett a lan csak a wifi látszott. Persze működött a lan csak hiába volt a netplan-hoz beállítva a "NetworkManager", mégsem működött.
Szóval vannak meglepetések. Ilyenekre 18.04 esetében nem emlékszem.májkimiki: meg fogom nézni
-
törölt tag
válasz
growler #76559 üzenetére
Ki fogom próbálni, de van abban valami számomra vonzó megoldás, hogy saját script-et csináljak a backup/restore dolgokra.
Gondolom distro független is lehetek így.
Van olyan gépem is amin nincs gui. Ott eleve max egy gui-s boot pendrive jöhetne szóba.
De lehetőségként tesztelni fogom.
Illetve, mint írtam fentebb, nem futó rendszerről lenne backup. -
törölt tag
válasz
#63718632 #76555 üzenetére
májkimiki: Köszi megnézem. Tesztelem is VM rendszeren.
CPT.Pirk: Pontatlanul fogalmaztam, elnézést. Természetesen nem futó rendszerről csinálnék backup-ot. Gondolom a /proc-on ki is feküdne
Ez a tar-al készített megoldás jó ötletnek tűnik. Valami jó script-et érdemes volna összerakni a backup/restore dologhoz. Gondolom az sem jelent problémát, hogy az EFI partíciót belevegyem.
hopp, mit találtam... itt van exclude a kihagyáshoz.Igen, a wine dolog engem is meglepett. Régen használtam és már nem emlékeztem, hogy külön kell-e x86-ra kutyulni vele valamit. Viszont ezt a leírást másik oldalon is megtaláltam. Tény, hogy sem wine nem lett a végén, sem működő OS
Sejtheted mennyire örültem egy frissen telepített (mini.iso volt a forrás) és konfigolt rendszer legyalulásának.
-
törölt tag
Hogyan lehetne a root particióról (/) és a /home alól (kivétel Documents, Download, Movies...) egy fájlos tömörített mentést csinálni, amit probléma esetén egy üresen particionált eszközre visszaállíthatok?
Tehát nem user adatokat mentenék, hanem a rendszert és a /home alatt lévő konfig fájlokat.
Mindezt azért, mert kisérletezgetek és bizony van, hogy fejreállítottam az ubuntu 20.04-et.Legutóbb ezzel sikerült. Nem tudom mi lehetett a gond, a wine32-vel elküldött, gondoltam akkor legyen csak a wine64. Erre törölt egy halom csomagot (libre office, gnome játékok, etc) még mc sem maradt a gépen. Gyakorlatilag használhatatlan lett.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #76538 üzenetére
"1: Ennek az oka, hogy valami nem sikerült neki a grafikus driverek terén."
Nincs alapban grafikus driver, olyan mintha server verziót tettem volna fel csak valamiért nem jelenik meg alapban a konzol. Mint kiderült ez normális és kell nyomnom ctrl+f1-et ahhoz, hogy adjon konzolt. Ezután már mehetett fel többek között a grafikus driver is. Szóval ez csak az én "lamer"-ségem volt"3: Ez van és a UMix 20.04, amikben van Unity7: [link]"
Köszönöm. Meg is nézem. Ez gondolom ugyanazt adja, mint amikor unity-desktop-ot teszek ubuntura, igaz? Lehet egyedül vagyok, de a Unity-ra váltás anno nagyon nehezemre esett, mikor behozta alapban az Ubuntu. (talán 12.x verziónál??)
Viszont nagyon megszerettem és jelenleg az egyetlen komplet cucc az "ubuntu-unity-desktop" csomag, amivel könnyen települ és kifogástalanul gyönyörűen megy a 125% display scale a laptopomon. Semmi lassulás, semmi homályosodás, stb. LightDM-el telepítem. (csomag kérdezi hogy lightdm vagy gdm3) -
törölt tag
válasz
#63718632 #76536 üzenetére
Nem, ezek különálló kérdések. Ablakkezelő kell csak netboot iso-ból épitkezve.
A végeredmény egy ablakkezelős komplett rendszer lenne melóra, ahol kényelmesen válthatok disolay scale 125% és 200% között.
Gnome ezt nem tudja (illetve borzalmasan)Az elsőre közben meglett a válaszom.
1. ctrl+F1 beadja a konzolt
-
törölt tag
Sziasztok.
Felmerült pár kérdés probléma a desktop és laptop gépeim beállításánál.
Mindkettő gépen Ubuntu 20.04-et használnék Netboot iso-ból telepítve.
Ha valakinek van ötlete a megoldásra, nagyon megköszönném.1. A netboot iso-ból (server iso-t nem használnék) nálam valamiért telepítés után a rendszer konzol nélkül indul. Azaz csak fekete képernyő van. Hogyan lehetne úgy feltelepíteni, hogy indításnál egy konzol legyen a végeredmény?
2. Használ valaki közületek OpenBox-ot ablakkezelőnek?
Hogyan lehetne mondjuk 125-150% és 200%-ra állítani a képernyő skálázást? Laptopon 125% volna az ideális, desktop gépen a 200%.
(Anno Unity-t használva tökéletesen gyors volt a 125% skálázás (2016), most már Gnome esetében lényegesen lasabb és csúnyább (2020) Innovácio rulez!).3. Az Ubuntu 16.04-ben még használt Unity ablakkezelőt fejleszti még valaki? Valami újabb verziót fel lehet tenni 20.04-re? Mert ami a gyári repóban van az sajnos egy bugware mostanra. A legkülönfélébb hibákat képes produkálni használat közben.
Így hirtelen ezek a kérdések merültek fel bennem.
-
törölt tag
-
törölt tag
Szeretnék az Ubuntu 20.04 Server indulásakor automatikusan egy script-et lefuttatnu user-ként.
Ha service-t csinálok hozzá akkor az root-ként fut csak gondolom.
Hogyan lehetne megoldani user-ként indítva a "/home/userem/scripts/valami.sh" futását? -
törölt tag
válasz
bhonti #75363 üzenetére
"Tudtommal ext fájlrendszereken egyáltalán nem szükséges defrag. Soha."
Tudtommal ez így nem igaz. Az ext4, ha jól tudom, a fájl tárolásnál, a neki legmegfelelőbb, egyben elérhető területet foglalja le és írja oda a tartalmat. Tehát nem a legelső szabad területen kezd, mint sok más fájlrendszer. Ez jó. Viszont olyan esetben, amikor nincs egybefüggő terület, akkor darabokban ír. Innét szépen tovább lehet gondolni... Szóval maradjunk annyiban, hogy ritkábban van szükség rá.
De a kérdés továbbra is adott. Raid1 esetén a dev vagy a mount legyen az e4defrag paramétere? Azaz esetemben /dev/md1 vagy /hdd?
Update:
Mindegy, próbából kiadtam egy e4defrag /hdd parancsot.
Azután egy sudo e4defrag -c /dev/md1 és most fragmentation score 0 van.
Ezzel megint kihúzok szerintem egy évet. -
törölt tag
Úgy tűnik, hogy az itthoni szerveremben töredezetté vált az ext4 fájlrendszer a sok ide-oda másolástól/törléstől.
Konkrétan egyes fájlok jönnek róla a megszokott >50MB/s sebességgel, de vannak amelyek <10MB/s-el érhetőek el (vagy még ennél is lassabban), miközben a hdd led folyamatosan teker. Tény, hogy volt olyan helyzet, amikor alig volt már szabad terület.
Két 4TB-os HDD van raid1-ben. Azt szeretném megtudni, hogy miként zajlana a defrag?
E4defrag-ot /dev/md1-re kell kiadnom vagy a rendszer mount-ra? (nálam ez /hdd alá van mountolva)Update:
Hoppá, most vettem észre, hogy a hónap első vasárnapja van és a default raid resync fut
Szóval tegyük elméleti síkra, hogy miként menjen a defrag. Valószínüleg nincs komoly probléma, de hogyan csináljam amikor szükségessé válik?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged